Stockholms stad har föråldrad syn på relationsvåld

03 december 2011, av Pelle Billing

relationsvald

Våld i nära relationer ska nu kartläggas av Stockholms stad. De skattningar som tidigare gjorts anses otillräckliga, och man vill ha svart på vitt på hur det ser ut:

Hur vanligt det är med våld i nära relationer ska nu staden ta reda på. I budgeten som klubbades i veckan beslutades att socialförvaltningen får i uppdrag att genomföra utredningen, som ska vara klar nästa år.

– Hittills har man bara gjort skattningar. Man har aldrig beställt en kartläggning av våld i nära relationer i Stockholm, säger hon.

Det här låter ju strålande. Jag är själv en varm anhängare av att faktiskt forska fram siffror istället för att spekulera kring det ser ut. Förhoppningsvis blir det kvalificerade personer som tar fram materialet.

Hur ska då kartläggningen gå till?

I kartläggningen ingår – förutom mäns våld mot kvinnor – våld i samkönade relationer och barn som bevittnar och utsätts för våld. Hur den ska gå till får förvaltningen bestämma. Exakt hur det ska gå till vet inte tjänstemännen i dag.

Allt relationsvåld ska kartläggas, utom de fall där en kvinna slår en man. Den typen av våld är tydligen tabu, eftersom det utesluts ur kartläggningen. Strategin känns igen från den famösa rapporten Slagen Dam, där relationsvåldet i Sverige kvantifierades genom att endast tillfråga kvinnor.

Frågan är hur Sverige tänker sig att någonsin få en överblick av relationsvåldet? Hur ska vi få siffror på hur det egentligen ser ut? Hur ska vi någonsin får ledtrådar om vilka psykosociala faktorer som främjar våld, så att vi kan arbeta förebyggande?

Tyvärr är läget fortfarande sådant att den radikalfeministiska ideologin är överordnad ett öppet kunskapssökande – vilket drabbar alla offer för relationsvåld, kvinnor så väl som män. Utan kunskap sämre intervention och sämre behandling, så enkelt är sambandet.

Sist i SvD:s artikel gör socialborgarrådet Anna König Jerlmyr (M) en typ av uttalande som jag länge stört mig på, och därför kan jag inte hålla mig från att citera det:

– Många kvinnor upplever rädsla när de går i en mörk park. Men vi måste också jobba med den absolut farligaste platsen, det egna hemmet. Där är det här arbetet ett verktyg.

Nej, den farligaste platsen är inte i hemmet! Om den var det skulle vi sova utomhus i mörka parker, och det gör vi inte.

I förhållande till hur mycket tid människor tillbringar i sina hem är våldet där oerhört begränsat jämfört med våldet i mörka parker. Det är därför vi alla inser att det är farligare att vistas utomhus i mörkret, än i hemmets trygga vrå.

Hemmet är inte på något vis perfekt – och relationsvåld är ett samhällsproblem som ska tas på stort allvar – men att säga att det är farligare än en mörk park är bara löjligt.

 

23 kommentarer på “Stockholms stad har föråldrad syn på relationsvåld”

 1. Berth skriver:

  Bra synpunkter

  Våld i nära relationer är inte = Mäns våld mot kvinnor, män som får stryk av sina kvinnor har väl i det närmaste än omöjlig sits, slår han tillbaka eller bara håller i henne så riskerar han åka dit för misshandel, att kvinnor kan vara våldsamma är väl ingen hemlighet förutom för beslutsfattare då :)

 2. David Holman skriver:

  Hade varit trevligt om man, förutom det du precis påpekade, också kartlagde psykisk misshandel i nära relationer (av båda könen där också då såklart). Denna misstänker jag är enormt mycket mer utspridd än den fysiska speciellt mot män då manlig psykisk misshandel (eller tortyr till och med) anses vara vardagsmat som ”män ska tåla”.

 3. Mats skriver:

  Om man nu är ute i mörka parker kan det vara av intresse med en kartläggning av våldtäkter. Oslopolisen har sån statistik.

  Läs intressant rapport:
  https://www.politi.no/vedlegg/lokale_vedlegg/oslo/Vedlegg_103.pdf

 4. Mia. skriver:

  Hur var det nu Nyamko Sabuni resonerade? Så länge män drabbas värst så är det dessa som gäller, eller?

