Detta är vår tids kvinnoförakt

24 januari 2012, av Pelle Billing

I spekulationerna kring vem som ska bli Socialdemokraternas nästa partiledare har Aftonbladet publicerat en översikt av möjliga namn. Själva idén är god och jag gillar hur de verkligen anpassar sin layout till den elektroniska världen.

Ett par av texterna förbluffar däremot. Nämligen de om Veronica Palm och Carin Jämtin.

En av Veronica Palms och Carin Jämtins främsta meriter är alltså att de är kvinnor. Inte att de har en viss egenskap eller att de uträttat något av vikt. Finns det något mer förolämpande sätt att beskriva en toppolitiker?

Avsikten är med alla sannolikhet att det ska ses som något positivt att vara kvinna. För då är man inte gubbig, tillhör inte patriarkatet och är definitivt inte en vit medelålders man (möjligen en vit medelålders kvinna).

Problemet är att den kvinnovänliga avsikten i slutändan blir misogyn. Kvinnan beskrivs inte i termer av sin kompetens, lämplighet eller sina förmågor. Utan en viktig sådan egenskap som kunde ha listats trängs ut av ”meriten” kvinna.

Samma princip kommer att leda till att en eventuell ny kvinnlig ledare för Socialdemokraterna inte kommer att få en ordentlig chans som ledare. Utan hon kommer att kvävas av alla frågor om hur det känns att vara kvinna i den positionen och alla glada tillrop om att det verkligen var dags för en kvinna till på den positionen. Allt detta kommer att minska fokus på hennes politik, ledarskap och vision för framtiden.

Death by feminist love bombing – kanske ett uttryck att anamma för kvinnor som råkar ut för detta?

Etiketter:  

19 kommentarer på “Detta är vår tids kvinnoförakt”

 1. Jenny Kristiansson skriver:

  Ja sådant här irriterar jag mig också på. Att kvinnliga ledare inom olika områden alltid ska behöva svara på frågor om hur det är att vara te.x. ”mamma OCH politiker/direktör”. Eller hur det är att vara ”kvinna i en mansdominerad värld”. Och titta hon har en väska för 3000 spänn!! Och hennes läppstift matchar inte dräkten, som för övrigt är klassisk chanelinspirerad.

  Hade jag varit journalist hade jag inte kunnat se mig själv i spegeln efter en sådan intervju/artikel/kommentar. Det finns så många dåliga journalister.

 2. Thomas Kronlund skriver:

  Det verkar inte vara någon skillnad på alla vurpor medlemmar, män som kvinnor, i det socialdemokratiska partiet gör. På en presskonferens häromdagen uttalade sig Carin Jämtin om att det var en självklarhet att Sveriges ”största parti” skulle ha en ledare.

  Vad hon måste ha missat i det sammanhanget är att Sveriges STÖRSTA PARTI faktiskt har en ledare – Fredrik Reinfeldt heter han, om jag inte tar alldeles fel.

  SIFO: http://www.tns-sifo.se/media/354383/vb%20jan%202012%20svd.pdf

  Jag tror att sossarna har det lite svårt att inse hur verkligheten ser ut, och är uppenbarligen fruktansvärt dåligt pålästa. Inte undra på att det går utför……

 3. Markus skriver:

  Skulle veronica palm ställa upp skulle jag aldrig mer rösa på S, skulle motarbeta dom istället.

 4. Thomas Kronlund skriver:

  Här är länken till Carin Jämtins uttalande:
  http://playrapport.se/video/2685234

 5. Markus skriver:

  Thomas
  Inte från sista valet, då var det S som var störst. Sifo undersökningar suger och ger ungefär noll verklighetsuppfattning. Alla sveriges undersökningsföretag fick i månaden precis skäll för att deras undersökningar suger och speglar inte världsbilden. Framförallt när det kom till politik och SD.

 6. h:o skriver:

  Eva Åkesson, Uppsala Universitets nya rektor, verkar ha en sund inställning till att vara kvinna i karriären. Se dialog nedan.

  Frågan: … hur upplever du att bli den första kvinnliga – och den första externrekryterade rektorn vid detta lärosäte?
  Eva Åkessons svar: -Jag har varit kvinna i hela mitt liv, så det känns inget speciellt för mig…

  http://www.uu.se/nyheter/nyhet-visning/?id=1578&area=1,13,16&typ=artikel&na=&lang=sv

 7. Jens skriver:

  Thomas
  Socialdemokraterna var som sagt tidigare störst vid det senaste valet.
  De är också störst i det avseendet att de har flest partimedlemmar 105 000 medlemmar, att jämföra med moderaternas medlemsantal som är runt 60 000.

  I övrigt håller jag med om att om kvinna är en av de främsta meriterna, kanske man skulle prova på ett könsbyte. Så man kom någonvart. :)

 8. AV skriver:

  Tänk om det omvända skrevs om män som vill bli lärare:

  ”Han är ung, man och är ganska bra i matte.”

