När ska vi slippa mansföraktande rubriker?

30 december 2011, av Pelle Billing

DN:s kultursida skriver idag att Thomsgård gör Sverige mindre gubbigt.

Varför kan man inte föra fram budskapet på ett sätt som inte stigmatiserar och föraktar män? Till exempel kunde man skriva ”Thomsgård vill uppmuntra kvinnliga experter att framträda i media”. Neutralt, sakligt och beskriver bättre vad hon egentligen sysslar med.

Problemet med beteckningen gubbe är att den både motsvarar gumma och kärring. Det vill säga en gubbe och en gumma är ett sött gammalt par, medan jävla kärring och jävla gubbe är något helt annat.

Dessutom är gubbe, i sin mer neutrala och söta betydelse, en äldre man. En pensionerad man. Och vad har detta att göra med att yrkesverksamma män under 65 ofta är experter i media? Något de för övrigt gör helt obetalt, för att sprida kunskap till befolkningen.

Ett användande av ordet gubbe innebär således att det antingen är en äldre man som åsyftas, eller att man vill använda ett nedsättande skällsord mot gruppen män. I DN:s rubrik är det tyvärr alldeles glasklart vad som åsyftas.

Tipstack: Går till Erik!

 

33 kommentarer på “När ska vi slippa mansföraktande rubriker?”

 1. Daniel skriver:

  Tjäna pengar > kränga ideologi.
  Så detta kommer försätta så länge det inte påverkar försäljningen.
  Vilket innebär att det bästa sätta att få stopp på detta är att bojkotta dessa tidningar och se till att de vet varför.

 2. Mia. skriver:

  Så tacksam för att du sätter fingret på det jag kände när jag hörde talas om denna artikel. Problemet är just rubriken och inte det faktum att en ung människa jobbar ideellt FÖR något hon tror på. Och jag tyckte snarare att hon gjorde en del bra påpekanden. Bla detta:

  ”Det har funnits fantastiska intellektuella, politiska och förbannade feministiska rörelser, och vi kompletterar med att göra något väldigt simpelt. Vi pratar inte om offer och förövare, utan om att det är någon som vill ha hjälp, och vi hjälper till.”

  ”Det har varit en balansgång att försöka belysa ett problem, att beröra stereotyper utan att förstärka dem.”

  En som du brukar säga klok feminist alltså i mina öron. Att sen rubriksättaren/DNs, kulturredaktion fortsätter i ‘gamla’ unkna spår kan man bara mycket riktigt beklaga.

 3. Clabbe skriver:

  Jag tycker att ”gubbe” bäst motsvaras av ”fruntimmer”.

 4. Clabbe skriver:

  Ibland – som i detta fall – funkar ”tantigt” bäst. Men ”tantigt” betyder å andra sidan bara att någon beter sig som en äldre kvinna, medan ”gubbigt” har en massa ytterligare negativa konnotationer som ”bufflig”, ”mansgris” och ”självgod”.

 5. Backlash skriver:

  Vi ska inte ge oss förrän jordgubben möter samma öde som negerbollen och kinapuffen

 6. Clabbe skriver:

  Jag jobbade förut på en mycket kvinnodominerad avdelning i en ganska mansdominerad bransch. Där fanns en vänsterorienterad kvinna på cirka 50 år som alltid refererade till alla manliga kollegor över 30 år som ”gubbar”. Även andra kvinnliga kollegor på avdelningen började också uttrycka sig så. Kvinnor kallades såklart aldrig för något annat än ”kvinnor”, oavsett ålder.

  Vid ett tillfälle berättade hon om grupp kollegor där alla män som vanligt kallades för ”gubbar” medan den enda kvinnan i berättelsen (en äldre kvinna) var ”kvinna”. Då lackade jag ur och bad henne förtydliga om den äldre kvinnan var det enda ”fruntimret” i gruppen. Alla kvinnliga kollegor reagerade negativt på mitt ordval, men mest arg av alla blev – ja, det kan ni räkna ut själva.

