Vem sätter idealet för Hollywood-skådespelerskor?

03 januari 2012, av Pelle Billing

Nyligen frågade jag vem som gillar förstorade bröst, och svaret var ganska entydigt. De flesta män och kvinnor svarade att de fördrog bröst utan implantat. Ändå är och förblir bröstförstoring en lukrativ industri.

Detta fick mig att fundera på var vissa ideal kommer i från. Bröstoperationer är inte riskfria (operationer är aldrig det), och kanske skulle färre välja att utsätta sig för denna risk om de visste att det ideal som syns i media inte nödvändigtvis är det som alla, eller ens de flesta, instämmer i.

Ett annat fenomen som jag funderat på (och som jag diskuterade på Twitter igår kväll) är att en betydande andel av Hollywood-skådespelerskor väljer att svälta sin kropp till den grad att det är negativt för deras hälsa. Till exempel kan benstommen kalkas ur och ge en besvärande benskörhet några decennier senare.

Uppenbarligen finns det en upplevd vinst med att svälta sin kropp på detta vis, annars skulle de inte göra det. Frågan är var idealet kommer ifrån? Är det inom Hollywood som det blir lättare att få en roll om man är överdrivet smal? Eller är den fansen världen runt som kräver svältande kroppar?

Att idealet skulle vara hugget i sten framstår som osannolikt. Marilyn Monroe ansågs vara världens sexigaste kvinna på sin tid, och så här såg hon ut:

Jämför detta med Lindsay Lohan, som har genomgått den förändring som visas på bilden nedan (från höger till vänster):

Anledningen till att jag tar upp det här är inte att kvinnors kroppar godtyckligt ska bedömas med ”före och efter”-bilder. Utan det handlar om att vi riskerar få ett ideal som är direkt farligt för den generation flickor som nu växer upp. Detta måste vi få prata om.

Det handlar även, misstänker jag, om att vi håller på att få detta ideal i onödan. För mitt intryck är att de flesta män inte uppskattar självsvält hos kvinnor.

Samtidigt får jag rapporter från vissa kvinnor att de får mer uppmärksamhet från män i perioder där de gränsat mot undervikt. Vad är det egentligen som pågår här?

För att bena ut det hela lite mer behöver jag din input. Har du en viss erfarenhet eller åsikt som kvinna? Vad tycker du som man om kvinnor som gradvis svälter sig allt smalare? Föredrar du Lindsay Lohan före eller efter? Ordet är fritt nedan.

Etiketter:  

103 kommentarer på “Vem sätter idealet för Hollywood-skådespelerskor?”

 1. Backlash skriver:

  Lindsay Lohan föredrar inte mig, så jag skiter i henne. Min hustru är en yngre kopia av Jennifer Aniston, så jag är nöjd ändå.

 2. Som jag sa på twitter så har jag aldrig varit så eftertraktad som när jag var underviktig. Vägde drygt 45 kilo större delen av min ungdom/vuxna liv och var ansedd en av stans snyggaste tjejer. Alltid fått enormt mycket uppmärksamhet av män (och kvinnor) genom åren, oavsett vart jag åkt och varit.

  Jag vill ju gärna tro att det är min fantastiska personlighet som är grunden till detta, men det förklarar ju inte varför jag som mullig inte får blickar och uppskattande leenden av nån annan än den medelålders turken som säljer frukt nere vid Älvsjös pendel (rabatt får jag också!) nu när jag inte är lika smal längre. Inte ens halvvägs till min nuvarande fyllighet var jag så populär som jag var vid undervikten.

  före och efterbild: http://www.alltforforaldrar.se/ladydahmer/images/2011/tjockresan_178001596.jpg (siffrorna syftar på strl) (inte för värdering, utan bara jämförelse)

 3. Backlash skriver:

  Jag tror många kvinnor tokbantar och skaffar silikon av samma skäl som män skaffar vräkiga bilar och båtar. Inte i första hand för att imponera på motsatta könet (som ofta har måttligt intresse för såna attribut), utan för att skapa avundsjuka hos sina rivaler.

 4. Backlash. Det tror jag också. Kvinnor bekräftar ständigt varandra. Vi är våra egna fångvaktare brukar jag säga. Vi hetsar, uppmuntrar och stödjer utseendefixeringen och viktnojjorna hos varandra.

 5. markus skriver:

  Personligen ser jag helst ett mellanting där damen varken är för smal eller för överviktig. Det vill säga att hon får inte vara ett vandrande skelett men hon får heller inte vara ”fet-mullig”.

  Det är dock skillnad på hur folk ”bär” sitt fett där visa får sitt jämn fördelat på kroppen och gör att fettet inte blir till valkar eller liknande. Detta har jag oftast inget problem med, oftast oavsett storleken på damen.
  Det finns dock de som oftast är smala från början och sedan då de lägger på sig lite så blir det fettet hängande och dallrigt.
  Detta finner jag mindre smickrande för deras utseende och är något jag inte gärna ger så mycket uppmärksamhet. Detta kan dok bero på att jag själv lider av den typen där mycket av mitt fett lägger sig runt nedre delen av magen vilket jag icke finner attraktivt.

  Edit: Gällande saker som reklampelare så tror jag att företagen helt enkelt anpassar sig efter vad som säljer bäst. De ger en bild till kvinnorna och den bild som sedan kvinnorna vill se sig själva i blir stället de känner sig mest dragna till. Att således välja oattraktiva och feta modeller skulle minska försäljningssiffrorna.

 6. Gonzo skriver:

  Lady Dahmer | Genusmedveten Feministmorsa

  Det handlar inte bara om storlek.

  Det handlar tex om ålder. Unga människor är oftast vackrare än äldre.
  Speciellt unga kvinnor brukar vara väldigt vackra och dra blickarna till sig. När vardagen kommer i kapp så blir livet lite gråare.

  Om du varit underviktigt under stora delar av din ungdom så är det så du uppfattats och blivit betraktade som ”normal”. Själv föredrar jag människor som ser ut som dom ”ska”. Alltså inga överdrivna bantningar, operationer eller lyft.
  Man är finast som man är skapad. Att jag inte gillar alla tjejer beror på att man inte kan gilla alla människor. Har tjejen små börst av naturen så är det det som hon passar bäst och är finast i. Jag har väldigt svårt för kvinnor som fyller brösten, det passar inte på tjejen.

 7. Gonzo skriver:

  markus

  Ja, det är skillnad på att vara Fet, mullig, normal, smal, mager och sjukligt mager.

  Från mager till mullig är helt okej så länge tjejen är hälsosam (dvs inte vräker i sig skräpmat varje dag utan håller en sund diet och lever bra). En tjej som är frisk och glad är mer atraktiv än ett magert benrangel med silikon tuttar

 8. Gonzo skriver:

  Lindsay Lohan är faktiskt riktigt fin en gång i tiden.
  Jag föredrar ”före” bilden alla dagar i veckan (och ändå är jag en karl)

 9. Gonzo, jag kan förstå att folk som känt mig som smal kanske tycker att jag var snyggare så, men detta gäller ju män jag aldrig träffat. Förr fick jag blickar på stan. Det får jag inte nu. Och ålder är ingen faktor för jag har knappt åldrats de senaste 15 åren. (bra gener)

  Jag var benig och fick emellanåt kommentarer från folk som trodde jag hade cancer eller ätstörningar, men ändock fantastiskt poppis.

  Att vara 25 bast och underviktig och 28 och mullig är ingen större ålderskillnad heller.

 10. och det roliga är ju det där med utstrålning som så många påstår är viktigt. Som underviktig var jag deprimerad och olycklig. Led av ångest och misshandlades av min dåvarande man. = ändå eftertraktad

  Som mullig var jag glad, sprudlande, lycklig och fantastiskt trevlig mot alla i min omgivning. = osynlig för män.

  Jag får fortfarande höra att jag är vacker. Ofta. Men det är UTESLUTANDE från kvinnor. Förr var det tvärtom. Då kom de elaka kommentarerna ang. min vikt också bara från kvinnor. Aldrig män.

 11. Olof skriver:

  Jag tror det handlar om en ny sorts extrem kortsiktigt ytlighet. Inte ytlighet som i att man som kille gärna vill ha en snygg flickvän. Utan som i att killar på krogen med 100-tals kvinnor att ”välja” bland omedvetet dras till de mest extrema kvinnlighetsuttrycken som stora bröst och smala lemmar.
  Mycket tyder på att dagens ”hypereffektiva” porrutbud kan ha stor påverka på detta genom överbelastning av dopamin receptorer i den limbiska delen av hjärnan. (www.yourbrainonporn.com)

  Kvinnor och sin sida, mäter sin popularitet och värde i hur många blickar de får på stan eller klick på bloggen. Det är klart att det lönar sig med en extrem kropp då.

 12. leifer skriver:

  Lady Dahmer

  Mulliga män kan säga samma sak, och då blir det kritik mot kvinnor.

  Då undrar jag var ditt problematiserande om kvinnor fanns i dina inlägg? Låter som du enbart problematiserar män.

 13. nej, jag problematiserar ingen. bara berättar om mina erfarenheter.
  och ja, samma sak gäller mulliga män.

 14. Gonzo skriver:

  Bara för att jag är en hetrosexuell man så tänder jag inte på alla kvinnor. Även om dom är ”snygg” och inte ens om jag själv tycker att dom är snygga.

  Det krävs ”DET”. Det som gör att jag fastnar för just henne.
  Kalla mig kräsen men den / dom kvinnor jag älskar kanske kan gå förbi er utan att ni märker det.

 15. Fredrick skriver:

  Jag hoppas att idealet för unga kvinnor förändras till det bättre.
  Förstorade läppar och bröst är inget som tilltalar mig, en sund kvinna med
  kurvor är attraktiv och förmodligen mer omtänksam :)

 16. Jenny Kristiansson skriver:

  Lady Dahmer

  När du var underviktig, deprimerad och ångestfylld tände nog många män på dig för att du såg sårbar och behövande ut. Jag tror det var tilltalande. När du var lycklig var du ointressant.

  Alltid när jag ser underviktiga tjejer på stan tänker jag: Stackars jävel.
  En tjejkompis till mig fick kraftigare hårväxt i ansiktet pga. ätstörningar, det var verkligen avskräckande för mig. Jag har därför aldrig bantat i hela mitt liv. Jag köper träningsböcker för män, i dem får man svart på vitt vad som fungerar. Vill du bygga muskler- styrketräna och käka protein, vill du deffa- uteslut kolhydrater osv. Enkelt.

