Angående roller och normkritik

30 januari 2012, av Pelle Billing

Förra veckan skrev jag om hur mansrollen bör definieras, så att definitionen knyter an till en tydlig verklighet. Om mansrollen är det som en liten minoritet av män gör så hamnar vi i en märklig situation.

I dag skrev jag så om den skam och skuld som ideologiska feminister skapar, i sin iver att få alla att leva efter sin vision (observera att ideologisk och pragmatisk feminism är två olika saker). De går ett steg för långt, och inkränktar då på andra människors fri- och rättighet att skapa sin egen tillvaro, oberoende om denna tillvaro passar in i en viss ideologi.

För att förenkla, tydliggöra och sammanfatta vad dessa inlägg handlar om, så skrev jag en serie punkter på Twitter tidigare idag. Jag tänker att de kan ge en snabb översikt av vad det här handlar om, så publicerar därför punkterna här som ett eget inlägg.

Etiketter:  

4 kommentarer på “Angående roller och normkritik”

 1. Lavazza skriver:

  Utmärkt uppställning. Tyvärr vägrar våra meningsmotståndare att uttala sig så pass tydligt att det går att kolla hur deras ståndpunkter klarar dessa delmoment.

  Valfrihet är en sak. Valfrihet med skydd mot eller kompensation de (icke lagstridiga) negativa konsekvenser som valet får för en själv är en annan sak. DET är ett privilegium.

 2. Nils Jungenäs skriver:

  Bra. Det här kan jag skriva under på.

 3. Andreas Nurbo skriver:

  Som jag sa på nätet. Jag tycker vi skiter i begreppet mansroll/kvinnoroll. Finns ingen mening med att ha det.

Google