Senaste månaden för bloggen

21 december 2011, av Pelle Billing

Eftersom det är december och snart massa helger, väljer jag att redovisa senaste månaden för bloggen redan i dag.

Precis som hela hösten har det varit en väldigt bra månad. Här är ett axplock av noterbara händelser:

 • Antalet läsare fortsätter stiga trots att julen är runt knuten. Nu har vi växt från 20 000 till 23 000 unika läsare.
 • Jag blev inbjuden till Radio1 för att prata om #killgruppen. Där passade jag även på att redogöra för den manliga försumbarhet som samhället alltid byggt på.
 • Pubträffen i Malmö var lyckad, med många intressanta samtal. Dessa träffar hålls numera regelbundet, och samordnas med motsvarande träffar av Pär Ström i Stockholm.
 • Skrev på Newsmill om genusvetenskapen och om mansfrågor.
 • Matte Matik uppdaterade bloggens tekniska stomme, vilket var viktigt för den framtida stabiliteten. All cred till Matte!
 • Den från Lund direktsända debatten om mansfrågor kommenterades livligt på bloggen. Många kloka tankar från communityn. Själv var jag på plats i publiken och kom med en längre kommentar där jag hävdade att män bjuds in med armbågen till jämställdhetssamtalet så länge ”könsmaktsordningen” är ett vedertaget begrepp.
 • Två gästbloggare delade med sig av sina tankar. Det hela var ett experiment i att synliggöra kloka feminister som vill reformera den rörelsen inifrån. Åsikterna var blandade om detta, vilket är bra. Bloggen ska inte bara vara ett forum för inbördes beundran, utan även ha en levande intern debatt. Det blir fler spännande gästbloggare nästa månad, då mer åt jämställdist-hållet!
 • Några funktioner har lagts till i kommentarsfälten. Långsiktigt planeras en uppfräschning av hela bloggen. Använd gärna gilla-knappen för att ge cred till de som skriver bra kommentarer!
 • Mitt deltagande på Axess-seminariet om jämställdhet, där jag ställde frågor till bland annat jämställdhetsministern, lades ut online (här och här).

Som synes är bloggen fortsatt i växande och det finns många kreativa impulser för att vidareutveckla verksamheten ytterligare. Jag satsar själv mer och mer tid på detta och märker att vi är inne i en positiv spiral.

Som alltid finns möjligheten att stödja bloggen ekonomiskt. Vi är en community som har ett tydligt mål om att misandrin (mansföraktet) ska bort från media, och att mansfrågorna ska bli en del av jämställdhetspolitiken.

Jag är er representant i dessa frågor, och om jag ska kunna göra ett bra jobb som fristående journalist och opinionsbildare behöver jag ert stöd. Bäst är månadsvisa stöd, men även engångsdonationer är av stort värde:

 • Bankkonto SEB 5303-0032507
 • Plusgiro 31 17 80-1
 • Kreditkort via donationsknappen till höger. Du behöver inte ha Paypal för att använda den!
 

33 kommentarer på “Senaste månaden för bloggen”

 1. per hagman skriver:

  PB : jag är slett inponert över din produktion och resultat.
  Du har producerat väsentligt mer än vad du själv anger här ovan.
  Du borde snart ge ut en bok i ämnet.

  Samtidigt lurar jag på !

  Hur många artiklar har du skrivit under året ?
  Vilka nya kunskaper har du skapat via denna blogg?
  Går det att koppla denna bloggs opinions bildning till konkreta resultat?

  Det är svårt att se under skall benet på Alliansens jämställdhets ministern , men någon kommentar borde man få ur denna uppskärrade individ utifrån Axess seminariet!

  Ditt deltagande på olika seminarier har varit av arten att , när Du Pelle Billing har en mening  blir det knäpptyst i salen , folkens håller andan.

  Hoppas att du få erforderligt  stöd under kommande år för din viktiga verksamhet.

  Pelle Billing ,jag önskar dig en God jul och ett Gott Nytt år.

  Bästa hälsningar .
   
