Manliga p-piller kan snart vara verklighet

10 december 2011, av Pelle Billing

DN rapporterar att manliga p-piller i princip redan finns framtagna, och att alls som krävs är att ett läkemedelsbolag skulle vilja satsa ordentligt på produkten:

– Om ett läkemedelsföretag var intresserat så finns det produkter klara, säger Kristina Gemzell-Danielsson, professor i obstetrik och gynekologi på Karolinska institutet i Stockholm.

Problemet är att läkemedelsföretagen inte vågar lita på att männen i slutändan är intresserade av en sådan produkt, och därmed vill de inte investera det kapital som krävs. Ett uråldrigt argument mot att satsa på manliga p-piller är att män inte skulle köpa dem.

Vissa data talar emellertid för att detta är en myt, eller åtminstone att det inte gäller längre:

Folkhälsoinstitutet, FHI, kom i våras med rapporten ”Mäns sexualitet och reproduktiva hälsa”. I den slår författarna fast att män vill ha hormonella preventivmedel och hänvisar till tre olika stora studier.

Kanske är män mer villiga att experimentera och testa nytt än läkemedelsbolagen tror – även när det har att göra med sexualiteten.

En brasklapp är dock att det fortfarande inte rör sig om någon perfekt lösning, utan biverkningarna på de alternativ som testats är betydande:

En annan anledning till att WHO förra året lade ned ett av sina stora forskningsprojekt, som gått så långt som till en klinisk studie, var att männen som testade det manliga preventivmedlet WHO fått fram klagade på biverkningar som akne, minskad sexlust och depression.

Akne är aldrig roligt, men minskad sexlust och depression förtar lite poängen med att äta preventivmedel. Meningen är att preparatet ska inaktivera spermierna, inte kapa lusten att ha sex.

Anekdotiska rapporter är samtidigt mer lovande, och Michel Lehmann från Seattle har haft goda resultat med p-staven som injiceras under huden och sedan utsöndrar hormoner:

Han säger till New York Times att biverkningarna varit minimala och att de positiva aspekterna helt klart övervägde. Mest gillade han p-staven.

Om en produkt kan tas fram som tolereras av många – om än inte alla – skulle den troligen ha goda chanser att bli kommersiellt framgångsrik samt användas av en hel del män. För att detta ska lyckas måste emellertid orörligheten på marknaden brytas.

Möjligen är en del av lösningen att höja statusen på androloger, och ge dem en egen specialistutbildning i Sverige. Androloger är specialister på de manliga reproduktiva organen, precis som att gynekologer är det för de kvinnliga reproduktiva organen. Det känns lite bakvänt att det är en gynekolog som uttalar sig som expert på manliga p-piller, när det rimligen borde vara en andrologisk fråga.

Om samhället inte tar mäns reproduktiva hälsa på allvar, är det svårt att begära att läkemedelsbolagen ska göra det.

För att sammanfatta kan vi titta på för- och nackdelar med manliga p-piller.

Fördelar:

 • Ger ett alternativ till kondom som skydd mot graviditet.
 • Gör att båda parter i en relation kan testa p-piller, och chansen är då större att minst en person tolererar ett preparat.
 • Minskar risken att bli lurad in i en graviditet.

Nackdelar:

 • Biverkningar.
 • Okända långtidseffekter (påverkas fertilitet? finns ökad risk för prostatacancer?).

Vad tänker du själv kring manliga p-piller? Skulle du vara redo att testa? Vilka faktorer väger tyngst för dig?

manliga-p-piller

Tipstack: Går till S!

 

64 kommentarer på “Manliga p-piller kan snart vara verklighet”

 1. AV skriver:

  Låter intressant. Just rädslan att det ska påverka framtida reproduktionsförmåga är nog det flest män tänker på. De första som provar är nog män som redan har ett barn eller två. Slår det väl ut kommer det säkert att sprida sig. Med de konsekvenser det idag är på att bli ofrivillig pappa (ekonomiskt och socialt tryck att engagera sig) är det nog många som vill ha kontroll på den biten. Förr var det nog lättare att dra. Frågan är nog om HON är beredd att släppa kontrollen till honom.

  Det verkar vara samma biverkningar som för henne:

  ”Gestagena biverkningar: Ökad aptit, trötthet, nedstämdhet, minskad sexuell lust, fett hår, ansiktsfinnar och kramper i vadmuskulaturen.”

  ur FASS. http://fass.se/LIF/lakarbok/lakemedelhalsa_artikel.jsp?articleID=35629

  Finns ganska många kvinnor som kan vittna om ökade humörsvängningar och minskad sexlust.

  Sen har vi de miljömässiga effekterna. Idag ser vi hur syntetiska hormoner som kissas ut i avloppet stör könsutvecklingen hos vattenlevande djur. http://www.lakemedelsvarlden.se/zino.aspx?articleID=11746
  Med ökad användning av hormonpreparat, om både hon och han använder piller för egen kontroll, får vi ökade effekter. Också problem att lösa.

 2. Mia. skriver:

  En annan nackdel är väl ökad risk för könssjukdomar om p-medel används istället för kondom (men naturligtvis bättre än inget).

  Men innan/om man kommer till skott i denna fråga tänker jag att man behöver rikta informationen om oönskade graviditeter mer till killar/män och på ett mer modernt sätt sas.

  Innan p-piller och abort var budskapet till flickor att de skulle passa sig för att bli med barn och till pojkar att inte göra en flicka med barn. När p-piller kom och abort blev en möjlighet slappnade båda av. Kvinnor för att de kunde skydda sig bättre eller få abort ‘om olyckan var framme’ och män för att de kanske tror att detta är ett ömsesidigt beslut. Men i en del fall är det det inte och det behöver män upplysas mer om anser jag.

