Om rollerna var ombytta på ett uteställe

26 februari 2012, av Pelle Billing

Hur skulle det se ut om männen betedde sig som kvinnor och kvinnorna betedde sig som män på en bar? Här är svaret:

Intressant att notera är att:

 • En kvinna får sig en örfil för att hon tafsar.
 • En man är helt självcentrerad och talar om sitt ex när en kvinna vill prata med honom, men hon försöker ändå.
 • Kvinnorna bjuder på drinkar.
 • Kvinnorna blir nobbade av männen.

Ombytta roller, med andra ord.

Samtidigt får männen stå ut med oönskad uppmärksamhet och tafsande från kvinnornas håll – vilket framstår som påträngande och ständigt närvarande.

En illustrativ video som dessutom kan ge ett gott skratt. Eller vad tyckte du?

23 kommentarer på “Om rollerna var ombytta på ett uteställe”

 1. Mattias skriver:

  Måste faktiskt säga att jag inte tycker det är speciellt kul åt andra hållet heller. Min anledning till att vara så starkt emot feminism är att jag är för individens rätt och allmän rättvisa. Ömsesidig respekt för varandra som individer ger intressantast relationer oavsett om de är en 5 minuters diskussion i en bar eller ett liv tillsammans som gifta.

  Då spelar det liksom ingen roll om det är tjej eller kille på topp, rik eller fattig på topp eller nåt annat…

 2. Henrik skriver:

  Finns även en liknande om dejting och förhållande.

  http://www.youtube.com/watch?v=W6xKhth3K8Q

 3. leifer skriver:

  Ett grundläggande problem är den ojämna könsfördelningen (män överrepresenterade och ofta mer angelägna). Jag menar att det kommer vi inte till rätta med förrän reproduktionen blir helt jämställd och det måste ju vara ett mål för alla jämställdhetsrörelser men konstigt nog är feminismen motståndare till det. Dom vill ha kvar vissa privilegier för ”sitt” kön dvs kvinnan ska vara no1.

 4. Sam_Vimes skriver:

  De här försöker inte ändra på könsrollerna alls… Kul ändå.
  http://www.youtube.com/watch?v=m4tTzys6ABI
  http://www.youtube.com/watch?v=NuWGVmlkLKo

 5. masa skriver:

  leifer:

  Hur menar du att en helt jämställd reproduktion skulle se ut? Har själv svårt att tänka mig det utan att i förlängningen hamna i ett i praktiken utrotande av de biologiska könen, dvs att hamna i någon form av transhumanism. För mig är transhumanism gravt problematiska idéer.

 6. leifer skriver:

  masa

  Logiken är att om du kräver full jämställdhet i produktionen (arbetslivet) så måste man kräva motsvarande i reproduktionen. Feminismen går emot den idén genom att prata om ex ”rätten över sin kropp” eller ”fri abort”, det är då omskrivningar som försvarar kvinnans större makt och man är då ointresserad av full jämställdhet. Varför ska då arbetslivet göras jämställt för kvinnor eller är det ens möjligt när kvinnor i och med större makt i reproduktionen även får större moraliskt och praktiskt ansvar barnen (då ex det blir tufft att både göra karriär och ha barn)? Idag är det också ganska stora skattetransfereringar från män till kvinnor pga detta och många feminister kräver än mer så. Jämställdhet enl feminismen handlar alltså om att ta pengar från män och dela ut dom till kvinnor.

  Sen förstår jag inte riktigt ditt resonemang, ex inom många kulturer är abort eller preventivmedel ej tillåtet liksom att kvinnor är hårt bundna till en enda man. Dvs hon har inte speciellt mycket makt över reproduktionen (mindre än män). Du skulle inte kalla det för att man utrotat biologiska könen eller hur? Rimligen borde det gå att mötas halvvägs och ge män och kvinnor samma makt/ansvar, är du emot det?

 7. Joel Johansson skriver:

  Jag funderar på om sådant här ens är relevant att diskutera i en politisk kontext? Folk får ju ta ansvar för sina egna roller och sin egen sexualitet.

