Skogsarbete överraskande exempel på lönebildning

09 februari 2012, av Pelle Billing

Nyligen skrev DN om skogsarbete, och hur farligt det är. Efter en storm med omkullblåsta träd blir läget än mer utsatt, och riskerna ökar ytterligare.

Dödsfall är tyvärr en del av arbetet, särskilt i röjningsarbetet efter en storm:

Det är ett extremt farligt arbete. Det visar inte minst erfarenheterna efter stormen ”Gudrun” 2005. Då var det Småland och södra Sverige som drabbades värst. Åren direkt efter stormen inträffade 18 döds­olyckor i samband med arbete i skogen.

Jämfört med samtliga branschers genomsnitt har skogsbranschen mer än 20 gånger så många dödsfall på jobbet, en betydande riskökning.

Bland skogsarbetarna är 90 procent män, vilket gör det till ett av de yrken som har mest ensidig könsfördelning. Detta torde inte komma som någon överraskning då de flesta yrken med hög risk för dödsfall eller akut skada domineras av män.

Att mäns hälsa och trygghet på arbetsplatsen är en viktig jämställdhetsfråga är redan välkänt, bland de som har en progressiv inställning till könsfrågor. Men frågan är vad skogsarbete kan lära oss om lönebildning?

Enligt SCB:s statistik tjänar en skogsarbetare i genomsnitt cirka 23 500 kronor. Inte en jättehög lön kan tyckas. Vad tjänar vård- och omsorgspersonal (undersköterska, vårdbiträde, etc), som jämförelse? 22 400 kronor, enligt samma statistik från SCB.

Det dessa två yrkeskategorier har gemensamt är att ingen av dem kräver någon högskoleutbildning. Gemensamt är även att båda verksamheterna kan ge förslitningsskador på sikt. Där slutar likheterna.

Den ena stora skillnaden mellan skogsarbetare och vård- och omsorgspersonal är att det förstnämnda sker i en ogästvänlig utomhusmiljö, som på vintertid blir extra besvärlig. Den andra stora skillnaden är att skogsarbete leder till en risk för dödsfall och akut skada som vida överstiger risken för vårdpersonal.

Som kompensation för utomhusarbetet och de fysiska riskerna får alltså en skogsarbetare 1 100 kr extra i månaden. Tycker någon på allvar att detta är för mycket? Själv tycker jag det är för lite.

Som brasklapp bör tilläggas att vård- och omsorgspersonal har ett ansvar för människors välbefinnande, vilket bör påverka lönesättningen på något vis. Men frågan är om det kan jämföras med den fysiska fara och den ogästvänliga miljö som en skogsarbete möter dagligen.

Jag är väl medveten om att detta bara är ett enskilt exempel. En jämförelse mellan två yrkeskategorier är inte ett tillräckligt underlag för generella slutsatser. Dock blev jag förvånad över resultatet.

Min ursprungliga intention med detta blogginlägg var nämligen att förklara att det finns en rimlig anledning till att farliga, mansdominerande utomhusjobb har en lön som är flera tusenlappar högre än trygga, kvinnodominerade  inomhusjobb. Men den ambitionen kom på skam när det bara skilde en dryg tusenlapp mellan kategorierna.

Inom LO talas det en hel del om jämställdhetspotter, utifrån det faktum att kvinnodominerade yrken inom LO-kollektivet får lägre genomsnittlig lön, trots att det inte är någon väsentlig skillnad i utbildningsnivå. Stefan Löfven fick en del skäll för att han som Metallordförande motsatte sig dessa potter.  Men faktorerna det talas tyst om är de fysiska risker och den arbetsmiljö som de mansdominerade arbetsplatserna tenderar att ha.

Det LO borde fundera över är vad ett människoliv är värt? Vilken riskpremie är rimlig för de människor som utför de farliga jobb som samhället är så beroende av?

Jämställdhetspotter i all ära, men är det inte dags även för riskpotter? I så fall kan slutresultatet nog bli plus minus noll.

För övrigt: Jag kommer att få skriva replik på Maria Svelands artikel från igår. Kommer i DN nästa vecka. Ivar Arpi, vik redaktör på Axess, kritiserar Svelands artikel på Newsmill.

Etiketter:  

53 kommentarer på “Skogsarbete överraskande exempel på lönebildning”

 1. Fredrik skriver:

  Fyfan, replik på Marias artikel!! Fint! Det här ska bli roligt att läsa!

  Fredrik

 2. Mariel skriver:

  tummen upp! Bra med replik också.

 3. Patrik B skriver:

  Bra med replik! Håll dina vanliga sakliga ton i repliken så fortsätter du att vinna sympatier.

