Helsingborgs Dagblad ska genusgranskas

11 december 2011, av Pelle Billing

helsingborgs-dagblad

Lars Johansson, chefredaktör på Helsingborgs Dagblad, låter oss vet att tidningen nu ska undersöka hur jämställd den är:

Meningen är att vi ska arbeta mer aktivt med genusfrågorna 2012.
I utredningen som letts av HD-reportern Charlotte Ågren, och där många redaktionsmedlemmar medverkat, konstateras att vi fortfarande intervjuar och fotograferar fler män än kvinnor. Vi skildrar kvinnor och män på olika sätt, nyheterna förstärker stereotyper.

Varför ska vi då prioritera de här frågorna? Jag citerar förstudien: ”…en sned könsfördelning är problematisk ur minst tre perspektiv; ett demokratiskt, ett publicistiskt och ett kommersiellt. Vi riskerar att tappa publik om vissa gruppers vardag, intressen och verkligheter inte speglas”.

Vad ska man då tycka om detta?

Å ena sidan kan arbetet vara värdefullt, om det är så att HD inte täcker de nyheter som intresserar folk, och att reportrarna är fastlåsta i en bild av hur män respektive kvinnor är.

Å andra sidan finns det en risk att nya problem skapas. Om viktiga nyheter och viktiga personer trängs undan – för att uppnå könsbalans i tidningen – så inkräktar tilltaget på den publicistiska integriteten. Även kommersiellt kan det vara problematiskt om människor upplever att vissa nyheter och vinklingar känns krystade.

Mitt råd till HD är således att ta er för all del en funderare på hur ni ser på kvinnor och män i er tidning, och om ni på något sätt diskriminerar något av könen eller lever kvar i det förgångna.

Men trilla inte i den radikalfeministiska fällan och börja räkna foton och intervjuoffer – för då riskerar ni att skapa fler problem än ni löser.

Tipstack: Går till Ella!

 

10 kommentarer på “Helsingborgs Dagblad ska genusgranskas”

 1. Pether skriver:

  Hd är en av de mest feministiska och manshatiska blaskor som finns.

 2. per hagman skriver:

  ”HD intervjuar och fotograferar fler män än kvinnor”.

  — Kvinnor kanske inte har så mycket att säga?

  —- Pelle Billing har beslutat att bara kvinnor får skriva kommentarer på denna blogg nästa månad , i syfte att uppfylla genuskommentarkvoten.

  Per Hagman

 3. John Berg skriver:

  ”…att vi fortfarande intervjuar och fotograferar fler män än kvinnor. Vi skildrar kvinnor och män på olika sätt…”

  Att fotografera fler män än kvinnor torde inte vara ett jämställdhetsproblem. Att skildra män och kvinnor på olika sätt må, beroende på anledning, vara ett jämställdhetsproblem. Helsingborgs Dagblad borde dock sluta sila mygg och släppa igenom elefanter då massmedias genusvinkling av nyhetsrapporteringen måste anses vara ett mycket större problem än tidningens aktivitetsnivå avseende genusfrågorna.

 4. Aktivarum skriver:

  HD/Lars Johansson:

  ”en sned könsfördelning är problematisk ur minst tre perspektiv; ett demokratiskt, ett publicistiskt och ett kommersiellt. Vi riskerar att tappa publik om vissa gruppers vardag, intressen och verkligheter inte speglas”

  Jaså? Så bra!

  Med tanke på hur få människor som ligger på den högsta inkomstnivån så kan isåall Lars Johansson ta bort alla kändisar och viktiga personer från tidningen för all evig framtid Alltså om han verkligen tror på sig själv att folk vill läsa om sig själva så kanske det är dags att plocka bort alla nyheter om höga politiker, kändisar och företagsledar?

  Ni vet de som isf (om påståendet inte är aplögn) väldigt få personer VILL läsa om
  Om han talar sanning alltså…. Fast det kanske bara var hudfärg och sådana ”olikheter” han menade har betydelse medan alla ANDRA uppenbara olikheterma glatt ignoreras av samma tidningsfolk som påstår sig förespråka mångfald?

  Det är ju så bluffmakare som säger sig kunna tala med döda gör, de gör 20 olika påståenden varefter de fokuserar på de FÅTALIGA som träffar rätt och HOPPAS ingen skall märka att det var flera påståenden som INTE stämde? Det är det som är hemligheten bakom coldreading, att få publiken att ignorera alla felaktiga chansningar. På TV är det ännu roligare för där klipper man bort stora delar av vad ”mediet” säger så det verkar som han hade mer rätt än han hade.

