Löfven ny partiordförande för S, men varför?

28 januari 2012, av Pelle Billing

Igår lanserades Stefan Löfven officiellt som ny partiledare för Socialdemokraterna. Partiet verkar så här långt ha gjort ett bra val med tanke på att 58 procent av väljarna har stort förtroende för honom.

Samtidigt kan det vara svårt att förstå varför partiet valde en man? Som Genusnytt sammanfattat så anser media att det var ett ”gubbigt” val, och Socialdemokraterna själva är ju ett radikalfeministiskt parti.

Hur kan ett parti som kämpar mot ett upplevt mansvälde själva välja en man som partiledare? Är inte det en självmotsägelse?

Man skulle ju kunnat tänka sig att Socialdemokraterna rensade ut männen helt från alla ledande positioner, som kompensation för att det finns fler manliga ledare i privata näringslivet. Det skulle varit en åtgärd som följer av de uttryckta värderingarna.

Nu verkar det istället som att de verkligen älskar sina män och vill ha dem på ledande positioner – samtidigt som de gillar att klaga på att sagda män blir väl många och väl ”gubbiga” i längden. Det är lite som att äta upp kakan och ändå ha den kvar.

Själv kan jag förstå att partiet vill utnyttja de ledartalanger som för tillfället finns tillgängliga. Att pragmatiskt välja den som passar bäst för stunden, oberoende av kön, är helt i linje med Jämställdhet 2.0. Men i så fall kanske det är dags att sluta klaga på könet på den ledare man valt?

Barn klagar på sina egna val, vuxna människor står för det de gör. Dags för Socialdemokraterna att växa upp och stå för sina val.

Etiketter:  

32 kommentarer på “Löfven ny partiordförande för S, men varför?”

 1. Men@Work skriver:

  Min prognos är att sossarna kommer att misslyckas med att förnya sig p.g.a. interna stridigheter. Den aggressiva kvinno/vänsterfalangen kommer att fortsätta tjata om ”männens fel”, och ökat förstatligande samt diverse onödiga förbud och livsstilsmoralism. Detta kommer att sänka partiet totalt.

 2. Sara skriver:

  Socialdemokraterna kanske måste följa en politiskt korrekt linje utåt (men också inåt de egna leden där vissa radikalfeministiska hens måste lugnas angående gubbigheten), medan det bakom ridån trots allt råder en lite förnuftigare åsikt att kompetensen ska styra:)
  Vi får ju hoppas på det i alla fall. Jag tror att Stefan Löfven blir en stark och bra ledare som kan ena partiet.

 3. Access skriver:

  Socialdemokraterna och Vänsterpartiet väljer manliga ledare av samma anledning som Reinfeldt pratar om stöd till kvinnojourerna.

  Vänstern vet att att de måste fånga manliga röster i nästa val.
  Högern vet att de måste fånga kvinnliga.

  Makt smäller högre än ideologi.
  Svårare än så är det inte.

 4. ConZor skriver:

  Får ju absolute in glömma att han är er uttalad feminist med inriktning kvinnor frågor det var han mycket tydlig med i sitt första tal som partiledare. Så tro på att S kommer driva några mansfrågor ljuger för sig själv.

 5. michael skriver:

  Det intressanta är att man kan kritisera någon bara pga kön inte vad personen har för åsikter

 6. Nils Jungenäs skriver:

  Men Pelle… SSU-ordförandens uttalanden är det du länkar till och kritiserar…

  Det ÄR ju barnet inom partiet. ;-)

 7. leifer skriver:

  Pelle

  Inte bara en man som man valde, utan det är just fienden no1. En vit medelålders heterosexuell man. Självmål är bara förnamnet.

  Nu har förvisso denna Stefan Löfven gått och sagt att han är feminist nyligen (säkert pga påtryckningar). Men för mig har han då sålt sina ideal. För ca 150,000 kr i månaden kanske ska tilläggas.

 8. leifer skriver:

  ”Jag är en övertygad feminist. Punkt slut.”

  http://www.dn.se/nyheter/politik/stefan-lofven-tystar-den-tidigare-kritiken

  (lyssna på talet också)

  Han risker nog dessutom att få äta upp det där med att han är emot restaurangmomsen och vad det kostar liksom att det skulle vara negativt för jobben.

 9. Jenny Kristiansson skriver:

  Socialdemokraterna är inget radikalfeministiskt parti, möjligtvis ett feministiskt parti. De är inte mer radikalfeministiska än te.x. Moderaterna. Och jag hoppas att Stefan Löfven kommer att återupprätta sossarnas heder. Det kommer han säkert också att göra. Om journalister och andra mediafolk ger honom en chans.

