Tack för ett fantastiskt år!

31 december 2011, av Pelle Billing

Idag är det nyårsafton, och dags att runda av det gångna året.

Jag vill ta tillfället i akt att tacka alla de som gjort att bloggen haft ett fantastiskt år. För det är mycket som skett under året:

 • Innehållets kvalitet och kvantitet har gått upp.
 • Kommentarernas kvalitet och kvantitet har gått upp.
 • Läsarskaran har skjutit i höjden (en fyrdubbling under året).
 • Det har blivit flera framträdanden i TV och radio.
 • Ett bloggavslöjande nämndes på DN:s ledarsida, med bloggen som referens.

Först vill jag tacka några nyckelpersoner:

 • Johan Franson. Bollplank för bloggens vidareutveckling.
 • Matte Matik. Teknisk guru som uppdaterat bloggens platform.
 • Andreas Nurbo. WordPress-expert som nyligen blivit ett viktigt stöd.

Sedan vill jag tacka en grupp som uppstått under året:

 • Gänget som stödjer bloggens journalistik ekonomiskt. Tack vare er får jag gradvis mer tid att vidareutveckla bloggen. Ni tillför bloggen syre helt enkelt.

Något som också blivit tydligt under året är att vi nu är en hel community. Bloggen har blivit en träffpunkt för oss som verkligen är redo för en ny jämställdhethetpolitik i Sverige:

 • Tack till er som sänder in tips och avslöjanden. Ni gör att inläggen hela tiden är fräscha, unika och intressanta.
 • Tack till er som skickar insändare. Ni gör bloggen mer levande och illustrerar det vi pratar om.
 • Tack till er som kommenterar. Ni bidrar med viktiga perspektiv och infallsvinklar som annars skulle missats.
 • Tack till alla er som läser. Jag vet från pubträffar och mejl att det finns många som är djupt engagerade men som inte syns.

Slutligen vill jag tacka er som gästbloggat. Ni vidgar vyerna och skapar intressant debatt!

Nästa år blir det många fler gästbloggare. Ni kommer även att få se mig på video! Ytterligare planer finns men de säger jag inget om… ännu.

Väl mött nästa år!

 

42 kommentarer på “Tack för ett fantastiskt år!”

 1. Jocke skriver:

  Tack själv Pelle, du gör ett fantastiskt jobb – och du behövs!

  Det finns mycket kvar att göra , men jag tycker personligen att något fundamentalt verkar ha hänt under 2011. Plötsligt är inte feministerna lika självsäkra längre. Och plötsligt har åsikter som synts på bland annat den här bloggen i flera år börjat dyka upp i oväntade sammanhang som i större tidningar, hos vissa politiker, och så vidare. Det bådar gott.

 2. QED skriver:

  Tecknaren Berglin avslutar året med ”En folkhemsversion av SCUM-manifestet”

  http://www.svd.se/kultur/serier/berglins_5017.svd

  Gott Nytt År!

 3. Urban skriver:

  Gott nytt år Pelle :-)

  Urban från Moderatmännen

 4. John Nilsson skriver:

  Tack själv, Pelle, för den fantastiska insats du har gjort och gör för att lyfta mansfrågorna och för alla mäns rätt till respekt i samhället.

  Gott slut och ett Gott Nytt År till dig, och till alla andra som bidrar till diskussionen här!

 5. Aktivarum skriver:

  Gott Nytt År Pelle! Keep up the good work!

 6. Patrik skriver:

  Gott Nytt År Pelle och alla andra. Bloggen har blivit stadigt bättre och åsikterna härifrån börjar dyka upp även i etablerade medier. Detta berpr på att Pelle argumentar bra men också ödmjukt med respekt för andras åsikter. Han är helt enkelt mer tolerant och vidsynt än de flesta feministiska debattörerna. Det kommer att avgöra vilken sida som vinner debatten i längden.

  En önskan för nästa år är vi som kommenterar ska tala mer om lösningar än om problem. Ibland kan man behöva ”gnälla av sig” men vi borde tala mindre om hur vi ogillar feminism och mer om hur vårt budskap om jämställdhet för båda könen kan fortsätta att spridas i nya forum och vinna fler anhängare bland män och kvinnor.

 7. Gunnar (D.U.) skriver:

  Tack Pelle och jag önskar dig ett Gott Nytt År!

  Jag tycker det känns som ett tydligt genombrott för mansfrågorna och Jämställdhet2.0-perspektivet under sista halvan av 2011!
  Helt klart har det etablerats en medvetenhet om att vi finns och att vi har en styrka, en kraft och en rimlighet i vår argumentation.

  Och du är en av de starka krafterna bakom att det blivit så – så ta till dig det som en fin avstamp för 2012, vilket säkert blir året då Jämställdhet2.0-perspektivet blir mer allmänt närvarande i debatten!

