Senaste månaden på bloggen

26 januari 2012, av Pelle Billing

Den senaste månaden har innehållit en hel del helger då nyhetsflödet i media gick lite på sparlåga.

Här på bloggen har det dock hänt förvånansvärt mycket, kanske för att den börjat skapa sina egna nyheter:

 • En bloggkampanj har lett till ett flertal inskickade medborgarförslag om jämställd verksamhet mot våld i nära relationer (härligt att så många valt att delta!). Det handlar alltså om att kommunerna blir tvungna att ta ställning till om även män ska kunna få hjälp mot våld i hemmet. Kampanjen har följts upp här och här, och fortsättning följer. Självfallet kommer jag att hålla er informerade om hur det går här i Malmö när jag presenterar mitt förslag muntligen för kommunen.
 • Den norska serien Hjernevask har inte köpts in av SVT, trots att det var en omåttligt populär dokumentärserie i Norge. Därför har sex av sju avsnitt (alla som är relaterade till könsfrågor) sammanställts här på bloggen. Temat är att biologi inte får glömmas bort, i vår skandinaviska iver att göra allt till sociologi. Länkar: del 1, del 2, del 3, del 4, del 5, del 7.
 • I november förra året stormade det för fullt kring SCUM-föreställningen på Turteatern. Manshat gjordes till konst, och gymnasieklasser skulle bjudas in. Det som ställde allt på sin spets var ett påstått mordhord från Medborgare X (som de flesta insåg var en satir som gick för långt). Genom att bloggen nu gjort en exklusiv intervju Medborgare X, har otydligheter klargjorts och SCUM-debaklet kan läggas åt sidan.
 • Bloggen går mer och mer i en riktning att även arbeta konstruktivt och konkret, istället för att bara kritisera rådande missförhållanden. I den andan har skapandet av en Plattform för jämställdhet påbörjats, och det arbetet kommer att fortsätta löpa som en röd tråd under året. Kanske är plattformen helt putsad och klar som en vacker PDF-fil lagom till årets Internationella mansdag, där bloggen är en av Sveriges representanter.
 • Positivt är att första numret av New Male Studies Journal har släppts. Du kan läsa allt om det och ladda ner det gratis här. Jag är en av rådgivarna till tidskriften och om jag får tid kanske jag skriver en artikel åt dem framöver; det är viktigt att Sverige skapar goda kontakter internationellt.
 • Bloggen har börjat staka ut ett hållbart synsätt på könsroller förr och nu. I Patriarkatets oundviklighet i primitiva kulturer redogjorde jag för hur könsrollerna i historisk tid var mer eller mindre oundvikliga för vår överlevnad. Inlägget ledde till ytterst intressanta diskussioner, och ledde till en större tydlighet i synen på dagens könsroller. Därav kom gårdagens inlägg Mansrollen är det som en majoritet av män gör.

Personligen tycker jag det känns oerhört spännande att nu arbeta mer konstruktivt, och långsiktigt följa upp viktiga trådar och projekt. Målet för denna community är en ny jämställdhetspolitik och en ny syn på män, och då gäller det att vara specifik och konkret.

Det finns även en hel del nytt på gång i pipelinen, så vi går mot en ytterst spännande vår.

Som vanligt finns det möjlighet att stödja bloggen ekonomiskt. Att arbeta konstruktivt och konkret kräver ännu mer tid bakom kulisserna, utöver det som syns på bloggen. Om du tycker det är viktigt att det arbetet ska fortgå, eller till och med intensifieras, finns möjligheten att bidra ekonomiskt.

Jag är er representant i dessa frågor, och om jag ska kunna göra ett bra jobb behöver jag ert stöd. Jag ansvarar för att vara en fristående journalist som lyfter det som gammelmedia blundar för, samt gör bloggen till en träffpunkt för konstruktiv aktivism. Bäst är månadsvisa stöd, men även engångsdonationer är av stort värde:

 • Bankkonto SEB 5303-0032507
 • Plusgiro 31 17 80-1
 • Kreditkort via donationsknappen till höger. Du behöver inte ha Paypal för att använda den!
Etiketter:  

23 kommentarer på “Senaste månaden på bloggen”

 1. Mariel skriver:

  Senaste månaden på bloggen: En del nya läsare har hittat hit!

 2. Joel Johansson skriver:

  Tack för gott arbete, Pelle!