  Jag menar kan man fria Carl Bildt från både det ena och det andra som är tusen gånger grövre än någon svensk politiker någonsin har gjort så är väl ribban lagd ganska högt?

 10. leifer skriver:

  Jenny

  Det där är rätt löjligt resonemang som jag också hört i media.
  Verkligheten är den att man inte får nån respekt gratis, den måste förtjänas.
  Carl Bildt är en erkänd politiker och skicklig diplomat med en lång meritlista.
  Han har gjort sig förtjänt av respekt, det har inte Håkan Juholt.
  Håkan Juholts meritlisa var tunn, särskilt i den nya roll han fick.
  Man ska också komma ihåg hur vänstern resonerar om moral och att man gärna pekar ut högermänniskor som omoraliska. Håkan Juholt och S föll alltså på eget grepp.

  Jag vet inte vad du menar som är grovt av vad Carl Bildt gjort med rekommenderar att du inte lyssnar på Aftonbladets kultursida som referens.

  Kom också ihåg att det var en intern maktkamp inom S mot Juholt och det mesta av källorna och kritiken kom därifrån. Detta är också logiskt då ju högerblocket inte såg nåt stort problem med en usel motståndare.

  Men jag välkomnar också en duktig socialdemokratisk ledare som verkligen säger vettiga saker, det är efterlängtat. Bl.a. behövs det en mycket mer konstruktiv debatt om jobben i Sverige. Och då inte fördelningspolitiskt bullshit. Tyvärr öppnade Stefan Löfven med att han är emot resturangmomsen och menar att ”dom pengarna” skulle göra stor nytta i forskning. Jag hoppas att han kommer nåt mer vettigt framöver, annars blir även denna ledare och Socialdemokraterna en besvikelse. Grundproblemet för S är att man inte vill förnya sin politik utan försök istället välja ledare som kör med gamla skåpmat, det håller inte. Det håller inte heller att säga en sak retoriskt och en helt annan sak i praktiken. Som t.ex. att lägga fram en budget som i stort är den samma som alliansens.

 11. Jenny Kristiansson skriver:

  leifer

  Ja Carl Bildt är skicklig, det var ju det jag sa? ;-) Jag läser aldrig Aftonbladet så jag kan inte referera till deras kultursida.

  http://www.huffingtonpost.com/huff-wires/20111227/af-ethiopia-journalists/
  http://www.alliansfrittsverige.nu/2012/01/lundin-borrar-olja-i-arktis-bildt-ger.html

  Hela Håkan Juholt historien är jag inte insatt i, jag tyckte han stod för ett trist framförande från början till slut och jag kände på mig att han inte skulle bli långvarig så jag fäste ingen uppmärksamhet vid honom. Och mycket riktigt till slut förblödde han av alla knivhuggen i ryggen. Politik i ett nötskal med andra ord.

 12. Jenny Kristiansson skriver:

  Aktivarum

  Väldigt off topic nu. Kallade du dig ”Steelneck” förr? Jag och brorsan gillade att läsa dennes kommentarer. Eller har han/hon/den lagt ner helt och hållet?

 13. Fredrik skriver:

  Varför? För att S inte har något annat att plocka från. Margot W skulle kunna vara en god kvinnlig kandidat men hon vill som sagt inte. Som du sa, ha kakan och samtidigt äta den, hyckleriet når inga gränser.

 14. Mörker skriver:

  Det finns ju folk som har sunda ideal om jämställdhet och likhet inför lagen, men vi har ju inte sett mycket av den sorten i S. Jag skulle tro att Löfven är helt ointresserad av jämställdhet. Han kommer inte att göra mer för sann jämställdhet eller pappor och barn än vad Reinfeldt (inte) gör. Däremot kanske han gör som Persson och släpper fram de värsta hyenorna på ministerposter om han får bilda regering.

  Jag vill inte blankrösta nästa val, men det finns inget parti att rösta på. Alla driver de en politik som är anti-human, och gör barn och män till gisslan och offer för kvinnors och myndigheters våld. Samhället har formats till en segregerad, moralistisk och fientlig plats där endast medelålders kvinnor trivs, om ens de. Denna fientliga samhällsordning inrättades av Socialdemokraterna, det ska vi aldrig glömma. (S) = Svikare. Det är ett epitet de väl förtjänat. Särskilt med sin onda och hatiska familjepolitik, rättsröta och övervakningssamhälle. Usch!

  SD börjar alltmer framstå som det minst dåliga alternativet för den som inte vill blankrösta.

