Mötesplatsen Enter stöder tjejer i Malmö

12 december 2011, av Pelle Billing

Från dagens Sydsvenskan:

Anledningen till att tjejerna kommer hit varierar. De som behöver mötesplatsen bäst stannar kvar. Över 500 Malmötjejer har haft lägenheten som ett slags extra hem sedan Enter öppnade 2008.

Sexuella övergrepp, hedersproblematik, ätstörningar, självskadebeteende, mobbning och missbrukande föräldrar. Personalen märker att ångesten växer för en del när klockan tickar mot stängningsdags. När hemma är hemskt, svarar en del svävande att de förmodligen övernattar någon annanstans.

Det förefaller vara en fantastisk fin verksamhet för tjejer när man läser hela artikeln.

Här är mer fakta om verksamheten:

Fem socionomer och ett tiotal volontärer arbetar med Stadsmissionens mötesplats för tjejer mellan tretton och tjugo år. Hit kan tjejerna komma gratis, bara vara, fika, äta middag eller pröva olika aktiviteter. Pensionerade lärare hjälper till med läxläsning och socionomerna erbjuder stödsamtal och följer med som ombud i kontakter med sjukvård, socialtjänst och skola.
World Childhood Foundation, länsstyrelsen och olika fonder stöttar driften. Fastighetsägaren Stena står för hyran.

Glädjande att så många instanser kan samarbeta. Verkligen ett lovvärt initiativ.

Min enda lilla fråga är när killar ska få samma möjlighet till stöd? För visst är våra killar lika mycket värda?

Tipstack: Går till Sara!

 

19 kommentarer på “Mötesplatsen Enter stöder tjejer i Malmö”

 1. NisseNyfiken skriver:

  Det vore väl det mest självklara att även pojkar hade samma möjlighet som flickor till hjälp och stöd, men tyvärr gör dagens ”jämställda” klimat att de lämnas åt sitt öde i stor utsträckning. Påminner mycket om fördelningen mans-/kvinnojourer (0 mot 1.000.000.000). Tycker uppriktigt synd om killarna idag. Kan inte vara lätt att hela tiden se tjejer få fördelar och stöttning, högre betyg och samtidigt bli matade med en misandrisk mansbild.

 2. Håkan skriver:

  Pojkar som har problem med sexuella övergrepp, hedersproblematik, ätstörningar, självskadebeteende, mobbning eller missbrukande föräldrar har väl sig själva att skylla sig antar jag.

  Men man kan verkligen undra varför inte någon av de fem socionomer och ett tiotal volontärer ställt sig frågan ”finns det inte killar i den här åldern som har samma problem? Skulle inte de behöva en sådan här plats?” Men antagligen är de så inne på att det är synd om tjejerna att de inte skänker en tanke på killar i motsvarande situation!

 3. Sofia skriver:

  Jag jobbar en del på fritidsgård. Ca 80 % av våra besökare är pojkar.

 4. leifer skriver:

  Pelle

  En ny jämställdhetsrörelse kan inte ta parti för alla pga enbart ett visst kön. Det blir lika fel och sexistiskt som feminismen. Jag tycker man nånstans måste stå upp för sina ideal och fundera över sånt som kulturkrockar och kulturella skillnader. Det betyder alltså att man även kan försvara flickor, och ifrågasätta kulturella företeelser som inte är i samklang med idén om jämställdhet 2.0.

  Det betyder också att man kan ge män som verkligen tror på jämställdhet enl. jämställdhet 2.0 en upprättelse. Dvs såna män ska kunna känna sig stolta och manliga! Och då måste vi ta avstånd från (vissa) patriarkaliska beteenden. På alla nivåer!

  Här blir det ju också tydligt om jämställdhet 2.0 är en jämställdhetsrörelse för båda könen, eller en mansrörelse. Jag hade hoppats att det inte skulle vara en ren mansrörelse, utan att en rörelse för alla män och kvinnor som vill ha ett samhälle där män och kvinnor ses som sina jämlikar i allt, och där män/kvinnor har samma möjligheter på alla område.