 8. Sofia skriver:

  Jag tyckte det var obehagligt, både att se kvinnorna bete sig som svin och att se männen uppträda som våp, och jag avskyr det faktum att vissa individer betraktar mig som de här männen porträtteras bara för att jag råkar vara kvinna.

 9. Björn skriver:

  Tyckte den var ganska intressant, just för att de fick in många goda poänger. Visst är det stereotypt men man känner ändå igen beteendet på båda sidor.
  Kändes också extremt konstigt att se män och kvinnor bete sig helt omvänt.

 10. leifer skriver:

  Ja att vända på könsrollerna är verkligen ett bra sätt att visa hur sjukt det är på uteställen.

  Sofia, låter som du tänker traditionella könsroller där kvinnan ska vara ”madonna-hora”, som man väl brukar beskriva den könsrollens optimala beteende. För mannen blir det då en lång process att vinna kvinnan och även förnedra sig på olika sätt, tills hon faller till föga och blir kär. Kvinnan får då bara ha sex om hon är kär och i ett av samhället godkänt förhållande, annars är hon en våp/hora.

 11. Torstensson skriver:

  Leifer du är så förbaskat negativ ibland kompis. Dags att ge män och killar hopp där ute. Här är min historia och jag skriver den med ödmjukhet för säkerhets skull eftersom det för många är ett mycket laddat område.

  Det finns knep att få kvinnan att fjäska för dig. Spela spelet väl och framförallt var noga med vem du dejtar. Känn efter om tjejen är något för dig och det liv du vill leva, detta är numero uno.

  Sen.

  Be inte om ursäkt för vad du säger under en dejt. Ha gärna hennes väninnor närvarande och ställ in dig hos dom och var rolig, den biten är ganska enkel om du har en humoristisk ådra och ser någerlunde vårdad ut. Låt dom börja tävla om dig, eller ja det kommer dom göra oavsett så det är inget du styr över egentligen, och du kommer lättare få den tjejen du vill ha. Få en kvinna att skratta är viktigt.

  Ha bra kroppshållning, vela inte vare sig du ska gå på dass eller beställa en öl, vet vad du beställer, fråga inte henne om råd. Säg hellre en dum grej än en ”jag-har-egentligen-ingen-egen-vilja-grej. Ge inte onödiga komplimanger, säg oberäkneliga saker, våga skämta om henne. Det du förknippar med trygghet är garanterat inte detsamma som hon finner tryggt.

  Skippa den gyllene-reglen som lärdes i skolan. Dvs Våga vara lite fräck i munnen och ifrågasätt henne gärna och be henne utveckla men gå inte på myten att det är grymt att få henne att börja prata om sig själv i en timme, du ska också snacka, men inte om din kära mamma utan du kan helt enkelt bara snacka skit. Gå inte in i försvarspositioner i onödan. Exempel spiller du ut öl säg INTE förlåt och börja rynka ögonbrynen.

  Det finns lite för mycket offerkofta bland karlar i det här med dejting, visst, sakerna man som kille bör göra är många, men inte så fasligt svåra eftersom dom ofta har samma grunder. Det är en ganska lätt sak att flirta med en tjej och vinna hennes intresse, problemet är att så många svenska män gör fel och tror på det som pojkvänsakademien förkunnar. Det går alltså alldeles utmärkt att spela detta spel och få överläge. Som man vägrar jag se mig som offer för vad kvinnor vill ha, jag ser det istället som att göra kvinnor medvetna om vad jag har att ge och att det är dom som ska kämpa för att få mig. Det funkade utmärkt på min nuvarande där jag körde mycket med det som PUA-artister pratar om som field tips. Utan att ha läst in mig på PUA, det var i efterhand jag konstaterade att shit..det där är ju jag.