  I en del fall handlar det om att kvinnan faktiskt ändrar uppfattning om abort när denna existentiella fråga ställs på sin spets, iom en faktiskt graviditet, men i en del fall för att kvinnan faktiskt ‘lurar till sig ett barn’. Ibland bara som en spermadonator men inte sällan i hopp om att relationen ska bestå (och att mannen ska bli lika lycklig), och när det inte blir så kan det bli riktigt ugly.

  Jag tar iaf numera ofta detta allvarliga snack med de killar/män jag känner (och där det är lämpligt). Och det borde nog fler göra, privat men inte minst i skola och på ungdomsmottagningar etc.

 3. David Holman skriver:

  Halleluja! Vart skiver jag upp mig!? Seriöst! Jag behöver inte förlita mig på att min flickvän kommer ihåg att ta pillret utan kan förlita mig på mig själv! FY FAN VAD SKÖNT! Och skulle en av oss glömma någon gång så är inte det hela världen då den andre också är skyddad. Jag tror detta kommer göra många män mycket glada, förstår inte vad läkemedelsföretagen pratar om, marknaden är gigantisk!

 4. Toddan skriver:

  För 20 år sen hade jag absolut varit intresserad. Då med huvudsakliga anledningen att förhindra att bli lurad till graviditet. Nu är min tid förbi, men jag anser att det är mycket viktigt att ett manligt p-piller kommer på marknaden, så att män kan bli lika frigjorda som kvinnorna varit sen p-piller kom för ca 50 år sen.

 5. Christine skriver:

  Det här med p-piller för män är i mitt tycke en sådan fråga där feminister* och jämställdister* kan och borde samarbeta!
  Män har intresse i frågan för att slippa bli lurad till att bli farsa och slippa förlita sig på kvinnan. Kvinnor har intresse i frågan eftersom inte alla kvinnor kan använda hormonella p-medel.

  Intressant för övrigt att man satsar på att få fram _hormonellt_ p-medel för män. Inget fel i det, så länge biverkningar etc. är minimala men jag undrar lite om det inte skulle finnas andra sätt att hitta fler p-medel för män. Män har ju inga infertila perioder naturligt på samma sätt som kvinnor har, så hormonella p-medel för kvinnor är ju ur den aspekten lättare att få fram. Tex. så var det en artikel i Cell för något år sedan som handlade om att man funnit det protein som gjorde att spermierna rörde sig framåt. Kunde man slå ut det proteinet så (vilket, om jag förstod saken rätt, skulle vara fullt möjligt, kommer dock inte ihåg mekanismen) hade man ett väldigt bra p-medel för män. Vet inte vad som hände med detta sedan?
  (*Bara för att vara övertydlig innan någon tror att jag med denna uppdelning ”erkänner att feminister inte vill ha jämställdhet”: Jag använder de begrepp som respektive grupp föredrar att använda om sig själva)

 6. Men@Work skriver:

  Detta liknar ju mer kemisk kastrering, än preventivmetod.

 7. Anonym skriver:

  Testerna med Vasalgel (RISUG) har fallit väl ut, iaf. i Indien, och utan nämnvärda biverkningar. Metoden består i att injicera en typ av polymer i sädesledarna, som lätt kan sköljas bort med en liknande behandling, men annars ger preventivverkan i åtminstone 10 år.

  Sedan finns ju metoden med varma bad, men det kommer ju inga läkemedelsföretag att tjäna pengar på. Däremot hade jag gärna sett moderna läkarutlåtande på lämpliga temperaturer, pålitlighet och risker.

 8. Tanja Suhinina skriver:

  Som sexnörd läser jag liknande artiklar någon gång om året. Tycker alltid att det är intressant att man lyfter fram biverkningarna på det sättet, för det låter aldrig som att de är värre än biverkningar från kvinnors p-piller. Akne, depression och minskad sexlust är liksom alla ganska vanliga följder av att tjejer börjar käka piller, men det är sällan de blir upplysta om att de kan vänta sig sådant när pillrena skrivs ut. Och när de kommer tillbaka till barnmorskan och klagar så rekommenderas de att prova en annan sort p-piller. Så när jag läser om att herrpiller kan få biverkningar blir jag upprörd för att man väntar sig att män kommer rata pillrena för att slippa biverkningarna, medan glatt skriver ut p-piller till kvinnor.

  Jag tror inte att det är en fråga om att tjejer ska tåla mer, så mycket som en fråga om att p-piller för kvinnor har funnits längre och man har större acceptans för den. Som att alkohol och tobak är tillåtna i Sverige, men inte andra substanser som egentligen är mindre farliga, helt enkelt för att vi som kultur är mer vana vid sprit och snus än vid marijuana.

  Apropå p-medel för män som inte är hormonella och inte kondom. Jag vet att det funnits försök med att kontrollera fertiliteten genom att hålla pungen varm, förresten. Ett annat sjukt bra sätt att skydda sig mot oönskad graviditet som man är att inte ha penis-i-slida-sex.

 9. Medborgare X skriver:

  Den första och den enklaste åtgärden som alla pojkar borde få lära sig är att inte ejakulera i kvinnans vagina (om de inte gemensamt kommit överens om att skaffa barn tillsammans). Detta oavsett om kvinnan säger att hon äter p-piller eller ej.