  Viktigt också att fortsätta att uppmärksamma den tuffa arbetsmiljön som vissa män har. Troligen är också skogsarbetaren gift med en kvinna som också har ett tungt (men inte lika farligt) yrke. Det finns en social dimension här.

 4. GG skriver:

  Värdet av ett människoliv för LO (givet medlemskap) borde vara det samlade nuvärdet av framtida medlemssavgifter.

 5. Info skriver:

  POLISEN LÖSER PROBLEMET MED MANSDOMINANSEN (GUBBRÖRAN)

  Nya fysiska krav för blivande poliser:

  En kvinnlig (naturligtvis) kompetensutvecklingschef vid Rikspolisstyrelsen har (på uppdrag av Sjupartiet) stipulerat nya antagningskrav för det svenska polisväsendet.

  Bl.a. är språkprovet i svenska borttaget. Inte heller finns krav på att en polis inte får lida av svåra, kroniska sjukdomar.

  FYSISKA PROV: Intressant är, att de ”fysiska testerna som genomförs är lika för män och kvinnor”.

  Vad betyder det? Att tidigare minimikrav för manliga poliser ska sänkas till vad en genomsnittlig, 160 cm lång tjej som väger 50 kg kan prestera?

  http://www.polisen.se/Vastra_Gotaland/sv/Aktuellt/Nyheter/Gemensam/jan-mars/Nya-antagningskrav-till-polisutbildningen/

 6. per hagman skriver:

  Bra replik kring skogsarbetarnas situation.

  Din skrivning om :
  ”vård- och omsorgspersonal har ett ansvar för människors välbefinnande ”

  Tja o nja :

  Medicinskt Ansvariga för patienterna är alltid Läkarna¨

  Vård och Omsorgs Ansvariga är Sjuksköterskorna och inte ex undersköterskorna.

  Undersköterskorna har en Uppgift inom vården o ej något eg Ansvar.

  Man skiljer på Ansvar och selektiva enkla… Uppgifter.

  Per Hagman

 7. h:o skriver:

  Jag börjar med ett tips i samma ämne: Nordnytts repotageserie ”De farliga jobben”.

  Nu lite kritik som rör inlägget.
  Som jag förstår det så är fasta och rörliga tillägg inkluderade i siffrorna du anger. Detta kan anses missvisande att jämföra.

  Manliga röjningsarbetare har något högre lön (23700) än den du angett (som är snittet för båda könen). Du har dessutom bortsett från att många av skogsarbetarna kan vara maskinförare och de tjänar 24600 i snitt.

  Slutligen måste det poängteras att snittlönerna i sig faktiskt inte säger något om vad de som jobbar i de farligaste arbetsmiljöerna i skogen egentligen tjänar. Det kan vara både mer eller mindre.

 8. Patrik B skriver:

  Fram till år 2000 minskade anatalet dödsolyckor på arbetsplatserna kraftigt. Men sedan dess har inget hänt. Mellan 50 och 60 personer dör varje år på svenska arbetsplatser. Mellan 90 och 95 procent av dem är män.

  Ett rimligt politiskt krav vore en nollvison för dödsolyckor på jobbet. Ingen ska behöva dö för att kunna försörja sig själv eller sin familj.

 9. Pether skriver:

  Patrik B

  1 av 59 är inte nära 5-10%.

 10. Patrik B skriver:

  Pether: År 2010 dog 54 personer på jobbet 53 av dem var män. Det blir 98%. Men andra år har det dött något fler kvinnor. Över en längre tid så gäller att drygt 95% av dödsolyckorna drabbar män.

  På 1950-talet dog över 400 svenskar på jobbet varje år. Fram till slutet av 1990-talet så minskade dödsolyckorna ner till mellan 50 och 60 personer. Men därefter har inget hänt. Ett nollvision känns rimlig.

 11. h:o skriver:

  Info #5

  Många poliser jobbar inte ute i fält utan sitter på kontor med utredningar. Det kan inte vara rimligt att man måste vara 185 cm med 90 kg muskler då. Har man endast tillgång till det urvalet vid intag till polishögskolan riskerar man att gå miste om folk som har lämplig kompetens på andra områden än att vara just starka. Det viktigaste är ju rätt person på rätt plats. Det är heller inte alltid det är en fördel att vara stor och stark i mötet med vissa människor.

 12. Matte Matik skriver:

  Grattis till replik! Trodde inte de skulle ta med replik från både dig och Pär.

 13. per hagman skriver:

  Skall bli spännande att läsa PB artikel nästa veckas DN.