  I magasin för tjejer/kvinnor står det alltid att du duger som du är för att på de kommande hundra sidorna beskriva hur du ska sminka dig, klä dig, äta och träna rätt. Samtidigt gör annonserna reklam för olika skönhetsbehandlingar. Alltså du duger som du är, MEN DU KAN BLI BÄTTRE. Man får aldrig slappna av och bara njuta. Eller jo det får du om du späker dig senare. Om du verkligen dög som du var skulle en miljardindustri dö ut.

  Så det handlar egentligen inte om män eller kvinnor eller vad de egentligen vill innerst inne, det handlar om att en hel industri med tjänstemän/kvinnor, affärsmän/kvinnor, marknadsundersökare m.m. är duktiga på att identifiera ”svagheter” i det mänskliga psyket och lärt sig trycka på de rätta knapparna.

 17. Phil Ur skriver:

  Lady Dhamer. Du söker uppmärksamhet och vill att vi ska bedömma dig ok jag ska spela ditt spel ;)

  Av vad jag har sett från din blogg och videoblogg så är du en eller tvåbarns mor och det sätter dig i en annan del i ”köttmarknaden” dvs du signalerar inte att du är tillgänglig och som småbarnsförälder är man trött, sliten och upptagen med sitt eller sina barn.

  Men visst kan önskan att känna sig attraktiv och eftersökt av andra och sin partner finnas där, det är inte onaturligt.
  Men som småbarnsförälder så kan man ha nog så stressigt att få ihop vardagen mellan dagis, blöjbyten, nattmatningar, tupplurar och se till att barnen inte skadar sig, sätter saker i halsen, ge dom uppmärksamhet osv och ställa om livet som partner, älskare/ älskarinna, stöttare, avlösare och , för både kvinnor och män får en hormonomställning när kvinnan går gravid.

  Det är en tuff tid att gå igenom och det ställer nya krav på oss, men det blir bättre ;)

 18. leifer skriver:

  Jenny & Lady Dahmer

  Tycker ni verkar överanalysera. Är väl helt enkelt så att de flesta tycker mulligt (då i betydelsen ganska tjock) är oattraktivt?

  Var en fel i nyår på det teamat. Hette Dreamgirls. Den tjocka kvinnan som sjöng var förbannad för att hon blev negativt särbehandlad (eller möjligen då inte positivt särbehandlad som dom snygga tjejerna).

 19. Mars skriver:

  ”Att idealet skulle vara hugget i sten framstår som osannolikt”

  Tvärtom. Vad jag har förstått är idealet oerhört stabilt. Skillnaden mellan förr och nu är att numera har allt fler tekniska möjligheter (och kapital) och kunskaper att närma sig detta ideal. Det var fullt tillräckligt att se ut som Marilyn Monroe 1950. Idag går det tretton Marilyn på dussinet.

 20. Aktivarum skriver:

  Lady Dahmer:

  ”Gonzo, jag kan förstå att folk som känt mig som smal kanske tycker att jag var snyggare så, men detta gäller ju män jag aldrig träffat. Förr fick jag blickar på stan. Det får jag inte nu. Och ålder är ingen faktor för jag har knappt åldrats de senaste 15 åren. (bra gener)”

  Du har gått i ”universalistfällan” LadyD, dvs du glömmer att vissa personer (enligt de flesta) passar bättre smala och andra passar bättre lite mindre smala. Alltså o du skall gå på vad de flesta människor tycker och ger respons på. Att få blickar på stan är varken en mänsklig rättighet eller ett direkt behov.

  Jag vill dock åter påminna om TV-tropes påpekande om diskrespansen mellan kvinnors och modemagasins smalhysteri i relation till flera superkända porrmodellers klart mindre smala kroppsbyggnad.

  Exempelvis sajten Keezmovies ger följande mått på modellen Aria Giovanni, född 1977, 168 cm, 56 kg (BMI 19,8), och ej silikonbröst.
  Hennes jobb är att ha det utseende som killar gillar.

  Jämförelse, Top-Fashion Models, Gisele Bundschen, född 1980. 180 cm, 58 kg, BMI 17,9
  Hennes jobb är att ha det utseende som säljer i media och mode.

  Du kan sålunda vara både äldre och tjockare men försörja dig på nakenbilder.
  Sedan är Gisele Bundschen utan tvekan mer populär på stan men låt oss vara ärliga. Om bägge är osminkade så är det väldigt lätt se Gisele Bundchen medan en osminkad Aria Giovanni skulle se ut som vilken tjej som helst.

 21. Ahab skriver:

  Varför tror alla att det är ett nytt fenomen med skönhetsideal, mig veterligen har mode kläder och smink alltid spelat en viktig social roll. Skillnaden är bara att en större andel av befolkningen har tillgång till idealen. Dessutom antyds det oftast att skönhetsideal endast gäller för kvinnor eller är speciellt svårt för kvinnor att leva upp till. Män befinner sig exakt i samma råttlabyrint med samma press och oro som kvinnor har att duga, höras och synas. Det ligger ju i idealens natur att det är endast ett fåtal som kan leva upp till dessa, annars vore de ju inte ideal utan vardag. Jag säger som Strindberg ”det är synd om människorna”, har vi ingen anledning att må dåligt måste vi omedelbart finna något.

 22. Aktivarum skriver:

  Jenny K:

  ”Så det handlar egentligen inte om män eller kvinnor eller vad de egentligen vill innerst inne, det handlar om att en hel industri med tjänstemän/kvinnor, affärsmän/kvinnor, marknadsundersökare m.m. är duktiga på att identifiera “svagheter” i det mänskliga psyket och lärt sig trycka på de rätta knapparna.”

  Precis, det är just denna industri och vad som säljer där som jag pratar om. Och för att kunna påtala hur absurda den industrins påståenden är så har jag gjort jämförelser med en bransch som lever helt på popularitet hos killar – Porrbranschen.

  För det finns inte en arme av marknadsförare som letar sätt att trycka på knappar där. Faktum är att de flesta porrföretag inte är rika nog att anställa folk hur som helst. De funkar som vilket företag som helst dvs betalar löner, omkostnader etc och försöker göra vinst.

  Däremot i ”kändisbranschen” finns det hur mycket pengar som helst så där har man råd med en hel arme av konsulter som förespråkar ständigt ändrande nycker. När Blondibella utmanade dem med en liten modeblogg så köpte de upp henne och gjorde henne till en av kändisarna istället.

  Det var billigare än att låta henne stjäla deras kunder.

 23. hamstrn skriver:

  Men jag har en ide! Vi socialiserar småpojkar att gilla överviktiga kvinnor?!

  Skämt åsido.

  Pelle, om du har möjlighet kan du läsa; Female Chauvinist Pigs av Ariel Levy. En av de mer sunda feministerna. Vilket ger en ganska bra sammanfattning av den feministiska ideologins förhållande mellan sex, sexualitet och diverse spridda områden relaterat till ämnet; stora bröst och implantat.

  Lady Dahmer

  Jag rekommenderar dig att läsa den också.

  MVH, Någon som gillar det som bra med feminism och ogillar det som är dåligt.

 24. Ahab skriver:

  Jenny Kristiansson

  ”Alltid när jag ser underviktiga tjejer på stan tänker jag: Stackars jävel.”

  Du motsäger dig själv genom att lägga dina negativa värderingar på främmande/andra personer. Detta kan enbart bidraga till din egen osäkerhet och missnöje. Höj dig själv genom att tänka gott om andra, då kommer du också att hitta dina egna goda sidor.

 25. hamstrn skriver:

  Som de flesta vet existerar alla människor inom ett spektrum av normalitet, då i den definition om vad som anses vara sunt eller rätt.

  En norm existerar enbart subjektivt hos en individ. Hjärnans oförmåga att se detaljerade skillnader och hjärnans preferens för att kategorisera otillräcklig information ger upphov till kategoriseringar som ”medelålders vita män” ”har all makt”. Vilket är en förenkling av en långt mer komplex verklighet.

  Tesen om patriarkatet är sexism gentemot män.

  Natalia Kazmierska uttryckte tidigare i veckan sin avsky mot detta fenomen och gav ett påstående som kunde uppfattas som anklagande gentemot män som kön där männens sexualitet angavs som sjukdomen vars symptom var kvinnliga bröstförstoringar.

  Manlig kollektiv skuld.

 26. Maria skriver:

  Reagerar lite på detta: ”…ideal i onödan. För mitt intryck är att de flesta män inte uppskattar självsvält hos kvinnor.”

  Jag menar inte att du påstår detta, då du tydligt påpekar hälsorisker och dylikt. Pelle. Men vill höja ett varningens finger för att föra resonemanget att banta sig smal är onödigt för att män inte attraheras av det till och om tjejer med ätstörningar. Jag ser ibland folk som slår sig för pannan och inte alls förstår varför tjejer svälter sig, när killar föredrar en något fylligare kropp! (Något som i ganska lite. Skillnaden i vikt på de två Lohan-bilderna ser ut att vara max 5 kg.) Att förklara för någon med ätstörningar eller viktnoja att killar inte ens gillar smala tjejer är fortfarande att lägga vikt vid dennes utseende. Lite som att säga ”Det är inte viktigt att du är väger 45 kg, 50 är ju snyggare!” Det blir ibland ett storts gör-om-gör-rätt-resonemang.

  Många bakomliggande anledningar till självsvält och anorexi ligger i att man märkt att utseendet är det man mäts efter. Istället för att fortsatt påpeka att det är utseendet som spelar roll så bör man fokusera på hälsan, inte att det är någon slags slöseri att vara såpass smal att man inte är snygg.

  Därmed inte sagt att det var det du ordagrant sa, Pelle.

 27. Pelle Billing skriver:

  Mars,

  ”Tvärtom. Vad jag har förstått är idealet oerhört stabilt. Skillnaden mellan förr och nu är att numera har allt fler tekniska möjligheter (och kapital) och kunskaper att närma sig detta ideal. Det var fullt tillräckligt att se ut som Marilyn Monroe 1950. Idag går det tretton Marilyn på dussinet.”

  Jag förstår din poäng med att fler har tekniska möjligheter att närma sig ett ideal.