 8. Men@Work skriver:

  Gott nytt år Pelle och alla andra! Tack för ett bra år! Nya tag för oss alla 2012. Nu ska jämställdismen upp på den politiska agendan på allvar, och 2014 ska den vara en viktig valfråga.

 9. Matte Matik skriver:

  2011 var ett bra år, både personligen och ”här”. Ser fram emot ett spännande 2012!

 10. Medborgare X skriver:

  Gott nytt år Pelle!

  Du och Pär Ström gör ett fantastiskt jobb att lyfta mansfrågor och att ge ett mansperspektiv på jämställdhetsfrågor. Det behövs en motvikt mot den mansfientliga och destruktiva (radikal)feminismen. Under 2011 har ett par steg framåt tagits. Hoppas 2012 bjuder på ytterligare framsteg!

 11. Mia. skriver:

  Tack för all klokskap PB! Patrik ovan säger det så bra, bara att instämma!

  *** Gott Slut och ett Gott Nytt Jämställdhet 2,0 år 2012 ***

 12. Jack skriver:

  Grattis till framgångarna under året Pelle. De kommer många till gagn.

  Tack för alla andra som också gör utsikterna för män och pojkar bättre. Utan er alla hade nog vi alla kunnat se fram emot en förtida död eller utegångsförbud, manskskatter och en lagstadgad pensionering vid 90 för män, 40 för kvinnor eller värre.

  Svårt att säga hur mycket röster och händer som funnits de senaste 40 åren för män och pojkar betytt men jag tror att vi redan hjälpt många. Framtiden och idag är redan en mindre miserabel plats tack vare er alla som vågat ställa sig upp för sanning och rätt, män och pojkar. Så grattis till alla och tack för detta år.

 13. winco skriver:

  gott nytt år Pelle

 14. [...] Pelle Billing påpekat syns mansfrågor mer nu men orsaken till detta är enligt mig inte en ökad förståelse [...]

 15. David skriver:

  Tack för mycket gott arbete under året, Pelle!

  Gott Slut på 2011 och med en förhoppning om ett Gott Nytt År 2012!

  /David, Moderatmännen

 16. Patrik skriver:

  gott nytt år Pelle ser fram emot att följa din blogg under 2012, jag är faktiskt väldigt optimistisk med tanke på vilka framsteg som gjorts i år. Mycket tack vare ditt arbete!

 17. Nils Jungenäs skriver:

  Tack detsamma Pelle.

  Den här bloggen är välkänd även hos både elitfeminister och statsfeminister. Dessa personer vill dock inte ha en diskussion utifrån några andra föresattser än den traditionella feministiska diskursen och dess problemformuleringar.
  Gå ut! …och ta debatten i deras egna forum. Det är enda möjligheten till dialog med de som inte vill ha någon. DN Kultur t.ex har så gott som aldrig något kommentarsfält öppet längre. De vill inte att det ska synas att det de skriver är totalt tvärt emot vad folk i allmännhet tycker och tänker. Däremot går det (än så länge) att dela med sig av sina tankar och synpunkter i många andra forum.

 18. Matte Matik skriver:

  Jag glömde ju ge dig en massa välförtjänt beröm förresten. Tack för en strålande insats det här året!

 19. Pelle Billing skriver:

  Tack för allt beröm!

  Planen är att bygga broar utåt ännu mer, och det arbetet pågår redan. Samtidigt är bloggen i sig en ofantligt viktig plattform. För varje 10 000 nya läsare som läggs till, sprids budskapet i varje stad, varje hem, etc

  Så visst ska bloggen vara öppen för samarbete – och jag är alltid redo att delta i media – men inget av detta kan ersätta det unika som byggs här. Här sägs det som behöver sägas, och här belyses det som behöver belysas.

  Till slut kommer media att vara tvungen att förhålla sig till detta. Det gör de redan i viss omfattning, och den trenden kommer bara att öka.

  Här byggs något nytt från grunden, och ju högre det växer desto mer syns det.

 20. Nils Jungenäs skriver:

  Jag glömde också ge beröm för &@#*Q !

  Bra Pelle!!!

  Jag beundrar att du stretar på uförtrutet.
  Jag beundrar din blogg!

 21. The Perfect Man skriver:

  Tack för all intressant läsning Pelle, och gott nytt år!

 22. Joel Johansson skriver:

  Gott nytt år och tack för ihärdigt och intressant bloggande, Pelle!

  Jag hoppas att 2012 blir året då den nya jämställdhetsrörelsen positionerar, definierar och organiserar sig tydligare.

