Omskärelsemotstånd kopplas till anti-semitism

20 december 2011, av Pelle Billing

Tyvärr är det inte bara schyssta argument som används i omskärelsedebatten:

Oavsett argumenten för eller emot manlig omskärelse (av vilka några framförts på dessa sidor) bör det inte råda några tvivel om att förbudskravet är ett frontalangrepp mot inte minst judendomen och judarna. Manlig spädbarnsomskärelse, brit mila, är och förblir en central del i den judiska traditionen och tillämpas av snart sagt alla judar, religiösa som icke-religiösa, ortodoxa som liberala. När nazisterna ville förvissa sig om att en man i deras våld var jude behövde de oftast bara dra ner hans byxor.

Guilt by association, någon?

Som bekant är mina argument mot omskärelse av pojkar följande:

 • Pojkens rätt till sin egen kropp. Låt honom välja när han fyllt 18.
 • Pojkens religionsfrihet. Låt honom välja när han fyllt 18.
 • Om vi går emot vissa sedvänjor för att skydda flickors könsorgan, kan och bör vi gå emot andra sedvänjor för att skydda pojkars.
 • Omskärelse påverkar sexlivet genom att skära av många känsliga nerver, samt genom att förändra mekaniken i ett samlag (eller annan penetration).

Vilka argument har motståndarsidan, som inte innefattar guilt by association? Diskussionen är fri nedan.

Etiketter:  

34 kommentarer på “Omskärelsemotstånd kopplas till anti-semitism”

 1. Access skriver:

  Med den logiken är många saker ett angrepp på judendomen.
  T ex barns mänskliga rättigheter.

 2. maukonen skriver:

  När edt gäller omskärelse av pojkar och anti semitism så vilj jag tipsa om
  Noomi Berlinger-Stahl, skribent och bosatt i Israel.
  Hon publicerade den 22:a november en debattartikel på Newmill. Ämnet som Noomi skrev om är omskärelse av pojkar.
  Noomi skriver:
  Att förbjuda omskärelse betyder för oss att klippa av (ursäkta ordleken) oss från en mångtusenårig kultur. Motståndare behöver inte uppskatta vår historia, men så länge den upplevs som meningsfull och värdefull av oss så ska lagen låta oss ha vår sed i fred.
  Tidigare så har Noomi skrivit om Ship2Gaza2 och då tagit fram en snabbguied som visar om du är antisemit eller ej. (enligt Noomis åsikt)

 3. leifer skriver:

  Bedrövligt Göran Rosenberg!
  Och hur hade det låtit om kristna gjorde så?
  Snacka om dubbelmoral.

 4. Jenny Kristiansson skriver:

  Jag håller med den sista punkten i ditt inlägg Pelle Billing. De andra punkterna med självfallet, men mest med den sista. Jag tror starkt på att känseln försämras för omskurna män. Även om de påstår att de är lika känsliga, men hur ska de veta om de varit omskurna sedan födseln? Vad hette nu juden i Debatt som vi diskuterade detta med? Greger? Han hade inside information om att män som blivit omskurna i vuxen ålder inte märkte någon skillnad. Men frågan är hur länge de varit omskurna? Det tar nog ett tag innan huden över ollonet blir förhårdnad.

 5. Sanjo skriver:

  Fullkomligt glasklart, Pelle.

 6. auuus skriver:

  Så är det alltid i sådana här frågor. Traditionerna ska försvaras in absurdum, oavsett vad det gäller, och enda anledningen till det är ”men så här har vi alltid gjort”.

 7. NinniTokan skriver:

  Jag sätter barns friheter och rättigheter högre än någon tradition. Gör det mig till ”anti-semitist” så får jag väl vara det då. Vem bryr sig om sånt?
   

 8. Roger skriver:

  Jag har blivit omskuren i ”vuxen” ålder av medicinska skäl och märkte betydlig skillnad.
  Men jag tycker att det är som att argumentera att man inte ska slå någon eftersom det kan göra ont i handen, dvs det finns betydligt tyngre argument som räcker mer än väl.