  I ett annat förhållande gjorde jag inte alls detta, jag lät henne bestämma var vi skulle äta, lät henne spela fiolen och var ödmjuk och ursäktande samt pratade om jämställdhet. Alla fel i boken och ett krossat hjärta. Det är betydligt roligare och lättare att gå ut med en kvinna om du följer det jag skrev i början än det är att följa det som kvinnor i pratprogram säger att dom vill ha. Du visar att du kan det och det ger mycket mer trygghet i henne än om du säger att du älskar hundvalpar bara för att hon gör det.

  Den tjejen jag har nu träffade jag via mitt jobb och jag hade turen eller tillfället att dejta henne när hennes väninnor var med. Jag utnyttjade situationen fullständigt genom att charma den bruden som jag INTE ville ha. Den jag ville ha satt precis bredvid och fick ganska lite uppmärksamhet av mig i början. Läget var under full kontroll och jag visste exakt vad jag gjorde.

  I taxin hem satt de två (jag vet detta sedan väninnan skvallrat detta för mig) så var hon helt besatt av att få min uppmärksamhet ”varför sa han så, vad menade han med det, varför pratar han bara med dej, varför gillar han mig inte, etc ”

  Vid de nästföljande träffarna var det bara en väninna med i bilden och jag började inrikta mig på den jag ville ha och som jag ville ha från början . Där började jag alltså inrikta mig på henne, när hon hade fått OK av sina vänner och när hon börjat jämföra sig med sin ena väninna som i början fick min uppmärksamhet. Då var jag inte blygsam heller ska sägas, det ska man inte vara i tron av att kvinnor gillar mystik. Jag tror inte på det, så jag började röra vid henne och tog henne om midjan och lätt henne förstå att jag gillade henne. Tog inte många dagar trots allt och sen började sms:en strömma in från henne. Dvs HON fick utstå en prövning som heter duga och JAG hade full kontroll på händelserna.

  Angående SMS så är det ett kapitel i sig.
  Jag undvek smileys, jag undvek poetiska långa romaner, jag svarade handfast men uppmärksammat. Märkte sen efter en tid att en PUA-expert också i en video förbjöd sina ”elever” att just skicka smileys och han hade någon förklaring till varför. Jag känner inte att jag är en underdog i vårt förhållande, jag låter det inte ske och har lärt mig en jäkligt sur läxa helt enkelt, summerade upp allt genom livet, alla bakslag och mitt beteende och ändrade på detta. Hämta INTE tips från fastrar,mostrar eller mammor när det gäller att få en kvinna. Deras tips kan tvärtom sabba enormt mycket. Ta hellre, som jag gjorde, tips från homosexuella män som är lite bitchiga samt studera vad tjejer gör, inte vad dom säger. Det är mina fem cent till detta. Upp med hakan och sluta se er som ständiga dejting-offer, men återigen, försök luska ut vad det är för en typ av tjej allra först. Själv skulle jag som jag tidigare deklarerat inte gå på dejt med en tjej som haft väldigt många sexpartners eller som är partyprinsessa. Dessa kvinnor har jag all förståelse för om de vill leva så. Dom slipper mig och jag slipper dom.

  En märklig sak som jag kom på nu när jag sitter här och skriver intressant/ointressanta anekdoter är att jag konstigt nog lättare attraherar en typiskt vacker kvinna än jag attraherar en kvinna som ligger på min egen nivå rent utseendemässigt. Nästan så att jag misstänker att mindre attraktiva kvinnor tenderar i högre utsträckning leta efter en snygg man än vad en vacker kvinna gör som redan har vackra egenskaper även om de kan ha liknande preferenser i övrigt. Frågetecken kring detta men jag hade gärna velat läsa forskning kring den saken om det finns.

 12. leifer skriver:

  Torstensson

  Finns säkert massor av handfasta tips och just då att svenska män generellt behöver lära sig att träna sig till att bli bättre på dejting m.m. Ha bättre integritet, högre svansföring m.m.

  Det jag pratar om är dock de strukturella problemen och jag vill ju just ha verklig jämställdhet. Men man kanske också se det som att vårt samhälle, inte minst pga skattetransfereringen till kvinnor men även numera när man pushar fram kvinnor i arbetslivet på mäns bekostnad, gör det svårt för män att i träda den traditionella mansrollen. Svenska män är då lite fast mitt i mellan så att säga.

