För fem dagar sedan lanserades en utmaning på bloggen.

Utifrån Jan Angners framgångsrika medborgarförslag i Norrköpings kommun väcktes tanken att samma förslag kan skickas in till många olika svenska kommuner. Om Norrköpings kommun kan fås att välkomna alla människor som utsätts för våld i hemmet, så borde fler kommuner kunna bli övertygade om samma sak.

Ibland är allt som behövs en liten knuff som är svår att motstå. Ett medborgarförslag är just en sådan knuff. Inte sällan är det lättare att inleda en förändring lokalt, istället för nationellt, eftersom rikspolitiker av förståeliga skäl dras med större prestige och ett större mått av ideologi.

Så här långt har flera i communityn hakat på (inklusive jag själv), och många stora och små kommuner har kontaktats. Här är de städer där ett medborgarförslag har skickats:

 • Norrköping (Jan Angner)
 • Stockholm – samtliga stadsdelsnämnder (Nobbe)
 • Malmö (Pelle)
 • Gävle (Maukonen)
 • Uppsala (Paul Berglund)
 • Örnsköldsvik (Marcus)
 • Göteborg (Magnus Karlsson)
 • Halmstad (Utanför)
 • Varberg (Erik)
 • Hägersten-Liljeholmens Stadsdelsförvaltning i Stockholm (Omar Damouk)
 • Järfälla (Jens)

Själv skrev jag ut mitt förslag, lade det i en genomskinlig folder och lämnade in det över disk i går. Kändes som en viktig symbolhandling att öppet stå för denna princip.

Här är de kommuner som kontrollerats och funnits ha hyggligt inbjudande sidor för båda könen. Således behövs inget förslag:

Det är en kommun som för närvarande undersökes närmare:

 • Luleå (Jo)

Här är en kommun som tydligen inte tar emot medborgarförslag:

 • Ludvika (Markus)

Det går fortfarande bra att claima din kommun och låta oss veta att du skickar in medborgarförslag! I förra inlägget finns en enkel mall att följa, så det går på några minuter att få i väg ett förslag.

Ett annat tips som inkommit är att skicka insändare till sin lokaltidning, och det är också en bra typ av vardagsaktivism. Många bäckar små är det som leder till Jämställdhet 2.0. Inte ett plötsligt jordskred.

En trevlig spinoff-effekt av detta bloggprojekt är att två tappra individer nu sitter och kartlägger samtliga kommuners hemsidor vad gäller hjälp vid våld i hemmet. Detta kan ge en hel del intressanta effekter när de är klara. Varför erbjuder vissa kommuner inte hjälp till utsatta män? Varför erbjuder vissa kommuner inte hjälp till kvinnor som slår? Mediavinklingarna kan bli många, och även intressera kvinnojourerna.

Det vi landar i är att individ alltid ska gå före kön, och alla individer ska få samma möjlighet till hjälp av sin kommun. Detta är en central princip för Jämställdhet 2.0, och borde vara en central princip för alla seriösa jämställdhetsaktivister.

Etiketter:  

31 kommentarer på “Uppföljning: Medborgarförslag angående våld i hemmet”

 1. Utanför skriver:

  Hej- även en liten insändare i vårt tecken. Dock inte om medborgarförslaget…än..

  http://hallandsposten.se/asikter/hplasaren/1.1489652-en-man-far-vara-pappa-om-mamman-vill

  Sprid gärna vidare :-)

 2. Mia. skriver:

  Utanför

  Bra insändare! Min enda ‘invändning’ är att det också blivit lättare att få enskild vårdnad i de fall där det faktiskt finns svåra samarbetssvårigheter. Men att jag samtidigt tror att man måste ‘se över denna klausul’. I de fall där en förälder är konfliktdrivande bör det finnas något stöd för den förälder som inte är det, oavsett kön naturligtvis sas. Utan en sådan ‘klausul’ eller annat stöd (‘obligatorisk’ koordinator, medlare etc) lämnas fältet annars fritt för en konfliktdrivande förälder att fortsätta ‘provocera’ även efter separationen.

 3. Erik Jämställdhet skriver:

  Hjätte bra inlägg. Det ända jag ställer mig emot är att man ska kvotera in men i verksamheten. Inget hindrar dock att man som många andra verksamheter göra en sattning för att locka män till myndigheten.

