Vad är feministisk porr?

08 januari 2012, av Pelle Billing

Frågan är relevant, då begreppet börjat etablera sig de senaste åren. Mest känd är Dirty Diaries, en samling kortfilmer av olika regissörer. Men även tidigare har feministiskt porr funnits på agendan.

Själv är jag inte insatt nog i ämnet för att uttala mig. Dock tänker jag ändra på detta, och skriva mer om det längre fram.

Till dess vill jag rekommendera Ivar Arpis inlägg i ämnet, från igår kväll. Han skriver ofta bra i jämställdhetsfrågor, och därför är hans åsikt om detta ämne intressant. Här är ett smakprov:

Vissa säger att etiketten ”feministisk” innebär att porren ska utmana könsnormer. Det finns en konflikt mellan politiken och erotiken (som för övrigt liknar konflikten mellan politik och estetik inom konsten). Ska feministisk porr bedömas efter hur kåt man blir eller hur mycket den utmanar?

I USA finns sedan en längre tid en levande alternativ scen. Det räcker med enkla googlesökningar för att slippa bort från vad som brukar kallas för ”mainstream”-porren. Vad det är mer exakt är svårt att få svar på, i en tid när alla kan klicka sig fram och få utlopp för de mest obskyra preferenser. Det som förvånade, och irriterade, mig med Dirty diaries var att upphovsmakarna tycktes helt ovetande om det som pågår i bland annat San Francisco i USA. Där produceras exempelvis filmer med enbart par som har sex med varandra, och det finns en uppsjö av kvinnliga regissörer.

Läs hela inlägget här. Rekommenderas.

Tips 1: Håll ögonen öppna den närmaste veckan då ett nytt projekt lanseras på bloggen.

Tips 2: Nya WTF-serier ligger upp hos Hannah Lemoine. Både roliga och informativa. Läs här, här och här.

Etiketter:  

20 kommentarer på “Vad är feministisk porr?”

 1. leifer skriver:

  Här har verkligen feminismen slagit knut på sig själv. Dom ville ju frigöra kvinnor men istället moraliserar man och har massa idéer om vad som är ok eller inte ok för kvinnor att kåta upp sig på.

 2. Men@Work skriver:

  Leifer: du är inne på precis rätt spår…

  Att den feministiska porren gör anspråk på att vara finare och mer erotisk är ganska tramsigt egentligen. Det är en form av sexualmoralism om vad som utgör ”det goda sexet”, och är ganska typiskt feministiskt. Inte frigörande alls… Då har man helt missat vilka variationer det finns på marknaden nuförtiden. Själv är jag särskilt förtjust i HQ porn, dvs bilder av hög kvalitet avseende ljussättning, miljöer etc.

  Kravet på högre kvalitet är något som kommit med högre ålder och mognad.
  Sillisar och fejkade stön är inte stimulerande alls, men jag respekterar att andra
  tänder på det. Även feminister borde ha större respekt för olika (inklusive mäns)
  preferenser. Det verkar reta gallfeber på dem att vi tänder på snygga tjejer helt
  enkelt… Samt att många tjejer tänder på underkastelse.

  Porr finns ju bland annat för att den bryt tabun, och tvåsam mjuk partnersex befäster ju bara normen att kvinnor inte kan vara kåta och prosmiskuösa. But whatever floats their boat.. Man kan ju välja vad man vill se och inte se, och en mångfald i utbudet är ju bara bra…

  Annars så är det helt okey med alla typer av porr, så länge det handlar om vuxna som agerar i samförstånd.

 3. Pether skriver:

  Det roliga med feminister och så kallad feministisk porr, är att de fortfarande tror att folk kollar på porr a la pamela andersson. Idag handlar det om amatörporr, folk som laddat upp sina egna bilder o filmer. Medans feminister tänker på porrtidningar har verkligheten sipprat iväg sedan länge.

 4. AA skriver:

  Jag gillar filmer där skådisarna ler, kysser varandra och tjejerna får riktiga orgasmer. Det får gärna vara analsex med. Jag tycker inte om män som stönar ”fucking whore”, men i övrigt får killarna gärna låta. Denna kombination är sjukt svårt att hitta. Om detta vore Flashback hade jag bett om tips.

  Glada tjejhälsningar.

 5. Aktivarum skriver:

  Frågan: Vad är feministisk porr är egentligen väldigt lätt att besvara. De flesta förstår nämligen vad ordet PORR betyder utan någon lektor som skall förklara det för dem. Vad som sålunda diskussionen egentligen handlar om är följande fråga:

  VAD ÄR FEMINISM? (IDAG)

  På denna sida (och tillhörande undersidor) hittas mitt svar.

  http://aktivarum.wordpress.com/statsfeminism-genuseliten/

  Det följer logiskt att när man har en klar bild av vad feminism är så har man också en klar bild av vad feministisk porr betyder IRL.