  Samtidigt är ju inte idealet att svälta sig i porrbranschen. Har läst någonstans att de ibland får order om att gå upp ett par kilo i vikt innan de kan bli aktuella.

  Så det smala idealet verkar råda på catwalken, i filmer, på TV, i tidningar, osv. Där yta är viktigast. Men när det handlar om faktisk sexualitet är idealet annorlunda, eller åtminstone betydligt mer varierat.

 28. Pelle Billing skriver:

  Maria,

  Viktig poäng du gör. Att hitta självkänslan inåt, istället för att bara sträva efter självförtroende utifrån yttre prestationer. Båda könen kan behöva detta som motvikt till att vara utseende- eller framgångsobjekt.

  Samtidigt är vi inte immuna mot omgivningen. Vi vill vara omtyckta, och vi anpassar oss alla – mer eller mindre. Så därmed är det viktigt tycker jag att män ställer sig upp och säger att vi vill inte att kvinnor svälter sig, precis som att kvinnor kan ställa sig upp och säga att jag vill inte att män arbetar ihjäl sig.

 29. Andreas Nurbo skriver:

  Shit vad en massa begrepp som används här för att beskriva ej definierade kroppsformer. Pratat med folk som tycker någon som har sin idealvikt är spinkiga och andra som varit feta bli benämnda mulliga osv.

  Anorektisk=vadå?
  Spinkig=vadå?
  Smal= vadå?
  Normalviktig=vadå? (borde inte snarare vara idealvikt?)
  Mullig=vadå?
  Tjock=vadå?
  Fet=vadå?

  När det gäller skönshetsoperationer så handlar det ju om att förbättra det som naturen givit en. De bästa skönhetsoperationerna är ju de som inte märks om du inte sett personen förut. Det ska se ut som om personen alltid sett ut så. Handlar om proportioner, gyllenesnitt och allt det dära.

  #27 Pelle Billing.
  Du måste tänka på vad de olika personerna säljer. Porraktriser säljer i viss mån sig själva. De är det som säljs. Modeller på catwalk säljer det de har på sig. De ska inte överglänsa produkterna. TV etc modellerna ska tillföra något till produkten eller visa upp produkten (förutom att ge sken av att stödja den när det gäller kändisar). Varje produkt har ju i viss mån sin modell.
  Så att prata om ideal får man fråga sig vad som är idealet i den bransh man grankars, alltså vad är det idealet vill uppnå.

 30. Phil ur, nej jag hade inget intresse av att bli bedömd. Men for the record så var jag mullig INNAN jag blev morsa samt att främlingar på stan inte vet att jag har barn. osv.

  leifer, mullig är inte tjock. Jag är tjock nu, men jag VAR mullig innan graviditeterna. Och med mullig menar jag mullig. inte överviktig. Med former.

 31. leifer skriver:

  Lady Dahmer

  Ok men då är det väl så att de flesta män (som du upplevde det) tycker ej om mulliga tjejer. Dvs man uppskattar tjejer som är trimmade och tighta i kroppen. Sen kanske det spelar mindre roll om kvinnor har former eller inte, det centrala är alltså att inte vara mullig. Det skulle också kunna förklara varför många tjejer har svårt att hitta idealet eller överdriver. På bilden var ju en Lindsay Lohan ”före och efter”. Hon som är före är ju fortfarande smal, ej mullig. Och hon skulle jag gissa är normen/idealet för kvinnor och män. Dvs det är den ”tjockleken” på kvinnor, som män finner mest attraktivt.

  Antagligen är Lindsay Lohan lite nojig och har gått för långt i sitt försök att maximera sin attraktion, och då istället blivit kanske osund och för smal så att säga. F.ö. kvinnor som drabbas av anorexia sägs ju inte kunna se att dom är för smala utan tycker hela tiden att dom är ”för mulliga”.

 32. En Annan Anonym skriver:

  Angående startpremissen i inlägget att folk säger en sak och så upplevs en annan. Det är många som säger att de inte attraheras av en viss sak för att de är socialt uppfostrade att säga så. Hur det fungerar i verkligheten är en helt annan fråga.

 33. Hamstrn skriver:

  Smal=\hälsosam/frisk?

 34. Marcus skriver:

  Smalt och muskelöst är väl gemensam nämnare för båda könen. Typ Brad Pitt i Thelma & Louise eller Pamela Anderson i Baywatch. De riktigt trådsmala modellerna är väl bara fördelaktiga om man skall skapa kläder iom att man kan bygga lager på lager på dem. Jag har aldrig hört någon tycka att runwaymodellerna är de mest attraktiva tjejerna.

  Och när det gäller smal och muskelös så är väl det attraktivt av samma anledning som man tror att blondiner är attraktiva – att det utsrålar ungdom.

 35. Ella skriver:

  Jag tycker att det är väldigt enkelt:

  ”Attraktiva” människor som visar sig vara osympatiska blir fula.
  På riktigt och i mina ögon.

  ”Oattraktiva” människor som visar sig vara mycket sympatiska individer blir fina. På riktigt och i mina ögon.

  Det kanske låter som en tillrättalagd synpunkt, men jag tycker verkligen att det fungerar så här.

 36. rickard skriver:

  Media vill att folk ska känna sig osäkra och bli utseendefixerade genom att sätta upp omöjliga mål(pinnsmal, stora tuttar etc) så konsumenterna köper produkter som är anpassade för utseendet, dvs skvallertidnar, intervjuer med kändisar, smink, etc. Är nog en av dom största anledningarna dessa ideal finns.

  Har själv aldrig läst något i media som fått mig att må bättre med mig själv.

  edit: Måste även säga att du borde fokusera mer på media, för dom nog är den största boven när det gäller uppkomsten och existensen av feminism. Kanske inte argumentera emot artiklarna i sig utan mer att ifrågasätta vad media gynnar på detta och på så sätt se varför feminismen är så stor i sverige och varför den spridit sig till staten.

 37. Mars skriver:

  Andreas:

  ”Handlar om proportioner, gyllenesnitt och allt det dära.”

  [och symmetrier]

  Precis så. Och när vi närmar oss idealet handlar det om ganska många proportioner som ska vara rätt. De allra flesta av dessa proportioner är för övrigt placerade i ansiktet, och alla är vad jag har läst om de som undersökt dem, ganska lätta att parametrisera rent matematiskt. Det är förvånansvärt små marginaler för vad människor ser som skönhet (har jag läst någonstans – men minns inte var).

  Pelle:

  Som Andreas skriver – modeller har andra syften.

  Jag tror inte modeller är de vi ska jämföra idealet med, de har sina egna standarder, och det är tveksamt om de har vad som krävs att vara ideal. Snarare är det nog skådespelare (som Marilyn). Främst film och TV, handlar ju om oss själva eller drömmar för våra liv. Se bara på Lindsey Lohan som du själv gav som exempel. Alla hennes operationer gör henne mer Marilyn-lik – några kanske till och med passerar henne på vägen. Men dessa stjärnor är märkligt konforma i utseende och det verkar som om alla operationer syftar till att närma sig idealet.

  Så det finns ALLTID mer att rätta till (om man vill).

 38. Joel Johansson skriver:

  Jag ser bara några enkla delförklaringar till nuvarande skönhetsideal:

  1) Idealet är en fix idé om vad som är status. Sådant pendlar över tid, men dröjer sig naturligtvis kvar i växelverkan med vilken typ av partner det är status att ha.

  2) Nutida ideal har av en tillfällighet bitit sig fast extra tack vare medias ökade spridning och inflytande.

  3) Osunda kroppar är ett ”välfärdsproblem”. Kanske är det fråga om påfågelbeteende (självstympning) och en godtycklig ventil för människans konkurrensbehov där det annars vore understimulerat.

  Själv föredrar jag mjuka och ”rejäla” tjejer som ändå ser någorlunda fasta ut.

 39. lars skriver:

  pelle
  ”Vad tycker du som man om kvinnor som gradvis svälter sig allt smalare? Föredrar du Lindsay Lohan före eller efter?”

  jag vill nog lägga till en person :) om jag får jag välja mellan lindsay lohan före eller efter och lady damer senaste foto så tar jag lady damer alla dagar i veckan .alla män har inte samma smak vad det gäller utseende och tur är väl det .sedan kan jag bara säga som denna gamla visdom från Salomo.

  ”Bättre är att bo i en vrå på taket än att ha hela huset gemensamt med en trätgirig kvinna”.

 40. leifer skriver:

  Man kan väl dock fundera över kvinnors krav på män, samtidigt som dom själva vill vara ”som dom är” (och kanske kan vara det också). Då handlar det om en ”marknad” i obalans. En där kvinnor snarare väljer och vrakar bland män, än tvärtom.

  Sen tror jag inte riktigt på det här med att skylla på media och skönhetsindustrin för ”sjuka ideal”. Kvinnor vill se snygga ut bl.a. för att få fördelar. Och dom får det också om dom är snygga, massor av fördelar (som att välja bland män). Dom märker snabbt vad som funkar och vad som inte funkar. Gillar inte att man friskrivor kvinnor eller gör dom till offer i detta. Kvinnor är lika intelligenta som män, lika ansvariga för sitt handlande och beteende. Lika kloka att kunna se igenom vad som är vad i modeindustri, reklam och annat. Sluta idiotförklara eller ”gulla” med kvinnor i feminismens eller patriarkatets namn! I en jämställd värld är män och kvinnor lika ansvariga och har lika värde.

 41. h:o skriver:

  Jag har fått intrycket att skönhetsoperationer till stor del handlar om att visa att man har pengar och inte enbart om skönhetsideal i sig. Självklart vill de som genomgår dem att det ska synas att de har opererat sig, men det ska vara lagom mycket utan att resultatet blir vulgärt och osmakligt.

 42. Jenny Kristiansson skriver:

  leifer

  ”Man kan väl dock fundera över kvinnors krav på män, samtidigt som dom själva vill vara “som dom är” (och kanske kan vara det också). Då handlar det om en “marknad” i obalans. En där kvinnor snarare väljer och vrakar bland män, än tvärtom.”

