Mansfrågorna ligger i tiden

13 februari 2012, av Pelle Billing

När Natalia Kazmierska uttrycker en rädsla för att hennes make ska bli mansrättsaktivist så uppvisar hon en fingertoppskänsla för vad som pågår i Sverige och västvärlden. Mansfrågorna ligger nämligen i tiden, och gör sin närvaro känd via politiker, organisationer och skribenter.

I Storbritannien har Nick Clegg, den populäre partiledaren för Liberal Democrats, tagit fram ett policy-dokument över mansfrågor. I USA har det gjorts en utredning om skapandet av en Vita Huset-kommittée för pojk- och mansfrågor, som en motsvarighet till den som finns för flickor och kvinnor. Således har medvetenheten om de specifika utmaningar som möter pojkar och män spritt sig till allra högsta politiska nivå.

I Australien har mäns hälsa blivit regeringens ingång till mansfrågorna, då detta område fångar många av problemen. Till exempel handlar det om mäns självmord, hemlöshet och dödsfall på arbetsplatser. Även faderskap är ett uppmärksammat område.

Här i Sverige ligger vi lite efter vad gäller mansfrågorna, och än så länge är det inget politiskt parti som tagit chansen att vara först med en medveten politik på detta område. Dock är bara det en tidsfråga innan det kommer även hit. Världen är globaliserad och så även idédebatten.

Kazmierska verkar tro att mansfrågorna kan reduceras till allmänmänskliga frågor, och visst kan man anlägga ett sådant perspektiv. På samma vis kan man hävda att kvinnofrågor i grunden är allmänmänskliga frågor. Men de av oss som insett att kvinnofrågor faktiskt har gynnats och stimulerats av att få vara en separat kategori, kan inte annat än förespråka att mansfrågorna ska vandra samma väg. Allt annat vore att göra männen en otjänst.

Etiketter:  

108 kommentarer på “Mansfrågorna ligger i tiden”

 1. Nils Jungenäs skriver:

  ”-Här i Sverige ligger vi lite efter vad gäller mansfrågorna…”

  You don’t say?!

  Det skulle vara intressant att få ta del av Natalias källor till påståenden om ”den aggressiva mansrörelsen” och ”kvinnohat”.

 2. per hagman skriver:

  Jupp den svenska politiska hanteringen av mannsfrågor har hamnat lindrigt sagt i …skymundan.

  Vid nästa riksdags val kommer mannsfrågorna ställas på sin spets.

  Vilket politiskt parti kommer vi männ rösta på ?

  Per Hagman

 3. Mariel skriver:

  Det är ju tråkigt om någons brinnande intresse för jämställdhet skulle gå över till kvinno- eller manshat. Men för den sakens skull behöver inte intresset, behovet, vara något att vara rädd för. Det är tråkigt att Natalia försöker styra sin mans intresse sådär…

  Jag tycker det är bra med mansfrågor. Och kvinnofrågor. Jag förstår inte varför många är så anti :S Har de ens läst igenom vad som skrivits eller tar dom allt bara som personlig kritik? :S

 4. Mariel skriver:

  @Per Hagman: Har du någon blogg eller så? Det är roligt att du bor i Norge nämligen!

 5. Per skriver:

  Undrar om Kazmierskas man surfar på mansbloggar i smyg på nätterna?

 6. Lorem Ipsum skriver:

  @Nils, jag skulle kunna göra det enkelt för mig och säga att det finns hela bibliotek som bekräftar dessa påståenden, men jag tror att jag kör på känslolinjen. Hon känner så, alltså är det sant ;)

  De människor som skriker ”hat” så fort det går dem emot är små människor som ogillar riktig åsiktspluralism.

 7. Aktivarum skriver:

  Kazmierska är för gullig, en kvinna som tillhör en ideologi som påstår att kvinnor anses mindre värda som anser sig ha rätten att kontrollera vad hennes man skall få vara intresserad av.

  Mannen skall tycka kvinnan skall göra vad hon vill
  Mannen skall sedan bara göra vad kvinnan tycker är ok

  Sedan försöker hon inbilla oss (och sig själv) hon tror att kvinnor är förtryckta!

 8. Cuben skriver:

  För att det ska bli en politisk fråga i Sverige bör ju alla som är intresserade engagera sig politiskt. Alla partier borde ju välkomna dessa frågor och människor som är beredda att offra en del av sin fritid för aktiviteter. Utan detta proaktiva sätt att angripa problemet med så kanske inte så mycket händer. Det finns redan politiker som nog skulle vilja bidraga kan jag tänka mig om bara de kunde få ett bättre underlag hos gräsrötterna.

  Trägen är ofta den som vinner i politiskt arbete. Bloggar som denna verkar också i positiv riktning tror jag.

 9. Access skriver:

  Natalia Kazmierskas ståndpunkt är ett eko från en tid som ligger drygt 100 år tillbaka i tiden.

  ”-Åh, jag hoppas att kvinnan jag älskar inte blir en sån där suffragett, en sån där som börjar intressera sig för ‘kvinnosaken’!”

  Men det verkar hon lyckligt omedveten om.
  Hon kanske är okunnig vad gäller kvinnorörelsens historia?

 10. S skriver:

  Pelle, jag tycker du lät Natalia komma under för lätt.

  1. Pär Ström gjorde ett ”ilsket utspel”, njae… han försvarade sig lite på de hopkopplingar som gjordes med extremister.

  2. ”Den aggressiva mansrörelse som växer fram i bloggar och nätverk i dag har sina rötter i 1990-talets ekonomiska kris: den är tätt förknippad med arbetslösheten, nedmonteringen av välfärden och den manliga ohälsan.”

  Finns det en aggressiv manrörelse? Är det Medborgare X, eller finns det värre saker? Eller gör även Natalia tankevurpan att ABB skulle stå på samma sida som de som vill lyfta fram även männens ”svaga frågor”?

  Manlig ohälsa, skulle Pär och Pelle (för att ta de två exempel jag känner till bäst) vara sjukliga och därför av nån anledning driva mansfrågor? Eller vad är ”logiken”?

  3. Om man ”…blivit besatt av Men’s rights-forum på nätet och börjat odla ett bittert kvinnohat” så är det INTE bra. Jag känner inte till det forumet och om man kan säga att det odlas kvinnohat där. Det låter konstigt om det är kvinnohat, möjligtvis kan jag, utan att läst det forumet alls, tänka mig att ett ”feminist”-hat kan odlas på sina ställen.

  4. ‘”De flesta mansrätts-aktivister har en personlig besvikelse bakom sig. En djup smärta, som man måste ta sig förbi”, sa professorn.’

