Det internationella nätverket för IMD (International Men’s Day) har nu bestämt vilka fokusområden som gäller för 19 november i år.

I ett pressmeddelande berättas att de fem områden som kommer att uppmärksammas är:

 1. Att förbättra mäns medellivslängd.
 2. Att hjälpa män söka hjälp (framför allt vad gäller psykisk hälsa och prevention av självmord).
 3. Att förbättra pojkars utbildning.
 4. Att ifrågasätta passiviteten inför våld mot män.
 5. Att framhäva pappors betydelse, och manliga förebilder i allmänhet.

Tillsammans med Carl Piaf är jag svensk koordinator för internationella mansdagen 2012. Hur tycker du att dagen ska uppmärksammas i Sverige? Kan du själv bidra på något vis?

En tanke är att ordna någon typ av evenemang i de tre stora städerna, samt övriga städer där det finns minst två eldsjälar. Det behöver inte vara speciellt avancerat, bara det syns nere i centrum och annonseras ut i förväg med pressmeddelande (ett allmänt pressmeddelande kan skrivas för Sverige, och sedan anpassas till respektive ort).

Redan 2011 gjorde vi en mindre grej i Malmö, så dagen finns redan i Sverige. Målet nu är att bygga vidare och på sikt att få dagen officiellt erkänd.

Här är hela pressmeddelandet från det internationella nätverket:

2012 INTERNATIONAL MEN’S DAY: HELPING MEN AND BOYS LIVE LONGER, HAPPIER, HEALTHIER LIVES

In the run up to International Men’s Day 2012 (Monday 19th November) we’re asking supporters of the day to focus on five key challenges that will help us improve the health and wellbeing of men and boys all over the world.

Some of the universal health issues that men and boys in all countries around the globe face include lower life expectancy, difficulty accessing mental health services, educational disadvantages, lack of male role models and tolerance of violence against men and boys.

To help us focus our collective minds upon helping men and boys live longer, happier, healthier lives, the five key challenges that the International Men’s Day team is inviting men and women all over the world to address are:

1. IMPROVING MEN’S LIFE EXPECTANCY:

From the moment a boy is born he can expect to live a shorter life than his female counterparts in all but four countries on the planet. There is also a huge gap in life expectancy between rich and poor countries with men in Mozambique reaching an average age of 38 while in Iceland, Israel and Switzerland men live twice as long until the age of 80. There are also huge gaps in life expectancy within countries, with men born in the poorest parts of the United Kingdom, for example, dying 10 years sooner than their fellow countrymen in the wealthiest parts of the capital city. Boys are not genetically programmed to die young so our first challenge this International Men’s Day is to ask countries taking part to consider how we can help all men and boys live longer, happier, healthier lives – no matter how poor they are and no matter what country they are born in.

2. HELPING MEN GET HELP:

Every year poor mental health drives over three quarters of a million people to commit suicide – and around two thirds of them are males. Men and boys all over the world can find it more difficult to access help for mental and emotional health problems and most prison populations include a significant number of men with mental health issues. This International Men’s Day we are asking participating countries to consider how we can help more men and boys get the help and support they need and to take action on behalf of the hundreds of thousands of men who will take their own lives this year.

3. IMPROVING BOYS’ EDUCATION:

Poor education is linked to poor health outcomes later in life so improving boys’ education will also help men and boys live longer, happier healthier lives. This International Men’s Day we are asking people to explore why boys in richer countries are underperforming girls and also less likely to be in education, and why tens of millions of boys in poorer countries are still not completing a primary education? How can we address truancy and poor literacy rates which leave boys prone to adult unemployment, substance abuse, obesity, depression and poverty? What action can we take to focus on boys’ education in a way that closes the gap between girls and boys, addresses the gaps between rich boys and poor boys, and helps us to improve the long-term health and wellbeing of all men and boys.

4. TACKLING TOLERANCE OF VIOLENCE AGAINST MEN AND BOYS:

Violence has a major impact on men’s health all over the world. Every year over half a million people die from violence and 83% of them are men and boys. The same proportion of the global burden of disease (ill-health, disability or early death) from violence is borne by boys and men. [1] Yet while there are now a number of deserved global campaigns to tackle violence against women and girls, there are no such campaigns to help men and boys. Why are we so tolerant of violence and abuse against boys and men and why do we still tolerate a world where we send boys and young men to fight wars on behalf of the adults in power? This International Men’s Day we are asking for actions we can take to help men and boys live in a less violent world and challenge our collective global tolerance of violence against men and boys.

5: PROMOTING FATHERS AND MALE ROLE MODELS

Fathers and male role models play a vital role in helping boys make a healthy, happy and positive transition from boyhood to manhood. How can we give boys a right to family life that gives them an equal opportunity to know and experience both their father and mother and ensure that their role as a future father is equal to girls’ role as future mothers? Giving boys a range of positive life choices in terms of family, work and leisure can help us reduce the number of boys whose choices are limited and end up poor, illiterate, unemployed, homeless, imprisoned and isolated. This International Men’s Day we are asking what actions we can take to give all boys access to a variety of male role models and ensure their country’s laws and practices give them an equal right to fatherhood, with all the support they need to be the best fathers they can be.