 4. masa skriver:

  På detta ämne, en intressant upptäckt: Polisen har en sajt om brott i nära relationer, http://www.polisen.se/komtilloss/

  Den är mestadels jämställd och faktabaserad i sin beskrivning och innehåll, men åtminstone i två viktiga fall är den tydligt vinklad mot ”mäns våld mot kvinnor” och ”våld i samkönade relationer”.

  Under ”Har det hänt dig?” tas upp att antalet offer är okänt, men därefter informerar man om antal drabbade kvinnor och att därtill kommer de brott som inträffat i samkönade relationer. Män som utsätts för brott av kvinnor i nära relationer tycks alltså inte existera.

  Under ”Är det du som slår?” sägs inte uttryckligen något om kön på den våldsamma personen, men de länkar som finns för vidare hjälp talar sitt tydliga språk: Rikskriscentra för män, Sveriges Mansjourers Riksförbund, Män för Jämställdet. Det tycks alltså vara bara män som behöver hjälp att hantera sin agression.

  Trots mycket bra med sajten (bl. a. nämner man även pojkars utsatthet i hederskultur), tycks den likväl sprida idén att kvinnor och homosexuella bara kan vara offer och heterosexuella män bara kan vara förövare i dessa sammanhang.

  Varför ingen diskussion och hänvisning om brott i nära relationer som män råkar ut för från kvinnor?

  Varför inga råd/hänvisningar till de kvinnor som har problem med agressioner, kontrollbehov och liknande?

  Kanske någon har bra tips på formuleringar, statistik, länkar, organisationer osv som Polisen kan komplettera sin information med?

 5. John Nilsson skriver:

  Sverigedemokraterna har faktiskt motionerat om en förbättring av Mansmottagningen mot våld i Linköpings kommun, vilket jag skrivit lite mera utförligt om i anslutning till Pelles förra inlägg i ärendet:

  http://www.pellebilling.se/2012/01/utmaning-klarar-vi-det-som-norrkoping-lyckats-med/#comment-55735

 6. Mars skriver:

  John: Det är pinsamt med politiker som inte kan räkna till 100 – oavsett vilken färg de tillhör. Speciellt pinsamt för SD. Men det var en välskriven motion för övrigt.

 7. John Nilsson skriver:

  Mars,
  Så noggrannt har jag inte läst, men Karlsson skriver ju dels att ”antalet offer är i stort sett det samma oavsett kön”, dels att ”[av] de skadade var 68% kvinnor och 38% män” – så man får väl anta att han menar olika saker här. De senare siffrorna står nog för hur stor andel av ”offren” av respektive kön, som fått mera betydande skador, skulle jag tro. Annars blir det ju fel som du skriver, för 68% + 38% = 106% (om nu jag har räknat rätt…). ;-)

 8. Pelle Billing skriver:

  Har lagt till Eslöv i listan av checkade kommuner. Skriv här i tråden eller kontakta mig om du kolla upp någon kommun eller skickat in ett förslag!

 9. [...] Att könskoda olika tillstånd eller olika former av utsatthet är farligt. Vi vet hur illa det gått i många kommuner när de ska hjälpa personer som utsatts för våld i hemmet. [...]

 10. [...] de av er som inte känner till bakgrunden till detta går det bra att läsa in sig här och här. Kortfattat handlar det om att Jan Angner skickade in ett medborgarförslag i Norrköping, om [...]

 11. Markus skriver:

  Jag tar och kollar in hur det ser ut i Ludvika :) .

 12. Markus skriver:

  Okej där gick jag på en nit, Ludvika kommun tillåter inte meborgarförslag.

 13. Pelle Billing skriver:

  Markus,

  Det var dåligt av dem! Men mycket bra att du kollade upp. Jag uppdaterar ovan.

 14. NinniTokan skriver:

  @ Markus
  Ludvika behöver pisk på fingrarna:
  Kvinnor
  Män

  Jag hade skrivit här

 15. Pelle Billing skriver:

  Ninni,

  Jag det var bland det värre jag sett! Om någon skickar in förslaget till Ludvika (vare sig det kallas Medborgarförslag eller inte) så låt mig veta!

 16. Erik Jämställdhet skriver:

  Om man läser på våld och hot så erbjuder kommunen hjälp genom Mottagningen inom individ- och familjeomsorgen för både våldsutsatta män och kvinnor men informationer och rubriksättning är under all kritik. På sidorna står mejl till socialförvaltningen som man också kan kontakta.

  http://www.ludvika.se/omsorgstod/missbrukochvald/valdochhot.4.55e94f9a1284469542880004893.html

 17. [...] är en av de som deltar i bloggens upprop till Sveriges kommuner. Kravet är att den kommunala verksamheten mot våld i nära relationer ska vara jämställd. Det [...]