  Säg en människa som inte har en personlig besvikelse bakom sig? Bajsar björnar i skogen? Nåja, man får väl sila myggen… Hur som helst om man blivit orättvist behandlad är det väl inte konstigt eller dåligt att man reagerar? Lika som att den kvinna som känner sig orättvist behandlad givetvis skall reagera på det!

 11. Christina Nauckhoff skriver:

  Jag tror att mäns välfärd och välmående har varit i kvinnors fokus i århundraden. Dags att män börjar bry sig om män. Hurra!

 12. Aktivarum skriver:

  Genusprofessorn Hugo Schwyzer har gott om besvikelser i SIN historia, han var alkoholist, han var en lärare som hade sex med flera av sina elever, han var gift och otrogen mot sin fru, han försökte mörda sin flickvän (älskarinna)

  Kort sagt han har gjort betydligt värre saker än de flesta av männen han attackerar.

 13. hamstrn skriver:

  Christina

  Tja….

 14. Backlash skriver:

  Skrämmande att hon i förlängningen uppmanar kvinnor att dumpa sina män om de vågar kämpa för sina rättigheter. Hon försöker så split inom parförhållanden och få till sexuell utpressning mot politiska motståndare. En ful taktik som förmodligen grundar sig i att hon saknar argument i sakfrågorna.

  Riktiga män säger ifrån när något är fel. Inte bara på det könssterotypa ridderliga sättet att ‘stå upp för de svaga’, utan när han själv drabbas.

 15. masa skriver:

  Fingrarna i öronen, ”la la la la la la la la la!”
  ”Å vad tryggt att höra min egen röst, nu blev det tyst på dem.”

  Börjar faktiskt bli riktigt komiskt med dessa uppfostringsartiklar av Kazmierska m.fl.!

 16. Fredrik skriver:

  Jag ber om ursäkt för att vara out of topic men jag kan rekommendera att läsa kapitlet ”Toward feminist jurisprudence” i den här eboken.

  http://books.google.se/books?id=Shn5xHywtHIC&printsec=frontcover&hl=sv&source=gbs_ge_summary_r&cad=0#v=onepage&q&f=false

  Det kan ge en bild av det omöjliga i radikalfeminismen och utgöra något att reagera på/det kan fungera som antidot.

 17. Eric skriver:

  Aktivarum: Du själv använder ju härskartekniker och förminskande ordvisor. Du blir ju totalt vansinnig om nån skulle göra det mot dig, så jag förstår inte varför folk skulle använda det mot dig. Nått står inte rätt till här alltså!

 18. leifer skriver:

  Vad feminister avslöjar sig! Dom säger att dom vill att män börjar kämpa för sin sak, men när det väl händer så är det nåt dom motarbetar på alla sätt.

  Sen är det bara tragiskt att man jämställer alla former där män engagerar sig med det sämsta möjliga grupperna av onda vita män typ. Så jävla fel och sjukt. Varför kan inte feministerna välkomna män som har samma mål? Istället ses vi som den värsta fienden, klart som f-n man högst ogillar femmorna då.

 19. Ben skriver:

  Vart tog den glada feminismen vägen, den glada på 70talet? Idag har det blivit ngt annat.

  Att flickor får bättre betyg beror inte på skolsystemet. Det beror på den blåa regering vi har som elitiserar folk och gör klassgap. Pojkar måste börja ta ansvar och anpassa sig, flickor anpassar sig efter systemet, de säger inte emot de rättar sig i ledet.Pojar är biologiskt sämre på att läsa så det är ju inte konstigt att de får dåliga betyg. Flickor har ju ALLTID haft bra betyg genom alla år. Nåja inte alla flickor men väldigt många klarar sig bättre, vad beror det på? Kan killarna lära sig ngt av det?

  Varför anpassar sig inte killar till skolan? Fick killar bättre betyg än flickor förr? Flickor är biologiskt intelligentare.

 20. NinniTokan skriver:

  ”Var det före eller efter 1975, när vi fick fri abort i Sverige? ”

  Det lustiga är att de själva måste gräva så långt tillbaka för att hitta något bra med feminismen och ändå inser dom inte…..

 21. leifer skriver:

  Ben

  Tycker du gör fel när du resonerar på det sättet om pojkar i skolan. Du skulle aldrig säga så om flickor, eller hur?

  Det handlar istället om strukturell diskriminering mot pojkar!

 22. Ben skriver:

  Flickor anpassar ju sig så den kritiken går inte att föra mot flickor. Vi är olika. Livet är orättvist de individer som inte anpassar sig till systemet slås ut. Trist att det är faktum att det är pojkar.

 23. leifer skriver:

  Ben

  Dags att vakna, det är systemet som anpassats till flickor, inte tvärtom.

 24. Jämställdist skriver:

  Pelle

  Jag gillar att du ibland har en positiv infallsvinkel på situationen för män i Sverige. Det känns bra att det ibland kommer något hopp. Dessutom känner jag samma sak och även om det bara är en anekdot i sammanhanget så såg jag att man på newsmill hade skrivit ungefärligen såhär.

  ”Antifeministerna” ifrågasätter Svelands kritiserade artikel. Bra eller dåligt?

  Dvs det kändes som att man står och väger i samhället och att folk mer och mer börjat förstå att feminismen inte har monopol på jämställdhetsfrågorna.

  Något händer iaf.

 25. Jämställdist skriver:

  S

  ”Finns det en aggressiv manrörelse? Är det Medborgare X, eller finns det värre saker? Eller gör även Natalia tankevurpan att ABB skulle stå på samma sida som de som vill lyfta fram även männens “svaga frågor”?”

  Det finns ingen aggresiv mansrörelse. Det där säger hon bara för att det är terapi för henne att säga så samt att kontrollera män att tycka vad hon anser är ok.

  Det är ungefär som när någon anklagar dig för att vara ”omogen”. En härskarteknik som du egentligen inte behöver lyssna på då alternativet inte behöver vara de debattregler som är normalt för hunsade pojkvänner. Nästan alla västerländska män som reagerar något lite mer än vad man får göra i konsensusbejakande land blir kallade omogna. Kvinnan som häcklade Joe Rogan sade tex att hon inte trodde att han hade en flickvän. Vi har alltså en väldigt populär amerikansk kändis som livnär sig på att synas i TV som får höra av en random tjej att om han minsann inte är snäll får han inte ligga med andra flickor heller. Det där fungerar om mannen tror på skiten,men det fungerar inte på män som vet att dom inte behöver följa de debattregler som mobbare sätter upp. Det hade funkat på Skavlan, men det funkar inte på Joe Rogan.

 26. Ben skriver:

  Leifer!
  Har du själv barn? Har du en dotter? Har du en son?
  Hur skulle du uppfostra din dotter? vs son?

  Dags att vakna! Flickor uppfostras till att sitta fint och vara ordentlig, dvs vara anpassningsbara.