Addressing each of these challenges will help us to help men and boys all over the world to live longer, happier, healthier lives, which is why we are inviting supporters of International Men’s Day to join us in taking on one of more of these five key challenges in 2012.

Om du har idéer på hur dagen kan uppmärksammas så låt oss veta nedan! Hojta även till om du vill vara en person som är ansvarig eller medansvarig i din egen stad.

22 kommentarer på “Fem nyckelområden i fokus för internationella mansdagen 2012”

 1. Patrik skriver:

  Ett utmärkt initiativ! Jag ska se om jag kan hjälpa till med något. Återkommer om det.

 2. Sanjo skriver:

  Fantastiskt initiativ – och en hjälteinsats, Pelle!

  Tänk att detta är så oerhört provocerande för det feministiska etablissemanget. Ett hav av förlöjligande och hånfulla härskarmetoder är att vänta. Eller osynliggörande.

  Lyssnade just på Jonas Sjöstedts eldiga tal i SVT Forum, där det står klart att Vänsterpartiet kommer att gå under i världsfrånvänd radikalfeminism. Det är fullkomligt absurd – han står där framma och eldar på om strukturer och makt och pratar bland annat om hur olika vi bemöter pojkar och flickor. I Sjöstedts inbillade värld är det flickor som far illa.

  I verklighetens Sverige är det flickorna som både blir bemötta mer respektfullt och som hjälps fram och lyfts fram (fler än dubbelt så många unga kvinnor än män kommer in vid universiteten, fler än dubbelt så många pojkar begår självmord osv).

  I Sverige är det pojkarna som behöver hjälp. Men Jonas Sjöstedt väljer istället att håna och smutskasta pojkarna som grupp.

  Inte konstigt att vänster håller på att gå under.

 3. Daniel skriver:

  Den första tanke som slår mig är ett demonstationståg med pappor och deras barn under parollen: Stolt och engagerad pappa.

 4. Jack skriver:

  Vi borde också försöka få stopp på kvinnors mord av småbarn och upplysa om detta som ett av de viktigaste jämställdhetsmålen som regeringen blundar för när det finns all anledning att ingripa, inte bara i Sverige utan över hela världen. Stoppa kvinnovåldet nu.

 5. Coachen skriver:

  Ska aktionerna riktas mot kvinnor eller vara för män? Är det möjligt att separera dessa båda eller är det nödvändigt att vara mot kvinnor när man är för män?

  Det kan vara bra med ett klargörande här med tanke på Jacks kommentar. Och även med tanke på inlägget om Paulos hyllade uppmaning till feministbruden att hon skulle prata för sig själv.

 6. Jack skriver:

  Coachen,

  Mitt inlägg är lätt satiriskt men också allvar, men din kommentar är inte helt fel. Personligen anser jag att mans och pojkfrågor bör vara centrum, låt mig förtydliga det, som också är fallet. Däremot om någon vill informera allmänheten om hur män behövs (manspositivt) för att stoppa kvinnor från att mörda barn så är det också en god gärning. Om kvinnor ses som änglar kommer antimansrörelsen kunna köra över män. Din instinkt inte kunna belysa kvinnor negativt är alltså inte adekvat och sikadlig för män och pojkar och andra med som inte får se verkligheten. Däremot ska det inte vara huvudpunkten vilket heller aldrig föreslagits ;)

 7. Jack skriver:

  Coachen,
  Fråga dig detta. Om män som är mest svinaktiga mot kvinnor har mest framgång med dem och får mest uppmärksamhet från dem. Kan en mansrörelse med framgång också åtminstone vara realistiska mot kvinnor? Detta är ingen att debattera egentligen, försök att smäta det bara, utan att det för den delen, för dig, upplevs som centralt när det bara är en liten bit.

 8. Jack skriver:

  Coachen,

  För övrigt ska ”aktionen” vara öppen för alla, inte som du skriver rikta sig mot den ena elelr för den andra. Fel tänk.

 9. Mia. skriver:

  Coachen

  ”Ska aktionerna riktas mot kvinnor eller vara för män? Är det möjligt att separera dessa båda eller är det nödvändigt att vara mot kvinnor när man är för män?”

  Visst går det att separera och man behöver inte ens vara mot feminism. Jag tycker just man ska jobba för mansfrågor (vara maskulinist) utan att vara mot kvinnor. Liksom jag just tycker att man ska jobba för kvinnofrågor (vara feminist) utan att vara mot män.

