Första numret av New Male Studies nu ute!

16 januari 2012, av Pelle Billing

Som jag tidigare rapporterat har det skapats en internationell tidning för mansfrågor. New Male Studies är namnet.

Publikationen leds av psykologiprofessor Miles Groth från Wagner College i New York, och på advisory board finner man toppnamn som Roy F Baumeister, Warren Farrell, Paul Nathanson och Katherine Young. Även en viss Pelle Billing är rådgivare och ser till att Sverige är representerat.

Jag har inte hunnit läsa numret ännu, eftersom jag nyss upptäckte att det kommit ut. Men det finns en hel del spännande och matnyttigt att sätta tänderna i. Här är en översikt av innehållet:

VOLUME 1 ISSUE 1 2012

Misandry and Emptiness: Masculine Identity in a Toxic Cultural Environment
Paul Nathanson and Katherine K. Young

Towards an Integrated Perspective on Gender, Masculinity, and Manhood
John A. Ashfield

The Bold, Independent Woman of Today and the “Good” Men and Boys in Her Life: A Sampling of Mainstream Media Representations
Peter Allemano

Moral Panic: Males Studies and the Spectre of Denial
Robert Kenedy

But Are the Kids Really All Right? Egalitarian Rhetoric, Legal Theory and Fathers
Katherine K. Young and Paul Nathanson

Meeting Men: Intimacy and College Men Centers
Miles Groth

Manliness, Gentlemanliness, and the Manhood Question in George Eliot’s Adam Bede
Dennis Gouws

Boaz Behaving Badly
Malina Saval

BOOK REVIEWS

Roy Baumeister, Is There Anything Good about Men? How Cultures Flourish by Exploiting Men. Reviewed by Miles Groth

Paul Lonardo, Strike IX: The Story of a Big East College Forced to Eliminate Its Baseball Program and the Team that Refused to Lose. Reviewed by Dennis Gouws

NEW MALE STUDIES: AN INTERNATIONAL JOURNAL ~ ISSN 1839-7816 ~ VOL. 1, ISSUE 1, 2012, PP. 1-120
© 2012 AUSTRALIAN INSTITUTE OF MALE HEALTH AND STUDIES. HTTP://NEWMALESTUDIES.COM

För er bekvämlighets skull har jag laddat upp PDF-filen här på servern. För att snabbt och enkelt läsa eller spara numret är det bara att klicka på denna länk: New Male Studies, vol 1, no 1 (2012)

Etiketter:  

30 kommentarer på “Första numret av New Male Studies nu ute!”

 1. h:o skriver:

  Pelle
  Har du någon bra svensk översättning på ‘male studies’ och vad skiljer det från ‘men’s studies’?

 2. David skriver:

  Skillnaden mellan ”male studies” och ”men’s studies” är den infallsvinkel som används. I det förstnämnda utgår man från ett mansperspektiv utan filter, i det sistnämnda ingår att lägga ett filter bestående av feministiska teorier på manlighet.

  Tack till Pelle för länken och tack till Australian Institute of Male Health and Studies för publikationen! Tänk om vi kunde få ett motsvarande institut i Sverige…

 3. Pär Ström skriver:

  Oerhört glädjande!

 4. Jack skriver:

  Male inkluderar också pojkar. (Man kan spekulera i att det är lättare att attackera män än män och pojkar,dvs males, varför feministerna valde mens studies. I Sverige har vi manlighets och maskulinitetsstudier. vilket också är lättare att komma undan med att öppet attackera än faktiska människor, även om attackerna om man skrapar på ytan är mot samma människor, dvs män och pojkar)

 5. [...] good about men) Paul Nathanson & Katherine Young (Spreading & Legalizing Misandry).  Sverige är representerat av Pelle Billing. Leder den nya tidningen gör Psykologiprofessorn Miles [...]

 6. Aktivarum skriver:

  h:o:

  Skillnaden mellan men´s studies och male studies är så stor att det för allt i världen kunde vara helt olika släkten.

  MEN´S STUDIES är radikalfeminister som studerar män som abstrakt begrepp, de kritiserar män för de roller de själva valt att fokusera på. De kritiserar exempelvis män för våldtäkter trots att nästan inga män begår sådana osv… för men´s studies är våldtäkter helt normal effekt av manlig kultur och lösningen att män kulturellt blir mer som kvinnor och helst feminister som förespråkar kvotering och hela PK-tåget.

  Mens studies är som vetenskap ett stort skämt!