  Så samma tidning som säger sig behöva fler kvinnor för att annars riskera tappa läsare reflekterar inte över det faktum att väldigt få läsare är rika företagsledare.

  Nån diskussion om huruvida tidningen borde börja skriva mer om rörmokare/taxichaffisars vardag och mindre om Erikssonchefers får vi såklart INTE – trots att uppenbarligen tidningen inte säljer mer lösnummer till rika chefer och kändisar så är en ej proportionerligt stor mängd av tidningen just rika chefer och kändisar.

  Det säger Lars inget om. Undrar varför…

 5. Mia. skriver:

  Precis!

  Detta är mer en kamp ‘inom eliten’ än mellan könen. Förr var det bara maktmän i den offentliga toppen och i jämställdhetens namn vill nu även maktkvinnorna dit. Och illusionen om ett ‘fredligt matriarkat’ är nog just bara en illusion. Sen finns det naturligtvis mans och kvinnofrågor (eller iaf lite olika perspektiv på vissa ‘problem’). Men annars mycket Orwells Djurfarmen i toppen tror jag. ”Alla djur är lika, men en del djur är mer lika än andra” som sagt.

 6. Medborgare X skriver:

  Aktivarum!

  Precis! Om HD ska skriva lika mycket om män som om kvinnor så måste de i konsekvensens namn även skriva lika mycket om alla vardagsgråa medelsvenssons som de gör om företagsledare och kändisar. På sportsidorna måste de skriva lika mycket om division 5 fotbollen som om allsvenskan. De måste också skriva lika mycket om cricket, landhockey och lacross som de gör om fotboll, ishockey och tennis.

 7. per hagman skriver:

  Läser vad Medborgare X skriver om idrott.

  Tänker osökt på de män i alla svenska kommuner som frivilligt och utan ersättning är engagerade i alla möjliga former av ungdoms aktiviteter.

  För ca 15 år sedan beräknades den insats som män gör i ovan avseende.

  Beräkningen gick på att ange 100.- som lön för var timme som männen , utan ersättning , deltog i dessa frivilliga aktiviteter.

  Det beräknades att..män. tillförde samhället ca 40 000 000 000……………….. 40 miljarder per år i frivilligt arbete till förmån för barn och ungdomar.

  Jag uppfattar att de frivilliga insatserna / arbetet av män sjunker för vart år , vilket borde analyseras eftersom det minskade intresset från män att delta i ungdomsaktiviteter är ett trendbrott.

  Per Hagman

  Män är generösa med sig själva.

 8. Aktivarum skriver:

  per hagman:

  ”Jag uppfattar att de frivilliga insatserna / arbetet av män sjunker för vart år , vilket borde analyseras eftersom det minskade intresset från män att delta i ungdomsaktiviteter är ett trendbrott.”

  Vad är det som behöver analyseras? Till och med en blind apa fattar nog att om man inför regler som TITLE IX (i USA) så gör man killar mindre intresserade av sådana aktiviteter?

  Varför skulle män jobba när män får skit och kallas förtryckare av samhället ju bättre jobb de gör? Vad skulle vara motivationen för männen att anstränga sig istället för exempelvis sitta hemma och spela dataspel som SKYRIM?

  Samhällets manshat får fler och fler män att föredra simulationer framför ”the real thing” Har man ett jobb som har det minsta med ämnet att göra så behöver man inte en analys till för att fatta det.

  Ju sämre det går för män ju mer jublar politiker och forskare som kallar det jämställdhet! Ju bättre jobb män gör ju mer lägger de pannan i ALLVARLIGA veck, ser BEKYMRADE ut och säger det behövs ändring.

  Det här kallas KOMMUNIKATION, , fundera lite över vad som kommuniceras.

  Och som sagt, läs om effekterna av Title IX så behöver ni inte fråga varifrån svenska genusforskare fått sina ideer.

 9. Aktivarum skriver:

  Medborgare X:

  ”De måste också skriva lika mycket om cricket, landhockey och lacross som de gör om fotboll, ishockey och tennis.”

  Underbar slutsats! Det där tänkte inte ens jag på men det är just att få folk att tänka i de där banorna om mångfald som var syftet med inlägget. VIktigast är dock mångfald i åsikter, att skolor tvärtom försöker anställa enbart lärare och administratörer som har ”rätt värdegrund” är raka motsatsen till mångfald i tankeverksamhet.

 10. Backlash skriver:

  Ska de skriva mer om kvinnliga brottslingar nu? Och mindre om ‘mäns våld mot kvinnor’?

  För de ville ju komma bort från könsstereotyperna.

Google