  Naturligtvis kan det uppstå intressekonflikter. Men att man då ser dem just som det och försöker finna gemensamma lösningar som gynnar flest bäst. Dvs att inte vara ‘enögd’ och tro sig ha tolkningsföreträde. Få frågor är som jag ser det renodlade mans- eller kvinnofrågor men att det finns könspecifika infallsvinklar. De som är antifeminister eller antimaskulinister kan därför i min värld aldrig vara ‘jämställdist’. Precis som Paolo Roberto säger, han är inte mot jämställdhet eller den urfeministiska tanken utan mot dem som ‘kidnappat’ feminismen (jämställdhetsdebatten). Dvs den feminism som bl a just inte klarar av att jobba för kvinnor utan att vara mot män.

 10. h:o skriver:

  Många kvinnor får blommor av sina män på internationella kvinnodagen, så vad sägs om att ge maken/sambon/särbon en blomsterkvast ;-) . Jag har också varit med om att manliga chefer gett alla kvinnor på företaget en ros.

 11. JockeH skriver:

  Workshops, evenemanger, föreläsningar och öppna diskussioner vore inte dumt.

 12. per hagman skriver:

  Pelle Lysande.

  Visst kan jag hjälpa till på något sätt och kan göra ”nått” för mansdagen i Norge ( där jag bor ).

  Per Hagman

 13. REevolv skriver:

  Hur vore det med någon slags insamling? Jag tänker något i stil med mustaschkampen med en check liten knapp man kan köpa och pengarna får gå till en fond för våldsutsatta ensampappor eller motsvarande?
  Jag bara brainstormar här! :)

 14. Pelle Billing skriver:

  Patrik,

  Kul att du kanske vill delta!

 15. Pelle Billing skriver:

  Jag tänker mig att det kan finnas flera initiativ i Sverige den här dagen. Bloggen kan bidra med att:

  – sprida info
  – samordna
  – skriva pressmeddelande som sedan kan förändras utifrån verksamhet

  Sedan måste jag prata med Carl Piaf, som också är samordnare, och höra hans tankar.

  Det är ju bra om temat för de olika arrangemangen faller under någon eller flera av de fem fokuspunkterna.

 16. auuus skriver:

  Skitbra! Det behövs definitivt platser där den traditionella mansrollen om att män måste vara tuffa och hårda ifrågasätts. Män måste också få ha känslor, osv.

 17. Medborgare X skriver:

  auuus!

  Får du inte ha känslor? Det är ju ofta feminister som är motståndare till att män får uppvisa sina känslor och visa sig sårbara. Det syntes inte minst under SCUM-debatten där feminister hånade alla de män som visade sina känslor om Turteatern och dess uppsättning av ”SCUM-manifestet”.

  Det var feminister (både kvinnor och män) som överöste Moderatmännens kampanj på Facebook med hånfulla uttryck och uppmaningar att ”ta det som en man”. Det var feminister som överöste Medborgarperspektiv med okvädesord och uppmaningar till att ”visa lite balls”.

  http://medborgarperspektiv.blogspot.com/2011/11/de-feministiska-machomannen-och-den.html

  Samtidigt visar mängder av feministiska kvinnor att de själva hyllar den traditionella manliga könsrollen genom att gifta sig med framgångsrika män och rena machomän. Se bara på Anna Leastadius Larsson, Sanna Lundell, Ulrika Messing, etc. Andra feministiska kvinnor söker sig till den traditionella mammarollen och ser sig själva som den heliga mamman som vet bäst, som Underbaraclara, Lady Dahmer, Wonderkarin, etc.

  http://medborgarperspektiv.blogspot.com/2011/01/konsrollskonservativa-feminister.html

  Det feministiska hyckleriet visar än en gång sitt fula ansikte.

 18. John Nilsson skriver:

  Bra att använda Internationella mansdagen som en samlande dag, och jag tycker mig se flera likheter mellan IMD:s fem punkter och de punkter som diskuterats här, angående Pelles förslag till ”Plattform för jämställdhet”.

  I slutet av november är det rätt mörkt, så vad skulle passa bättre än ett fackeltåg och/eller marschaller:
  http://fotolasse.se/December2011/Slussp1.jpg

 19. Daniel skriver:

  @auuus
  ”Skitbra! Det behövs definitivt platser där den traditionella mansrollen om att män måste vara tuffa och hårda ifrågasätts.”

  Är det inte vad man gör hela dagarna på Södertörn?

 20. Pelle Billing skriver:

  John N,

  Ja, det finns betydande likheter mellan plattformen och IMD:s punkter. Jag tror det är klokt att vi mer och mer driver liknande punkter och på ett liknande sätt som internationellt. Ger en tyngd som är svårt att få annars.
  Mäns hälsa är en viktig ingång, tror jag.

  Bra idé om fackeltåg!

 21. [...] då återkommer vi en annan stor fråga. Om en man kan vara riktig pappa trots att mamma är med barnet mesta tiden när de är ett par hur sjutton kunde då magiskt pappan [...]

 22. [...] börjar ge resultat, och en plattform för jämställdhet ska utvecklas – senast till internationella mansdagen firas i november. Bloggen har fått en ny teknisk stomme och igår även ett nytt [...]

Google