  Jag lägger in en liten månatlig överföring fr o m idag för att dra mitt strå till stacken. Det är hög tid.

 3. Urban/Moderatmännen skriver:

  Mm har lagt ut en blänkare också :-)

 4. h:o skriver:

  Pelle

  Jag har några frågor och påpekanden angående donationer.

  Hur har de som donerar pengar koll på hur pengarna används? Har du någon sorts bokföring att visa upp hur de används? Vilket inflytande får de som donerar pengar? Går pengarna direkt till dig personligen? Vad gör du med ”överskott”?

  Det är möjligt att det kan anses som dumma frågor för någon som är insatt i hur det funkar, men för oss andra är det jätteviktigt att få det redogjort.

  Det känns som det är väldigt viktigt med alla korten på bordet och att du är tydlig med vad som gäller. Jag tycker det vore bra med en egen flik högst upp som detaljerat talar om hur pengarna används.

 5. Mia. skriver:

  h:o

  Jag är inte heller insatt i hur det funkar men har inget behov av någon ‘redovisning’ mer än det jag ser här på bloggen. Får man valuta för pengarna så är man väl nöjd? Vissa betalar ett par hundra för ett par jeans andra slänger ut ett par tusenlappar. Personligen skulle jag hellre köpa de billigare jeansen och donera resten till PB då det i min värld är lika med ‘mer valuta för pengarna’. Och detta även om han ibland skulle synda och smyger in en lyxig kanelbulle i ekvationen för det är han isf värd tycker jag :)

 6. Urban skriver:

  Håller med dig Mia! Om Pelle väljer att äta ostron och dricka champagne för pengarna så får han gärna göra det då han gör ett fantastiskt jobb.

 7. Mariel skriver:

  Nu är pelle typ min Gud och jag litar på att han förvaltar pengar klokt. Även om det är i mat för att överleva och leva bättre. Men med all typ av religion så gäller det att inse se sin gud som felfri (personlig åsikt då) och därför kan det vara bra att få det lite redogjort. Så att han inte tar alla pengar och slutar sitt arbete, och bosätter sig på Bahamas. Det här med tillit kan faktiskt utnyttjas. Och det kan som sagt vara bra att se var pengarna går. Det skulle faktiskt öka min motivation att donera.

 8. Gunnar (D.U.) skriver:

  Tips till Pelle:

  Jag tar upp det här också, då jag tycker det är ett väldigt viktigt inlägg med tydliga fakta för mansrörelsen:

  Nu finns det en vetenskaplig artikel, publiceras i tidskriften Journal of Epidemiology and Community Health, som bevisar att pappor inte är skadliga för sina små barn, snarare tvärtom:

  http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/barn-inte-mer-skadade-nar-man-ar-hemma_6799681.svd
  “Mellan 1987 och 2007 tredubblades de föräldralediga dagar som togs ut av pappor, till över 20 procent av det totala antalet. Under samma period skedde nästa en halvering av skador bland barn upp till två års ålder som var så pass allvarliga att barnen blev inlagda.”

  “Det vore övermaga att ge papporna hela äran för de minskade skadorna under denna period, förklaringen är säkert mera komplex, men statistiken från Försäkringskassan och sjukvården ger i alla fall inget stöd för Sternbergs och Dahlströms verklighetsuppfattning.”

  “När vi granskade alla förstfödda svenska barn åren 1988–89 hade 817 råkat ut för olyckor som krävde inläggning på sjukhus medan mamma var hemma, mot 67 när pappa var hemma. I proportion till de uttagna dagarna löpte barnen 12 procent lägre risk att skadas när fadern hade ansvaret.”

  “Då man justerar för olika sociodemografiska faktorer försvinner denna statistiska skillnad, eftersom familjer där pappor valde att vara hemma ofta var mer socialt gynnade. Slutsatsen kan inte bli någon annan än att män och kvinnor, som kön betraktade, är lika bra eller dåliga på att skydda små barn mot allvarliga skador. ”

  Dags med en lite ny modernare syn på pappans roll som förälder!!!

  Härmed bevisat att Annika Dahlström’s extrema tolkningar är fel!
  Kanske Annika Dahlström kände till denna forskning när hon fattade sitt beslut att avgå?
  Fakta / forskning och inte (pappa)drev som gett dessa konsekvenser!?