  Det är naturligtvis ingen hundraprocentig metod, men det är ett första steg för att minimera risken för män att bli pappa mot sin önskan.

 10. Lavazza skriver:

  Borde inte den säkraste lösningen vara att frysa in sperma och sedan sterilisera sig?

 11. Hannah skriver:

  Spontant tycker jag att det låter lätt absurt att hindra hela manskroppen från att tillverka eget testosteron för att hämma spermieproduktionen. Testosteron är mig veterligen fruktansvärt viktigt för kroppen på en massa andra sätt, inte bara för reproduktionsförmågan.

  Men sen är jag ingen stor anhängare av hormonella p-medel överlag heller. :) Det som Christine skrev om proteinet låter dock mycket intressant!

 12. En Annan Anonym skriver:

  Tanja.

  Kvinnor är helt fria att låta bli att ta p-piller. De är faktiskt helt fria att låta bli att ha sex. Lägg ned det här med känslomässiga argument om hur synd det är om unga kvinnor.

 13. Daniel skriver:

  Jag skulle aldrig ta något som stoppade den egna produktionen av testosteron, för att sedan ersätta detta med en syntetisk variant.

  Har med egna ögon sett hur jävla illa det kan gå, då jag har ytligt bekanta som har dopat sig med anabola steroider.
  I vissa fall har det slutat med lång vistelse på psyk.

  Så tack men nej tack.

 14. Pelle Billing skriver:

  Christine,

  Ja, det är verkligen en fråga som olika kön och olika ideologier borde kunna samarbeta kring.

  Att slå ut ett protein låter som en elegant lösning – hoppas det kan bli verklighet.

 15. Pelle Billing skriver:

  AV,

  Ja, biverkningarna liknar dem för kvinnliga p-piller.

 16. Pelle Billing skriver:

  Tanja,

  ”Så när jag läser om att herrpiller kan få biverkningar blir jag upprörd för att man väntar sig att män kommer rata pillrena för att slippa biverkningarna, medan glatt skriver ut p-piller till kvinnor.”

  Två fel gör inte ett rätt. Vilket du själv är inne på.
  Det är även svårt att jämföra kvinnors socioekonomiska ställning för 50 år sedan, med männens idag. Kvinnorna var redo att ta pillret som en del av en stor förändringprocess för den kvinnliga könsrollen. Om kvinnliga p-piller var nya idag vet jag inte om de fått samma genomslagskraft.

  Förutom kondom är nog spiraler och hormonspiraler det som har minst systemisk påverkan.

 17. Pelle Billing skriver:

  Hannah,

  ”Spontant tycker jag att det låter lätt absurt att hindra hela manskroppen från att tillverka eget testosteron för att hämma spermieproduktionen.”

  Håller med. Själv skulle jag inte gå i närheten av sådana piller.

  Samtidigt påverkar kvinnliga p-piller också kroppens egen hormonproduktion, på ett ganska rejält sätt.

 18. Pelle Billing skriver:

  Anonym,

  ”Testerna med Vasalgel (RISUG) har fallit väl ut, iaf. i Indien, och utan nämnvärda biverkningar. Metoden består i att injicera en typ av polymer i sädesledarna, som lätt kan sköljas bort med en liknande behandling, men annars ger preventivverkan i åtminstone 10 år.”

  Låter betydligt mer lockande än de manliga p-piller som beskrivs i artikeln.

 19. Hannah skriver:

  Pelle:

  Mmm, jag vet. Att äta ett piller som faktiskt gör så att jag inte har någon ägglossning? Nej tack. Jag håller mig borta från dem. Bättre för fisken i Östersjön också. :)

 20. Tanja Suhinina skriver:

  En Annan Anonym:
  Det är inget känslomässigt argument. Det är ett faktum att (främst unga) kvinnor får bristfällig information om vad det innebär att ta p-piller.

  Pelle:
  Nämen, precis. Men jag kan tänka mig att man ju kan testa att ta risken (alla får ju inte biverkningar), men alla borde veta vad det innebär. Man kanske tycker att acne eller viktökning är nåt man kan hantera om man slipper oönskad graviditet.

 21. En Annan Anonym skriver:

  Och vems fel är det? Det är bara att googla på det, eller att läsa patientFASS. Fast det verkar dessa unga kvinnor stå över att göra.

  Det börjar mer och mer bli min fasta övertygelse att så länge unga kvinnor dyrkar skyll-dig-själv och vill ha stenhård marknadsekonomi för män på köttmarknaden, då ska de också bemötas stenhårt när de själva tillhör förlorarna. Nåd är för den som har förtjänat den.

 22. guapo skriver:

  Oerhört märklig artikel!
  Om läkemedelsföretagen inte tror på produkten så har inga stora kliniska studier gjorts. Dvs om ett eller ett par av de ca 10 företag i hela världen som har resurser att göra tillräckligt stora studier skulle bestämma sig idag för att ta fram ett läkemedel till marknaden så tar det minst 5 år att göra (och minst 5 miljarder kr (fast troligare 15 miljarder)).
  De biverkningar som nämns i artikeln gör att läkemedlet troligtvis inte kommer att bli godkänt av läkemedelsmyndiheterna (FDA,EMA,Läkemedelsverket). Det har inget att göra med om män accepterar biverkningar eller inte. Läkemedel som riktar sig till stora grupper människor har (numera) extremt höga krav för godkännande. Det finns massvis med bra läkemedel mot t.ex fetma, smärta, blodtryck etc som inte blivit godkända pga biverkningar (biverkningar som patienter gärna skulle acceptera ). Mer än 90% av de läkemedel som säljs hade aldrig blivit godkända om de tagits fram idag.
  Ovanstående gäller i det gynsamma läget att läkemedelsföretaget har patent samt har gjort en hel del tidigare studier.

