Utlottning: Vinn en bok av Ferat Korkmaz!

02 januari 2012, av Pelle Billing

Jag blir regelbundet kontaktad av förtvivlade pappor som tappat kontakten med sina barn i vårdnadstvister. Inte för att de slåss, super eller på annat sätt är olämpliga. Utan för att systemet inte har hängt med i utvecklingen.

När kvinnor skulle in på olika yrkesområden – till exempel läkare som jag själv har bäst koll på – kämpade de till en början i uppförsbacke. Kampen gällde att få bli tagen på allvar, och sedd som lika kompetent som sina manliga kollegor. Idag har kvinnorna hunnit långt i den processen, och hela samhället engagerades till slut för att ta bort synliga och osynliga hinder.

För män pågår idag en liknande process. Den handlar om att bli sedd som fullgod förälder, och att få samma juridiska och praktiska föräldrarättigheter som kvinnor. Många män som går igenom vårdnadstvister märker att så inte ännu är fallet. Även män som blir föräldrar utanför ett äktenskap blir ofta varse sin egen rättslöshet (eftersom de endast blir vårdnadshavare efter mammans godkännande och underskrift).

En som fått smaka på en extrem variant av mannens ställning som förälder, är Ferat Korkmaz. Han har skrivit boken Pappa älskar dig! om sina erfarenheter. Så här presenteras boken:

När Deniz kom till världen i december 2005 uppfylldes hans pappa av en kärlek som överträffade allt han tidigare känt. Här var sonen – det var verklighet, han andades, han grät! En liten människa hade kommit till jorden och hans pappa svor dyrt och heligt på att ständigt vaka över pojken, att lära honom allt han visste och allt han kunde.

Några månader senare går världen i kras för pappa Ferat. Under en kombinerad semester- och arbetsresa utomlands försvinner mamma Selma med sonen Deniz. Hon har åkt hem till Stockholm, tömt familjens gemensamma lägenhet och flyttat till Tyskland. Nu börjar den svåraste kamp Ferat någonsin utkämpat – kampen för att få vara en del av sin sons liv. I boken får man följa en son som bor i ett annat land, talar ett annat språk och har en mamma som inte skyr några medel för att bli av med pappan. Det blev många resor till Tyskland för pappa Ferat – 21 gånger enbart under 2007 …

I Pappa älskar dig! berättas den gripande historien om en faders kärlek som trotsar alla hinder och som vägrar ge upp. Fyra år efter kidnappningen av sonen har vårdnadstvisterna kostat pappa Ferat hundratusentals kronor och ett oändligt antal tårar. Striden för sonens rätt att träffa sin pappa är den tuffaste han någonsin utkämpat. Och den pågår fortfarande …

Ett tragiskt livsöde, samtidigt som det visar på människans inneboende styrka och vägran att ge upp. Boken i sig är ett dokument över Ferats kamp för sin son.

Generöst nog har Ferat erbjudit sig att skänka ett ex av sin bok till en utlottning. Idén kom från bloggläsaren Pär, varpå jag frågade Ferat och fick grönt ljus.

Om du vill delta i utlottningen behöver du bara kort nämna det i en kommentar nedan. Kontrollera att du även anger en fungerande mejladress, så att jag kan kontakta dig som vinner (det är bara jag som kan se angivna mejladresser, ingen annan, och jag håller dem strikt för mig själv).

Uppdatering: Utlottningen har nu avslutats! Vinnare blev nr 23, Christer Karlsson. Grattis Christer!

Etiketter:  

27 kommentarer på “Utlottning: Vinn en bok av Ferat Korkmaz!”

 1. Gustaf skriver:

  Jag är också intresserad!

 2. Carl (@carlbren) skriver:

  Dito! Verkar vara en ganska tung historia men därför nödvändig att läsa!

 3. Trollan skriver:

  Är också intresserad av att delta i denna utlottning.

 4. Caranlachiel skriver:

  Absolut intresserad!

 5. President skriver:

  Jag är med!

 6. Christine skriver:

  Jag är också intresserad!

