Finansmannen Christer Gardell intervjuas på E24:

Till något helt annat. Du är med i rekryteringsbolaget Women Executive Search, som inriktar sig på rekrytering av kvinnor till chefsnivå och styrelser. Hur kommer det sig att du är engagerad i det?

–Jag fick en fråga och jag tyckte att det var ett piggt initiativ. Jag tror att det är bra att ha den typ av firma som går utanför de traditionella rekryteringsfirmorna som är väldigt fokuserade på medelålders vita män. Jag tycker att det är viktigt att få fler kvinnor i ledande befattningar.

I ditt eget bolag är fem av fem styrelseledamöter män. Samtliga av bolagets sex partner är också män. Vore det inte bra att börja på hemmaplan?

– Jo, vi söker kvinnor, och har gett en del kvinnor erbjudanden. Men vi har några stycken och skulle gärna ha fler.

I styrelsen?

–Nej, i företaget.

Gardells företag heter Cevian Capital, och en snabb kontroll visare att intervjuaren har rätt. Det är bara män som är styrelseledamöter och partners.

Personligen respekterar jag Gardells och Cevian Capitals rätt att själva anställa den kompetens de vill ha och tycker sig behöva. De känner sin verksamhet bättre än någon annan, och kan utifrån detta bedöma vem som är lämplig.

Tydligen är inte Gardell lika säker på att andra firmor klarar av att anställa den bäst lämpade personen. Utan de kan nog behöva sig en spark i ändan av Women Executive Search. Som så ofta i jämställdhetsfrågan anses andra behöva styras utifrån, medan man själv har koll på sitt liv och sin verksamhet.

Jag funderar också på hur kvinnor upplever det att bli värvade av Women Executive Search. Är det lite grann som att bli uppringd av Arbetsförmedlingen och bli erbjuden en datakurs?

Skämt åsido så önskar jag Christer Gardell all lycka till i sitt arbete, och jag hoppas att han kan ställa sig bakom att den bästa lämpade alltid ska få jobbet – oberoende av kön, sexualitet, etnicitet – och utan någon kvotering.

Etiketter:  

26 kommentarer på “Som alltid är det någon annan som ska förändra sig”

 1. pkp skriver:

  Alla initiativ som värvar bra folk är bra initiativ. Och det är ju ett egensyfte att mångfaldifiera en arbetsplats… Så länge ingen ”kvotering” sker så är det hur bra som helt med nischrekrytering, så jag kan tyvärr inte relatera till Arbetsförmedlingsparallellen.

 2. REevolv skriver:

  @pkp
  Varför är det ett egetsyfte med att mångfaldifiera en arbetsplats? Kan du utveckla?

 3. pkp skriver:

  @REevolv:
  Om inte annat så är det en högst personlig åsikt att homogenitet är tråkigt och oinspirerande…

 4. hamstrn skriver:

  Vi vet ju båda att han inte kommer att anställa en kvinna själv utan att han bara utnyttjar mediatid och vurmen för kvinnor i arbetslivet för att flytta fram sin egen position.

 5. hamstrn skriver:

  @pkp

  Men det är produktivt och effektivt?

  Är inte meritokrati en bättre lösning även om det medför homogenitet…?

 6. pkp skriver:

  @REevolv:
  För mig är det produktivt och effektivt med mångfalden som vi pratar om.

  Och för att förtydliga så trumfar inte mångfald merit.

 7. REevolv skriver:

  @pkp
  Homogenitet må vara tråkigt och oinspirerande men har det ingen eller negativ inverkan på produktion/vinst så spelar det ju ingen roll?

  Varför glömmer vi att vi lever i ett kapitalistiskt system där endast vinsten räknas? Hade det varit bättre med kvinnor i styrelser (baserat på deras kön och inte kunskap) så hade marknaden reglerat detta för längesedan.

  @hmstrn
  Tror du har helt rätt. Klart han gör det här utspelet bara för att tjäna några billiga poäng…

 8. pkp skriver:

  @REevolv:
  Din tilltro till kapitalismen är lovvärd. Jag kan till och med köpa att produktion och vinst har liten eller ingen korrelation till mångfald. Men: Jag ser inte världen som siffror och algoritmer. Därför har vi olika åsikt och pratar om olika saker.

