(Se uppdatering längst ned.)

Reinfeldt har lovat mer pengar och resurser till kvinnojourer. Detta i hans jultal på Skansen. Ännu inte ett ord om män som drabbas av våld i sin relation, vilket tyvärr är ytterligare ett tecken på Reinfeldts statsfeministiska inriktning och hans okunskap om mansfrågor.

Visst ska kvinnor som drabbas av våld ha ett fullgott stöd från samhället, men är det läge att öka de statliga anslagen till kvinnojourerna när mansjourerna ännu inte får en krona?

Lika intressant som Reinfeldts okunskap om relationsvåld, är följande passage i Nyheter24:s artikel:

– Om man håller ett sånt tal måste det vara förpliktigande. Vi kommer att följa upp så att det inte visar sig att det bara var prat, säger SKR:s ordförande Carina Ohlsson, som också sitter i riksdagen för Socialdemokraterna, till Nyheter24.

Ordförande för SKR, som också sitter i riksdagen för Socialdemokraterna? Sveriges Kvinno- och Tjejjourers Riksförbund har alltså en socialdemokratisk riksdagsledamot som sin ordförande.

Hörde jag någon säga ankdamm? Carina Ohlsson är med och röstar igenom bidrag till sin egen organisation. Dessutom påbörjades de stora belopp som årligen ges till kvinnojourer under socialdemokratiskt styre.

Lobbyverksamhet är en sak. Att lobbyisten sitter i riksdagen en annan.

Tips: Läs mer om relationsvåld i detta dokument (PDF).

Tipstack: Går till Andreas!

Uppdatering: Till Reinfeldts försvar nämnde han faktiskt männen i talet – vilket jag fått tips om efter inlägget skrev.

13:54: Statsministern har också besökt en mansjour för män som har blivit slagna eller falskt anklagade.

– jag träffade en kille som har levt i en 20-årig relation med en kvinna som utövar psykisk terror. Hon hotar med att ta barnen från honom.

 

29 kommentarer på “Nära förbindelser mellan Reinfeldt, kvinnojourer och Socialdemokrater”

 1. hamstrn skriver:

  HAHA! Detta var fanemej ett bra exempel på denna jävla bananrepublik vi lever i!

 2. Anon Ym skriver:

  Då har Fredrik Reinfeldt ändå besökt Mansjouren i Uppsala där han stannade i 90 minuter och lyssande på två drabbade män. Carina Ohlsson dansar på slak lina. Hon är fd ordf civilutskottet, och kompis med Gitta Holmberg vars förening Atsub gömmer barn i trots med domstolsbeslut.

 3. Anon Ym skriver:

  Undrar om det inte skulle visa sig att 100-150 riksdagsmän är medlemmar i ROKS och SKR om man undersöker saken?

 4. Martin skriver:

  Pelle, jag skulle vara väldigt intresserad av att höra hur du definierar statsfeminism! Jag skulle kunna göra en egen tolkning genom att läsa så många av dina relevanta inlägg som möjligt, men jag misstänker att min slutsats då skulle bli diffus och dessutom betingad av vad jag själv förväntar mig att du menar.

  Sen tycker jag i övrigt att det är väldigt intressant att ordet feminism kopplas till Reinfeldt med tanke på den genomgående kritik av alliansen som uttrycks av många aktiva feminister i Sverige!

  Och jag håller naturligtvis med om att det borde finnas mer stöd för män som utsätts för våld i relationer, och en utökad kunskap om mansfrågor. Jag tror att ett stort hinder är att män, utanför genussammanhang, sällan ses på som just män, utan att män normaliserats till att vara ”Människan”.

 5. Pether skriver:

  Martin. Det är en feministisk myt att män normaliseras till ‘människa’.
  Det är Kvinnor eller Människor. Män existerar inte.

 6. Fredrik skriver:

  Martin

  Jag håller med Pether. Att män görs till norm (av feminister) resulterar också i att män blir norm bland exempelvis missbrukare och hemlösa, de är inte i situationen för att de är män utan de bara är där, kvinnor som hamnar i liknande situationer kan då ses som något av särskilt intresse, som en feministisk lärare uttryckte det på universitetet:

  ”det är så speciellt med kvinnor”, nästan njutande.

  Vidare har män, då de ses som norm, hamnat i missbruket på eget ansvar, det är mer normalt att de befinner sig där. Kvinnor som hamnat i samma situation anses ha trauman som förklarar att de är där, de är inte autonoma, ansvariga för sina handlingar på samma sätt som män, grovt draget.