  MALE STUDIES (New Males Studies) är jämställdister som studerar manligheten som en grupp av människor och hur denna grupp människor påverkas av olika saker i samhället. Detta är för övrigt det normala när man studerar grupper av människor, islam studeras exempelvis som muslimer, inte som en abstrakt luddig term som det är fritt fram att sparka på (vilket kallas islamofobi) samma sak när man studerar svarta i USA, man studerar inte ”blackness” man studerar människor.

  Män kan vara den enda grupp i världshistorien som studerats på det usla sätt som förespråkas av kvacksalvarna i Men´s studies!

  Men´s studies är nog även det enda ”forskningsfält” vars slutsats varit att avskaffa forskningsobjektets existens.

  Men´s studies är definitivt det enda forskningsfält där en av de mest framstående forskarnas respons på forskningen var att avskaffa sin egen tillhörighet inte bara socialt utan även medicinskt.

 7. Pelle Billing skriver:

  h:o,

  Som David och Jack är inne på så är en skillnad att Male Studies inte utgår från feministisk teori och ideologi, vilket Men’s Studies gör. Även att pojkar inkluderas på ett sömlöst sätt, för de är ju små män, blivande män.

  Det skulle nog vara svårare för den traditionella genusvetenskapen att tala om ”critical masculinity studies” om pojkar ingick.

 8. Aktivarum skriver:

  Pelle Billing:

  Eftersom genusvetenskapen är socialkonstruktivistisk så spelar det ingen roll om pojkar ingår eller inte, om pojkar är fel kan de ändras precis som män och att socialkonstruktivismen har fel är ett alternativ som genusvetare inte erkänner. De måste helt enkelt till varje pris ha rätt, för i deras värld handlar det enbart om makt

  PS: Males studies är felstavat i rubriken, skall vara male studies.

 9. [...] övrigt 2: Pelle Billing bloggar om att det nya numret av New Male Studies är ute. Like this:GillaBli först att gilla denna [...]

 10. [...] good about men) Paul Nathanson & Katherine Young (Spreading & Legalizing Misandry).  Sverige är representerat av Pelle Billing. Leder den nya tidningen gör Psykologiprofessorn Miles [...]

 11. Christina Nauckhoff skriver:

  Jag googlade på Warren Farrell. Hittade bl a det här. Har någon annan läst? Är det ett falsarium?
  Jag har kväljningar

  http://www.thelizlibrary.org/site-index/site-index-frame.html#soulhttp://www.thelizlibrary.org/fathers/index.htm

 12. Aktivarum skriver:

  Christina Nauckhoff:

  De första två citaten från Warren Farrell är korrekta men plockade ur sitt sammanhang. Det sista citatet är från hippie-eran och källa är Penthouse, vill du verkligen basera en debatt om en forskare vad en porrtidning skrev på 70-talet.

 13. Christina Nauckhoff skriver:

  Jag ställde en fråga. Är det tillåtet? När det gäller forskare och deras forskning får de nog finna sig i att bli debatterade längre tillbaka än på 1970-talet.
  Jag har ingen som helst lust att debattera. Jag mår illa.

 14. Pelle Billing skriver:

  Aktivarum,

  ”Eftersom genusvetenskapen är socialkonstruktivistisk så spelar det ingen roll om pojkar ingår eller inte, om pojkar är fel kan de ändras precis som män och att socialkonstruktivismen har fel är ett alternativ som genusvetare inte erkänner. De måste helt enkelt till varje pris ha rätt, för i deras värld handlar det enbart om makt”

  Stämmer, på det viset du skriver. Samtidigt är det mkt svårare att prångla ut en negativ bild av pojkar. Mammorna accepterar det inte.

  ”PS: Males studies är felstavat i rubriken, skall vara male studies.”

  Oj, det slank med ett extra ”s”. Fixat.

 15. Pelle Billing skriver:

  Christina N,

  Farrell har för länge sedan sagt att citaten inte är korrekta och han är självfallet emot incest. Tror du på allvar att man hade citerat Penthouse om det fanns en enda respektabel publikation som hävdat att Farrell stödjer incest?

  Men låt mig spela djävulens advokat för ett ögonblick, och hävda att Penthouse har rätt och resten av världen har fel. Hur länge ska en person dömas för att ha misstolkat forskningen? Får man göra misstag som nybliven forskare under hippie-eran då man kanske även röker på?

  Om det skulle framkomma att Farrell stödjer incest skulle jag och hela mansrörelsen ta avstånd från honom över en natt.

  Men internet är som det är. Välj valfri amerikansk kändis och du kan väldigt ofta gräva fram olika ”avslöjanden” på nätet.

