Mjölk ökar risken för prostatacancer?

18 december 2011, av Pelle Billing

SvD har idag en lång artikel om prostatacancer. Först listas några viktiga fakta:

Förra året dog 2398 svenska män av prostatacancer. En abstrakt siffra – sju gånger större än trafikdöden – som gör cancersjukdomen till den som skördar flest offer i Sverige. Fler än både lungcancer och bröstcancer.

År 2009 fick 10 317 män diagnosen. Det var första noteringen över 10 000 diagnoser för sjukdomen som ökat med 1 procent varje år sedan 1960-talet och nu svarar för vart tredje cancerfall bland svenska män. Prostatacancer har långsamt blivit en folksjukdom som just nu drar en grå filt över livet i 48 000 svenska hem.

Prostatacancer är alltså en viktig hälsofråga för män. Inte nog med att den skördar flest dödsoffer av alla cancerformer i Sverige, utan behandlingen gör även många impotenta – vilket inte står högst upp på de flesta mäns önskelista.

Tyvärr har samhället även beslutat att dessa impotenta män inte ska kunna få Viagra (eller liknande) inom ramen för läkemedelsförmånen. Ett beslut som är svårt för mig att förstå som läkare, då jag inte kan se någon motsvarighet till detta beslut på något annat sjukdomsområde.

Glädjande är dock att Cancerfonden för varje år som går nu satsar mer på Mustaschkampen, något jag uppmärksammat en delbloggen.

SvD-artikeln ger också en möjlig förklaring till varför prostatacancern är så spridd och så aggressiv hos just skandinaviska män:

I ett band som sträcker sig från Island, över Skandinavien och ned i Baltikum härjar prostatacancern på ett sätt som saknar motstycke annat än i delar av Centralafrika, Elfenbenskusten och i Karibien där män bär på en särskild genetisk riskfaktor.

Trots åratals forskning finns det inte några säkra vetenskapliga bevis på vad som orsakar prostatacancer. Med det sagt, tillägger de flesta forskare SvD intervjuat, finns det starka misstankar och den starkaste av dem alla har i mer än 30 år riktats mot mjölk och mejeriprodukter.

Forskare vid Harvard som leder flera av världens största kostundersökningar avråder vuxna från att dricka mer än två glas mjölk om dagen. Och blytunga Världscancerforskningsfonden har placerat livsmedel med kalcium näst högst på sin riskskala.

Det finns alltså en betydande risk för att det är vår höga konsumtion av mejeriprodukter – vilken även pågår upp i hög ålder – som ökar risken för aggressiv och dödlig prostatacancer. Något att tänka på för alla män!

En möjlig verkningsmekanism till att mjölk kan vara farligt i för höga doser är att den aktiva formen av D-vitamin blockeras, och D-vitamin får vi ganska lite av i vårt solfattiga klimat:

Den bäst utforskade hypotesen är trots detta att mjölken rubbar balansen mellan kalcium och D-vitamin i kroppen. D-vitamin bildas i huden då vi solar och skyddar cellerna mot prostatacancer. Dessutom vet forskarna att för mycket kalcium hindrar D-vitamin från att anta sin aktiva form i kroppen.

Så att minska mjölkintaget och att öka D-vitaminintaget skulle kunna vara rätt melodi för skandinaviska män.

Med detta inte sagt att det rådande forskningsläget är någon slutgiltig sanning. Så är det tyvärr allt som oftast med forskningen och varje individ får göra sina egna livsstilsval.

Jag kan rekommendera att läsa artikeln i sin helhet, då den innehåller en del allmänbildning om sjukdomen som är bra att känna till för alla män.

Tipstack: Går till hamstrn och Hannah!

Uppdatering: Här är en uppföljningsartikel i SvD.

 

24 kommentarer på “Mjölk ökar risken för prostatacancer?”

 1. Patrik skriver:

  Oavsett kampanj som cancerfonden gör så går ju alla pengar till en gemensam kassa. alltså de pengar som rosa bandet exempelvis drar in är inte öronmärkta för bröstcancerforskning osv.

  Det roliga här är dock att det satsas nästan 3 gånger så mycket pengar på bröstcancer kontra prostatacancer även fast fler insjuknar/dör i den sistnämnda.

  märklig logik?

