Bloggen söker nyhetsskribent

22 februari 2012, av Pelle Billing

Som regelbunden läsare har du säkert märkt att bloggen håller på att utvecklas en hel del för närvarande. Ett pågående projekt om medborgarförslag börjar ge resultat, och en plattform för jämställdhet ska utvecklas – senast till internationella mansdagen firas i november. Bloggen har fått en ny teknisk stomme och igår även ett nytt utseende.

De första avsnitten till en videopod med Hannah Lemoine är inspelade, och kommer att släppas framöver. Jag ser även större och större behov av att skriva krönikor och analyser, både till bloggen och för inskickning till andra medier – istället för att enbart rapportera och kommentera det som händer i nyhetsflödet.

Kort sagt är bloggen numera mer än en blogg. Det är en träffpunkt och smältdegel för allehanda projekt kring Jämställdhet 2.0. Nyheter skapas här, de analyseras inte bara.

Samtidigt är rapporteringen och analysen av nyheter en av bloggens viktigaste livsnerver. Man ska kunna komma hit för att få tankeväckande perspektiv på de debatter som pågår i samhället. Perspektiv som inbjuder till vidare diskussion mellan olika skarpa hjärnor i communityn.

Därför vill jag knyta en, eller kanske ett par, nyhetsskribenter till bloggen. Det handlar om att skriva relativt korta och lästlästa inlägg utifrån det som är aktuellt och värt att analysera från ett jämställdhetsperspektiv. Ibland kan det vara övervägande rapportering, som inte kräver någon speciell analys. Andra gånger är en koncis analys viktig för att det ska bli intressant.

Om du vet med dig att du är bra på att skriva, och du tycker Sverige behöver en reformerad syn på jämställdhet, så är du rätt person för uppdraget. Numera syns det vem som skrivit varje inlägg, och där kan just ditt namn stå.

Detta är förutsättningarna:

 • Du ska kunna skriva ett inlägg i veckan. Mer än ett inlägg är bra, men jag vill att utgångspunkten ska vara att en person som har ett par timmar över per vecka ska kunna gå in i den här rollen.
 • Du ska skriva i eget namn. Tiden är mogen för att rakryggad stå för dessa djupt människovänliga idéer.
 • Du behöver inte vara en ideologisk kopia av mig. Dock bör du hålla med om grunddragen i Jämställdhet 2.0.

Frågor? Ställ dem i kommentarsfältet eller kontakta mig.

Om du är intresserad så skicka in en text till mig. Det vill säga skriv ett nyhetsinlägg som du tycker skulle passa till bloggen. Skicka det till pelle hos pellebilling.se och skriv gärna ett par ord om dig själv också. Jag ser fram emot att höra av dig!

Etiketter:  

29 kommentarer på “Bloggen söker nyhetsskribent”

 1. Söker du någon som på egen hand ska tråla information eller hade du tänkt delegera jobben själv? Jag förmodar att det handlar om en kombination, men säker kan man ju inte vara förrän man fått ett svar :)

 2. Nils Jungenäs skriver:

  Försöker du göra Pär Ström arbetslös? ;-)

 3. Sara skriver:

  Jag nöjer mig med att fortsätta leta artiklar som eventuellt kan vara användbara i bloggen och diskussionsunderlaget. Jag har inte den förmågan att formulera mig som krävs till artiklar:):)

 4. per hagman skriver:

  Sara.

  Visst kan du Sara skriva artiklar.

  Enkelt.

  — Berätta : 1 . Vad Du ser 2 .Vad Du tänker 3. Vad Din mening är.

  Sen är det bara att öva öva öva.

  —- Stöd i det mer övergripande ” journalistiska ”kraven på Din artikel finner du på Newsmill.

  —- Din artikel behöver ej vara konservens neutral eller objektiv.

  — Din artikel kan vara starkt subjektiv men vinner trovärdighet genom saklighet = medborgarjournalistisk .

  Skriv!