  Per Hagman

 14. Pether skriver:

  hamstrn

  Notera att under ‘fysiska krav’, nämns inte ett skit om att man måste ha iaf lite muskelstyrka.

  Lika för kvinnor och män = Ingen ska ens behöva kunna lyfta batongen.

 15. Jack skriver:

  Man kan göra fysiska kravövningar som passar kvinnor lika bra eller bättre än män.

  Ex: konstsim.

  Män har för lite fett och flyter inte. De är helt möjligt inte lika snygga att titta på heller.

  Frågan är vad kraven som ställts är relaterade till i omvärlden.

  Många roller finns inom polisen. Behöver ens alla ha någon fysisk förmåga.

  Säkert skulle Stephen Hawking kunna bidra med analyser av olika slag i ett lab. Å andra sidan kan en sån person anlitas utan att vara en del av polisen. Frågan är var polisens gränsdragningar för sin egen inhouse-kompetens skall gå. Förmodligen finns ett ganska godtyckligt ”tänk” kring detta men även en pragmatik utifrån hur det är. En pragmatik som förmodligen underkastas, inte bara yttre omständigheter utan även märkliga ideer i olika personers viljor.

  När allt fler institutioner lämnar relateringen till yttre omständgheter för att istället fokusera på missgynna män relativit kvinnor så är det förstås intressant att se över den röran ändå.

 16. Pether skriver:

  Jack

  Då skapar man separat anställnings för just kontorsjobben. Man degraderar inte hela polisyrket till slammkrypar nivåer.

 17. Jenny Kristiansson skriver:

  För att kunna konstatera att ett jobb är ”sämre” än ett annat måste vi då vara så extrema att vi bara ser till dödstal?

  Jag läste en artikel en gång, måste ha varit på SVT för jag läser alltid nyheterna där. Den handlade om att många sjuksköterskor och undersköterskor såg sig tvungna att gå ner i arbetstid eftersom de inte orkade med stressen. De var underbemannade konstant hela tiden. Och som jag ser det är stressrelaterade sjukdomar något av det värsta vi har i samhället idag. Utbrändhet, depression osv. Det kostar också samhället en jäkla massa pengar. Visst visst, ingen personal dör inom vården, men får man ändå lov att betrakta detta som ett ”sämre” yrke inte nödvändigtvis i relation till skogsarbete utan rent allmänt?

  Det intressanta skulle vara att se hur de två yrkesgrupperna upplever sina yrken. Hur de känner sig uppskattade osv.

 18. Christina Nauckhoff skriver:

  På mina dagliga promenader har jag det senaste halvåret passerat byggen och reparationer där män stått på tak i olika väder, de har stått på våta tak, hala tak. Inga livlinor. Jag har frågat varför, eftersom jag tycker det är egendomligt. Det har inte handlat om någon nonchalant arbetsgivare, de är egenföretagare. -Äh, fan, vad ska man med livlina till!?

  Tre män som står mig nära är lantbrukare. Samma attityd där. Obegripligt för mig. Men jag är ju kvinna och kanske töntig?
  Detta gäller juli-dec 2012. Min trakt är sannolikt inte unik.

  Sådana här aspekter måste nog räknas in i löneanspråken. Riskpengar måste väl förtjänas genom att man faktiskt vidtar alla försiktighetsåtgärder som är tillgängliga?

 19. Pether skriver:

  Jenny: Samtidigt sjukskrivs kvinnor till höger o vänster för minsta lilla.
  Vem säger att skogsindustrin inte är lika stressig? Men män klagar inte, stress tillhör jobbet. Gillar du det inte, byt jobb?

 20. Nils Jungenäs skriver:

  Jenny #18

  Byt jobb då.

  Det är ju frivilligt att ta anställning inom vården. Om kvinnor inte gick med på villkoren så skulle arbetsgivarna vara tvugna att förbättra villkoren för att attrahera kandidater. Enkelt! Man kan ju inte både ha kakan och äta den. Om man väljer att arbeta som sjuksköterska ”för att man vill jobba med människor” eller ”för att det är roligt och intressant”, trotts att MAN VET att lönen hade varit bättre om man istället valt att börja jobba natt som asfaltsläggare på NCC, så får man väl stå sitt kast.

  Det är ju inte patriarkatets fel att undersköterskor tjänar mindre än asfaltsarbetare. Det är att vårdyrket av någon anledning atraherar folk att söka sig dit av andra orsaker än lönen. Vägarbetare är ju bara skitigt, farligt, kallt tungt och tråkigt. Därför drivs lönen upp tills DET i sig attraherar tillräckligt många kompetenta individer att söka sig dit.