 7. Martin skriver:

  @Pether

  Jag vet inte om vi håller med varandra eller inte…? Att det finns Kvinnor och Människor, men inte Män, är väl precis samma sak som att män normaliserats?

  Det vill säga att, när en kvinna skriver en bok som handlar om kvinnor och kvinnors erfarenheter, blir det en tjejbok. När män skriver en bok som handlar om män och mäns erfarenheter, blir det en bok helt enkelt. Samma sak för filmer och så vidare. Fotboll och damfotboll. Etc.

  Och när frågor som främst rör kvinnor tas upp i politiken så får det genast stämpeln ”kvinnofrågor”. Samtidigt som den allmänna debatten ofta verkar vara näst intill allergisk mot att mansfrågor tas upp, eftersom det skulle innebära att mäns förutsättningar skulle analyseras som just – mäns förutsättningar.

  Så, på sätt och vis existerar inte ”män”, förutom när det övergripande sammanhanget är kön eller genus.

  @Fredrik

  Du läser in åsikter jag inte har. Eller var bara det första riktat till mig och resten fristående diskussion? I vilket fall håller jag med dig, speciellt om att män sällan tillåts vara eller ses som offer, vilket inte är fallet med kvinnor. Och att det är så, att kvinnor ses som mindre autonoma än män, är ju extremt destruktivt både för män och kvinnor.

 8. Gunnar (D.U.) skriver:

  Ett litet tips Pelle:
  Det har ju framförts mycket åsikter från många feminister om den s.k. totala mansdominansen för manliga musiker / sångare som får höras / synas / uppträda samt påstås ”lyftas fram”…

  Det blir ju då väldigt intressant (och konstigt!) att läsa följande:
  ”Veronica Maggio och brittiska Adele var de mest spelade artisterna under 2011 i Sveriges Radio P3. Adeles ”Set fire to the rain” var årets mest spelade låt, följd av Veronica Maggios ”Jag kommer”. Sju av tio artister på listan är kvinnor.”
  http://www.nt.se/noje/artikel.aspx?articleid=7371362

  Hur var det nu med den totala mansdominansen i musikvärden???
  Med 7 kvinnor bland de 10 mest spelade musikerna i P3…
  Bara män som lyfts fram, sägs det… hmmm, då måste SR P3 gjort något fel då…

 9. Pether skriver:

  Martin.

  Nej, det är att män helt tagits ut ur ekvationen, män ingår inte i gruppen människor.

  Se bara på all bullshit om läroböcker, existerar inte en enda paragraf där man talar om män. Det är endast feminister som kopplar samman människa med män.

 10. Martin skriver:

  @Pether

  Ja men precis!

  I en lärobok, t ex om historia, så är det främst män av betydelse – kungar, vetenskapsmän, generaler – som lyfts fram. Detta kallas för ”människor av betydelse”. Och sen kommer antagligen ett avsnitt, ganska kort, där det står om ”kvinnor av betydelse”.

  Dvs ”Människor” (män) och ”Kvinnor” (kvinnor).

  Och om män inte ingick i gruppen människor, vilka skulle då vara kvar? För Kvinnor hade ju redan sin egen grupp.

  Eller menar du att män varken som män eller som människor någonsin omnämns i läroböcker, medan kvinnor omnämns både som människor och som kvinnor?

 11. Fredrik skriver:

  Martin

  Jag angav ditt namn för att jag riktade mig mot en viss del av ditt inlägg, mer som en kommentar, det var inte min avsikt att läsa in åsikter hos dig. Det resterande inlägget är fyllnad/information.

  Att se kvinnor som autonoma/aktiva är vad feminister borde syssla med, att se män som hindret för det är vad de borde sluta med. Problemet är att könskonflikt passar bra ideologiskt, då slipper man ta biologi och psykologi i beräkning, vidare kan man rikta ljuset mot fadern snarare än modern.

 12. Pelle Billing skriver:

  Martin,

  ”Pelle, jag skulle vara väldigt intresserad av att höra hur du definierar statsfeminism!”

  Det är inte en term som är myntad av mig, och inte en term som jag själv definierar. Utan statsfeminism är den feminism som står inskriven i diverse regeringsdokument och utredningar, samt de faktiska beslut och lagändringar som görs.