  När jag förklarade att det var för att jag var trött på att alla män slentrianmässigt kallades för ”gubbar” blev de tysta.

 7. Bob Hansson skriver:

  En obetydlig sång om gubbens upprättelse http://spotibot.com/track/7xwtqUDmteL4dCOGvml7PU

 8. Ola Normann skriver:

  Jeg liker denne definisjonen av gubbe: ”En person som har tenkt de tankene han/hun har tenkt å tenke”. Dermed er gubbe hverken avhengig av alder eller kjønn.

 9. Urban skriver:

  jag gillar iofs ordet gubbe, känns lite empowering. kvinnor är ju numera begränsade till så få uttryck, allt annat har ju gjorts tabu medans vi kan kalla oss själva gubbe – jag gör det ofta själv – utan att skämmas. lite som ordet bög som en gång i tiden var hemskt nedsättande. men jag förstår ju självklart vad dn är ute efter och pelles poäng.

 10. Pelle Billing skriver:

  Urban,

  Ja, absolut att det är ett ord som kan reclaimas!

  You go gubbs, osv :)

 11. Daniel skriver:

  Om nu gubbe är något negativt, vad tycker de om sina egna fäder?

  ”Nej du Lars-Åke nu är du gubbe, så jag vill inte ha något mer med dig att göra. Det gick bra när du var 50 men nu när du har passerat 60 så måste jag dessvärre be dig dra.”

 12. OldWolf skriver:

  Som så många andra ord ligger värderingen i vilket sammanhang det förekommer. Det finns väl inte någon som varit inne i ett omklädningsrum innan laget går ut till match, där det sista man säger till varandra är:”Kom igen nu gubbar, nu kör vi!”. I det kvinnliga omklädningsrummet säger man ”Kom igen nu tjejer”. För övrigt kallar kvinnor ofta varandra för tjejer långt upp i pensionsåldern och vi säger väl ”grabbar”.
  När feministger talar om gubbar är det alltid i negativ mening, som gubbigt, gubbvälde osv

 13. [...] Om detta kan du läsa mer om på Pelle Billings blogg [...]

 14. per hagman skriver:

  Pelle … för fan… skit i vad nu någon snortanden journalist på DN kan komma med och som du känner dig upprörd över.

  Bli int avledd.

  Journalister är den mest drogbetingade yrkesgruppen som finns i samhället.

  Pelle… håll dig till uppsatta mål.

  Per Hagman

 15. per hagman skriver:

  Ola Norman jeg liker dere mening om …gubbe.
  betyr egentligt gentlemann.

  per hagman

 16. leifer skriver:

  Handlar det om fertilitet så ligger ju kvinnor inte bättre till utan tvärtom, dvs kvinnor blir ”tanter” tidigare än män blir ”gubbar”.

  Jag gissar att ”gubbe” handlar om patriarakt, fadersvälde.
  Och dom menar du med utsagan att det är ett patriarkat dom ser, givet skuldbeläggs också svenska män för hur det ser ut i resten av världen.

  Som motrörelse; ;)

  G.R.I.S.
  Gubbars Rätt I Samhället

 17. Lorem Ipsum skriver:

  Vi kommer att slippa mansföraktande rubriker i media när det inte längre är kommersiellt gångbart och ett sätt att föra sin karriär framåt att producera sån smörja.

 18. Martin skriver:

  Jättebra att detta diskuteras!
  Kommer själv när någon kritiserade bruket av ordet ”gubbe” i en insändare i Metro, och ett svar gick ut på att eftersom ”gubbe” per definiton är ”äldre man”, så fanns det inte något problem.

  Vilket helt ignorerar i vilket sammanhang ordet används, och med vilken innebörd.

 19. leifer skriver:

  Urban #9

  Man ska bejaka sin gubbsjuka ;)

 20. Torstensson skriver:

  Jag sticker emellan lite på temat och tar upp något positivt.