 23. Patrik skriver:

  vill återigen poängtera att feminismens värsta fiende är sunt förnuft och fakta så det e bara å fortsätta belysa galenskapen

 24. rickard skriver:

  Pelle, har du funderat på att skaffa ett speciellt kort URL som gör det smidigare att besöka och nämna bloggen? Eller drar det kanske till sig mer icke-kvalitativa kommenterare?

  Gott Nytt År!

 25. krakel skriver:

  Pelle du har gjort en fantastisk insats i år. SCUM-manifestet var verkligen en vändning för hela den progressiva jämställdhetsrörelsen, människor som inte är insatta i frågorna men som ”självklart är mot att kvinnor har lägre lön än män” fick upp ögonen för vad budskapet egentligen handlar om och det blev en spark till människor som äntligen på allvar har tagit ställning till vår fördel. Kultur-/Radikalfeministernas svar på protesterna visade hur lite som ska till för att sätta igång deras ”full-alarm reaktion”, och det ska bli spännande vad som utlöser detta här näst.

  Strategin med att spela ut fundamentalisterna genom att fokusera på lösningar och alliera sig med vettiga människor (och på så vis göra f-arna irrelevanta) har lyckats i år med, och jag kan inte se någon annan väg framöver heller.

  Stor KRAM!!

 26. PabloHoney_4 skriver:

  Gott Nytt alla tidsresenärer, då nu ännu ett jordsnurr är avverkat på moder jord, i genusidiotins tidevarv. Där många tvingas delta i alla möjliga galenskaper. 

  Många tankar och ideer har i år fått stort genomslag i media och i andra forum. Man får ha respekt för att det tar tid att vända på en skenande oljetanker utan ratt. Att det tar tid beror mer på människans inneboende processer när gamla föreställningar och nya begrepp utmanas av nya. 

  Därför är konkretisering kring nya tankar och ideer vitala, för att skapa nya begrepp och vinklar, som för dialogen framåt. Det är därför denna blogg är kanske en av de mest progressiva inom jämställdhetsfrågor. Detta eftersom nya frågor ställs och besvaras på ett adekvat sätt. Det är alltid viktigt att ha en helhetssyn som även innefattar män och kvinnor och detta sammanfattas på ett bra sätt i bloggen.

  Den mänskliga hjärnan är en matematiker,  stämmer inte summan får den räkna om. Det är detta det handlar om att korrigera och reformera en förfalskad bokföring, eftersom boksluten för både man & kvinna inte stämmer. 

  Gott slut, näst år åker radikalrevisorerna ut!

 27. Aktivarum skriver:

  Och så var det 2012 :)

 28. NisseNyfiken skriver:

  Gott Nytt År allesamman!!!

 29. Julian skriver:

  Pelle

  Önskar dig personligen och alla andra jämställdister, män som kvinnor ett bättre jämställt år 2012.

  Känn dig dig stolt över allt du åstadkommit hitils och var inte rädd för alla radikala feministers giftpilar.
  Radikala,hjärtlösa feminister är bara avundsjuka på oss män!

  Länge leve äkta kärlek mellan man och kvinna!

  Mvh

  Julian

 30. Jenny Kristiansson skriver:

  Pelle!

  Gott nytt år!! All lycka och välgång!!!!!

  Jag läste ”Vad händer när män börjar tala” som du skrev 10 jan. Jag förstår allt du skriver där. Jag har ofta tänkt på hur män har det, främst för att jag tycker så mycket om min pappa och har stått och står honom väldigt nära, jag har velat förstå honom. Han är 40- talist och väldigt präglad av sin tid. Män födda då pratar inte som män pratar nu.

  Jag förstår att män har svårt för att leva upp till alla krav. Men jag har en hjärtefråga och alla kommer att skratta när de läser det här. Jag tycker att män SKA sova ytterst i sängen. Tycker inte du det? Är detta också något vi ska ifrågasätta? Jag tycker inte det. Det är FENG SHUI att män sover ytterst i sängen. Alltså det måste vara på detta viset. Jag är världens mest hänsynsfullaste annars, men jag skulle aldrig få för mig att sova ytterst i sängen, det skulle kännas fel och otryggt. Detta symboliserar säkert något djupare, men what ever, man kan inte ändra på vissa saker. Eller att kvinnor har EN man som skydd mot andra män. Herregud det blev så tydligt för mig när jag var i Mexiko och pluggade spanska. Jag gick aldrig ut utan ett ”förkläde” (en killkompis) där. Vill inte män ha denna rollen ens?!

  Annars tycker jag att män och kvinnor är fria att leva som de vill. Jag är den sista att kunna och vilja döma någon överhuvudtaget. Jag gillar de flesta jag träffar helt ärligt.

 31. Marie-Louise skriver:

  Pelle,

  Lycka till med din blogg 2012,

  Det ger mig mycket att följa den. Och jag rekommenderar den till andra.

  Marie-Louise

 32. Ola Normann skriver:

  Godt nytt år til alle!