 27. Jämställdist skriver:

  Ben

  Det betyder inte att flickan i sig lär sig något av den påverkan som föräldrarna utsätter henne för. Det finns forskning som säger att föräldrar har ganska liten påverkan på sina barns beteende.

  Dessutom kan du vända på det. Att sitta fint och vara ordentlig är ju knappast något pojkar inte får höra av sina föräldrar när dom är små.

 28. Nils Jungenäs skriver:

  Ben #28

  Det spelar ingen roll om du inbillar dig att flickor ”fostras” till flickor eller om du anser att pojkar och flickor är olika av biologiska orsaker som sedan förstärks genom en växelverkan (synergi) när du som vuxen interagerar med barnet. Faktum kvarstår icke desto mindre. Typiskt pojkbeteende är icke önskvärt medans typiskt flickbeteende är accepterat och det beteende skolsystemet anpassas efter. Flickorna betraktas (precis som sina vuxna gelikar) som offer för pojkarnas beteende samtidigt som pojkarna får skylla sig själva om de inte fogar sig efter det för flickorna anpassade systemet.

 29. leifer skriver:

  Ben

  Igen undviker du det faktum att pojkar diskrimineras i skolan.

  Det var visserligen en intressant infallsvinkel att flickor förtrycks så pass mycket att dom presterar bra i skolan, men jag tror inte det stämmer på flickor överlag idag, tvärtom. Nu talar jag om majoritetskulturen och inte minst då den stora medelklassen.

 30. Jenny Kristiansson skriver:

  Pelle det här låter ju bra, att det har börjat röra på sig i andra länder och att den förändringen är på väg hit.

  Nu funderar jag så här. Hade jag varit man hade en av mina absoluta hjärtefrågor varit det här med att så många män riskerar att bli diskriminerade vid vårdnadstvister. När nu mansrörelsevinden blåser starkare borde vi då inte ha ett lagförslag färdigt? Eller är den nuvarande ”vårdnadstvistlagen” fullkomlig? Problemet är kanske att den inte tillämpas rättvist, och då borde vi kanske kunna komma med konkreta förslag på förbättringar? Kan man inte anlita en bra juristfirma i de här frågorna?

 31. Jenny Kristiansson skriver:

  Förresten så tror jag inte att skolan har anpassats efter flickorna. Jag tror skolan anpassats efter hur arbetsmarknaden ser ut. Man behöver folk som passar tiderna, inte är för högljudda, som kan arbeta plikttroget, som är anpassningsbara, samarbetsvilliga osv. osv.

  Hade vi behövt utbilda revolutionärer hade nog de stökiga pojkarna kommit till sin rätt :-)

 32. leifer skriver:

  Jenny

  På centralprov får pojkarna bättre resultat än flickorna. Dessutom ska inte inte kunskapsbetyg vara nåt slags förtäckt ordningsbetyg.

  Sen är arbetsmarknaden inte riktigt som du säger utan nu krävs att man visar framfötterna mera och presterar. Dvs resultatinriktat.

  Jag vet inte på vilket sätt män jobbar mindre plikttroget än kvinnor. Men du kan likväl kritisera kvinnlig kultur i arbetslivet som feg och hålla ryggen fri.

 33. Mars skriver:

  På samma tema: Det här är bland det roligaste jag läst på länge: Axess feminist-kritiska nummer som ligger ute.just nu, och omslaget till tidningen är… provokativt? Njae, satiriskt i alla fall.

  Och gissa vilka som inte uppskattar ett gott skratt? :)

  http://www.facebook.com/photo.php?fbid=295921393800382&set=a.140668249325698.26723.140667632659093&type=3&theater

 34. Ben skriver:

  Jag håller med dig jenny! Skolan är anpassad efter och så att elever/människor klarar sig på arbetsmarknaden och så att de kan läsa vidare på högskola/univeristet om de vill. Vad dessa mansaktivster vill få oss att tro att skolan är anpassad efter flickor är ren och skär avundsjuka och ni är helt ute på villovägar. Så idiotiskt så det är urbota dumt att tro ngt sådant.

 35. Nils Jungenäs skriver:

  Jenny

  ”-Förresten så tror jag inte att skolan har anpassats efter flickorna.”

  Det är ju inte så att man medvetet försöker anpassa skolan så att den ska passa flickor bättre. Det sker ju omedvetet genom att vissa attityder i feminismens kölvatten blivit förhärskande. T.ex lägre acceptans för typiskt manligt beteende och enögt idealiserande av typiskt kvinnligt beteende.

 36. per hagman skriver:

  @ Mariel.

  Nix …jag har ingen blogg.

  Per Hagman

 37. michael skriver:

  Om det hade varit tvärtom nästan bara manliga lärare och pojkarna fick dom bästa betygen så hade feminister talat om patriarkala strukturer.
  Vad tror du Jenny är det matriarkala strukturer i skolan om ja finns det då fler matriarkala strukturer i samhället och lever vi då i ett patriarkat

 38. Nils Jungenäs skriver:

  Ben

  Jag är ingen aktivist. Varken mans- eller nåt annat, och jag försöker inte få någon att tro något. Jag är intresserad av att diskutera det jag ser omkring mig och som inte verkar stämma med den bild vi får av samhället genom media och som faktiskt ligger till grund för de politiska beslut som fattas om hur samhället ska styras.

  Jag skulle kunna skriva en lång utläggning om fördelar och nackdelar med typiskt manligt resp. Typiskt kvinnligt beteende och visa på hur man indirekt premierar flickor. T.ex hur det är fult ”att ta för sig” osv, men attityden i ditt sista inlägg får mig att helt tappa motivationen.
  Varför är du här och diskuterar när du inte är intresserad?

 39. leifer skriver:

  ”Ben”

  ”Vad dessa mansaktivster vill få oss att tro att skolan är anpassad efter flickor är ren och skär avundsjuka och ni är helt ute på villovägar. Så idiotiskt så det är urbota dumt att tro ngt sådant.”

  Ok då har du avslöjat dig. Ännu en feministkvinna som låtsas vara man på såna här bloggar. Har ni igen heder alls?

 40. Johan skriver:

  Leifer > Det finns väl massor av män som anammar radikalfeministiska ideer också?

 41. Ben skriver:

  @Leifer: Jag är man.

 42. Jenny Kristiansson skriver:

  leifer #34

  Leifer du är en liten hal rackare du :-)

  Jag skrev aldrig att män jobbar mindre plikttroget än kvinnor. Oder?

  Jag tycker egentligen att både kunskapsbetyg och ordningsbetyg är bajs. Prov är bra för då vet man ungefär hur bra eller dåligt till man ligger, men utöver det är betyg överflödigt.

  Och visst krävs det i dagsläget att man visar framfötterna och presterar, men jag ser inte det som en motsägelse till det jag skrev i min tidigare kommentar.