 2. Men@Work skriver:

  Mycket viktigt inlägg. Livsviktigt. En annan sak att tänka på är att många människor lider av magnesiumbrist. Ett tillskott på omkring 500 mg per dag kan mer än halvera risken för vissa cancerformer samt hjärt- och kärlsjukdomar. Magnesium bör vara av formen citrat eller laktat för att tas upp upp kroppen. Mineralen reglerar hundratals enzymer i kroppen, och är även betydelsefull för nervsystemet.

  Källa: Pasteaurinstitutet m fl.

 3. Johan skriver:

  http://www.huffingtonpost.com/ari-solomon/the-feminists-dilemma_b_306880.html
  ”As feminists, should we not stand up for all females? Should we not cry out in protest when mothers, human or not, are so blatantly exploited?

  Or should we remain silent in denial?

  And for what good reason? There is no human dietary requirement for cow’s milk. In fact, when you start to think about it, consuming cow’s milk seems downright unnatural. Humans are the only mammals that drink milk past childhood, and we’re the only species that drinks the milk of another species. Many recent studies now also show that milk may be detrimental to our health. For not only are a substantial number of Americans either lactose intolerant or allergic to milk, but what’s worse is that casein, an animal protein abundant in milk, has been proven to be a powerful carcinogen.”

 4. Anonym skriver:

  Mycket intressant och viktig artikel och teorin om orsaken låter mycket rimlig. Själv vet jag en man som förvånade sina läkare mycket, då han bäljat granatäpplen och dito juice, och där tumören i prostatan var borta och inget av den återstod, men han gick tyvärr bort rätt nyligen då spridningen till lymfan inte gick att bota.
  Hur är det där med granatäpple, stämmer det?
  Har också läst om att tomater i all form är bra för prostatan, men även att råg är det?
  Och, till sist, stämmer det jag hört om att utlösning, gärna minst en om dagen, också är gynnsamt för prostatan?

 5. rickard skriver:

  är snart fyllda 21 år, lider av en extrem form av vinterdepression och dricker ca 1l mjölk om dagen… man tackar för informationen!

 6. Backlash skriver:

  Ett problem som bara drabbar medelålders vita män räknas väl inte riktigt i samhället?

  Jag läste för övrigt en ganska nyskriven och väldigt intressant bok av en genetikforskare, ‘Pandora’s Seeds’. Den handlar om de oförutsedda konsekvenser det skulle få när människan satte plogen i marken för första gången, i form av t.ex. sjukdomar, civilisationsutveckling och genetiskt urval. De senaste fem åren har kunskapen gått framåt enormt, tack vare att genetikforskare fått tillgång till billiga DNA-analyser och kraftfulla datorer som klarar av att hantera de enorma datamängder som erhålls ur analyserna.

  Några av de mest tydliga selektionsprocesserna de senaste 10.000 åren har lett till den mjölkdrickande vite mannen (och kvinnan) som Pelle talar om i inlägget. På jägarstenåldern var i princip alla människor mörkhyade och laktosintoleranta. Men när de började skaffa husdjur som gav mjölk var det större chans att överleva för den som hade mutationen att tåla mjölkdrickning. Och när människorna flyttade längre norrut så var det större risk för mörkhyade att dö i vitaminbrist, då det svaga solljuset inte förmådde tränga genom hudpigmenten. Kanske är prostatacancer ytterligare en av de många oförutsedda konsekvenserna av jordbrukets introduktion?

  Boken avhandlar många skilda områden, som klassamhälle, kultur, scizofreni, fetma och diabetes, m.m, m.m. på ett allmänbildat och väldigt opolitiskt sätt.

 7. Markus skriver:

  Ett inslag om bla prostatacancer som jag själv tyckte var mycket intressant:

  http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=233&artikel=4748074

  Föreläsning om D-vitamin:

  http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=syRaJVIBNnw

 8. Markus skriver:

  Glömde att ta med den här. En lite mer övergripande föreläsning om cancer om jag nu ska sammanfatta.

  http://www.youtube.com/watch?v=WUlE1VHGA40&feature=player_embedded

 9. Pelle Billing skriver:

  @rickard: Kanske skära ner på mjölken och ta en d-vitaminkapsel om dagen istället? Omega-3 har också viss effekt mot depression (såg en vetenskaplig studie när jag var läkare på psykiatrin). Ja, ja man ska vara försiktig med att ge goda råd och givetvis ska man alltid söka läkarhjälp om man har en depression!

