Helt vanlig svensk man tar bladet från mun

02 februari 2012, av Pelle Billing

Sent igår kväll hade Matte Matik en alldeles lysande monolog på Twitter. Han struntade helt enkelt i föreskriften att män ska vara tysta och stoiska (för att vara Riktiga Män™), och berättade om några av sina erfarenheter.

Som hashtag använde han #sexism, något som jag skrev om i går. Här kommer ett urval av anekdoterna, med mina kommentarer efteråt.

Som leg läkare är jag inte det minsta förvånad. En viss subgrupp sjuksköterskor har ett horn i sidan till män (medan många andra syrror är helt underbara), och ingenstans finns fler av detta släkte än bland barnmorskorna. Fråga mig inte varför.

I ett större perspektiv handlar detta om att reproduktionen numera är en kvinnlig maktsfär, och hemmet är av tradition en kvinnligt kodad domän. Den man som bryter sig in på dessa områden anses inte sällan försöka kontrollera kvinnan, vilket är ett effektivt sätt att tysta honom.

Detta är troligen ett exempel från en operationssal, och inte från BB. Här handlar det om en kvinna som är så trygg i att hon har statsfeminismen på sin sida att hon kränker pappan som står i samma rum. Hon tar sig rätten att bedriva någon form av könskamp i en situation där det verkligen inte passar sig.

Är könskrig det en förälder vill koppla till sitt barns födelse? Man baxnar.

Rent faktamässigt stämmer inte detta. Mäns biologi är något mer ”flyktig” än kvinnors. Därav att vi ser fler manliga än kvinnliga genier, och fler manliga än kvinnliga idioter. Men att mäns biologi skulle vara sämre är bara nonsens – ordet hon letar efter är ”annorlunda”.

Möjligen ser lärarinnan detta som ett sätt att ge igen för de manliga tänkare som ansett kvinnan vara mindre kapabel. Att hon inte har vett att förstå att hon i denna kontext attackerar och skambelägger pojkar tyder på att radikalfeminismen fått sådant tolkningsföreträde att empatin flugit ut genom fönstret.

Ett av de mest eftersatta områdena på jämställdhetsområdet är mäns kroppliga integritet. Om en kvinna slår eller knäar en man på film är det roligt, om en man gör samma sak mot en kvinna vet vi att vi ska hata honom och se fram emot att hjälten dödar honom. Känns inte som ett helt sunt paradigm, om man säger så.

Sexuella gränser och män är två begrepp som sällan nämns i samma mening, om det inte handlar om att män ska respektera kvinnors gränser. Lär vi våra pojkar att deras gränser är viktiga? Att de kan säga nej precis när de vill?

Att en kvinnlig lärare kan gå in lite som hon tycker i pojkarnas omklädningsrum, medan en manlig lärare inte kan göra samma hos flickorna, är ett bra exempel på att vi ännu inte börjat fundera på det här med mäns kroppsliga gränser och integritet.

Ännu en relevant faktor i sammanhanget är myten att alla pedofiler är män. Denna myt är för övrigt en central del i det radikalfeministiska teoribygge som i Sverige utmålat män som onda. Andra byggstenar är ”mäns våld mot kvinnor” och en allomfattande ”könsmaktsordning” som bara vill se maktordningar som gynnar män.

Vad tycker du om Matte Matiks berättelser? Har du själv exempel att dela med dig av? Ordet är fritt nedan!

Tips: På Twitter kan män prata om sina upplevelser av att vara män och människor under hashtagen #killgruppen. Inspirerade av detta initativ har även #tjejgruppen skapats, för kvinnor som vill göra samma sak. Lite kul att männen för en gångs skull var först med ett sådant initiativ, och det kan vi tacka Cimon Lundberg för.

Etiketter:  

85 kommentarer på “Helt vanlig svensk man tar bladet från mun”

 1. Gunnar (D.U.) skriver:

  Jag håller med att ett av de mest eftersatta områdena på jämställdhetsområdet är mäns kroppsliga integritet.
  Det har man ju själv stött på flertalet gånger.
  Bra du tar upp och belyser det Pelle!
  Återkom gärna till detta område på fler sätt!

  Det andra är mäns roll och situation inom familje- / barn-området.

  Själv var jag på en fest för ett antal år sedan (med i stort bara singlar, med jämn könsfördelning) där en av de kvinnliga deltagarna berättade hur oerhört sexuellt attraktivt det var med kraftiga överarmsmuskler på män, och sedan gick hon runt och måttade in alla männens överarmsmuskler med sina händer, och blev rent till sig för en del… (ja, de som synligt låg bra till, vara flera män som blev ratade och synbart påverkade av det)

  Jag minns att jag tänkte då hur hon skulle reagerat om någon man gick runt och med händerna måttade in någon kvinnlig kroppsdel han tände på hos alla de kvinnliga deltagarna!
  Nu hade inte någon mansdebatt startat ännu, så var väl ingen som var förberedd på att reagera på detta bland oss män – man blev nog mest paff och ställd, på hur man skulle hantera det på den tiden.
  Idag hade jag fräst till…

  Jag kunde också dra flertalet exempel från när mina barn föddes, BB, barnavårdscentralen, då min dåvarande hustru blev väldigt dålig av den första förlossningen och lång tid efter det, så var det jag som tog hand om barnet på BB samt oftast var till barnavårdscentralen med det, och jag har aldrig som man blivit så inkompetensförklarad och förutsatt helt oförmögen att hantera mitt barn (fast det var jag som gjorde det så mycket jag kunde hemma för hustrun var dålig, så fort jag inte jobbade in pengar till familjen)!

  Speciellt på BB blev jag utskälld hur många gånger som helst, för att jag (på ett sunt och försynt sätt, då min hustru inte kunde) blandade mig i mitt barns omhändertagande… Fast fick också stöd av någon enstaka sjuksköterska där…

  Var nog då det riktigt gick upp för mig hur dåligt jämställt det var på familjeområdet, och att det var kvinnor som drev det ojämställda tänket inom detta området! Ur det började mitt funderande på det här om feminismens enkelspårighet vakna till liv…

 2. Matte Matik skriver:

  Gunnar, vad gäller utskällning på BB och sjuk fru var det precis så. Då frun är dålig vill man hjälpa och så får man sig en skopa ovett. Många bra barnmorskor också förstås.

 3. isa skriver:

  alltså… jag var och badade i badhuset…obekvämligheten som uppstår när tioåriga killar duschar och badar bastu med oss tjejer, för att det bara jobbar fröknar på skolan och inga fröknar får följa med in i killomklädningsrummet, men pojkarna får helt förbehållslöst följa med i tjejomklädningsrummet.#kill/tjejgrupp. När jag som tjugoårig kvinna bada bastu naken med småkillar, känner jag mig obekväm faktiskt. Det hade varit en sak om det varit min son men nu badar jag med främlingar. Jag kunde verkligen inte slappna av, utan skylde mig med min handduk och väntade tills ungarna var klara i duschen så att jag kunde duscha i fred.

 4. isa skriver:

  http://svt.se/2.108068/1.2694608/darfor_begar_man_valdsbrott
  ni som följer vetenskapens värld har säkert redan sett detta!!! ”därför begår män våld”

 5. Men@Work skriver:

  Jag följde en ex. flickvän till hälsocentralen efter att hon halkat och slagit sig. När läkaren såg blåmärkena frågade han henne framför mig: ”Är det han?” jag kände mig mycket kränkt och ledsen av detta. Samma sak när min och min frus spädbarn ramlade en gång och vi åkte till barnakuten.

  En annan gång stod några unga kvinnliga kolleger och pratade i explicita termer om manliga kollegers utseenden och sexuella företräden på betald arbetstid. När jag frågade dem: ”jag har inget emot att man talar som ni gör, men vad tror ni hade hänt om jag pratat likadant om kvinnor på arbetsplatsen? Det ska väl vara lika oavsett kön?” ”Ja, då fick du nog sparken för sexuella trakasserier”, svarade de, lite uppgivet, men utan djupare eftertanke.