  Som jag skrev i mitt förra inlägg så finns det en serie som heter true blood och där alexander skarsgård spelar. I amerika och i hela världen känd som alexander skarsgard. I Serien heter han Eric northman och är vampyr men kallas tydligen ”viking”. Nåja inte för att jag har mycket över för vikingarna men jag roade mig återigen idag med att surfa runt på forum angående Eric och True Blood.. Serien är för det första extremt populär, inte bara i Amerika där den är enorm, utan även i världen.

  Det är HELT sanslöst vilken upplyftande läsning det är. Vi pratar seriöst om amerikanska kvinnor som sitter och skriver ”masters” (nivån efter kandidat-examen) men har svårt att skriva för dom tittar på Eric. Vi pratar om amerikanska kvinnor som börjat lära sig svenska för att dom vill hitta en svensk man som har samma sorts ”scandinaviska” ögon. Vi pratar om kvinnor i Amerika som öppet skrivet att dom hoppar till om telefonförsäljaren presenterar sig med namnet ”Eric” (det namnet finns i usa) . Vi pratar om amerikanska och mexikanska och grekiska kvinnor som börjat läsa om nordisk mytologi och svensk historia för att att känna någon sorts samhörighet med alexander skarsgård. Vi pratar om kvinnor som inte längre ser latino-mannen som sexsymbol, utan skandinaviska män. Som den här kvinnan vars citat jag plockade på ett av alla forum om Alexsander Skarsgard.

  ”AND when u see somethin light blue, u immediately think about some hot viking vampire.
  when hearing words: viking, eric, north, blood, blond, lycra or corvette makes you think about him<3
  when you suddenly are interested about viking history and mythology.
  when you don't love latino men anymore
  "

  Det här är MYCKET bra för svenska män. Det här kommer få effekter för bilden av den svenska mannen. Detta jobbet skulle svensk media gjort, men skitigt i, Istället står vårt hopp om att få good will via kvinnor i andra länder och via Eric.

  Mycket intressant och fruktansvärt härligt för ens ego. Kan bara gratulera svenska killar som är i USA och studerar nu. Dom lär få göka !

 21. Torstensson skriver:

  Det här förtjänar att uppmärksammas av antingen Pär eller Pelle i ett inlägg. Det här är stort. I Sverige får den skandinaviska mannen skit, i världen sitter det brudar och hyllar Sverige och svenska män.

 22. lars skriver:

  nja gubbar och tanter är inte samma utan ska man använda motsvarigheten till
  gubbe så är det gumma dom orden kan användas av kärlek i ett förhållande
  (jag älskar dig lilla gubben eller jag älskar dig lilla gumman)
  eller nedsättande som är så vanligt nuförtiden
  motsvarigheten till tanten brukar väl vara farbrorn
  (kan du hjälpa tanten där borta eller kan du hjälpa farbrorn där borta)

 23. Björn skriver:

  Backlash #5

  ”Jordpersoner” :)

 24. En Annan Anonym skriver:

  Är det fler än jag som reagerar på att det återigen är en vit kvinna i övre medelklassen som får definiera vem som är förtryckt och vem som inte är det?

 25. FumikoFem skriver:

  Jag tycker inte ordet gubbe är jämförbart med ordet kärring. Det sistnämnda används oftare mer negativt, även om män ”bete dig inte som en kärring!/kör inte som en kärring”", detsamma kan inte sägas om ordet gubbe. Det används inte nedlåtande mot kvinnor.

  Sen har min mamma kalla mig lilla gubben så många gånger då jag var yngre, då jag fortfarande såg mig mer som en kille, så jag kan inte ta åt mig av det ordet faktiskt.

 26. En Annan Anonym skriver:

  FumikoFem

  Och det är din upplevelse som definierar hur saker ska tolkas?

 27. FumikoFem skriver:

  En Annan Anonym:

  Nej det är hur orden generellt används, dess negativa värdering och vad dom betyder som definierar det. Det personliga är dock något annat.

 28. En Annan Anonym skriver:

  Fumikofem. Vad du sade, ordagrant ”ag tycker inte ordet gubbe är jämförbart med ordet kärring. Det sistnämnda används oftare mer negativt”.