  Kolla på stan en dag och du kommer att märka att män också är ”som dom är”. När jag går på stan ser jag massor med killar i 25 års åldern som har midja och tuttar precis som tjejer i tonåren. Snacka om ohälsa. Sen klagar män på att de dör några år tidigare än kvinnor tssss……

  ”Sen tror jag inte riktigt på det här med att skylla på media och skönhetsindustrin för “sjuka ideal”. Kvinnor vill se snygga ut bl.a. för att få fördelar. Och dom får det också om dom är snygga, massor av fördelar (som att välja bland män). Dom märker snabbt vad som funkar och vad som inte funkar. Gillar inte att man friskrivor kvinnor eller gör dom till offer i detta. Kvinnor är lika intelligenta som män, lika ansvariga för sitt handlande och beteende. Lika kloka att kunna se igenom vad som är vad i modeindustri, reklam och annat. Sluta idiotförklara eller “gulla” med kvinnor i feminismens eller patriarkatets namn! I en jämställd värld är män och kvinnor lika ansvariga och har lika värde.”

  Håller fullständigt med dig. I alla tider har kvinnor rättat sig frivilligt efter mer eller mindre osunda ideal. Getingmidja, hög midja, låg midja, stora bröst, små bröst, ingen midja alls, fylliga former (50- tal), inga former, twiggy, size zero osv osv osv. Och jag bara undrar när kvinnor ska förstå och sluta upp med den här idiotin. Vi gör allt det här frivilligt och sen klagar vi på att vi bara blir bedömda efter utseende. Dööhh…..

 43. hamstrn skriver:

  Jenny

  Jag måste påpeka att även om ”idealet” varit något har endast en minoritet lyckats följa det. I slutändan har vi ändå ett spektrum.

 44. Patrik skriver:

  kan det inte ligga hos individen? att man kanske känner sig vackrare och mer attraktiv när man ät smal vilket gör att man sänder ut självförtroende?

  Jag personligen tror att det handlar mer om mig, när jag är i topp trim så är jag mer utgående och positiv än de perioderna då jag lagt på mig 10 kilo.

 45. Krian skriver:

  Min erfarenhet är att allt eftersom smaken förfinas,
  blir hälsan den viktigare skönhetsfaktorn.

  Jag älskar stora bröst på smala/tränade/sunda kvinnor.
  Men dom som har det naturligt, passar bättre i det.

  Håller med lars. Den äldre lady damer e snyggare än Lindsay Lohan.

  Jag saknar även äldre kvinnors skönhet i media. Det finns så många
  vackra karaktärsfulla äldre kvinnor som borde finnas som förebilder.

 46. dolf skriver:

  Såg Lady Dahmer för inte så länge sedan på ett debattprogram i TV, jag fick inte intryck av att hon var särskilt liten eller petit, snarare tvärtom, ´jag skulle gissa 170+ i längd och med en relativt kraftig kroppshydda (med vilket jag menar benstommen, inte graden av fetma), så 45 kg låter som rena koncentrationslägeranorexin.
  För mig framstår det som väldigt underligt, för att inte säga absurt, att hon skulle ha uppfattats som snyggare när hon låg på 45 än vad hon gör nu. Jag tyckte hon framstod som väldigt attraktiv (dock uppenbarligen ingen tonåring), och, om man nu skall prata utseende, en kvinna som jag inte skulle ha något emot att dejta (om hon bara kunde göra sig av med den förb…de ringen i näsan, med undantag för vanliga klassiska örhängen så avskyr jag alla former av piercingar).
  [@LD: ber om uräkt för att jag kommenterat ditt utseende så ingående, men med tanke på ämnest som diskuteras så ...]

  Jag har aldrig begripit var denna besatthet med vikt hos kvinnor kommer från. Jag vet inte med mig att jag någonsin hört någon propsa på att kvinnor behöver gå ner i vikt, utom när det gäller mannekänger eller kvinnor som verkligen är gravt överviktiga. Däremot har jag, och säkert många andra killar, upptäckt att det är otroligt kul att reta fruntimmer med antydningar och vinkar om att de är ”tjocka”, men jag inte tänka mig att någon skulle ta mina glirlingar seriöst, särskilt som jag eftertryckligen brukar tala om, när det blir allvar, att jag snarare tycker de skulle behöva lägga på sig ett par kilo istället för tvärtom.
  Jag vet inte hur många gånger jag hört tjejer oja sig över att de är tjocka och måste banta, trots att de inte har ett uns överflödigt fett på sin kropp och måste nypa ihop ordentligt med händera och verkligen ta i för att kunna producera en liten tunn ”fett”valk. Dialogen brukar låta så här:
  Tjej: ”Åh, jag är så tjock, jag måste banta”.
  Jag: ”Gå och titta dig i spegel för helvete, du är ju fan snygg som du är, lägg på dig ett par kilo istället om du vill komma upp i gudinnestatus, det enda stället där du behöver en fettreduktion är mellan öronen för du har uppenbart fått mer späck än hjärna där.”

  Tjocka kvinnor som en trop i filmer och tv är också helt obegripligt. Så sent som i går kväll visade de Love Actually på tv. Är det någon som undgått att se den? I mitt tycke den bästa romantiska kommedin. Premiärministerns flamma, Nathalie, lyfts vid ett flertal tillfällen fram som ”knubbig” och sägs ha ”lår som trädstammar”. Själv säger jag, Gud förbjude att hon bantade. I mitt tycke är hon Venus personifierad.

  Likaså börjar tv3 nu visa om säsong 10 av Top Model, ett program jag aldrig intresserat mig för, med undantag för just säsong 10 som jag av en händelse råkade klicka mig in i för några år sedan när den gick. Där var med en modell, Whitney, som då skall vara ”full bodied” eller ”plus size” och i olika sammanhang antyds vara tjock. Men Tyra Banks (modellen som är programledare) säger i något avsnitt själv att Whitney betraktas som fet ”i branschen”, men ute på stan är hon den kurviga skönheten som alla män drömmer om. Själv tyckte jag Whitney var den enda av deltagarna som var riktigt rejält dundersnygg, att hon sedan inte var alls lika flamsig som de flesta andra fruntimrena i programmet hjälpte ju också. Det var en oväntad och positiv överraskning när hon faktiskt vann den säsongen.

  [brasklapp: så ingen tror att det är normal sysselsättning för mig att sitta och titta på romaniska kommedier, mode- och modellprogram, så är mina stapelvaror mer Clockwork Orange, Sjunde insleglet och Hannibal Lecter men man behöver ju krydda med lite romantik och skönhet emellanåt för att elakheterna inte ska förlora sin tjusning.]

 47. leifer skriver:

  Jenny

  Män börjar närma sig kvinnor i livslängd, eller om det nu kanske är kvinnor som närmare sig män.

  Men sen gäller ju samma sak för män, de som bygger snygga kroppar får fler kvinnor att välja på.

  Nu får väl kvinnor i tråden köra med samma sak här och säga att dom hellre väljer en mullig/fet glad man, än en vältränad man med snygg kropp som inte är så glad. Kom igen nu tjejer!

 48. dolf skriver:

  Sen kan man bara konstatera att vi har ett välfärdsproblem med ohälsa och fetma på grund av vår livsstil, och det skulle inte skada om man omfördelade pengar från idiotiska jämställdhetskampanjer och krigföring i främmande länder till att höja människors medvetande om hälsosam kost och leverne.
  Att fokusera på utseendet är hel fel prioritering. Fokusera istället på att leva väl så tar utseendet i mångt och mycket hand om sig självt.

 49. leifer skriver:

  dolf

  Håller inte alls med dig, om man ”lever väl” så blir man fet. Att vara smärt är hälsosamt men det kräver faktiskt rätt mycket av rätt diet och motion. Har man passerat 30 så är det ännu svårare och krävande.

 50. Gonzo skriver:

  dolf

  Är det inte lite konstigt att ett program som top model har övervägande kvinnliga tittare?
  Jag gissar på att det är väldigt få män som tittar eller som är intresserade.
  TROTTS att det handlar om smala modeller.

  Top model är ett program för kvinnor med kvinnor av bögar (mina fördommar om män innom modebranchen)??

 51. Jenny Kristiansson skriver:

  leifer #47

  Jag föredrar Pilip Seymour Hoffman framför många andra vältränade och snygga skådespelare. Inte för att han är glad, men för att han är begåvad och seriös.

  Jag är också svag för Eric Bana, han råkar ju vara otroligt snygg, men är också en oerhört begåvad skådespelare. Har du inte sett ”Chopper” måste du.

 52. Jenny Kristiansson skriver:

  Och Christian Bale sen. När jag såg ”The Fighter” fick jag gåshud och ”American psycho” kan jag se hur många gånger som helst och har gjort det också. Men han tar ändå priset i ”The Machinist”, jag och brorsan trodde inte våra ögon.

  Philip Seymour Hoffman spelar otroligt bra i ”Doubt” om du vill se en bra film med honom.

 53. Camilla skriver:

  Grejen är den att när man pratar om att ”kvinnor ska ha lite att ta i” mer man inte att kvinnor ska vara tjocka. Man menar inte heller att en kvinna ska ha en bullmage, fettvalkar på låren eller gäddhäng. Säger man att saker ska vara proportionerliga och att olika saker passar olika kroppar (tex ”det är inte snyggt med jättestora silikonbröst på en smal tjej”) så menar man att allt på kroppen ska vara i balans. En smal kvinna med lagom bröst och midja men en jättebakdel är inte proportionerlig. En kvinna med mer kroppsmassa som har välformad rumpa och snygga ben men med minibröst är inte heller proportionerlig. De flesta kvinnor är inte helt proportionerliga á la Marilyn Monroe. Många ser ut så med kläderna på tack vare behåar, byxor etc men står man framför spegel är man ju missnöjd med något. Många gör gärna något åt det för att bli lite snyggare och proportionerligare. De flesta med träning och kost och i en rimlig utsträckning. Några vill ha en snabbare lösning (eller en lösning alls, för mig veterligen har ingen tränat sig till en mindre näsa) och genomför en operation. Vad gäller självsvält så handlar det om några få (för de flesta blir ju inte anorektiker) som också börjar med något litet och sedan slår det slint, man tappar kontrollen och förstår inte vad som pågår. Ofta har man något problem på det psykiska planet.

