SVT snedvrider jämställdheten

07 december 2011, av Pelle Billing

Det vanliga julkalendern för barn har i år kompletterats med ”Rim och reson – en julkalender för vuxna”. Dessa avsnitt är cirka en minut långa och utgår från tecknade serier.

Inget konstigt med detta. Det är till och med en kul idé.

Dock är det tydligen ett krav att serien ska innehålla ett uttalat jämställdhetsperspektiv. Titta själv på bilderna nedan från dagens avsnitt:

julkalender1julkalender2julkalender3

Min första fundering är varför en julkalender för vuxna alls måste vara politisk? Kan det inte räcka med lite avslappnande humor så här i juletider?

Men det må väl vara hänt, att detta anses önskvärt. Det som däremot är högst förvånande är att de tar politisk ställning i jämställdhetsfrågan genom att bara belysa ena sidan.

Gårdagens avsnitt är nämligen också feministiskt till sin natur:

julkalendern5julkalendern6julkalender4

Hur stor är chansen att vi får se två avsnitt med uttalade manliga perspektiv på jämställdhet? Nära noll, är min gissning. Men allt annat än en sådant förfarande innebär ett politiskt ställningstagande.

Detta innebär i så fall att SVT inte tar sitt ansvar för att ge en allsidig bild av en viktig samhällsfråga. Hur skulle det se ut om två av inslagen kom från det ena politiska blocket, men inget från det andra?

SVT har onekligen en del att förklara.

 

48 kommentarer på “SVT snedvrider jämställdheten”

 1. dolf skriver:

  Jag kan bara konstatera att jag är glad över att adventskalendern Tjuvarnas jul hittills (jo, jag har faktiskt sett alla avsnitten så långt, av ren barnslig julglädje, kan inte ens skylla på att jag skulle ha barn) har varit härligt befriad från politiska pk-ismer och trams. Det snöar och är julstämning, samtidigt som det är lite pippi långstrump-förbjudet (huvudpersonerna är trots allt kriminella). Jag hoppas de håller klassen hela vägen till slutet. Plockar de med finskan (Maria Sid) från förra året oxå kommer jag fasiken i mig att oscarsnominera programmet.

 2. patrik skriver:

  förstår inte ens vad dom där slipparna har att göra med jämnställdhet över huvudtaget

 3. Petter Nerman skriver:

  Visst är samtliga etablerade kanaler uppenbara mansdiskrimineringsivrare, men det är extra illa när det rör sig om en aktör som finansieras med skattepengar.

  Jaja, den bildliga våldtäkten av män fortsätter så länge majoriteten av dem tillåter skeendet.

 4. Leif skriver:

  Kolla detta! Svenska domstolar dömer män enligt sharialagar, otroligt men sant! Bör uppmärksammas.

  http://leifslillarosa.se/blogg/?p=1744257

 5. Koo skriver:

  Ja, detta är statstelevisionen och statsfeminismen i okritisk symbios. SVT sysslar med politisk propaganda ännu en gång i ordningen.

  De svenska konstskolorna formligen spottar också ur sig radikalfeminister. Man skall komma ihåg att lärarna nästan alltid är radikalfeminister och ordnar det så praktiskt att man måste redogöra för politisk hemvist innan man blir accepterad som student. Ickefeminister göra sig icke besvär.

 6. Fredrik skriver:

  Patrik

  Nej exakt, dom har inget med jämställdhet/frigörelse att göra, de fortsätter att sätta kvinnan i beroende till mannen, kvinnan kan inte ha någon egen frigörelse, den måste ske genom ett avståndstagande/nedsmutsande till/av mannen. Perversa, trötta människor.

  Till det kommer fixeringen vid penis, som symbol eller metafor, ett förslag är att skaffa ett egenvärde och lämna andras könsorgan ifred.

  De är de fåniga kvinnorna, de som vägrar växa upp och ta eget ansvar.

 7. dolf skriver:

  Må så vara att stripparna inte har med jämställdhet att göra, men de har farao ännu mindre med jul att göra.

 8. Anders senior skriver:

  Den svenska Nationalfeminismen när den är som bäst…..

 9. Pether skriver:

  Notera att filmtecknarna som gjort dessa ointellektuella serier har gått i konkurs.

 10. leifer skriver:

  Pelle, kanske lite OT men önskar du kunde börja plocka isär resonemangen om könsmaktsordningen, patriarkatet och kvinnor underställda män. Dvs de resonemangen varpå feminismen vilar idag. Slår man hål på det så blir det liksom ingenting kvar av problemformuleringarna som nu dominerar vårt samhälle.

  Jag klipper även in det jag började på och som Torstensson kommenterade förtjänstfullt. Kanske till och med visar en omvänd könsmaktsordning idag! Vilka ”goda feminister” som du känner ställer upp på en sån beskrivning?

  Author: Torstensson
  Comment:
  Leifer

  Ett mycket intelligent inlägg från dig. Mycket intressant och jag har själv liknande tankar. Jag tänkte ge kommentarer på det du skrev.

  ”Ta en genomsnittlig 25 årig man och kvinna IDAG i Sverige.”

  Okej.

  ”Hur yttrar sig könsmaktsordningen (kvinnor underställda män) och vad kämpar feminster med idag?”