 29. dean skriver:

  En Annan Anonym: kan du inte hålla med om att ordet ”kärring” används negativt oftare än ordet ”gubbe”? Jag tycker inte det är så mycket att tycka om, det är ett faktum. Gubbe kan, som Billing skriver, användas om en äldre pensionerad man, neutralt eller t.o.m. kärleksfullt. Lilla gubben kan man också säga som något fint. Kärring är däremot ett skällsord helt och hållet. Om du inte håller med om det är det nog din väldigt personliga upplevelse, som inte står för någon annan än dig.

 30. dolf skriver:

  Orden har den värdering man lägger i dem, vilket normalt framgår av deras användning. Både gubbe och kärring används till exempel med en positiv biton när det handlar om äkta hälft eller närstående person, typ ”jag kan tyvärr inte stanna, jag måste tänka lite på kärringen också, som väntar där hemma”, eller ”har man ingen bättre idé kan man alltid ge en flaska whiskey till gubben när han fyller, det uppskattar han”.
  I normalt dagligt tal används ”gubbe” med varierande grad av värdering, från positivt till neutralt och negativt. Kärring oftast med en negativ biton när det inte används som synonym för frun.
  I media däremot används ”gubbe” helt klart med en nedvärderande och kränkande bibetydelse. Det borde framgå av att sammanhangen där ”gubbe” används i sig är negativa. Det handlar om ”gubbdominans”, ”gubbvälde” och till och med klart kränkande konstruktioner som ”gubbslem” dyker upp i krönikor. Satidigt som ”kärring” vore helt otänkbart att använda på liknande sätt.

  @clabbe #3&#6
  ”Gubbe” och ”fruntimmer” är inte likvärdiga uttryck, ”gubbe” har konnotationer av hög ålder, vilket inte ”fruntimmer” har. ”Fruntimmer” motsvaras i det närmaste av ”snubbe”. Varken ”fruntimmer” eller ”snubbe” är i sig negativa, de är rätt och slätt starkt informella och kan uppfattas som stötande just på grund av sin informella karaktär, det finns dock ingen negativ betydelse inbyggd i orden. Likaså som ”tjej” är ett informellt uttryck för flicka eller yngre kvinna, det har inget negativt värde i sig, men är stötande att höra i nyheter på grund av sin informella karaktär. Jfr. ”Jag träffade en trevlig tjej på partyt igår” i ett samtal med polarn, med ”En tjej våldtogs i X-stad igårkväll” på nyheterna. Användningen av ”tjej” i det första är helt ok, inte i det andra.
  Samma sak gäller för gubbe, kärring, fruntimmer och snubbe. De hör hemma i vardagssamtal, inte i officiella sammanhang, där användningen av dem är att betrakta som provokationer eller propaganda.

 31. leifer skriver:

  Ville påminna här om att ordet käring också kan används positivt (även om det kanske var vanligare förr). Betyder så vitt jag vet egentligen ”fru”, gift kvinna. Typ kär – ring. ”Min kärring” kan alltså sägas på samma sätt som ”min gubbe” och det beror ju på tonfall och sammanhang. Tonfall kan ju vara svårt i det skrivna ordet men när feminster pratar om ”gubbe” så vet man ju att det inte alls är nåt positivt på nåt sätt. Det slår också fel då kritiken blir på person/grupp istället för den samhällskritik som feminster säger sig stå för och för ett samhälle som kvinnor också kan vara ansvariga för (även om kvinnor ju friskrivs från ansvar av femnister).

 32. Wunder skriver:

  Jag reagerade starkast på namnet – Rättviseförmedlingen. Hur kan en förmedling som uttryckligen inte hjälper svenska män vara rättvis?

  Dessutom är detta ett missförstånd. Det är inte så att livet går som på räls för alla svenska män. Man kan inte använda statistik för att motivera hjälp av individer. De flesta svenska män behöver stöd för att bli något.

Google