  @hamstrn:
  Din länk har inget med diskussionen att göra. Intressant artikel dock, så du fick några ”billiga poäng” ;)

 9. Pether skriver:

  hamstrn:

  ‘gender neutral’ säger de, men man ser endast princesskläder o annat tjejigt plojj. Hon fick en pojk, men hade hellre velat ha en flicka, alltså bestämde hon sig för att tortera barnet genom att tvinga på det tjejiga saker. O sedan skylla på genustrams.

  Hur många år kommer det ta innan ungen tar sitt liv?

 10. REevolv skriver:

  @pkp
  Och det är ju där feminismen fallerar fullständigt. Det spelar ingen roll HUR man ser på världen ( eller hur man VILL se på världen). Det som spelar roll är hur världen defakto ÄR… Man kan inte kalla ett äpple för ett päron bara för att man ”tycker” päron smakar godare. Eller man kan ju naturligtvis, men du förstår vad jag menar…

  För övrigt är jag inte överförtjust i den råa och kalla kapitalismen, men nu lever vi i det och det är bara att titta på världen med öppna, nyktra ögon…

 11. hamstrn skriver:

  Pether

  Jag förstår att du ställer en hypotetisk fråga mot slutet. Förhoppningsvis så tar Sasha inte alltför stor psykisk skada av att hans föräldrar leker med hans könsidentitet.

  Vanligtvis är könsidentitet inget problem för än barnen kommer i puberteten. Att då fortsätta att påtvinga honom en feminin könsidentitet kommer bara att sluta i katastrof då han ofrånkomligt kommer att börja jämföra sig med jämnåriga pojkar och äldre män.

  Det ironiska i det hela är att barnet vet hela tiden att det är en pojke eller flicka. Det är bara föräldrarna som lurar sig själva och omvärlden att han är en ”hen”…

 12. hamstrn skriver:

  @pkp

  Jag brukar länka intressanta saker i bloggens kommentatorsfält. Dels för att jag inte har Pelles e-post adress och för att jag vill dela med mig till alla läsare.

  Gläder mig att du fann artikeln intressant.

 13. h:o skriver:

  hamstrn

  Längst upp på denna sida, andra raden uppifrån, finns möjlighet att skicka mail till Pelle. Klicka på fliken det står ‘kontakt’ och fyll i formuläret. Svårare än så är det inte att komma i kontakt med Pelle.

 14. hamstrn skriver:

  h:o

  Ah. Tack!

 15. leifer skriver:

  Christer Gardell pratar om vita medelålders män som nåt dåligt. Förstår han inte att det inte är en homogen grupp? Det finns stor variation där, liksom det gör t.ex. bland svarta medelålders kvinnor. Men han kan väl själv kliva av och lämna sin post till en kvinna, så kanske hans jobb blir bättre gjort?

  Sen är det ju just så att det är numerärt mest vita män i Sverige bland männen, liksom det numerärt är mest vita kvinnor. Om man nu inte bryr sig om hudfärg, så varför det nu dåligt att vara att vara just vit? Varför värderas hudfärg som en grupp av Christer Cevian? Och hur ska ex. en vit medelåders man som är arbetslös tolka detta budskap?

 16. Jenny Kristiansson skriver:

  mnjhh

 17. Jenny Kristiansson skriver:

  Förlåt jag bara testade en grej.

 18. Pelle Billing skriver:

  Yes, kontaktformuläret fungerar bra för att till exempel skicka tips.

 19. Anonym skriver:

  Off topic, men jag vill dela med mig av två WTF de senaste två dagarna!