  Men kort sammanfattat är statsfeminismens ställningstaganden:
  1. Kön är helt eller till stor del en social konstruktion. Dvs att män och kvinnor har olika intressen och beteenden (i genomsnitt) är konstruerat, samt kan och bör ändras på.
  2. Vi lever i en könsmaktsordning. Jämställdhetspolitikens mål bör vara att se till att kvinnor får lika mycket makt, toppositioner och pengar som män. Om detta inte lyckas med stimulansmedel och uppmaningar (vilket bl a lett till en inofficiell kvotering vad gäller chefskap i offentliga sektorn), får en formell kvotering införas på sikt. I första hand i bolagsstyrelser, men andra verksamheter är inte uteslutna.
  3. Mansfrågor existerar inte som begrepp i statsfeminismen eller i jämställdhetspolitiken. På en direkt fråga från mig svarade jämställdhetsminister Nyamko Sabuni att mansfrågorna inte är intressanta eftersom hon anser kvinnofrågorna vara viktigare.

 13. [...] kom en fråga i en diskussionstråd om statsfeminismen. Eftersom det är en fråga jag inte sällan får (kanske framför allt via [...]

 14. Pelle Billing skriver:

  Martin,

  ”Jag tror att ett stort hinder är att män, utanför genussammanhang, sällan ses på som just män, utan att män normaliserats till att vara “Människan”.”

  Jag tror jag förstår vad du menar, men förstår även att det du skriver kan misstolkas.

  Förr var mannen norm ute i samhället, eftersom framför allt mannen arbetade utanför hemmet. Detta har stört feminister något oerhört, och självfallet kan man ha förståelse för detta. De första kvinnorna som gav sig ut i arbetslivet stötte på motstånd, osv.

  Denna process har nu kommit oerhört långt för kvinnorna, och få personer skulle väl hävda att kvinnor inte kan konkurrera om vilket jobb som helst om de har rätt meriter. Även artister, skådespelare och dylikt har en mängd kvinnliga stjärnor.

  Det som kvarstår är som du säger att kvinnor oftast ses som just kvinnor när de är författare och dylikt. Men frågan är om detta idag är mest en nackdel? Jag skulle vilja hävda att det skapar en tryggare identitet att bli synlig som könad varelse, och kvinnor är mer synliga som just kvinnor, medan män är synliga som människor.

  Förr var det givetvis ett problem för kvinnor att deras könade identitet var kopplad till att de var ett undantag ute i samhället och inte önskade där. Men det är som sagt till stor del historia i vårt land.

  Så nu är det dags att se baksidan av ”norm-myntet” för mannen. Att mansfrågor inte finns eftersom det bara är människo-frågor. Här har vi paradoxalt nog kommit väldigt kort. Eller egentligen är det ingen paradox, eftersom jag vet vad det beror på – men det är en process som det är hög tid för.

  Män behöver bli synliga som just män, prata om hur det är att vara man i dagens Sverige och våga kräva att mansfrågorna integreras i jämställdhetspolitiken – sida vid sida av kvinnofrågorna.

 15. Pelle Billing skriver:

  Gunnar,

  Tack för tipset!

 16. Pelle Billing skriver:

  Se uppdatering längst ned i inlägget!

  Tydligen nämnde Reinfeldt männen helt kort i sitt tal. Ett ljus i mörkret.

 17. Andreas Nurbo skriver:

  Pelle BIlling: Kvinnor har alltid arbetat och varit ute i arbetslivet men på andra områden än männen. På vilket sätt motarbetades kvinnor från att arbeta? Vilken tidsperiod pratar du om? 1905-1920?

 18. Pelle Billing skriver:

  Andreas,

  Helt rätt att kvinnor alltid jobbat. Dels hemma på bondgården men även mer i samhället än vi vill kännas vid. Anita Du Rietz har skrivit en bok om detta.

  Det jag syftar på (och tack för möjligheten att specificera) är att flera typer av arbeten var stängda för kvinnor, och att lika lön för lika arbete var långt ifrån självklart.

 19. Mia. skriver:

  Jag tror att det är dags att uppdatera kunskaperna gällande partnervåld med att det förutom att det även drabbar män med att det även rör sig om olika typer av våld som kräver olika insatser från samhället och då inte minst i rätten och när det finns barn inblandade. Jag är ju nämligen av den uppfattningen att de svårare vårdandtvisterna ofta är kopplade till denna problematik, dvs partnervåld. Samt att tvisten kan vara en del av själva misshandeln sas, oftast vid formen ‘intimate terror’ (CoerciveControlling Violence) genom att fortsätta kontrollera/misshandla sitt ex även efter separationen.