 23. Camilla skriver:

  Jag kan tänka mig att intresset varierar beroende på vilken kategori man tillhör.

  1) Fast relation där ens kvinnliga partner kan ta ett hormonellt preventivmedel och man känner tillit – inte så intresserad
  2) Fast relation där man använder kondom/pessar – ganska intresserad
  3) Fast relation där man inte riktigt litar på sin partner – intresserad

  Vad gäller tillfälliga relationer så ”bör” det egentligen bara finnas en anledning till att använda andra preventivmedel än kondom (detta gäller både män och kvinnor), och det är rädslan för att kondomen ska gå sönder eller liknande. Jag är lite oroad för att dessa piller kan underminera kondomens ställning ytterligare, i och med att man ofta (tyvärr) ser enbart barnrisken som värd att beakta.

 24. Caroline skriver:

  Biverkningarna för män är detsamma på kvinnor. Alla män fick inte biverkning och så är det för kvinnor också. Vissa får biverkning och andra inte.
  P piller hormon påverkar kvinnans mens cykel precis som mannens tillverkan av sperma.
  Sluta tramsa och ge ut pillret på marknaden.

 25. Runar skriver:

  Mener at Roy F Baumeister skrev noe om at feministkretser var kritiske til en mannlig p-pille, av den enkle grunn at en slik i tilfelle den får få bivirkninger og dermed blir benyttet i stor stil av menn, vil overføre makten over forplantningen til mannen. P-pillen for vel 40 år siden gav kvinnen makten over egen forplantning, og noen slik maktoverføring til menn skulle feministene ikke ha noe av.
  Den ser jeg. Ser godt for meg kvinner be pent på sine knær menn om å slutte med pillen slik at hun kan få bli gravid. Nå er det slik at vi menn må overbevise en kvinne om at vi er en mann å satse på før hun er villig til å slutte med pillen og få barn med oss. Og fiks ferdig med de tilfeller hvor en kvinne lurer en mann ved å si at hun bruker pillen.
  kjempemessig!

 26. guapo skriver:

  @Caroline,
  Tycker man att det är trams så bör man försöka påverka där det kan göra nytta. Dvs FDA,EMA etc. Det lär inte vara lättare att ta fram nya p-piller för kvinnor även om biverkningarna i stort skulle vara lägre än för dagens p-piller. De enda nya p-pillren för kvinnor som eventuellt skulle kunna komma ut kommer i princip vara kopior på redan existerande.

  Det finns en stor missuppfattning om vad som definieras som en biverkan. Patienten behöver inte uppfatta en biverkan. T.ex så är en negligerbar ökad odefinierad dödsrisk en sådan biverkan. För att veta om en sådan ökad risk finns så behöver studier göras på ca 100 000 personer under lång tid. P-piller för kvinnor hade knappast blivit godkända om de uppfunnits idag.

  Däremot så kan man blanda i det i t.ex mat (utan att berätta effekten) eller sälja det på typ smartdrugs.com etc som ifall man inte berättar hur det fungerar skulle vara lagligt (bortsett från eventuella patenträttigheter).

 27. Daniel skriver:

  @Caroline
  Bara för att biverkningarna är desamma så betyder det inte att preparaten påverkar kroppen lika.
  Vad jag vet så finns det inga p-piller som hindrar som slår av produktionen av östrogen vilket är minst lika viktigt för kvinnan som testosteron är för mannen.

  Men detta preparat gör just det, slår av testosteron produktionen hos mannen
  Det är en ganska stor skillnad.

  Du kan ju kolla vad som händer med män som missbrukar anabola steroider, så att den kroppsegna produktionen av testosteron sänks/avstannar.

  Detta så kallade preventivmedel liknar mer kemisk kastrering om du frågar mig, men det kanske ses som något positivt i vissa kretsar?

 28. Camilla skriver:

  Bara ett förtydligande: det här p-pillret slår förvisso ut testosteronet, men det ersätter också det med ett syntetiskt ämne som ska fungera på samma sätt. Dvs det är inte tal om någon kastrering (vilket förvisso i sig är en oerhört effektiv preventivmetod……..)

 29. Daniel skriver:

  @Camilla
  Kroppseget och syntetiskt testosteron är lång ifrån samma sak.
  Därför ligger detta närmare kemisk kastrering än vad det gör preventivmedel.

 30. Camilla skriver:

  Daniel: givetvis är det inte äkta vara, men tanken är ju att ta fram ett syntetiskt testosteron som kan fungera precis på samma sätt som kroppens egna. Precis som vilken annan medicin som helst, man skapar en molekyl som ger önskvärd effekt. Vi använder ju inte längre grisinsulin, och inte heller tappar vi kvinnor (eller män) på östrogen för att ha i p-piller.

 31. Camilla skriver:

  Jag ska tillägga att jag förstår din oro, jag vill bara säga att den här lösning inte är ett ”konstigt” förfarande vad gäller att ta ta fram ett nytt preparat. Och jag önskar starkt att det här medlet ska vara mycket, mycket välbeprövat innan det släpps – betydligt mer än vad kvinnornas dito var. Det finns ingen anledning till att straffa andra halvan av befolkningen för att den första har fått (och får fortfarande?) halvtaskiga preparat!

 32. Daniel skriver:

  @Camilla
  Det är lite svårt att ta fram en syntetisk variant som fungerar på samma sätt, när vi inte vet till 100% vilka funktioner den äkta vara fyller i den manliga kroppen.