  Jaha så när man ska kartlägga våld på offentlig plats utfört av för offret obekant person så kartlägger man bara våld riktat mot män (och ev hbtq-personer) eftersom våldet från obekant mot kvinnor på offentlig plats inte är lika vanligt? Och kvinnor som skadas allvarligt på jobbet eller dör räknas inte för det är främst män som drabbas?

  Ja ja det är bara att nöta på.

 5. Berth skriver:

  David Holman, onekligen vore en sådan undersökning intressant, var någon kvinna som nämnde i ett forum att man kan få folk att begå självmord utan att röra dom, och nog stämmer det, ord kan såra enormt mycket och som man har man ju oftast ingen att prata känslor med på samma sätt som kvinnor ofta anförtror sig till bekanta.

 6. [...] Pelle Billing skriver att Stockholms Stad ännu inte har antagit en könsneutral syn på partnervål…. Like this:LikeBe the first to like this post. This entry was posted in Uncategorized. Bookmark the permalink. ← Könsåtskiljande lagar: Könsstympning [...]

 7. leifer skriver:

  Lite OT men jag undrar en sak om feminismen och könsmaktsordningen.

  Ta en genomsnittlig 25 årig man och kvinna IDAG i Sverige.

  Hur yttrar sig könsmaktsordningen (kvinnor underställda män) och vad kämpar feminster med idag?

  vem har mest makt i ett förhållande

  vem har bäst utbildning

  vem har lättast att skaffa en lägenhet, bli inneboende, få ett andrahandskontrakt

  vem har lättast att skaffa ett jobb, både okvalificerat och kvalificerat.

  vem har lättast att få hjälp vid problem

  vem har lättast att skaffa familj och barn

  vem är mest fri i sin könsroll

  vem blir bjuden på massa saker pga sitt kön

  vem får mest fördelar pga sitt kön och sitt utseende

  vem har bäst möjlighet att tjäna pengar på sex och dessutom lagligt

  vem har mest makt över barnen

  vem kan välja att jobba med barn utan att bli anklagad för pedofili

  vem får straffrabaatt bid brott

  vem kan göra s.k. barnkarriär

  vem kan prata känslor med sin omgivning

  vem kan ha sex utan krav på prestation eller oroa sig för att inte bli erigierad

  vem kan klä sig som både en man och en kvinna

  vem kan uppföra sig som både en man och en kvinna utan att det är alltför konstigt

  vem kan ha mest känslostormar och gråta etc utan att det är konstigt

  vem kan klaga anklaga det andra könet för allt som är dåligt

  vem antas vara mest ärlig, ansvarstagande och skötsam

  vem blir lättast sjukskriven av läkare vid utmattningssymptom

  vem anses vara mest ”mångfald” pga sitt kön

  vem är det mest intressant att skriva om i media

  vem har fördelar när det kommer till dejting¨

  vem kan lättast välja mellan att vara aktiv eller passiv vid dejting

  vem får olika former av rabatter i samhället pga sitt kön

  vem kan lättast anklaga det andra könet för olika former av brott

  vem ses som skurken i förhållanden

  etc

  Är det kanske till och med så att vi idag snarare börjar få en ”omvänd könsmaktsordning”?

 8. Pär.B skriver:

  Det finns redan en rapport där våld mot män tas upp. Rapporten tror jag är okänd för de flesta här och det beror väl på ämnet i sig. Studien heter ”Våld mot personer med funktionshinder. Brå 2007: 26″. Där sägs att funktionshindrade oftast utsätts för våld av personer i nära relation och att kvinnor och män utsätts lika mycket. Vi kan notera följande om män:

  ”Det kan finnas ett motstånd mot att se sig själv som ett offer och att man av det skälet inte vill ha några samhällskontakter.”

  En karl ska ju tåla lite stryk. Vi matas hela tiden med att män kan offras i krig, för några år sedan var det ju plikt för alla män att göra värnplikt osv. Dessa inställningar förklaras som några av orsakerna till att män inte anmäler att de blivit utsatta för våld eller övergrepp. Funktionshindrade män är precis som andra män i det här fallet. Saken är att man dock har studerat de funktionshindrade männen, och orsaken till att inte vilja anmäla borde då då rimligtvis även vara densamma för andra icke funktionshindrade män.

  Nu ska det sägas att feminismen även tagit makten inom området funktionshinder. Trots att man vet att män utsätts lika mycket får enbart kvinnor stöd och hjälp. Uppsala kommun driver ett projekt där enbart funktionshindrade kvinnor enbart ges hjälp. Och några av de personer som lett den här utvecklingen är … Ebon Kram och Margaretha Winberg. Var dessa damer står i de här frågorna tror jag inte har undgått någon. Vi kan konstatera att oavsett var mäns problem kommer fram ska det tystas ner eller förringas.