  Per Hagman
   

 2. Jenny Kristiansson skriver:

  Pelle Billing
   
  Vad sa dina vänner när du sa att du skulle starta en blogg om de här frågorna? Och vad säger de nu?

 3. Arbete ger frihet skriver:

  Ja vad säger dina vänner nu när du inte försörjer dig på egen hand utan ber om allmosor? Vad hände med den läkarutbildning du bjudits på av samhället? Fixar du inte att jobba som läkare?
  Ett tips till dig är väl Stadsmissionen och Frälsningsarmén som stödjer människor som inte har till sin försörjning.

 4. Pelles vän skriver:

  @Jenny
  Först: WTF?!?
  Senare: Ahaaa…!
  Ännu senare: OMG!?!?
  Nu: $$$

 5. BekeZeke skriver:

  @ Arbete ger frihet

  Surfa iväg någonstans där du är välkommen.
  … okej det kanske inte finns något sådant ställe för dig.

  Stick iväg ändå.

 6. Pelle Billing skriver:

  Jenny K,

   ”Vad sa dina vänner när du sa att du skulle starta en blogg om de här frågorna? Och vad säger de nu?

  Ja, vad sa de? De flesta tyckte det var bra. Jag hade ju pratat om frågorna med de innan.
  Kanske tyckte några inte om det, jag vet inte. Människor tenderar inte att säga sådant lika tydligt.

  Idag känns det ganska uppenbart att bloggen fyller ett viktigt syfte :)  

 7. yomten skriver:

  Ja vad säger dina gamla kolleger?
  Varför slutade du som läkare, vad jag förstår har du även specialistutbildning inom ett område där det råder brist ?
   

 8. John Berg skriver:

  Arbete ger frihet:

  ”Ett tips till dig är väl Stadsmissionen och Frälsningsarmén som stödjer människor som inte har till sin försörjning.”

  Hur har du mage att kritisera jämställdisternas finansiering? Feministerna stjäl årligen miljontals kronor från skattebetalarna medan jämställdisterna tvingas stå med mössan i hand och tigga pengar av vanligt folk. Signaturen ”Arbete ger frihet” borde veta hut!

  Artikel 19, Fel att bevilja Feministiskt initiativ etableringsbidrag:
  http://artikel19.blogspot.com/2008/01/fel-att-bevilja-feministiskt-initiativ.html

 9. Pelle Billing skriver:

  @Arbete ger frihet
  @yomten

  Intressant att när en enda man väljer att arbeta med mansfrågor, så ska han skambeläggas för att han inte är ute i ”vanliga produktionen” som andra män. Trots att inte en krona i offentliga medel går till bloggen eller till mig.

  När tusentals kvinnor på ett eller annat vis arbetar med genus och kvinnofrågor – via offentliga medel – då är det ingen som höjer på ett ögonbryn.

  Så tack för er dubbelmoral, tack för er härskarteknik! Ni har just illustrerat varför bloggen behövs! 

 10. yomten skriver:

  Så kan man också tolka det om man vill.
  Här pratas det gång efter gång om att pojkar missgynnas inom skolan och att flickor tar plats på högskolan osv

  Sedan sitter en mycket välutbildad man vars utbildning är något som det är stor brist på, så stor att det i många fall leder till försämring  och nedskärningar vården för att det inte finns  tillräcklig många med den kompetensen att tillgå.

  Det är väl klart att man undrar varför en sådan person inte arbetar inom sitt område när man lagt ned en sådan lång tid på att utbilda sig?

  Har alltid haft den uppfattningen att de som blir  läkare verkligen vill arbeta (det där med kall) som det och inte bara utbildar sig till det för att kom in på utbildningen?

  Inte många som utbildar sig till läkare som överger sitt yrke efter så pass få år om det inte är så att man omskolar sig till något helt annat (en del läkare satsar på konsten istället vet jag) 

  Du får ha vilka skäl du vill till dina val liksom alla andra, jag tycker att det är märkligt att på heltidsbasis jobba ideellt när man har en så gedigen utbildning som är så eftertraktad.