 43. Jenny Kristiansson skriver:

  michael #39

  ”Om det hade varit tvärtom nästan bara manliga lärare och pojkarna fick dom bästa betygen så hade feminister talat om patriarkala strukturer.
  Vad tror du Jenny är det matriarkala strukturer i skolan om ja finns det då fler matriarkala strukturer i samhället och lever vi då i ett patriarkat”

  Jag har nog aldrig tänkt i de banorna. Jag ser det som ett problem att skola och barnomsorg är så dominerade av kvinnor. Men jag tror inte att jag i första hand skyller på feministerna för detta. Jag har svårt för att tro att det från början har funnits en feministisk plan för att göra skolan mer feministisk genom att få bort männen därifrån och börja behandla pojkarna illa. Man kan ju också se det som att männen har låtit kvinnorna ta ansvaret för våra barn genom att själv inte jobba inom barnomsorg och skola. Att sen klaga på att skolan är ett matriarkat är kanske bara dumt, eftersom det kanske är en naturlig följd av att där jobbar så många kvinnor.

 44. Anno skriver:

  Mansrörelsen påstår att det inte finns ett patriarkat i samhället-som feminsiter säger att det gör. När sedan männen gnäller om hur skolan sköts kallar dom det ett matriarkat, men vet det finns inte där heller lika lite som ett patriarkat.

  Jenny Du satte spiken i kistan = ”Man kan ju också se det som att männen har låtit kvinnorna ta ansvaret för våra barn genom att själv inte jobba inom barnomsorg och skola. Att sen klaga på att skolan är ett matriarkat är kanske bara dumt, eftersom det kanske är en naturlig följd av att där jobbar så många kvinnor. ”
  Finns dock inget som tyder att det skulle vara ett matriakat bara för att det är kvinnor som jobbar där. Dom som jobbar där tar väl hand om alla barn oavsett kön.

  Skulle gärna vilja höra någon kommentera som har barn hur den ser på det hela. Och om det finns skillnader i könet under uppväxten…

 45. Anno skriver:

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article14361104.ab

  Det är så synd om mannen, nu är har ett offer! Kvinnorna i cafeét är hjältinnor.
  Han får all den hjälp han tänkas vilja ha.

 46. Johan skriver:

  Att männen har låtit kvinnorna ta ansvaret för våra barn kan väl kontras med att kvinnor också själva aktivt valt att ta ansvaret för barn. Dessutom ligger det väl sanning i båda ytterligheterna?

 47. Jenny Kristiansson skriver:

  Japp Johan så kan det ligga till, men det är som sagt inte jag som klagade från början på tingens verklighet.

 48. Johan skriver:

  Jenny > Nä. Jag ville egentligen bara påpeka att ”båda lägren” har en tendens att överdriva och förvränga sina analyser ibland.

 49. AV skriver:

  Ben: Här får du en bild inifrån skolan. Skolan borde vara anpassad till framtida arbetsmarknad, men det är den inte. Det finns flera problem och en del är könsrelaterat.

  - Majoriteten lärare på lägre stadier är kvinnor, med svenska samhällskunskap. Fortfarande finns många lärare som visar avog inställning till matematik och bara kör efter boken.

  - Arbetsmetoder är gjorda efter flickors styrkor och missgynnar killar, Pyssel, egen ”forskning, diskussioner. Lite mer direkta uppgifter och tävlingar som stimulerar pojkar skadar inte.

  - Duktiga flickor gör ofta vad de blir tillsagda, snyggt och exakt efter instruktionen. Duktiga pojkar letar genvägar, tänker utanför uppgiften, försöker bräcka läraren, ifrågasätter. Men är slarvigare i presentationen. Det gäller att se styrkorna hos båda typer elever.

  - Flickor får högre betyg, men sämre på högskoleprovet. De får betydligt flera mvg än de presterar på nationella prov. I vissa ämnen med faktor 2.

  - Skolan fixar inte två typer elever. De mer praktiskt lagda och de som är jätteduktiga. De riktigt duktiga och intelligenta är oftast killar, men de får ingen stimulans. En del tröttnar då på skolan och struntar i att anstränga sig.

 50. Eva skriver:

  @Pelle Billing

  Jag hittade Sveriges mansnätverks hemsida och började läsa av nyfikenhet, eftersom jag precis som du tycker att jämställdhet handlar om både kvinnofrågor och mansfrågor. Visserligen skriver du i första stycket att texten kan provocera, men aldrig hade jag väl kunnat drömma om vad jag skulle få läsa i nästa stycke.

  ”Till att börja med tänker jag hävda att kvinnorörelsen har varit viktig för män. Ja, givetvis har den varit väldigt viktig för kvinnorna själva, bland annat för att tillskansa sig ”detaljer” såsom rösträtt, likhet inför lagen och rätten att vara myndig på samma villkor som män.”

  Menar du på fullt allvar det du skriver, dvs att det är ”detaljer”: att jag, precis som du, har rösträtt? att jag och du är lika inför lagen? att jag har rätt att vara myndig på samma villkor som du? Och menar du på fullt allvar att kvinnor har tillskansat sig den här rätten, dvs roffat åt sig, skaffat utan rättighet etc?

  Du får ursäkta, men för mig är de här rättigheterna inga ”detaljer”, utan grundläggande fundament i mitt värde som människa. Ja, jag blev provocerad. Så till den milda grad att jag inte kan annat än att avfärda dig som fullständigt oseriös när det gäller jämställdhet.

 51. Mörker skriver:

  Fatta vad roligt om Natalias lilla pojkvän blev mansaktivist. Han skulle väl bli sparkad ur sitt popband, och så dumpad förstås. Kanske ett för högt pris för honom att betala för sanningen om sin eget rövslickeri? Antagligen enklare att döva sig för underkastelsen med rövin och tjatig studentpop.

 52. Mörker skriver:

  Det här med den allmänna rösträtten är så jävla töntigt. Män som hade militärtjänstgöringsplikt, dvs riskerade att dö för sitt land, fick rösträtt några ynka år före alla kvinnor. Sedan dröjde det några år innan alla andra män också fick rösträtt. Hur kan ni använda detta som argument för hur, buhu, synd det är om kvinnor?

  Hur???

 53. Mörker skriver:

  Eva
  Se mitt inlägg ovan. Du är oseriös. Kolla upp lite fakta. Dessutom har vi inte likhet inför lagen, utan en tydlig diskriminering av män i lagtexten såväl som i praxis på alla rättsvårdande institutioner, samt på alla organisationer i periferin av rättssystemet. Detta är den enskilt viktigaste ”strukturen” i samhället.