  Per Hagman

 5. Hugo skriver:

  Bloggen omnämnd i DN:

  ”De senaste dagarna har the usual suspects, bloggarna Pär Ström och Pelle Billing och statsvetaren Bo Rothstein rusat fram och tagit chansen att torgföra sina projekt att lägga ner feminismen som svar på Maria Svelands larm. Till dem kan man bara svara att så inte kommer att ske.” ”Att inte dra paralleller till Anders Behring Breiviks politiska kontext vore i dagsläget tjänstefel. ”

  http://www.dn.se/kultur-noje/debatt-essa/hatet-mot-feminister-vaxer

 6. Men@Work skriver:

  Det glädjer mig oerhört mycket att se att att resan mot Jämställdhet 2.0 verkligen är påbörjad, och att det sker en ständig utveckling av vår verksamhet. Man ser nu fler och fler öppningar i den offentliga debatten. Vi ligger helt rätt i tiden!

  Just detta att bli en producent av nyheter och artiklar tror jag är oerhört viktigt för att få genomslag för vår plattform. Jag ser framför mig en slags kombinerad nyhetssajt och community, där läsarna är höggradigt aktiva. Vi ska driva utvecklingen framåt, inte bara vänta på att en öppning ges. Nu kör vi hårt, och det finns många olika sätt för oss alla att hjälpa till!

 7. Pelle Billing skriver:

  En härlig kille,

  ”Söker du någon som på egen hand ska tråla information eller hade du tänkt delegera jobben själv?”

  Jag vill ha någon som är självgående. Som hittar aktuella nyheter att skriva om. Sedan kan man så klart bolla en idé med mig om man vill, innan man sätter tänderna i den.

  Visst kan även jag lämna förslag men grunden är att man är självgående.

 8. Pelle Billing skriver:

  Nils,

  ”Försöker du göra Pär Ström arbetslös? ;)

  Jag ser gärna massa stora sajter som utforskar en ny syn på jämställdhet!

  Det finns fortfarande miljontals svenskar som inte har någon koll på dessa nya idéer.

 9. Pelle Billing skriver:

  Sara,

  ”Jag nöjer mig med att fortsätta leta artiklar som eventuellt kan vara användbara i bloggen och diskussionsunderlaget. Jag har inte den förmågan att formulera mig som krävs till artiklar:):)”

  Jag är väldigt tacksam för alla bra länkar du skickar!

 10. per hagman skriver:

  Jösses : jag tror att Anna Klara fick med det mesta i sin kultur artikel.

  En explorativ transumtion av Anna Klaras artikel blir :

  ” den växande antifeminismen , år av stegrande hat och hot ,ännu mer hat- och hotbrev. de faktiska mordhoten ,skräniga antifeminister ,Pär Ström verkat i ensamt majestät. ,Trenden känns igen i land efter land ,antiintellektuella korståget mot Fi ,kvinnohatet ,Hat och hot om våld mot kvinnor Det Maria Sveland beskriver i sin stora varningstext ,seglivade och psykiskt sjuka hatet mot kvinnor växande hat mot feminister i synnerhet ,den växande islamofobin, de antiintellektuella stämningarna och hatet mot feminister. Breiviks hatkarta.the usual suspects, bloggarna Pär Ström och Pelle Billing och statsvetaren Bo Rothstein rusat fram Var är indignationen över alla hat- och hotmejl vi emottar? massmordet på Utøya mörkt och rasistiskt samhälle ”den ensamme galningen-spåret”, där Breivik fick sin näringDen antiintellektuella tonen, det kyliga hatetfascistiska, högerextremistiska och rasistiska krafter som vinner mark.”

  —- ? Hur bemöts denna ovan världsbild.

  —- Om inte denna artikel är stereotyp problemstigmatisering vad är då stämpling ?

