I Aftonbladet skriver 22-årige Tommy Lagestam om sin ätstörning. Att kräkas upp maten blev en form av beroende.

När han sedan skulle söka hjälp, kände han sig osynlig:

Jag ville söka hjälp. Jag visste att jag aldrig skulle kunna bli hel igen om jag inte fick hjälp. Så jag började googla. Jag sökte från klinik till klinik, självhjälpsidor och ungdomsmottagningar. Med väldigt få undantag möttes jag av texten ”Många unga kvinnor drabbas av ätstörningar.” Det kan vara den mest skrämmande mening jag någonsin har läst. Det var den sista bekräftelsen på att jag inte var normal. Män ska inte drabbas av ätstörningar. Män ska inte må dåligt. Jag ska inte må dåligt. I hundratals år har det varit ett socialt accepterat tankesätt att män ska vara någon sorts känslolös klippa. Inte känna, bara arbeta och ha makt.

Att könskoda olika tillstånd eller olika former av utsatthet är farligt. Vi vet hur illa det gått i många kommuner när de ska hjälpa personer som utsatts för våld i hemmet.

Tommy Lagestam blev osynlig då han tillhör fel kön. Vården och övriga hjälpinstanser hade kunnat skriva ”många kvinnor och en del män drabbas av ätstörningar”, och vips hade det varit mer inbjudande.

Självfallet ska samma princip gälla när män är i majoritet. I de fallen ska inte kvinnor uteslutas. Dock upplever jag inte att detta är något stort problem.

Har du någon gång sett information om hemlöshet, självmord eller dödsfall på arbetsplatser som specifikt vänder sig till män medan kvinnor exkluderas? Jag har inte det.

Och gott så. Låt oss nu bara hoppas att samma princip kan appliceras på de tillstånd där kvinnor är i majoritet. Alla medborgare har samma rätt till hjälp, oberoende av kön, etnicitet, sexualitet, etc.

Tänk att detta så ofta glöms bort i vår iver att hjälpa kvinnor.

Etiketter:  

12 kommentarer på “Ung man med ätstörning kände sig inte välkomnad av vården”

 1. Sara skriver:

  Att bara kvinnor drabbas av än det ena och än det andra kan göra många barn/ungdomar, men även vuxna, förvirrade eftersom det inte finns några kön idag:)
  Det är ju en social konstruktion enligt feministerna. Men de glömmer att göra texter och lagar könsneutrala i samhället.

 2. Aktivarum skriver:

  Det har inget med ätstörningar i sig att göra, har att göra med hjälpbehov. En man skall enligt konventionerna inte ha behov av hjälp utan skall tvärtom hjälpa ”försörja” a) sig själv och b) sin flickvän och c) alla kvinnor i världen. (det sista uppenbart på de flesta manliga politiker och myndighetschefer som gör karriär på att ge andras pengar till okända kvinnor)

  Då c) betyder vara feminist (i handling) är det sålunda extremt fel att mannen inte är feminist och tror sig ha rätten att diskutera dessa saker – såvida inte utgångsläget är hur diskussionen kan hjälpa kvinnor.

  Det sistnänmna är det mest uppenbara i debatten. Lägg märke till hur feminister först klagar på machomän och traditionell manlighet men så snart en man ifrågasätter feministiskt tolkningsföreträde så beskrivs han som rädd, ängslig etc..

  Feminismen kan sammanfattas – tänk sociologiskt – agera biologiskt!

 3. Felicia skriver:

  Sara: Ingen feminist säger att KÖNEN är påhittat, men könsrollerna och de sociala könen. Herregud jag är kvinna och är född med en fitta, men det säger ingenting om mig som person rent biologiskt. Det är skillnad.

 4. Sara skriver:

  Nu menade jag inte kön som i penis och slida:)

 5. Aktivarum skriver:

  Felicia:

  ”Herregud jag är kvinna och är född med en fitta, men det säger ingenting om mig som person rent biologiskt. Det är skillnad.”