  Feminister kämpar idag med samma begrepp som tidigare. Könsmaktsordningen som begrepp har aldrig handlat om annat än att det är inbyggt i begreppet att män har makten. Punkt slut finitio. Vi som är jämställdister vet att så inte är fallet. Därför ska könsmaktsordningen inte användas, vad som behövs är en ny terminologi. Det där är inte ett bevis, det är ett verktyg för feminister att testa mäns manliga ernergi samt att sålla betahannar från alfahannar och i slutändan att kunna göra karriär på att säga sådant nonsens. Lönerna som feministiska forskare har är inte dåliga.

  ”vem har mest makt i ett förhållande”
  Enligt feminister utgår all makt från män och män har historiskt sett ”ärvt” makten genom att man helt enkelt generellt är fysiskt starkare. Vi som är jämställdister vet att det där inte är sant och att om man ska vara krass så är det inte bara i inledningsfasen(dejtingen) som kvinnan som bestämmer, helt enkelt därför att det är lättare för henne att hitta en man som är intresserad snabbt än det är för en man att hitta en kvinna som är intresserad snabbt. Män måste ju först visa sig dudliga via resultat, kvinnor bedöms utefter sitt utseende.

  ”vem har bäst utbildning”

  Bäst utbildning är väl olika, bäst förutsättningar för att få jobb är betydligt mer intressant och män är som grupp mer arbetslösa än kvinnor samt dör betydligt oftare på sina arbetsplatser.

  ”vem har lättast att skaffa en lägenhet, bli inneboende, få ett andrahandskontrakt”

  Kvinnor. Men även där finns det saker som du behöver tänka på. En ful kvinna får inte samma bemötande som en vacker kvinna. Det är dock betydligt vanligare att en kvinna får ett bättre bemötande av en man än vad en annan man får av samma man. Detta för att män är ridderliga.

  ”vem har lättast att skaffa ett jobb, både okvalificerat och kvalificerat.”

  Kvinnor, bevisligen eftersom män är mer arbetslösa än kvinnor.

  ”vem har lättast att få hjälp vid problem”
  Tydligen är det lättare för en kvinna att få ambulans än för en kille. Polisen har också fördommar om män när de kommer till en plats där bråk skett och kvinnor får straffrabatt. Detta räknar jag som ”hjälp”. Sen kan vi som män utnyttja äldre kvinnor när vi vill ha hjälp. Jag fick 3 kvinnliga poliser att fnissa och springa ärenden åt mig med glada miner när jag kopplade på charmen. Det ej jämställda i det hela är väl att kvinnor kan nyttja sådana siuationer betydligt mer än vad vi män kan för tillfället? Men å andra sidan charm funkar även på män, det var ju en manlig polis som uttalade sig till mig om ekobrott och frågades ”vad är det svåraste med att förhöra män i ekobrott?” Svaret var att män med rötterna från vissa länder är charmiga och skojiga och kan utnyttja det vid polisförhör även om förhörsledaren är en man.

  ”vem har lättast att skaffa familj och barn”

  Den som det krävs minst insats ifrån är ju kvinnan. Mannen måste godkännas på andra grunder. Kvinnor gifter upp sig och vill inte gifta ner sig, något som Alice Theodorescu nästan ser som självklart. Det gör inte jag. Jag avskyr att det är så. Det är roten till det feministerna kallar ”orättvisor”.

  ”vem är mest fri i sin könsroll”

  Jag vet inte, jag är inte kvinna, men känslan säger mig att män har snävare roller att röra sig i. Det är säkerkligen bevisat också.

  ”vem blir bjuden på massa saker pga sitt kön”

  Kvinnor. För att män måste vara produktiva betydligt mer än vad kvinnor behöver.

  ”vem får mest fördelar pga sitt kön och sitt utseende”

  Unga kvinnor fram till som förvandlas till Helen Mirren. Då inser dom att inga män längre tittar på dom och behandlar dom jämställt. Dvs som andra män behandlar andra män. Det blir en chock för vissa kvinnor som därmed tycker att män är svin. Allt enligt devisen, gillar han inte dej, så är det fel på honom, inte dej.

  ”vem har bäst möjlighet att tjäna pengar på sex och dessutom lagligt”

  Manliga A kändisar. Alexander Skarsgård tjänar pengar i USA för att kvinnor vet att andra kvinnor vill ligga med honom. Det handlar om sex då ju. På mellannivå är det tveklöst kvinnor. Medelklassmannen har inte en chans att mäta sig i det fallet, problemet uppstår när feminismen anser att alla män är Alexander Skarskård och spelar i true bloog och får sitta och prata med Jay Leno.

  ”vem har mest makt över barnen”

  Media och vad samhället förmedlar som viktigt för kvinnor. Kvinnan konformerar sig utefter vad som är socialt mest accepterat och mannen konformerar sig utefter kvinnan.

  ”vem kan välja att jobba med barn utan att bli anklagad för pedofili”

  I hear you. Det är kvinnor.

  ”vem kan göra s.k. barnkarriär”

  Alla kvinnor. Fula som vackra. Dessutom få pengar för det och ryggdunkningar.

  ”vem kan prata känslor med sin omgivning ”

  Kvinnor och män. Problemet var att när jag behövde prata ut så vände mina vänner mig ryggen. Dom kunde inte tugget, jag anklagar dom inte. Jag hittade dock män som kunde hjälpa mig nämligen homosexuella män och det var underbart. Som jag sagt tidigare, jag blev räddad av två homosexuella killar från Holland, utan dom hade jag inte levt idag.