  Visst ingår i den traditionella mansrollen att inte gnälla och se möjligheter i allt, men jag tycker det är dags nu för män att prata om strukturella problem och strukturell diskriminering. Det är detta för mig den nya jämställdhetsrörelsen i huvudsak handlar om och målet för mig är äkta jämställdhet. Och jag tror faktiskt detta skulle gynna båda könen och att även då raggning och uteställen skulle bli en trevligare och mer fruktfull samvaro för båda könen. Där vuxna människor möts på lika villkor oavsett kön. Jag ser det som en fantastisk möjlighet och ser inte att jag är ”förbaskat negativ”. Och en möjlighet skulle ju då vara att intresset för uteställen bli lika för båda könen och därmed även könsfördelningen relativt jämn. Ex ett uteställe med 80% män ger ju liksom inte speciellt bra underlag för män och utgången blir därmed ”dålig” för merparten av männen. Att då vara klämkäck hjälper ju liksom inte när fundamentan är fel. Du säger att det är för mycket offerkofta bland män vad gäller dejting, jag tycker snarare det är tvärtom. Det är dags för män att ta upp dessa problem. Men det gäller att vara konstruktiv och försöka se de bakomliggande problemen, annars kan jag hålla med dig om att det lätt blir gnälligt. Låt vara att män kanske också borde ha rätt att gnälla av sig. Dejtingmarknaden i Sverige är ju snedvriden och männen är i underläge. Det måste ändras på.

 13. Björn 2 skriver:

  Detta får mig att tänka på en scen jag bevittnade på en nattklubb i kgl hufvudstaden..

  Två tjejer börjar slåss, och nu menar jag SLÅSS. Knutna nävar etc. En manlig gäst griper snabbt in och får hålla i den ena tjejen ganska ordentligt, för hon är sjövild.
  Det är den synen som vakterna ser när dom dyker upp. Innan nån hinner säga ”flaska” har dom brutit ner killen på golvet, öppnat en personaldörr, skickat in honom där med huvudet före och själva försvunnit ut genom samma dörr.

  Hur detta slutade har jag ingen aning om…

 14. masa skriver:

  leifer:

  Jag förstår din problembeskrivning, och kan se att det finns en obalans där.

  ”Rimligen borde det gå att mötas halvvägs och ge män och kvinnor samma makt/ansvar, är du emot det?”

  Jag tog inte någon ställning alls, jag är bara nyfiken på hur du i praktiken tänker dig att man kan åstadkomma det – alltså vilka åtgärder du tror skulle behövas?

 15. Petter skriver:

  Tycker det är farligt att man går ner på feministernas nivå o kallar människors fria val för ”strukturer” eller liknande när könen genomsnittligt skiljer sig åt.
  Det är lika fel att mena att män är underordnade på krogen som att mena att kvinnor är underordnade i styrelserummet. Det handlar om utbud och efterfrågan, Män arbetar genomsnittligt mer tid, vilket gör dem genomsnittligt mer efterfrågade på arbetsmarknaden. . Kvinnor lägger genomsnittligt ner mer tid och tanke på sitt utseende och får andra fördelar därefter..

 16. Jack skriver:

  Torstensson,

  Det första man behöver förstå om PUA eller game är att det är väldigt talande för samtiden att plötsligt verkar behovet av att bli bättre på att charma tjejer ha ökat.

  Alla tricks och råd som finns…om de är bra, jättebra, men jag anser att en mansrörelse skall, vad det gäller PUA fokusera på att de beteenden som attraherar kvinnor till män naturligt utvecklar sig i män från starten och från nuet.