 21. Jenny Kristiansson skriver:

  Pether #20

  Nej kvinnor sjukskrivs inte för minsta lilla. Jag lovar dig att det finns lika många kvinnor som lider i det tysta som det finns män som lider i det tysta.

  Och om män nu vill bli sjuka istället för att öppna munnen så får det stå för dem. Precis som för kvinnor. Det är upp till en själv att söka hjälp om man mår dåligt och gör man inte det är man kanske bara egoistisk och självisk mot familj och samhälle.

 22. Jenny Kristiansson skriver:

  Nils Jungenäs #21

  Vill bara klargöra att jag inte jobbar inom vården av just den anledningen att det är dåliga arbetsvillkor och dåligt betalt.

  Sjuksköterskor har ju strejkat jätte många gånger utan att något har hänt. Det talas om att skattetrycket blir för högt om vi ska höja lönerna inom omsorgsyrkena.

  Tvärtemot dig så tror jag inte på att folk som hellre hade velat jobba med människor hade passat som asfaltläggare på NCC.

  För mig handlar det om vad vi som samhälle sätter värde på.

 23. Nils Jungenäs skriver:

  Jag har inte sagt att jag tror att de som vill arbeta med människor passar på NCC.

  Problemet med offentlig sektor är att kvaliteten på produkten inte omedelbart får konsekvenser för intäkterna. Om ett landsting är ineffektiva och dåliga på att ta hand om folk så får dom lika mycket skattepengar in i kistan varje år iallafall. Därför är man inte inom offentlig sektor tvungen att hela tiden kämpa för att effektivisera och förbättra, utvärdera och analysera sin egen verksamhet för att hela tiden vara så bra som möjligt. På ett privat vinstdrivande företag MÅSTE man hela tiden kämpa och stressa för att vara så bra som möjligt. Då kan man inte erbjuda skitlön till vilken idiot som helst. Det kan man i t.ex vården. I offentlig sektor kan man stänga telefonväxeln och receptionen om man tycker att man vill ta extra lång lunch. Det påverkar inte hur mycket pengar man har att driva verksamheten med nästa månad. Det drabbar ”bara” eleverna/klienterna/patienterna. Det får inte samma konsekvenser att personalen mår dåligt och gör ett dåligt jobb, att de blir utslitna och och man måste anställa nya som sedan går sönder. På privata företag tar man enligt min erfarenhet generellt bättre hand om både sina anställda och sin ekonomi.

 24. Jenny Kristiansson skriver:

  Christina Nauckhoff #19

  Håller med dig. Jag dejtade en ställningsbyggare ett tag som sa att han aldrig använde livlina i sitt jobb och ingen annan heller på hans jobb gjorde det. Han jobbade ändå inom en större byggfirma.

  Men å andra sidan var han alltid hög så han hade kanske inte känt något ändå om han trillat ner hahahaha.

  En sådan idiot förtjänar ju inte precis några risktillägg.

 25. Jenny Kristiansson skriver:

  Nils Jungenäs #24

  Tack för en vettigare kommentar än din första. Jag håller med dig om det du skriver i kommentar 24.

  En konkurrens- utsatt offentlig sektor tror jag att jag tror på faktiskt. Där människor faktiskt hade kunnat välja den bästa vården och den bästa vården hade betalat sig.

  Men sen är jag ju också så rädd att det ska bli som i USA där människor dör i relativt enkla-att-bota cancersjukdomar. Jag såg en intervju med en kille i USA som hade en cancersjukdom som han inte fick vård för eftersom han inte hade råd, så jahapp liksom. Cancern lär knappast ta hänsyn till den omständigheten.

 26. Kristin skriver:

  Angående lönejämförelsen: Vårdpersonal arbetar ju en hel del på obekväma arbetstider, vilket kompenseras med högre lön, så det vore väl bättre att jämföra med lågriskyrke som inte har sådana ”extrapengar” inbakade om man vill ha något som är jämförbart. Skogsarbetare arbetar när det är ljust, det är jag rätt övertygad om.

  Dessutom tycker jag att det är en konstig utgångspunkt att försöka hitta ett exempel på att löneskillnaden mellan ett mansdominerat yrke och ett kvinnodominerat yrke kan vara rimlig. Vad säger det om någonting? Det är väl rätt uppenbart att det finns fullt av både rimliga och orimliga löneskillnader mellan yrken och ofta är det inte särskilt lätt att jämföra olika yrken. Inte ens saker som faktiskt går att köpa för pengar är särskilt jämförbara

  Dessutom tycker jag Jenny har en stor poäng. Man måste se till psykiskt välbefinnande och inte bara fysiskt.