  De flesta män och kvinnor är överens om att catwalkbenrangel inte har attraktiva kroppar. Men de flesta är också eniga om att Marilyn Monroe har en snygg kropp och det oavsett hur många faktiska kilon det är. Några kvinnor har förmånen att födas med en timglasform på överkroppen, fin form på bröst och rumpa, välsvarvade ben som tillsammans ser väldigt bra ut. (Några kvinnor kan också arbeta sin kropp till det tillståndet). Det är dessa kvinnor som är idealet, och det är inte själva storleken utan mallen. Så den smala tjejen med jätterumpa vill ha mindre bakdel, den mulliga tjejen med små bröst vill ha större – för att ha en idealkroppkropp.

  På liknande sätt kan man resonera om män. De flesta killar hade inte tackat nej till lite ”lagom” manliga muskler (såsom kvinnor föredrar det). Det är dock inte Arnold Schwarzenegger som är idealet utan något som är mindre överdrivet. Bodybuilders (alltså de som bygger enorma mängder muskler) kan liknas vid catwalkmodeller.

  Och så en kommentar angående bröst: När man får frågan ”gillar du silikonbröst eller naturliga” får nog många upp två bilder i huvudet. Det ena är ett bara överdimensionerade sillisar och det andra är ett par välformade fasta bröst som är mindre. Och så svarar man rappt att det är klart man föredrar de naturliga brösten. Eller att brösten ska passa ens kroppstyp ”och då ser det ju bara konstigt ut med jättebröst på en smal tjej”. Man jämför aldrig ett par välgjorda sillisar med platta taxöron, två olika stora bröst, bröst som är så gott som obefintliga. Tittar man på före och efter bilder på bröstoperationer ser man att de som har dessa ”lagom stora bröst för sin kropp med fin form” är i klar minoritet. De som gör plastikoperationerna vill inte se onaturliga och överdrivna ut, de vill bara ha de där lagom brösten. Det är bara ett fåtal som hamnar i den utspårade kategorin där man blir beroende av operationer och sitter sen med bröst som man kan ställa böcker på.

 54. leifer skriver:

  Camilla

  Smala tjejer brukar just vara smala över hela kroppen så att säga. Och det ÄR snyggt med smala tjejer (då menar jag inte supersmala catwalk-tjejer). Dvs det behöver inte vara så mycket kurvor eller stora bröst etc. Utan just att det är en smärt snygg hälsosam kropp. Ex då Lindsay Lohan på högra bilden, hon har inte enorma kurvor men är söt och smal liksom ser naturlig ut. Hon har tydligt kvinnliga former. Just det söta näpna korta tror jag är universellt, dvs män gillar det allmänt. Ungefär som många kvinnor gillar den ”långa mörka mannen”.

 55. leifer skriver:

  Jenny

  Ett filmtips med Christian Bale är Equilibrium från 2002.
  Jag ska kolla in The Machinist.

 56. Camilla skriver:

  leifer: Fast nu skrev du just precis att Lindsay har tydliga kvinnliga former. En del har inte det (”smala kvinnor brukar just vara smala över hela kroppen” – där ingår ofta platt rumpa och noll bröst). Nej hon har inte enorma kurvor, men det är också det som är ”meningen” för en smal tjej, att ha lite lagom sådär. För de smala tjejerna är Lindays högra bild idealet. För de som är tiotal kilon högre upp är det Marilyn Monroe. Rätt kurvor, i rätt mängd på rät plats.

  Det är liksom inget fel med idealet, utan det säger sig lite självt att det är attraktivt att vara proportionerlig. De flesta män tycker det, de flesta kvinnor tycker det också, och de flesta kvinnor och män vill se ut sådär. Hollywoodskådisarna (både de kvinnliga och de manliga) ser ofta sådär bra ut. Alla hamnar inte i självsvältsspiralen, men det är klart en större andel än bland den övriga befolkningen och och med att extrem bantning ofta hör ihop med en fixering vid utseende och vikt (även om det till en början handlar om att se lagom ut). Du vet, du kan alltid bli lite snyggare.

 57. Jenny Kristiansson skriver:

  leifer

  Den har jag sett : ) Japp kolla in The Machinist, den är värd tiden.

 58. leifer skriver:

  Camilla

  Smala tjejer behöver inte ha ens så mycket kurvor som Lindsay för att vara snygga. Och ibland kan en snygg rumpa räcka långt så att säga, ”trots” platta bröst. Min poäng var att smal är snyggt oavsett kurvor! Och kanske ett fint ansikte till. Ansiktet är kanske ändå det viktigaste för många. Du ser inga fula ansikten i Hollywood filmer så att säga (inte bland männen heller), och du ser heller inga feta kvinnor där.

  Smala tjejer kan sen göra enormt mycket sitt utseende, både klädmässigt, men också på andra sätt med hår, smink etc. Det ger stor flexibilitet och även halvsnygga tjejer naturligt blir snygga då. Ev ful näsa kan man ju operera.

  Så jag är inte riktigt helt med dig där med kurvor och ev mullighet. Tror dessutom idealet har ändrats lite och att det är smalare idag än när Marilyn Monroe var igång. Smalhet är alltså det centrala, sen kan en smal tjej med stora bröst eller stor rumpa funka också. Men inte en tjock tjej med stora bröst eller rumpa.

 59. leifer skriver:

  Jenny

  Se om den i HD!

  Jag ser alla filmer i HD numera, minst 720p med 24 bilder per sekund (dvd har 25 bilder per sekund vilket förstör filmkänslan).

 60. Camilla skriver:

  leifer

  Helt rätt det där med att smala tjejer har större frihet i hur de kan se ut. För dem är det både lättare och billigare att hitta kläder i sin storlek och smink kan man ju använda oavsett hur ens kropp ser ut (alltså även om man är tjockare) för att inte tala om hårstyling. Dock är de flesta plagg gjorda för en sån där medelkroppstyp (one style fits almost all tänker man)

  Tröjor är gjorda för att bäras över ett par bröst som är en direkt funktion av övriga mått på plagget. På den smala småbystade tjejen kommer tröjan vara lagom lång med tillhörande säckighet över bysten. På den mulliga storbystade tjejen kommer tröjan sitta som en smäck fram tills naveln ungefär, där den också råkar sluta. Fortfarande är det lättare för de smalare än för de tjockare kvinnorna att hitta kläder som passar och dessutom framhäver ens kropp på ett fördelaktigt sätt, men inte om man inte har ett grundmaterial att utgå ifrån. Jättemånga smala tjejer har också problem med att hitta jeans som inte säckar sig över rumpan.

  Överlag kan tjejer oavsett kroppstyp göra mycket med sitt utseende med de produkter (smink, hårprodukter och kläder som formar, lyfter, förminskar, framhäver) som finns, det har du absolut helt rätt i. Jag tror dock att en del upplever det som lite fusk och det optimala vore ju såklart om man inte behövde använda sig av något (ex ”jag tycker att det är finare med naturliga osminkade tjejer/jag känner mig mycket snyggare utan smink”, underförstått att man faktiskt ser hyfsat bra ut utan smink).

  Och angående det du skriver om att smalt (idag?) anses vara bättre än tjockt håller jag också med dig. Jag tror dock att det kan bero på lite samma princip som med naturliga bröst och sillissar. Man tänker typ att antingen så är man smal vilket är helt okej och naturligt fint och bra, eller så är man ett fetto.

  obs: jag vill bara klargöra att jag generaliserar mycket i mina inlägg och givetvis finns det hundratals olika kroppsformer och hundratals olika smaker (inklusive din leifer!).

 61. Nils Jungenäs skriver:

  Jag attraheras också mer av små/smala tjejer. Inte ens brösten behöver vara särskillt stora. Det är betydligt viktigare att brösten är snygga. Min nuvarande flickvän är tex 160 och väger 50. Ingen självsvält, utan av genetiska orsaker. Hon har små söta bröst och en liten fast rumpa.

  Något som stör mig är att det känns som att det är fult att råka föredra smala tjejer. Det är tydligen betydligt finare att gilla ”kvinnor med former”. Det gör jag dock inte och det står jag för. (som med allt annat) Ibland verkar det nästan som att jag iom min smak i kvinnor hålls ansvarig för alla kvinnor med dåligt självförtroende och att skönhetsidealen samhället upplevs som en börda av många kvinnor.
  Helt sjukt.
  Sverige…

 62. Nils Jungenäs skriver:

  Jenny K

  ”-Alltid när jag ser underviktiga tjejer på stan tänker jag: Stackars jävel.”

  Herre gud vilken kommentar!
  Kan det bli mer brudigt missundsamt och undermedvetet bittert avundsjukt?

  Varför i hela friden tänker du så?!

 63. Aktivarum skriver:

  dolf:

  ”Så sent som i går kväll visade de Love Actually på tv. Är det någon som undgått att se den? I mitt tycke den bästa romantiska kommedin. Premiärministerns flamma, Nathalie, lyfts vid ett flertal tillfällen fram som “knubbig” och sägs ha “lår som trädstammar”. Själv säger jag, Gud förbjude att hon bantade. I mitt tycke är hon Venus personifierad.”

  Nathalie spelas av skådespelerskan och sångerskan Martine McCutcheon, Då det skulle vara en ”knubbig” roll så gick hon upp 5 kg inför rollen.

  Enligt källor är hon 165 eller 170 cm lång och väger 54 kg, om hon gick ner till sin vanliga vikt skulle alltså ”Nathalies” värden vara 170 cm lång, 59 kg med ett BMI på 20,4 (Normal vikt) Så även med det problematiska måttet BMI så skulle ”Nathalie” ha normal kroppsbyggnad i Love Actually.

 64. Jenny Kristiansson skriver:

  Nils Jungenäs

  Du missförstår mig med vilje. Jag tänker inte så om tjejer som är smala. Jag tänker så om tjejer som är gravt underviktiga där det är tydligt att hon är sjuk. Jag känner medlidande eftersom jag vet vilket lidande tjejen går genom. Jag har upplevt ätstörningar på nära håll. Därmed inte sagt att hon kan lida av någon annan åkomma. Men ofta kan man känna igen vissa beteenden som tjejer med ätstörningar har.

  Och naturligtvis får du gilla smala tjejer. Vi lever i ett fritt samhälle. Själv föredrar jag långa muskulösa män, men sätter intelligens och humor framför det …. tror jag.

  Sen förstår jag inte varför du drar in Sverige i det hela. Jag vet inte hur mycket du har rest, men om du är någorlunda berest så borde du insett att Sverige är ett förträffligt land.