  Och här lite siffror som indikerar att även detta antagligen är könsneutralt. Dvs att såväl män som kvinnor rapporterar relationsvåld men även barnmisshandel vid vårdnadstvister. Samt att det, om jag inte tolkat det fel, är fler i denna grupp som är drabbade än i den övriga populationen och/eller att det även förekommer falska anklagelser från såväl män som kvinnor.

  ”In a California sample of parents disputing custody or access who were undergoing child custody evaluations, domestic violence was substantiated for 74% of the mothers’ allegations against fathers and 50% of fathers’ allegations against mothers. More child abuse allegations by fathers against mothers were substantiated (46%) than allegations by mothers substantiated against father(26%), and in 24% of cases, child abuse allegations were substantiated for both mother and father within the same family (Johnston, Lee, Olesen, & Walters, 2005). Interpretation of research findings to date is confounded by different samples, measures, and legal definitions of domestic violence and child abuse, but it is clear that the percentage of parents reporting intimate partner violence and child abuse is higher among separating and divorcing parents than in the general population.” (sidan 489)

  http://2homekids.org/ARTICLE%20-Differentiation%20among%20types%20of%20intimate%20partner%20violence1.pdf

 20. Pether skriver:

  Martin:

  Nej, du har lite fel där.
  Hela böckerna är nuförtiden är sprängfyllda med berättelser om hur kvinnorna hade och har det. Man får följa bondekvinnor osv osv. Alltid berättat för oss hur illa de hade det, och har det idag.

  Man får aldrig beskrivet för sig hur en bondeman skulle kunna haft det.

  Och nej, att fokusera på Hitler, Napoleon, osv osv, är inte att normalisera mannen, utan att beskriva historien utifrån en person. Idealistisk historieskrivning. Det skrivs inte om dem för att de är män, utan för att de haft stor påverkan på historiens gång. Det är få kvinnor, för att få kvinnor haft stor påverkan.

 21. Gunnar (D.U.) skriver:

  Följer upp mitt tips med mer fakta:

  ”Den brittiska sångerskan Adele sålde mest album i USA under 2011. Hennes andra fullängdare ”21″ är den första plattan sedan 2004 som sålts i mer än 5 miljoner exemplar och då räknas både digitala och fysiska exemplar, skriver Reuters.”
  http://www.gp.se/kulturnoje/1.810401-adele-salde-mest-skivor-2011

  Angående att kvinnliga musiker / sångare skulle ha det svårt att ta sig fram…

 22. Gunnar (D.U.) skriver:

  Jag såg på TV igår en ny serie om skeppet WASA och tiden i Sverige då.
  http://svt.se/2.173703/1.2658546/
  http://svt.se/2.149941/1.2653957/vasa_1628
  ”När Henrik Hybertson dog, tog hans fru Margareta Hybertson över chefskapet för varvet och hon visade sig vara en skicklig affärskvinna. Att en kvinna fick en sådan stark ställning i samhället var inte ovanligt under den här perioden.”

  WASA byggdes på ett varv som var det allra största företaget i hela Sverige på den tiden på 1600-talet, enligt TV-serien.
  Varvet ägdes av en skeppskonstruktör och hans hustru och hustrun skötte alla räkenskaper och bokföring, vilket det i programmet sas var vanligt för kvinnor i den situation då på 1600-talet! Är ju inte det man brukar höra om kvinnohistoriken!
  När hennes man dog ärvde hon varvet och drev det vidare, dvs Sveriges allra största företag då ägdes och drevs av en kvinna, och varvet färdigställde skeppet WASA under hennes ledning.

  Liknande har jag läst om när det gäller det gamla bondesamhället, att det vanligtvis var hustrun till bönder och arbetare som hade hand om familjeekonomin. Dessutom ansvarade kvinnorna oftast för förädlingen av produkterna på gården och hade då en roll som påminner om småföretagare.

  Samma om kvinnan på vikingatiden:
  ”Den gifta kvinnan hade en upphöjd och aktad ställning. Vid sitt giftermål blev kvinnan nyckelbärare med ansvar för familjens inlåsta skatter och hon bar hemmets nycklar som bevis för sin nyckelmakt.”

