För en tid sedan beta-testades en plattform för jämställdhet här på bloggen. Det kom fantastiskt bra feedback, vilket omedelbart gjorde att plattformen utvecklades. Mer beta-testning kommer framöver, då vi tillsammans kan fortsätta utveckla den!

Några av punkterna i plattformen symboliserar högst grundläggande mansfrågor. Om vi till exempel tar den om relationen mellan barn och pappa:

Barn har rätt till båda sina föräldrar
– Ogifta män ska automatiskt få gemensam vårdnad om sitt barn när faderskapet är fastställt.
– En presumtiv fader ska ha rätt att göra faderskapstest.
– Delat barnbidrag mellan föräldrarna.

Det är svårt att argumentera emot dessa punkter. Kraven är inte precis några nisch-krav, utan det handlar om att vara konsekvent i sin grundläggande människosyn. Om man vill stärka bandet mellan förälder och barn, och ge barn en trygg uppväxt, så är dessa reformer mer eller mindre självklara.

Även för kvinnor kan förslagen vara positiva. När relationen mellan pappa och barn stärks, minskar belastningen på mamman, och föräldrarna kan ha en mer öppen och flexibel diskussion om hur just de vill lösa sitt livspussel.

Ett annat förslag i jämställdhetsplattformen handlar om mäns hälsa:

Mäns hälsa behöver utredas
– Det är mest män som omkommer på jobbet, tar sitt liv, är hemlösa samt dör en för tidig död.

Spontant tänker jag att en bättre formulering kanske är att mäns hälsa behöver stärkas? Hur som helst så är det principiella budskapet detsamma.

Att en man i veckan dör på jobbet känns som en ytterst relevant fråga. Inte bara för männen som dör, utan för deras partners och deras barn. Återigen är det långt ifrån någon nisch-fråga, utan en djup mänsklig fråga som ständigt knackar på dörren och gör sig påmind.

Hemlöshet och för tidig död är också blytunga frågor, vare sig det handlar om de drabbade, de anhöriga eller samhället som helhet.

Ett tredje exempel från plattformen är våld i nära relationer:

Alla som utsätts för våld har rätt till hjälp
– Varje kommun ska vara skyldig att erbjuda hjälp och stöd till de kvinnor, män och barn som utsätts för våld i hemmet.

Igen, så skulle det vara till stor nytta för alla utsatta män om det här implementerades. Skillnaden mellan att få hjälp och inte få hjälp kan vara skillnaden mellan att komma vidare i sitt liv och att bli hemlös.

För kvinnor är principen också intressant. För om utsatta män får hjälp är steget inte långt till att kräva att våldsutövande kvinnor får hjälp. Mans- och kvinnofrågor är ibland tätt sammanflätade. Vilket innebär att ett irrationellt motstånd mot att mansfrågor ska få finnas kan betyda att även kvinnor blir lidande, indirekt.

Lärdomen från dessa exempel är att manfrågorna är självklara politiska frågor, vilket tydliggörs när man tar ett steg tillbaka och funderar på vad de egentligen innebär. Anledningen till frågornas tyngd är att vi inte tidigare haft mansfrågor som en specifik kategori – och då är det inte något finlir vi talar om – utan stora frågor som berör människor på ett direkt sätt i vardagen.

Samhället behöver män som mår bra och som fungerar väl i vardagen. Vår välfärd och vår infrastruktur bygger på detta. Männen själva behöver även känna att deras liv, hälsa och vardag tas på allvar.

Att anamma mansfrågorna torde vara ett av de minst kontroversiella beslut ett riksdagsparti kan fatta. Låt oss hoppas att de snart inser detta, och släpper in även sina manliga väljare i värmen.

Etiketter:  

18 kommentarer på “Det är människovänligt att bekräfta mansfrågornas existens”

 1. GG skriver:

  ”Barn har rätt till båda sina föräldrar” Är inte det ett extremt kontroversiellt krav när singelinsemination ses som en mänsklig rättighet?

 2. h:o skriver:

  GG
  Singelinsemination är ju inte ”tillåtet” i Sverige.

 3. Urban skriver:

  Barn har rätt till båda sina föräldrar om det var två som skapade barnet och det inte skedde genom kontrollerad och avtalsreglerad inseminering. Lika viktigt som denna fråga är att driva för mansrörelsen, lika viktigt är det att vi driver rätten för singelmän att skaffa barn via kontrollerat och avtalsreglerat surrogatmödraskap.

 4. Matias skriver:

  Senast jag kolla utgjordes kön av man och kvinna. Jämställdhet är en könsfråga, inte en kvinnofråga. Att göra jämställdheten till en kvinnofråga är den enda verkliga ojämställdheten. Med detta förnekar jag inte existensen av kvinnofrågor, det skulle vara dumt, endast påpekar att även mycket specifika kvinnofrågår oftast har en relation till män, något som feminismen lyckats förbise trots sitt över 100 åriga ”intresse för jämställdhet”.

 5. h:o skriver:

  Urban
  Du förstår väl att surrogatmödraskap är en aningens mer kontroversiellt än spermadonation?

 6. John Nilsson skriver:

  Några synpunkter:

  ”Barn har rätt till båda sina föräldrar
  – Ogifta män ska automatiskt få gemensam vårdnad om sitt barn när faderskapet är fastställt.
  – En presumtiv fader ska ha rätt att göra faderskapstest.
  – Delat barnbidrag mellan föräldrarna.”

  (Oförändrat).

