Kvoteringsdebatt avslöjar hur vi ser på könen

13 januari 2012, av Pelle Billing

Jag vill rekommendera Maria Ludvigssons inlägg om kvotering på SvD:s ledarblogg. Där dissekerar hon den senaste tidens kvoteringsdebatt på ett bra vis.

Läs gärna hela, men här är ett utdrag:

Av Blomdahls fyra teser om kvinnor, kris och männens ansvar, förstår vi inte mycket mer än att Blomdahl är en hängiven särartsfeminist. Hon hävdar mäns och kvinnors väsensskilda natur och att en jämförelse mellan könen fullständigt skulle falla ut till kvinnornas absoluta fördel. Vanligt hos särartsfeminister är att tillskriva kvinnor alldeles särskilda och ädla egenskaper som egentligen gör oss kvinnor mer lämpliga än män att ratta det mesta.

Jag skulle vilja påstå att i svensk mainstream-feminism finns ett starkt drag av att framställa kvinnan som lika kompetent som män på alla vis, men med fördelen att hon är mindre våldsam och bryr sig mer om miljön, barnen och framtiden.

När detta påtalas som särartsfeminism och mansförakt blir svaret att ”det beror ju bara på hur vi uppfostrar barnen!”. Så tydligen uppfostras män till defekta kvinnor som inte gör någonting bättre utan bara sämre.

Synsättet påvisar hur snett vi hamnat i samtalet om jämställdhet. För människor som annars är kloka och sammanhängande kan säga den här typen av resonemang utan att blinka.

En övning för dem som fastnat i en negativ syn på män kan vara att lista fem positiva egenskaper hos män. Vare sig dessa anses vara konstruerade, medfödda eller en blandning. Detta blir självfallet en subjektiv lista, precis som att omdömena om kvinnors positiva egenskaper är något subjektivt.

Den som bara klarar att lista positiva egenskaper hos kvinnor bör nog ta sig en ordentlig funderare på sin människosyn.

Tips: Om du inte läst gårdagens inlägg om förslag till platform för jämställdhet, så gör det! Din feedback behövs.

Etiketter:  

24 kommentarer på “Kvoteringsdebatt avslöjar hur vi ser på könen”

 1. Medborgare X skriver:

  Pelle!

  Det underliga med att feministerna hänvisar till ”undervisningen” eller ”uppfostran” som orsak till att män skulle vara så våldsamma, bry sig mindre om miljön, bry sig mindre om barnen, etc. är ju att då faller skulden tillbaka på kvinnor.

  Det är kvinnor som tar ut merparten av föräldraledigheten, det är nästan bara kvinnor i förskolan, det är mest.kvinnliga lärare i skolan (speciellt i låg- och mellanstadiet), allt fler barn växer upp utan sin pappa, etc. Så om det är något kön som har mest inflytande över pojkars ”undervisning” och ”uppfostran” så är det kvinnor. Då är det också kvinnor som är ansvariga för utkomsten!

 2. Backlash skriver:

  Män och kvinnor är likadana men kvinnor är bättre!

 3. Jocke skriver:

  Ja, detta är något som jag har reagerat och funderat kring i många år. Det vill säga den feministiska attityden att män är primitivare, okunnigare och inte lika kompletta som kvinnor. Och om bara kvinnor tog över skulle allt bli så himla mycket bättre.

  Egentligen är det inget annat än ren och skär kvinnochauvinism av den sämsta sorten. Dessa kvinnor ser sig själva som högre stående varelser precis som tyskarna en gång i tiden trodde sig stå över alla andra. Det är samma mekanismer i botten, samma intellektuella kollaps och samma kusliga uppdelning av människor.

 4. Patrik skriver:

  Jag håller med Pelle. Vårt svar måste vara att lyfta fram mäns positiva egenskaper, fysisk styrka, vilja till uppoffring, entreprenörskap och annat positivt risktagande m.m. Vi ska inte ha något könskrig. Män och kvinnor kompletterar varandra utmärkt i alla samhällen.