  Annars blir vi inte bättre än feminismen (den feminism vi ser mest av i makt och media) som numera är fullständigt könsfixerad och dessutom har massor av oheliga allianser (fiendens fiende).

  Visst är detta snårigt men man måste ju också stå upp för sin värdegrund.

  I detta blir det hela tiden mycket olyckligt att feministiska företrädare i Sverige pekar ut dig och Pär Ström som fiende no1. Dom har alltså förklarat krig med män som ses som jordens mest jämställda och dessutom vill ha ännu mer jämställdhet, på alla områden. Mycket märkligt. Kanske ligger det förvisso ofta annat bakom, ex vänsterideologi som krockar med liberala värderingar. Det har ju varit tydligt i senaste måndens SCUM-debatter. Vänsterideologin lyser igenom hos de feminister som försvarat SCUM. Och då är det inte nån vanligt socialdemokratisk agenda, utan mycket mycket längre till vänster än så. En ännu obehagligare tanke är att dessa feminister verkligen tagit SCUM-manifestet på allvar och ser de mer jämställda männen som den största fienden.

 5. Pelle Billing skriver:

  leifer,

  Jag rekommenderar gästbloggen imorgon!

 6. Galne Gunnar skriver:

  Dina skattepengar går till könsbyten på bestick:

  http://www.youtube.com/watch?v=tfr6zaZeAco

 7. Andreas Nurbo skriver:

  Någon får väl engagera sig och lobba för en könsneutral verksamhet? Rentav ta sig orken att vara med och driva den.

 8. Stava skriver:

  @Sofia – kan det bero på att de inte har något alternativ till fritidsgården? Som tjejerna har? Jag menar inte att tjejerna ska bli fråntagna stöd, utan att killarna ska ha tillgång till samma stöd. En fritidsgård är väl just en fritidsgård, inte en stödverksamhet med socionomer och WCF-funding?

  Tycker för övrigt att det är så otroligt enögt att bara se den ena halvan av tvångsgiftessituationer som kan fångas upp på platser som Enter. Det är TVÅ som ingår äktenskap, och lika ofta som en tjej blir tvingad är det faktiskt en kille som också blir tvingad.

 9. Saga skriver:

  ”Bra karl reder sig själv”, heter det ju. Det har numera utökats till ”bra gosse reder sig själv”. Jag vet om en femårig gosse som på dagis klagar för personalen att mamma slår honom, men inte blir trodd för ”mammor slåss inte”. Var kan han vända sig när han blir 14 och fått nog? Mötesplatsen Enter kanske? Eller ska han stå ut till han bli karl och ”reda sig själv” då?

 10. leifer skriver:

  Stava & Saga

  SVT Debatt hade en diskussion om invandrar-ungdomar i förorten i Göteborg. Jag uppfattade som att dom var över 18 dom flesta. Och dom klagade på att dom inte hade nåt att göra, inte hade nån fritidsgård att gå till.

  Men ska vuxna män gå till fritidsgård, och dessutom betlad med skattepengar? Känns som nåt gått väldigt fel här. Unga män som saknar ledning, inte behöver (får inte) hjälpa till hemma.

  Jag misstänker också att dessa unga män faktiskt inte alls är de som utsätts för tvångsgifte, då dom kanske saknar en s.k. enklav, kanske inte kan heller det forna hemspråket (trots bruten svenska). Men dom är ofta ganska obildade och saknar en klar framtid. Risken är också att kriminalitet frodas från såna här livsförutsättningar.

  Så där kan man hålla med att om att den feminitiska inriktningen helt missat att fånga upp dessa pojkar/unga män. Och även många etniskt svenska män har nu börjat få samma situation. Misslyckades i plugget alt gick ut sent med dåliga betyg (pojkar diskrimineras också i skolan pga kön). Vad göra sen? Och då får dessa män höra att dom inte är efterfrågade pga kön också, inte alls som unga kvinnor som det är stor sug nu efter i arbetslivet.