  Kolleger från Tyskland och Spanien som jag talat med uppger att de är chockerade över hur det är i Sverige i dessa frågor och i prostitutionsfrågan. De förvånas över att svenskar accepterar att staten lägger sig i sådana privata frågor, och att det är normaliserat att kränka män.

  Nuförtiden när jag hör schabloner om gubbar på jobbet så brukar jag för övrigt säga ifrån att ”kärringar kan vara lika illa, minst”…

 6. andersbwestin skriver:

  Jag har inte råkat ut för så mycket sexism. (Jag har en mental förmåga att få alla kvinnor att vara riktigt gullig)

  Men en grej minns jag från 8;an.

  Min svenskfröken påstod att vi moppekillar i klassen skulle bli mycket bättre människor om vi läste August Strindberg istället för att riva och trimma moppar på kvällarna.

  Hmm! Samtliga moppekillar i klassen vart duktiga tekniker och har sedan 1972 dragit in mångmiljonbelopp till kommunkassan. Undrar hur många miljoner det blivit om vi istället gjort som hon sa?

 7. Steve skriver:

  Ett vardagligt exempel är gymkedjan SATS som har ”varningsskyltar” om att det förekommer kvinnlig personal i männens omklädningsrum. Givetvis finns det ingen risk att manlig personal förekommer på damernas.

  Isa: Har svårt att se hur ditt exempel från badhuset anknyter till ämnet. 10-åringarna är barn och behöver självklart en vuxen med sig. Att du känner dig obekväm handlar mer om din personlighet, inte om sexism. Därmed inte sagt att det inte vore önskvärt med fler män inom skola och fritidsverksamhet.

 8. Backlash skriver:

  När Aftonbladet radade upp citat från #sexism tog de 100% kvinnliga offer. Var det för att manliga offer ännu inte gett sig in i debatten, eller var det Aftonbladets medvetna vinkling? För män torde utsättas för sexism i ungefär samma utsträckning som kvinnor.

 9. Magnus skriver:

  isa: jag är inte säker på att småkillarna var mindre besvärade än vad du var. Lösningen kunde vara att minst en kvinnlig och en manlig person (lärare eller annan skolpersonal) följer med barnen till badhuset.

 10. Men@Work skriver:

  @isa

  Jag tycker att vi borde ha gemensamma omklädningsrum, duschar och bastu för män och kvinnor. Jag skulle gärna gå tillsammans med min fru. Vad är så farligt med nakna människor? Släpp fåfängan och sexfixeringen, och upptäck gemenskapen mellan könen!

  Är naturist sedan många år.

 11. Jonas P skriver:

  När jag häromdagen var på introduktionsmöte inför att min dotter ska börja förskoleklass (0:an) till hösten tänkte jag också på detta med kroppslig integritet för pojkar respektive flickor. Barnen har gymnastik en gång i veckan och målet är att alla ska duscha efteråt. Lärarna (sex kvinnor) går också tydligen regelbundet in i omklädningsrummen och hjälper barnen att ta reda på kläder och annat.

  Det är inget konstigt med att barn kan behöva hjälp att hålla reda på sina grejer, men jag undrar hur de gör i klasser där det är manliga lärare. Min misstanke är att manliga lärare inte tillåts gå in regelbundet på tjejernas omklädningsrum. Någon som vet?

  (För övrigt reagerade en mamma på att barnen tydligen räknade namnen på alla på morgnarna och ibland räknade flicknamn och pojknamn. ”Varför ska ni dela upp allt i killar och tjejer hela tiden?”. Det hade inte nämnts något om någon uppdelning på hela mötet i övrigt.)

 12. h:o skriver:

  Steve #7
  Att kvinnlig personal kan förekomma i herrarnas omklädningsrum säger ju egentligen mest att de inte lyckats hitta manlig städpersonal till samma låga kostnad som den kvinnliga.

  andersbwestin #6
  Blanda inte ihop ‘bättre människa’ med ‘bättre lön’.

  Men@work #5
  ”kärringar kan vara lika illa, minst”
  Vad menar du med ”minst”? En bra replik i övrigt, men du borde ta bort det sista lilla ordet.

  Ett eget exempel på sexism som fick mig att må dåligt: När Anna Skipper (Du är vad du äter) klappar homosexuella män på rumpan och fäller en kommentar om hur söt den blivit efter viktnedgången.

 13. isa skriver:

  @steve: jag har jobbat på S.A.T.S och där jag var brukade de män som jobbade där gå in till killarna, speciellt under rusningstid. Kan säga att det förekommit manliga arbetare i de kvinnliga omklädningsrummen också.

  @Magnus: Jag hade hellre sett att det fanns en manlig lärare med dessa killar i deras omklädningsrum. De dushade inte bara med kvinnor utan med sina jämnåriga flickor, vilket jag iofs inte ser som problem, men jag kände mig oerhört obekväm. Pojkarna är ju inte blinda, de ser ju ett par mogna tuttar. Visst kan pojkarna ha känt sig obekväma, men det var inget som märktes. Jag ser också att en manliga och kvinnlig lärare hade följt med eleverna till de omklädningsrum som män och kvinnor är avsedda att användas

  Grejen är den att jag som kvinna FÖRVÄNTAS svälja detta med hullohå att pojkar vistas i kvinnliga omklädningsrum, det var ju inga flickor i det manliga omklädningsrummet….Inte ens fröknarna gick in dit för att hjälpa pojkarna.(för det var ngr enstaka killar som gick in dit för de ville byta om själva) (antar att fröknarna följer ed in för att puscha ut barnen och se till att de duscha innan, att de låser in sina saker, ser till att de inte ramlar osv.(vad vet jag, jag är inte förskolelärare)

  Bara för att jag är kvinna så vill inte jag att den förväntan att jag ska tycka att det är okej skall finnas på dig, för jag tycker inte det är okej.

  @menwork: Joo visst dp hade vi kunnat bygga ett tredje omklädningsrum, för de som vill byta om tillsammans med kvinnor och män, de som känner sig bekväma. Jag gillar också att vara naken, men värna om min kropp som ngt privat, vill inte att de genetala sakerna ska vara till allmän beskådan, dock är jag väldigt nöjd och tillfreds med min kropp

 14. AV skriver:

  isa: Om ”Därför begår män våldsbrott”.

  Hela artikeln osar av generalisering utifrån en subgrupp.

  Redan rubriken är grovt generaliserande. Tänk er rubriken ”Därför får kvinnor förlossningspsykos och dödar sina barn”. Vilket liv det skulle bli.

  ”- Faktum är ju att de allra flesta män inte begår våldsbrott. Därför kan du inte säga: Män är inte naturligt våldsamma. Du som är man står ju här och jag sitter här, och vi slåss inte bara för det.”

  Så även om det är en liten subgrupp som initierar och brukar våld kan man inte säga att män inte är naturligt våldsamma? Nehe, så för att endast ett fåtal kvinnor dödar sina nyfödda spädbarn och gömmer dem 10 år i frysen kan man inte säga att det inte är naturligt kvinnligt att göra så?
  Det kommer lite an på hur man använder ordet naturligt. Det är naturligt att variationen i beteende är ganska stor i den manliga populationen, så därför är det naturligt att det förekommer fler män ut på den våldsamma sidan av normalfördelningen, men det säger inget om det är naturligt för män som grupp. F ö är brottsstatistiken missvisande, eftersom färre anmäler om kvinnor är våldsamma.