 16. Jack skriver:

  Pelle Billing,

  Farrell rökte inte bara på under den tiden och sägs har misstolkat forskning om pedofili, dessutom var han väl på den tiden feminist. Det är inte på 70-tals meriter han blivit stor inom mansrörelsen, då var de i första hand feminism och annat skumt som gällde.

  Vem vet, ser vi Kapten klänning lämna feminismen och våldtäkterna bakom sig och stå på mansörerlsens sida om 10-15 år?

 17. Medborgare X skriver:

  Christina Nauckhoff!

  Som en notis i sammanhanget kan nämnas att det på 70-talet fanns krafter inom RFSL som bedrev lobbyverksamhet i syfte att sänka åldern för sexuellt umgänge. Det fanns till och med en separat arbetsgrupp inom RFSL för detta som hette Pedofila Arbetsgruppen.

  Men som tur var så kom RFSL med tiden till sina sinnens fulla bruk och vände ryggen åt det spåret. Det hindrar dock inte RFSL från att ha ett gott renomé inom både sexfrågor och jämställdhetsfrågor idag.

 18. Christina Nauckhoff skriver:

  Jag bryr mig inte ett dugg om vilka vuxna, enskilda personer eller organisationer, som på 70-ialet förespråkade det ena eller andra.
  De barn som då blev utsatta lever sannolikt i dag med lidanden.
  http://web4health.info/sv/answers/sex-abuse-effects.htm

  Visst skyddar väl män alltid kvinnor och barn? eller?

 19. Medborgare X skriver:

  Christina Nauckhoff!

  Att vi alla, män som kvinnor, ska skydda våra barn från olika former av övergrepp är vi alla säkert helt överens om. Och den stora merparten av alla män och kvinnor gör också allt i sin makt för att skydda barnen.

  Men att just män skulle skydda kvinnor låter inte speciellt jämställt. Ridderlighet är inte någonting som hör ett jämställt samhälle till. I ett jämställt samhälle gör man inte skillnad på vuxna människor beroende på kön.

 20. NinniTokan skriver:

  Christina Nauckhoff
  Det är mänskligt att må illa, men det är klokt att sätta sina känslor åt sidan ibland. Det gör det lättare att stå för det dom flesta av oss säger sig stå för, så som yttrande- och åsiktisfrihet.

  ”I don’t agree with your opinion. But I would die for your right to express it”
  Ett mycket klokt citat:)

  En åsikt måste ställas i sin samtid samt ses ur ett historiskt perspektiv för att förstås. Den åsikten som du idag ”mår illa av”, var vanlig under 60- & 70-talet och liksom medborgare X påtalar fanns en arbetsgrupp i RFSL som arbetade mot den juridiska ”byxmyndighetsåldern”.
  Hur kunde det bli så? Hur kunde man vara av den åsikten då?

  Om vi backar längre tillbaka i tiden finner man svaret. Då(slutet av 1800-tal och början av 1900-tal) ansåg man att det var fel på barnet! Barnen ansågs varit förföriskt och att det var en ”psykisk åkomma”. Man menade då på 60- & 70-talet att orsaken till att dessa som vuxna mådde dåligt var att dom belades med skuld och skam tom. sjukdomsförklarades. Och för att barnen skulle slippa bära skuld och skam, samt ha rätt till sin sexualitet så var man av denna åsikt. Detta samtidigt som en allmän sexuell revolution ägde rum.
  Därför var många av den åsikten då.

  Under 90-talet skapade radikalfeminister, med Eva Lundgren i spetsen, ”det värsta ett barn kan uppleva” och ”traumateorin” en helt ny syn på incest och sexuella upplevelser i barndom i samhället. Det här är lika illa som 1900-talets ”förföriska barn”. Varför? Det ger guldkort till individer som förespråkar slopning av åldersgränsen. Och det är en åsikt som poppar upp här och där idag. Då jag, precis som de flesta, är starkt för byxmyndighetslagen(OBS! FÖR. Jag tycker alltså att barn har rätt att vara fria från sexuell hantering och att sexuell hantering av barn är våldtäkt oavsett om våld förekommit eller ej. Jag är för en åldersgräns mellan 14-15 år) så tycker jag inte om att sådana guldkort bortskänkes.

  Min åsikt i ämnet grundar jag på att lägga ihop biologiska förutsättningar hos barn samt att jag har läst forskning kring child sexual abuse(SCA). Det är alltså (som vanligt)vetenskapligt forskning och kunskapskällor som ligger till grund för mina åsikter, inte mina känslor.