 5. AV skriver:

  Backlash: All animals are equal, but some are more equal than others…

 6. Aktivarum skriver:

  Här är en övning för jämställdister:

  1. Nämn 33 saker där män och kvinnor är ungefär lika bra

  2. Nämn 33 saker där kvinnor generellt är bättre än män

  3. Nämn 33 saker där män generellt är bättre än kvinnor

  Var alla tre uppgifterna lika svåra?

 7. Jack skriver:

  Patrik,

  ”Vårt svar måste vara att lyfta fram mäns positiva egenskaper, fysisk styrka, vilja till uppoffring, entreprenörskap och annat positivt risktagande m.m.”

  Skulle vilja göra tummen ner för detta. Det är naivt och långt ifrån tillräckligt.

  Feministers men även kvinnors negativa sidor måste blottläggas och åtgärdas. Därutöver måste män också göra motsatsen till vad du föreslår. Män måste sluta försöka vara till lags och finna sin egen rättmätighet samt organisera sig till en maktfaktor som inte kan köras över hur som helst, så som skett senaste 40 åren. Vad du föreslår, att visa dig villig till ett möte genom att ta risker, uppoffra dig osv kommer endast att utnyttjas. Fel spår, med andra ord eller iallafall långt, långt ifrån tillräckligt.

 8. Emma skriver:

  @ Patrick: Instämmer. Hellre könsfred än könskrig, det har vi sett tillräckligt av nu.

 9. per hagman skriver:

  http://feministisktperspektiv.se ställs nu frågan till sina medlemmar om det finns anledning till att kartlägga sina bla meningsmotståndare mm.

  Denna feministblogg har 6000 ”följare”.

  Jag antar att denna blogg vill skapa en rikstäckande datalista på vad man uppfattar som hot ett mot ex feminismen med namn nummer och ex adress.

  100 % av tillfrågade anser att det finns anledning till kartläggning.

  Oj det verkar som för mig att denna blogg vill skapa en politisk kartläggning.

  Undrar hur bloggen vill använda denna kommande politiska kartläggning.

  Obra.

  Denna politiska kartläggningsambition behöver uppmärksammas.

  Per Hagman

 10. Jack skriver:

  Emma,

  Fred nås tidigast när angriparen bedömer att kostnaden av att fortsätta attackera är alltför stor.

  Hur vi realiserar en sådan verklighet är en stor fråga. Att säga att vi ska ha fred hjälper inte långt. Ledande feminister är inte som du. Din önskan om fred har nära noll påverkan på dem när de nu redan har momentumet uppe, pengar titlar på sin sida, den biologiska förändringen av deras hjärnor till att bli manshatande har redan skett och visionen om kvinnovälde hägrande i en gemenskap med många systrar.

  Din önska om fred är fin men inte tillräcklig, långt långt ifrån. Konkreta handlingar krävs, att som Patrik försöka vara angriparen till lags är där inte tillräckligt.

 11. Emma skriver:

  @ Jack: ”Ledande feminister är inte som du”. Nej, tvärtom är det just för att jag inte är interesserad av könskrig som jag inte är feminist. Om världen bara bestod av hatande feminister och antifeminister skulle jag förstå ditt resonemang. Men det största hotet mot bägge lägren är just vi andra, ”vanliga”" män och kvinnor som inte ser på det motsatta könet som fiender och inte tänker göra det heller.
  Det finns manshatare, det finns kvinohatare men de tillhör guskelov undantagen och inte de jag uppfattar att Patrick syftar på heller.

  En rörelse som förespråkar krig mellan könen kommer således aldrig att få med ickehatare av någondera kön utan tvärtom tappa medlemmar. Kvar kommer bara finnas en liten klicka med bittra radikaler utan bredare folkligt stöd. Titta hur det gått för delar av djurrättsrörelsen tex sedan de börjat förespråka renlärig veganism som rättesnöre för sina medlemmar..

 12. per hagman skriver:

  Emma .

  Könskriget redan har startat.

  Undrar hur det kommer att utveckla sig?

  Per Hagman

 13. per hagman skriver:

  Jack.

  Du skriver : ”Fred nås tidigast när angriparen bedömer att kostnaden av att fortsätta attackera är alltför stor.”