  Och du gaggar om några år för hundra år sedan… Om kvinnor hade gjort värnplikt hade ni fått rösträtt exakt samtidigt, för det var nämligen argumentet som användes. Men ni åt kakan och hade den kvar som alltid annars. Du levde inte då, och inte jag heller, men hade vi gjort det hade du fått rösta före mig eftersom jag är vapenvägrare.

 54. Johan skriver:

  Mörker> referera gärna till lagtexten.

 55. Jenny Kristiansson skriver:

  Mörker #55

  Buhu män blir diskriminerade inom alla rättsvårdande institutioner, du ska se om hundra år är det glömt. Varför inte bara ta det som en man, eller ja just det, du är ju vapenvägrare.

 56. Jenny Kristiansson skriver:

  AV #51

  Jag brukar inte be om styrkande information, men i ditt fall blir jag nog tvungen. Finns det några artiklar, undersökningar, rapporter osv. du kan referera till?

 57. Johan skriver:

  @ Eva #52

  Tre uppgifter för dig:

  1. Kommentera under (eller länka till) relevant inlägg.

  2. Kolla upp vad citattecken används till.

  3. Slå upp vad ”tillskansa sig” betyder.

 58. Aktivarum skriver:

  Eric:

  ”Aktivarum: Du själv använder ju härskartekniker och förminskande ordvisor. Du blir ju totalt vansinnig om nån skulle göra det mot dig, så jag förstår inte varför folk skulle använda det mot dig. Nått står inte rätt till här alltså!”

  Vad babblar du om? Nej jag blir inte totalt ”vansinnig” av det eller nåt annat, trevlig överdrift där. Beträffande mina texter skrev jag

  1. Gulligt Kazmierska beter sig som om hon hade all makt men tillhör en grupp som försöker inbilla oss och sig själva de TROR kvinnor är mindre värda (om man tror kvinnor är mindre värda beter man sig inte som om man bestämde allt)

  2.Trevligt hon som källa för sina attacker på andra män har en kille som utnyttjade sitt jobb för att ligga med sina elever och som försökte mörda sin flickvän bakom ryggen på sin fru.

  Nåt annat du undrar över?

 59. Aktivarum skriver:

  Jenny K:

  ”Förresten så tror jag inte att skolan har anpassats efter flickorna.”

  Maria Settergren har en annan historia att berätta
  http://www.newsmill.se/artikel/2011/07/31/i-dagens-skola-skall-en-pojke-helst-vara-en-flicka

  ”Jag tror skolan anpassats efter hur arbetsmarknaden ser ut. Man behöver folk som passar tiderna, inte är för högljudda, som kan arbeta plikttroget, som är anpassningsbara, samarbetsvilliga osv. osv.”

  Så personer som Steve Jobs vill arbetsmarknaden inte ha menar du? Bara för att ta ett av de tusentals exempel jag kan nämna på enormt hyllade individer som en sådan arbetsmarknad inte skulle klara av att tillvarata.

 60. Aktivarum skriver:

  Jenny K:

  PS: samma resonemang råkade Zlatan ut för…. Lustigt hur samma gäng som först ville sparka ut honom i kylan nu fjäskar och ger honom guldbollar…

 61. Eva skriver:

  Johan #60

  1. Sorry, naturligtvis skulle jag ha lagt en länk till sidan jag refererar till. Här kommer den: http://mansnatverket.org/

  2. Enkelt uttryckt kan man väl säga att citattecken används för att markera citat.

  3. Enligt boken 150.000 synonymer har ”tillskansa sig” följande synonymer: skaffa sig utan rättighet, lägga beslag på, kapa åt sig, bemäktiga sig, tillgripa. En snabb sökning på nätet ger ungefär samma resultat.

 62. NinniTokan skriver:

  Ben:
  Det finns mängder forskning gjord som visar på sambandet mellan testosteronnivå/maskulinisering och rough-and-tumble playstyle, risk-taking och omvårdnadsbeteende. Det finns gjort på människor och än mer på djur.

  Testosteron ger förenklat ett inre driv, som medför att grabbar i större utsträckning inte fungerar med vår skolas utformning. Men saken är att vårt samhälle behöver dessa egenskaper också.
  Så om man bortser från att jag anser att individer oavsett kön är lika värda och att man inte rycker på axlarna så fort det handlar om pojkar/män, så är det samhällsekonomiskt vansinnigt slöseri att blunda för detta.

  För mig som jämställdist är det alltså självklart att detta är ett problem vi behöver åtgärda. Inte bara för pojkarnas skull utan för hela samhällets bästa.

  Smakprov på forskning i ämnet:
  Pasterski, G. B. (2011). Prenatal hormones and childhood sex segregation: Playmate and play style preferences in girls with congenital adrenal hyperplasia.

  H. Vermeersch et. al, (2007), The role of testosterone in aggressive and non-aggressive risk-taking in adolescent boys

  Paola Sapienzaa et. al ( 2009) Gender differences in financial risk aversion and career choices are affected by testosterone

 63. michael skriver:

  Jenny.
  Jag klagade inte jag ställde bara en fråga.
  När jag sen läser ditt och Eva svar så menar ni att det är patriarkat när män dominerar men inte matriarkat när kvinnor dominerar då tar man ansvar.
  När män dominerar inom företagande och chefsjobb tar dom då ansvar för ekonomi och företagande?

 64. Backlash skriver:

  Personer som Steve Jobs behöver ingen arbetsmarknad, de skapar sin egen.

 65. Eva skriver:

  michael #66

  ”När jag sen läser ditt och Eva svar så menar ni att det är patriarkat när män dominerar men inte matriarkat när kvinnor dominerar då tar man ansvar.”

  Tyvärr känner jag inte igen mig i ditt påstående. Vilken av mina kommentarer ovan (# 52 och 64) har du tolkat på det sättet?

 66. Nils Jungenäs skriver:

  AV #51

  Precis.

  …några exempel.

 67. NinniTokan skriver:

  Backlash #67

  Japp. Men alla har dock inte det biologiska intellektuella arv som Steve Jobs. Så en hel del skapar sin ”arbetsmarknad” på andra sidan lagens gränser. Jag menar att brottslighet till en del är en direkt följd av att samhället är totalt inkompetent i att hantera ”pojkaktigt beteende”.

  Jag hade föredragit ett samhälle som klarade ta hand om individer och individuella olikheter så att så få som möjligt gör karriär på den sidan.

 68. Aktivarum skriver:

  Backlash:

  ”Personer som Steve Jobs behöver ingen arbetsmarknad, de skapar sin egen.”

  Frågan var inte om de behövde arbetsmarknad. Ämnet var att vissa här påstår att arbetsmarknaden inte behöver dem (de olydiga männen)

  Sist jag kollade var det just marknaden (Apple) som fick krypa till korset och be Steve Jobs komma tillbaka och rädda dem. Dvs det var han som skulle säga till dem hur man gör – det var f-n inte de som skulle klaga på hur han gjorde saker.