  Per Hagman

 11. NinniTokan skriver:

  OT
  per hagman och Hugo

  Otroligt!
  Att dom inte fattar att det är försent att använda metoden ”ropa vargen kommer” och återanvända hat(motdebattörers åsikter är inte ”hat”) och ”mordhot”. Nytt folk lockas hit för varje rop och dessa är läskunniga och klarar bilda sig en egen uppfattning om rätt och fel. Nya läsare kommer upptäcka att vi är ”helt normala” med det högst sunda krav som ”lika rättigheter och skyldigheter” och likhet inför lagen, dom ser att hat lyser med sin frånvaro här även om diskussionerna ibland kan bli eldiga. (så ska det väl vara?)

  För varje ”vargen kommer” man ropar tappar dom mark.
  Feminister måste börja bemöta oss med argument för sina axiom, de måste möta oss i sansade debatter. Må den med bäst argument vinna.

  Jag är inte orolig för den debatten.:)

 12. Erik Jämställdhet skriver:

  Tips

  Om resursfördelning i nexus i uppsala

  http://www.unt.se/uppsala/fa-resurser-till-utsatta-man-1673219.aspx

 13. Daniel skriver:

  @NinniTokan
  ”Feminister måste börja bemöta oss med argument för sina axiom”

  De kommer att slåss in i det sista för att slippa göra just detta, för när det väl sker så kommer det att resultera i ett enormt nederlag för de feminister som är radikala/dogmatiska (vilket det finns rätt så många av. pragmatik vad är det?)

  Jag anser att deras axiom vilar på ideologiska ställningstaganden, vilket skiljer sig rätt mycket från hur Svensson tycker och tänker.
  Skulle Svensson förstå vad det är som ligger bakom påståenden som ”kvinnor är underställda män” och att dessa påståenden är rätt så relativa, så kommer skiten att träffa fläkten och det kommer att stänka tillbaka på dem.

  Det kan vara anledningen till den rabiata offensiv där man jobbar hårt för att demonisera alla som inte delar deras åsikter, just för att slippa ta diskussionen där man riskerar att behöva rättfärdiga de egna axiomen.
  Då är det bättre att ropa Anders Behring Breivik.

  För övrigt så tycker jag att du borde ställa upp som nyhetsskribent här på bloggen.

 14. NinniTokan skriver:

  Daniel

  Visst är det så. Har man inget att komma med, måste man göra något. Då blir det sandlådskrig/smutskastning. Min tro på demokrati är dock stor. Jag tror inte på att sånt lönar sig på sikt. Och jag har tid att vänta på något gott:)

  För övrigt så tycker jag att du borde ställa upp som nyhetsskribent här på bloggen.
  Oj! Tack, för komplimangen! :D
  Jag hade tyckt det var kul.:)

 15. Jack skriver:

  NinniTokan,

  ”Feminister måste börja bemöta oss med argument för sina axiom, de måste möta oss i sansade debatter. Må den med bäst argument vinna.”

  Jag gillar vad du skriver, både här och för övrigt, dock känner jag att detta är en något för naiv bild egentligen. Det är rätt, vi VILL ta alla diskussioner men något egentligt MÅSTE föreligger knappast feministerna även om man verkligen önskade att de principer som talar för att de skulle diskutera var tillräckliga. Vilka är de andra principerna som guidar dem och utvecklingen, detta måste vi kartlägga.

  Jag tror också vi måste vara på det klara med att det kommer att finnas ett vi och ett de.

  Det mest kända fallet är kanske Lawrence Summers som fick avgå som rektor på harvard efter en misstroendeförklaring från fakulteten efter ett tal…

  ‘in which he suggested that the under-representation of women in science and engineering could be due to a ”different availability of aptitude at the high end,” and less to patterns of discrimination and socialization’ (wikipedia)

  De vetenskapliga invändningarna (gott om referenser på detta) möts alltså med personliga misstroendeförklaringar och psykotiska mobbar inom akademien, snarare än argument (de vet vad de vill hålla för sant men kan inte belägga att det faktiskt är det, den som säger emot dem hålls då för ond helt enkelt). I Sverige har mordhot från statligt håll förekommit mot goda och lagenliga män till följd av vetenskapliga utlåtanden. Det är svårt för den som inte själv upplevt dessa situationer i sin närhet att förstå hur pass antiintellektuell men emotionellt avgjord inställningen är i dessa frågor ifrån stora grupper av inflytelserika människor som på ytan framstår som välmenande eller kunniga.

