En spännande och händelserik månad

24 februari 2012, av Pelle Billing

Ännu en månad går mot sitt slut, och det är dags att sammanfatta vad som hänt på bloggen:

 • För första gången skrev jag en artikel i DN och beskrev vad Jämställdhet 2.0 handlar om. En stor framgång med andra ord. Artikeln möjliggjordes av en lång artikel av Maria Sveland där alla hennes meningsmotståndare klumpades ihop med massmördaren Breivik.
 • Intresset för mig fortsatte sedan med ännu en lång artikel på DN Kultur, denna gång av Anna-Klara Bratt, chefredaktör för Feministiskt Perspektiv (och fackligt organiserad syndlikalist). Bratt var ännu mer tydlig med att de som inte instämmer i hennes syn på jämställdhet är som Breivik.
 • På tidningen Feministiskt Perspektiv finns det dock personer som är seriösa i sin verksamhet, och Edda Manga gjorde en intervju med mig som sköttes professionellt från början till slut.
 • I ett par artiklar gjorde bloggen upp med de element i dagens politiska feminism som skambelägger män och skuldbelägger kvinnor. Människor har rätt att styra över sitt eget könsliga uttryck utan att fördömas av de som anser sig veta bättre.
 • Urfeministen Helene Bergman, känd från Radio Ellen på 80-talet och en del av den feministiska rörelsen från slutet av 60-talet, skrev två uppskattade gästbloggar. I den första tog hon upp hur kvinnokampen kidnappades och blev till dagens politiska feminism, och i den andra beskrevs hur feminismen blivit kvinnornas nya moraliska väktare. Jag hade även nöjet att träffa Helene förra veckan när hon var på besök i Malmö, och vi hade ett långt och intressant samtal.
 • Bloggen fick ett nytt tema nu i veckan (det vill säga en ny design). Temat är modernare och möjliggör ytterligare utveckling framöver. Efter feedback från communityn kan alla blogginlägg läsas direkt från blogg-sidan, precis som tidigare. Vad gäller kommentarerna så jobbar vi på att fixa så att alla syns på en och samma sida, även om det blir fler än 50 stycken (vilket händer ganska ofta).
 • En pubträff har annonserats ut i Stockholm den 5 mars, och jag ser fram emot att träffa några av er där! Även Pär Ström närvarar, och alla som är intresserade av att diskutera framtidens jämställdhet är välkomna.

Sammantaget har det alltså varit en aktiv månad. Tydligt är också att bloggen nu kommer allt mer i rampljuset, och som frontfigur får jag ta en del smällar.

Detta är faktiskt goda nyheter. Det tyder på att Sveland, Bratt och andra nu är oroliga över att det växer fram ett ny syn på jämställdhet – som är sansad, genomtänkt och saklig. I avsaknad av argument får de ta till brösttoner som ekar ihåligt för läsaren.

Bloggen och opinionsarbetet kräver oerhört mycket tid och energi, så om du vill stötta denna process är du välkommen att bli frivillig sponsor. Genom att ge ett månatligt bidrag (eller en engångssumma), bär du fram den nya jämställdhetsvågen så att den kan skölja över Sverige. Vi behöver personer som röstar med fötterna, för det är nu det börjar på allvar.

 • Bankkonto SEB 5303-0032507
 • Plusgiro 31 17 80-1
 • Kreditkort via donationsknappen till höger. Du behöver inte ha Paypal för att använda den!
Etiketter:  

13 kommentarer på “En spännande och händelserik månad”

 1. Panzarbjörn skriver:

  Vänligen ta dig en titt på detta. Sorgligt hur sådana här lögner och förenklingar av verkligheten florerar nästan överallt.

  http://www.resume.se/nyheter/reklam/2012/02/24/nu-far-det-vara-nog/

 2. Panzarbjörn skriver:

  Ur artikeln ovan:

  ”I samband med EU-mötet Northern Future Forum berättade Norges statsminister Jens Stoltenberg att andelen kvinnor i styrelserna ökat till 42 procent efter att man lagstiftat om kvotering. Är det rätt väg att gå?
  – Varför inte.
  Han nämnde samtidigt att det var usel representation på vd-posten eftersom man saknade lagstiftning där?
  – Man ska vara medveten om att välrenommerade McKinsey varje år kommer med en rapport som heter Women Matter och den visar att företag med blandad ledning och styrelse är betydligt mer lönsamma än företag som inte har detta, säger Helena Westin.
  Hon pekar också på att reklambranschen stagnerat något i sin utveckling och att lönerna också har halkat efter, vilket kan vara en effekt av att man inte har tillräckligt mixade företag:
  – Blandat är bäst. Så är det bara, säger Helena Westin.
  Hon tror samtidigt inte att byråledarna medvetet väljer att diskriminera sina anställda, utan att det snarare handlar om lathet:
  – Det är besvärligare att ha en mer mixad organisation. Det är alltid lättare att plocka in någon som så att säga talar samma språk. Men det är ett gammaldags sätt att tänka, säger Helena Westin”.