 27. Nils Jungenäs skriver:

  Jag hade en kvinnlig bekant som arbetade för en kommun. Hennes kontorsstol var trasig så hon fickk ont i ryggen. Det hade kostar ett par tusen att köpa en ny på IKEA men det hade man inte utrymme för i budgeten. Istället blev hon sjukskriven en månad. 35.000:- /mån i sjukersättning hade man tydligen råd med. Eller rättare sagt 80% av det. Det var ju till och med en BESPARING på 20%! de enda som drabbades var de familjer som fick vänta en månad längre på att deras barn skulle få hjälp… Samt att hennes kollegor inte heller kunde arbeta effektivt under den månaden eftersom hon inte var där och gjorde det hon behövde göra.

  Om du drev ett företag – hur hade du gjort då? :-D

  Sjukt!

  Offentlig förvaltning! …mina damer och herrar. Kapitalflrstöring!

 28. hamstrn skriver:

  Alla

  Och nu sitter vi här och jämför yrken för att se vilket som är värst istället för att konstatera att alla behöver olika stöd i sitt yrkesliv.

 29. hamstrn skriver:

  Jämställdhet handlar om att gå till BÅDE skogshuggaren och sjuksköterskan och se vad det är deras respektive yrken behöver för att fungera väl.

 30. per hagman skriver:

  Patrik B Att

  Din kommentar nr 10.

  Kämpe intressant.

  varifrån hämtar du dessa uppgifter. ‘

  Per Hagman

 31. per hagman skriver:

  Kristin ? din komm nr 27

  Du skriver :

  ”Dessutom tycker jag Jenny har en stor poäng. Man måste se till psykiskt välbefinnande och inte bara fysiskt.”

  Vad menar du ?

  Per Hagman

 32. Patrik skriver:

  Per Hagman: All statistik finns på Arbetsmiljöverkets hemsida. Där finns fullständig statistik över dödsolyckor, andra olyckor och arbetsrelaterade sjukdomar. Män är i kraftig övervikt bland de som drabbas av olyckor, medan kvinnor oftare råkar ut för arbetsrelaterade sjukdomar.

 33. Nils Jungenäs skriver:

  Hamstrn #29 & #30

  Ja. Det gör vi ju eftersom det påstås att ”kvinnor drabbas värst”.

 34. Jenny Kristiansson skriver:

  hamstrn #29-30

  Amen!! Det var det jag menade, du hade talangen att uttrycka det i några få meningar :-)

 35. Jenny Kristiansson skriver:

  Nils Jungenäs #34

  Äsch det påstås såå mycket, att kvinnor gnäller och sjukskriver sig för minsta lilla, att kvinnor bara vill glida runt på räkmackor blah blah blah. Om du bara visste hur mycket som påstås i dessa kommentarsfält. Om jag hade tagit åt mig av allt som påstås om kvinnor här hade jag varit helt knäckt vid detta laget. Tur jag är mer hårdhudad än så. Och lyssna inte på allt du hör.

 36. Isa skriver:

  @jack;
  ”Ex: konstsim.

  Män har för lite fett och flyter inte. De är helt möjligt inte lika snygga att titta på heller. ”
  haha jösses! Finns många män som har fett. Jag har inte heller fett, så ja jag flyter väldigt dåligt. Jag älskar män! Jag hade lätt tittat på snygga män. Jag förstår att män inte tycker det är lika snyggt att titta på män som konstsimmar eller åker konståkning, spelar ruby, innebandy….MEN det finns ju ett kön till ;) som mer än gärna ser på män. Jag ser hellre på snygga män än kvinnor. Jag tycker män är snygg, sexiga, ni män har snygga kroppar!!

 37. Isa skriver:

  @jenny 23:
  ”Nej kvinnor sjukskrivs inte för minsta lilla. Jag lovar dig att det finns lika många kvinnor som lider i det tysta som det finns män som lider i det tysta.

  Och om män nu vill bli sjuka istället för att öppna munnen så får det stå för dem. Precis som för kvinnor. Det är upp till en själv att söka hjälp om man mår dåligt och gör man inte det är man kanske bara egoistisk och självisk mot familj och samhälle.”

  EXAKT så Jenny! :D Det är alldeles för trånsynt att tro att kvinnor inte sliter på de yrken de har. Sjuksköterska, äldrevård, den som inte testat det hur TUNGT, RISKFYLLT(inte bara riskfyllt för sig själv utan även för patienten), skadebenäget, STRESSIGT det är på dessa yrken vet inte hur det är att jobba inom den sekton!
  Prova att jobba inom handikappomsorg, äldrevård innan ni utalar er om att det inte är riskfyllt, för det är det.