  Demokrati och argument och sanningskoppling när diskussionen väl förs är bara mycket små faktorer i avgörandet av framtidens utveckling. Vad är det vi missat? Finns det fler principer att tillgå för oss som inte är förtappade att styra skutan rätt åtminstone för oss själva?

 16. Pelle Billing skriver:

  Jag har bloggat om dagens DN-artikel här: http://www.pellebilling.se/2012/02/ytterligare-ett-bottennapp-pa-dn-kultur/

  Låt oss hålla denna tråd till diskussion kring nyhetsskribent!

 17. Björn 2 skriver:

  Personligen skulle jag väldigt gärna läsa inlägg av Ninnitokan och AV om dom skulle ha intresse av att skriva.
  Alltid välformulerade och läsvärda kommentarer från dessa två.

 18. Mariel skriver:

  Någon kanske vill läsa om hur jag blev feminist och var det i bara några veckor… :-) Mina tankegångar alltså som ung mamma… eller ung och ung… 23 år är väl inte ungdom i alla fall. :-)

 19. Nils Jungenäs skriver:

  Björn 2

  Ja verkligen.
  …och ”Roger”

 20. Åke skriver:

  Låter som ett bra jobb. Helt klart intressant.

 21. Rune Olsen skriver:

  två personer som jag tycker har utmärkt sig med välformulerade tankar och åsikter är Matte_Matik och Ninnitokan. Sen tycker jag också att det vore intressant med flera gästskribenter med olika åsikter/perspektiv. Mariel kanske skulle få komma till ords (du kan skicka tack-blommorna till min jobbadress så inte frugan blir tokig ;) ) Men att bjuda in uttalade feminister till dialog vore också intressant. Visa att Jämställdhet 2.0 inte är anti kvinnor, men för en bättre situation för alla människor.

 22. Mariel skriver:

  @Rune: vad kul att du tycker att jag skulle få komma till ords :-D ! Jag skickar ett tack här istället! gracias :-)

 23. Aktivarum skriver:

  Angående detta om nyhetskribent! Jag skulle kunna vara vetenskaps-nyhets-skribent med inriktning på Male Studies, Misandry och effekterna på samhället.. Jag tror det bästa är om man bestämmer en viss veckodag och sedan publicerar ett inlägg den dagen. /Erik

 24. Jack skriver:

  Angående att skriva. Jag har aldrig varit anonym i någon egentlig mening när jag skrivit och en del vet vem jag är bakom aliaset Jack. Dock har jag pratat om jämställdhetsfrågor irl redan och vad gäller att få utstå repressalier och avtvingas mycket stora uppoffringar i den frågan har jag gjort mer än man kan begära av en människa (även om det går att förlora mer).

  Feminister är kriminella psykopater som finns i flera uppburna positioner i samhället. Jag vill helst inte bli måltavla igen och därför vill jag inte heller skriva i eget namn. Detta är att beakta för den som funderar på att själv gå ut med namn.

  Var beredd på att bli måltavla för en utbredd psykopatisk och psykotisk fiende som inte skyr några medel (på riktigt, en av deras ledstjärnor sköt män, falska beskyllanden har satt män i fängelse, media vanställer goda personer, karriärsmöjligheter kan stängas, du kan komma att klassas som psykiskt sjuk av personer i det professionella facket, du kan förtalas och utsätta för inbrott, kvinnor skär av penisar och det beskrattas i mainstream media som ”antifeminist” räkna 0 sympatier, med mera. På riktigt, var inte naiv, det finns människor som inte är som du och de kommer förmodligen att hugga emot dig om du går ut med namn. Var beredd).

  Den som ändå vill gå ut med namn, en heroisk risk och insats! Detta är på riktigt dock! Du kommer genom det som för dig kanske bara är en oskyldig sanningsdeklarering utmana andra människors levebröd och anseende!