  För övrigt var detta precis samma sak som Zlatan Ibrahimovic pratade om i sin bok gällande övergången till Barcelona. Zlatan hatade verkligen stämningen i Barcelona och ansåg den hämmade stora stjärnor som kom nån annanstans ifrån. Till förmån för lydiga killar som började spela där 13 år gamla och inte visste nåt annat än vad klubben ville ha.

 69. Nils Jungenäs skriver:

  Eva

  Din reaktion över ordvalen i texten du hänvisar till känns lite överdriven.

  Dessutom. När kvinnorna äntligen fick ”allmänn” rösträtt, väntade männen fortfarande på sin ”allmänna” rösträtt. Du ska inte tro på allt du hör i media.

 70. NinniTokan skriver:

  @ Eva
  Angående din kommentar # 52, så tolkar jag det på ett helt annat sätt än du gör.
  Detaljer inom citatecken visar just att det inte är detaljer utan självklarheter.

  När jag läser den formuleringen så ser jag en uppbyggnad för att visa på det som inte är lika självklart, som folk inte i första hand tänker på vad gäller den betydelsen dåtidens feminism haft.

  Ditt citat är klippt så att det framstår som väldigt illa. Här är fortsättningen:
  ”….Detta inser de flesta. För män däremot har kvinnorörelsen varit viktig för att börja förstå mer om hur det är att vara kvinna.

  Hur känns det egentligen att ha sin traditionella identitet i hemmet? Hur känns det att klassas som ”okvinnlig” om man sätter karriären först? Hur känns det att den uppskattning och uppmärksamhet man får i samhället ofta är knuten till ens utseende? Hur känns det att vara fysiskt svagare än den person man lever med (vilket ofta är fallet för straighta kvinnor)? Hur känns det att vara den part som kan bli gravid av ett samlag?”

  Jag kan inte, som kvinna, se annat än att Pelle faktiskt vill peka ut viktiga saker som dåtidens feminism medfört.

 71. Ben skriver:

  BARN är INTE könsmogna förrän tonåren och undervisningen spelar ingen roll mellan 0an-6an. Under högstadie, beroende på när barnet kommer in i puberteten, det varierar, vissa kvinnor får mens vi 10årsålder- ända upp till 17årsålder. De flickor som inte har fått sin mens har ju inte alls samma östrogen nivå. De har alltså mer testosteron än flcikor som fått mens.

 72. NinniTokan skriver:

  Ben:
  Maskuliniseringen(oavsett kön, men mycket vanligare för pojkfoster då dessa själv producerar testosteron) börjar tidigt under graviditeten och beror på testosteronmängden i fostervattnet.
  Så jo, det har betydelse ända från födseln att vår uppfostringsnorm(inkl. skola) inte kan hantera ”pojkaktigt beteende”

 73. Jenny Kristiansson skriver:

  Mörker

  Jag hoppas du förstår att min kommentar #57 till dig var super ironisk? Speciellt den sista meningen. Jag blev provocerad när jag förstod att du på något vis ville förminska rätten till att rösta. Jag hade blivit provocerad om du hade försökt förminska mäns rätt att rösta också. Även om det kanske inte har så stor betydelse att gå och rösta så är det ändå väldigt inbyggt i mig att det är en rättighet att vara rädd om.

 74. Jenny Kristiansson skriver:

  Aktivarum #62

  Jag läste Maria Settergrens artikel för ett tag sedan. Jag tyckte inte den var bra, jag får en känsla av att hon överdriver. Kanske överdrev hon för att skapa reaktion bland Newsmills läsare.

  Jag önskar också att skolan hade kunnat ta tillvara alla genier som te.x. Steve Jobs, att varje individ fick den stimulans och stöttning som den behövde. Tyvärr tror jag inte det är möjligt inom dagens skola, resurserna verkar gå till annat. Vi har ren tur att de få genier som ändå kommer fram och slår sig fram på arbetsmarknaden är så pass starka i sig själva att de klarar av att gå hela vägen till toppen. Jag tror att skrämmande många slås ut på vägen.

 75. Jenny Kristiansson skriver:

  michael #66

  Jag tror jag har nämnt patriarkat två gånger på hela den här tiden som jag kommenterat här. Inte en enda gång i någon kommentar till dig.

 76. Jenny Kristiansson skriver:

  Jenny Kristiansson #77

  Och inte bara genierna utan ALLA individer inom skolan borde få den stimulans och stöttning som den behövde. Det låter som värsta utopin, men egentligen är det för mycket begärt?

 77. Aktivarum skriver:

  Jenny K:

  ”Jag läste Maria Settergrens artikel för ett tag sedan. Jag tyckte inte den var bra, jag får en känsla av att hon överdriver.”

  Jag har jobbat på svenska skolor och studerat på svenska högskolan och jag tycker det hon sade inte var det minsta överdrivet. Tvärtom! På flera utbildningar var det så mycket diskussioner och grupparbete att till och med tjejerna tyckte det var för mycket gruppsnack och för lite utbildning. Överallt matades samma budskap fram. Jag har intrycket att hela skolan har en och samma prioritering – Nämligen att skapa ”kvinnligt ledarskap” jag har personligen hört personer i svenska skolan säga det kvinnliga ledarskapet kommer att ta över allting.

  Så nej, jag ser det inte som det minsta överdrivet, tvärtom. Jämfört med vad jag hört lärarstudenter säga om vad som ger pluspoäng hos deras lärare var det en underdrift.

 78. Aktivarum skriver:

  Ben:

  ”BARN är INTE könsmogna förrän tonåren och undervisningen spelar ingen roll mellan 0an-6an”

  Enligt vem då? Källreferens tack!

 79. Jenny Kristiansson skriver:

  NinniTokan #75

  Finns det förslag på hur man tar tillvara på pojkaktigt beteende? Ska skolan vara mer tävlingsinriktad? Mer hierarki? Tydligare riktlinjer?

 80. Aktivarum skriver:

  Jenny K:

  ”Jag brukar inte be om styrkande information, men i ditt fall blir jag nog tvungen. Finns det några artiklar, undersökningar, rapporter osv. du kan referera till?”

  http://www.boysadrift.com/

 81. Jenny Kristiansson skriver:

  Aktivarum #80

  Ahh ok, jag börjar förstå. Så grupparbete och diskussioner det är det som anses vara anpassat åt ”kvinnligt beteende”? Och mer lärarstyrd undervisning anses vara anpassat åt ”pojkaktigt beteende”? Kanske det som NinniTokan också var inne på.