 3. Jack skriver:

  Panzarbjörn,

  ”Sorgligt hur sådana här lögner och förenklingar av verkligheten florerar nästan överallt.”

  När människogrupper har det gott fysiskt genom andras försorg blir de mottagliga för att vad man skulle kunna kalla kvarblivande ”psykotiska medvetandeströmmar”. Galna ideer kan uppstå i allas hjärnor men den fysiska världen falsifierar typiskt genom negativ feedback på idéen eller dirigerar bort hjärnaktiviteten i en mer prövande miljö.

  När andra tillser en viss grupps fysiska välgång kan psykosströmmen bli kvar i gruppen och detta kvardröjande samt gemensamheten i situation med andra människor i gruppen ökar risken att psykosen få en social sammanbindande betydelse. Det är vad som hänt med stora delar av Sveriges och västvärldens kvinnor medan männen försörjt och beskyddat dem. Män kan ha tenderat att acceptera könssnacket från kvinnorna under lång tid för att inte sätta spärrar på vägen till sex eller fysisk närhet.

  När medvetandeströmmen fått en social sammanbindande betydelse är den svår att bli av med dock. Det spelar det ingen roll rent fysiskt om det de tror på är sant eller ej däremot spelar det roll rent socialt att det tror på något visst och därmed får gemensamma medvetandeflöden som sin omgivning. Genom psykosen kan man i dessa grupper framstå som en angenäm och insiktsfull person medan den som säger emot förefaller hemsk, som okunnig och någon som går emot deras invanda sociala kontaktpunkter och för en del män deras vanliga väg till sex. Ajabaja utböling. Utstötning blir ofta resultatet i dessa grupper för män som försökt vara vetenskapliga runt de psykotiska ideerna.

  Ledande feminister är de som eldar på psykosen men det finns en gråskala gällande vad som bara är ett sorts hysteriskt papegojande och vad som är medvetet avsett att driva på. Vad gäller artikeln är det nog en blandning.

 4. Panzarbjörn skriver:

  Jack,
  Word. Du skriver mycket insiktsfullt, intellektuellt, deskriptivt och bra.

 5. Panzarbjörn skriver:

  Jack, får jag citera dig?

 6. Jack skriver:

  Panzarbjörn,

  Ja, jag tror det, var då?

 7. Buck skriver:

  Jag tror att du och Pär Ström tillsammans har gjort nästan all skillnad. Ni har kunnat nå ut och inspirerat till alla som gått hukade men som nu börjat säga ifrån. Utan er hade det malt på. Det måste finnas en stark motkraft till allting, världen är väl gjord så. När det gäller feminism i nuläget, denna antiintellektuella, irrationella, totalt verklighets och världsfrånvända rörelse som fått härja fritt i Sverige så länge så är det naturligt att det liksom måste vända. Själv känner jag att man för första gången på länge vad det gäller snacket om jämställdhet börjar skymta ljuset i tunneln. Och denna gång är det nog inget feministiskt tåg man kommer att möta.

 8. sven skriver:

  Appropå händelserik månad.Kungliga födseln?! Hade glädjen varit lika stor om det blivit en pojke?

 9. Men@Work skriver:

  Tack Pelle för ytterligare en fantastisk månad! Idag vaknade jämställdisten i min äldste son på 9 år. Han frågade mig: ”Pappa… nästan alla mina klasskamraters föräldrar är skilda, varför är det så?”… Jag försökte ge ett så nyanserat svar som bara gick. Svårt…

  Vill även passa på att önska en trevlig helg till alla er andra här som står bakom och kämpar för jämställdhet 2.0, med följande klipp…

  http://www.youtube.com/watch?v=dtHHQ9eS-ys&feature=youtube_gdata_player

 10. Harald K skriver:

  Et sakstips til, om du vil: PRO-senteret er et tilbud for å hjelpe prostituerte i Oslo. De var mot loven om kriminalisering av sexkjøp, siden de mente det ville gjøre de prostituertes liv vanskeligere og farligere.