 38. Thomas Frithioff skriver:

  Hej
  Detta är första mötet för mig, med herr Billing, Pelle.
  Ärligt så har jag bara läst artikeln om skogsarbetarnas vedermödor och risker och jämförelsen mellan div Vård personal och dessa skogshuggare.

  Sedan skrollade jag och läste ett ganska stort antal RUBRIKER
  & fick på så sätt en viss insikt i/av INNEHÅLLET.(Med betoning på ett visst.)
  Samt herr Billings INTRESSESFÄR.

  Vad kan jag säga om detta lilla som jag fått mig till del ?
  Jo, att retoriken var det inget större fel på, ganska så duglig sådan må jag säga.
  Om innehållet och intressesfären då ?
  Jo, att om världen och verkligheten är ett klot, (bildligt talat.)
  & består av en oändligt antal vinklar, ämnen, intressen, utgångspunkter och ”världar”.
  Så framstår herr Billings mentala men troligen också fysiska värld mycket begränsad.

  Det världen han sitter mitt i, ja den känner han mycket väl.
  I den världen är han inte bortkommen ett enda något,
  Nej där känner han igen varenda Sten, varenda Tuva, han har studerat den noga.
  Vilket är bra.

  Men jag fick en känsla av, som kan va fel.
  Att han är lite typ som Tåget…
  Kör framåt och tillbaks i samma spår, år efter år
  Samt så länge han håller sig på spåret så funkar allt bra och precis som det ska
  Men bara några cm vid sidan av…
  Är KATASTROFEN ett faktum och inget funkar längre.

  Mina frågor till herr Billing är:
  -Tröttnar du aldrig på ditt snäva och enkelspåriga perspektiv ?
  -Livet innehåller ju så mycket mer och är så fantastiskt mycket större…
  -Varför då kuta omkring i samma spår år efter år, ett helt liv kanske ?
  -Är du inte nyfiken på vad som finns utanför din begreppsvärld ?
  -Känns det som om du inget mer att lära, att du är full-lärd ?

  Sedan undrar jag…
  Det finns ju Rätts-haverister
  & Rättvise och orättvise-haverister
  & Livs-haverister
  & lite alla möjliga sorters haverister…
  Är du också en haverist ?
  En Kärleks-haverist kanske ?

  P.s. Kärleks-haverist var jag personligen själv en gång i tiden, så jag känner igen ditt tänk igenom mig själv. Jag tröttnade dock på det en dag och började med annat och gick vidare och ÖPPNADE UPP.
  Har efter det fått massor nytt och helt otroliga upplevelser och insikter
  Saker som jag tidigare inte ens i min vildaste fantasi ens trodde fanns…
  LIVET ÄR SÅ STORT och så otroligt mångfasetterat.
  Så varför inte passa på och knalla runt lite, medans man är här ?
  Här i livet. D.s.

  //Gubben

 39. Jenny Kristiansson skriver:

  Thomas Frithioff

  Jag tror bestämt här har seglat in en poet :-)

 40. Jenny Kristiansson skriver:

  Isa #38

  Den känslan får jag också, att de som uttalar sig om vården inte har den blekaste aning om vad de talar om. Jag jobbade extra på ett äldreboende en gång för länge sedan och det är verkligen inte ett lättsamt yrke. All cred till de som jobbar med det år efter år.

  När man talar med folk som inte själv har prövat på det så verkar det som om de tror att: Jamen man hissar upp gubben/gumman med hiss på morgonen och sedan sitter man och myser med de gamle hela dagen lång. Det kan väl inte vara så svårt?

  Alltså det är så långt ifrån verkligheten man kan komma. Och som kvinna är det tungt att jobba inom vården, det hade säkert varit ännu tyngre att jobba som brandman, men att jobba inom vården är tungt nog. Som hamstrn skrev man måste ju se till var och en och förbättra där man kan. Dessutom läste jag en artikel om just det en gång. Ett gäng brandmän hade jobbat inom vården en dag tror jag det var. Och de tyckte det var jätte tungt. Så där ser man. En dag jobbade de med det. En dag.

 41. Isa skriver:

  @Jenny!
  Jag håller helt med dig där! Och jag tycker att Billing skall ta till sig detta. Skulle bra gärna vilja vet vad han tycker hur det är att jobba inom vården, där många kvinnor jobbar, finns givetvis män också. För ja det är också ett farligt yrke, precis lika farligt som ett skogsyrke.