  För min del får grupparbete gärna försvinna från undervisningen helt och hållet :-) Personligen tycker jag grupparbete är pisstråkigt. Sitta med en massa idioter som bara drar ner kvalitén på det man ska göra. Det var nog därför jag tröttnade totalt på gymnasiet och hoppade av. När jag läste in gymnasiekompetensen något år senare på folkhögskola var det mer traditionell undervisning och jag trivdes mycket bättre.

  Det finns personlighetstest som är ganska bra. Skulle inte alla elever med jämna mellanrum kunna genomgå personlighetstest som visade om de passade för grupparbete/diskussions- undervisning kontra lärarstyrd/traditionell undervisning? Det borde ju inte kosta så mycket att införa.

  Detta skulle ju kunna vara ett konkret förslag som vi i mansrörelsen lobbade för.

 82. Aktivarum skriver:

  Jenny K:

  ”Det var nog därför jag tröttnade totalt på gymnasiet och hoppade av. När jag läste in gymnasiekompetensen något år senare på folkhögskola var det mer traditionell undervisning och jag trivdes mycket bättre.”

  Precis, och som många personer påpekat är det många fler pojkar än flickor som drabbas av detta. Att jag säger det gynnar kvinnor betyder ju inte jag säger det gynnar varenda kvinna/dig. Jag säger resultatet statistiskt slår ut fler män än kvinnor. Däremot drabbar det kvinnor allmänt för svenska kvinnor har också fått en försämring i sina skolresultat – det är bara det att pojkars försämning är större.

  Men vad du kanske inte känner till är att det i botten är en ideologisk fråga. Anledningen det är så många grupparbeten är att många viktiga personer i skolvärlden vill ha bort den gamla sortens lärare. De vill elever skall lära sig saker på egen hand, de vill ha bort maktförhållandet där läraren bestämmer!

  ”Skulle inte alla elever med jämna mellanrum kunna genomgå personlighetstest som visade om de passade för grupparbete/diskussions- undervisning kontra lärarstyrd/traditionell undervisning? Det borde ju inte kosta så mycket att införa. Detta skulle ju kunna vara ett konkret förslag som vi i mansrörelsen lobbade för.”

  Absolut!

 83. Jenny Kristiansson skriver:

  Intressant artikel och som sagt ingen verkar kunna komma med konkreta förslag, men det gjorde jag precis, detta är kanske något man borde koncentrera sig på. Och rättsväsendet när det gäller vårdnadstvister där män riskerar att bli diskriminerade. Detta är mina hjärtefrågor. Jag tror man kan göra något riktigt bra av det här.

  ”He looks at the way children are taught and the role that video games, prescription drugs and environmental estrogens play.”

  Jag visste det. Det är kemikalierna, det är därför jag köper all min mat KRAV- märkt… nästan i alla fall. Och inte käkar p-piller, rena giftet. Och alla dessa antidepressiva mediciner som skrivs ut så himla lättvindigt. Fyfan alltså, vad gör de med oss och med naturen?

  ”The first thing he is doing is unplugging his video devices; PC, Wii, xbox, nintendos, even his TV.”

  Japp japp TV har jag inte haft på mer än fyra år nu. Fan alltså alla vi födda mellan 80 och 95 måste börja vakna. Vi är ju hur många som helst, vi hade verkligen kunnat förändra saker och ting.

  Det känns som om vi skulle kunna förändra, kan vi inte göra mer? Med avtramp i mansrörelsen skulle vi kunna ge oss på skolan och mycket mer. Jag ska nog också börja blogga hahahaha ;-)

 84. Jenny Kristiansson skriver:

  Nämen seriöst, det känns som om vi börjar göra upp konkreta målbilder.

 85. NinniTokan skriver:

  Jenny Kristiansson

  Kanske det som NinniTokan också var inne på.
  Det är en av sakerna, ja, men inte ”det hela”.

  Vi premierar, rent generellt ”flickigt beteende” av den orsaken att det behagar oss vuxna när barnen är ”snälla och lugna”. Hur? Det behövs mer än en kommentar för att förklara det eftersom det är brett, så jag ska bara ta ett litet ex. hur det gynnar feminiserade individer i skolan

  Tänk dig handstil pojke eller flicka. Ofta skriver flickan finare eller hur?
  Den som är motoriskt och estetiskt svag(vilket är vanligare bland pojkar) lämnar in arbeten som inte ser lika fina ut att se på. Hur påverkar det betyget?
  Betyg i ett ämne ska endast sättas av elevens faktiska kunskap i ämnet, allt annat ska vara oviktigt. Estetiska anlag har vi bild för att mäta. Jag kan tänka mig ett betyg i ”uppförande”, för att inte ”pojkaktigt beteende” ska sänka samtliga betyg osv. osv.

 86. Mörker skriver:

  Jenny och Eva

  Jag menar att argumentet om att kvinnor fick rösträtt senare är

  1. falskt – män fick allmän rösträtt två år senare. Men ni kanske inte räknar handikappade som män?

  2. Helt taget ur kontext – medborgarna kämpade för allmän rösträtt, och den ”kampen” var en kohandel med staten. De män som fick rösträtt först fick det därför att de sedan 1901 haft värnplikt. De män som inte omfattades av värnplikt fick vänta till 1923, dvs efter alla kvinnor hade fått rösträtt (1921).

  3. Så länge sedan att ingen nu levande människa upplevt denna övergång till demokrati och varit i tillräckligt gammal för att få rösta i alla fall. Vilka bestående skillnader härhör ifrån att allmän rösträtt inte vanns för alla precis på samma gång, och vems är felet? Inte är det männens i alla fall.

 87. NinniTokan skriver:

  Mörker

  4. Det är osmakligt att försöka försvara sina åsikter och handlingar i nutid genom att rida på historiska bedrifter utförda av människor som inte längre finns bland oss.

  Det här är typiskt nutidsfeminismen. Vi ser det även i denna artikel, där Natalia Kazmierska, född 1979 försöker försvara att man inte ska jobba med ”Viktiga problem, värda att tas på allvar” med en sak gjord 4 år före hon föddes.

  Visa mig något konkret som gjorts i feminismens namn sen 1990 som kan väga upp för deras anti-jämställdhets-politik på 2000-talet som bla. gjort detta:
  ”Socialnämnden skall särskilt beakta att kvinnor som är eller har varit utsatta för våld eller andra övergrepp av närstående kan vara i behov av stöd och hjälp för att förändra sin situation.”

  (Socialtjänstlagen kap 5. § 11)

 88. michael skriver:

  Jenny.
  Jag bara undrar varför det är patriarkala strukturer när en man t.ex tar beslut och bestämmer i familjen.Medans när en kvinna bestämmer och tar beslut i familjen så tar hon ansvar enligt feminister

 89. Eva skriver:

  Mörker #89

  Nej, jag räknar inte alla handikappade som män. Däremot räknar jag funktionshindrade män som män och funktionshindrade kvinnor som kvinnor.