 21. Aktivarum skriver:

  NinniTokan:

  Bra summering. Du glömde dock att nämna en av de värsta och bittraste vetenskapliga debatterna som någonsin drabbat USA:s akademi: Rind et al
  http://en.wikipedia.org/wiki/Rind_et_al

 22. NinniTokan skriver:

  @ Erik:
  Jag tog inte med några källor alls. Har du läst rapporten som Rind (et al.) skrev som gav sånt rabalder? Helt sanslöst att en så sansad rapport kan leda till en total mental härdsmälta i vetenskapsvärlden!

 23. Erik Jämställdhet skriver:

  När det gäller Farrell så vill jag rekomendera följande föreläsning av honnom

  http://www.youtube.com/results?search=Search&resnum=0&oi=spell&search_query=why+men+earn+more&spell=1&sa=X

  Den handlar om varför män känar mer och hur kvinnor gör för att tjäna lika mycket. Han har ocså skrivit flera böker vilka jag inte läst men jag har för mig att Erik har läst några av dem. Vad tyckte du om Farrells böker Erik? Eller någon annan för den delen.

 24. Aktivarum skriver:

  Ninnitokan:

  Det var inte i vetenskapsvärlden som härdsmältan skedde utan i media och i politikens värld..

  Det började som vanligt med en lobbygrupp, i detta fall knäppskallar som tror homosexualitet kan botas med terapi. Därefter var det ”Dr Laura” som sågade studien i sin talkshow. Därefter var det nya knäppskallar ”Man Boy Love Association” som hyllade studien och rabaldret började sedan när höga politiker gick in i debatten. När APA försvarade sig så fick USA:s politiker totalt hjärnsläpp. Representanthuset RÖSTADE mer eller mindre att studien hade fel av moraliska skäl. Knappt nån av politikerna där hade kompetens att bedöma studien. Därefter så bedömdes studien av AAAS (American Association for Advancement of Science) vilka bedömde situationen hopplös, alla data var riktiga medan media och politiken var fulla av knäppskallar, AAAS avböjde att ens bedöma studien. APA ändrade inte sin första position.

  Så nej det var ingen vetenskaplig härdsmälta, det var mer politisk härdsmälta. Politiker utan kompetens som röstar om en vetenskaplig studie är rätt eller fel. Snacka om att brinna i huvudet.

 25. Aktivarum skriver:

  Erik Jämställdhet

  Jag har läst hela eller delar av alla Warren Farrells böcker utom hans gamla feministbok från 70-talet och den allra nyaste av dem… De är utomordentligt bra böcker, de har dock den svagheten att han är sociolog och sociologi i allmänhet tenderar att se människan som en FÖR formbar klump. Om man kombinerar med Roy Baumeisters kulturförståelse (Is there anything good about men?) så blir det dock helt rätt. Baumeister fokuserar inte på vad människor teoretiskt kan göra utan på vad de praktiskt vill göra. (motivation och preferenser)

 26. Erik Jämställdhet skriver:

  Tack, jag lägger till Roy på sommarläsnings listan. Såg förästen att Erik alltså akvarium refererar en av artiklarna i New Male Studies på sin blogg. Bra initsiativ Erik.

 27. NinniTokan skriver:

  Aktivarum:(Nog bäst att jag kallar dig så nu när här är två Erik:))
  Jag vet. Men forskningsvärlden gungade och stred också. Att media och politiken får spel.. Jag förväntar mig inte bättre av den världen.. det gör jag av vetenskapsvärlden.
  Det jag tänkte på var en respons på Rind -98 som var så totalt förvirrad att jag bara kände…. ”ähm, har du och jag läst samma rapport?!” och gick tillbaka och läste om Rind för att se om jag helt misstolkat den.

  Jag letade bland mina rapporter lite snabbt men hittade inte den jag tänker på.. Jag tror det var Finkelhor, men är osäker. Vi får se om polletten ramlar ner så jag kommer på det:)

 28. [...] upp mansfrågor utan att forskningen är kritisk mot den grupp vars villkor forskningen handlar om. Pelle Billing bloggade också om [...]

 29. [...] numret av New Male Studies Journal har släppts. Du kan läsa allt om det och ladda ner det gratis här. Jag är en av rådgivarna till tidskriften och om jag får tid kanske jag skriver en artikel åt [...]

 30. [...] sk. “Kritiska studier av män och maskuliniteter” kompletteras med seriösa males studies för att vi ska kunna komma tillrätta med denna kunskapsbrist. Jag vill ta avstamp i ett citat av [...]

Google