 65. dolf skriver:

  @Leifer #49
  Det beror förstås på vad man lägger i ”väl”. Att man blir fet av att ”leva väl” är lika logiskt som att man skulle bli alkoholist. När jag säger ”leva väl” så menar jag inte att man ägnar sig åt frosseri, utan att man tar hand om sig själv så att man mår bra. Det innebär bland annat att man äter och dricker hälsosamt och måttligt.
  Jag är ingen hälsofascist, snarare tvärtom, jag anser att det är helt okej om man känner för att ta en hamburgare på McDonalds (något jag normalt aldrig gör) eller köper en familjepizza som man sköljer ned med rikliga mängder öl över helgen (händer, kanske ett par gånger om året). Livet är till för att leva och njutas av. Men om man går på en stadig diet av pizza, hamburgare och färdiglagade fabriksmiddagar som värms i micron och drar i sig en kartong rödvin per vecka så lär man inte må särskilt bra i längden, och man lever inte väl.

 66. dolf skriver:

  Sist men inte minst, har sagt det förr, men det tål att upprepas. Klart man vill ha en tjej med snygg kropp och härlig personlighet. Men hellre en ”ful” tjej med härlig personlighet än en tjej med ful personlighet och härlig kropp.

 67. Tanja Suhinina skriver:

  Apropå ”musklulös” som folk har tagit upp lite.

  Tycker det ät väldigt fascinerande hur muskler på tjejer ses. De får liksom gärna finnas, men inte ta plats, känns det som.

  Jag har smal midja och platt mage. Jag börjar få större axlar och armar. Ju mer jag tränar desto svårare har jag att hitta kläder som passar såväl i midjan som i axlarna/armarna. Och jag är liksom inte så stor (ngt mer musklig än bilderna från i våras http://ablativ.blogspot.com/2011/07/kropp-knopp.html) men det märks verkligen att ju mer jag tränar desto svårare blir det att köpa överdelar. Tjejer ska visst inte kunna lyfta skit.

  När man kollar på konsertbilder på kända kvinnliga artister ser man att de har starka ben – de dansar ju allihopa, i högklackat. Det är fett rimligt att ha muskler då. När man ser reklambilder med samma artist har man ofta retuscherat bort musklerna. Så låren blir smalare och ”jämnare”. Hur tråkigt som helst ju!

 68. leifer skriver:

  dolf #65
  ”Att man blir fet av att “leva väl” är lika logiskt som att man skulle bli alkoholist.”

  Tvärtom, det du beskriver blir på sikt att man blir fluffig/mullig/tjock. Och nej, jag pratar heller inte om frosseri. Men ska man vara smärt (vilket är det mest hälsosamma) så krävs för de flesta att man verkligen är noga med diteten och rör sig/motionerar mycket. Särskilt när man kommer upp i +30 år. Detta är känt i västvärlden och är ett stort hälsoproblem i väst. Pizza och liknande måste man vara mycket försiktig med. Det naturliga för kroppen ex att gilla socker, blir i väst ett problem. Kolla på folk numera som passerat 30, de flesta är lite lätt överviktiga eller mer.

 69. Per skriver:

  Nu har jag ju inte orkat kollat igenom alla kommentarerna då jag är i full gång med en uppsats som får mina ögon att gå i kors…MEN:

  Jag måste göra en input när det gäller trådsmala modeller. Såvitt jag förstått det är skälet till att de är så smala att deras kroppar INTE ska dra alltför många trånande blickar efter sig, eftersom det tar fokus från kläderna de har på sig. Som Pelle Billing påpekade är idealvikten i den storskaliga porrbranschen (mindre bolag och privata producenter täcker naturligtvis hela spannet) betydligt högre än i denna bransch. Just för att deras kroppar SKA dra blicken till sig (och kanske något annat).

  Sen så ja, det finns biologiska baser för vad som är attraktivt och inte, men de är bara baser. Ett jättebra exempel är pendlingen i viktidealet bland kvinnor under 1900-talets första hälft. Under 20-talet, ett årtionde av ekonomiskt välstånd och kvinnlig frigörelse skulle kvinnorna har raka, smala, småbystade kroppar. Efter börskraschen svängde idealet till kurviga kroppar, vilket höll i sig till slutet av femtiotalet någon gång. Sedan kom idealet med smala kroppar tillbaka, i takt med större ekonomiskt välstånd. Efter det vette tusan.

 70. Aktivarum skriver:

  Per:

  Låt mig citera hur Bill Maher kommenterade det här: ”If thats what they give us to f_ck…. sure”

  Männen ville ha sex, de fick ta vad som erbjöds dem! Kvinnliga kroppsideal anpassade sig inte efter manliga önskemål utan media. Sedan så fick männen anpassa sig efter vad som erbjöds dem.

 71. Freja skriver:

  Många kommentarer, orkade inte läsa alla men jag tror det flesta uppskattar smala vältränade magar, ”lagom” stora bröst med framförallt snygg form osv, sen finns de alltid de som gillar annat också så är det bara. Att kvinnor ska känna sig tvingade att svälta sig är sorgligt men också hur stor del av livet vi lägger på att fixa och fundera över våra utseenden…

  Nu har vi diskuterat kvinnors kroppar och dömt och bedömt dem, nu tycker jag du borde skriva om manliga ideal (muskler…) och hur killar känner att de måste leva upp till det och om vi kvinnor tycker det är snyggt eller inte?????

 72. leifer skriver:

  Freja

  Bra fråga där. Jag tror många män idag känner på liknande sätt som kvinnor. Och det är väl då också ett bevis för att vi inte lever i nåt patriarkat längre.

  Alla manliga modeller för kalsonger och annat tjafs ser ju ofta ut bara på ett sätt. Man kan ju säkert säga att mer än 90% av männen i samhället INTE ser ut så. Dvs de flesta ser då ”fel” ut.
  Jag kan även störa mig på danska skådespelaren Mads Mikelssen som gör reklam för nåt resebolag och badar med familjen. Han ser väl också ”rätt” ut.

  Det verkar ju också vara så att fokus på mäns utseende blivit allt större, dvs det blir en allt viktigare framgångsfaktor för män som vill träffa en (bra) tjej.

  På mitt jobb har de flesta män ”välfärdsmagar” dvs magen putar ut. Och då pratar jag också om män som är under 30 år. Inga sexpack alltså. En del tränar mycket men har ändå tendens till pösmagar och fettma (dvs man är överlag aningen mulliga).

  Flera av mina kollegor har f.ö. skaffat tjej från asien. Och det är ändå män som tjänar bra etc.

 73. Freja skriver:

  Ja det är det jag menar, det blir ju dessutom allt vanligare med män som har anorexia än förr.

  Det största problemet anser jag inte vara hetsen att vara smal i och för sig utan att så oerhört många kvinnor och män är överviktiga eller på väg att bli, vi blir bara pluffsigare och pluffsigare och det sjukt när ett helt land går mot övervikt (inte alla såklart) för att vi kan vräka i oss allt vi vill, det räcker med 20 spänn så kan man köpa en chipspåse, det är vidrigt. Om man slängde ut bilder och info om sunda kroppar och ett hälsosamt sätt att leva så skulle det nog bli bättre tror jag..

 74. Emma skriver:

  Är väl i grund och botten nöjd med min kropp, alltid rört på mig mycket osv. Den är kvinnlig, den är proportionelig, kan ta något kilo upp eller ner inom rimliga gränser o placera dem okej. Sen har jag haft turen att ha bra män i min omgivning under den där tiden när man är som mest osäker och när saker kan gå riktigt snett. Först min pappa, som såg till att inpränta det där med bra mat och träning och fick mig att börja äta igen under en period när jag var dålig på det. Sedan bra första pojkvänner som givit mig mycket uppskattning istället för att underminera mitt kroppsliga självförtroende som en del gör.

  Ändå känner jag såklart av ”idealen”. Ska jag jämföra med Frankrike, ett land där jag också bott är (eller iaf var då, var några år sedan nu) pressen att vara smal, helst underviktig klart större där. I Frankrike var fokus på att vara smal enormt. Såg man bara normal ut i övrigt blev man betraktad som snygg bara man var tillräckligt smal, någon klädsam viktnojja och lätt anorexi sågs bara som smickrande. I Sverige däremot tycker jag fortfarande vi har lite mer av ett ”sund och sportighets/friskhets”-ideal som inte gör det hela fullt så extremt. Kanske har det hela med storleksskillnaden mellan män och kvinnor att göra med? Ju mindre männen i ett land är i snitt, dessto mer press på kvinnor att ”krympa” sig själva för att kunna framstå som mindre i jämförelse kanske?

  Sen finns det såklart en lite sjuk grej med just att gå ner i vikt som tjej. Kom att tänka på det under en väldigt stressfylld och jobbig period för några år sedan då jag rasade i vikt utan egen förskyllan. Ni vet det accepterade sättet för en tjej att må dåligt på. Med undantag ifrån de där två ständigt bantande osäkra tjejerna i bekantskapskretsen som spred lite avundsjuka anorexia rykten blev alla plötsligt väldigt omhändertagande. Jag är ingen jättestor tjej i mig själv så blir väldigt liten om jag går ner för mkt i vikt. Och herregud vad folk blir beskyddande och bekymrat undrar hur man mår/daddar en/ alternativt beundrande ber om kostråd att försöka uppnå samma låga vikt. Kan verkligen förstå att osäkra tjejer som söker bekräftelse/omhändertagande väljer att svälta sig själva. Visst är det bra att bry sig om någon som går igenom något jobbigt. Men hand upp den som tror att någon öht brytt sig om jag istället hade reagerat tvärtom, tröstätit o gått upp en massa i vikt? Själv skulle jag önska att vi kunde ha mindre fokus på vikt öht. Mer fokus på hälsa och vad som är bra för kroppen. För även om det ligger en massa bekräftelse och belöningar i size zero så vill jag inte tillbaks dit, mår mycket bättre nu.

  Sen är det inte så konstigt att just Hollywood skådespelerskor svälter sig. Det är ju standardknepet när det inte skrivits om dem på ett tag. Kolla vilka som med jämna mellanrum dyker upp på msn-news under rubriker som ”XX ‘ s vänner i chock, hon rasar i vikt..” Komplett med närbilder på stjärnans magra armar/ben. Gärna med ett par rader om den senaste tidens jobbiga händelse och hur det fått henne att sluta äta.