  ”vem kan ha sex utan krav på prestation eller oroa sig för att inte bli erigierad”
  Kvinnor är de enda varelser som kan säga ”kan jag betala i natura” när rörläggaren installerat rör. Detta kanske ni tycker är löjligt, men jag vet hantverkare och även personer osm kör ut varor från SIBA och elgiganten som fått ”erbjudande” att kvitta räkningen mot sex. Hur det nu kan tänkas gå till då räkningen måste betalas i SIBA fallet. Det jag tycker är intressant är att kvinnan, som är skyldig pengar för en tjänst, kan få sex gratis och kvitta skulden. Dvs hon har inte bara fått skulden kvittad, hon fick även sex !

  ”vem kan klä sig som både en man och en kvinna”

  Det kan både män och kvinnor göra. Problemet är att när män klär sig som kvinnor kan de få stryk medan när kvinnor klär sig som män kallas dom feminister och får förståelse.

  ”vem kan ha mest känslostormar och gråta etc utan att det är konstigt”

  Kvinnor. Blev själv som grabb tillsagd av min biologiska far ”gråt aldrig inför en kvinna, hon tycker bara du är svag”. Jag grät inför kvinnor och mycket riktigt, dom ansåg mig som svaga.

  ”vem kan klaga anklaga det andra könet för allt som är dåligt”

  Kvinnor. När män klagar är han 1) omanlig 2) kvinnofientlig. Typ.

  ”vem antas vara mest ärlig, ansvarstagande och skötsam”

  Kvinnor antas vara mer ansvarstagande bevisligen eftersom de lättare får andrahandskontrakt på lägenheter. De enda som anser att kvinnor är oansvariga är andra kvinnor som ”vet” att dom ljuger.

  ”vem blir lättast sjukskriven av läkare vid utmattningssymptom”

  Kvinnor.

  ”vem är det mest intressant att skriva om i media”
  Kvinnor och alfahannar. Det finns en anledning att kvinnor är de största lånarna av böker med Henrik VIII. En man som avrättade merparten av sina fruar och hade makten i det som idag är mest betydelsefult för kvinnor. Den anglosaxiska världen och USA. Fråga en kvinna vad hon vill göra i framtiden så svarar hon ”Åka till USA”. Frågan ställs inte ens till män.

  ”vem har fördelar när det kommer till dejting¨”

  Kvinnor, för att män inte har annat val än att vara produktiva och bli bedömda pga av hur vi är konstruerade biologiskt. Kvinnan kan föda barn mannen kan bara donera sperma.

  ”vem kan lättast välja mellan att vara aktiv eller passiv vid dejting”

  Kvinnor. Men en man kan vara passiv om han är rik som ett troll. Annars är det resultat som gäller för mannen. Kör hört eller förlåra bruden.

  ”Är det kanske till och med så att vi idag snarare börjar få en “omvänd könsmaktsordning”?”

  Det är av absolut vikt att vi skapar en egen terminologi och börjar prata om just detta. Den verkliga könsmaktsordningen.

 11. Jenny Kristiansson skriver:

  Eller så kan det vara så att de två stripparna helt enkelt skildrar självupplevda situationer av endast två individer. Mina bröst säger till exempel inte Fuck off. Och jag brukar säga ifrån när jag blir avbruten för det är det värsta jag vet. Kanske är det så att vi inte ska tolka in för mycket i detta?

 12. dolf skriver:

  @Jenny
  stripparna kan väl ha sitt existensberättigande, men tycker inte den typen av politiska budskap hör hemma i en julkalender i en statlig kanal, vare sig för barn eller vuxna.
  Undrar vad de har i lucka 24, SCUM-manifestet skrivet i manligt blod?

 13. Fredrik skriver:

  Jenny

  Du känner inte igen dig i serierna. Vad har de för värde som serier med ett jämställdhetsperspektiv?

 14. Daniel skriver:

  Mycket lustigt att 4 av hittills 7 luckor är gjorda av feminister, tolka in för mycket my ass säger jag bara.

  Lucka 1 och 7
  Nina Hemmingsson
  ”De första alstren publicerades i tidningar som feministtidskriften bang..”
  Källa:http://seriewikin.serieframjandet.se/index.php/Nina_Hemmingsson

  Lucka 3
  Sara Granér
  Medlem i något som kallas dotterbolaget.
  ”Dotterbolaget är en feministisk serieskapargrupp”
  Källa: http://sv.wikipedia.org/wiki/Dotterbolaget

  Lucka 6
  Liv Strömqvist
  ”Hon har ägnat sig åt politisk aktivism, främst i feministiska frågor..”
  Källa:http://www.rikedomen.se/liv.html

  Denna vänsterpropaganda är jag enligt lag skyldig att betala för, tack för det svt!

 15. Elina skriver:

  Två av de sex tecknare som valts ut har dessutom i olika intervjuer sagt sig ha Valerie Solanas som förebild. Men det kunde varit värre. Ingen av dem har Breivik som förebild. Och det är ju bra.

 16. Jenny Kristiansson skriver:

  Dolf

  Det kan jag hålla med om. Julkalendern är helig på något vis och borde kanske skapa lite mysig julstämning istället.