  Fel fel fel.

  jack . Fred… kommer av att kriget avgörs med att motståndaren villkorslöst kapitulerar och erkänner sig besegrad.

  I kriget mellan könen som har skapats tfa feminismen könsklasskamp kommer det ej finnas någon villkorslös kapitulation eller erkännande av besegrade.

  Könskriget är vad man kan kalla för det defragminiserade slagfältet.

  En form av urbaniserad terror.

  Om vi skall använda militära begrepp för att åskådliggöra vad som sker.

  Per Hagman

 14. leifer skriver:

  Ja hur kan feminsmen försvara samma beteende som en gång hos män?

  På vilket sätt är det bättre?

 15. per hagman skriver:

  Leifer / Könskriget finns på http://www.youtube.com/watch?v=bw8XpOoh9ak

  Per Hagman

 16. Daniel skriver:

  @Per Hagman
  Det krävs tydligen att man är registrerad för att läsa det de skriver på http://feministisktperspektiv.se/ gällande ”antifeminister”.
  Men någon har lagt upp texten här: http://pastebin.com/DYdAXVy6

  Alla bör verkligen läsa detta.
  De som är registrerade kan gå in på denna länk:http://www.fempers.se/konton/loggain/?next=/2012/01/13/antifeminism-liten-krets-koordinerade-drev

 17. h:o skriver:

  Emma #11

  Väl talat!

 18. per hagman skriver:

  Daniel / tack för research.

  Efter ha läst den länk Daniel lagt upp ( läs den ) vill jag konstatera att organisationen Feministiskt perspektiv ( FP ) anser att det finns anledning till att skapa en rikstäckande lista över politiska feministiska meningsmotståndare.

  Feministisk perspektiv pekar ut de hot de menar finns.
  Bla menar FP att Pelle Billing bloggen är en antifeministisk blogg i raden av andra bloggar.

  Det är både kriminellt och demokrati hotande att skapa politiska listor.

  Mitt budskap till organisationen feministiskt Perspektiv är ni kommer aldrig kunna hindra insyn i er antidemokratiska verksamhet.
  På några få timmar kunde vi informera oss om vad ni driver med , trots alla spärrar.

  Per Hagman

 19. leifer skriver:

  per hagman #15

  En gammalt program som är väldigt svartvitt. På många sätt är feminismen mycket värre nu, den har gått längre och är mer infiltrerad. Mer subtil också.

  Framförallt är nog skillnaden att man lyckats vända bevisbördan. Den som är kritisk mot feminismen har alltså bevisbördan på sig nu.

 20. per hagman skriver:

  Leifer …visst gammalt program ….men fortsatt aktuellt … samma anklagelsemetodik.
  Men du Leifer visst är hon en höjdare att kolla på ..hon professor eva med sina berättelser om rituell slakt av barn mm för att inte tala om hon roks ordföraren vilken fortfarande finns kvar i full sving med nya lögner.

  Per Hagman

 21. Lorem Ipsum skriver:

  Det är skrämmande läsning som Feministiskt Perspektiv bjuder på. Det visar på hur sekteristiska den hårda kärnan har blivit. Totalt introverta och paranoida. De ser en konspiration i varje buske och en fiende som är ute efter deras liv i varje människa som ifrågasätter sig deras lära.

  Nåväl, god fortsättning på er allihopa.

 22. leifer skriver:

  Daniel #16

  Ett väldigt förvirrat antal punkter. Är det månne en liten grupp som uttrycket dem. ;)

 23. per hagman skriver:

  Leifer / Hur stor är gruppen ?

  Minns jag rätt så utger sig aktuell FP blogg för att ha ca 6 000 följare på FB.

  6000 följare borde ge utslag i en större mängd artiklar kommentarer etc på denna FP blogg , än vad vi kan se.

  Sannolikt FB följarna …fiktiva.

  Vore bra om det fanns intresse hos någon att researcha bloggen med en bättre detaljupplösning.

  Transparens är jämställdhetens instrument.

  Per Hagman

 24. Aktivarum skriver:

  Daniel:

  Suverän länk, den kan nu hittas på Aktivarum under rubriken ”Näthatet”

Google