Sverige gör jätteinsats mot prostatacancer

21 december 2011, av Pelle Billing

Här om dagen skrev jag om prostatacancer, och mjölk som en eventuell riskfaktor för denna vår vanligaste cancer. Cirka 2 500 svenska män dör årligen av sin prostatacancer.

På DN Debatt i dag kommer ytterst glädjande nyheter i samma ämne:

Stockholms läns landsting och Karolinska institutet kommer att inleda världens största prostatacancerstudie med över 200.000 män från Stockholms län och Gotland. Ambitionen är att göra diagnosticering av prostatacancer säkrare för att kunna erbjuda allmän screening av prostatacancer.

Mycket bra att en sådan satsning görs. Prostatacancern är ovanligt utbredd i just Sverige, och ändå har vi inget screening-verktyg för att rädda liv.

I avsaknad av en botande behandling för spridd cancer, är det screening som kan förbättra utfallet av sjukdomen:

Ett screeningprogram gör att man tidigare kan upptäcka och sätta in behandling mot elakartad cancer i prostatan och på så sätt minska antalet dödsfall. Men i dag saknar vården tillräckligt bra verktyg för att ställa en bra och korrekt diagnos. Detta innebär att vi i dag inte kan införa screening.

En del röster har höjts de senaste åren för att det så kallade PSA-provet ska användas som allmän screening av män över en viss ålder. Men det instrumentet är för trubbigt. Många prostatatumörer behöver aldrig någon behandling, och en trubbig screening skulle leda till att vi gjorde en mängd män impotenta och inkontinenta helt i onödan:

Nyckeln till att möjliggöra screening av prostatacancer är att förbättra precisionen vid diagnosticeringen. Det vill säga att skapa ett testverktyg som bättre förutsäger vem som har en elakartad prostatacancertumör och måste behandlas och vem som inte alls behöver behandlas.

Ett effektiv screening-verktyg skulle dels kunna minska dödligheten, dels kunna göra att vissa män slapp onödiga operationer.

Det visar sig även att Sverige är ett synnerligen lämpligt land för att genomföra en stor studie av denna typ:

Stockholms läns landsting och Karolinska institutet kommer därför att inleda en omfattande studie för att förbättra provtagningen. Studien är världsunik både genom sin storlek och genom att den utnyttjar unika svenska kvalitetsregister som möjliggör snabb och korrekt uppföljning av resultatet.

Sammanfattningsvis är detta mycket goda nyheter. Både att studien ska göras och att media ger utrymme för debattartikeln.

Gradvis börjar prostatacancer tas på allvar av såväl sjukvården som media. Nu väntar vi bara att vi ska få en etablerad andrologisk specialitet bland Sveriges läkare! Precis som att gynekologer tar hand om kvinnors reproduktiva organ, behöver vi en motsvarande specialitet för männen.

 

5 kommentarer på “Sverige gör jätteinsats mot prostatacancer”

 1. masa skriver:

  Pelle, 

  Verkligen angeläget att detta görs!

  Ang. andrologi som specialitet: vill uppmuntra dig som läkare att verka för detta i de professionella forum du har tillgång till!

 2. Kristian skriver:

  Toppen!

 3. Tryggve skriver:

  En (arg) (och gravt förvirrad) krönikör i Ottar hävdade att män borde klämma varandra på prostatan för att känna om den är svullen, precis som kvinnor krämmer på varandras bröst, men för att men är så jävla homofoba så göre inte detta.
  ”Men så tungt är det homofoba oket att ingen ens försökt väcka idén att män skulle pilla varandra i rumpan. Och inga rumphål är i sikte. En smula överslätande får insamlingen mot prostatacancer heta mustaschkampen. [...] Kvinnors bröst däremot är inte lika intimt. Bröst kan vara mat! Och bröst är objekt i den pornografiska kontexten. Brösten tillhör inte kvinnorna, de tillhör bebisarna, männen och sjukvården. Likt kossans juver korsat med ett par silikonimplantat, förpackat i landstingets sjukhusskjorta. Hjälper det eller stjälper det att känna till att prostatan egentligen är en slags tillbakabildad livmoder? Det är den inre kvinnan som växer sig starkare i takt med mannens åldrande.
  [...] Trots att prostatabesvär riskerar medföra en av de mest fruktade konsekvenserna näst efter död, nämligen impotens.”

 4. Pelle Billing skriver:

  Tryggve,

  Ja vad ska man säga om den kvinnans världsbild. 

 5. Leif skriver:

  @Tryggve:
  Man blir beklämd. En tragisk individ uppenbarligen.

Google