  Fredrik

  Jag kan tycka att det är lite småroligt faktiskt. Den första strippen är inte så rolig, den är mest trist. Men den andra är rolig, många tjejer har nog läst sina brorsors Slitz och Café magasin och säkert jämfört sig med beskrivningarna om hur en ”bra” flickvän borde se ut och vara. Så jo jag kan nog känna igen mig lite där. Just det där med brösten är en stor grej när man är i tonåren. Frågan är vilken åldersgrupp dessa serier riktar sig till?

 17. Jocke skriver:

  Dessutom har de ju fel så in i helvete (ursäkta franskan).

  Jag sitter nästan dagligen i möten och har haft ett sådant jobb i många år. Då snackar jag inte bara interna möten utan väldigt mycket externa med allt från myndigheter och organisationer till mindre och större privata företag. Och att män skulle prata mer och avbryta kvinnor är ju bara bullshit rakt uppochner.

  Tvärtom så är män oftast väldigt måna om att låta kvinnor komma till tals. Och om det är några som pratar för mycket och ständigt avbryter andra så är det i regel kvinnor.

 18. Fredrik skriver:

  Jenny

  Första serien är trist.

  Vad är budskapet i den andra serien dock?

  Att Svenska män tycker som de skriver i Slitz och hon tjejen bryr sig inte om varken Slitz eller män så hon hennes bröst säger fuck off?

  Att Slitz är en skittidning och att hon inte bryr sig om vad som står där?

  Är det att själva beskrivningen av bröst, att det är löjligt att skriva om att bröst kan ”säga hej” som hon reagerar mot?

  Är det att små bröst säger fuck off medan större är inbjudande?

  Är hon bitter för att hon har små bröst, vill hon att dom ska säga hej istället?

  Vad har serien med jämställdhet att göra? Är budskapet stärkande?

 19. Magnus skriver:

  Du blir avbruten om du är snäll och osäker och inte riktigt kan stå på dig ^^ Hänt mig jävligt ofta, även om jag inte är tjej, sedan kan jag förstå att många tjejer också har problem med det.

 20. Johan skriver:

  Ni kanske kunde göra lite egna serier med uttalat manligt perspektiv på jämställdhet, tex ta upp att lärarna på konstskolor nästan alltid är radikalfeminister eller att en kvinna i USA har sluppit betala för sin kvällsmat genom att gå på date istället.

 21. Koo skriver:

  Johan:

  Jag är säker på att det kommer såsmåningom, som en del av undergroundidentiteten och utanförskapet. Men vid sidan av de politiserade skolorna.

  Jenny:

  Det är lustigt att Slitz används som någon slags referens för en ”norm”. Slitz är ingen stor publikation. Slitz är ingen norm.

  Ta en titt på de TV-serier istället med hundratusentals tittare, där man avgör vem som är en värdelös pojkvän som skall straffas. Eller kulturredaktionerna i Sveriges alla mest etablerade medier, där pojkförakt och misandri publiceras praktiskt taget dagligen. Gör en analys på vad ”Män som hatar kvinnor” egentligen handlar om. Stll frågan varför vi inte hör mer om att det är ett faktum att pojkar diskrimineras systematiskt i betygssättningen. Eller hur det kommer sig att 75% av alla högskolestudenter är kvinnor.

 22. Jenny Kristiansson skriver:

  Fredrik

  Jag tror så här, (ren gissning).
  Hon har läst en undersökning i Slitz där svenska män i allmänhet föredrar fasta bröst som säger hej. Jag tolkar det som att dom ska vara toppiga. Sedan tittar hon på sina egna bröst och dom säger ”Fuck off” eftersom dom inte vill bli bedömda överhuvudtaget. Lite som att män inte vill få sina snoppar bedömda eller höra att storleken spelar roll. Vad detta har med jämställdhet att göra vet jag inte. Menar du att Pelle inte skulle postat det på sin blogg eftersom det inte har med jämställdhet att göra?

 23. Magnus skriver:

  Sedan angående programmet…..anmäl till granskninsnämnden?

  Anmälan ska kunna göras om innehållet bryter mot radio- och tv-lagen, t.ex:

  1 § En leverantör av medietjänster som tillhandahåller tv- sändning, beställ-tv eller sökbar text-tv ska se till att programverksamheten som helhet präglas av det demokratiska statsskickets grundidéer och principen om alla människors lika värde och den enskilda människans frihet och värdighet.

  och

  6 § I sändningar för vilka villkor om opartiskhet gäller får det inte förekomma meddelanden som sänds på uppdrag av någon annan och som syftar till att vinna stöd för politiska eller religiösa åsikter eller åsikter i intressefrågor på arbetsmarknaden.

  Att sådana meddelanden ska anses som annonser framgår av 3 kap. 1 §.

  Iaf första stycket borde väl funka, eller?

 24. Jenny Kristiansson skriver:

  Koo

  Ja jag tyckte alltid att Slitz var lite tacky medan Café var stiligare och intressantare.

  Angående skolproblemet så anser jag att fler män måste börja jobba inom skolan, genom hela grundskolan. Män måste helt enkelt börja ta ansvar inom detta område, precis som kvinnor måste börja ta ansvar inom en massa andra områden, områden som brukar nämnas här.