  Barns kroppsliga integritet och rätt till religionsfrihet. 
  Sedan så dör många pojkbarn varje år av dessa meningslösa ingrepp och det är omöjligt att förstå varför det måste vara så.

  Om motstånd mot omskärelse är antisemitism, är den växande judiska rörelsen mot omskärelse jude-fientliga? Det faller på sin egen orimlighet.
  http://intactnews.org/node/103/1311885181/jews-speak-out-favor-banning-circumcision-minors

  Sedan är det ovanligt att ryska judar omskär sig, är dessa inte judar i omskärelseförespråkarnas ögon?

 9. Patrik skriver:

  Kan inte påstå att jag är livrädd för att bli kallad antisemit och annat liknande längre.
  Det är för många puckon som slänger såna anklagelser kring sig.
  Det betyder bara att man inte håller med nån som är en oseriös person i en sakfråga.

 10. dolf skriver:

  Tycker det hela borde vara mycket enkelt.
  Vi lever i ett sekulärt samhälle som fastställer vissa regler, av vilka den mest grundläggande är (eller rättare sagt, borde vara) individens integritet och självbestämmande. Individen är således fri att välja sin egen religion och sin egen religionsutövning. Vårt rättssamhälle ger ingen (eller rättare sagt, borde inte ge någon) rätt att påtvinga någon annan sin religion eller religionsutövning.

  Rent allmänt kan sägas att individens integritet och självbestämmande är heligt och enbart begränsas av att den inte får inkräkta på andras integritet och självbestämmande. En grupps rättigheter är inte större än summan av de ingående individernas rättigheter. En individ har ingen rätt att inkräkta på en annan individs rättigheter, en grupp på X medlemmar har X gånger ingen rätt, dvs ingen rätt, att inkräkta på en annan individs rättighet.  

  För att summera, jag skiter fullständigt i om det är antisemitism eller inte, vill judarna omskära sina söner har de inte i Sverige att göra.  

 11. AV skriver:

  Det finns en historisk offerkofta som judar lätt tar på sig när det osar hett. Det var jätte jätte-synd om oss för 60 år sedan, därför får ni inte kritisera vad vi gör idag. Gör ni det blir ni lika dumma som dom som var jättedumma då.
  Ja, det var jättehemskt vad som hände på 30-40-talet, men det är historia. Det ger inte carte blance att själva beté sig hur som helst idag. Dessutom var inte judar ensamma om att utrotas: handikappade, mentalsjuka, romer, kommunister… Är de också undantagna från all kritik för all framtid?
   
  Vi kan dra en parallell: Det var jättesynd om indianerna i Mellanamerika när conquistadorerna härjade som värst. Om nu någon indianstam skulle ta upp seden att platta hjässan med bräder eller lite aztekiska offerriter, får man inte kritisera dem om man inte vill bli sammankopplad med spanska soldater med roliga stålhjälmar för 500 år sedan?
   
  Danskar får inte kritisera svenska ungdomar som super och härjar i Köpenhamn, för Kristian II var jättedum i Stockholm. Faktiskt!
  Det är dags för judendomen att släppa den historiska snuttefilten och stå för sina handlingar idag. Man kan vara både historisk offer och förövare idag. Wake up and smell the coffee.

 12. Genusföljaren skriver:

  Här hade man tänkt ut en bitande dräpa till kommentar och så kommer man av sig ”Oh, nesa”

  Självklart skall vi ha religionsfriheten.

  Staten skall inte in och lägga sig i hur enskilda personer skall smycka och modifiera sina kroppar.

  Men att ”tvinga” in barn i religionen med könsstympning är ju ett stort ”No-no”

  Vill man vara omskuren så får man vänta tills man är 18!

  Men det är ju bekvämt att ta på offerkoftan och åberopa det obligatoriska ”slipp ut ur fängelsekortet” Antisemitism.

  ”Du argumenterar bättre och emot mig. Du är antisemit!

  Trams heter det här uppe där jag bor.

  Men feminismen använder ju samma metod och i stasi-sverige funkar ju det bra! 