  ”Män har rätt till en god hälsa
  – Män ska kunna gå till jobbet utan rädsla för att behöva dö i någon arbetsrelaterad olycka (3 ggr så många män dör på jobbet varje år, som kvinnor dör på grund av våld i en nära relation)
  - Mäns speciella utsatthet för social utstötning skall erkännas; män ska få hjälp att komma ur social isolering, bli fria från missbruk och kriminalitet
  - Män har rätt till ett värdigt boende
  - Män har rätt till en god livskvalité; män ska inte behöva se självmord som den enda utvägen i sitt liv”

  (Här har jag ändrat. Formuleringarna kan säkert göras bättre, men poängen är förstås att, liksom i det första stycket, här också formulera positiva mål, vad vi vill uppnå.)

  ”Alla som utsätts för våld har rätt till hjälp
  – Varje kommun ska vara skyldig att erbjuda hjälp och stöd till de kvinnor, män och barn som utsätts för våld, oberoende av om våldet begås i hemmet eller på andra platser i samhället”.

  (Ändrat enligt emfaseringen).

  Sen tycker jag att ”Förordning (2005:1089) om statsbidrag för kvinnors organisering” skall göras könsneutral, så att också män som vill organisera sig kan få rätt till sådana bidrag:

  https://lagen.nu/2005:1089

 7. Matias skriver:

  John Nilsson:

  ”(Här har jag ändrat. Formuleringarna kan säkert göras bättre, men poängen är förstås att, liksom i det första stycket, här också formulera positiva mål, vad vi vill uppnå.)”

  Bra poäng om positiva mål. Män har lika mycket rätt till ett positivt oberoende som kvinnor har. Idag begränsas män av alla möjliga krav och ”problematiseringar” av manlighet som gör ”att vara man” till en jäkla problematisk grej för män. Så länge manligheten inte går uttöver andra människor på ett negativt sätt, har män rätten att bejaka en sådan manlighet som de själv vill och som är deras egen.

 8. Sofia skriver:

  Pelle

  OT
  Här kan du läsa om hur du och Breivik är kuggar i samma hjul. Suck!

  http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/hatet-som-gor-mig-politiskt-deprimerad

 9. NinniTokan skriver:

  OT @ Sofia:
  Det är bara att önska alla nya läsare, hit lockade av Maria Sveland reklam, välkomna in i värmen.

 10. Sofia skriver:

  Jo det förståss :-) Och det är väl inte allt försvårt att se igenom hur ointelligent hennes resonemang är. Hon skriver utan att tänka efter nämnvärt, i affekt över att hennes världsbild blir ifrågasatt….

 11. Matias skriver:

  Maria Sveland:

  ”Just hatet mot det så kallat politiskt korrekta, eller kulturmarxismen, är ett genomgående tema bland antifeministiska bloggare som Pär Ström och Pelle Billing. I deras värld råder en stats- och medie­feminism som utövar en hegemonisk kontroll över åsikter och värderingar. Och eftersom gränserna långsamt förskjutits kallar ingen Pär Ström eller Pelle Billing för de extremister de faktiskt är, tvärtom bjuds de in till tv-soffor och debatter och erbjuds utrymme på olika forum.”

  Är det så illa ställt i Sverige? I DN!? Var finns hatet som Sveland syftar på i Pelles skriverier? Jag läser dom regelbundet men har inte en enda gång stött på hat från Pelles sida, tvärtemot endast försonlighet. Konstruktiv är vad kännetecknar Pelles blogg inte hatisk. Sveland är totalt orättvis och verkar som hon inte ens brytt sig om att läsa vad Pelle skriver om och varför. Vad fan har Pelle att göra med högerextremism? Det är förkasligt att komma med så ogrundade och orättvisa anklagelser.

  Du får all min stöd och respekt Pelle! Kämpa vidare!

 12. Backlash skriver:

  Maria Sveland saknar allt vad intellektuell hederlighet heter. Jag förstår inte hur de som anlitar henne som skribent och TV-krönikör kan undgå att genomskåda detta?

 13. Mario skriver:

  Fast nu väntar vi med spänning på att Pelle skriver i DN, han måste självklart ha replikrätt på detta!

 14. robjoh skriver:

  Citat
  ”Just hatet mot det så kallat politiskt korrekta, eller kulturmarxismen, är ett genomgående tema bland antifeministiska bloggare som Pär Ström och Pelle Billing. I deras värld råder en stats- och medie­feminism som utövar en hegemonisk kontroll över åsikter och värderingar. Och eftersom gränserna långsamt förskjutits kallar ingen Pär Ström eller Pelle Billing för de extremister de faktiskt är”

  Grattis Pelle du är visst en extremist!

 15. isa skriver:

  - Mannen skall inte ensam ha huvudanvsaret att driva samhället. Där måste vi jobba så att männen blir avlastade. Kvinnan skall också driva samhället.
  Om mannen skall ta mer ansvar för famlijen och avlasta kvinnan så måste ju kvinnan ta mer ansvar för inkomsten

 16. [...] mäns hälsa och trygghet på arbetsplatsen är en viktig jämställdhetsfråga är redan välkänt, bland de som har en progressiv inställning till könsfrågor. Men frågan är [...]

 17. Erik E skriver:

  Ja, det är konstigt att en del vill göra gällande att det är kvinnor som är strukturellt diskriminerande när det i själva verket är män som diskrimineras i lagstiftning och rättstillämpning.

  För övrigt: på svenska stavas det nisch. D.v.s. nischfråga, inte niche-fråga. Firefox har insticksmoduler som kollar stavning automatiskt.

 18. Pelle Billing skriver:

  Har ändrat stavningen. Använder dock Chrome och inte FF.

Google