  Ett förslag. Papporna för pojkarna i en klass skulle kunna skiftas om att ha läxläsning med pojkarna en gång i veckan. På det viset skulle pojkarna få manliga förebilder och lära sig att det inte är nördigt att göra läxor. Det skulle också ge fäderna en större inblick i skolan och ge dem en chans att förändra om de skulle vilja det.

 25. Jocke skriver:

  Jenny:

  ”Jag kan tycka att det är lite småroligt faktiskt. Den första strippen är inte så rolig, den är mest trist. Men den andra är rolig, många tjejer har nog läst sina brorsors Slitz och Café magasin och säkert jämfört sig med beskrivningarna om hur en “bra” flickvän borde se ut och vara. Så jo jag kan nog känna igen mig lite där. Just det där med brösten är en stor grej när man är i tonåren. Frågan är vilken åldersgrupp dessa serier riktar sig till?”

  Ja, så är det säkert. Precis som många killar har systrar som sätter upp stora affischer på Zac Efron och Justin Bieber och allt vad de heter som killar sedan jämför sig med. Och precis som att killar oroar sig om deras könsorgan är stort nog, kanske framförallt i tonåren. Det är nog i stort sett lika för båda könen det där. Men som vanligt belyser man bara den ena halvan. Tror knappast det kommer avsnitt som handlar om mäns problem.

  Ingen big deal egentligen kanske men det här är ju bara ett i raden av alla mansfientliga spektakel som med stolthet visas upp i media. Man börjar tröttna lite på det. Skandal att man ska behöva finansiera skiten också…

 26. Fredrik skriver:

  Jenny

  Jag menar mer att serien är rätt orealistisk, poänglös och ”krigisk” eller arg utan skäl, som någon annan nämnde att Slitz är en skittidning, den är onödig att ta upp egentligen.

  Jag kan ju se att serien har lite ”fuck off” attityd. Det jag ifrågasätter är mer om det är värdefullt, nytt, nyanserande. Jag ifrågasätter om det har något med jämställdhet att göra på ett djupare plan, eller snarare har någon potential att frigöra män och kvinnor.

  Sedan är ju den specifika serien bara en serie, om man tittar utan kontext, men som flera har nämnt och som de flesta borde känna av så är de en följd av något annat som är PK, feminism osv.

  Att Pelle visar serierna har ju att göra med att SVT hävdar ett jämställdhetsperspektiv, det dom i själva verket gör är att visa en rad feministiska serier + några ”allmänmänskliga”. Frågan är om dom behöver prata om jämställdhet och ta in feministiska perspektiv i en julkalender när de nämnda perspektivet innehåller så mycket skit, så många otydligheter, så mycket fulspel, politik, falsk forskning osv. Måste det tryckas in i en julkalender?

 27. Pelle Billing skriver:

  leifer,

  Ja, det kan vara nyttigt att belysa andra sidan. Det kan även vara nyttigt att använda begreppet makt åt andra hållet, för att ruska om folk.

 28. Info skriver:

  DOTTERBOLAGET

  Varför förvånas? Bakom Lucka 7 står den i feministiska kretsar välkända Nina Hemmingsson, som ni finner omnämnd här:

  http://www.hallongrottan.com/2008/02/22/torsdag-282-kl-19-subversiva-serier/

  Upphovstecknerskan till Lucka 6, Liv Strömqvist, är en i svenska medier f.n. högt uppburen medlem i det queer-feministiska seriekollektivet Dotterbolaget.

  Redaktören för det serieförlag, som ger ut Dotterbolagets alster, Johannes Klenell, tillhör f.ö. dem som brukar angripa Pär Ström i grova ordalag:

  http://genusnytt.wordpress.com/2011/06/20/ett-forlag-kallar-mig-rotna-pisshuvet/

  För Lucka 3 hade anlitats Dotterbolagets Sara Granér:

  http://femisex.blogspot.com/2007/05/sara-granr-r-hr.html

 29. Jenny Kristiansson skriver:

  Jocke

  Jag håller faktiskt med dig helt och hållet i din kommentar. Jag skulle också vilja att pojkars/killars/mäns problem vädrades lite mer i samhället.

  Ska jag vara helt ärlig så trodde jag ganska långt upp i vuxen ålder att män inte hade så mycket känslor och blev alltid väldigt förvånad när män uttryckte känslor eller visade sig bli till exempel lika förälskade som kvinnor. Jag trodde män var osårbara och ville vara mer som dem. Så jag tävlade och jämförde mig alltid med killar/män under uppväxten eftersom jag trodde att man behövde vara så där känslokall för att komma någonstans i livet. (Det var alltid dom tuffaste killarna jag jämförde mig med eftersom dom fick mest uppmärksamhet och ”framgång”). Jag mådde så jävla dåligt av det och shit vad jag bedrog mig. Nu har jag till och med slutat titta på porr eftersom jag tycker att det ger en så skev bild av män.

  Kort sagt om jag som tjej/kvinna kunde få en så skev uppfattning om män hur skev uppfattning har då inte te.x. tonårskillar som inte har tillgång till en sund manlighet som förebild?

 30. Pelle Billing skriver:

  Jenny,

  ”Ska jag vara helt ärlig så trodde jag ganska långt upp i vuxen ålder att män inte hade så mycket känslor och blev alltid väldigt förvånad när män uttryckte känslor eller visade sig bli till exempel lika förälskade som kvinnor.”