  Tack för en bra blogg som jag följer varje dag!

 13. JD skriver:

  @Patrik
  ”Kan inte påstå att jag är livrädd för att bli kallad antisemit och annat liknande längre.”
  Jag kan inte annat än hålla med. Att kallas antisemit känns nästan positivt ur den bemärkelsen att man trots ”antisimitkortet” som man drar fram i tid och otid har ”vågat” kritisera Israel för folkrättsbrott på samma sätt som man skulle ha protesterat mot vilken annan stat som helst som fört sin politik på samma sätt!
  Jag är medveten om Israels situation i mellanöstern och jag har förståelse för att man vill föra en progressiv politik i området men det har gått överstyr då det gäller konfiskeringen av Palestinsk mark.
  Tyvärr har Judarna själva urvattnat begreppet antisemitism på ett sätt som är fullkomligt vedervärdigt och skamligt! Att jämställa Judehat med kritik mot bosättningar eller omskärelse av barn är extremt respektlöst mot de x antal  judar som dödades av Nazister under andra världskriget.
   

 14. Joel Johansson skriver:

  Ingen summerar det bättre än Camilla Grepe i kommentarsfältet till DN-artikeln:

  Debatten om manlig omskärelse startade ca tjugo år efter debatten om kvinnlig omskärelse. När kvinnlig omskärelsen debatterades som mest, undrade många varför sedvänjan försvarades så frenetiskt av omskurna kvinnor själva? Det har visat sig ha en lika tragisk som rationell förklaring: Det lidande den omskurna kvinnan själv utsatts för, fick helt enkelt inte vara onödigt. Det måste ha en mening.

  Nu är debatten om manlig omskärelse aktuell på motsvarande sätt. Det är en traumatisk insikt för en man att hans sexliv kunde varit bättre som oomskuren. Under en period kommer därför många omskurna män att behöva hantera känslor och insikter kring det som de själva utsatts för som barn. Först när de kan acceptera att sedvänjan i sig är meningslös, kan de acceptera tanken att deras egna barn ska omfattas av en fysisk integritet och ett självbestämmande som de själva förmenats.

 15. profanum_vulgus skriver:

  En annan central rit inom judendomen är ju att skära halsen av en bagge, spruta blodet på församlingen och bränna kroppen. Men det har de tydligen kunnat sluta med utan att sluta kunna existera.
   Samma sak med en massa andra lagregler, som att judar får köpa slavar av grannfolken, inte får jobba på sabbaten, inte får låta en trollkvinna leva osv osv. En jävla massa grejer som de lyckats modernisera sin religion med utan att den slutar existera. Konstigt att det skulle vara just det här kravet från gud som inte gick att rätta till så att man kan leva civiliserat.

 16. Emma skriver:

  @ AV: Faktum är att det finns äkta antisemitism även idag både i Sverige och i  och andra länder. Det är däremot viktigt att hålla isär fördommar/hatbrott mot en grupp människor och inte ropa ”vargen kommer” bara för att någon har mage att kritisera ett religiöst påbud.  Är ju inte omskärelsen som sådan utan mer när och hur den går till, sas själva tidsangivelsen som är problemet, eller hur? Rätta mig om jag har fel men vuxna män som konverterar gör de ingreppet i vuxen ålder då eller? Om ja, varför är det accepterat för dem i vuxen ålder men inte för barn? (förutom det uppenbara att i tider utan modern sjukvård var det säkert fler som överlevde ingreppet i tidig barndom än som vuxna..)
   
  Det vi som samhälle kan göra är kräva att den ska senareläggas minst en sisådär 18 år så att vi kan säkerställa frivilligheten (och varför inte ge saklig medicinsk information om risker/komplikationer med ingreppet i skolans biologi innan dess?)