  Det är problematiskt att som män formats av deras erfarenheter och av nuvarande situation inte duger till att attrahera kvinnor utan medvetna trick. Mansrörelsens PUA bör vara sådan att man jobbar med de förutsättningar som ger män rätt sorts erfarenheter och situationer för att naturligt vara attraktiva för kvinnor, samt ger kvinnor de erfarenheter och situationer som gör henne attraherad av män. En vanlig man skall inte behöva ha läst en rad PUA, hans naturliga beteende i den miljö och utifrån den bakgrund han har skall vara magnetisk för kvinnor. Manrörelsens huvudsakliga PUA bör vara samhälls-PUA, inkluderande delvis en av-gaming av den gaming som feminister redan utfört på samhället men också mycket mer.

  Viktiga faktorer för att styra mäns och kvinnors erfarenheter och situationer är förstås att könistisk repression av män i svensk lag skall bort likaså bör skolväsendet ses över (att genomgått 12 års diskriminering i början av livet är inte bra, heller ej låga betyg). Fördelning av skattepengar skall ses över samt moderskapet ska värderas upp rent socialt. Det är vad som för livet vidare och det råder inget tvivel om att en mansrörelse som värderar kvinnor som föder barn med tiden kommer att slå ut en feminism som får kvinnor att inte göra det eller göra det som singlar vilket ger sämre förutsättningar för nästa generation.

 17. Torstensson skriver:

  @Leifer

  ”Det jag pratar om är dock de strukturella problemen och jag vill ju just ha verklig jämställdhet. Men man kanske också se det som att vårt samhälle, inte minst pga skattetransfereringen till kvinnor men även numera när man pushar fram kvinnor i arbetslivet på mäns bekostnad, gör det svårt för män att i träda den traditionella mansrollen. Svenska män är då lite fast mitt i mellan så att säga.”

  Absolut håller med dig.

  ”Och jag tror faktiskt detta skulle gynna båda könen och att även då raggning och uteställen skulle bli en trevligare och mer fruktfull samvaro för båda könen. Där vuxna människor möts på lika villkor oavsett kön”

  Då får detta koncept läggas fram färdigt och gärna vara evidensbaserat innan jag eller någon annan gör det som då påstås vara bättre. Under tiden kan inte mina gener dö ut, sorry. Dejting kan vara mycket trevligt och behöver inte innebära att du sitter och svettas på en blinddate. Som i mitt fall utnyttjade jag en dynamik kvinnor emellan bland annat. En sak måste du tänka på Leifer, om vi ska mötas på lika villkor så måste förutsättningarna vara lika, men vi är inte lika emotionsmässigt vad än genusforskare tror. Det som är problematiskt är det som Jack tar upp, att PUA verkligen behövs mer idag än innan.

  ”Ex ett uteställe med 80% män ger ju liksom inte speciellt bra underlag för män och utgången blir därmed “dålig” för merparten av männen.”

  Det där köper jag. Sen har jag också pläderat för att Sverige ska hjälpa kvinnor att komma till Sverige. Finns säkert massvis med pakistanska och afghanska kvinnor som inte har möjlighet att fly eftersom deras förutsättningar är minimala om du jämför med en klanhövding som behöver fly. Är det inte så att det är svårare för en singelkvinna att fly än det är för en singelman? Män är mer villiga till att ta risker etc. Ett annat problem är att invandrarkvinnor hålls ofta hårdare i än sönerna. Detta medför att etniskt svenska män får större konkurrens om de etniskt svenska tjejerna som inte är hårt hållna. Ohållbart i längden, svenska män måste börja gifta sig med invandrarkvinnor som har annan kulturell bakgrund än de själva för att få jämvikt.

  @Jack

  Håller med i din analys, jag delar den och ser det också som viktigt att män ges gynnasam miljö till att kunna förverkliga sig tex genom att man även pushar män till att ta för sig. Tycker ditt inlägg var väldigt intressant och du tar upp omgivningens betydelse för hur kvinnor väljer utifrån vad som presenteras för dom. Världens mest singeltäta land samtidigt som bokförlagen skickar ut böcker om hur skönt det är att skilja sig och hur onödiga män är.

  Utbildning har blivit kvinnors nya förhållande. Pengar och karriär har blivit deras ersättning för kärlek.