 9. NisseNyfiken skriver:

  @Gunnar (D.U.)
  Intressant! Som vanligt när misstänkt misandriska åsikter granskas vetenskapligt visar det sig att de inte var annat än just misandriska.
  Synd bara att inte fler sådana åsikter (”mäns våld mot kvinnor” tex) blir granskade på samma sätt.

 10. Aktivarum skriver:

  h:o:

  Som en av dem som använder donationer för att hålla verksamheten igång så vill ja gärna påpeka ett par saker.

  1. Det mesta av donationerna är till för att kompensera tiden det tar att arbeta med dessa saker. Den ideologiska motståndarsidan har mängder av personer som kan sitta på betald arbetstid med dessa frågor och skriva texter och påverka. Personligen är jag övertygad i stort sett alla som sysslar med dessa saker går ekonomiskt back på tiden men vi tycker det är såpass viktigt att vi gör det ändå.

  2. Det som blir över använder jag mest till att köpa böcker. Det finns ständigt fler böcker jag vill skaffa än jag har råd till men till skillnad från en viss känd socialdemokratisk feminist så är det inte alla som tycker det bara är att gå in i en bokhandel och pilla bort prislapparna från vad man vill ha.

  3. Det handlar än så länge inte alls om några stora summor, exempelvis når jag idag inte i närheten av vad som krävs för att skaffa en bra läsplatta (för att följa debatten även när man inte är framför datorn) Några av mina läsare är dock regelbundna donatorer där min blogg ses som bättre spenderade pengar än exempelvis en prenumeration på DN.

  Hoppas detta klarnar upp saker. Mvh Erik

 11. Backlash skriver:

  OT: Undrar om den nya sossepampen ens hinner väljas formellt, innan någon skribent påpekar att den har fel ras, kön och ålder?

 12. Pelle Billing skriver:

  Mariel,

  ”Senaste månaden på bloggen: En del nya läsare har hittat hit!”

  Kul med nya läsare och kul att se dina eftertänksamma kommentarer!

 13. Pelle Billing skriver:

  Joel J,

  ”Tack för gott arbete, Pelle!

  Jag lägger in en liten månatlig överföring fr o m idag för att dra mitt strå till stacken. Det är hög tid.”

  Tack för ditt stöd Joel!

 14. h:o skriver:

  Mia.
  Om du inte vet hur pengarna används så vet du ju faktiskt inte om du får valuta för pengarna.

  Tydligen verkar jag vara ensam om min åsikt. Jag hoppas Pelle inte tagit illa upp av mina frågor och kommentarer. Jag menar ändå att det skulle ge ett seriöst intryck av att redovisa hur pengarna används. Mariel är nog nåt på spåret, att det mycket väl kan bidra till att öka motivationen att donera.

 15. Pelle Billing skriver:

  Pengarna som kommer in till bloggen används exklusivt till det som gagnar bloggen. Det handlar om ett förtroende mellan mig och de som stödjer mig. Om bloggen är värd att stödjas kan bedömas från vad bloggen gör och hur den utvecklas.

 16. Pelle Billing skriver:

  Som Aktivarum är inne på är arbetstid en del av ekvationen. Jag lägger redan 40 timmar i veckan på bloggen, och i längden är det inte hållbart utan ett inflöde av pengar. Man brukar säga att en hobbyblogg tar 15-20 timmar i veckan, och en blogg av den här digniteten tar minst det dubbla. Lägg till detta att jag är ett kontaktcenter bakom kulisserna för många andra som är engagerade.

  Mer än så känner jag inte behov av att redovisa. Antingen litar man på det jag gör och ser det viktiga i det, eller så gör man det inte. Ditt val :)

 17. Mia. skriver:

  h:o

  Jo det vet jag för det är till syvene och sist en subjektiv uppfattning. Får man tex samma, mer eller mindre valuta för pengarna för Margareta Winberg som jämställdhetsminister än för Nyamko Sabuni? Och hur mycket av det de tjänat skulle du räkna som ‘överskott’? ;)

 18. Nils Jungenäs skriver:

  ”Bloggen går mer och mer i en riktning att även arbeta konstruktivt och konkret, istället för att bara kritisera rådande missförhållanden.”

  Jag är alergisk mot alla tendenser till undfallenhet. Jag håller med i sak men jag känner att jag vill framhålla en sak.
  Det är inget fel i att belysa, problematisera och motarbeta något man anser är fel. Det ena utesluter inte det andra. Om det upplevs som provocerande av någon så kan man se även det som något positivt. Man har lockat till dialog. Passa då på att ta en debatt om vad man är emot och varför och hur man vill ha det istället.