 11. Pelle Billing skriver:

  yomten,

  Jag förstår att du är störd över att jag bryter den kvinnliga hegemonin på detta område, och tyvärr är det så att du får fortsätta sitta hemma i stugan  och vara störd över detta.

  Du kanske helt enkelt behöver en karl så du blir mindre bitter?

  Oj då, nu använde jag visst en manlig härskarteknik som inte längre är OK att använda. Kanske dags för dig att fundera på dina egna kvinnliga härskartekniker? 

 12. Kim Jong Skill skriver:

  Personer som tar upp viktiga och kontroversiella samhällsfrågor i ett motvindspräglat samhällsklimat får för min del komma ifrån vilken utbildning som helst. Att en person som dessutom faktiskt är sympatisk, ödmjuk och saklig valt att göra detta, är något jag är glad för.

  Givet för vad jag själv känner för den svenska jämställdheten, hur jag vissa dagar blir bedrövad (oftast), arg (ibland) eller glatt överaskad (sällan) av genusdebatten, förstår jag att Pelle väljer att lägga så pass mycket energi på detta. Det hade jag också gjort, om jag varit tillräckligt modig. Det är en så fantastiskt viktig fråga.

  Har läst här i ett par månader nu, det är skönt att inte vara ensam.

  Ha en riktigt vilsam och god jul Pelle, och alla ni andra!

 13. yomten skriver:

  Pelle

  Är det det som är härskarteknik? 

  Är inte det minsta störd över att du valt som du gjort, möjligtvis över att att du tagit upp en plats på utbildningen för någon annan som inte kom in pga din plats när det finns så få platser och att samhället bekostat en så dyr utbildning i onödan.

  Skulle jag gå igång på ”behöver en man”?

  Du kanske behöver en kvinna och några barn i ditt hem?
  Alltid trevligt att få uppfostra och följa sin barn genom livets alla stadier, själva väntar vi på livets efterrätt barnbarn om några år förhoppningvis. 

  Att jobba ideellt förknippar jag med att man lägger ner tid gratis på sin fritid, en förebild  tex läkaren Molde som har gjort oerhört stora insatser i krigsdrabbade områden som Kongo-Kinshasa istället för karriären i Sverige. 

  Jag förknippar alltså ideellt arbete med arbete utan betalning, här ser jag önskningar om bidrag till en enskild person och inte en förening. 

 14. Jenny Kristiansson skriver:

  Pelle Billing #6
   
  När jag först började läsa på Pär Ströms blogg, (kom in på den via Newsmill), blev det helt fel i mitt huvud. Jag tänkte: ”Mansfrågor”? Han menar väl Kvinnofrågor?!
   
  Mansfrågor fanns inte ens i mitt huvud och jag blev osäker på vad det hela handlade om egentligen. Jag trodde alltihop var ett skämt. Men nej, det är inget skämt. Jag har förstått det nu. För bara en kort tid sedan skrev jag på min facebookstatus om din blogg och länkade till ditt gästframträdande på Radio1 om #killgruppen. Men kommentarerna blev mest ”Finns ens radikalfeminism?” och ”Det är bara konservativa gubbar som är rädda för kvinnor med en egen åsikt”.
   
  Så ja, du får nog kämpa på ett tag till :-)  
   
   
   
   
   
   

 15. Pelle Billing skriver:

  yomten,

  Nu trollar du bara. Kryp tillbaka ner i den mörka håla du kom från. 

 16. Pelle Billing skriver:

  Jenny K,

  Ja, den verklighet du beskriver finns i högsta grad där ute!

  Jag kommer att fortsätta kämpa :)  

 17. Pu skriver:

  Jag tror att Pelle skulle bli en otroligt bra chefsöverläkare om han satsade på det.  Kanske skulle han kunna bidra till att göra den psykiatriska vården än bättre i Sverige i stort (ej ironi, många moderna terapeuter gör otroligt mycket gott). 

  Nu gör Pelle väldigt mycket gott  här istället och det är jag glad för.  Dock förstår jag inte hur en man med Pelles karaktär kan överge läkaryrket? Är inte läkaryrket ett kanonjobb för den som klarar av det? Och att Pelle klarar av att vara läkare är jag övertygad om.  Jag är genuint nyfiken men förstår samtidigt att frågan kan vara för personlig för att Pelle ska svara och respekterar då det.