  En sak artikeln har ”rätt” i är att vi andra män måste förhålla oss till våld. Vi som inte är våldsamma riskerar alltid att bli utsatt för den minoritet som initierar våld. Därför måste vi värdera de män vi möter vad gäller psykisk stabilitet och styrka. Jag kan bli tvungen att ta till våld för att skydda mig och mina närmaste. Det förväntas dessutom av mig att göra så och antagligen är det även en drift som utvecklats genom evolution. De män som inte har haft den driften att värdera andra hannar och kunna använda våld när andra ballar ur har antingen dött eller valts bort i fortplantningen av honorna i flocken. Man ser samma mönster hos andra sociala däggdjur i små grupper. En hanne/man som inte förmår att skydda flocken från yttre hot får inga barn. Denna egenskap att bedöma andra män efter potentiellt hot (att hitta rötägget bland alla andra) är inget jag bett om, men något djupt nedärvt. Men för det undanber jag mig all sammanblandning med de få på ytterflanken som använder sin styrka destruktivt, liksom jag utgår från att de flesta kvinnor inte vill klä skott för de fåtal som dödar sina barn. Man skulle kunna jämföra med kvinnors val av man. De flesta har genom historien valt män som har haft en förmåga att skydda familjen, vilket har varit ett vinnande koncept. Jämför kvinnan ovan som mätte överarmar. Biologiskt beteende som blev helt fel i en ny kontext. För ett fåtal kvinnor har det slagit över så de blir ihop med de grova våldsbrottslingar som vi ”normala” män förväntas skydda våra familjer emot. Hur många kvinnor vill höra ”Därför tänder kvinnor på grovt kriminella”?

  Därför är artikeln sexistisk. Den generaliserar ett negativt minoritetsbeteende till alla män.

 15. Aktivarum skriver:

  isa:

  ”…säger Michael Kimmel, amerikansk sociolog och manlighetsforskare till SVT.”

  Michael Kimmel är en av världens mest kända manshatare (förlåt, kritiska maskulinitetsforskare skall det vara) det är den blatanta misandrin och förnekandet av biologin hos personer som Kimmel som är orsaken till skapandet av New Male Studies.

 16. Lavazza skriver:

  ”Ett av de mest eftersatta områdena på jämställdhetsområdet är mäns kroppliga integritet. Om en kvinna slår eller knäar en man på film är det roligt, om en man gör samma sak mot en kvinna vet vi att vi ska hata honom och se fram emot att hjälten dödar honom. Känns inte som ett helt sunt paradigm, om man säger så.”

  Jo, det är nästan ett stående inslag. Det förekommer förstås inte i varje film, men i väldigt många vanliga filmer.

  En kvinna kan misshandla en man eller förstöra hans egendom utan giltig anledning (en vanlig anledning är att mannen gjort slut med henne, att han inte berättat hela sanningen för henne eller att hon bara rent allmänt är emotionell och utagerande), utan att detta leder till att hon porträtteras som en dålig människa som får sitt straff i filmen.

  Det är helt omöjligt att tänka sig ett motsvarande scenario där en man misshandlar en kvinna eller förstör hennes egendom för att hon gjort slut med honom, att hon inte berättat hela sanningen för honom eller att han bara rent allmänt är emotionell och utagerande. Om filmskaparen av någon anledning ändå tar med ett sådant inslag så kommer mannen i resten av filmen att beskrivas som ond (fast det vanligaste är att han redan innan beskrivits som ond)och han kommer att få sitt straff innan filmen är slut.

  Exempel direkt från minnet för det första alternativet: Baby Mama och Sideways.

  För det andra alternativet är det svårare att komma på exempel. Någon som kan hjälpa mig?

 17. isa skriver:

  @Jonas P: Jag är flicka och om en kille kommer in i ett omklädningsrum så skriiiiiiker flickorna!!! Flickor är så mycket mer kroppsmedvetna och respekterar sin kropp.
  Jag idrottar också och där får vi byta om och när vi är färdiga då ropar vi in de manliga tränarna. Men ibland om vi efter match och har snack i omklädningsrummet har det hänt att man klätt av sig till trosa och bh, förvi vill bara hem(speciellt efter en förlust, om snacket blir långdraget)

 18. isa skriver:

  ”men något djupt nedärvt.”: Känner du verkligen att det är så? Eller är det ngt som du sen barnsben blivit inbankat i skallen så att det tillslut känns nedärvt?

  Hur ser du på om en kvinna skulle vara den beskyddade?

  Tack för att ni håller en bra kritik till artikeln. Men man kan inte blunda för verkligheten, det måste visas även om det är en bråkdel. Likaså kvinnliga brott.

 19. Steve skriver:

  @ 12 h:o ”Att kvinnlig personal kan förekomma i herrarnas omklädningsrum säger ju egentligen mest att de inte lyckats hitta manlig städpersonal till samma låga kostnad som den kvinnliga.”

  Nej, det säger att du som man förväntas tåla att stå naken när kvinnlig personal tittar på. Visst finns det även manlig städpersonal på SATS, det har jag själv bevittnat. Dock finns dom ej i damernas.

 20. NinniTokan skriver:

  Bra Matte matik!

  Jag skrev så här i en kommentar i pelles förra inlägg

  Visst kan man kritisera oss för enögdheten vi hade. Ja, jag erkänner att min kamp var för kvinnors frihet. Men kan ni inte förstå varför?
  Hur skulle vi kunna veta vad ni män behövde eller ens att ni behövde, när ingen sa något? En man ska inte gnälla, han tiger. Och den tystnaden gjorde att jag inte insåg att det fanns några mansfrågor vi behövde ha med.

  Därför tycker jag det är så bra att ni inte tiger. Om jag får beställa ämne skulle jag gärna se er berätta om
  1. Det respektlösa bemötandet ni ofta får ta på puben.
  2. Hur ni upplever vardagsförtrycket i hemmet.

  Det här är jag övertygad om att majoriteten kvinnor inte inser, precis som jag inte ens kunde drömma om det innan jag fick nära vänner som berättade för mig om deras perspektiv.

 21. isa skriver:

  @gunnar: ”Själv var jag på en fest för ett antal år sedan (med i stort bara singlar, med jämn könsfördelning) där en av de kvinnliga deltagarna berättade hur oerhört sexuellt attraktivt det var med kraftiga överarmsmuskler på män, och sedan gick hon runt och måttade in alla männens överarmsmuskler med sina händer, och blev rent till sig för en del… (ja, de som synligt låg bra till, vara flera män som blev ratade och synbart påverkade av det)”

  Fast ni män tar er ju friheten att kolla ner i en kvinnas urringning och spana in hennes rumpa så ni är lika mkt kålsupare ;) Så varför skall inte kvinnor får njuta av att se på manliga attribut?! Män tar ofta för sig att ta på en kvinnas rumpa och midja(speciellt när ganska mkt alkohol har druckits och att killar tar på en kvinnas rumpa sker väll ofta på dansgolvet(egna upplevelser)) jag blir också påverkad av denna ta-för-sig-friheten som dessa män gjorde.

 22. isa skriver:

  @Steve: hur vet du att inte de manliga finns i kvinnliga omklädningsrum, jag har själv sett manliga arbetare där inne.

 23. andersbwestin skriver:

  h:o 12

  Det gör jag inte. Jag pratar om kombinationen samhällsnytta och lycka.

  ”Svenskafröknar” måste en gång för alla begripa att inte alla är födda till och känna lycka av att läsa. Vissa får större livsinnehåll av att skapa ”funktionella strukturer”

  Och jag säger bara: Det är en jäkla tur det!

 24. Lavazza skriver:

  ”Fox stood out for using violence against women as a punch line in its comedies — in particular Family Guy and American Dad — trivializing the gravity of the issue of violence against women.”

  http://www.parentstv.org/ptc/news/release/2009/1028.asp

  Stämmer detta? Jag har inte sett dessa tecknade komedier.