  Vikingakvinnan hade en viktig och aktad roll på gården:
  ”För den gifta vikingakvinnan var moderskapet en självklar och naturlig del av hennes liv. På gårdarna hade hon dessutom ansvar för trälar, kornskörd och husdjur, det var hon som genomförde gårdens religiösa ceremonier. Hon tog hand om skinn och pälsar, hon ansvarade för gårdens människor och såg till att de hade kläder. Det hörde därför till hennes uppgifter att forma och bränna de lerkärl maten lagades i och se till att fåren klipptes för att kunna karda och spinna ull. Hon stod för bearbetningen av lin och hampa och för vävningen av tygerna och sömnaden. Det var genom hennes försorg det fanns mat och dryck på bordet. Hon förvaltade det överskott som var inlåst i förråd samt i kistor och skrin.”
  http://www.historicallocks.com/sv/site/historicallocks/Nycklar/Vikingatida-nycklar/kvinnans-maktsymbol/

  Man kan se att samtiden påverkar mycket hur den aktuella bilden av kvinnans roll varit historiskt i samhället tolkas:
  http://lup.lub.lu.se/luur/download?func=downloadFile&recordOId=1326532&fileOId=1326533

  Så mycket av statsfeminismens och genusforskningens historiska bild av kvinnans situation kan nog betraktas som historieförfalskning, anser jag!

  Så det är nog i en liten historisk parentes under industrialiserings barndom som kvinnor allmänt har en mer undanskymd roll, vad jag kan se. Och till viss del även av kristendomens införande och under en fas av denna, finns det tecken på…

 23. lars skriver:

  martin
  ”Man får aldrig beskrivet för sig hur en bondeman skulle kunna haft det”
  man ska nog komma ihåg att bönder inte var vanligt folk. dom stod över gemene man och förr fanns inte den maskinpark bönderna har tillgång till idag utan man var stora arbetsgivare delvis arbetare som var på gårdarna hela tiden och även familjer som hyrde torp av dom och betalade med en viss summa pengar och sedan dagsverke för torpet .

  vad jag läste om som kunde drabba en bonde var att dom var beordrade att ha ett visst antal ekar på sin mark och om dom fällde en ek och vart påkommna innebar det dödstraff då ekarna skulle gå till att bygga krigsfartyg med
  annars så kan man kolla runt en åker och se alla stora stenar som tagits ur åkrarna men det var nog oftast arbetarna som fick göra det .//

  nä vanligt folk man som kvinna hade det tufft förr i tiden men till skillnad mot idag så kämpade dom på för familjen mot ett gemensamt mål.

 24. Andreas Nurbo skriver:

  Gunnar: Precis sånt jag menar. Därför är sådana floskel uttryck som Pelle kör med att de motarbetades, inte fick lika lön osv måste specificeras. ( Tyvärr Pelle men det är floskel uttryck att uttrycka sig generellt på det sättet det görs alltid och inte blir det bättre eller mer sant för det.)

 25. Clabbe skriver:

  Fredrik > Ett intressant exempel jag kommer att tänka på är de 33 chilenska gruvarbetare som år 2010 blev fast i en gruva i 69 dagar. Hade de alla varit kvinnor hade deras kön i högsta grad varit relevant i nyhetsrapporteringen. Eftersom de alla var män beskrevs de bara som gruvarbetare.

 26. [...] Gunnar skrev en väldigt intressant kommentar igår kväll, som jag i dag lyfter till ett eget [...]

 27. Pelle Billing skriver:

  Gunnar, din kommentar var så bra att jag lyft den till ett eget inlägg. Försökte mejla dig och kolla om det var OK, men mejladressen du angett funkade inte.

  Ev mildrar detta Andreas floskel-stämpel på mig, som en bonus ;)

 28. Andreas Nurbo skriver:

  Pelle Billing: Lite iaf. Vår värld och historia är så brokig så att uttala sig om grupper blir ju bara fel hur man än vrider och vänder på sig. Det är ju det vi kritiserar feminister för att göra.
  Påminner mig lite om Louis CK sketch om hur det var att vara vit och att han kan åka vart han vill i tiden och aldrig råka ut för något. Bristfällig historiekunskap om något.

 29. Gunnar (D.U.) skriver:

  Pelle #27:

  Det är OK för mig!
  Skoj du satta värde på den!
  Konstigt att mail-adressen inte fungerar – är en mail-adress jag har, men väldigt sällan tittar på dock…

Google