Hanna Hellquist, som inte sällan uttalar sig om jämställdhet och feminism, har i ett blogginlägg kommenterat hur det går till på en tjejmiddag. Samtalsämnet kretsar tydligen kring kvinnornas män, inte kvinnorna själva:

De följande två timmarna avhandlades deras äkta manliga hälfter, hur de var, vad de gjorde på jobbet, vad de tjänade, hur duktiga de var på det ena och det andra och hur jobbiga de var också så klart, man måste få klaga lite, men framför allt så satt dessa kvinnor och boostade sina mäns egon i deras frånvaro. Trots att inga män var där så kunde inte kvinnorna låta bli att förhålla sig till dem. Männen var huvudpersonerna.

Kvinnorna pratar om relationer och eftersom de lever med män så kommer männen i centrum. Inget konstigt med detta.

De flesta känner nog igen sig i att kvinnor pratar en hel del om relationer. Om detta sedan beror på arv eller miljö är en annan femma, men fenomenet i sig är svårt att förneka.

Slutsatsen blir alltså att (straighta) kvinnor gillar att prata om män. Helt frivilligt och utan att några män är där och tvingar dem till det.

Varför tar jag upp detta? Jo, för i en artikel i Helsingborgs Dagblad kan man läsa om männens dominans av Oscargalan. Fler filmer tenderar att handla om mäns liv, inte kvinnors, och enligt Meryl Streep så vill män se sina egna liv skildras på film.

Och det kanske stämmer. Män kanske vill se sina egna liv skildras på film. Men om vi ska lita på Hanna Hellquist – känd feminist – så vill kvinnor det också! De sitter ju och pratar om sina egna män i timmar och rimligen kan de då tänka sig att även se filmer som handlar om män och mäns liv.

Inte undra på att det blir fler filmer om män, ifall både kvinnor och män är intresserade av detta. Frågan är bara varför detta automatiskt ska lastas på männen? Senast jag kollade hade båda könen både förmåga och möjlighet att påverka den värld vi lever i.

Tipstack: Går till Sara och Mattias!

 

19 kommentarer på “Newsflash: Könen skapar världen tillsammans, inte bara män är ansvariga”

 1. Patrik N skriver:

  Men gud i himlen detta tjatande om ”Mannen som norm”. Att man inte bara tröttnar på att vara feminist av ren överväldigande leda!

 2. Backlash skriver:

  Helsingborgs Dagblad borde kanske först kräva fler män på omslagen till vecko- och månadstidningarna.

 3. PabloHoney_4 skriver:

  Likväl som att det finns något som heter ”guilt by association” borde det finnas något som heter ”cred by association”. 

  Cred betyder erkännande och trovärdighet och härstammar från latinet credere – att tro och lita på. 

  Genom att nämna sig själv i positiva sammanhang med t ex statuspersoner eller statusobjekt får man cred genom att man associeras med dessa personer eller föremål. 

  Att män blir objektifierade på tjejmiddagar är nog mer regel än undantag. Detta ger status i gruppen. Män kan allstå var objektifierade som statussymboler.

  Att köra Porsche är att göra en sk. ”cred by association”, dvs man vill objektifiera sig själv genom bilens uppbyggda cred. Därför bygger män statussymboler och köper Porschar, man söker cred.

  Om många kvinnor ville ha män med trekantiga hattar, slängkappa och kragstövlar, skulle många män nog kränga på sig detta.

 4. robjoh skriver:

  Händer nog att jag nämner min flickvän på grabbkvällar, men större delen av tiden tillbringar vi nog pratandes om våra gemensama hobbies och världen i allmänhet. Lite förvånad varför man skulle diskutera sin partner när man har en kväll med sina kompisar. Jag trodde tanken var att man skulle hinna med att prata om sånt man inte hinner med i vanliga fall.

  EDIT:
  Efter att jag läst Hannas inlägg mer noggrant och inte bara citatet måste jag säga att jag inte alls instämmer med hennes slutsats. Slutsatsen verkar vara att alla ser männen som något alla ser upp till. Män gör inte så. Vi pratar med varann för vi oftast har samma intressen.

  @PabloHoney_4
  Anleningen till varför jag skulle köra Porsche är att det är en kul bil, jag är dock ”petrolhead”, så jag kanske inte är standard personen att fråga varför de köper en sportbil.