  Bara en sådan sak att halterna av testosteron hos en nyfödd pojke är lika höga som hos en ung man som genomgår puberteten.
  För att efter 4-6 månader sjunka till knappt mätbara nivåer.

  Men det som är intressant och en del av grunden till min oro, är trots skyhöga testosteron nivåer ser ser man ingen kroppslig förändring hos barnet.
  Så det man tror är att det sker en maskulinisering av barnets hjärna (sug på den alla ni som tjatar om socialt konstruerat kön)

  Detta får mig att tro (obs bara vad jag tror,inte vet) att testosteronet fyller många fler funktioner hos mannen än vad vi vet om idag.

  Så när man kan säga:
  ”Vi förstår testosteronets verkan till 100% i den manliga kroppen,detta preparat fyller alla dessa funktioner precis lika bra som testosteron minus spermieproduktion”
  Då kommer jag säga, kör på!

  Men fram tills dess så kommer jag att vara extremt skeptiskt.

 33. Tanja Suhinina skriver:

  En Annan Anonym:
  Unga kvinnor får information om preventivmedel på ungdomsmottagningar och andra liknande ställen. Där förmedlas bilden av att hormonella preventivmedel är det enda alternativet till kondom som finns. Riskerna tas inte upp och fördelarna lyfts fram. Det är väldigt rimligt av en patient att förvänta sig att vården kommer med rimlig information.

  FASS kräver att man känner till att det finns FASS. Och att man är tillräckligt bildad för att förstå terminologin i FASS, vilket inte alltid är enkelt. Försöker man leta information om preventivmedel på nätet hamnar man lätt på sidor som är direkt sponsrade av företag som vill sälja p-piller. Däremot vet många kvinnor om att det finns risker med hormonella preventivmedel eftersom de har hört det från kompisar, läst på forum eller i tjejtidningar. Och det är superbra att infomationen ändå finner sina kanaler. Vad som är mindre bra är at vården, som borde vara den trovärdiga informationskällan, levererar saklig information alldeles för sällan.

 34. En Annan Anonym skriver:

  Tanja

  http://www.umo.se/Sex/Skydd-mot-graviditet/P-piller/ Här är ännu ett exempel på rak och saklig information om P-piller. Det står till och med om hormonfria alternativ.
  Återigen, sluta göra unga tjejer till offer som inte klarar av att tänka själva. Är man vuxen nog att skrika om rätten till kroppen och rätten till preferensen så är man också vuxen nog att klara av att leta rätt på rätt slags information.

 35. Tanja Suhinina skriver:

  En Annan Anonym:
  Fascinerande vad upprörd du blir av att man påpekar ett existerande problem inom vården. Återigen – det finns vettiga sidor, det finns mindre vettiga sidor. Det finns mycket motstridig information. Och det finns många barnmorskor som hävdar att allt snack om att hormonella p-medel kan vara dåliga är bara myter, barnmorskor som inte vill sätta in spiral på tjejer som ber om det, utan tycker man ska testa fram sig mellan olika hormonmedel. Det är självklart ett problem att de personerna som faktiskt sätter in spiraler inte vill göra det. Det är självklart ett problem att kvinnor får felaktiv information inom vården.

 36. En Annan Anonym skriver:

  Tanja.

  Ifall du hade läst så hade du sett vad det är jag är upprörd över.
  Jag är upprörd över en feministisk attityd som går ut på att när en man misslyckas eller har problem då har han bara sig själv att skylla, men när en kvinna misslyckas eller har det svårt då är det en samhällsangelägenhet, och så länge kvinnor som Johanna Sjödin som kidnappat feminismen som en ursäkt för att få göra precis vad och hur de vill är de som tillåts företräda feminismen officiellt så är det självklart att feminister bara kan hävda att kvinnor har sig själva att skylla när det gäller saker som går fel för dem.

 37. Tanja Suhinina skriver:

  En Annan Anonym:
  Det är en tråkig attityd. Har jag sagt att män har sig själva att skylla? Nej. Att kvinnor får dålig information innebär inte automatiskt att män ska skylla sig själva. Det är exempelvis hemskt oproffsigt av vården att inte upplysa män om följderna för potensen under behandlingar av hjärt- och kärlsjukdom.
  Och sedan när får Johanna Sjödin företräda feminismen någon annanstans än i sin blogg och i ett litet antal inslag i media?

 38. En Annan Anonym skriver:

  Tanja.
  Vill du se tråkig attityd så rekommenderar jag dig att läsa lite Amanda Marcotte, en väldigt stark ledargestalt inom modern feminism. Jag kopierar bara hennes attityd men jag byter plats på kvinnor och män.

  Din raggningsskola gick i princip ut på att berätta för män att ifall de inte får ligga så är det bara deras eget fel, så ja det har du sagt.

  Och jag står fast vid att om en kvinna är vuxen nog att vråla om ‘rätten till kroppen’ och ‘rätten till preferens’ någonting feminister håller väldigt högt då är den kvinnan också tillräckligt vuxen för att klara av att läsa i FASS eller på t.ex. umo.se.

  Johanna Sjödin har hörts i både veckorevyn och aftonbladet tv. Hon länkas ofta på bloggar och på twitter så jag skulle säga att hon är en rätt stor del av feminismens ansikte utåt, ja.

 39. Tanja Suhinina skriver:

  En Annan Anonym:
  Min raggningsskola riktade sig till både män och kvinnor. Och handlar om att öka sina chanser, om det är det man vill göra.