 18. leifer skriver:

  Jag är oerhört glad att Pelle kämpar för männen, och jag hoppas/tror att han kan göra mer skillnad i detta än som läkare. Dvs nå fler, hjälpa fler. Även om det är fel i sig att jämföra dessa två, dvs igen en felaktig problemformulering av en feminist?
  Vem styr debatten, vem bestämmer vad man ska svara på? Alltid feminster som vill göra det.

  Och samtidigt, varför är det sån enorm status och respekt att vara läkare? Kanske är det där den ömma tån finns hos de som frågar. Det speglar kanske ett stort problem för männen. Noll status utan ”rätt jobb”. Med ”rätt jobb” som läkare, ”både manligt”, hög status och bra lön.
  Var det inte just såna normer ni ”feminister” som frågar ville bryta? 
  Snacket om allmoser var f.ö. förbannat lågt och dessutom helt fel.

 19. Pelle Billing skriver:

  Pu,

  Tack för din fråga.

  Mitt svar är ungefär det som leifer säger:
   
  Jag är oerhört glad att Pelle kämpar för männen, och jag hoppas/tror att han kan göra mer skillnad i detta än som läkare. Dvs nå fler, hjälpa fler.

  Jag var omtyckt och populär som läkare, både bland personal och patienter. Men inom mig fanns en drivkraft att arbeta ute i samhället.

  Sedan är jag ju leg läkare. Så det är inte så att jag inte skulle kunna återuppta yrket en dag, även om det så klar skulle kräva en del jobb att komma in i matchen igen. 

 20. leifer skriver:

  Pelle
  Kanske även skulle sagt att jämställdhet 2.0 är en kamp för ett mer jämställt samhälle och ett samhälle som skulle gynna båda könen. Ett samhälle med mer demokratiska värderingar där alla ska känna sig (lika) välkomna. Det är i alla fall min övertygelse. :)

 21. Pelle Billing skriver:

  leifer,

  Bra tillägg! 

 22. NinniTokan skriver:

  Otroligt som folk kan uppföra sig bara för att man bryter mot sin könsroll.
  ”Brott mot din könsroll” är just det som är ditt brott, Pelle, det vet du va? Bestraffningen är gullig.:P

  Och du utför detta brott fan så bra! Just därför kommer härskarteknikerna och social bestraffning som svar. Tragikomiskt.

  Angående att lämna sitt läkarjobb. Du gör större ”medicinsk nytta” så här, än du hade kunnat göra som läkare. Det tror jag du vet:)

 23. Pelle Billing skriver:

  Ninni,

  Ja, jag vet. Men ändå skönt att se dig skriva det :)  

 24. Gunnar (D.U.) skriver:

  Pelle, det är en imponerande utveckling för din blogg!
  Grattis till ditt nedlagda arbete och det tydliga resultatet!

  Yrkesverksamma läkare finns det ju relativ sett extremt gott om, jämfört med hur få det är som öppet och professionellt kämpar för ett samhälle som ger samma förutsättningar för både män och kvinnor enligt Jämställdhet 2.0!
  Jag sätter värde på att du försöker påverka samhället så här, att också integrera männens problematik och förutsättningar i samhällsdebatten och utvecklingen! 

 25. John Nilsson skriver:

  Trist ton här, lite från båda håll, tycker jag.

  Egentligen är det bara ett gott betyg åt Pelle att han angrips som person. Där argumenten tar slut, tar smutskastningen och ”nävarna” vid, liksom. Sen vore det ju smakfullt, om de som angriper Pelles val att lägga läkarkarriären åt sidan för att kunna driva denna blogg, själva ville vara så vänliga och redovisa sina egna livsval och yrkesliv, och vilken överlägset moralisk och etisk position de talar och dömer utifrån. Bara så att vi andra kan bli förvissade om att de inte ”kastar sten i glashus”, eller nåt…

  Sen tycker jag i och för sig att du, Pelle, kunde hålla dig för god att skriva om att folk ska ”krypa tillbaka in i de mörka hålor de kommit ifrån” (ej exakt citerat) och så. Ingen är perfekt, och i bland rinner det väl över, men jag tycker i alla fall inte om sådant språkbruk. 