  Felaktigt påståendet från dig. Män/kvinnor föds inte likadana (inte samma anlag, anatomi eller talang) och sålunda säger det om dig
  1. Vilken grupp av personer du är mer sannolik att hamna i när vi mäter någonting
  2. Vilka ungefärliga personlighetsdrag du är mest sannolik att ha jämfört med en annan person

  Samma logik hade gällt om du var en katt, hund eller guldfisk. Att säga det inte säger något om dig är värsta sortens arrogans och antyder du ser dig själv som ett litet snäpp under vad religioner kallar gud.

  Dvs en övernaturlig kraft som inte följer någon av naturlagarna! Vem som lurat i dig nåt så absurt vet bara du själv men precis som med religioner blir det inte mer sant för att du övertygar dig själv om behovet att inte argumentera.

 6. leifer skriver:

  Sara

  Ja det är nåt paradoxalt detta med att feminismen pratar om kön som social konstruktion och sen kan komma med allehanda skit om män (aldrig ett ont ord om kvinnor) liksom mäns könskollektiva ansvar för alla andra män. Och att människor med en snippa mellan benen (ursäkta men feminister älskar könsord så använder samma uttryck) ska pushas fram, kvoteras in etc etc.

  Sen kan samma feminister igen prata om att man vill ha mjukare ledarskap och lyfta fram det feminina (oavsett kön), för att sen igen då bara lyfta fram kvinnor (även då kvinnor som har maskulin ledarstil). Man kan till och med komma fram till att kvinnor har andra kvalifikationer enbart pga sitt kön än män (kort, kvinnor har rätt kön, män har fel kön), för att sen igen prata om kön som social konstruktion.

  Hur går det ihop?

 7. Fredrik skriver:

  Felicia

  Är det inte bättre att låta människor har sin upplevelse av att vara det dom är? I det ingår att de är sitt kön, till viss del, så som de är födda. Resten, att skapa sig en egen karaktär, en egen identitet är äventyret. Det är fascinerande hur medelålders kvinnor i media och feminister i politiken tror att dom är dagmammor åt Sveriges befolkning. Vilken rätt har du att utöva beteendestyrning på dagisbarn (förutom att stoppa rent våld eller mobbning) eller försöka styra människor utifrån en teori du tror på?

  Här har du en annan ”teori”: feminism är en evolutionär återvändsgränd.

  ”first of all this needs to be said: there never was a war”

  ”how can you say that bill?”

  ”well, a war is when two armies are fighting”

 8. Sara skriver:

  Det är det som är problemet med feminismen. Den ångar på i gamla hjulspår och ser inte till höger eller vänster, bara bakåt, på hur ”orättvist” samhället var mot kvinnor. Och hur det är idag vågar man inte ens säga utan att få svärmen över sig. Det är ungefär som att säga till en feminist att det värsta har varit – och få till svar att det har det inte alls och att de måste feminisera mera:)
  Att feminismen använder sig av paradoxala metoder kan ju var och en se. Om man vill se sanningen.

 9. Fredrik skriver:

  Sara

  Jag tycker det är talande att det kallas ”the feminist movement”, som en rörelse framåt, det måste ständigt hittas på nya saker att föra krig mot för att hålla rörelsen vid liv.

  Jag tycker de flesta idag borde inse att feminismen är en parasit på samhällskroppen, det borde inte vara svårt att lämna den som ett dött skal heller och låta den försvinna.

  Människor börjar fundera, hmm nu när feminismen är borta för alltid, vad ska vi hitta på då?

 10. Trollan skriver:

  Första gången jag såg någon som haft anorexia var när mamma pekade ut någon släkting till henne som haft det och hade det som varnande exempel. Eftersom personen då var rätt smal (till skillnad från resten av släkten) så tyckte jag väl kanske inte att det var så avskräckande. Men mamma mumlade lite om att han hade problem sedan dess. Det var alltså en kille. Men alla program jag sett, och information jag sett sedan dess har handlat om kvinnor framförallt då unga tjejer. Jag kan förstå att det måste kännas exkluderande att försöka få hjälp som en man. Jag hoppas att vården får sig en aha upplevelse av detta.