  Vi kommer dock aldrig att få se någon ”My super ex boyfriend” där det anses komiskt att en kille med superkrafter förföljer och misshandlar en tjej som gjort slut med honom och förstör hennes relation med sin nya kille.

 25. Clabbe skriver:

  Steve > Vill ta Sats i försvar. En gång när jag var där och bytte om kom en kvinnlig anställd in i omklädningsrummet. Det fanns tydligen ingen manlig personal just då. Men hon ropade högt att hon kom in så folk hann skyla sig. Och till h:o vill säga att nästan alla städare jag sett på Sats har varit män.

 26. Clabbe skriver:

  Frågan är varför vi har olika omklädningsrum för män och kvinnor egentligen. Jag förstår att det har en sexuell dimension, att man känner sig mer trygg med folk av sitt eget kön, men då borde vi väl ha speciella omklädningsrum för homosexuella också?

 27. Clabbe skriver:

  På herrarnas urinoarer – i alla fall i utlandet – kommer det ofta in kvinnlig städpersonal. Och i Sverige kommer det ofta in kvinnor i herrarnas för att gå på toaletten när man står där med snoppen ute. Undrar om det omvända hade tillåtits?

 28. NinniTokan skriver:

  @ Isa # 21
  Tänk en gång till? Eller du vill inte se att det finns minst lika mycket skit bland oss kvinnor som det finns bland män.

  En man som skulle bete sig så som den kvinna gjorde som Gunnar skriver om skulle omedelbart stoppas av de andra männen. Det är jag helt övertygad om.

  Det är gigantisk skillnad mellan dans-hångel(Vill du inte ha det säg ifrån. Räcker inte det så gå därifrån. Ditt val.) och en som går runt och dömer männen som en domare i en skönhetstävling.

 29. Sanjo skriver:

  Jättebra att du berättar, Matte Matik!

 30. isa skriver:

  @ninni: Jo det är klart det gör.

  Fast jag ska inte behöva säga ifrån efteråt, han har ju ändå fått tafsa. Min kropp är inte ett instrument för folk att tafsa på. Men om du gillar folk tafsar på dig så varsegod, jag känner mig kränkt, precis som män gör om en kvinna grabbar tag i hans paket, kladdar på rumpan eller överarmarna, (jag gör inte så, så varför skall andra få tillgång till min kropp?)

 31. Gunnar (D.U.) skriver:

  @Isa #21

  Nu handlade det jag skrev inte om att ”spana in” överarmsmuskler – hon gick runt och med händerna fysikt kände av måttet på överarmarna genom att med båda händerna greppa runt dem, de som hade T-shirt drog hon upp ärmen så hon kunde se / känna bättre och hon blev lätt flåsig av att känna de kraftigaste armarna, samt det var ju uttalat att hon gjorde det för det var sexuellt upphetsande för henne.

  Hur kan du jämföra det med att lite diskret på avstånd ”spana in” någons rumpa?

  I de miljöer där jag vistas och umgås med folk förekommer inget öppet eller synligt handpåläggande på kvinnors kroppsdelar som olika män känner sig sexuellt upphetsat av, för att känna in måtten och få sexuell stimuli!

  Vad då ”ni män”, jag gör aldrig så och har aldrig gjort så!
  Däremot tycker jag det är helt OK att lite lagom diskret ”spana in” motsatta könet, oavsett man är man eller kvinna, naturligtvis anpassat till situationen man befinner sig i! Är ju en del av det naturliga sociala spelet / samverkan som finns mellan könsmogna individer, tycker jag…

 32. AV skriver:

  isa: ”“men något djupt nedärvt.”: Känner du verkligen att det är så? Eller är det ngt som du sen barnsben blivit inbankat i skallen så att det tillslut känns nedärvt?”

  Jag pratar inte om känslor. Jag pratar om de nedärvda biologiska grundbeteenden vi människor har. Precis som att evolutionen har gett oss hudpigment anpassade för solskydd vs D-vitamin och kortare lemmar i kalla klimat, har den även gett oss nedärvda beteenden som slår till i olika situationer. Fight-flight är ett av dem. De som inte handlat rätt fick färre barn. Dessa beteenden är anpassade till när vi levde i små konkurrerande familjegrupper, dvs den längsta tid vi levt på jorden. Ofta är det fortfarande bra beteenden, men i andra tillfällen är det mindre lyckat i en modern kontext. Om man inte är medvetna om dessa nedärvda beteenden är man dömd att vara slav under dem.

  Har du någon gång när du haft en jobbig dag på jobbet börjat skälla ut din partner för en bagatell du i normala fall inte brytt dig om? Eller hur? Det är biologin i dig som ropar. Om du är medveten om det kan du kanske stoppa din instinkt innan den slår till och kvällen hade blivit mer lyckad. There you go.

 33. Steve skriver:

  @ 22, isa: Jag har en sambo och ett flertal kvinnliga vänner/bekanta som bekräftar det jag säger. Nu gäller detta ffa SATS Södermalm och det kanske ser olika ut på andra ställen.

 34. Clabbe skriver:

  Jag var tillsammans med en tjej som ofta var våldsam mot mig. Vid ett av hennes utbrott hade hon ramlat och slagit upp ett jack i knät. Fråga mig inte varför, men jag var snäll och följde med henne till vårdcentralen. Trots att det var ett jack i knät, och inte en blåtira eller nåt, frågade sköterskan om det var okej för henne att jag var med, och tittade anklagande på mig.

 35. isa skriver:

  @Gunnar: Okej tack för att du förtydligade. Visst förstår jag att det känns kränkande.

  Jag hade också fräst till när om en kille hade gjort så mot mig. Men att killar tafsar på tjejer är mer utbrett än att tjejer gör det på killar.
  Jag har en tanke: hon kanske gjorde så för att hon själv upplevt att killar gjort så, så då ville hon göra likadant. Eller sett att killar gör så i t.ex filmer, tv-serie, mm, och antog att sådär kan väll jag få göra på killar?
  Tjejer måste väll också få beundra en manlig kropp precis som en man älskar att se på en kvinnlig kropp. Kvinnor gillar ju män! Om man inte är homo/bi.

  (var fel att ta en sån jämförelse.)

  Spana gör ju alla oavsett man eller kvinna! Det är helt ok! Det är när det kommer till att ta på ngn annan som situationen kan bli obekväm om man inte välkomnar tagande på sin kropp själv, vilket jag tror vi människor känner av.

  @Steve: om du läst lite längre upp så har jag faktiskt jobbat på sats, så jag vet hur det är. Ja det skiljer sig från ställe till ställe. De manliga kollegorna är kanske upptagna med andra saker och då måste tjejerna gå in o städa i omklädningsrummen, eftersom vi måste hålla upp renligheten i omklädningsrummen för att Du som besökare skall välkomnas till ett fräsch gym. Jag tyckte det var jobbigt att gå in i killarnas rum så jag brukade be de manliga kollegorna göra det, när det var dax för städning, de erbjöd sig tillochmed att gå dit för de såg på mig att jag tyckte det var jobbigt. Och om man nu var tvungen att gå in förvarnade man killarna(obs i rusningstid).
  Men kan säga att det kommer manliga städare inne hos tejjerna också.
  Tycker att Sats håller en professionell nivå andå, helt ok att man förvarnar, men så mycket det går tar tjejerna – tjejernas och killarna – killarnas.

 36. isa skriver:

  @av: det där med att skälla ut beror inte enbart på biologin det kan finnas många parametrar som ger skäl till ett utbrott, t.ex stress, irritation, ”dagar innan mens”-vilket som för övrigt att höra då och som är oerhört jobbigt ”har du mens eller”? NEJ för i helvete, det har jag INTE, jag är bara ARG,låt mig få vara det”, Jag kan väl för fasiken vara arg utan att behöva ha mens!!!(kvinnor är här mycket olika i sin mensruation och ”pms”) Vet inte alls hur det funkar om man äter p-piller och mensen försvinner om denna cykel är kvar eller mindre påverkbar.