  Jag tror tyvärr detta är vanligt. Den traditionella mansrollen i kombination med hur svensk radikalfeminism ser på män ger en objektifierande och känslokall bild av män.

  Men samtidigt väldigt positivt att du upptäckte på egen hand att verkligheten är en annan.

  Att göra män mänskliga, och till subjekt, är jätteviktigt i jämställdhetsdebatten. Innan det händer kommer det bara att tolkas som ”gnäll” om männen berättar hur de har det och hur de mår.

 31. Pether skriver:

  Jenny: Du säger att män ska börja ta ansvar för att bli lärare.

  Man tog det ‘ansvaret’ förut. Men sedan kom feminismen. Med feminismen kom tankar om att alla män är pedofiler, våldtäktsmän osv osv. Och de män som var lärare var ju självklart pedofiler, varför annars skulle de vilja arbeta med barn?

  Detta resulterade i en total pogrom av män ur läraryrket för barn. Än idag håller denna skräcken i sig. Män som jobbar som förskolelärare får inte vara ensamma med barnen, det måste alltid vara en kvinna närvarande. Osv osv.

  Män, ta sitt ansvar? Bullshit säger jag.

 32. dolf skriver:

  Jag känner igen mig från andra sidan spegeln i kommentaren Jenny #29.
  När jag var ung trodde jag på allvar att flickor (och kvinnor) inte hade något sexuellt intresse och bara ”gick med på” att ha sex. Detta konfunderade mig något oerhört eftersom det inte alls stämde överens med den verklighet jag faktiskt såg runt omkring mig där tjejerna sprang lika mycket efter killarna som tvärt om. Samtidigt var jag själv en utpräglad romantiker och byggde upp ett oerhört skuldkomplex för att jag kände mig dragen till flickor, och fick någon slags kortslutning där jag redan som tonåring kände mig som ”ful gubbe”, nästan våldtäktsman, bara för att jag tyckte om någon och jag vågade aldrig ta första steget och visa mitt intresse. Då ska man veta att jag var tonåring på 70-talet och mina skuldkänslor väl egentligen hade sitt ursprung i en tidigare puritanism, inte fenimism, men den spirande feminismen satte så att säga sista spiken i kistan och gjorde bara det hela värre. Jag mådde dåligt som det var utan att få påhitt som ”sexfria zoner” på arbetet som en extra skuldbörda att bära. (För de yngre, jo, i början av 80-talet diskuterade man faktiskt att införa sexfria zoner på arbetsplatserna så att kvinnor skulle kunna känna sig fredade från män). Jag får nog trots allt vara glad att jag inte föddes tjugo år senare, för fan vet om jag hade pallat med dagens feministiska skuldbeläggning av det manliga. Jag hade tillräckligt med självmordsfunderingar på den tiden, och hade jag blivit tvungen att gå och se SCUM på teatern när jag hade det som värst under gymnasietiden … fan vet.
  (Om nån undrar, allt det där är förflutet för mig. Jag har lärt mig se skillnad på samhällets vansinne och vad som verkligen är mina personliga problem som jag själv måste ta ansvar för. Nuförtiden blir jag bara förbannad på dumheterna.)

 33. Fredrik skriver:

  dolf

  Mycket bra inlägg. Jag tror många killar kan ha upplevt olika grad av det där i uppväxten.

  Bara för att nämna en liten detalj så var vi och såg Fucking Åmål från en ungdomsverksamhet, i alla tidningar och recensioner fick man intrycket av att det skulle fånga upplevelsen av att vara tonåring.

  När vi väl såg filmen var alla killar i filmen odugliga på olika sätt, den ”tuffa killen” var dålig i sängen, kom för tidigt osv, den snälla killen var för tam för huvudrollsinnehavaren. På slutet kommer ”lösningen” i lesbisk kärlek. Så innehåller filmen citat som ”alla killar är så jävla äckliga”. När den linen kom tittade jag på tjejerna och ledarna (också kvinnor) och såg att flertalet satt med ett självgott, överlägset, elakt leende på läpparna. Jag minns att jag kände mig en aning deprimerad på resan hem, som om det inte fanns något för mig, ungdomsupplevelsen som skulle finnas i Fucking Åmål var inte alls igenkännbar som tidningarna skrev, den var snarare exkluderande.

  Det är bara ett litet exempel.

  Scum hade verkligen varit hemskt att se i tonåren.

 34. Anders skriver:

  Fredrik: jodu, jag minns också sånt där. Den osäkre tonårskillen med kärleksbekymmer är ytterst vanlig, men nästan helt osynlig. Man kanske får ta sig samman och bli filmmakare :-) .

 35. Anders skriver:

  Jenny: jag uttryckte känslor när var jag ung, men upplevde att tjejer blev skrämda av det, så jag försökte bli hårdare och kallare, trodde det var det som krävdes för att bli accepterad som sexuell varelse av tjejerna. Alla såg vi ju att det var tuffingarna som fick tjejerna (vilket nog var för självsäkerheten, inte tuffheten i sig). Min framgång i att ändra min personlighet var dock något begränsad… :-) . Numera skiter jag i om mitt sätt att vara är vinnande eller ej, man mår ändå inte bra av att försöka vara någon annan, och har inte samma behov att bli bekräftad av motsatta könet som jag hade i tonåren.