 17. AV skriver:

  Emma: Visst finns det riktig antisemitism, men den är ganska marginell. För min del får de skära i sig själva hur mycket de vill när de är gamla nog att bestämma själva, typ 18 år. Det jag stör mig på är att så fort någon kritiserar Israels politik i Gaza eller de som omskär sina små söner åker det på en 60 år gammal offerkofta om nazism och antisemitism. Att hävda judendomens utrotande är antisemitism, att kritisera sedvänjor som är inhumana eller djurplågeri är saklig kritik. Synd att de själva inte verkar kunna skilja på det.

 18. Kristian Grönqvist skriver:

  Om det finns antisemitism någonstans, kan inte jag påverka det på något sätt. Men däremot fiunns det våldsam antiomskärelseism hemma hos mig och jag kopplar inte ihop dessa två,  Semiter får gärna vara semiter så mycket de vill, men att i Sverige propagera för kirurgiska ingrepp på oskyldiga barn, utan deras medgivande, det får mig att vilja strypa Göran Rosenberg. Det har inte med hans religiösa tillhörighet att göra, utan med den korkade inställningen att göra att en allsmäktig entitet till viljes.

  Om den allsmäktiga entiteten inte skulle gilla förhudar, skulle han ha sett till att gossar föds utan sådan. Han kan gott skylla sig själv. Med det resonemanget kan vi ju operera bort en massa kroppsdelar. Fötter för att få effektivare tiggare eller bekvämare lyxhustrur, öron för att ytteröron bara ser ut som handtag eller segel, näsor för att bota näsvishet, sy ihop munnar för att inte få uppkäftiga barn, ja listan kunde göras hur lång som helst.

  Att låta fullständigt vidskepelseorienterade minoriteter ställa krav på spädbarnens utseende går för sig i en intelligensfri beduinkultur, men att ställa samma krav i en sekulär modern intellektuell arena är något, som Göran Rosenberg borde anse sig vara lite för god för. Om han skall fortsätta att uppfattas som en tänkande individ, vill säga. 

 19. Pelle Billing skriver:

  Genusföljaren,

  Tack för en bra blogg som jag följer varje dag!

  Tack själv! 

 20. vmm skriver:

  Om det är samma sak att vara emot omskärelse och att vara emot judendomen så är jag väl tydligen emot judendomen då. Jag visste inte att jag var antisemit!

  (hoppas ni förstod att det där var skruvat och att jag faktiskt inte anser mig vara antisemit men jag är likväl emot omskärelse av barn)

 21. lillaO skriver:

  Noomi är ju en riktig j’vla idiot som är helt sanslös kring allt hon skriver, henne kan man inte ta på allvar. Vilken dåre som går runt och känner sig förföljd och tror att alla hatar judar för att man ifrågasätter omskärelse av bebispojkar och Israels så kallade politik. Usch. låt pojkarna vara för ***

 22. Kristian skriver:

  3, 2, 1, Godwin is go! (Thunderbirds. Never mind.)

  @Roger: Ja, motåndet hos vissa judar är högst intressant. Undrar vad skribenten tycker om det.

  @Joel: Bra sammanfattning från Grepe. Tål att upprepas. Heter det Stockholmssyndrom här eller finns det ett bättre ord?

 23. Anders skriver:

  En dum(?) fråga, hur ruskar man tupp / vaxar delfinen om man är omskuren? Borde rimligtvis vara en del krångligare, eller? Förhuden verkar praktisk att ha i det sammanhanget.

 24. leifer skriver:

  Anders
  Man får använda mer glidmedel.
  Men kanske är det också ett skäl till motstånd i dessa kulturer då det naturligt blir svårare med oani så att säga. Det ses som nåt skamligt och fult.
  Var det inte nån låt…
  å-när-ni
  tar saken i egna händer

 25. Andreas Ahrlund skriver:

  Det här är väldigt lustigt. Den största vurmande gruppen för omskärelse är just muslimer. Som samtidigt är den mest antisemitiska gruppen du kan stöta på som jude i sverige.
  Är skyddet för omskärelse för att man inte vill stöta sig med muslimska grupper, men att man enklare får points genom att snacka nazism?
   
  Tror det är svårt att snacka antisemitism, eller islamofobi, när man inser att båda grupperna omskär, då båda grupperna även har olika ”sidor”. Argumentationen blir löjlig.