 6. Fredrik skriver:

  Snabb kommentar bara, på en liten del av inlägget:

  Mittersta WTF-ögonblicket är en typisk skadlig liten grej. Den kan presenteras som en konstruktiv serie enbart i ramen för feminism och PK. Vi har en pedagog som ser en stark flicka som har bra fantasi, bra förmågor, tar för sig. Flickan tar alltså för sig i den verklighet hon lever i, den närmaste verkligheten, väl så.

  När sedan flickan fäller en kommentar om att hon vill vara kille för att hon då kan få flyga ut i rymden kommenterar flickan på en verklighet som är distant, en dröm hon har. Hon har antagligen sett något klipp med manliga austronauter och fått för sig att det bara är killar som flyger ut i rymden. Hon är fyra år, det är inte särskilt konstigt att hon kan ge uttryck för en sådan logik.

  Det enda den här ”pedagogen” behöver göra är att berätta för flickan att det finns kvinnliga astronauter, eventuellt visa klipp för henne på kvinnliga astronauter. Det hon inte behöver göra är att göra det till en genusfråga och stärka sin egen yrkeskår. Det som kan vara en snabb praktisk åtgärd kan också göras till en feministisk smet som kräver åtgärder från staten och det svenska folket.

 7. Backlash skriver:

  Abby Winters i Australien producerar kommersiell porr som torde tilltala många feminister. Lurviga lesbianer som ser ut att ha skönt på riktigt.

  Jag ser inte riktigt behovet av att satsa svenska skattepengar på att producera feministporr, när alla tänkbara varianter redan finns i överflöd.

 8. John Nilsson skriver:

  Vad som är feministisk porr? Vet ej, men SCUM-manifestet borde väl vara en given förebild, att döma av många feministers upphetsning över det?

  Off topic:
  Två helt lysande inlägg, i form av två engelskspråkiga videoklipp (16:09 och 17:00 långa), kommer från signaturen girlwriteswhat. De handlar om samhällets syn på män som umbärliga varelser och om hur feminister, som säger sig vilja kämpa mot ”den patriarkala könsmaktsordningen” i själva verket upprätthåller och exploaterar patriarkala värderingar. Länkar till klippen finns nedan (på min blogg):

  http://tantvitro.blogspot.com/2012/01/om-mans-umbarlighet-och-feministers.html

 9. Jack skriver:

  Fredrik,
  ”Hon har antagligen sett något klipp med manliga austronauter och fått för sig att det bara är killar som flyger ut i rymden. Hon är fyra år, det är inte särskilt konstigt att hon kan ge uttryck för en sådan logik. ”

  Snarare har hon uppfattat att tjejer kan/ska säga att de inte får göra saker som killar får och att ett sådant pratande leder till emotionellt positiva reaktioner för tjejer.

  Reaktionerna är inte bara emotionella dock men det är en av de mest verksamma grunderna. Ekonomiskt och juridiskt överläge är t ex också mycket verksamma reaktioner men lär inte vara lika påverkande för en 4årig flicka.

  Hon har sett att hon kan ljuga om att kvinnor är begränsade och därmed få fördelar. Det börjar tidigt…

 10. Jack skriver:

  Fredrik,

  För övrigt en bra kommentar som jag instämmer i.

 11. Fredrik skriver:

  Jack

  Jag antar att jag köpte serien såtillvida att tjejens vilja var äkta, jag antar att jag i tanken gjorde miljön normal, med ett inslag av en ”pedagog”. Ditt inlägg kan mycket väl ge ett djup till situationen om de här barnen belönas av att säga saker som pedagogen vill att dom ska säga, du beskriver en miljö som pedagogen i större utsträckning har påverkat än vad jag hade i tankarna när jag skrev mitt inlägg.

  Det går naturligtvis inte att avgöra hur det låg till i verkligheten då man kommenterar på en serie, men ditt inlägg är bra, intressant och ger en alternativ tolkning som mycket väl kan säga något om situationen.

 12. leifer skriver:

  John #8

  Det hon säger stämmer men hon missar hur ett patriarkat fungerar. De etablerade männen tar inte stora risker för sina egna liv, det är männen i botten som gör det. Samma struktur är det ju fortfarande idag ex inom polis och militär. Enkelt uttryckt, ju sämre betalt desto större risk för egen hälsa.

  Flera män har börjat inse att detta inte går ihop och att det är en ”shity deal”. Män som då inte fått intutat att det är manligt att ta risker och skada sig själv. Utan istället fått lära sig att ta hand om sig själv, vara försiktig och prioritera sin egen hälsa. Varför ta mest risker och samtidigt få sämst betalt?

  Men det finns också en stor grupp män nu som skulle kunna tänka sig ta den traditionella mansrollen för män i botten, men som inte ens får chansen till det. Det är väl en sån grupp som nu växer fram i Europa och röster på s.k. högerextrema partier. På det sättet kan man väl då också konstatera att vara för ett patriarkat är idag ”extremhöger”. Med det inte sagt att alla utpekade högerextrema partier av pk-media ens har en politik som är patriarkalisk.