 15. Aktivarum skriver:

  Jenny K:

  Nej, mig veterligen har jag aldrig kallat mig Steelneck. Det skulle vara om jag brukade skriva i sömnen under annat namn då :)

 16. Jenny Kristiansson skriver:

  Hahaha bara undrade. Han/hon/den verkar ha gått upp i rök.

 17. robjoh skriver:

  @Mörker
  Jag funderar på http://www.liberalapartiet.se

  Men annars har jag samma inställning, finns inget parti som jag kan stödja.

 18. leifer skriver:

  Mörker

  Jag har varit inne på det du säger, det kan mycket väl vara så att vanliga mäns värsta fiende i detta är andra män i toppen (oavsett politisk färg). Och på klassiskt manér är dom orätt intresserade av män med lägre status eller deras livssituation. Det blir ju också en karriärväg att säga sig vara feminist, nu så då också för Stefan Löfven, som får 150,000 kr i månaden som tack för det. Man kunde väl dock önska att han preciserade vilken typ av feminism han står för åtminstone, mer än ”jag är feminist, punkt slut”. Här kan man också notera att en ordförande mycket väl kan ha personliga åsikter men att han offentliggör partiets åsikter, men här var han alltså mycket noga med att påtala att han själv är feminist.

 19. Mörker skriver:

  Leifer
  Ja, visst är det så att opportunistiska män i toppen utgör ett stort hot mot alla vanliga mäns grundläggande mänskliga rättigheter. Så har det allt varit mer eller mindre, bara att det med f-ism har blivit mer så igen. När män i politiken, media och näringsliv deklarerar att de är f-ister, som Löfven nu, så är det endast för främja sina egna syften, att försvara sin egen position. Kolla på alla myndigheter och företag med en farbror som chef och bara en massa ”duktiga” kvinnor i staben. ”Groovy, Austin Powers!” liksom. Feminism är dessa herrars trade-off för att slippa kliva åt sidan. Därför är de fulla av förslag som sätter dit vanliga män. Jag förväntar mig endast mer av samma skit från Löfven, tyvärr. Men så är jag heller ingen optimist om nu någon trodde det. Reinfeldt kör helt på trade-off spåret varför vi måste sluta rösta på något av blocken om vi inte vill permanenta det feministiska förtrycket.

  Robjoh
  Jag hoppas också på Liberaldemokraterna. Samtidigt tror jag inte att de prioriterar mansfrågor i någon större utsträckning. Jag hoppas att jag har fel, men de verkar lite flummigt utopiska. Självklart skulle samhället bli bättre utan korporativism även i jämställdhetssynpunkt, men det känns inte särskilt nära förestående. Men vad vet jag, kanske är det precis det som den ekonomiska krisen utmynnar i, men det är snarare troligt att det går åt andra hållet. Moderaterna verkar i alla fall göra allt för att samhället ska bli en enda korporativistisk ormgrop.

 20. leifer skriver:

  Mörker

  Jag saknar också ett mer liberalt parti. Tycker ex Fp har tappat mycket av liberala värderingar.

 21. robjoh skriver:

  @Mörker
  Liberaldemokraterna och Liberala partiet är två olika partier. Liberaldemokraterna skulle jag verkligen inte rösta på, samma flum som mp mer eller mindre.

  Liberala partiet har ett par medlemmar som gör att jag tvivlar, verkar inte riktigt förstå Pär Ström, men tror att de i alla fall skulle stoppa genusvetenskapen (inte för att jag tror att de skulle få tillräckligt med röster).

 22. Tjej skriver:

  Jag gillar gubbar! Tycker inte det är ett själsord! Jag säger gubbe till min gubbe där hemma. Hejja gubbar och käringar. Kär-ring :D Gub-bar :D

 23. leifer skriver:

  Tjej

  När orden gubbe, gubbigt och gubbvälde används i media så ÄR det ett skällsord. Det signalerar sånt som ojämställt, anti-feminism, höger politiskt, föråldrad, omodern, olönsamt, ineffektivt, överbetalt, sexistiskt, rasistiskt, korruption, vänskapskorruption, fantasilöshet, monokultur, enfald, inkompetens, impotens, mansgris, trötthet, stelbent, parasit, kvinnofientligt, heteronorm, homofobi, islamofobi, patriark, patriarkat, barnsligt, omoget, miljöförstörande, hänsynslöshet, osolidariskt, finanskris, kasinoekonomi, uppskruvade bonusar, lägre löner för kvinnor pga kön etc.

  Notera också att uttrycket används på så sätt att bevisbördan ligger på de som sägs vara det, dvs s.k. omvänd bevisbörda.

  Förresten, är inte det inte fortsatt gubbigt i S toppen nu när Stefan Löfven efterträtt Håkan Juholt?