 9. Pär.B skriver:

  Leifer:

  ”Är det kanske till och med så att vi idag snarare börjar få en “omvänd könsmaktsordning”?”

  Det behöver vi inte fundera över, utan det är ett faktum. Makt fungerar i stort sett på samma sätt. Allt sedan mesolitikum när flera grupper gick samman för att bli bofasta på ett ställe, och man måste markera revir, till dagens moderna statsfeminism har makten alltid legitimerat själv genom någon diffus högre makt: antingen det är mot onda andar, satan eller som numer den patriarkala könsmaktsordningen. Metoden är alltså att försätta sig i den anklagande positionen. Syftet är förstås som alltid att slippa bli granskad själv eller blottlägga sin verkliga agenda. I begreppet makt ingår det att aldrig behöva förklara sitt agerande eller vad man säger.

 10. Gunnar (D.U.) skriver:

  David Holman #2:

  Håller med dig till 100%!

  Jag skulle även vilja se att man kartlagde / undersökte hur mycket av männens markant högre självmordsfrekvens som kan kopplas till kvinnligt grovt psykiskt våld! (Jo svårt inser jag – men viktigt!)

  Inte minst vid skiljsmässa och hanteringen angående den fortsatta relationen med sina gemensamma minderåriga barn och hur umgänget / vårdnaden av barnen blir möjlig för pappan efter skiljsmässan!

  Där finns flera officiella fall där pappor tagit livet av sig efter att barnens mamma fullständigt manövrerat ut dem och förhindrat deras fortsatta umgänge med sin barn! De har då ofta kämpat en lång kamp för sina barn först men förlorat…

  Det är bara vissa mord som räknas i samhället…
  Att psykiskt misshandla ihjäl någon är ur juridiskt synpunkt helt riskfritt idag, i alla fall om man är kvinna och det är en man som tar livet av sig av svår psykisk misshandel…

 11. Mia. skriver:

  Det är redan känt att partnervåld kan leda till att offret begår självmord. Googla kvinnomisshandel+självmord t ex. Här en i högen.

  http://metrobloggen.se/kvinnomisshandel/sjalvmord-ar-lika-vanligt-som-mord-vid-intim-partner-vald/

  Naturligtvis kan även en kvinna som misshandlar (mobbar) driva sitt offer till självmord. Ibland begår även förövaren självmord och tar med sig sin partner och/eller ev barn, sk utvidgat självmord (män som kvinnor). Och som vanligt gäller det att skilja agnarna från vetet. dvs veta när det är den ena eller den andra som är den som misshandlar alternativt är offer. Tog han/hon livet av sig själv för att han/hon var misshandlad och inte såg någon annan utväg (var så nedbruten/deprimerad) eller var det för att straffa den andre? Dvs, ”Om du inte…. så får du ….på ditt samvete”.

  Detta gäller alltså vid de fall där det handlar om formen ‘intimate terror’

  http://www.pellebilling.se/2011/11/gladjande-artikel-om-partnervald/

 12. Gunnar (D.U.) skriver:

  Jag googlade det, för min kommentar, mer relevanta ”+mansmisshandel +självmord” och det som då dök upp överst på första plats i Google var en artikel i DN om Mansmisshandel: ”Kvinnovåld mot män tystas ner”.
  Det är ju väldigt talande, eller hur?!

  http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/kvinnovald-mot-man-tystas-ner

  Stämmer ju även så fruktanvärt väl med det Pelle Billing tar upp här i sin bloggpost!
  Vi har mycket långt kvar innan partnervåld belyses könsneutralt här i Sverige!

  Dök upp en annan länk som handlar mycket om kvinnors misshandel av män:
  http://user.tninet.se/csz433c/homepages/evah/html/kvinnovald_mot_man.htm
  Jag har dock inte utvärderat kvaliteten på innehållet där…

 13. Mia. skriver:

  Gunnar (D.U.)

  Det finns en del artiklar om partnervåld riktat mot män men räknade inte med att hitta någon länk som handlade om mäns självmord till följd av detta. Oftast brukar det då handla om män som misshandlar och sen tar livet av sig och familjen. Här en könsneutral site med många länkar till artiklar mm. som tar upp psykisk misshandel och däribland en hel del om partnervåld riktat mot män.

  http://www.narcissism.se/

 14. Gunnar (D.U.) skriver:

  Mia,
  tack för den länken.