 36. Kalle skriver:

  Alternativ tolkning:

  Den första visar att även en Genusvetenskaplig institution (med 25 kvinnliga akademiker och en manlig ”övrig personal”) kan hålla ett jämställt personalmöte om de måste (eftersom Certifieringskommittén är på inspektion)

  Den andra är en illustration av hur kvinnokollektivet förtrycker sig själv med orimliga utseendekrav.

 37. Anders skriver:

  Jag tycker man ska rita varje serieruta från scratch. Kopiera och bara ändra smådetaljer verkar bara vara slappt hantverk :-) .

  Första serien visar på det gamla vanliga att det finns en del män som tar mycket plats, och att vissa feminister tror att det är en egenskap som *alla* män har per automatik. Vilket naturligtvis inte är sant. Gillar inte det där när en egenskap är mer statistisk vanlig i en grupp så drar man alla över en kam och blundar för individerna.

 38. Jenny Kristiansson skriver:

  Dolf #32

  Det där har jag hört andra killar/män också prata om. Speciellt inom universitetet, att man som kille/man försöker avsexualisera sig på något vis. Inte visa sin kåthet eller vara intresserad av en tjej för att man vill ligga. Vilket jag tycker är oerhört trist eftersom manlig kåthet är det sexigaste som finns : ) Och jag kan nog förstå att feminismen har en stor del i detta. Men vad trist egentligen, överhuvudtaget är det inte ganska sunt att vara kåt?

  Sedan finns det de män som läser Neill Strauss ”The Game” (vet inte hur vanligt det är) och ligger sedan runt tills det blir osunt och destruktivt. Så ja, jag håller med Pelle i kommentar #30 att män måste få lov att komma fram som de komplexa varelser de är precis som kvinnor alltid har fått göra. Det har ju alltid mer eller mindre förväntats av oss kvinnor att vi är komplicerade och ”svåra”. Vilket inte stämmer egentligen för vi styrs ganska mycket av biologi i grund och botten och det är ingen raketvetenskap, därmed inte sagt att vi är slavar under biologin. Vi är intelligenta varelser och på vissa områden måste vi nog tänka utanför biologin, som till exempel att en ”mjuk” man är lika mycket man som en manman.

  Anders #35

  Jag håller med dig, jag mådde också skitdåligt av att försöka vara tuffare än jag var. Jag vill inte bli känslokall bara för att det kanske ger mer framgång i livet. En del påstår ju att man måste ha drag åt psykopat hållet för att nå den absoluta toppen. Det vill säga kunna manipulera och charma för att nästa dag köra över någon utan att känna dåligt samvete.

  Jag tror att tjejerna blev skrämda därför att för dem var det ovanligt med en kille som uttryckte känslor. Dom visste helt enkelt inte hur dom skulle hantera det. Och som sagt jag var likadan ganska långt upp i vuxen ålder, jag dumpade alltid killar som blev kära i mig eftersom jag såg det som ett tecken på att dom var svaga. Hur sjukt är inte det?! Håller man på så så sitter man där i slutändan med ”svinet” och blir behandlad därefter. Så jäkla sjukt.

 39. leifer skriver:

  Pelle

  ”Ja, det kan vara nyttigt att belysa andra sidan. Det kan även vara nyttigt att använda begreppet makt åt andra hållet, för att ruska om folk.”

  Fast det är väl med än ”nyttigt”? Är väl helt avgörande idag då ju den femitiska världsbilden domininerar jämställdhetsarbet och då hindrar lösningar ex för pojkar. Fråga nästan vilken feminist du vill och dom ställer ju upp på den femintiska problemformuleringar med könsmaktsordningen och ser ju då ”ev” problem för pojkar/män som antingen gnäll eller småproblem.

  Det är alltså numera en kamp om vems världsbild som gäller i jämställdhetsarbet. Och männen har förlorat den fullständigt!

  Klart feminsmen nu kämpar med näbbar och klor att få ha kvar problemformuleringsprivilegiet. SCUM kan ses som en sån desperat yttring tycker jag där man går till det extrema för att bevisa att man har rätt.

  På det sättet kan man då också styra debatten och lägga över bevisbördan på ”kritikerna”. De som ifrågasätter könsmaktsordningen får då bevisbördan på sig. Men ok, vad händer då om vi antar den utmaningen? Om vi bevisar för oss själv och andra att idag i Sverige, så stämmer inte längre de feminitiska problemformuleringarna som helhet, och kanske bara i viss mån i delar.

  Jag tror detta är avgörande för att pojkar/män ska kunna få sin verklighet beskriven och tagen på allvar. För att se att det visst finns massor av strukturell diskriminering (vilket är det viktiga här) mot pojkar/män! Men också att feminsmen kört fast så att dom inte ens längre förmår frigöra kvinnor från könsrollen att vara huvudansvarig för barnen, då man ju samtidigt slåss för att kvinnor ska få behålla huvudmakten över barnen.

 40. Anders skriver:

  Jenny: jag tror det är ganska få som lär sig ”playermetoder” via the game eller annat som inte hade playertalang från början. Även om jag är ganska teoretiskt insatt hur man ska förföra en kvinna på mest effektiva sätt, så skulle det kräva skådespelande från min sida och jag klarar helt enkelt inte av det. Dessutom är jag genuint intresserad av kärleken och vill hitta någon som passar mig, så att förföra dussintal kvinnor som bara är av sexuellt intresse känns inte intressant för mig.