 11. AV skriver:

  Felicia: ”Herregud jag är kvinna och är född med en fitta, men det säger ingenting om mig som person rent biologiskt. Det är skillnad. ”

  Jo, det säger faktiskt en hel del om dig rent biologisk. Du är en biologisk varelse och din kropps funktioner styrs i allra högsta grad av ditt kön. Du har andra hormoner, fler naturliga fettreserver, annan kroppsbyggnad och lite olika grundbeteenden än de flesta män. Däremot säger det ingenting om hur just du som individ fungerar socialt. Du kan gilla motorsport, jaga älg och spotta snus som en hel karl, sas. Eller bara älskar att baka cupcakes, eller kanske t o m blanda manliga och kvinnliga uttryck friskt. Genomsnittet säger inget om individen. I genomsnitt är det skillnader även socialt mellan grupperna män och kvinnor. Att tro att hälften av alla förskollärare plötsligt kan bli män och hälften av alla alpinister plötsligt bli kvinnor är hybris i social ingenjörskonst. Dock kan man inspirera en del att tänka utanför ramarna. Sakta kommer de manliga förskollärarna och de kvinnliga alpinisterna öka, men något mål på 50/50 är nog orealistiskt.

  Men On topic: Vad har du att säga om att killar med ”kvinnliga” problem osynliggörs? Hur kan man fokusera så mycket på kvinnors problem att man faktiskt förstärker traditionella könsroller om att kvinnor är svaga, väna och skyddsvärda medan män ska va starka, stå pall och klara sig själv? Hur kan det komma sig att tongivande feminister inte vill ha könsneutral lagstiftning och vägrar att se att kvinnor kan vara förövare och män offer? Och därmed förstärker fördomar om kön och cementerar könsroller. Att feminister idag låter ideologi gå före faktisk fakta? Det vore intressantare än dina funderingar om arv och miljö.

 12. Läkare skriver:

  Aktivarum!
  Fel finns ingen skillnad på anatomi. Kvinnor och män har samma anatomi och fysiologi. Musklerna ser ut på samma sätt och funktionen är den samma, energiprocesser funkar på exakt samma vis, finns ingen skillnad där. mm.
  Det är bara hormoner som är annorlunda.
  Men lägg därtill att en kvinna som inte äter p-piller inte har samma östrogen mängd som kvinnor som äter p-piller. Observera att det finns östrogenfria preparat också. Dessa kvinnor har ej hög östrogen produktion.
  Kvinnor kan tillföra mer östrogen i kroppen, i många fall måste hon göra det för att skydda sig. P-piller med östrogen hormon ger ökad risk för blodpropp och även cancer, bröstcancer. Ingen tillfällighet att kvinnor dör i bröstcancer.
  Enligt Jan-Åke Gustafssons teori är det bara en av de två östrogen-receptorerna som står för uppkomsten av tumörer i bröst och livmoder, A-receptorn. Den andra receptorn, B-receptorn, ger skydd mot benskörhet, hjärtsjukdomar, förstörelse av hjärnceller och annan påverkan av hjärnan.

  Som kvinna ska du ha 300 gånger så mycket progesteron som östrogen i kroppen. Detta är tyvärr sällan fallet. Det som gör att många kvinnor har östrogendominans är bland annat användandet av p-piller och hormonstavar, att kvinnor i klimakteriet ordineras kemiskt östrogen och att många saker runt oss innehåller östrogenliknande ämnen (plaster, bilavgaser, lösningsmedel, växtbesprutning mm) som våra kroppar tar upp. Även stress bidrar till att sänka progesteronhalten eftersom kortisolet, stresshormonet, konkurrerar ut progesteronet.

  Progesteron är ett mycket viktigt hormon som styr många processer i Din kropp, har Du för lite progesteron kan det leda till missfall, infertilitet, benskörhet, svåra klimakteriebesvär, allergier, huvudvärk/migrän, sömnproblem, PMS, livmodercancer, minskad sexlust, depression, lågt blodsocker, hjärt- och kärlsjukdomar, övervikt, att du åldras i förtid, depression, trötthet, håravfall, gallstensproblem, ökad benägenhet för blodproppar, minnesförlust, kvarhållande av vätska i kroppen, dysfunktion av sköldkörteln mm.

  Även män behöver ofta tillskott av progesteron, om än i mycket mindre doser än kvinnor. Progesteron har bland annat visat sig hjälpa vid prostataförstoring.

  Dessutom spelar hormoner mycket liten roll för hur vi är som personer. Agerandet kan vara annorlunda, ej nödvändigtvis.

Google