  De flesta kvinnor som vill ha p-piller vrålar inte, de vill ha preventivmedel.

 40. En Annan Anonym skriver:

  Tanja

  Och samtliga dina tips började och slutade med ‘det är fel på dig, gör något åt det, du får vad du förtjänar.’
  Det är tydligen på det sättet feminister vill spela och jag har inget problem med det, men då ska inte feminister heller klaga när de råkar uppleva hur det är att vara längst ned.

 41. Tanja Suhinina skriver:

  En Annan Anonym:
  Om man skriver ett inlägg om hur man kan förbättra sina chanser är det svårt att undvika att tipsa om saker man kan förbättra. Och jag förstår inte hur min raggningsskola riktar sig till män, men inte kvinnor.
  (för er som läser kommentarerna, vi diskuterar följande inlägg: http://ablativ.blogspot.com/2010/01/tanjas-raggningsskola.html )

 42. Pelle Billing skriver:

  1. Visst finns det bra information om p-piller att hitta online.
  2. Visst finns det problem med barnmorskor som tror att p-piller är bäst för alla tjejer.

  Så för mig är båda perspektiven korrekta. De kompletterar varandra och står inte i motsatsförhållande till varandra.

 43. Medborgare X skriver:

  Tanja!

  Kvinnor har massor av preventivmedel att välja mellan. P-piller är bara en i raden av alla möjligheter som kvinnor har att skydda sig. Det finns inget som hindrar kvinnor att välja något av de övriga alternativ som finns på marknaden, som spiral, pessar eller femidom.

 44. En Annan Anonym skriver:

  Tanja

  För att jämföra för att visa precis vad jag menar.

  ‘Anonyms löneskola för kvinnor’.

  1. Se bra ut
  Det är självklart att det är lättare att ta dig på allvar ifall du är snyggt och propert klädd än om du går i trasor, även om du gärna skulle vilja att det var din arbetsinsats som lönesattes.

  2. Kroppen
  Det är självklart att det är lättare för dig att få fram din ståndpunkt ifall du inte är gravt överviktig, det är en naturlig sak för människor att ta andra normalviktiga friska människor på större allvar och att tillskriva dem fler positiva moraliska egenskaper än gravt överviktiga människor.

  3. Hårvård
  Se ‘se bra ut’.

  4. Vad utstrålar du?
  Det är självklart att om du bara sitter i fikarummet och pratar om skvaller så kommer du att tas på mindre allvar och få sämre betalt än om du faktiskt arbetar.

  Och så vidare. Skillnaden är att det jag just skrev kallas för ‘victim blaiming’.
  Förövrigt kan du hälsa din twitterkompis FumikoFem att jag personligen struntar i vad Johanna Sjödin tänder och inte tänder på. jag protesterar mot att vara tvungen att höra på hur kvinnor har problem med omänskliga utseendeideal, samtidigt som det inte finns något som helst problematiserande kring vilka utseendeideal kvinnor utsätter män för.

 45. Tanja Suhinina skriver:

  Medborgare X:
  Har du läst hela konversationen? För att ja, det finns massor av preventivmedel. Men kommer man till UM, som ofta är första stället där man söker preventivmedel, så möts man ofta av barnmorskor med stora brister kunskap och trevlighet. Önskar man spiral får man höra att det är bara för äldre kvinnor till exempel, vilket nuförtiden inte alls stämmer. De medel som barnmorskor ofta föreslår är hormonmedel, de medel som det finns broschyrer om i väntrummen är ofta uteslutande hormonmedel. Söker man på Internet är informationen motstridig och många sidor som är utformade som neutrala är egentigen finanserade av läkemedelsföretag.

  Givetvis kan man vänta sig att kvinnan läser på när hon väljer preventivmedel. Men att sålla i all motstridig information är inte lätt. Många sidor saknar info om potentiella problem och biverkningar helt, andra har jättemycket. Och det är då det är viktigt att man kan få bra adekvat bemötande på exempelvis UM eller en MVC, särskilt då de erbjuder just preventivmedelsrådgivning. Jag tycker det borde vara helt självklart. Tyvärr är det långt ifrån det.

  En Annan Anonym:
  Återigen, jag förstår inte varför du tror att min raggningsskola riktar sig till män.

 46. sven skriver:

  Hur skall kvinnan kunna veta om mannen verkligen har tagit sina manliga p-piller?

 47. Emma skriver:

  @ Pelle Billing: Kanske missat det men har inte sett risken för blodpropp när det gäller just manliga p-piller. Om den risken inte finns är det ju ”bara” de vanliga biverkningarna kvinnliga p-piller kan ge såsom minskad sexlust, acne, depression osv..men frånvaron av ökad risk för blodproppar vore ju ett stort plus.

  Knäckfrågan är väl för att läkemedelsbolagen ska vara villiga att satsa på ett manligt p-piller måste det antingen vara totalt fritt från biverkningar (vilket svårligen kommer att hända snart) e l l e r måste företagen förvissat sig om att de kan klara den legala biten och det dessutom finns ett tillräckligt stort antal män som är villiga att ta den risken för att det ska framstå som ekonomiskt lockande. Kanske i första hand den i fast förhållande vars partner inte kan använda annat skydd/har väldigt lätt att bli gravid eller den som redan har några barn men eventuellt vill ha fler någongång i framtiden.

 48. Pelle Billing skriver:

  Emma,

  Ja, det är en svår fråga för läkemedelsbolagen, på riktigt. Vi får se vad de kommer fram till men jag tror att tiden snart är mogen för ett piller, om det går att få igenom det i regelverket. Är själv ingen expert på regelverket så där har jag svårt att uttala mig.