 11. Loop skriver:

  Det vore ju trevligt om det fanns ett gäng män eller/och kvinnor som brann lika mycket för detta som alla dessa eldsjälar som jobbar för tjejer och kvinnor och startade en ideell förening så som alla andra gör.
  Inget ges gratis, någon måste göra det.
  Jag ska inte vara fördomsfull men jag är själv volontär lite här och var och känsfördelning är ju nästan alltid majoritet kvinnor, hälsar man på olika organisationer så är det ju också majoritet kvinnor (och då menar jag inte kvinnorjourer för det är ju självklart) men andra organisationer, så fort det handlar om att vara volontär och jobba gratis och hjälpa andra verkar kvinnorna få tummen ur oftare och mer än vad männen får?

 12. Pelle Billing skriver:

  Loop,

  Nja, män arbetar volontärt lika mkt: http://mansnatverket.org/articles/opensource.php

  Män är volontärer inom idrottsrörelsen, open source och annat. Så det är lite olika typ av volontärarbete som könen gör. En uppdelning som inte är helt skild från de yrken som könen tenderar välja.

 13. Medborgare X skriver:

  Pelle!

  Skillnaden verkar dock vara att männen som är volontärer i idrottsrörelsen, open source och annat inte begränsar sitt arbete till enbart det egna könet. Mäns volontärarbete kommer både pojkar och flickor till godo.

  Samma sak kan man ju tyvärr inte säga om de som är volontärer på mötesplatsen Enter…

 14. Eebarbie skriver:

  Ja… självklart ska pojkar och män kunna få samma möjligheter till hjälp. Vad hindrar män från att starta upp mansjourer, stödgrupper mm? Många av dessa platser där kvinnor får hjälp är det just kvinnor som ställer upp gratis och volonterar. Det är väl bara att sätta exemplet och starta den grupp eller stödverksamhet du anser behövas? Jättebra initiativ!

 15. loop skriver:

  @Pelle

  Det är möjligt men när det gäller sån här typ av verksamhet så verkar männen lysa med sin frånvaro, gå samman och bilda stödverksamhet vettja!

 16. Pelle Billing skriver:

  loop,

  Mansjourerna blir mer och mer aktiva. Nu väntar vi bara att de ska få mer än noll kronor i bidrag, av den miljard som regeringen fördelar till kvinnojourer och dylik verksamhet.

 17. Andreas Nurbo skriver:

  Pelle Billing: Skitsamma om män är mer aktiva inom open source. Problemet är ju att de inte är lika aktiva inom volentärarbete som gäller utsatta människor på hemmaplan. Kan ju inte först gnälla på att kvinnor hjälper tjejer och sen kontra med att män minsann programmerar gratis (även om de som tillför linux, mfl mest är betalda av företag. Det är en myt att systemen tas fram av folk som arbetar gratis.)

 18. loop skriver:

  Kvinnojurerna startade också utan pengar en gång i tiden, organisationen jag jobbar för gjorde det också så är det, man får kämpa sig fram och uppåt precis som de gjort! Mansjourernas tid kommer också att komma. Och jag hävdar att det är en majoritet av kvinnligs volontärer när det gäller utsatta människor, går man på föreläsningar eller konferensdagar som handlar om våld, sex. övergrepp, flyktingbarn, ungdomar med självskadebeteende m.m så är majoriteten kvinnor, jag vet eftersom jag själv brukar gå och själv anordnar utbildningar. Till och med när brottsoffermyndigheten anordnade en halvdag med män och pojkar som brottsoffer som tema så var majoriteten kvinnor, såg någion man här och där, varför?

 19. Pelle Billing skriver:

  Andreas N,

  Det är inte skit samma, eftersom hela bilden är viktig att ha. Vi ska inte anklaga män för att de inte jobbar volontärt, om de faktiskt gör det. Och open source är bara en liten del, större bitar är idrottsrörelsen, hemvärnet och annat.

  Sedan är det en annan sak att man kan uppmuntra fler män att arbeta med människojourer, och fler kvinnor med idrottsrörelsen. Det har ju också börjat förändras, gradvis.
  Vad gäller hedersvåld t ex finns många män som är engagerade.

Google