 18. Jan Angner skriver:

  Någon skrev någonstans att Linköpings kommun är hyfsat jämställd? Det är den INTE. Den är ungefär som Norrköpings, innan förändringen där i jan 2012.

 19. [...] du kanske känner till pågår ett projekt på bloggen, där ett flertal av oss skickat in medborgarförslag till våra kommuner. Förslaget handlar om att den kommunala verksamheten mot våld i nära relationer ska bli [...]

 20. [...] Projektet att få så många svenska kommuner som möjligt att ha en jämställd verksamhet mot våld i nära relationer, har nu tagit ytterligare ett litet steg i rätt rikning. [...]

 21. [...] du säkert märkt att bloggen håller på att utvecklas en hel del för närvarande. Ett pågående projekt om medborgarförslag börjar ge resultat, och en plattform för jämställdhet ska utvecklas – [...]

 22. [...] bloggen pågår det olika projekt för att komma närmare målet om Jämställdhet 2.0. Dessutom kommer regelbundet olika krönikor, [...]

 23. [...] ta ställning till om även män ska kunna få hjälp mot våld i hemmet. Kampanjen har följts upp här och här, och fortsättning följer. Självfallet kommer jag att hålla er informerade om hur det [...]

 24. Erik Jämställdhet skriver:

  Uppdatering Varberg.

  Tre månader har nu gått sen jag kontaktade kommunen och fick det något otillfredsställande svaret, av chefen för vuxenenheten på socialstyrelsen:

  ”Hej Erik!

  Tack för dina synpunkter, vi tar med oss dem i vårt fortsatta arbete med våld i nära relationer.”

  De har trots att de ska ta med sig ”mina synpunkter” i sitt fortsatta arbete inte ens ändrat informationen på kommunens hemsida, som likställer offer med kvinnor och förövare med män.

  http://www2.varberg.se/default.asp?viewset=&on=Social omsorg&initid=1617&heading=Social omsorg&mainpage=templates/02.asp?sida=1822

  Jag skickade därför ett nytt mejl till dem:

  ”Hej

  Den 10 januari 2012 kontaktade jag Er med syftet att belysa mäns utsatthet för relations våld. Det har nu gått tre månader och ännu verkar inget ha skett. Det är förståeligt att det kan ta lite tid att ändra i policyn och arbetssätt men att göra informationen på kommunens hemsida könsneutral borde inte ta mer än 10 -15 minuter.

  Jag får uppfattningen att Varbergskommun fortfarande inte tar mäns utsatthet för relationsvåld på allvar. Kanske är det så att forskningen om mäns utsatthet som jag hänvisade till inte är tillräckligt? Om så är fallet bifogar jag här fler studier. Som en bifogad fil ligger ett dokument av forskaren Martin S. Fiebert, vid Department of Psychology California State University, Long Beach, där han har samanstält studier i ämnet. Andra studier som jag har och som han inte har tagit upp listar jag nedan. Totalt är det 574 studier som visar att en betydande del av offren för relationsvåld är män och förövarna kvinnor.

  Ånyo lägger jag fram mina förslag :

  Att Varbergs kommuns policy för våld mot kvinnor ändras så den:

  - blir könsneutral

  - omfattar (erbjuder stöd till) alla kommunens medborgare, både för de som drabbas och de som utsätter andra, oavsett kön.

  Att Varbergs kommuns information om kvinnofrid ändrats så den:

  - blir könsneutral

  - ändrar namn till våld inom nära relationer, kvinno- och mansfrid eller liknande

  Blixt, M, Hradilova Selin, K. & Westlund, O. (2010). Brottsoffers kontakter med rättsväsendet. En fördjupande studie utifrån Nationella trygghetsundersökningen 2006-2008 och intervjuer med fokusgrupper. Stockholm: Brottsförebyggande rådet, Information och förlag.