 37. Gunnar (D.U.) skriver:

  @isa #35

  Visst är det underbart Isa, så fort en kvinna gör något som ej är lämpligt så finns det alltid bortförklaringar till att män på något sätt ändå är orsak / ansvariga till att hon gör så!
  Varför ska kvinnor aldrig stå för och ta ansvar för sitt eget agerande och beteende?
  Hur ska vi kunna komma till en bra jämställdhet så länge kulturen bland många kvinnor är sådan?

  Så klart du som kvinna märker mest av vad män gör…
  Men det innebär ju inte att kvinnor inte beter sig olämpligt mot män, bara för att det inte drabbar dig!

  Du får nog börja träna dig på nyanser och inlevelseförmåga…

 38. Backlash skriver:

  Angående kroppslig integritet så har jag en komisk anekdot. Jag och en polare var på krogen och då kom en thrashig brud fram till min polare, tog skamgrepp på honom och sa ‘Min kille sitter inne så jag har inte fått något på länge!’.

  Vad svarar man på sånt? ‘Eeh, jaha, vad sitter han inne för då? Svartsjukemord?’

  Angående badhus och bastu, så är det ofta gemensam bastu på offentliga badhus i tysktalande länder och alla är nakna. När jag bodde i Finland var det också vanligt med gemensam bastu i studentföreningar. Ofta som efterfest sent på natten, trots det nästan fritt från sexorgier.

 39. isa skriver:

  @Gunnar:
  kvinnor har ju inte fått ta för sig sexuellt! För när de ”riktiga” kvinnorna de som var pryda och helst skulle vara oskulder fick större respekt och plats i samhället blev det normen för hur en kvinna skall bete sig. Om nu en kvinna låg runt, så som en man gjorde, helt enkelt k*llade one night stands varje helg blev/blir hon kallad för slampa/hora(män får inte den stämpeln). Det måste ändå få vara okej för en tjej att bara ligga runt utan att bli kallad för slampa. Men vad jag vet så vill inte killar ha tjejer som legat runt, hon har för ”stort hål”/slapp, är äcklig, inte fin, mm. En tjej måste ta ställning om hon vill vara den pryda fina flickan eller den framfusiga sexisten/slampan.

  Men det betyder inte att hon inte skall ta ansvar för sina handlingar. Självklart kan man diskutera kvinnors beteenden. Jag ser inget problem med att kvinnor tar för sig sexuellt. Det handlar inte om att sexojektifiera män. Det handlar väll ändå om att vara fri i sin sexuella läggning. Om en tjej bara vill k*nlla så fine, det är helt ok! Hon skall inte bli utfryst eller mindre värd för det.
  Dock skall hon inte bara tafsa(ta skamgrepp), för som sagt ingen gillar när ens kroppsliga integritet förudmjukas.

  Okej tack för att du kommer med så fina uppmaningar!

 40. AV skriver:

  isa: Börjar bli lite OT men en vända till.

  ”@av: det där med att skälla ut beror inte enbart på biologin det kan finnas många parametrar som ger skäl till ett utbrott, t.ex stress, irritation, “dagar innan mens”-vilket som för övrigt att höra då och som är oerhört jobbigt “har du mens eller”? NEJ för i helvete, det har jag INTE, jag är bara ARG,låt mig få vara det”, Jag kan väl för fasiken vara arg utan att behöva ha mens!!!(kvinnor är här mycket olika i sin mensruation och “pms”) Vet inte alls hur det funkar om man äter p-piller och mensen försvinner om denna cykel är kvar eller mindre påverkbar.”

  Har du funderat på varför humörsvängningar är en biverkning av p-piller? Just för att det är hormoner som styr vårt humör och basala beteenden. Även dagarna före mens har du ett utbrott av hormoner som styr ditt humör och dina beteenden.

  När du haft en stressig dag på jobbet är det för din biologiska kropp som om du stod över för ett rovdjur på savannen. Du kan inte fly (precis som du inte kan fly från situationen med din pojkvän) och då går du till angrepp (faan måste du smula chips i soffan som jag just damsugit!). De som försökte fly från rovdjuret dog. Av de som började skrika och gorma överlevde en del. Det har blivit ett biologiskt program i situationen att köra taggarna utåt. Vi ser exakt samma beteenden hos andra djur. Beteendemönster som var gynnsamma på savannen är inte alltid det i vår vardag.

  Nej, du är inte bara ARG. Du är det av en orsak. Du är obekväm i den situation du befinner dig i och din kropp svarar med att höja adrenalinnivåer. Du bestämmer dig ju inte för att idag ska jag vara arg bara för att jag vill det. Med detta inte sagt att vi är viljelösa biologiska robotar, men vi har en del grundläggande biologiska beteenden. Vi har en hel reklamindustri som exploaterar dessa friskt. Varför tror du att du plötsligt har två tandkrämstuber i din varukorg och just av det märket som hade en stor röd taggig skyllt? Ett medvetet beslut att spara 2 kr? Nej, en efterhandskonstruktion att rättfärdiga ditt ”val” andra har påverkat dig att göra.

  Läs gärna ”När du gör som jag tänker” av Henrik Fexelius. Komplettera med lite etologi, så får du helt andra verktyg att göra medvetna val i vardagen. Då blir man inte ”bara arg” så ofta längre.

 41. Steve skriver:

  Isa: Jag tänker inte gå in in någon ändlös debatt med dig hur den exakta könsfördelningen bland städarna på SATS ser ut. Faktum är dock att det i männens omklädningsrum sitter en skylt som uppmärksammar oss (män) på att det förkommer kvinnor där, medan motsvarande saknas på damernas. Ergo, jag som man förväntas som naken stå ut med att bli betraktad av en okänd påklädd kvinna.

 42. Jack skriver:

  Det här är viktigt som symptom men samtidigt måste betonas källorna till kulturen Mattematik beskriver.

  Källorna är
  - Lagen
  - Resursfördelning
  - Även polisens arbetssätt, de skulle kunna vara oerhört mycket mer aktiva i att samla in anmälningar från män och att utbilda män i hur deras liv blir bättre genom att män kollektivt, börjar att anmäla kvinnor (detta också i kombo med lagar för mansfrid osv).

 43. Björn 2 skriver:

  Personligen fick jag en dask i rumpan av en yngre kvinnlig kollega när jag kom till jobbet i morse, och senare fått höra att jag ”inte är en karl” när jag vill inte vill stå ute i 15 minuter i ”snökanonen” och tömma wellpapp.

  Detta rör mig inte i ryggen dock. Vi har högt i tak och en väldigt bra relation mellan kvinnor, män, pojkar och flickor på jobbet. Lite jargong har jag inget emot.

  Dock skulle jag aldrig komma på tanken att klappa en kvinnlig kollega på rumpan, och jag kan inte ens med lite god vilja se några sådana tendenser hos mina manliga kollegor heller.

 44. Håkan skriver:

  @Steve,

  Jag har upplevt samma sak på SATS. Med 5 minuters förvarning meddelas det att kvinnlig personal skulle gå in i herrarnas omklädningsrum. Att manlig personal skulle göra motsvarande med damernas omklädningsrum tror jag är helt och hållet otänkbart.

 45. Jack skriver:

  För övrigt har jag skrivit här tidigare om nästan alla situationer som citerades, du är inte ensam om dessa erfarenheter Matte matik! Det är vanligt.

  Män är det förtryckta könet i Sverige sedan 1980 eller så (Då började kvinnor få glida in på officersanställningar i flygvapnet medan de mer kompetenta männen, som dessutom fortfarande tvingats genom värnplikt för att ens få behörighet (vilket bara några få var intresserade av), fick ge upp sina drömmar).