 26. Gonzo skriver:

  Aga har också en mångtusenårig historia och borde därför legaliseras igen?
  Den som är i mot aga hatar våran kultur och vår historia, dessutom har dom grovt missuppfattat vad aga handlar om.
  ”Den man agar älskar man” heter det. Det är alltså inte frågan om misshandel eller förtryck som vissa kristendom, jude, islam hatare vill påstå.

  Nu måste vi kräva rätten att aga våra nära och kära??
  Eller?     

 27. Gonzo skriver:

  @ leifer

  När man tittar på porrfilm så ser man ofta omskurna män som smörjar in sina kön med någon slags olja. Jag skulle gissa på att det beror på att deras kön har förlorat sin naturliga fukt och känslighet pga omskärningen.

  Om man som du skriver  ”får använda mer glidmedel” när man onanerar så är väll det ett tydligt tecken på att något är fel och att mannens kön påverkas negativt av en omskärelse    

 28. [...] även: Jag kommenterade det anti-semitiska kortet för en dryg vecka [...]

 29. Martin skriver:

  Pelle,

  Jag håller med dig på samtliga punkter. Men när jag läser kommentarsfälten till debattartiklar om omskärelse så måste jag säga att anti-semitismen och islamofobin är ganska vanlig.

  Detta är väldigt tråkigt, för det finns tillräckligt många argument, vettiga argument, mot omskärelse för att man ska kunna strunta att blanda in ”islamiseringen av det svenska samhället” eller ”judarnas kontroll över median”.

  Det är oerhört irriterande att dessa personers inskränkthet måste prägla en väldigt viktig debatt som handlar om, eller borde handla om, individers självbestämmanderätt om sin egen kropp.

 30. Pelle Billing skriver:

  Martin,

  Ja, som jag ser det handlar det pojkars rätt till sin egen kropp, samt pojkars religionsfrihet. Varken mer eller mindre.

 31. Kricke skriver:

  Det är faktiskt alltid samma priviligierade judiska grupp som i svensk Media förordar omskärelse!
  Jag ser sällan någon invandrad Asad elr Amina från ett muslimskt Somalien debattera sexualitet elr omskärelser i svensk media.
  Inte heller får araber komma tll tals särskilt ofta fastän dom omskär mest.
  Alla omskurna grupper tycks vara stumma kring omskärelser å sex diskssioner bortsett från judarna som klassmässigt står högst.

 32. lirarn skriver:

  Mina bästa vänner är omskurna, det enda bekymmer vi kan se är den stackars sate som blivit skärd för mycket!
  Ett litet snitt kan ju inte skada!
  Jag behöver iaf inte all hud som finns på kuken nu.
  Sånt är bögar intresserade av har jag insett

 33. Omskärelse safari skriver:

  Hej,
  För 3 år sedan förlora jag min förhud och därefter min fru. Detta skedde i New York på min 23 årsdag. Hon var muslim, slaktaren likaså. Jag vet inte riktigt vad jag ska skriva pga skammen som följde. Hela min värld föll ihop. Allt föll ihop. Kvar fanns bara en enorm erektion som aldrig släppte, en avsaknad av mjukheten så mycket att det inte finns ord.
  Älskarinnorna ser min sorg, dom ser även erektionen.
  Inga vill ställa frågor, för de ”vet att ingen omskuren man är missnöjd”. Dom äldsta vet vad som hänt, dom kanske förstår.
  Hur går jag vidare?
  På helgen döver jag sorgen med sprit, krogen och sex.
  Skökorna ger då kuken rikligt med varmt glidmedel, och mina tankar snurrar i huvudet, har jag förlorat rörligheten? kommer det göra ont igen? då ökar min kuks tillstånd drastiskt!
  Under fjärde samlaget av ruffigt sex dröjer min penis ytterligare med super stånd och ballarna har fått blå nyans, igen.
  Detta är mitt liv efter ”omskärelsen”.
  Lär av mig svenska bröder, gift er inte med Iranskor!

Google