 26. per hagman skriver:

  Hoppsan …blev det int en skicklig avledning från grund temat här ovan efter kommentators inläggen från cyber trollen ?

  Min fråga till Pelle och bloggens hedervärda kommentatorer är : Vilken är den mest intressanta kunskapen som har skapats den senare tiden ?

  Själv hajade jag till rejält av Alliansens partisekreterare och jämställdhets ministerns uppenbara flathet / okunskap under Axcess seminariet , då både i sak och allmän jämställdhets politisk hållning avs män.
   
  Per Hagman
   
   

 27. leifer skriver:

  John Nilsson
  Du har en poäng att man inte ska ta sånt personligt, liksom att den som skriver dumheter får stå för det själv.
  Tycker dock Pelle är mer än tolerant och att han visar lite ”svaghet” ibland och tappar humöret gör honom bara mänsklig. Även det kan ge respekt att man inte tar vilken skit som helst och har lite dynamisk personlighet. Dvs inte som Fredrik Reinfeldt då som aldrig visar känslor (även om han sägs vara lite bättre nu).
  Det är även jäkligt tröttsamt med folk som ständigt byter nick och skriver massa dumheter (kanske ofta projektioner också). Konstigt nog finns många feminister där och dom har ofta inga skrupler alls, kan t.ex. utgöra sig för att vara en man utan att blinka. Sällan faktiskt män uppträder som kvinnor på forum, med ett kvinnligt nick (nu fick jag lite uppslag i problematiserande av kvinnors beteende).

 28. Rick skriver:

  @yomten och du med det där nazi-anstrukna aliaset
  Bra jobbat! När jag läste era påhopp på Pelle skickade jag genast några hundralappar åt honom. Det finns säkert en och annan till där ute som är funtad ungefär som jag, så jag uppmanar er att återkomma.

 29. Kristian skriver:

  Stort tack för din insats. Ett positivt inslag i en debatt som ofta blir väldigt negativ. (Bloggen påminner mig om Sagans ‘Candle in the Dark’. http://en.wikipedia.org/wiki/The_Demon-Haunted_World)
  paypal ftw! (Värst vad pundet har krashat sedan sist man kollade … Eller kanske SEK har stigit?)
   

 30. Pelle Billing skriver:

  @Gunnar: Tack för ditt stöd! Instämmer i att det finns många läkare men nästan ingen som vill lägga tid och sitt goda namn på att reformera jämställdheten.

  @John N: Uppskattar både ditt stöd och din feedback till mig. Det känns skönt att mina läsare är ärliga med mig, det är precis så jag vill ha det.

  @leifer: Ja, jag är i högsta grad människa som alla andra. Och jag inser mer och mer att jag till viss del behöver ta ut svängarna för att nå fram med budskapet, och då blir det felsteg också.

  @per h: Ja, att politiken har så långt kvar var en aha-upplevelse. Samtidigt växer opinionen i befolkningen.

  @Rick:  :)   :)

  @Kristian: Ja, lite rim och reson i jämställdhetsdebatten är ”long overdue”.

 31. Sanjo skriver:

  Fantastiskt kul, Pelle! Du är en hjälte.

 32. Mia. skriver:

  ”…ett tydligt mål om att misandrin (mansföraktet) ska bort från media, och att mansfrågorna ska bli en del av jämställdhetspolitiken.”

  Så enkelt… så att opinionen växer förvånar mig alltså inte, inte alls.

  Men det behövs även mycket riktigt ‘lobbying’ och eldsjälar, att inte lämna walk over :)

 33. ak skriver:

  Yomten! Kan man skicka pengar till dig? Jag har några hundralappar här som jag vill lägga på någon som kan uttrycka sig både ödmjukt och koncist, utan härskartekniker. Lite ont om såna i just det här kommentarsfältet ser jag. Trist.

Google