 15. Anonym skriver:

  Världens mest jämställda land har lite att lära av USA som vanligt.

  http://www.youtube.com/watch?v=56Agy4bTv6Y&feature=related

 16. Torstensson skriver:

  Leifer

  Ett mycket intelligent inlägg från dig. Mycket intressant och jag har själv liknande tankar. Jag tänkte ge kommentarer på det du skrev.

  ”Ta en genomsnittlig 25 årig man och kvinna IDAG i Sverige.”

  Okej.

  ”Hur yttrar sig könsmaktsordningen (kvinnor underställda män) och vad kämpar feminster med idag?”

  Feminister kämpar idag med samma begrepp som tidigare. Könsmaktsordningen som begrepp har aldrig handlat om annat än att det är inbyggt i begreppet att män har makten. Punkt slut finitio. Vi som är jämställdister vet att så inte är fallet. Därför ska könsmaktsordningen inte användas, vad som behövs är en ny terminologi. Det där är inte ett bevis, det är ett verktyg för feminister att testa mäns manliga ernergi samt att sålla betahannar från alfahannar och i slutändan att kunna göra karriär på att säga sådant nonsens. Lönerna som feministiska forskare har är inte dåliga.

  ”vem har mest makt i ett förhållande”
  Enligt feminister utgår all makt från män och män har historiskt sett ”ärvt” makten genom att man helt enkelt generellt är fysiskt starkare. Vi som är jämställdister vet att det där inte är sant och att om man ska vara krass så är det inte bara i inledningsfasen(dejtingen) som kvinnan som bestämmer, helt enkelt därför att det är lättare för henne att hitta en man som är intresserad snabbt än det är för en man att hitta en kvinna som är intresserad snabbt. Män måste ju först visa sig dudliga via resultat, kvinnor bedöms utefter sitt utseende.

  ”vem har bäst utbildning”

  Bäst utbildning är väl olika, bäst förutsättningar för att få jobb är betydligt mer intressant och män är som grupp mer arbetslösa än kvinnor samt dör betydligt oftare på sina arbetsplatser.

  ”vem har lättast att skaffa en lägenhet, bli inneboende, få ett andrahandskontrakt”

  Kvinnor. Men även där finns det saker som du behöver tänka på. En ful kvinna får inte samma bemötande som en vacker kvinna. Det är dock betydligt vanligare att en kvinna får ett bättre bemötande av en man än vad en annan man får av samma man. Detta för att män är ridderliga.

  ”vem har lättast att skaffa ett jobb, både okvalificerat och kvalificerat.”

  Kvinnor, bevisligen eftersom män är mer arbetslösa än kvinnor.

  ”vem har lättast att få hjälp vid problem”
  Tydligen är det lättare för en kvinna att få ambulans än för en kille. Polisen har också fördommar om män när de kommer till en plats där bråk skett och kvinnor får straffrabatt. Detta räknar jag som ”hjälp”. Sen kan vi som män utnyttja äldre kvinnor när vi vill ha hjälp. Jag fick 3 kvinnliga poliser att fnissa och springa ärenden åt mig med glada miner när jag kopplade på charmen. Det ej jämställda i det hela är väl att kvinnor kan nyttja sådana siuationer betydligt mer än vad vi män kan för tillfället? Men å andra sidan charm funkar även på män, det var ju en manlig polis som uttalade sig till mig om ekobrott och frågades ”vad är det svåraste med att förhöra män i ekobrott?” Svaret var att män med rötterna från vissa länder är charmiga och skojiga och kan utnyttja det vid polisförhör även om förhörsledaren är en man.

  ”vem har lättast att skaffa familj och barn”

  Den som det krävs minst insats ifrån är ju kvinnan. Mannen måste godkännas på andra grunder. Kvinnor gifter upp sig och vill inte gifta ner sig, något som Alice Theodorescu nästan ser som självklart. Det gör inte jag. Jag avskyr att det är så. Det är roten till det feministerna kallar ”orättvisor”.

  ”vem är mest fri i sin könsroll”

  Jag vet inte, jag är inte kvinna, men känslan säger mig att män har snävare roller att röra sig i. Det är säkerkligen bevisat också.

  ”vem blir bjuden på massa saker pga sitt kön”

  Kvinnor. För att män måste vara produktiva betydligt mer än vad kvinnor behöver.