  @Jenny:
  Ang. det å sove ytterst i sengen: jeg gjør det med glede, og jeg tror de fleste menn har et sterkt instinkt for å beskytte kvinner og barn. De gangene vi har våknet på natten av å ha hørt en lyd, er det meg som har stått opp for å se hva det kan være. Det er jo også naturlig siden menn i gjennomsnittet er sterkere enn kvinner, og dermed vil kunne forsvare seg bedre. Slik har det vel vært i alle år. Og jeg tror fortsatt at dagens unge menn vil gjøre det samme for de kvinnene de står nær,- kjæreste, døtre, mor, søstre osv. Men det kan tenkes at det har skjedd en endring når det gjelder å forsvare kvinner man ikke kjenner. Jeg kan ikke huske å ha sett noen undersøkelse på det.

 33. [...] Youtube har exempelvis en underkategori specifikt för Jämställdister (som Pär Ström och Pelle Billing) och en annan enbart för Bernard Chapin videos (Chapins Inferno, A Wandering Cauldron of [...]

 34. Andreas Nurbo skriver:

  Lite sent men det är fortfarande ett nytt år =).
  Gott nytt år alla.
  Hoppas på ett år med konkreta förändringar och inte bara prat.

  Tackar för omnämnadet Pelle.

 35. JockeH skriver:

  Gott nytt år Pelle

 36. Pelle Billing skriver:

  @Marie-Louise: Kul att höra! Jag uppskattar f ö dina kommentarer.

  @Jenny K: För mig är det självklart det du säger (om positionen i sängen). Och jag tror det är självklart för de flesta män. Samtidigt vill jag inte döma förhållanden där de gör annorlunda. Mitt mantra är som alltid att folk ska få leva som de själva vill, inte som jag vill leva mitt liv (visst låter det självklart när det skrivs ut?).
  Det konstiga blir när viss personer (läs radikalfeminister) tycker det är kvinnoförtryckande om en kvinna ”passar upp” en man med en kopp te på kvällen, men inte mansförtryckande att han sedan har den beskyddande rollen under natten.

 37. Pelle Billing skriver:

  @rickard

  ”Pelle, har du funderat på att skaffa ett speciellt kort URL som gör det smidigare att besöka och nämna bloggen? Eller drar det kanske till sig mer icke-kvalitativa kommenterare?”

  Tack för frågan/förslaget! Mottar gärna tips om hur bloggen kan vidareutvecklas.

  Svaret är att URL kommer att förbli samma. Det är viktigt att man enkelt kan hitta bloggen och inläggen där de alltid varit. Layout och grafisk profil kan utvecklas över tiden, men inte URL.

  Det är lätt att hitta bloggen via Google. Det räcker med att man minns mitt efternamn för att hitta hit. När folk sett mig på TV eller hört mig på radio är det en fördel att denna URL kommer upp vid en sökning.

 38. Matte Matik skriver:

  @Jenny K:
  Det där med att det är ”naturligt” för en man att sova ytterst är jag helt med på, och jag tror att de flesta män tycker att det är helt okej, kanske t.o.m. något de gladeligen gör. När det gäller min fru och mina barn är jag fullt beredd på att offra min egen säkerhet och mitt liv för deras skull. Om det är något jag är beredd att sätta högre än mig, dvs något som jag skulle kunna riskera mitt liv för, är det min familj.

  Jag kan däremot säga att jag tappat all lust att ställa min kropp till förfogande för något annat ”högre” syfte. Jag har också tappat all lust att hjälpa andra bara i egenskap av att jag är en ”stor stark karl” (stor och stark är jag inte heller, men man brukar ju få höra den där frasen när fysiskt arbete ska delegeras). Jag har förstått att min fysiska styrka, min kropp, har ett värde i egenskap av att jag är just man (åtminstone så länge jag är i någorlunda form) och när det budskap jag fått höra från samhället de senaste 20 åren har varit att jag är dålig, just i egenskap av att jag är född till man, föredrar jag att investera mitt fysiska kapital i sådant som kan ge högre utdelning för mig och mina nära.

 39. Marie-Louise skriver:

  Pelle,

  Tack för det. Roligt om du gillar vad jag försöker bidra med.

  M-L

 40. Lavazza skriver:

  Tack for ditt arbete under detta ar, Pelle. Tips. Jag horde talas om en konstig artikel i AB om ONDA MAN som lurar STACKARS KVINNOR som vill ha uppehallstillstand i Sverige men som dumpar dem innan de fatt uppehallstillstand. Jag misstanker att det ar logner eller atminstone hardvinkling pa samma satt som i Dramaten och SoS-fallen under 2011.

 41. Kristian i förskingringen skriver:

  Taklagsfest ska ni ha, och välkammad utter!

Google