  @Markus: Tack för länken!

 10. PabloHoney_4 skriver:

  Lätt- och mellanmjölk innehåller tillsatt syntestiskt A & D-vitamin. [http://sv.wikipedia.org/wiki/Lättmjölk]. Forskning tyder på att syntetiskt framställda viaminer ökar risken för cancer och att naturliga vitminer sänker risken för tex livmoderhalscancer. [http://www.doctorsnatural.se/TEMANUMMER/2009-06-10-Livmodercancer.htm]

  Mjölkkor inom EU får inte äta foder som innehåller syntetiska vitaminer, enl. förordning (EG) nr 1804/1999 [http://www.slu.se/sv/fakulteter/vh/institutioner/institutionen-for-husdjurens-miljo-och-halsa/forskning/forskning-vid-hmh/vitaminforsorjning-till-mjolkkor/]. Djur får inte äta syntetiska vitaminer men man får hälla det i livmedel.

  Om man nu ska dricka mjölk, ska man nog dricka standarmjölk eller gammaldags mjölk. Dessa produkter innehåller endast naturliga A- & D-vitaminer. Då eliminerar du den risken i alla fall.

  Mjölk innehåller även proteinet laktoferrin som reglerar nivåerna på cytokiner. Cytokiner stimulerar i sin tur utsöndring av tex stamceller från benmärg genom att skapa inflammation. Cytokiner reglerar och trimmar immunförsvaret samt stimulerar tillväxt.

  Proteinet laktoferrin har en stor förmåga att binda upp järn, vilket även tumörer och vissa patogerner använder för att öka sin tillväxt. Proteinet kan genom sitt järnupptag hindra bakterietillväxt i mjölk under flera dagar. Den borde även kunna minska risken för skenande tumörtillväxt genom sin förmåga att binda upp fritt järn. Laktoferrinens järnupptagninfsförmåga gör den till en stark anti-oxidant eftersom den hindrar järnets katalytiska förmåga, att skada cellerna. ”It’s an effective anti-oxidant, anti-fungal, anti-bacterial, anti-viral, anti-inflammatory, anti-cancer agent and immune-boosting powerhouse.” [http://www.raw-milk-facts.com/lactoferrin_T3.html].

  Man kan ställa sig frågan om all mjölk har negativ inverkan på mäns eller kvinnor hälsa eller om det är vissa produkter som är farligare som tex lätt- & mellanmjölk.

 11. Hmm skriver:

  @Pelle: ”Ett beslut som är svårt för mig att förstå som läkare, då jag inte kan se någon motsvarighet till detta beslut på något annat sjukdomsområde.”

  Skojar du med mig? Inte för att jag tycker att män inte ska få viagra, tvärtom, men det finns en mängd tillfällen som folk inte får varken mediciner eller som vad som skulle kunnas vid det här tillfället räknas som hjälpmedel.

  Reumatiker tex får bekosta merparten av sina hjälpmedel själv. Folk får köpa sina hörapparater själv för att inte tala om glasögon även om det är klassad som blind.

  Och ska vi titta till mediciner så har vi alla pollenallergiker som helt själva får köpa sina mediciner etc etc.

  Så säg inte att vården bara diskriminerar här. Det gör den på många fler ställen också

 12. Jenny Kristiansson skriver:

  Är själv skeptisk mot komjölksprodukter. Har läst i flera böcker att kroppen bryter ner får- och getmjölk lättare.

  Har dessutom läst en studie om att benskörhet är mycket ovanligt i Kina trots att de inte konsumerar alls mycket mejeriprodukter. Men att det är supervanligt bland amerikanska kvinnor som är de som dricker mest mjölk i hela världen.

  Jag tror starkt på vårt gamla hederliga havre. Och soja, men i mindre mängder.