 5. masa skriver:

  PabloHoney_4:

  Intressant observation – det är ju rimligen två sidor av samma mynt (guilt/cred by association). Det speglar en inställning att män ska göra och vara det kvinnor anser de ska vara/göra.

  Det finns forskning som pekar på att kvinnor oftare än män uppvisar psykologiska mekanismer där man hänvisar till någon slags auktoritet och sätter värde på att positionera sig i relation till dessa auktoriteter. (Detta kontrasterat mot hänvisning och positionering i relation till sig själv och ens egna åsikter och vilja) Jag kan inte själv värdera den här forskningen, men det är en utångspunkt som jag tycker kan förklara en del av samtiden.

  Den feministiska analysens hänvisning till ”strukturer” och vurm för regler (sociala och juridiska) och statlig styrning, guilt by association som metod, liksom då cred by association och upphöjning av ett traditionellt ”framgångsrik man”-ideal till det man förhåller sig till och eftersträvar – allt detta kan gå att förstå utifrån denna psykologiska tendens.

 6. Joel Johansson skriver:

  Min analys är också att män behandlas som troféer. Beteendet har inget att göra med att män skulle ha högre status.

 7. Patrik B skriver:

  Jo, kvinnor får delvis egen status via sina män. En kvinna kan sola sig lite i sin mans glans. Motsvarande gäller inte för män även om det ger status för en man att ha en omtyckt fru och fler barn. Det borgar för att han är en pålitlig person även privat.

  När det gäller förekomsten av män och kvinnor i film så stämmer det att män tar mer plats. Kvinnor dominerar i filmer om relationer och kärlek. Det är ett ämne som kvinnor behärskat i litteraturen i minst 200 år. Jane Austens böcker från början av 1800-talet filmas fortfarande. Men män dominerar i äventyrsfilmer, kriminalfilmer, filmer om politik och krig och även i de flesta komedier. Uppenbarligen vill både män och kvinnor ha det så eftersom filmerna är framgångsrika.

  Identifikation med kön är överskattat. När jag läser ser en film identifierar jag mig inte bara med männen. Jag knyter hellre an till personer som har en liknande personlighet som jag eller möter samma utmaningar som jag. När jag såg Fucking Åmal blev jag väldigt berörd av den ”snälla” mörka flickan Agnes som var ensam och längtade efter vänner men inte ville anpassa sig till gruppen för att få vänner.

 8. Johan skriver:

  Och parallellt försöker man minska kvinnors roll som sexobjekt i filmer men tycker det är oproblematiskt att män är sexobjekt. Bara där reducerar man ju antalet kvinnoroller.

  Som allt annat är det förstås omöjligt att förstå om man inte delar de teoretiska grundvalarna. Det finns en tydlig maktordning och kvinnor är alltid underordnade män. Accepterar du det går argumenten ihop. Accepterar du det blir allt förstås ett cirkelresonemang och vilket beteende som helst ett uttryck för kvinnlig underordning, men vad bryr sig väl någon om det.

 9. Mia. skriver:

  Ja å ena sidan kan man som ‘feminist’ fokusera på mäns upprätthållande av könsnormer eller som här kvinnornas del i detsamma. Och kanske har vissa ‘svårare’ att bryta dem och har därmed kanske ett större behov av att ‘prata feminism’. Personligen har jag aldrig varit på en tjejmiddag där det pratas män, relationer ja men då till alla (föräldrar, syskon, kolleger, vänner, barn och ja partners).

  Tänkte även på detta ang t ex ‘Happy happy’ (men även i Bitterfittan) där det togs upp att det kan vara svårt att bryta normerna och leva jämställt. Dvs vissa lever jämställt medan vissa kanske har svårare att göra det och därmed har ett större behov av att ‘prataomdet’ (men även till viss del projicera sina tillkortakommanden vad gäller jämställdhet på andra, alternativt att det blir lättare om flera andra bryter tabun (normerna) samtidigt/tillsammans).

 10. sven skriver:

  På facebooksidor av kvinnor när det gäller vilka böcker och filmer och musik de gillar så är det till överlägset mest böcker av manliga författare de gillar.De gillar filmer om män och tv-serier om män och manliga sångartister gillar de.
  På schlagerfestivalen röstar de på manliga artister.