 19. NinniTokan skriver:

  @ Gunnar (D.U.):

  Av den undersökningen anser jag inte man kan dra den slutsatsen. Varför?
  Det är ett skevt underlag. Vad hade hänt om man kvoterade föräldrapeningen så att alla pappor och mammor tvingades ta ut lika mycket? Hur hade siffrorna påverkats av att de många män som idag väljer avstå föräldrapenning också hade varit en del av underlaget?
  Det vet vi inte.

  Härmed bevisat att Annika Dahlström’s extrema tolkningar är fel!
  Att hon har extrema tolkningar, håller jag med om. Tex. det här med känsligheten i fingertopparna. Det räcker ju inte visa på att det finns en skillnad, man måste ju visa att den skillnaden medför en effekt på föräldraskapet. Jag är helt övertygad om att männens fingertoppskänslighet är tillräcklig med god marginal. Det är bara trams att tolka det som någon ”mammans fördel”.

  Min syn på det hela av det jag har läst
  Däremot finns det en del intressant bakom. Men det är inte ett hot mot pappor som föräldrar! Det säger inte att pappor är dåliga/sämre, bara att kvinnor som grupp har ett litet biologiskt försprång. Det är ett hot mot dom krafter som vill tvångskvotera föräldrapenning.

  Liknelse: Om du tänker dig ”bra på föräldraskap” motsvarar ett 100 m sprinterlopp så skulle de biologiska skillnaderna innebära att kvinnan, vad gäller spädbarnsåldern, får ett biologiskt-försprång på några meter vid startlinjen. Innebär det att varje kvinna vinner över varje man? Innebär det ens att majoriteten kvinnor vinner?

  Vi är mycket mer än biologi! Framförallt är vi medvetet tänkande individer som gör medvetna val, till skillnad från många djur som helt drivs av instinkt.

  Som jag ser på forskningen om våra biologiska skillnader så visar det också att mammor och pappor(båda som grupp) är lite olika i sitt föräldraskap. Och olikheterna främjar barnet. Vilket är ett stöd för alla barn som bestjäls sina pappor.

  Skillnaderna beror på våra könshormon och oxytocin. Men det är inget som sågar bort papporna från barnen!

 20. John Nilsson skriver:

  #11 Backlash säger, kl. 12:07:
  ”OT: Undrar om den nya sossepampen ens hinner väljas formellt, innan någon skribent påpekar att den har fel ras, kön och ålder?”

  Nope:

  http://www.expressen.se/nyheter/1.2690929/sommestad-om-nya-partiledaren-vill-ha-en-kvinna

 21. Access skriver:

  h:o säger:
  ”Hur har de som donerar pengar koll på hur pengarna används?”

  Jag förstår mycket väl vad du menar, och kan till viss del hålla med dig.
  Men jag tycker det handlar om att göra rimliga bedömningar.

  Jag betalar sen 17 år tillbaka minst 200 kr/mån till Barnfonden för att stödja utvecklingsprojekt i behövande delar av världen. Jag får nån liten rapport ibland om vad pengarna använts till, men den är mycket knapphändig. Dock litar jag tillräckligt mycket på organisationen för att anse att det är värt de futtiga kronorna.

  Nu har jag valt att även ha en månatlig överföring av 200 kr till Pelle. Jag har inte mer inblick i hur han använder pengarna än vad jag har vad gäller bidragen till Barnfonden. Däremot ser jag betydligt mer av Pelles agerande än vad jag ser av Barnfondens, så jag ser ju i alla fall att han agerar.

  Jag har råd att bidra med 200 kr/mån till Pelle för ett arbete som jag tycker är enormt viktigt för män och jämställdheten i Sverige. Och det gissar jag att de många andra här på bloggen också har. Det handlar bara om att ta sig i kragen, att ta steget och göra det. Att bestämma sig för att styra en del av sina pengar till sådant man tycker är viktigt.

  Put your money where your mouth is!

 22. leifer skriver:

  Bra jobb Pelle!

 23. Pelle Billing skriver:

  Access,

  Jag hoppas att fler tänker som dig! Det är den modellen jag själv tänker mig för bloggen. Om många tycker att detta är lika värdefullt som välgörenhet så kan man ge 200 i månaden, och sedan följa bloggen för att se vad som händer.

Google