  ”Jamen man hissar upp gubben/gumman med hiss på morgonen och sedan sitter man och myser med de gamle hela dagen lång. Det kan väl inte vara så svårt? ”

  HAHA! Ja dessa människor som BARA tror det är att hissa upp en människa, de är verklighetsfrånvända. Det är inte bara fysiskt tungt, det är psykiskt tung också. Folk fattar inte hur TUNGT det är att lyfta en lealös människa. jag har jobbat inom handdikappomsorgen. En förlamad person , hjälper ju lixom inte till att lyfta själv och det är tungt.
  Bara att lägga personen i duschvagen/sängen är farligt nog, det finns risk att klämma fingret/få fingret av knipsat om man inte passar sig, det finns även risk att tappa personen/att personen. Man måste självklart ta hänsyn och vara försiktig mot brukaren. Det finns även personer som bits, hotar med det ena och det andra, handdikappade är oberäkneliga(finns olika typer av handikapp).

  ”Ett gäng brandmän hade jobbat inom vården en dag tror jag det var. Och de tyckte det var jätte tungt. Så där ser man. En dag jobbade de med det. En dag. ”
  Brandmän är aktiva korta perioder, de som jobbar inom vården jobbar nästintill konstant med brukare. De ska ha mat, duchs, byta blöja, få medicin, vila, hissas upp och ner från sängen till stolen till soffan. Kanske ut på promenad, man rör på sig hela tiden!! Brandmän tränar eller lagar mat, tittar på film mellan på sina pass om inte larmet går såklart, men tiden därimellan är inte så stressig. Jag säger inte att brandmän inte har det tungt och farligt för det har det. men det är det inom vårdyrken också!

 42. Hamstrn skriver:

  Ja Nils det stämmer.

 43. Matte Matik skriver:

  Jag har jobbat i vården, hemtjänst och sjukhem, och det kan helt klart vara fysiskt tungt. Jag har också jobbat i industri och det var faktiskt mindre tungt – för det mesta – samtidigt som de mest fysiskt ansträngande arbetsuppgifter jag någonsin haft var på industrin. Nåt som var intressant i vården var att jag som man blev tilldelad de ”tunga” vårdfallen, för det passade ju bra för att jag var kille. Inom psykvården är det också män som drabbas av flest skador, dvs det verkar som att män är de som får i uppdrag att hantera de farligaste patienterna – vilket kanske är helt i sin ordning. Samtidigt bör man också ha något för risken.

  Jag tror definitivt att vården har blivit tuffare sen min tid. Det som fascinerar mig är att vi haft två kvinnor, Wanja Lundby-Wedin & Mona Sahlin, som borde ha kunnat göra en hel del för kvinnors löner (facket & S har tighta kopplingar), är ute och håller tal till första maj och tar upp kvinnors lön i vården som exempel och verkar lyckas komma undan med det!

  OT:
  Något jag la märke till vad gäller vården, där jag jobbade (så man kan inte dra några slutsatser av detta) var hur dåliga damerna var på att ställa upp för varandra. Man hade det man såg som sina arbetsuppgifter (flera hade helst så få som möjligt) och man ville definitivt inte ta på sig något utöver det. På de manligt dominerade arbetsplatser jag jobbat senare har det aldrig varit på det viset, man har ställt upp för varandra på ett annat sätt. Dock personlig erfarenhet som det inte går att dra generella slutsatser om.

 44. Daniel skriver:

  @Thomas Frithioff
  Jag kan också……

  Mähä och spektakel, glider in hit och spelar allvetande orakel.
  Ditt inlägg saknar substans, bara massa trams liksom rök nästan ingenting och dessutom fullt av dagis rim.
  Snackar om snävt perspektiv, men själv då har du något liv?

  Eller är det rimma mig hit och rimma mig dit, du tror du är smart och påskiner en massa skit?

  Nej du lilla gubbe jag är måttligt impad av ditt svammel, du ska inte komma hit och leka Povel Ramel.

  Så lyd mitt råd när allt kommer omkring:
  Gubbe! ta ditt pick och pack…………schas på dig försvinn!

 45. Erik E skriver:

  Tycker överhuvudtaget att det är ett konstigt resonemang om löner i Sverige där allmänheten ska ”tycka till” om vad olika jobb ”är värda” och stora annonser från facken vid avtalsrörelsen och strejker för att påverka allmänheten. Löner borde styras av tillgång och efterfrågan. Om ett jobb är dåligt betalt så väljer folk andra jobb och arbetsgivaren tvingas betala mer för att få folk, så det justerar sig självt. (Och omvänt.)
  Om folk i tillräcklig grad väljer ett dåligt betalt jobb så kanske det finns andra aspekter med jobbet som kompenserar, som en berikande människokontakt, få bekräftelse genom deras tacksamhet o.s.v.