  ”vem får mest fördelar pga sitt kön och sitt utseende”

  Unga kvinnor fram till som förvandlas till Helen Mirren. Då inser dom att inga män längre tittar på dom och behandlar dom jämställt. Dvs som andra män behandlar andra män. Det blir en chock för vissa kvinnor som därmed tycker att män är svin. Allt enligt devisen, gillar han inte dej, så är det fel på honom, inte dej.

  ”vem har bäst möjlighet att tjäna pengar på sex och dessutom lagligt”

  Manliga A kändisar. Alexander Skarsgård tjänar pengar i USA för att kvinnor vet att andra kvinnor vill ligga med honom. Det handlar om sex då ju. På mellannivå är det tveklöst kvinnor. Medelklassmannen har inte en chans att mäta sig i det fallet, problemet uppstår när feminismen anser att alla män är Alexander Skarskård och spelar i true bloog och får sitta och prata med Jay Leno.

  ”vem har mest makt över barnen”

  Media och vad samhället förmedlar som viktigt för kvinnor. Kvinnan konformerar sig utefter vad som är socialt mest accepterat och mannen konformerar sig utefter kvinnan.

  ”vem kan välja att jobba med barn utan att bli anklagad för pedofili”

  I hear you. Det är kvinnor.

  ”vem kan göra s.k. barnkarriär”

  Alla kvinnor. Fula som vackra. Dessutom få pengar för det och ryggdunkningar.

  ”vem kan prata känslor med sin omgivning ”

  Kvinnor och män. Problemet var att när jag behövde prata ut så vände mina vänner mig ryggen. Dom kunde inte tugget, jag anklagar dom inte. Jag hittade dock män som kunde hjälpa mig nämligen homosexuella män och det var underbart. Som jag sagt tidigare, jag blev räddad av två homosexuella killar från Holland, utan dom hade jag inte levt idag.

  ”vem kan ha sex utan krav på prestation eller oroa sig för att inte bli erigierad”
  Kvinnor är de enda varelser som kan säga ”kan jag betala i natura” när rörläggaren installerat rör. Detta kanske ni tycker är löjligt, men jag vet hantverkare och även personer osm kör ut varor från SIBA och elgiganten som fått ”erbjudande” att kvitta räkningen mot sex. Hur det nu kan tänkas gå till då räkningen måste betalas i SIBA fallet. Det jag tycker är intressant är att kvinnan, som är skyldig pengar för en tjänst, kan få sex gratis och kvitta skulden. Dvs hon har inte bara fått skulden kvittad, hon fick även sex !

  ”vem kan klä sig som både en man och en kvinna”

  Det kan både män och kvinnor göra. Problemet är att när män klär sig som kvinnor kan de få stryk medan när kvinnor klär sig som män kallas dom feminister och får förståelse.

  ”vem kan ha mest känslostormar och gråta etc utan att det är konstigt”

  Kvinnor. Blev själv som grabb tillsagd av min biologiska far ”gråt aldrig inför en kvinna, hon tycker bara du är svag”. Jag grät inför kvinnor och mycket riktigt, dom ansåg mig som svaga.

  ”vem kan klaga anklaga det andra könet för allt som är dåligt”

  Kvinnor. När män klagar är han 1) omanlig 2) kvinnofientlig. Typ.

  ”vem antas vara mest ärlig, ansvarstagande och skötsam”

  Kvinnor antas vara mer ansvarstagande bevisligen eftersom de lättare får andrahandskontrakt på lägenheter. De enda som anser att kvinnor är oansvariga är andra kvinnor som ”vet” att dom ljuger.

  ”vem blir lättast sjukskriven av läkare vid utmattningssymptom”

  Kvinnor.

  ”vem är det mest intressant att skriva om i media”
  Kvinnor och alfahannar. Det finns en anledning att kvinnor är de största lånarna av böker med Henrik VIII. En man som avrättade merparten av sina fruar och hade makten i det som idag är mest betydelsefult för kvinnor. Den anglosaxiska världen och USA. Fråga en kvinna vad hon vill göra i framtiden så svarar hon ”Åka till USA”. Frågan ställs inte ens till män.

  ”vem har fördelar när det kommer till dejting¨”

  Kvinnor, för att män inte har annat val än att vara produktiva och bli bedömda pga av hur vi är konstruerade biologiskt. Kvinnan kan föda barn mannen kan bara donera sperma.

  ”vem kan lättast välja mellan att vara aktiv eller passiv vid dejting”

  Kvinnor. Men en man kan vara passiv om han är rik som ett troll. Annars är det resultat som gäller för mannen. Kör hört eller förlåra bruden.