  I fredags satt jag på möte på jobbet. Vi ska rekrytera ny chef till avdelningen. Jag jobbar på ett av Sveriges största industriföretag. 6 personer har sökt tjänsten.Den enda frågan som dyker upp kring de sökande är:
  - Är det någon kvinna som sökt tjänsten.
  Svaret var nej.
  Jag funderade på att fråga hur många homosexuella som sökt. Men jag knep igen. (som vanligt)

  Kom precis hem från krogen, där det hände något märkligt.
  Hade precis beställd en drink till mig och min vän när jag blev knuffad i ryggen och hör orden. Kvinnorna först!
  Jag vänder mig om och ser en kille och en tjej.
  Jag frågar vad de sa.
  Killen säger – tjejerna först.
  Jag: Varför då?
  Killen: Jo för att du vet tjejer har det så tufft. De får kämpa så.
  Jag: Hur menar du då. På vilket sätt?
  Killen: Jo det tjänar mindre.
  Jag: Det stämmer inte. Det är lika lön för lika arbete i Sverige. Kolla statistiken.
  Killlen.: Nej, Exempelvis tjejer som jobbar här i baren har 100 kr mindre i lön.
  Jag: WTF! Häng med här så frågar vi en bartender. Välj vilken du vill.
  Jag; Du bartendern, tjänar du mer än tjejerna som jobbar här?
  Barntendern: Ingen aning vad tjejerna tjänar.
  Jag: Men tjänar du 100 sek mer än tjejerna.
  Bartenderna: Det tror jag inte.
  Jag: Du hör ju. Läs SCB´s statistik. Det är lika lön för lika arbete i Sverige.
  Killen: Nej, tjejer tjänar mindre.
  Jag: Men varför knuffade du mig i ryggen? Tycker du att jag ska lämna min plats i baren så fort det kommer en tjej som vill beställa.
  Killen: Ja, tjejer har det mycket tuffare än killar.
  Jag:WTF. Du har fel. Läs på.

  Jag har väldigt svårt att förstå Gardell, min arbetskamrat och killen i baren. Känns ganska märklig att man ska maka på sig hela tiden pga sitt kön.
  Och framförallt är det märkligt att man varje dag hamnar i situationer där man förväntas maka på sig och där kvinnor anses ha förtur pga att de anses förtryckta, men att det inte går att finna fakta.

 20. hamstrn skriver:

  Anonym

  Vilken oerhörd chivalresk idiot du råkade ut för. Förstår han inte att kvinnor kan själva?

 21. leifer skriver:

  Anonym

  Såna berättelser från vardagen är intressanta, vi får försöka bidra alla med mer sånt. Sen är väl förvisso krogen långtifrån jämställd så att säga (då menar jag snarare tvärtom, män är i underläge). Ex brukar det vara överskott på män.

 22. JD skriver:

  Det finns nog bara en sak att säga om det här och det är:
  Money Money Money, Must be funny, In a rich MANS world.

  Man behöver inte ha bordell för att tjäna pengar på kvinnor.

 23. Pelle Billing skriver:

  Anonym,

  Bra att du tog diskussionen i baren! Bara att väcka tanken om att kolla upp vad som gäller sår ett frö hos honom inför framtiden. Vardagsaktivism när den är som bäst.

 24. _Rational skriver:

  Det finns en blogg som påstår att män är skyldiga till finanskrisen eftersom dom sitter i styrelser överallt (på norska):
  http://maddam.no/2012/01/gradige-menn-har-forarsaket-krisa-ma-pliktoppfyllende-kvinner-ta-konsekvensene/#comment-1850

  Gillar skarpt ThomasMenckens svar, och speciellt det här:

  ”Men dersom man analyserer situasjonen og ser at et gjennomsnittlig styremedlem i et Fortune 500 selskaper gjerne er mellom 45 og 70 år gammel. Har fartstid og ledererfaring fra bransjen, som regel en utdannelse fra en eksklusiv skole så kan man regne litt.

  Dersom man går ut i fra at gjennomsnittet er 55 år gammel, noe som gir en arbeidserfaring utenom studier på omtrent 30 år, så er man på 1982. Dersom man går ut i fra 5 års utdannelse, så er vi i 1977, (før likestillingsloven). Jeg har ikke funnet statistikk i dette tilfellet, men jeg går ut i fra at jeg ikke er så langt fra sannheten dersom jeg sier at antallet studenter for bank, finans og lignende yrker i 1977 høyst sannsynligvis var mannsdominert.”

 25. Pelle Billing skriver:

  _Rational,

  Ja, en viktig faktor är detta. Finns också fler men detta är en.

Google