  Lönenivåerna i Sverige är ofta perverterade av alltför mäktiga fack som utövar utpressning mot arbetsgivare och utifrån hur stor oreda de kan ställa till med kan tvinga upp löner. Och genom att hålla nere utbildningsplatser hålla uppe löner artificiellt.

 46. Nils Jungenäs skriver:

  Isa & Jenny

  ”… de som uttalar sig om vården inte har den blekaste aning om vad de talar om.”

  Jag har varit en sån där ”förlamad patient” innom vården som ni pratar om. Jag låg på Karolinska i ett halvår efter en MC-olycka. Får jag uttala mig om vården?

 47. Nils Jungenäs skriver:

  Erik E #46

  Precis vad jag säger hela, hela tiden. Vi har ju inte planekonomi. De som helt onyanserat ondgör sig över att ”kvinnoyrken värderad för lågt” och pratar om att ”höja kvinnolönerna” saknar fundamentala insikter om tillgång och efterfrågan. Naturligtvis är det som du säger att dessa yrken ger något annat än hög lön, annars hade ju inte så många kvinnor valt dessa yrken trots den låga lönen. Det är ju det som håller nere lönen – det faktum att kvinnor väljer att jobba i den fysiskt ansträngande vårdbranchen, den låga lönen till trotts.

  Min flickvän till exempel. Hon hade tillräckligt bra betyg för att komma in på läkarutbildningen men valde sjuksköterska istället, då hon tyckte det verkade ”roligare och intressantare” (hennes egna ord). Idag tjänar hon iofs väldigt bra för att vara sjuksköterska, men det beror dels på att hon idag är chef och medicinskt ansvarig på sin vårdcentral och dels på att hon valt att jobba på en privatägd vårdcentral.

  OT:
  Pelle. Jag ser fram emot din replik på inlägg #39. :-D

 48. isa skriver:

  @Nils Ju:
  Ja absolut! alla perspektiv är jag vill att lyssna på! Patienternas syn på det hela är också viktigt såklart! Så shhooot :)

  (finns väldigt många patienter som har mycket upplevelser från vårdarbete, både negativa och postitiva!)

 49. Jenny Kristiansson skriver:

  Nils Jungenäs

  Kan absolut tänka mig att det är så att vårdyrkena ger mer än dåliga arbetsvillkor och dålig lön. Därmed inte sagt att man ska nöja sig med en dålig lön. Den dagen kvinnor och män bestämmer sig för att bojkotta vårdyrkena för att lönen är för låg och arbetsvillkoren för dåliga då sitter vi ju alla mer eller mindre i skiten. Vem skulle då vårdat dig det halvår du låg inlagd?

  Som sagt, jag känner en hel del sjuksköterskor som utbildat sig i Sverige, men som sedan flyttat till Norge för att lönerna och arbetsvillkoren är bättre där. Knappast lönsamt för Sverige. Och till skillnad från Erik E så tror jag inte facken är så starka längre.

 50. isa skriver:

  @mattmatik: ”Något jag la märke till vad gäller vården, där jag jobbade (så man kan inte dra några slutsatser av detta) var hur dåliga damerna var på att ställa upp för varandra. Man hade det man såg som sina arbetsuppgifter (flera hade helst så få som möjligt) och man ville definitivt inte ta på sig något utöver det. På de manligt dominerade arbetsplatser jag jobbat senare har det aldrig varit på det viset, man har ställt upp för varandra på ett annat sätt. Dock personlig erfarenhet som det inte går att dra generella slutsatser om. ”

  Kan stämma mycket väl. Jag upplever kvinnor mycket mera självcentrerade och indivdualister. Kvinnor jobbar knappt i lag, förutom idrottstjejer som spelar lagsporter de får lära sig att sammarbeta. kvinnor måste bli bättre på att skapa gemenskap och trivsel och hjälpa varandra!

 51. Pelle Billing skriver:

  Thomas Frithioff #39,

  Vad bra att du har öppnat upp, och blivit mindre enkelspårig. Good for you.

  Om du nu bara kunde sluta använda mig som en projektionsyta skulle jag vara väldigt tacksam. Dikten handlar om dig och ingen annan.

  Ska du fortsätta kommentera här så håll dig till ämnet.

 52. [...] Viktigt att komma ihåg är även att löneskillnaden mellan manliga och kvinnliga LO-jobb inte alltid är så stor som man kan tro. [...]

Google