  Visst har detta inverkat och det finns fler anledningar, en är ju att kvinnor vill utbilda sig idag och hetsas till att vara supermänniskor och självständiga. Även män har gått i denna tramsfälla och söker på sina dejtingsidor ”snygg självständig kvinna”.

  Well, om du säker en självständig kvinna bli inte arg eller förtvivlad när det visar sig att hon inte behövde dig.

  Kvinnor matas med hur bra och kul det är att vara skild, samt att en vibrator löser allt. Bokförlagen pumpar också ut massvis med ”stärk ditt självförtroende som singel”-böcker och att den marknaden har uppstått är ju ganska talande. Kvinnor är inte mer lyckliga idag.

  Detta är förutsättningarna just nu och jag menade bara med mitt inlägg till Leifer att man oavsett situation inte behöver vara så utsatt som man för det. Jag ville bara visa på att man kan ha kontroll och faktiskt inte behöver dansa efter någon annans pipa under en dejting.

 18. Jack skriver:

  Torstensson,

  Jag tycker ditt inlägg var intressant även om jag fräckt mest brukade det för att lägga fram att nästa utökning för PUA inom mansrörelsen bör vara samhälls-PUA.

 19. Pelle Billing skriver:

  Torstensson,

  Det du skriver funkar, så är det. Sedan tycker jag personligen det är viktigt att ens beteende på klubbar kommer från insidan och ut. Dvs att man har kul och är sig själv – men en version av sig själv som inte stympar en. Många män har ju fått lära sig att begränsa sig själv på olika vis och det slutar inte väl i en raggningssituation.

  Har tänkt blogga om detta vid tillfälle.

 20. leifer skriver:

  masa

  ”Jag tog inte någon ställning alls, jag är bara nyfiken på hur du i praktiken tänker dig att man kan åstadkomma det – alltså vilka åtgärder du tror skulle behövas? ”

  Jag har inte alla svar på hur man bäst åstadkommer detta. Det gäller ju att hitta en medelväg som är acceptabel för båda könen. Tradionellt har ju män fått makt i reproduktionen genom arbete och pengar. Ex om du har en hemmafru och inget ekonmiskt stödsystem för ensamma mammor, hur många vill skiljas då eller leva utan en man? Där kommer vi in på skattetransfereringen och minskad skatt skulle ju då ge män mer makt.

  Steg 1 är dock att erkänna att reproduktionen inte är jämställd och enas om att arbeta för att nå jämställdhet där. Detta är nåt en ny jämställdhetsrörelse kan vara med och driva och på sikt försöka förändra. Detta tror jag är ett mycket långsiktigt arbete och troligen det svåraste området inom jämställdhet.

 21. leifer skriver:

  Torstensson

  Jag tycker det är helt ok att hitta lösningar runt problem. Ex många ”lågklass” och medelklassmän i Sverige nu som skaffar en ”importfru”. Dock får dom ett problem ofta och det är att deras kvinnor har svårta att tjäna pengar (få jobb) och dessutom kanske dom ofta helst vill vara hemmafruar. Och det svenska skattesystemet är inte gjort för att en ska vara hemma med barnen. Det gör att dessa män än mer hamnar i den klassiska mansfällan att dra in pengarna till familjen. Och det måste dom klarar då genom att skatta som dom vore singlar. Det blir då väldigt tufft ekonomiskt att bilda familj.

 22. Mariel skriver:

  Här är en till grej som visar på ombytta roller: serien överst http://www.dn.se/dnbok/bokrecensioner/lina-neidestam-zelda-kampen-fortsatter

 23. AndreasK skriver:

  Detta är ännu lite mer okänd men enormt stor fördel med att vara kvinna.

  Som man måste man närma sig många kvinnor om man vill ha en partner. Väldigt, väldigt många, med allt som kommer med: stress, ångest, sårade känslor.

  Som kvinna är det oftast inte mer komplicerat än att bege sig ut på krogen och vänta på att männen radar upp sig i – och sen välja den man gillar.

  Detta är en generalisering men alla som har rört sig i verkligheten vet om att det oftast ser ut så här.

Google