  ”Är det kanske till och med så att vi idag snarare börjar få en “omvänd könsmaktsordning”?”

  Det är av absolut vikt att vi skapar en egen terminologi och börjar prata om just detta. Den verkliga könsmaktsordningen.

 17. leifer skriver:

  Torstensson

  Tack för feed back (ska läsa och fundera mer på dina svar senare)! Kanske är det en lista vi kan förädla och använda i mera för att debattera könsmaktsordningen? Att ”kvinnor är underställda” män är ju numera grunden i den feminism vi ser i idag. Slår man hål på det så faller ju det mesta av deras problemformuleringar och inriktning.
  Det är ju också extra intressant då ju feministiska talespersoner påstår att dom jobbar för båda könens jämställdhet.
  Slår man upp ordet i ex nationalencyklopedins ordbok, så har man numera ändra betydelse av ordet feminism så att det ska bli synonymt med ordet jämställdhet.

 18. Grötmästarn skriver:

  Hej!

  Jag undrar om någon vet om det finns några siffror på hur stor ungdomsarbetslösheten är i Sverige och om de siffrorna skiljer sig mellan könen.

  Tack.

 19. leifer skriver:

  Torstensson

  En viktig sak i sammanhanget med att ifrågasätta könsmaktsordningen som problemformulering är ju just detta med att kunna få lyfta mäns problem och att även se dom i ljust av strukturell diskriminering. Detta vill inte feminismen. Dom ser det som att mäns problem är en bagatell eller nåt mindre viktigt och att sånt arbete då får ske i mån av tid och resurser. Jag menar att problemen är mycket större än så och att det idag kan vara så illa att män är mer strukturellt diskriminerade pga kön än kvinnor. Att män som kommer till korta i samhället och på olika sätt slås ut är ett av vår tids stora problem, kanske det största. Och att det är ett problem som växer! Givet är detta nåt som feministrörelsen inte kan gå med på. Vems verklighetsbeskrivning ska då gälla?

  Jag kan dessutom tänka mig att mäns problem idag också är ett resultat av en struktur (oavsett vad man kalla den) som funnits längre.

  För feminismen är det då centralt att kunna säga att män har ett könskollektiv ansvar, det blir då en friskrivning för både kvinnor men också för feminismen att lösa såna frågor. Och detta trots alltså att feminismen idag är synonymt med jämställdhet och att jämställdhetsarbetet i Sverige numera bedrivs under feministiska flagg.

 20. Per Hagwall skriver:

  Jag blev också besviken när jag läste artikeln, jag förutsatte att det var tidningen som satt den avgränsande rubriken, men det visade sig att det faktiskt var så utredningen skulle fungera.

  Pelle: ”Allt relationsvåld ska kartläggas, utom de fall där en kvinna slår en man. Den typen av våld är tydligen tabu, eftersom det utesluts ur kartläggningen.”

  Inte bara det missas, även hedersvåld mot män och mäns våld mot män i samkönade relationer utesluts _aktivt_ i dokumentet: http://insyn.stockholm.se/soc/document/2011-10-27/Dagordning/9/9_Bilaga.pdf

  Vuxna barns våld mot föräldrar, något som polisen nu börjar uppmärksamma som ett betydande problem, omnämns överhuvud taget inte alls.

  Dock: ”Det är här viktigt att notera skillnaden mellan programmet, som anger den övergripande inriktningen för stadens kvinnofridsarbete, och vad som åligger socialtjänsten. Socialtjänsten har ansvar för att ge stöd och skydd till alla personer som utsätts för våld i nära relationer, oavsett kön eller könsidentitet.”

  Så generöst att vi i Stockholm i alla fall säger oss följa det lagen tvingar oss att göra när det gäller skydd för män.

 21. Pelle Billing skriver:

  Per H,

  Tack för bra info!

  Mycket besynnerligt att Stockholms stad tar ett steg bakåt, när andra kommuner går från kvinnofrid till familjefrid. Eller så är det inte alls besynnerligt, utan att förändringen når etablissemanget sist av alla, och etablissemanget är i Sthlm.

 22. [...] för kunskap om alla sorters våld i nära relationer går Stockholms stad alltså motsatt väg. Pelle Billing konstaterar: Allt relationsvåld ska kartläggas, utom de fall där en kvinna slår en man. Den [...]

 23. [...] har Stockholms stad inte legat i framkant på detta område, men låt oss hoppas att detta blir startskottet för ett mer progressivt och inkluderande [...]

Google