 75. Emma skriver:

  @ Freja: Börja med barnen. Begränsa socker och skräpmat till speciella tillfällen. Lär dem äta bra mat med grönsaker och frukt, men tvinga dem aldrig att äta upp. Lär dem istället att känna efter och sluta äta när de är mätta. Är de hungriga så ge dem vettiga mellanmål mellan måltiderna, inte socker. Uppmuntra dem att röra på sig på det sätt de själva tycker är roligast.

 76. Krian skriver:

  Nils

  Precis samma skuld har jag känt att jag burit på
  för att jag gillar väldigt storbystade kvinnokroppar
  med relativt smal midja och mindre fett på resten
  av kroppen.

  Jag tänker att de komplex tjejer har för hur dom
  ser ut, är precis samma komplex som killar har
  för hur deras drömkvinna ser ut. Det är samma sak.

 77. Andreas Ahrlund skriver:

  Mitt ex berättade något som överasskade mig, på en studentpub på toaletten hade hon jämfört bröst med massa andra tjejer, det var tydligen rätt normalt. Har själv aldrig jämfört t.ex. kuk eller muskler med andra män.

  Sen brukar jag inte tänka på bröst-storlek, eller kropp så mycket innan jag redan haft sex med en kvinna jag gillar ett par ggr, först då kan jag vara ”objektiv”. Då brukar jag iof gilla rätt smala brudar, men det är mest formen på rumpa/bröst som är det viktiga. Mitt ex var jättesmal, men jag tappade attraktionen snabbt och sen tog det slut. Min nuvarande flicka som jag dejtar är däremot mullig. Men jag ser knappt kroppen innan man umgåtts ett bra tag, oavsett hur ofta jag faktiskt fysiskt ser tjejen naken.

  Det verkar också motivera tesen att det främst är kvinnor som höjer pressen på varandra.

 78. Pelle Billing skriver:

  Intressant att smaken är så delad bland de (män) som kommenterar. Det om något tycker jag borde vara befriande för kvinnor. Hollywoods strikta ideal är alltså en väldigt onödig tvångströja i slutändan.

 79. [...] Pelle Billing har skrivit lite om idealet – och vem som sätter dessa ideal. Det är en väldigt intressant diskussion att följa. Och det är lite spännande att läsa hur många som utgår från sig själv och de som tycker samma sak som dem som normen. Personligen har jag väl noterat att jag har en viss typ som jag intresserar mig för när det gäller killar. Lång, smal, blyg och gärna brunögd. Hade väl några stycken som passade in på det innan jag träffade den perfekta killen. Så enormt snygg. Men till min förvåning så var det väl rätt ljumt mottagande från mina bekanta. [...]

 80. dolf skriver:

  På klassiska konstverk är vackra kvinnor ”feta och bleka”, medan i vår tid är vackra kvinnor smala och bruna. Förr i tiden var de som levde i välstånd inomhus och lade på hullet, medan de fattiga var ute, blev bruna och seniga.
  Nuförtiden är det status att man går på gym och tränar upp sig och sen ligger man på stranden i Mallorca eller Thailand och blir brun. Medan de sämre lottade sitter hemma i soffan, glor på tv och äter snabbmat så de blir feta och glåmiga.
  Så skönhetsidealen hör också ihop med markörer på framgång. Att vara vacker är för en kvinna en tecken på framgång på samma sätt som en Rolex och Porsche är framgångsmarkörer för män. Skönhetsidealet förändras därför också i samklang med att tecknen på framgång ändras.

  Som en lustig parantes i sammanhanget kan titta på Daisy Mae i serien Li’l Abner (eller Knallhatten som serien hette på svenska). De som är i min generation kommer säkert ihåg den kurviga sexbombem Daisy Mae som hela tiden jagade Knallhatten för att gifta sig med honom. Serien gick i 43 år, från 1934 till 1977, man kan se mycket tydligt hur Daisy Mae förändrades under årtionden, under seriens inledning var hon en ganska tunn och spinkig tomboy vilket motsvarade 30-talets skönhetsideal, men hon svällde med åren ut och fick alltmer kurvor allteftersom skönhetsidealet förändrades och transformerades till en skönhetsgudinna som skulle fått Marilyn Monroe att hänga med huvudet i skam. (Och som en parantes i parantesen, John Steinbeck hävdade på fullt allvar att Al Capp borde få nobelpriset i litteratur för Li’l Abner. Och jag håller med honom, för maken till serie får man leta efter, och den kulturella genomslagskraften, wow. Kalle Anka var inte ens i närheten. Än idag tror jag man kör med Sadie Hawkins day på en del universitet. Och där kan man snacka om att byta på könsrollerna. Och yngre läsare som inte hajar ett jota av vad jag snackar om, Google!)

 81. leifer skriver:

  En sak som glömts nämnas här tror jag är tänder!

  Jämna (vita) tänder är snyggt och sexigt. Hög status också.

  Inte alla kvinnor får chansen med subventionerad tandställning i Sverige, bara dom som har riktigt spretiga tänder. Det har fått till följd det paradoxala att dom som har jämnast och finaste tänder som vuxna, ofta är dom som hade mest spretiga tänder som tonåringar.

 82. Magnus J. skriver:

  För mig är det totalt obegripligt hur vissa personer kan vara så fixerade vid några kilon hit eller dit. Själv kan jag finna både ganska smala och kraftigt överviktiga kvinnor attraktiva. De enda jag har problem med är de som ser direkt anorektiska ut och de som är så extremt feta att man kan misstänka att de kommer dö av hjärtproblem redan imorgon.

  Men ja, jag vet att många män kräver att kvinnor ska vara smala för att de ska kunna finna dem attraktiva – och det tycks inte ha något alls att göra med hur pass högutbildad eller kulturell man är. Jag hade en gång en studentkorridorsgranne som var väldigt ”djup” och konstnärlig, men såg inte kvinnorna ut som somaliska svältoffer var de inte vatten värda.

  Fast är det någon kraft i vårt samhälle som mer än andra format smalhetsidealet är det förstås modeindustrin – och den kontrolleras i praktiken av kvinnor och homosexuella män.

  För övrigt tittade jag på Lady Dahmers (kommentar 2) före och efter-bilder. Spontant ser jag ingen storleksskillnad alls mellan dem.

 83. Lavazza skriver:

  Marilyn Monroe var kurvig, inte tjock. De flesta kvinnor har en storre midja an henne.

  Her measurements were recorded by her dressmaker as 36-23-37 and sometimes fluctuated between that and 36-24-37.

 84. dolf skriver:

  @Lavazza
  ”Marilyn Monroe var kurvig, inte tjock.”
  Är det någon som påstått att hon var tjock? Jag blev bara konfunderad av ditt uttalande och undrar vad det var som föranledde det.

 85. Freja skriver:

  Nu har vi diskuterat kvinnors kroppar och dömt och bedömt dem, nu tycker jag du borde skriva om manliga ideal (muskler…) och hur killar känner att de måste leva upp till det och om vi kvinnor tycker det är snyggt eller inte?????

 86. Lavazza skriver:

  dolf: ”Att idealet skulle vara hugget i sten framstår som osannolikt. Marilyn Monroe ansågs vara världens sexigaste kvinna på sin tid, och så här såg hon ut:”

  Jag havdar att idealet smal midja ar hugget i sten. En textanalys av 3000 ar av beskrivningar av vackra kvinnor har smal midja som mest aterkommande kriterium.

 87. profanum_vulgus skriver:

  Lady Dahmer:
  Jag ser inte heller någon skillnad i mullighet på dina bilder.
  Men har du funderat på vilka som gav uppmärksamhet när du var smalare? Jag vet från kompisar att killar (och tjejer också såklart) påverkas av mode så att de vill ”tycka” att ”rätt” tjej ser bra ut. De mer modekänsliga männen brukar enligt min erfarenhet sammanfalla med de som har ett offensivt beteende gentemot det motsatta könet (samt sammanfaller med överdriven självbild) . De flesta män kommenterar ju aldrig någon kvinnas utseende och ger aldrig gillande blickar alls.

  Jag har ju en liknande erfarenhet av när man går på badstranden med tvättbrädemage och får mycket uppmärksamhet (som jag tycker känns besvärande) särskilt från kvinnor och mer särskilt från unga kvinnor. Men med slät mage och mer muskler så får man mer uppmärksamhet från män än från kvinnor.

 88. Emma skriver:

  @ Lavazza: Du har rätt där. Just vissa proportioner mellan höfter/midja på kvinnor (smal midja, bredare höfter, dvs som kallas låg midja/stuss kvot och signalerar god fertilitet) brukar ju ofta dras fram som något som universiellt attraherar heteromän.

 89. Erik LL skriver:

  Jag tycker ansiktet är viktigare än kroppen, men visst föredrar jag slanka tjejer framför feta. Men jag gillar absolut inte det supersmala. Ta Natalie Portman i Black Swan, hon är alldeles för smal där. Jag tänder inte på att se revben och senor i halsen på det sättet, men en kompis till mig tycker hon är perfekt i den vikten. På samma sätt gillar jag absolut inte det feta. Jag själv håller mig i form och jag föredrar tjejer som gör detsamma. Dvs tränar på något sätt och är lite fastare. Det är inte sexigt med en tjej som svälter sig, men det är inte heller sexigt med en tjej som är glupsk. Medelvägen är det bästa.

  Men ja som sagt, ansiktet är viktigare. En snygg tjej som väger 70+ är mer attraktiv än en alldaglig tjej på 69 eller mindre alla dagar i veckan.

 90. Magnus skriver:

  Hmmm svårt ämne det här…

  Det kan juh mycket väl vara så att vår hjärna är ”felprogrammerad”, och jag vill absolut inte (som många feminister) skuldbelägga folk för vad de känner sig attraherade av.

  Gillade lindsay Lohan på den högra bilden…tyckte hon såg lite mer slampig och ”levande” ut så att säga.