  Här kommer recept på en god smoothie som man kan dricka efter träning eller när man vill:

  1 dl naturell havredryck
  1 dl naturell soja yoghurt
  1 banan
  1 dl valfritt bär (te.x. hallon, blåbär, mango, en apelsin, man kan också blanda hej vilt)
  vasslepulver (läs dosering på förpackning)

  Havredryck är gott att ha i the och kaffe istället för mjölk också. Havregrynsgröt är också väldigt nyttigt. Havre användes förr som medicinalväxt. Så billigt och så gott :-)

 13. Jenny Kristiansson skriver:

  PabloHoney_4

  Jag håller med dig om att standardmjölk är bästa alternativet i alla fall utifrån det jag har kunnat läsa mig till. Dessutom läste jag en intressant artikel för ett tag sedan som handlade om att vi här i Skandinavien är långa just pga. att vi har druckit mycket mjölk, fet mjölk det vill säga. Kan då en asiat som dricker mjölk genom hela livet också bli lika lång. 2:a generationens asiater i länder som konsumerar mycket mejeriprodukter är längre än sina landsmän, men det finns också en genetisk gräns för hur lång te.x. en asiat kan bli.

 14. Geson skriver:

  @ anonym comment 4
  daglig utlösning är bra. i prostatan lagras det första ”rycket” som kommer ut :)
  om man låter det ligga länge i prostatan har jag hört att det kan bli gammalt och bakterier kan bildas.
  det ska även vara speciellt bra med prostatamjölkning minst 2 ggr i veckan, då sädesvätskan ur prostata inte töms 100% vid vanlig tömning, lite blir kvar och kan ligga länga, så bakterier kan bildas.

  nånting såhär var det, läste det för ett bra tag sen från en källa jag litar mycket mycket mer på än text aftonbladet.

  * prostatacancer drabbar fler ju äldre man blir.
  * ju äldre man blir, ju mindre sädestömningar har man per år
  = sex leder till minskad risk för prostatacancer.
  låter som det skulle vara sant

  själv dricker jag 1-2 liter röd eller mörkröd mjölk per dag, dricker aldrig äckel- eller spökmjölk

 15. Geson skriver:

  @12
  soyaprodukter är väl kända för att minska sexlusten och öka risken för prostatacancer

 16. Pelle Billing skriver:

  Jenny K,

  Jag gör min smoothie på havremjölk, blåbär och vassleprotein. Då får jag bra protein men slipper själva mjölken (särskilt caseinet).

  Soja och sojaprotein är tveksamt för män, utifrån det jag läst. Men i måttliga doser går det mesta att äta.

 17. Johan skriver:

  Det går väl att hitta undersökningar som stödjer vilken tes som helst, så då väljer jag den här:
  http://www.sinoba.se/prostata-problem/soja-skyddar-mot-prostatacancer
  ”Män som äter mycket sojabönor, bönor och solrosfrön löper betydligt mindre risk att drabbas av prostatacancer. Det visar en ny studie från Karolinska Institutet.”

  Men det viktiga tycker jag är att inte utnyttja djur.

 18. Jenny Kristiansson skriver:

  Pelle Billing

  Ja precis, soja är jag också lite mer försiktig med. Även om det är bra på många sätt och vis.

 19. per hagman skriver:

  (http://www.dn.se/nyheter/sverige/ny-studie-ska-ge-battre-cancervard )
   
  ”Alla män mellan 50 och 69 år i Stockholms län och på Gotland ska bjudas in till provtagning för prostatacancer. Syftet är att förbättra precisionen i proven och att på sikt införa ett nationellt screeningprogram.”
   
  — Utan tvekan är det enträgna opinionsarbetet genom PB bloggen som har påtalat männs behov av ovan åra vis som har skapat denna nya politiska vilja .
  — skandal att det ej genomförs fullt ut i landet.
   
  Per Hagman  
   

 20. [...] om dagen skrev jag om prostatacancer, och mjölk som en eventuell riskfaktor för denna vår vanligaste cancer. Cirka [...]

 21. Pelle Billing skriver:

  per h,

  Såg inte förrän nu att du tipsat om det jag bloggat om idag! Så tack i efterhand.

  Dock tror jag inte att det är mitt opinionsbildande arbete som lett till forskningsprojektet. 

 22. PerH skriver:

  Jag är inte Hagman.

  En fundering: kring vitamin-D serum 25 Oh.
  Min son fick skälvan när han läste om Mjölk/prostatacancer i media.
  (Jag har själv inte läst alla kommentarer i tråden ovan.)
  Fastnade för meningen i din artikel. ”Så att minska mjölkintaget och att öka D-vitaminintaget skulle kunna vara rätt melodi för skandinaviska män.”

  Det är inte mjölken som är det egentliga problemet !
  Kosttillskott D3 den mörka årstiden är helt rätt, ungefär 2.000-5.000IE/dygn och att vistas avklädd i solen sommartid utan att bränna sig.
  Finns dock ett aber enligt forskare Dr Stephanie Seneff vid MIT, förklaring kommer senare.