  Nej, jag har inte har argumenterat för någon eller några tidpunkter när olika grupper i Sverige fick rösträtt. Du måste ha blandat ihop mig med någon annan.

 90. Mörker skriver:

  Tack Ninni!

  Vi har ett etablissemang av antiintellektuella som med vilka medel som helst försöker skaffa sig mera makt. De är emot demokrati och åsiktsfrihet och drar sig inte för historierevisionism. Därför måste man försöka bemöta deras lömska omskrivningar var man än stöter på dem, och vem som än yttrar dem.

  Att försvaga männens samhälleliga ställning, som dagens feminism används till, är bara ett förstadium till att försvaga alla medborgares ställning och urholka demokratin. I ett helt ”jämställt” samhälle, som en socialistisk stat, är demokratin avskaffad och en partielit styr, medierna är statligt finansierad propaganda, och rättsstaten används för att skrämma medborgarna till blind lydnad men inte till att bekämpa kriminalitet.

  Vi är redan farligt nära denna verklighet.Vi har 8 riksdagspartier som tycker samma sak i allt utom småfrågor. Inget av partierna står för könsneutral lagstiftning. Tvärtom har alla sina egna förslag på hur frihet och rättssäkerhet ska kunna inskränkas. Ett helt samhällssystem anpassat för att kunna skyla övergrepp mot oliktyckande och flytta upp makten. Tack för det skitsamhället Winberg och Bodström, och lycka till med era fortsatta karriärer!

 91. Mörker skriver:

  Bra Eva, då kan vi slippa höra falska påståenden om att kvinnor fick rösträtt senare än män.

  Dessa lögner betalar vi ju skatt för att bidragsfuskande medier ska skrika ut, så vi kan väl slippa dem här? Tycker man att sanningen är överskattad så finns det kommentarsfält på de många tidningarna ETCs gemensamma sajt, där det råder censur och åsiktsförbud.

 92. Pelle Billing skriver:

  Jenny K,

  ”Hade jag varit man hade en av mina absoluta hjärtefrågor varit det här med att så många män riskerar att bli diskriminerade vid vårdnadstvister. När nu mansrörelsevinden blåser starkare borde vi då inte ha ett lagförslag färdigt? Eller är den nuvarande “vårdnadstvistlagen” fullkomlig? Problemet är kanske att den inte tillämpas rättvist, och då borde vi kanske kunna komma med konkreta förslag på förbättringar? Kan man inte anlita en bra juristfirma i de här frågorna?”

  Ja, det är ju något som skulle kunna tas med i Plattform för jämställdhet.

  Samtidigt tror jag att det viktigaste är att stärka pappors föräldrarättigheter före det ens finns någon tvist. Genom att betona barns behov av sina pappor och det juridiska bandet dem emellan, blir nästa steg att utmana lagstiftningen och praxis kring vårdnadstvister. Praxis är egentligen den största boven och denna kan bara ändras genom en mer positivt syn på män och en förståelse för att barn behöver sin pappor, även efter en skilsmässa.

 93. Lövet skriver:

  Jenny, Ben m fl: Faktum är att mycket pekar på att förflumningen av skolan inte alls gynnar flickor. I själva verket har ju svenska elevers resultat sjunkit jfrt med övriga världen b å d e för flickor och pojkar, oavsett om man mäter enligt PISA eller enligt andra skalor. Dock har det visat sig att det går allra sämst för pojkarna. Därav det skenbara gynnandet av flickor. I själva verket är dock svenska tjejer bara först bland förlorarna.

 94. Roger skriver:

  Senaste Amelia har enligt utsago ett reportage om mäns utsatthet i mötet med myndigheter under småbarnstiden. Har dock inte läst själv, men kanske ett tips.
  Jag minns när det kändes som ett genombrott att män alls fick gå i svarsmål mot feministers hatretorik i media. Och det var inte allt för länge sedan. Nu inleds nästa steg, mansfrågor har börjat tas upp.
  En dag kanske vi får se det offentliga samtalet tilldöma både mäns och kvinnors utsatthet samma värde, och diskutera både problemformulering och lösningsförslag utifrån det. Man kan bara hålla tummarna.

 95. Jenny Kristiansson skriver:

  michael #91

  Förr i tiden var det mer eller mindre en oskriven lag att mannen var familjens överhuvud. Något som också ofta stöddes av kyrkan, vi svenskar var ju förr mer troende. Därför kan man nog kalla det ett patriarkat eller i alla fall en struktur. Folk levde ju i en starkare hierarki på den tiden också. Kungen hade mer makt osv.

  När en kvinna nu för tiden tar alla besluten i en familj så kan det nog inte betraktas som en struktur eller ett matriarkat eftersom i de flesta familjer (hoppas jag) tar de vuxna besluten tillsammans.

 96. Jenny Kristiansson skriver:

  Lövet #96

  Verkligen skrämmande. Ännu ett bevis för att något måste göras åt skolan. Kina utbildar 18 000 ingenjörer årligen, vi kommer snart att vara deras lilla bitch :-) Kineserna kommer bara att skratta åt alla korkade och dåligt utbildade svenskar och undra hur vi någonsin kunde betraktas som överlägsna dem ;-)

  Skämt å sido, det känns skrämmande att den svenska skolan genomgått en massa reformer, men bara blivit sämre och sämre.

 97. Nils Jungenäs skriver:

  Jenny Kristiansson

  ”-När en kvinna nu för tiden tar alla besluten i en famil…”

  Menar du att du tror att det är en ny företeelse?

 98. Jenny Kristiansson skriver:

  Nä du har rätt Nils women rules!! :-D

 99. michael skriver:

  Jenny.
  Jag läste en undersökning som publicerades i svd för några år sedan som visade att kvinnor bestämde när man skulle skaffa barn vad barnet skulle heta vilken skola barnet ska gå i vilken mat som ska ätas vilket hus som skulle köpas vilka möbler det ska inredas med vart semestern ska gå.Nästan det enda männen bestämde var vilken bil som skulle köpas.

 100. leifer skriver:

  michael

  Tror inte alls på det där!

  Eller rättare sagt, detaljen om bilen var nog fel, den väljer kvinnan också egentligen… ;)

 101. Jenny Kristiansson skriver:

  Leifer ja exakt. Manipulativa som kvinnor är så får de männen att tro att de väljer vilken bil de ska ha. Men i själva verket är det kvinnan som bestämt den också…….. ;-)

 102. leifer skriver:

  Jenny

  Undrar om inte ni kvinnor är alldeles för smarta för oss män… ;)

 103. Nils Jungenäs skriver:

  Leifer & Jenny

  Get a room… ;-)

 104. Jenny Kristiansson skriver:

  Oh I have plenty of room…. ;-)

Google