  På en del tjejer spelar utseendet ingen roll, hade en liten, småknubbig tjejkompis som luktade piss (ingen vågade säga någonting) men hon hade ändå en så pass mäktig personlighet att den bara liksom lyste igenom :)

  Med Lady Dahmer: Måste tillstå att jag gillade den första bilden bäst, tycärr (även om jag försöker inte skuldbelägga mig själv för det ^^)sedan är det nog iof för att jag identifierar mig/attraheras väldigt mkt av goth/emo.-stilen :)

  Förlåt, hoppas det inte blir värsta utseendehetsen för dig nu ^^

 91. Lisa skriver:

  Jag kan bara dela med mig av en replik jag fick av en manlig kurator som jag gick till för att få hjälp med min anorexi:

  - Har du egentligen någon koll på vad män vill ha?

  Det var en ganska kaxig kommentar. Men den hade större effekt på mitt mående än mycket annat haft. Man kan tycka att han borde sagt till mig att jag inte borde bry mig om vad män vill ha över huvud taget. Men nånstans så var han ärligare än de som påstår att det är oviktigt att vara attraktiv. Och hans råa replik fick mig att tänka att jag kanske inte måste ha ett BMI på 18 för att vara fin. Att jag kanske till och med är finare med några kilon mer än jag har idag.

  Jag har dock svårt att uttala mig om skillnad i uppmärksamhet från män relaterat till min vikt. Min känsla är dock att jag fick lika mycket uppskattning av män när jag vägde 10 kg mer, men att feedbacken jag får från andra kvinnor sen jag blev sjuk är det som förändrats.

 92. Magnus J. skriver:

  Lisa:

  ”Min känsla är dock att jag fick lika mycket uppskattning av män när jag vägde 10 kg mer, men att feedbacken jag får från andra kvinnor sen jag blev sjuk är det som förändrats.”

  På exakt vilket sätt har kvinnornas feedback ändrats?

 93. leifer skriver:

  Lisa

  En annan sak man kan säga är väl detta med könsroller. För kvinnor har det då traditionell varit mer fokus på utseende. För män handlar det om andra saker som ex. inte vara arbetslös. Dvs för en man är det extra traumatiskt att vara arbetslös eftersom han då inte uppfyller sin könsroll på ett bra sätt, han är då en nolla/ingenting. För kvinnor kan man då anta att det är traumatiskt att inte ”se bra ut”. Detta är ju sånt som vi vill förändra med jämställdhet 2.0! Alla dessa könsnormer. Frigöra könen och individer, utan att man ska straffas för det.

  Sen är väl könsnormerna inte nåt som bedöms bara av motsatta könet. Det är väl minst lika mycket påverkan från det egna könet. Jag skulle tro att det är kvinnor i din omgivning som spelar störst roll för kroppsideal, inte män. Och deras åsikter då (uttryck av gillande och ogillande) mot dig. Det är väl att sticka ut hakan och problematisera kvinnors beteende, men det är min uppfattning i frågan. Det blir ju också så att man får höra mer synpunkter i den krets man umgås och kvinnor umgås ju normalt mest med andra kvinnor. Och män umgås ju då motsvarande mest med andra män.

  F.ö. är väl nästan alla kvinnor, även det som man kan tycka ser enormt bra ut, mer eller mindre missnöjda med sin kropp. Ex med sina bröst, dom är då antingen för små, eller för stora, för hängiga etc etc. Dvs aldrig riktigt bra. Och det är inte männen som säger detta!
  Samma gäller väl rumpan och då inte minst celluliter. Unga smala tjejer kan ändå ha celluliter, och det är alltså normalt.

  Här exempelvis kommenterer;
  http://www.sund.nu/docs/artikel.asp?tem=1&art=364

  ”celluliter
  är sjutton år och har celluliter på låret, väger 50 kilo och är vältränad. mår så dåligt över det, finns det NÅTT som funkar eller ska man behöva se ut så hela livet.? :(

  ”ung och gropig
  Hej.
  Jag är 16 ½ år och insåg idag att jag har celluliter på rumpa och lår. Upptäckte även lite på armarna, när jag läste att de också kan förekomma där.
  Chocken kom när jag stod i ett omklädningsrum och prövade shorts.
  Och nu mår jag hemskt dåligt.
  När jag kom hem började jag gråta, och jag vet att det låter oehört fåningt – utseendet är inte allt.
  Men jag är ung och gropig.
  Sedan jag slutade i fotboll för 2 år sedan la jag bara av och jag har inte någon motivation att träna. Hur får jag upp motivationen? Och vad är den verkliga lösningen för celluliter??
  Jag läste nedan – mina lår har smilegropar, oehört gulligt sagt – jag önskar att jag kunde acceptera mina också. Men nej. Jag vill aldrig vara på stranden eller gå i shorts mer.
  Snälla hjälp.”

  ”Celluliter
  Hjälp vad många som kommenterat. Jag känner igen mig i er panik i detta. Mitt största komplex är mina celluliter, som trots att jag är både smal och vältränad smyckar mina lår! När jag häromdagen stod framför spegeln i shorts och beklagade mig för min kille sa han ”hur ser celluliter ut egentligen? vad är det för nåt?”. Han hade alltså aldrig lagt märke till att jag hade dom! Och själv går jag runt och grämer mig så fort jag inte täcker benen i princip. Om vi tjejer bara kunde lära oss tycka att vi är fina som vi är!!! Uppenbarligen är det ju så, att det bara är vi själva som går runt och mår dåligt över våra skavanker!”

  osv

 94. Lisa skriver:

  Magnus: Jag får fler kommentarer från kvinnor om att jag ser bra ut nu när jag är smal(are). Men även syrliga kommentarer om att jag är för smal. Trots att jag väger ungefär som Hollywoodstjärnorna de tycker är vackra. Jag tolkar de flesta av dessa kommentarer som avundsjuka eller missunnsamma och bara ett fåtal som ärligt omtänksamma om min hälsa.
  Från män som känt mig en längre tid och sett min förvandling får jag höra att jag var snyggare innan jag gick ner i vikt. Vägde då ca 65 kg till mina 170 cm och är nu närmare 50-strecket.

  Leifer: Jag har inget att invända mot det du skriver. Jag är inte avundsjuk på den prestationsångest män måste uppleva. Och jag ser definitivt andra kvinnors beteende gentemot mig som det största problemet.

  Jag har gått i samtal hos en kvinnlig kurator tidigare. Hennes arbetssätt gick ut på att tycka synd om mig som i egenskap av kvinna var ett offer för samhällets skeva normer. Jag kallade mig själv feminist vid den tidpunkten, men blev ändå så frustrerad över att hon la hela förklaringen på mitt kön. Det gjorde mig bara till ett maktlöst offer på något sätt. Den manlige kuratorn däremot bemötte mig som människa och inte förtryckt kvinna i första hand. Han diskuterade mina tankar om kroppsideal med mig på ett ärligt sätt och försökte ge mig verktyg att hantera dom istället för att snacka könsmaktsordningen en timme i veckan.

 95. Gonzo skriver:

  Lisa

  Blanda inte i hop vad män tycker om kvinnor och kvinnokroppar med vad media och modeindustrin tycker.

  Män gillar smala, ”normala”, mulliga, tjocka tjejer. Det finns män som vill ha yngre tjejer, i bland mycket yngre. Det finns män som vill ha äldre kvinnor, ibland mycket äldre.

  Våga öppna ögonen och se hur många män det faktiskt finns i Sverige. Våga sänk blicken och se dom män som inte har mer pengar och framgång än dig.

 96. leifer skriver:

  Lisa och andra, läs denna

  ”Det är inte bara tjejer som svälter sig”

  http://www.aftonbladet.se/debatt/debattamnen/jamstalldhet/article14168858.ab

 97. Lisa skriver:

  Gonzo: Har nog blandat ihop tidigare. Men mina ögon har redan blivit öppnade, så som jag berättade. Det är tyvärr inget som med automatik gör mig frisk.

  Och leifer: Jag är mycket väl medveten om att ätstörningar inte är ett problem exklusivt för kvinnor. Men nu efterfrågades min erfarenhet som kvinna. Vilket är det enda jag kan bidra med.

 98. leifer skriver:

  Lisa

  Kvinnor är också människor, män är också människor. Dessutom talar vi numera om människor under 18 år som ”barn”, oavsett kön.

  Dvs det finns en allmänmänsklig delaktighet, erfarenhet, kunskap etc också. Det är inte vattentäta skott mellan kvinnor och män. Särskilt inte idag i Sverige.

  Därmed kan du också kanske ha nytta av mäns upplevelser (och vice versa), som den i länken ovan. Det kan t.ex. ge nya dimensioner och distans till detta.

 99. Pelle Billing skriver:

  Lisa,

  Kan jag lyfta din berättelse till ett eget inlägg?

 100. Lisa skriver:

  Ja, det går väl bra.

 101. [...] diskussionstråden om vem som sätter idealet för Hollywood-skådespelerskor, kom en serie kommentarer från Lisa. Kommentarerna finner jag så intressanta att jag lyfter dem [...]

 102. Pelle Billing skriver:

  Tack Lisa. Här är inlägget:

  http://bit.ly/xTUN2n

 103. Well Ejay skriver:

  Jag måste vara tydlig här med min åsikt. Jag tycker att den kvinnokropp som behandlas mest illa (av både media och resten av världen) är den muskulösa kvinnokroppen. Jag är så sjukt less på hur nästan alla är uppdelade i två läger. Det ena lägret menar att kvinnan ska vara ”sund” och ha fett här och där och så vidare. Det andra lägret tycker att modellindustrin är det snygga idealet. Och dessa två läger bråkar hela tiden MEN dom allra flesta verkar gilla att kasta skit på en kvinna som har muskler. Jag tycker snarare tvärtom, det är det bästa en kvinna kan göra, att skaffa muskler. Jag tycker självklart att väldigt många kvinnor är snygga. Både Madonna och Renné Toney är för mig sexiga kvinnor. Madonna är Hollywoods mest vältränade och Renné Toney har mer än 50 cm armmuskler. Men jag tycker också att Beyoncé är snygg och Vlada Roslyakova varav den senare anses väldigt anorektisk. Men jag tycker också att Jordin Sparks var snygg när hon var som störst och Kelly Clarkson när hon var som allra störst. Jag utesluter inte så många men jag önskar att fler kunde respektera kvinnor med muskler. För att både smala och mulliga/tjocka kvinnor har sina ”fans” men kvinnor med muskler är tyvärr alldeles för ofta nedvärderade. Dom får ofta höra kommentarer som att ”dom ser ut som män” och sånt där. Det tycker jag är värst i alla fall.

Google