 46. Jack skriver:

  Man kan mena att det var redan 1919 när kvinnor fick allmän och pliktifri rösträtt som män med rätta kan beskrivas som förtryckta (slavhandel utan rättigheter i ersättning).

  Allmän och Pliktfri rösträtt tillföll inte män förrän 2010…

 47. Erik Jämställdhet skriver:

  @ Isa

  Jag håller med dig om att det finns en sådan attityd gentemot kvinnor men du glömmer att det finns en liknande mot män. Om man inte ligger runt eller till och med är oskuld så är man mesig, patetisk, en losser osv. Båda dessa attityder tycker jag att vi ska ha bort, alla ska respekteras för sina val.

  Vidare tycker jag att det är tråkigt med folk som anser att deras perspektiv är det korrekta. Inget personligt isa du värkar ju ändå lyssna men jag har möt andra (framförallt kvinnor) som skrattat, förnekat, osynlighetsgjort, förringat osv mina och andra mäns upplevelser. Jag har sätt tjejer tafsa på killar. Jag har hört berättelser av killar om hur de blivit bemötta när de berättat om sexuella trakasserier. Hur de ha fått kommentarer som ”du ska bara vara glad att någon intresserar sig”, ”du över reagerar”, ”ta det som en man” osv. Vilka det än är som är mest utsatta sy tycker ag att vi ska respektera alla och att vi ska arbeta mot fenomenen i stort.

 48. Jack skriver:

  För att förstå förtrycket av mäns natur är det viktigt att se kvinnors kollektiva egoism, deras relativa ointresse och oansvar gentemot andra, antipatin gentemot den andra halvan, män, kombinerat med kvinnors innehav av majoritetsnumerären av röster. Det var en dålig kompott från början.

  Hur kunde män acceptera det?

  En del menar att ett samhälle inte klarar av kvinnors rösträtt i mer än 100 år. Det stämmer i betydelsen att vi naturligtvis har ett annat samhälle idag. Ett kvinnosamhälle där män knappeligen kan ses som fullvärdiga medborgare (se lagen t ex och se vad som händer när en kvinna slår dig eller dylikt, inget alls!)

 49. Jack skriver:

  Vad är det män accepterat? Att en grupp främlingar styr över deras pengar och arbete med oempatiska och antipatiska emotioner emot dem.

 50. Runar skriver:

  Kanskje ikke det helt store problemet,men jeg tar det med likevel da det er en sak som irriterer meg,og jeg antar dette også er slik i Sverige.

  På den lokale treningssenterkjeden er det oppslag på veggene med: ”Ikke tillat å gå i singlet, det er påbudt med T-skjorte”.

  Men det gjelder KUN oss menn. Kvinnene får lov til å gå i singlett.
  På forspørsel til ledelsen ved senteret fikk jeg til svar: ”Det er mer naturlig at kvinner går i singlett enn at menn gjør det.”
  Selvsagt bare ett uintelligent svar de har funnet på for å dekke over diskrimineringen av menn. Antagelig har enkelte kvinner reagert negativt på å se muskuløse menn i singlett og rapportert dette, mens vi menn antagelig bare skal være glade for at vi får se mest mulig hud på kvinnene…

  Det irriterer meg at kvinner skal få gå i sine tights og singlett og vise frem hvor veltrent og deilige de er,mens jeg ikke skal få vise frem min kropp.
  Hva kan ellers være årsaken tror dere,er det mer komplisert?
  Var det omvendt, at kvinner ble nektet og menn fikk lov, vel da ville det bli bråk!
  Angående kvinnelig personal i garderoben,det skjer men de sier ifra med høy røst før de går inn. Men det plager ikke meg,endelig får jeg jo da vist frem hvor deilig jeg er,atpåtil helt naken:-)

 51. J skriver:

  Min kones biologilærer uttalte en stund tilbake at den eneste mannen hun ville være i nærheten av var ”menn på formalin”.

  Jeg ser for meg oppstandelsen dersom tilsvarende uttalelse hadde blitt gitt av en mannlig biologilærer og om kvinner.

 52. Sjukt tråkigt (pun intended!) att det fortfarande ser ut så inom (delar av) vården. Men jag är egentligen inte förvånad, jag har hört många historier om detta, även om jag inte har upplevt det personligen (inte min man heller, vad jag vet).

  Jättebra att dessa saker lyfts upp. Keep going!

 53. Karin skriver:

  Kan inte acceptansen i att kvinnliga städare är ”tillåtna” i manliga omklädningsrum, och att kvinnors tafsande är mer ”accepterat” ligga i att man sexualiserar kvinnors kroppar på ett annat sätt än män? Att kvinnors kroppar är mer laddat än män? Bara en frågeställning jag kastar ut.

 54. Erik Jämställdhet skriver:

  @ Karin
  Säkert. Vi har förutfattade meningar om kvinnor och män vilket gör att vi tolkar saker på olika sätt. Uppfattningen jag har fått av många är att det som man är väldigt svårt om man blir sexuellt trakasserad inte för att det är värre än om kvinnor blir det utan att folk runtom kring inte tycker att män kan bli det. Som exemplet tidigare med de kvinnliga kollegorna som kommenterade manliga kollegors utseende och sexuella prestationer. Motsvarande med män skulle troligtvis tas mycket mer på allvar.

  Men allt hänger ihop. Förnekandet av kvinnors sexualitet och mäns rätt till integritet.

 55. Backlash skriver:

  På min svensexa hade polarna klätt ut mig till transa och drog runt mig på en sommarfestival. Mer än en gång kom fulla okända brudar fram och klämde på mina lösbröst. Killarna lämnade mig ifred. Till sist fick jag nog och klämde tillbaka. Det finns ett foto på en tjej som är helt paff sekunden efteråt, hennes överraskade min är helt obetalbar. Hon trodde nog att hon kunde tafsa på främmande människor ostraffat. Hon blev inte arg, bara förvånad, tagen med fingrarna i kakburken liksom.

 56. Pelle Billing skriver:

  Har precis läst hela tråden, tack till er som delar mer er av era erfarenheter!

 57. Törnrosa skriver:

  Jag förstår Matte Matik fullständigt när det gäller obehaget med gympalärarinnen. Var själv utsatt för liknande när vi hade gympa och var tjejer i 15-årsåldern.

  Vi hade en ung nyutexaminerad manlig gymnastiklärare som krävde att vi skulle visa upp en påse med rena underkläder, BH och trosor, för honom innan vi duschade. Sedan kom han in i omklädningsrummet och kollade oss medan vi bytte om. Sent 50-tal som detta utspelade sig på.

  Det vänder sig fortfarande i magen när jag tänker på den läraren.

 58. Fredrik skriver:

  Karin

  I så fall kanske det är bra att manliga städare tillåts städa i de kvinnliga omklädningsrummen (om kvinnor gör det i de manliga) och att män markerar mot närgångna kvinnor (då det upplevs som integritetskränkande).

  Folk börjar tänka istället för att bara acceptera att ”det bara är på ett visst sätt ”.

  Det kanske går att röra sig ifrån att kvinnor skyddas mot manlig personal i duschrummen samtidigt som de (vissa) klär sig ”så mycket de orkar” för att locka män med sina kroppar på krogen och i andra sammanhang. Kvinnans kropp skyddas i vissa fall på ett helt annat sätt än männens men kan också användas som maktmedel i andra sammanhang. Det ena blir en förutsättning för det andra.

  Om man rör sig ifrån speciella regler för de olika könen kanske det kan vara en mer naturlig väg att komma ifrån ”sexualisering av kvinnors kroppar” och att folk går över mäns kroppsliga integritet utan att tänka.

 59. Mikael skriver:

  Grabbens omklädningsrum i fotbollen. Mammor med småsyskon systrar som ogenerat trycker in sina häckar i världens minsta omklädningsrum. Blir lika förbannad varenda gång. Vet inte om det är massa pappor inne i flickornas omklädningsrum men tvivlar på detta. Mycket obehagligt. Både för mig och grabben.