 7. Ninna skriver:

  Den vill jag läsa!

 8. Per skriver:

  Kan aldrig läsa för många böcker. Hit me!

 9. Pia skriver:

  Jag vill läsa den!

 10. Claes skriver:

  … den vill jag läsa!

 11. Bo Sundbäck skriver:

  Jag vill också gärna läsa boken!
  Några, lånade, förmedlade tankar….;

  http://vittensten.blogspot.com/2010/11/tankar-infor-begynnande-vardnadstvist.html

 12. Kim. O skriver:

  Jag är med.

 13. Gunnar (D.U.) skriver:

  Jag vill inte delta i utlottningen,
  men tycker det är bra du lyfter upp det här!

  Det är en av de mest ojämställda bitarna i samhället idag och är bland det värsta vi män/pappor kan råka ut för!
  Är ren och skär grov psykisk misshandel mot oss…
  Och vi som är drabbade känner extra av det nu under jul-nyårs-helgerna som varit!

  Dessutom kombineras ju ofta föräldraalinationen med social manipulation, som Sigvard beskriven i den här kommentaren, vilket ju inte precis förenklar livet för en:
  http://genusnytt.wordpress.com/2012/01/02/en-sjunde-feministisk-myt-spracks/#comment-91296

 14. Pär skriver:

  Jag har själv läst boken och kände igen mig. Den avgrundsdjupa sorgen och desperationen i att inte få vara med sitt barn. Att inte bli tagen på allvar som förälder. Jag grät oerhört mycket när jag läste Ferats och hans sons historia. Jag förundrades över med vilken enorm energi han kämpat för sin sons rätt att vara med sin pappa. Hur han så totalt satsat alla sina resurser. Jag är full av beundran för hur Ferat hur orkat driva sin kamp på alla plan och dessutom samtidigt orkat skriva ned skiten i en bok.

  Jag väljer att citera Carina Glenning som sammanfattar detta ämne så bra:

  ”Trots att jämställdheten nått långt på andra fronter går det irriterande trögt på det här området.

  Papporna känner sig maktlösa, tycker inte att de blir lyssnade på, hävdar att de hos socialen inte ens får ge sin version. Att det sedan står ”gemensam vårdnad” i några papper saknar betydelse. De får likväl inte träffa sina barn! Och går det så långt som till en vårdnadstvist står de sig slätt.

  Om mamman ”snott” barnet vid separationen får hon ofta ensam vårdnad, med hänvisning till kontinuitetsprincipen: barnet ska bo där det har bott mest. Mamman ”belönas” för att hon vägrat samarbeta om umgänget.”

  Ett stort tack till Ferat för att vi får läsa hans historia och ett stort lycka till i kampen.

  Ferat, din son älskar dig! En bättre pappa får man defenitivt leta efter.

 15. masa skriver:

  Vill vara med!

 16. Charlie skriver:

  Vill också vara med!

 17. Felicia skriver:

  Jag vill vara med!

 18. NinniTokan skriver:

  Jag vill också vara med:)

 19. Andreas skriver:

  Jag vill gärna vara med i utlottningen av boken.

 20. Björn skriver:

  Jag är definitivt med i lottningen. Ofantligt intressant historia som jag känner på mig kommer vara tung som bly men också inge något hopp om att motstånd ändå ges mot den orättvisa som sker.

 21. Christer Karlsson skriver:

  Det känns inspirerande att deltaga i en viktig tävling och kämpa för rättigheter att träffa deras barn.

 22. Pelle Billing skriver:

  OK, nu stänger vi utlottningen!

  Jag använde följande hemmasida för att generera en vinnare helt slumpmässigt:
  http://www.random.org/

  Det visade sig att den sist anmälde – Christer Karlsson – drog längsta strået. Grattis Christer!

 23. [...] en knapp vecka sedan lottade vi ut en bok här på bloggen. Nämligen Pappa älskar dig av Ferat Korkmaz, som handlar om hans långa [...]

 24. lena skriver:

  Jag är meeed!

 25. Pelle Billing skriver:

  lena,

  Utlottningen är alltså klar :)

Google