 24. frihetenärhär skriver:

  Den feministiska pöbel har översvämmat min video och lägger dåliga detyg och kommentarer!

  Stå emot!

  Gilla min video, skriv bra kommentarer!

  Res er för Sverige!

  RES ER FÖR PÄR STRÖM!

  http://www.youtube.com/watch?v=bixYDc_fNxk

  Ps. Res er även för Lars Vilks om ni så vill ;)

 25. Söker skriver:

  Något off-topic, men har SVT nu plockat bort Debatt-inslaget om SCUM manifestet. Kan det hittas någon annanstans än på SVT?

 26. Koo skriver:

  Idag skriver Svenska Dagbladet att ”Styrelseposter är den nya kvinnofällan”.

  Mot bakgrund att det snabbt blir allt fler kvinnor i svenska styrelser.

  Det himlar liksom bakom ögonen…

 27. Mars skriver:

  Tjej:

  Vem vet – det kanske är hög tid att återerövra ordet gubbe från feministerna :) Jag håller delvis med dig. Gubbe i betydelsen äldre man med livserfarenhet, borde definitivt inte vara ett skällsord.

  Annars så delar jag leifers analys – det används som skällsord i media och det är ingen tvekan om detta.

 28. Andreas skriver:

  @robjoh

  Liberala partiet ser ut att kunna vara ett alternativ. Befriande att läsa ordet ”individ” så många gånger på ett och samma ställe i ett politiskt sammanhang :)

 29. leifer skriver:

  Mars

  Precis, erfarenhet och kunskap borde vara nåt positivt. Men framförallt handlar det om att förändra synen på äldre, inte se dom som arbetare som slitit ut sig och är förbrukade. Här har ju vänsterfeminismen ett enormt problem när dom pratar om gubbigt och hur ska man då se på lite äldre kvinnor? Liksom om gubbigt är en ålderfråga eller en inställning/framtoning.

  Nu vill ju samhället att alltfler ska jobba allt längre tid men företagen är ju rätt mycket åldersrasister så att säga, äldre har svårt att få anställning. Att prata om gubbigt är ju också en form av ålderrasism vilket gör att man nog kan säga att den som använder etiketten inte hängt med i tiden.

  Vi har gått från ett industrisamhälle till ett kunskapssamhälle, från kollektivisering till individualisering, man undrar då när Socialdemokraterna ska uppdatera sin retorik och politik. Dom verkar inte fatta att deras politiska agenda är föråldrad och tror istället att nyckeln är att en gammaldags partiledare ska frälsa dom. En partiledare som då fortsätter att prata om arbetare och kollektiv, dvs gammal skåpmat. Man har heller inte förstått ekonomiska realiteter i sitt budskap, för mycket socialism är inte möjligt att finansiera. Särskilt inte för ett land som inte har nån naturlig penningmaskin, som t.ex. Norge har med sin olja.

 30. Mars skriver:

  Pelle:

  Jag såg i din engelska blogg hur du lagt upp ett Youtube-klipp om en student, Tom Martin. som stämmer The London School of Economics för könsdiskriminering. Du har ofta annorlunda intressanta inlägg, med ett litet annorlunda fokus på din engelska blogg. Skulle du inte kunna lägga in en blänkare härinne när du uppdaterar den bloggen?

  leifer.

  Absolut – ålders-diskriminering är lika illa som könsaspekten av gubbe. Det är oroväckande i en värld med åldrande befolkning att inte vilja nyttja erfarenhet. För att inte tala om det förakt som det döljer.

 31. Venus skriver:

  http://livsstil.se.msn.com/man/kultur/13-kreativa-kroppsbeh%C3%A5ringar?page=1

  Män som visar de ”mjuka” sidan ;) . Det är ju underbart!

 32. Emma skriver:

  S ledning:
  - Men kom igen nu kamrater, har vi inte en enda kandidat som inte har myglat med riksdagsräkningarna eller haft svart städhjälp eller nåt?
  Nån rekorderlig. Nån med arbetarbakgrund och trygg dialekt. Nån som upplevs seriös? Nån? Hallå?

  -Verkar vara bara Stefan. Men han är ju man. Vit heteroman till på köpet. Kommer ta hus i helsike här i fjollträsk…

  - Men..öh om vi ber honom säga att han är feminist då?

  -Lysande kamrater, då klubbar vi det fort som f-n innan nån hinner starta en kampanj mot honom..

  @#6 Nils Jungenäs: Ha ha solklart. Ungdomsförbundens uppgift är väl just att vara det där trotsiga barnet som ifrågasätter föräldrarna..:D

Google