  Jo det är inte ovanligt att toppchefer har psykopatiska drag. När man ställs inför en uppgift där det handlar om att aktivt påverka omgivningen är det hjälpsamt om man inte har något som hämmar. Är man en känslosam person innebär det ofta att man har en del hämningar också, man kan känna blygsel, man kan få dåligt samvete om man behandlar någon illa etc.

  Eftersom ”spelet” mellan män och kvinnor är traditionellt så att män har den aktiva rollen och kvinnan den passiva, kommer män med förmåga att manipulera ha en fördel. Det ligger i rollspelets dynamik, det har inget att göra med att kvinnor skulle gilla manipulerande män.

  Den absolut viktigaste egenskapen för en man att framstå som attraktiv som jag ser det är att ha god självkänsla, att inte ta skit, vara trygg, inte vara blyg. Det går alldeles utmärkt att vara den känslige mjukisen, bara man samtidigt står upp för det. Men i tonåren har typ alla kass självkänsla, och det är få av de känslosamma typerna som klarar dölja det. Sen är detta med att våga visa sexuellt intresse, som jag minns var svårt, dels för att jag var lite blyg, dels pga allt snack att killar förtryckte tjejer genom att betrakta dem sexuellt, jag ville ju vara en god människa (även då), så jag väntade istället på att tjejerna skulle ta första steget vilket de förstås aldrig gjorde. Killarna som sket i feministtugget och bara bulldozrade på hade förstås större framgång.

 41. Fredrik skriver:

  Anders

  Haha ja, Fucking Åmål var dock en i raden filmer och kulturella uttryck som satte män i ett dåligt ljus under 90-talet, påtalade mäns egoism, värdelöshet osv. Jag läste en intressant C-uppsats på ämnet. Grejen är väl också att om tjejer hade blivit behandlade som killarna blev behandlade i Fucking Åmål så hade inte recensenterna hävdat att filmen fångade tonårsupplevelsen för alla, då hade man sett att tjejerna blev behandlade som odugliga och påtalat det i recensionerna.

 42. Kristian skriver:

  Leifer #10: ”[...] ett verktyg för feminister att testa mäns manliga energi samt att sålla betahannar från alfahannar [...]”
  Bästa stycket i utmärkt inlägg.

  Jenny #11: Precis. Det fungerar sannorlikt bättre om man säger ”Vänta lite, jag har inte pratat färdigt” än ”Hallå, där. Härskarteknik X”. Det är oftast inte patriarkaliska strukturer som gör att folk avbryter, utan brist på hyfs/tålamod.

  Jenny #29, dolf #32, Fredrik #33 och andra: Tack. Precis.

 43. dolf skriver:

  Apropås ”The Game”, jag tycker det är en alldeles utmärkt bok. Inte för att man lär sig hur man fixar en massa ligg, utan för att den innehåller värdefulla tips och insikter om vad man inte ska göra när man blivit betuttad i nåt fruntimmer. Det var faktiskt smått genant att läsa den, jag hade gjort mig skyldig till vartenda kardinalfel. (Samtidigt som jag såg varför mina framgångar på fyllan och villan när jag slängde alla normala sociala konventioner överbord och släppte fram mitt sanna elaka jag :twisted: faktiskt funkade)
  Hade jag tagit till mig de lärdomarna i tonåren hade jag med stor säkerhet inte varit singel idag.

 44. leifer skriver:

  dolf

  Är det inte lite märkligt ändå att så många män pratar om att dom inte vill spela en roll, vara nåt dom inte är. Även i boken the game ber författaren om ursäkt för sitt beteende.

  Men hur gör då kvinnor? Jo dom fuskar ju så mycket dom kan, lär sig tidigt hur dom ska maximera sitt utseende och lite till. Opererar sig gärna, färgar håret, använder smycken, sminkar sig m.m.

  Hur blir då resonemangen när en kvinna fuskar ex skaffar silikoninlägg? Jo då blir det resonemang om att dom är osäkra, skruvat skönhetsideal etc. Dvs ingen säger vad det handlar om egentligen! Det är ju rent egenintresse och snöd vinning.

  En man som fuskar (med eller utan citationstecken) däremot, då är det enorm kritik från alla håll! En sån man är inte vatten värd alltså.

 45. Fredrik skriver:

  Pelle

  Ja det är den! Den var väldigt välskriven och intressant som jag minns den, jag rekommenderar andra att läsa den. Jag upplevde vid läsningen av den att den hade mer frigörande potential än vad C-uppsatser brukar kunna ha.

 46. Patrik skriver:

  dolf #43
  ”Apropås “The Game”, jag tycker det är en alldeles utmärkt bok. Inte för att man lär sig hur man fixar en massa ligg, utan för att den innehåller värdefulla tips och insikter om vad man inte ska göra när man blivit betuttad i nåt fruntimmer.”

  Ja visst är det intressant vad framsteg man kan göra bara man slutar göra alla standardmisstag. Jag har också använt en hel den såna tips på det viset. Det hjälper ju och gör livet njutbarare.

 47. [...] ju också vara med. Oroa er inte, hon är heller ingen nykomling. Det är hon som ritar serier som Pelle Billing berättade om där brösten säger F_ck [...]

Google