 60. Karin skriver:

  @Fredrik
  ”Folk börjar tänka istället för att bara acceptera att “det bara är på ett visst sätt”"

  Håller verkligen med!

  Och just i professionella situationer. En manlig städare i ett kvinnligt omklädningsrum gör ju faktiskt bara sitt jobb. Att anta att han vill titta på kvinnliga kroppar är bara dumt.

  Komplicerad situation.

 61. NinniTokan skriver:

  @ Isa:
  Men om du gillar folk tafsar på dig så varsegod, jag känner mig kränkt, precis som män gör om en kvinna grabbar tag i hans paket, kladdar på rumpan eller överarmarna, (jag gör inte så, så varför skall andra få tillgång till min kropp?)

  Nu handlade det varken om hur du eller jag upplever något, utan om din enögdhet i frågan. Varför försöker du då vända saken till att insinuera ”slampa” mot mig?

  Du skriver :
  Men att killar tafsar på tjejer är mer utbrett än att tjejer gör det på killar.
  Du tror att saker är värre för kvinnor, för att männen alltid tiger om hur dom hanteras. Det ingår nämligen i mansrollen att ”ta skitet som en man”.

  Saken är att kvinnor inte sällan beter sig vidrigt mot män, inte minst på puben. Jag har nästan bara manliga nära vänner och du ska tro jag får veta sånt som män inte får tala om.
  Det männen här försöker visa är att ”skit drabbar båda kön”. Lyssna på deras erfarenhet, vår erfarenhet är de matade med sen barnsben. Dom vet redan.

  Jag tycker det är fantastiskt! att se dom bryta tystnaden och visa att gräsmattan inte är grönare på männens sida.

 62. per hagman skriver:

  Karin skriver att 60 :

  ”En manlig städare i ett kvinnligt omklädningsrum gör ju faktiskt bara sitt jobb”.

  Att han gör sitt jobb ? vad har det med saken att göra ? Han kan väl göra sitt jobb vid ett annat tillfälle… eller ?

  Jag antar att karin är frisk förespråkare för krav på fler offentliga nudistläger oxo och det kollektiva argumentet är då att inge behöver skämmas över sin kropp…alltså…

  Per Hagman

 63. Fredrik skriver:

  Karin

  ”Och just i professionella situationer. En manlig städare i ett kvinnligt omklädningsrum gör ju faktiskt bara sitt jobb. Att anta att han vill titta på kvinnliga kroppar är bara dumt.”

  Ja precis, det är en professionell situation, också en mänsklig. Du menar att det är dumt att misstänkliggöra honom för att han skulle uppehålla sig i kvinnornas omklädningsrum för att titta på kvinnors kroppar? Det kan ju vara så att han, såväl som kvinnlig städpersonal, vill titta på kroppar på något plan, men båda könen är kapabla till att förstå situationen och agera professionellt, humant och utföra de arbetsuppgifter de är där för att göra.

 64. Mr galahad skriver:

  När vi väntade mitt tredje barn (hennes 1a) så upplevde jag att de mycket sällan talade till mig, än mindre såg på mig när de talade.
  Mamman var i fokus och det är väl förvisso ganska förståeligt med hänsyn till omständigheterna. Men det bemötande jag fick när jag vid förlossningen började ställa krav på hur jag ville att förlossningen skulle gå till, var under all kritik.
  Oavsett vad jag bad om så skulle de varje gång förklara för min fru om ditt-och-datt och ville höra det ifrån henne. Att jag skulle ha bättre koll än henne eftersom det var den tredje gången jag befann mig i situationen brydde de sig inte det minsta om. Vi hade talat i förväg om vilket smärtstillande hon skulle ha och att navelsträngen inte fick klampas innan moderkakan slutat pulserat etc etc. Men trots det så var de uppenbarligen tvungna att ändå ta det med henne, trots att hon var helt slut och yr av lustgasen.

  Det hela slutade med att min fru hettade till och beordrade dem att prata med mig så hon kunde koncentrera sig på att föda barnet. (Japp hon ÄR bäst :-)
  Då först fattade de att det var mig de skulle vända sig till.

  Sedan dess har jag många gånger mött skeva attityder ifrån kvinnor som blir öppet ställda och förvånade när det är jag som pappa som är involverad i barnens liv och inte mammorna. Intressant nog så har jag aldrig upplevt detta ifrån en man men det behöver givetvis inte innebära att sådant inte sker det med.

  //Mr G

 65. Mr galahad skriver:

  Appropå Michael Kimmels uttalande så är det ju inte särskilt förvånande att en genusforskare bortser ifrån de faktorer som andra forskare visat återfinns bland de flesta män som begår våldsbrott.

  Vi ska alltså förväntas tro att män slåss för att det är en del av vår (sjuka) könsroll trots att de allra flesta av oss män faktiskt inte gör det.
  Hmm det måste ju innebära att de flesta av oss inte är riktiga män enligt Kimmel?

  Som Pelle skrev häromdagen så består den manlige könsrollen av beteendet bland majoriteten av män inte av de ytterst få som representerar våldsverkarna.

  //Mr G

 66. Karin skriver:

  @Per Hagman

  Om man har som jobbuppgift att städa tjejernas omklädningsrum tycker jag det verkar ganska krångligt att göra det någon annanstans än i tjejernas omklädningsrum.

  Förstår inte riktigt ditt motargument, tolkar du in saker jag inte skriver? Får gärna förklara igen om du orkar.

  @Fredrik.

  Jag menar att den synen kan vara komplicerad, ja. När jag gick i högstadiet blev det livliga diskussionen om att en manlig personal hade gått in i tjejernas omklädningsrum, och den ledde in på att ”män är ohederliga”. En kille måste ju kunna jobba som badvakt utan att det antas att han vill titta på lättklädda tjejer.

 67. Gul skriver:

  Har börjat fundera över varför vi i sjukvården, när vi oreflekterat springer benen av oss för att tillgodose önskemålet från kvinnliga patienter som önskar en kvinnlig undersökare också ska få det, samtidigt som vi när när en man önskar en manlig undersökare (okej, det är ovanligare och männen har ofta en annan härkomst än svensk och måhända en annan bevekelsgrund än kvinnan) så springer vi lika mycket benen av oss för att se till att mannens önskemål under inga villkor tillgodoses. Vi slänger in ett par kvinnliga undersökare till honom även om vi får leta hela huset runt för att få någon som ställer upp. Vari ligger logiken? Kan vi alltid förutsätta att kvinnans önskemål bygger på förtryck och mannens på starka och religiösa övertygelser för att hålla kvinnor i schack? Men behöver det alltid vara så? Kan det inte ha med kroppslig integritet att göra?

 68. Fredrik skriver:

  Karin

  ”Jag menar att den synen kan vara komplicerad, ja. När jag gick i högstadiet blev det livliga diskussionen om att en manlig personal hade gått in i tjejernas omklädningsrum, och den ledde in på att “män är ohederliga”. En kille måste ju kunna jobba som badvakt utan att det antas att han vill titta på lättklädda tjejer.”

  Ja och vad skulle ligga i det? Ohederlig? Innebär det att mannen vill kvinnorna något? Är det farligt? Smutsigt? Finns risk att han ska begå övergrepp? Den länken kan ju behövas göra något åt.

  Sedan vet jag inte vad det var för manlig personal som gick in i ert omklädningsrum, om han var där för att utföra någon arbetsuppgift dvs.

 69. Fredrik skriver:

  Gul

  Man kan ju låna rubriken från Bengt Ohlssons senaste inlägg i debatten om kulturvänstern: ”De tolerantas dolda intolerans”.

 70. Pelle Billing skriver:

  Ett annat exempel är att kvinnor kroppsvisiterar män på flygplatsen men inte vice versa. Denna ordning är till och med inskriven i svensk lag! Snacka om diskrimering.