  Dette har falt Kvinnegruppa Ottar (norsk rad.fem. organisasjon) tungt for brystet, og de ønsker nå senteret nedlagt. At man hjelper kvinner i en vanskelig situasjon, er tydeligvis ikke godt nok for Ottar om en har feil meninger.

  De har nå ertet på seg mer moderate feminister med at de vil gå i 8.maitog under parolen å legge ned PRO-senteret. Spørs om det blir et spinkelt tog i Oslo i år… Ja ja, det er vel på en måte positivt at ekstremistene marginaliserer seg selv ytterligere.

  Her er link til oppslaget:
  http://www.dagsavisen.no/samfunn/vil-legge-ned-pro-sentret/

 11. masa skriver:

  Jack:

  Skrämmande bra beskrivning! Utifrån den analysen ligger det ju inte långt borta att de allsköns krav på specialbehandling som förekommer bottnar i denna bristfälliga anpassning till verkligheten. Sedan kan man ju konstatera att män, kanske särskilt unga män, kanske också dras med i denna masspsykos och därmed också blir bristfälligt anpassade till verklighetens krav – se betygssituationen t. ex.

  En intressant fråga är, om den här analysen är riktig, vilka är då de mest effektiva metoderna för att bryta masspsykosen? Kanske finns det kunskap från psykologi som kan vara till nytta? ”Söndra och härska”, dvs bryta upp den sociala identifikationen, är ju en klassisk metod. Andra idéer?

 12. Hurtbullen skriver:

  Månaden är inte slut än …

  David Eberhard publicerades idag på Newsmill.

  Säger bara : Kors_i_taket.

  http://www.newsmill.se/artikel/2012/02/24/myt-att-tokfeministerna-r-hatade

 13. Ulf skriver:

  Här fortsätter referenserna till Svelands artikel, i form av Lena Andersson i DN:

  Är dessa mina frustrationer känslomässiga eller förnuftiga? Jag ställer frågan med anledning av att det inte ansetts giltigt att som Maria Sveland tala om politisk depression och kroppslig smärta över samhällstillståndet.

  http://www.dn.se/ledare/kolumner/korta-och-langa-tankar

  Problemet med Sveland var väl inte att hon talade om hur det kändes, utan att hon buntade ihop sina meningsmotståndare med fascister och massmördare.

  Nu hänvisar Lena Andersson till Gina Gustavsson och menar att hon håller med om allt som hon skriver i sin artikel, men…

  Gina Gustavsson skriver bl.a. såhär:

  Sveland skulle kunna mana oss till kamp mot det politiska hatet genom att varna oss för att ryckas med av demagoger som appellerar till det intuitiva äcklet och ilskan. Men i stället menar hon att vi bör lita på just hennes intuitiva känsla av vämjelse och raseri. Hennes budskap är alltså inte att vi bör akta oss för magkänslan som argument i sig – snarare att det gäller att lyssna på den som äger den rätta magkänslan.

  Lena Anderssons invändning är:

  Jag håller med om allt i Gustavssons artikel men blir ändå betänksam, för det är en del vi går miste om. Med förnuftets absoluta primat förpassas stora delar av verkligheten ut ur tidningarna.

  Jag tycker för all del att Anderssons artikel är bra, men tycker att hon trasslar in sig här. Det är viktigt att det ges utrymme för känslomässiga diskussioner, men det man behöver göra är att se skillnaden mellan ett logiskt och ett känslomässigt argument. Det går utmärkt att använda sig av båda metoderna i en och samma artikel, ungefär som Lena Andersson gör. Dock blir jag lite misstänksam över att hon inte tycks ha reagerat på Svelands retoriska missgrepp – ungefär som att hon i sak håller med om t.ex. ihopbuntningen av Billing och Breivik.

  Här vill man ju att skribenter i ledande tidningar – med tanke på hur många människor som kommer att läsa, och reagera på, deras ord, behöver göra sig mödan att läsa sin egen text kritisk – ”ok, jag känner såhär, men [som en psykolog en gång tipsade mig om], är det snällt? är det sant? är det nödvändigt?” Om man anstränger sig att granska sina egna påståenden, kan det mycket väl hända att man upptäcker att den spontana känslan ledde fel.

Google