 49. Jenny Kristiansson skriver:

  Alltså nää fyfaan!! Vägra hormonpreparat!!! Både män och kvinnor det är så läskigt. Det finns alternativ iaf till kvinnor såsom kopparspiral, hoppas något liknande kommer för män. Minskad sexlust är det värsta som finns : ) Vad återstår av livet om man inte ens känner för att nuppa. Livet är trist nog ändå hahaha. Nä allvar, vägra sådan här skit.

 50. Mario skriver:

  Spiral för män? Euhh, låter inte så lockande…

 51. Medborgare X skriver:

  Tanja!

  Pessar och femidom kan man köpa på apoteket (eller på nätet), precis som man på samma ställen kan köpa kondomer. Det behövs överhuvudtaget inget besök på Ungdomsmottagning eller på mödravårdscentralen för att skydda sig som ung kvinna.

  Varför skulle just unga kvinnor behöva ha en extra handledning av staten i hur de skyddar sig vid sex när inte unga män verkar behöva det?

 52. Camilla skriver:

  Medborgare X: för att det just finns – som du säger – en uppsjö av olika preventivmedel för kvinnor och man behöver hjälp med att hitta rätt. Om man faktiskt vill skydda sig hormonellt med receptbelagda medel är det väl rimligt att man får råd och information om dessa?

 53. Medborgare X skriver:

  Camilla!

  Visst är det rimligt att man får råd och information, men inte på något annat sätt eller på ett mer omfattande sätt än man får för andra receptbelagda läkemedel.

  Som jag dessutom pekade på så finns det alternativa som man inte behöver mer handledning för än vad män får för kondomer, d.v.s. ingen handledning alls. För vad skulle just kvinnor behöva mer handledning än män när det gäller att skydda sig vid sex?

 54. Emma skriver:

  @ Medborgare X: Varför det skulle vara mer angeläget för unga kvinnor med handledning? Kanske för att det är just den unga kvinnan, inte mannen som får stå hela den fysiska smärtan och risken för ofrivillig graviditet kanske?

  Därmed inte sagt att inte rådgivningen och utbudet av skydd inte borde bli bättre för unga män, absolut. Dessutom håller jag med Pelle vad gäller androloger..

 55. Emma skriver:

  @ sven: Bra fråga där…

 56. Camilla skriver:

  Medborgare!

  (jag måste säga att jag gillar ditt nick väldigt mycket, tilltalet blir så roligt då!)

  När man får ett läkemedel så handlar det ofta om att man medicinerar en kortare period, får veta precis hur mycket man ska ta när, vad man ska göra om något specifikt händer och så vidare. Läkaren ser dessutom till att välja ut rätt preparat baserat på ditt hälsotillstånd (tex måste man ta hänsyn till laktosintolerans).

  Vad gäller p-piller, som man inte äter i ett par veckor utan kanske den större delen av ens fertila liv, behöver man vara mer noggrann. Det handlar om att hitta ett preparat som går att leva med så att säga. Om du ska äta piller varje dag i trettio år framöver vill du väl vara säker på att det är det bästa alternativet och att det påverkar ditt liv minimalt.

  Vi kan jämföra med diabetiker och insulin. Man får all möjlig tänkbar information om hur insulinet fungerar, hur man ska använda det, vad som kan hända och hur man hanterar det, vilka olika metoder för injektion det finns. Man hålls även uppdaterad om nya rön på området, kollas upp regelbundet och erbjuds nya sätt för behandling.

  Jämförelsen är inte perfekt då diabetes är en direkt dödlig sjukdom, men principen är densamma: det handlar om preparat som ska vara så kompatibla med dig och din livvstil som möjligt. Jag säger inte att det är nödvändigt att följa upp varenda p-pilleranvändare hela tiden. Men jag tycker inte att det är så mycket begärt att säkerställa en bra uppstart för p-medelanvändaren.

  Angående kondom för killar: jag vet att det finns mottagningar som gärna ger råd angående kondomanvänding. Detta måste det göras mer av. Diskutera former, storlekar, material (latexallergi, hallå!), tillgänglighet etc. Ett problem är att det är så få som faktiskt tänker på att använda kondom. Det problemet skulle kunna lösas om man fick hjälp med kondomanvändandet, jag tror att många killar har svårt för kondom helt enkelt – man kanske slaknar direkt när man får på sig den, hur kul är det? Där anser jag absolut att ungdomsmottagningarna kan göra en insats.

  Jag har förklarat varför kvinnor behöver handledning överhuvudtaget (det där med ”mer än män” har jag aldrig sagt något om). Killarna blir inte hjälpta i sina kondomfunderingar av att man låter bli att grundligt informera tjejer om deras p-medel, så jag ser ingen anledning till att inte barnmorskorna hjälper tjejerna med att hitta preventivmetod.

 57. Jenny Kristiansson skriver:

  Mario

  Bra poäng. Jag skriver såhär istället: Jag hoppas att något liknande hormonfritt alternativ till män framställs.