 71. Fredrik skriver:

  Pelle

  Kan du länka till lagrummet eller ge någon ledtråd till hur jag hittar det? Jag vill läsa formuleringen.

 72. isa skriver:

  @Erik J: Tack Erik, detsamma! Jag givetvis vet jag det. Det du beskriver är jag fullt medveten om. Det vet de flesta tjejer VET att så är fallet för killar. Håller med dig i det du säger.
  ”Båda dessa attityder tycker jag att vi ska ha bort, alla ska respekteras för sina val. ” Precis så tycker jag också!

  @Ninni: ”Du tror att saker är värre för kvinnor, för att männen alltid tiger om hur dom hanteras. Det ingår nämligen i mansrollen att “ta skitet som en man”
  .
  NEJ det tror jag inte alls verkligen inte. De är lika kränkade och orespektabelt oavsett om man är man eller kvinna, att trampa på ngn kroppsliga integritet är smärtsamt.

  Alkoholens inslag får vi inte glömma, man släpper på hämningar och tänker sig inte för. Jag har också manliga vänner så vet vad du pratar om. Och får höra historier från dem

  @AV: Jag har den boken. Tyckte inte den var så bra, slutade läsa efter ngtkapitel, då det mest som stod där i var relativt självklart. Jag finner andra böcker som beskriver det Fexeus beskriver bättre och med djupare innebörd. (Har andra böcker av fexeus också)
  Kan rekomendera boken: Anthony Giddens-modernitet och självidentitet mfl.(har inget med det fexeus skriver men den är bra)

  @ Galadhad: ”När vi väntade mitt tredje barn (hennes 1a) så upplevde jag att de mycket sällan talade till mig, än mindre såg på mig när de talade.”

  Detta fenomen händer kvinnor också, t.ex om vi, som par skall köpa bil och kvinnan för ordet så vänder sig säljaren till mannen :S :(

 73. isa skriver:

  Pelle: Jag har varit med om manliga kroppsvisiterare, likaså manliga gynekologer. Vad gör man liksom? Jag ”stänger av, skärmar av” min kropp, eller hur jag nu skall förklara.

  Vart i lagen står det?

 74. Björn 2 skriver:

  @isa

  Är det verkligen så hemskt att bli kroppsvisiterad av en man som utför sitt yrke?

  Jag har flera ggr pga kronisk hudsjukdom fått klä av mig helt naken och blivit smord från topp till tå av kvinnliga sköterskor. Jag har aldrig haft tillstymmelsen till känsla av att bli kränkt eller tafsad på eller något i den stilen.

 75. isa skriver:

  @Björn2: Nej det tycker jag inte. De gör sitt jobb. Det är viktigt att de håller sig professionellt.

  ”Jag har flera ggr pga kronisk hudsjukdom fått klä av mig helt naken och blivit smord från topp till tå av kvinnliga sköterskor. Jag har aldrig haft tillstymmelsen till känsla av att bli kränkt eller tafsad på eller något i den stilen. ” -Om det inte framkom i texten så var det detta jag menade. –> känner som du.

 76. mupp skriver:

  Jag har blivit tafsad på fler gånger än jag kan räkna så det är knappast något endast kvinnor råkar ut för.
  När jag var 15 och på fest hos en vän till familjen var det en 30+ kvinna som var väldigt tänd på mig verkade det som. När jag fick bordsplacering bredvid henne utbrast hon ”åhh nej placera inte honom här jag kommer inte kunna hålla mina fingrar i styr”. Suck. Alla vuxna skrattade. Jag satte mig, hon fortsatte kommentera mitt utseende och började smeka insidan av mitt lår helt ogenerat. Alla vuxna skrattade. Jag satt där helt tyst och visste inte vad jag skulle göra.
  En annan vän till min mamma brukade alltid grabba tag i min röv när vi hälsningskramades och sitta och röra mig om jag satt nära..ingen av de vuxna brydde sig.
  I skolan, på krogen… skillnaden är att jag nu har mod att säga ifrån…eller tafsa tillbaka.

 77. leifer skriver:

  ”I ett större perspektiv handlar detta om att reproduktionen numera är en kvinnlig maktsfär”

  Så sant!

 78. Pelle Billing skriver:

  Fredrik och isa,

  http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19420740.htm

  28 kap 13 §

  ”Kroppsvisitation eller kroppsbesiktning av en kvinna får inte verkställas eller bevittnas av någon annan än en kvinna, läkare eller legitimerad sjuksköterska.”

  Inte ett ord om män. Därav att svenska flygplatser inte sällan har kvinnor som får visitera alla.
  I alla andra länder jag flugit till blir man visiterad av någon av sitt eget kön.

 79. Magnus J. skriver:

  ”Om en kvinna slår eller knäar en man på film är det roligt, om en man gör samma sak mot en kvinna vet vi att vi ska hata honom och se fram emot att hjälten dödar honom.”

  Jag har en gång (Stockholms Filmfestival kring år 2000) suttit i en biosalong där det skrattades gott när en bad guy förklarade för sin tillfälligt nerslagne (manlige) fiende: ”Nu ska jag och mina åtta bröder våldta dig”.

  Försök åstadkomma DET med en kvinna som offer!

 80. Fredrik skriver:

  Pelle

  Tack för informationen! Jag kollade lite igår i förarbeten, det verkar som den första skrivelsen kring det är gjort 1942, med senaste uppdateringen gjort 2005, underskriven av Jens Orback. Jag var egentligen ute efter att se anledningen till den särbehandlingen utskriven i ord, men det verkar som att den första skrivelsen inte fanns tillgänglig. Under åren hade det gjorts ett antal uppdateringar för att lagen ska passa ihop med andra lagändringar (dvs man har försäkrat sig om att man ska kunna behålla särbehandlingen, men att det samtidigt inte ska medföra osäkerhet i lagen på andra sätt).

 81. Erik Jämställdhet skriver:

  @ isa 72

  Jag förstår inte riktigt på vad du syftar på när du skriver ”Tack, det samma!”. Har jag på något sätt förolämpat dig? Om jag har det ber jag om ursäkt. Det jag menade var att du värkar vara en vätig persson altså inte att du var en av dem som beter sig illa mot män. Hoppas att du kan förtydlíga dig.

 82. isa skriver:

  @Erik J: Detsamma på att du inte heller verkar vara ”vätig”(ingen aning vad det betyder-är det dialektalt?) mot tjejer. Känns som att även du lyssnar! Ömsesidigt diskussion.
  Nej du har inte förolämpat mig. Snarare tvärtom, öppnat upp för en dialog, det syns jag vara kul.

  (”Inget personligt isa du värkar ju ändå lyssna men jag har mött andra….. ”)=Tack detsamma.

  (#47″Jag håller med dig om att det finns en sådan attityd gentemot kvinnor men du glömmer att det finns en liknande mot män. Om man inte ligger runt eller till och med är oskuld så är man mesig, patetisk, en losser osv. Båda dessa attityder tycker jag att vi ska ha bort, alla ska respekteras för sina val.”)=och tack för att du kompletterade med detta! Men som jag sa så är jag fullt medveten om detta fenomen också.

  Hoppas att jag var tydlig.
  :)

 83. Isa, Björn2: det där med hur man upplever nakenhet inom vården är så olika. Jag har inga problem med att gå till en manlig gynekolog eller liknande, men jag vet många kvinnor som mår dåligt av blotta tanken. Det borde ju vara upp till patienten att välja (inom rimliga gränser) om man vill ha manlig eller kvinnlig personal. Och framförallt ska detta ju gälla bägge könen!

 84. [...] [Helt vanlig svensk man tar bladet från mun] [...]

 85. [...] [Helt vanlig svensk man tar bladet från mun] [...]

Google