  En karriärväg för dessa män blir då inte sällan den av kriminalitet. Och detta är ett växande problem nu i finanskrisens spår. Men också i samhällsutveckligen mot ett feministiskt samhälle där män alltmer kommer till korta i alla sammanhang. Särskilt får vi då en ny underklass av män som ingen vill ha med att göra, som ingen vill hjälpa (låt vara att en å annan kvinna tycker att kriminella män är spännande) och som har usla framtidsutsikter. Dom får inte höra nånstans idag att dom behövs. Det är istället tjejer som får höra att dom behövs överallt.

 13. Nils Jungenäs skriver:

  Pether #3

  Precis!

  De här människorna är ju bara oerhört efter och oinsatta.

 14. NilsRune skriver:

  Feministisk porr är är som jag fattat det, baserat på politisk ideologi och genusteori. Ivar A. är ju inne på en intressant tanke där han skriver ”feministisk för att det förekommer mindre penetrationssex. Det är samma logik som fått en del radikala feminister att bli lesbiska – penetration har av dem likställts med patriarkalt förtryck”.
  Jag träffar en del HBT-folk, queer, genusvetare etc och noterat att de mer fanatiska, medvetet har förändrat sitt tänkande, på så vis att mannens penis för dem saknar betydelse. Nästan så starkt att den ”kanske” inte ens finns (i deras värld alltså) en slags kastrering.
  Det är väl en av anledningarna att bögar som penetrerar inte gillas av HBT-folket.
  Inte konstigt att HBT folket är så förtjusta i män som byter kön, de blir oskadliggjorda och kan ej längre penetrera.

 15. Axel skriver:

  För mig handlar det väldigt mycket om vad man menar med ”utmanar könsnormerna”.

  Menar man att man vill visa att rollerna kan vara ombytta, dvs att även kvinnor kan ta för sig och vara den drivande parten i en porrfilm så har jag inga problem med det. Att visa och på så sätt uppmärksamma att det är helt ok att bryta mot normer är bara sunt.

  Men om man med ”utmanar könsnormerna” menar att rådande normer är fel och något som måste brytas, ja då har man ju bara ersatt de gamla normerna med nya normer. Då begränsas ju människor på precis samma sätt som tidigare, enda skillnaden blir ju att man har bytt plats på könen.

 16. Aktivarum skriver:

  Svar på en mening: Feministisk porr är porr vars syfte är att män INTE skall gilla den.

 17. John Nilsson skriver:

  leifer #12,
  Bra synpunkter. Jag tror att resonemanget går att utveckla än mer, men nöjer mig med att konstatera att det du skriver rimligen är en delförklaring till varför de mest ”feministiska” männen synes vara de som sitter (eller aspirerar) på de allra ”högsta” positionerna i sina respektive verksamhetsområden – Göran Persson, Claes Borgström, Fredrik Reinfeldt etc – och att motståndet är som störst ”i botten”, där de feministiska teserna krockar som allra hårdast med män(niskor)s självupplevda verklighet..

 18. Info skriver:

  GODKÄND SVENSK PORRTIDNING!

  Tjejtidningen GIA Magazine – en tidning av lesbiska som enbart riktar sig till lesbiska – får just nu uppskattande förhandsreklam av annars porrfientliga Helsingborgs Dagblad. ”Det vore underbart om vi kunde ge folk en aha-upplevelse”:

  http://hd.se/noje/2011/08/19/ny-tjejtidning-vill-locka-lesbiska/

  Tidningen bjuder enligt den avbildade omslagssidan på godbitar som

  SEXTIPSEN SOM FÅR HENNE ATT NÅ ORGASM
  STORT TEST – VILKEN FLATA ÄR DU?

  Feministiska porrserier tecknas f.ö. på löpande band av det feministiska seriekollektivet Dotterbolaget i Malmö och möter i regel ett strålande gensvar i journalist- och kulturkretsar; dock här för ovanlighetens skull med vissa förbehåll (”tunna berättelser”):

  http://hd.se/kultur/boken/2011/12/18/porr-utan-existensberattigande/

  ”Verksamheten går ut på att praktisera systerskap, störta patriarkatet och skapa fantastisk konst” (Sara Granér, Dotterbolaget).

 19. leifer skriver:

  Info

  I traditionell porr så är kvinnan huvudperson och männen sidofigurer. Borde inte det då betyda att i feministisk porr så är istället mannen huvudperson och kvinnor sidofigurer?

 20. Magnus J. skriver:

  Jag tycker det verkar finnas två slags ”feministisk porr”:

  1. Sådan som skapas av feminister vilka egentligen är ganska ointresserade av sexskildringar och mest vill driva hem en politisk poäng.

  2. Sådan som skapas av kvinnor vilka gillar vanlig porr men inser att de kan bemötas med respekt istället för förakt bara de omtalar sina verk som ”feministiska”.

Google