  Jag har lyssnat på föreläsningar av Prof. Reinhold Vieth, med inriktning på bröst och prostatacancer.
  Professor Vieth förestår Institutionerna för Nutrition och Laboratoriemedicin och Patobiologi i Toronto.
  Han exemplifierar just norra delarna av Skandinavien som ett prostatacancer-bälte med höga vitamin-D serum 25 oh.
  Detta förefaller konstigt, det borde vara skyddande, Vieth pekar sedan på att det är serumnivåernas fluktuation som är skadlig, dessa skall vara höga och jämna över tid för att…(som jag fattar det, 1.000- eller fler gener i genomet med D-vitaminreceptorer skall ha jämn ”matning” hela tiden för att kunna fullgöra sina uppgifter i immunförsvaret, bland annat apapotosis, felaktiga cellers självdöd.

  Jag har även noterat påståendet från läkarhåll att de som diagnostiseras för cancer sommartid har bättre prognos än de som får beskedet den mörka årstiden.

  Prof. Vieth visar graf (föreläsn. på video) där PSA som är i stigande den mörka årstiden hejdar stegringen under sommarsolen, det blir en sjunkande dipp i kurvan, mot hösten återtar PSA stigning.
  http://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=9cGvUu4U4L0#t=194s

  Jag ser på annan plats att Pelle B. har en artikel med karta över kontinenterna, tror det var de rödfärgade områdena som hade störst andel P-cancer, Australien av någon anledning (så mycket sol) Canada, Usa….Norden.

  Läser även artiklar om att Afoamerikanska killar drabbas oftar än vita, av P-cancer.
  Här talar man om den mörka hudens solskyddsfaktor. Man kan alltså tänka sig olika scenario som skapar fluktuationerna i serumnivåerna, hur vi bor i städenas skugga, vistas endast kort period i solen några korta semesterveckor, vilket under året renderar ytterligheter i serumnivåer, som skulle vara påfrestande och ge ökad risk för nitlott.

  Skulle nitlotten för Afroamerikanska och Norrländska pojkar vara ett glas mjölk, men inte vita Amerikaner, knappast.

  Människan gjorde en stor miss när vi lämnade ursprunget Afrika i begynnelsen ;-) flyttade bort från solen, in i städernas skugga, avklädda stört-exponerade av sol under korta somrar.
  Cancer-skon klämmer sannolikt vid serumnivåernas fluktuationer över året.

  Jag har lagt lite lite pussel, lyssnat på föreläsningar av Reinhold Vieth och vju. med Dr.John Cannell ( Vd. för D-Council), samt läst om hypotes publicerad av seniorforskare vid MIT Stephanie Seneff, om kritiken mot uppfinningen Medelhavskosten.
  Seneff beskriver sin hypotes om sulfaterat kolesterol och sulfaterat vitamin-D
  som endast skulle kunna erhållas via sulfaterad kost och miljö tillsammans med Uvb från solen, under speciella geografiska omständigheter. Här kommer den sulfaterade kombinationen kolesterol och D kunna färdas fritt i blodbanorna, vattenlösligt inte fettbundet. (intressant hypotes)

  Lägger man till Staffan Lindebergs iaktagelser vid Tobrianderna/Kitava, så faller mycket på plats, här var hälsan mycket god, lik den runt Medelhavet. Bortsett från Medelhavets Celiaki, tarmsjukdom orsakad av säd.
  Staffans ”Evolutionsmedicinen” finns att läsa på nätet, lång och kort version.
  Dr John Cannell, intervju http://www.youtube.com/watch?v=LHjP1HQrk9g&feature=player_embeddedhttp://www.perceptions.se/wp-content/uploads/2011/07/John-Canell.mp3

  Reinhold Vieths föreläsningar på Tuben omfattar även ”toxicitet” hos vitamin-D (undersignaturen ovan)
  Och föreläsning ”Prospects for Vitamin D Nutrition (1 of 5)” på Tuben 5 delar

  Ps
  Dr Stephanie Seneff -Vårt kolesterol är för människan som klorofyll för växterna och fotosyntesen, båda måste vistas i solen.

 23. Pelle Billing skriver:

  PerH,

  Tack för din kommentar!

Google