 25. Rune skriver:

  @Jack:

  ”Feminister är kriminella psykopater som finns i flera uppburna positioner i samhället. ”

  Det här är inte rätt! Att det kan finnas vissa som kallar sig feminister som kanske kan beskrivas så som du gör är en sak, men att säga att feminister generellt är kriminella psykopater är helt fel och imho dåligt av dig. (jfr alla män våldtar och misshandlar)

 26. [...] Jag ansökte om ett arbete (volontär-?) hos Pelle Billing som nyhetsskribent nyligen.(*) Min ansökan var kanske lite blygsam då jag funderade högt om jag hade något att tillföra. Självklart har jag något att tillföra! Frågan är hur jag skulle få tid till det bara… men sena nätter har börjat bli min grej. [...]

 27. Jack skriver:

  Rune,

  Vi skulle hålla oss till att kommentera skibenten i detta.

  ”(jfr alla män våldtar och misshandlar)”

  Mitt korta svar blir därför att jämförelsen är felaktig därför att man föds man till medan man väljer att kalla sig feminist och således kan dra undan sitt stöd och och därmed också hållas ansvarig för vad man stödjer genom den benämning man tar på sig eller kastar av sig. Därtill bäddar även de ickepsykopatiska feministerna för deras värre systrar inte bara genom namndelning utan även genom det i handling, idévärld, fraser och intressen finns en närbesläkthet. Den vanlige mannens handlingar t ex har precis tvärtemot din ”jämförelse” istället inget bäddande för misshandel utan är istället oftast ackomoderande och beskyddande av kvinnor.

 28. David Holman skriver:

  Mycket intressant, men frågan är om det inte vore bättre med en ny websida med ett mer nyhetsformat utseende och som inte är kopplat till just dig vore på sin plats med en redaktion och allt? Göra lite feministisktperspektiv fast för jämställdhet 2.0?

  Jag är gärna med än mer om det blir en sepparat sida genom att lägga ner tid på att få annonser kanske till och med och kanske jobba på en mer redaktionellt plan. Men oavsett vad skriver jag gärna om skolan och situatione som existerar där i då min egna blogg ligger nere pga bristande tid för att hålla en hel blogg levande med mer eller mindre dagliga inlägg medan ett inlägg i veckan inte hade varit något problem alls.

 29. Per A skriver:

  Mer än fler nyhetsskribenter (här och på andra ställen), så saknar jag alltjämnt en mycket väl-täckande nyhetslöpsedel inom ”Jämställdhet 2.0-området”.
  Så att man lätt kan uppdatera sig.
  Med rubriker, kortare texter och lämpliga länkar (och kanske med en kortare kommentar), ungefär som i nedanstående:

  Psykisk ohälsa ökar bland unga män

  Pressmeddelande Socialstyrelsen den 23 april 2012 kl. 10:00

  Allt fler unga personer vårdas inom den psykiatriska öppenvården. Ökningen är störst bland unga pojkar och män. Flertalet har en adhd-diagnos, visar en rapport från Socialstyrelsen som har kartlagt hur den psykiatriska vården ser ut.

  http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2012april/psykiskohalsaokarblandungaman

  http://www.socialstyrelsen.se/publikationer2012/2012-3-14

  ”SKL menar att statistiken även kan tolkas på annat sätt. Den kan vara ett kvitto på att fler läkare inom psykiatrin träffar unga män i åldersgruppen 18-24 år
  vilket i sig inte behöver betyda att den psykiska ohälsan ökat utan snarare att tillgängligheten för denna målgrupp har ökat. Detta kan ju knappast vara dåligt.”

  http://www.skl.se/vi_arbetar_med/socialomsorgochstod/psykiskhalsa/psykisk_halsa_aktuellt/kommentar-till-sos-23-april-2012

  Tack Socialstyrelsen och TT för att ni publicerar detta!

  Fast var i media hör vi de upprörda rösterna om detta?

Google