 11. Mariel skriver:

  Heh… på senaste mamma-träffen så pratade vi en hel del om våra män, om städning bland annat. Många verkade imponerade av att min män städade en hel del frivilligt… Men vad jag vet om pratar han typ aldrig om mig med sina killkompisar..

 12. Patrik B skriver:

  Jo, kvinnor är intresserade av män helt enkelt. Feminister är fixerade vid våra negativa sidor. De andra är mer välvilliga. Vi män är också intresserade av kvinnor. Mycket av det män gör för att utmärka sig, vare sig det är via jobbet, eller genom musik, idrott m.m. är indirekt ett sätt att marknadsföra oss gentemot kvinnor.

  Jag delar därför Pelles tes helt. Det finns ingen manlig eller kvinnlig överordning i samhället. På vissa områden har män övertaget och på andra områden kvinnor. I det stora hela råder balans mellan könen. Däremot finns det andra skillnader i samhället. Den viktigaste skillnaden är mellan de som har pengar och de som inte har det.

 13. Johan skriver:

  Min erfarenhet är att min fru säger att de pratar en del om män när hon träffar tjejerna, dock mest singeltjejernas killproblem. Själv brukar jag berätta om hur det är med min fru med de killar som känner henne, i övrigt brukar vi snarare hitta på en aktivitet än att diskutera relationer.

 14. NinniTokan skriver:

  Pelle:
  OT:
  Lycka till i kväll. Håller tummarna!

 15. Pelle Billing skriver:

  Tack Ninni!

  (för er som inte minns ska jag presentera mitt Medborgarförslag för Södra Innerstadens stadsdelsfullmäktige)

 16. Jenny Kristiansson skriver:

  Låt mig bara få påminna om att kvinnor är individer.

  Igår kväll när jag träffade några tjejkompisar för en AW öl så pratade vi ca. 1% om killar och 99% om ekonomi. Våra egna ekonomier, storbankernas rovdrift och ekonomi i största allmänhet. Hur man skulle kunna investera pengar om man någon gång fick mycket av den varan. Vad en riskkapitalist verkligen gör osv. Ok, vi pratade om preventivmedel också, men det har knappast med män att göra.

  Anledningen till att många filmer handlar om män är nog för att många producenter och regissörer är män. (Jag kritiserar inte detta, bara konstaterar detta). Både i bokform och filmform är det nog enklast att skildra det man känner till.

 17. Matias skriver:

  Johan:

  ”Och parallellt försöker man minska kvinnors roll som sexobjekt i filmer men tycker det är oproblematiskt att män är sexobjekt.”

  Den etablerade jämställdheten i ett nötskal. Ansvar för män, oberoende och ta för er för kvinnor.

 18. PabloHoney_4 skriver:

  @robjoh

  Jo, det finns många värden inbakade i föremål. Ljud, textur, färg och lukt frambringar många nyanser och känslor. En välarbetad produkt kan kännas genom fingerspetsarna eller tom med fötterna. De flesta kan skilja på riktig parkett och laminatgolv med hjälp av bara fötterna. Så visst är hjärnan ett känsligt instrument. 

  Visst finns andra värden att ta hänsyn till när man väljer bil, men det är nog svårt att åka Fiat om man vill vara tex en rocker, eller tvärtom. :) Man vill nog åt kredden för det är även andra som bedömmer dig och dessa ska in i ekvationen om du ska ingå i gruppen.

  Det är därför trender finns, de ska hjälpa oss att välja rätt personlighet och allt därtill, för att man inte ska hamna utanför lådan.

 19. Magnus J. skriver:

  Är det verkligen så många fler filmer som handlar om mäns liv? Jag har svårt att tro det.

  Fler filmer har män i huvudrollen, visst, men då är det i hög grad actionfilm och thrillers, inte film om verkliga människors liv. Ser man till dramer så har jag faktiskt intrycket att filmer med kvinnor i centrum är i princip lika vanliga.

  För övrigt så får man väl anta att utbud och efterfrågan styr. Var kvinnorna måna om att se film om just kvinnor hade de filmer av den typen som finns blivit så framgångsrika att Hollywood-direktörerna helt enkelt känt sig tvungna att producera fler. (Men enligt feministisk logik är direktörerna förstås mer intresserade av att främja andra varelser med penis mellan benen än av att tjäna pengar…)

Google