 58. Tanja Suhinina skriver:

  Medborgare X:
  Jag tycker man ska informera om biverkningar i mån av tid, och verkligen om patienten frågar. Tjejer frågar ofta, och får ofta ”nejdå, det är inget farligt med att ta p-piller” som svar. Det förekommer, och det är inte så man ska göra som vårdpersonal som just blivit tillfrågad om biverkningar. Om tjejen kommer på preventivmedelsrådgivning ska man informera om alla alternativ som finns, det är ju det hon är där för. Hur kan man räkna med att en ung tjej känna till att pessar och femidom finns – de finns ju exempelvis inte på apoteket.se och jag har nog aldrig sett dem i ett riktigt apotek i Sverige. Skolans sexualundervisning är oftast undermålig, och på UM är det oftast tyst om sådana preventivmedel. Har man kommit till preventivmedelsrådgivning, så ska man få vettig rådgivning. Basta.

  Varför tjejer skulle behöva mer vägledning? För att de har fler medel att välja på, som påverkar deras kroppar även utanför samlagstiden, och för att tjejernas preventivmedel har värre biverkningar än kondomer. Men om en kille kommer på rådgivning så ska man självklart informera om kondomer, ordenligt (som Camilla beskriver).

 59. Camilla skriver:

  Vad gäller femidom är det endast två ställen – irl -som jag vet (har sett) att det finns på. En sexbutik i stockholm och FNs europahögkvarter i Geneve. :) bara för att illustrera hur det kan vara för en ung tjej som kanske inte ens vet om att det existerar.

 60. Medborgare X skriver:

  Emma, Tanja och Camilla!

  Jag har svårt att se att det är skattebetalarnas uppgift att betala för en massa preventivmedelsrådgivning, varesig det gäller kvinnor eller män. Det går att få den typen av information från föräldrar, äldre syskon, vänner eller genom de som säljer medlen.

  Det är inte livsnödvändigt att ha sex och än mindre någonting som man är skyldig att ha. Vill man ha sex så får man också själv ta ansvaret att informera sig hur man kan skydda sig och att själv betala för att göra det.

 61. Camilla skriver:

  Medborgare: det rör sig i många fall om receptbelagda medel. Du skulle aldrig få något utskrivet om inte läkaren själv försäkrade sig om att det är det just det preparatet du ska ha. Man kan inte gå till sjukhuset och be om att få ut saker utskrivna för att du har googlat det och bestämt dig för att det där vill jag käka.

 62. Medborgare X skriver:

  Camilla!

  Visst är p-piller receptbelagda och hanteras som läkemedel. Kanske är det just det som är ett av problemen? Det är ju inte till för att bota någon sjukdom. Det har inte någonting med sjukvård att göra. Varför ska sjukvården överhuvudtaget belastas med preventivmedel och preventivmedelsrådgivning? Vill man ha preventivmedel så borde man få betala för det ur egen ficka, utan att belasta skattebetalarna för det.

 63. Camilla skriver:

  P-piller är inte hälsokost direkt, det är inte bra att personer utan kunskap (medicinsk sådan) ska få experimentera med det.

 64. Emma skriver:

  @ Medborgare X: Men nu är väl ändå helt ute och cyklar. Faktiskt förvånad att höra något såpass okunnigt ifrån ditt håll.

  ”Jag har svårt att se att det är skattebetalarnas uppgift att betala för en massa preventivmedelsrådgivning, varesig det gäller kvinnor eller män. Det går att få den typen av information från föräldrar, äldre syskon, vänner eller genom de som säljer medlen. ”

  1. Även om du väljer att totalt bortse ifrån det mänskliga lidande som blir följden av en massa oönskade graviditeter/aborter/oönskade barn som föds till föräldrar som inte kan/vill ta hand om dem, så är det ren och skär samhällsekonomi att tillhandahålla billiga och lätttillgängliga preventivmedel.
  Samhället tjänar helt enkelt på att människor i allmänhet, och unga människor i synnerhet utbildar sig och skaffar sig jobb de kan försörja sig på istället för att gå direkt från skolavhopp in i förtidigt föräldraskap med dystra ekonomiska och social framtidsutsikter.

  2. Och nej, ytterst få mammor och pappor etc har tillräcklig medicinsk kompetens för att avgöra hurvida deras dotter (kanske i framtiden även deras son) riskfritt kan äta tex p-piller eller inte. Dessutom lär det knappast vara alla föräldrar/barn som känner sig avslappade att ta den diskussionen öht med varandra. Att tro att t i l l v e r k a r e n av ett medel ska stå för saklig och opartisk medicinsk rådgivning är så naivt att det är iklass med att tro på reklamen om ”Testat på Vitamin Institutet i Schweiz”

  3. Den rent medicinska aspekten. Varesig du vill det eller inte så kommer människor, i synnerhet unga utan egen inkomst att fortsätta att ha sex.
  Samhället har då två val. Antingen kan man som du köra moralpredikningsspåret och samtidigt sticka huvudet i sanden för att man därmed väljer en ökning av de negativa konsekvenserna som tonårsgraviditeter, könssjukdommar, oönskade barn osv. Eller också kan man acceptera hur verkligheten faktiskt ser ut och försöka göra det bästa av situationen genom att erbjuda billiga och lätttillgängliga preventivmedel. I slutänden är det faktiskt samhället som får betala. Det är samhället som får betala när unga kvinnor får blodproppar och sviter av p-piller de med en nogrannare undersökning innan utskrivningen troligen aldrig skulle ha ätit. Det är samhället som åker på kostnaden om någon blir gravid trots medicinska tillstånd som motsäger det och kanske t ex får avbryta en behandling. Det är samhället som får kostnaden om fler barn föds oönskade till föräldrar som kanske varken kan eller egentligen vill ta hand om dem. Det är också vårdens uppgift att hålla koll på ev interaktion mellan p-piller och andra läkemedel/vårdbehandlingar osv. Och samhället som får ta den ekonomiska smällen om det fallerar.

Google