  Douglas, K S. Dutton, D G. (2001) Assessing the link between stalking and domestic violence. Aggression and Violent Behavior 6. s 519–546

  Eagly, A H. Steffen, V J. (1986). Gender and Aggressive Behavior: A Meta-Analytic Review of the Social Psychological Literature. PsychoLogical Association, Inc.
  1986, Vol. 100, No. 3, 309-330

  Federal Ministry for Family Affairs, Senior Citizens, Women and Youth (2006). Violence against men. Men’s experiences of interpersonal violence in Germany. Results of the pilot study. Berlin, Tyskland.

  Hanzén, V. Öberg, T. (2010). ”Berättelser som inte finns – en studie om män som blir utsatta för våld i en nära relation”. Institutionen för Socialt Arbete, Göteborgs Universitet.

  Helweg-Larsen, K. Frederiksen. M L. (2008). Vold mod mænd i Danmark- Omfang og karakter. Minister for Ligestilling Statens Institut for Folkesundhed; Syddansk Universitet

  Holmberg, C. Stjernqvist, U. (2005). Våldsamt lika och olika: om våld i samkönade parrelationer. Stockholm: Stockholms universitet, Centrum för Genusstudier

  Hradilova Selin, K. (2009): Våld mot kvinnor och män i nära relationer. Våldets karaktär och offrens erfarenheter av kontakter med rättsväsendet. Stockholm: Brottsförebyggande rådet, Information och förlag.

  Sogn, H. Hjemdal. O K. (2009). Vold mot menn i nære relasjoner – Kunnskapsgjennomgang og rapport fra et pilotprosjekt. Nasjonalt kunnskapssenter

  Straus, M A (1997) Physical Assaults by Women Partners: A Major Social Problem. I M. R. Walsh (Red.). Women, Men and Gender: Ongoing debates. New Haven: Yale Univ. Press

  Jag hoppas att Ni snart kommer att åtgärda hemsidan och erbjuda hjälp för alla både offer och förövare oavsätt kön.

  Med Vänliga Hälsningar

  Erik …..”

  I nuläget har de inte svarat. Om inget sker eller att jag får ett vettigt svar inom den närmsta månaden är min plan att gå genom kommunfullmäktige, både genom deras frågestund för allmänheten samt genom att informera ledamöterna.

  Sen ser jag att kungsbacka har fallit bort i listan. De erbjuder hjälp och information till både förövare och offer oavsett kön. Kort sagt de är godkända.

 25. NinniTokan skriver:

  Bra Erik! Jag är duktigt imponerad och känner mig stolt över att vara ”i ett vi” med dig.

 26. Erik Jämställdhet skriver:

  Tack Ninni dina ord värmer (#^_^#)
  Jag gillar att vara vi med dig också.^^

  Om vi alla kan ta våran hemkommun så gör vi en jätteinsats. Om vi sen går vidare till grannkommunen och sen vidare har vi snart uträttat storverk. Många beckar små.

 27. Erik Jämställdhet skriver:

  Uppdatering Varberg

  Nu har de hört av sig igen:

  ”Hej Erik!

  Vi fokuserar just nu på arbetet med att skapa nya insatser för att ge hjälp åt våldsutsatta personer samt våldsutövare (oavsett kön).”

  Mitt svar:

  ”Tack

  Jag känner själv en kille i Varberg som under en längre tid blev utsatt av sin flickvän på alla sätt (utom utpressning genom barnen) som ni listar på Eran informations sida. Händelserna ligger nu 7 år eller mer tillbaka i tiden. Då fanns det varken information eller hjälp vare sig i Varberg eller resten av samhället.

  Därför gör det mig glad att Ni nu kommer att rätta till detta så att fler kan få hjälp.

  Jag ser fram emot att se vad Ni kommer fram till.”

  Efter som de nu skriver att de håller på att arbeta om insatserna kommer jag ge dem mer tid, troligtvis till början av hösten med tanke på semestertiderna. Om de ändrar på något innan dess kommer jag givetvis medela detta.

 28. [...] kampanj om Medborgarförslag för jämställd verksamhet mot våld i nära relationer. Som kan ses här är det Magnus Karlsson som driver frågan i [...]

 29. [...] i samhället som erbjuder hjälp och stöd – bli lika tydliga på sina hemsidor. Bloggen har ju dragit sitt strå till stacken, för att detta ska bli verklighet vad gäller offer för våld i hemmet.Tips: Hannah Lemoine [...]

 30. [...] i början av året har denna blogg drivit en kampanj där bloggläsare kontaktar sin kommun med ett medborgarförslag om jämställdhet verksamhet mot våld i nära relationer. Många kommuner riktar annars sin [...]

Google