  Skulle någon beskriva mig så skulle jag be vederbörande att dra dit pepparn växer. Jag är, hoppas jag, anställd för att jag är en bra pedagog, kan inspirera eleverna, drivande i mina ämnen och med rätt examen i mina ämnen. Skulle man dessutom börja anställa män med motivationen att de är just män, och andra meriter är sekundära, slutar jag. Då blir ju vi som har meriterna ihopblandade med dem. Jag förstår inte att alla riktigt duktiga kvinnor som kommer fram av egen kraft inte protesterar mera. Jag skulle bli vansinnig!

  Sen kan man ifrågasätta att beskriva Veronica Palm som ung. Man är väl knappast en ungdom vid 38 års ålder. Annie Lööf är 10 år yngre. Så även Gustav Fridolin. De är möjligen unga för att vara partiledare, men knappast när man närmar sig 40. Liite om vad hon faktiskt vill åstadkomma i politiken, var hon står på höger-vänsterskalan och vilka frågor hon drivit i riksdagen säger väl mer om henne än vad hon har mellan benen. Är det för mycket begärt om man ska kunna ta ställning till en persons lämplighet till ett politiskt jobb? Tur man inte behöver välja i det partiet.

  En seriös politiker skulle protestera mot denna beskrivning, får se om hon gör det.

 9. David skriver:

  @Jens
  Undrar hur många av dessa som själva aktivt valt att bli medlemmar, och hur många som blivit det automatiskt (eller mer eller mindre tvingade) när de gick med i facket?

  När min far jobbade som elektriker blev han mobbad på sin arbetsplats för att han vägrade att bli medlem i SAP.

 10. Bosse skriver:

  David, under lång tid blev man tvångsansluten till SAP när man gick med i facket. För ett antal år sedan avskaffades tvångsanslutningen, men banden mellan SAP och LO är fortfarande starka.

 11. Pelle Billing skriver:

  AV,

  Nej, visst är det upprörande när man reduceras till sitt kön? Hur detta kan anses progressivt 2012 kan jag helt enkelt inte förstå.

 12. NinniTokan skriver:

  Eftersom de har så könsneutrala namn och det inte går att avgöra av bilden heller så är det väl en intressant bi-information?

  Jag skulle bli så arg! Dessa ”duktiga kvinnor”(som media brukar kalla dom) är inte tappade bakom vagnen. Förutom att det är direkt kränkande att könet ses som en nämnvärd merit, så måste dom ju inse hur det slår eller kommer att slå mot gruppen ”kvinnor i barriär”? Förr eller senare kommer ”har hon fått jobbet för hon är bra eller för hon är kvinna?”-priset att behöva betalas. Vill de verkligen betala det priset?

  Jag fattar inte att de inte reser sig mot detta.

 13. MattiasL skriver:

  Så sant. Det är faktiskt kvinnorna själva som måste bita ifrån mot det här infantiliserande gullandet. Som ett slags klapp på huvudet, men inte utdelat av en mansgrisig gubbe, utan av andra kvinnor och av pk-män. Det är obegripligt att inte fler integritetsfulla och kompetenta yrkeskvinnor ryter ifrån. Men det kommer, det kommer.

 14. AV skriver:

  h:o
  Eva Åkesson är definitivt inget kvoteringsvåp. En gedigen vetenskaplig utbildning i kemisk fysik, professor i det samma och flera tunga ledningsuppdrag. Hon har kommit dit av egen kraft och vet priset. Tror knappast att hon sprungit på så värst många seanser hos Tiina nere i Lund eller vill bli bedömd som representant för sitt kön. Hon är sannolikt en kompetent forskare och ledare, punkt. Och vet om det också. Då blir könsdiskussionen meningslös. Sådana vill knappast bli ihopblandade med kvoterade kvinnor. Det ska bli intressant hur hon kommer handha de mer ideologiskt inriktade institutionerna, som genus”vetenskapliga” och deras vilja att färga all vetenskap på bygget. Snart dags att sluta kalla bygget för blåkulla?

 15. Leif skriver:

  Tycker inte synd om dessa kvinnor då det är dom själva som oftast för fram dessa synpunkter. Tycker det är mansförakt att det anses var aett minus att man är född man.

 16. leifer skriver:

  På sätt å vis har S försatt sig i denna situation nu och de feministiska ambitionerna gör ju detta till en könsfråga. Varannan damernas är ju grundprincipen vad jag förstått.

  Ska bli lite intressant att följa nu. De flesta kandidaterna är ju just vita medelålders heterosexuella män, nåt som ju S säger sig vilja motarbeta.

  Dessutom tror jag ex vissa invandrargrupper inte kan med en kvinna som högsta ledare, så risken är stort röstbortfall om det blir en kvinna.

 17. Kristian Grönqvist skriver:

  Möjligen en synpunkt som retar många, men behöver inte könstillhörigheten nämnas efter all den uppståndelse som transsexuella orsakar på Newsmill. Bland dem verkar könstillhörigheten vara milt sagt elastisk.

 18. Pelle Billing skriver:

  Pablo,

  Stackars dem som jobbade morgonskiftet ;)

Google