Amelia ger dumstrutar åt män

08 december 2011, av Pelle Billing

Tidningen Amelia gav sig i somras in i debatten om kvotering till bolagsstyrelser. Ansatsen var aktivistisk, då man inte bara skrev om ämnet utan även tryckte upp klistermärken för att könsmärka arbetsplatser.

ameliae28093kvotering1

Intentionen från Amelias håll må ha varit god, men kollektiv märkning med gula klistermärken kändes något olustigt, med tanke på hur individuella bolag kunde drabbas. Amelia har en hel tidning att bedriva opinionsarbete, vilket borde vara tillräckligt.

Dessutom naggades kampanjens trovärdighet i kanten av att Amelias chefredaktör Åsa Lundegårds man sitter i tio bolagsstyrelser – styrelser som nästan enbart består av män. Att leva som man lär stod alltså inte högt upp på agendan, utan det var tydligen andra kvinnors män som skulle stiga åt sidan, inte hennes egen.

Nu har Amelia lanserat ytterligare en kampanj: Amelias dumstrut.

amelia-dumstrutOm förra kampanjen handlade om kollektiv märkning, är denna mer individuell till sin natur. Specifika män eller specifika organisationer som enligt Amelia-redaktionen betett sig som svin, ska hängas ut i tidningen.

Först ut att få priset är Anders S Nilsson som enligt Amelias formgivare Camilla Samuelsson kallat två kvinnor för apsnygga och två andra kvinnor för apfula. Om detta stämmer är det givetvis ett otrevligt beteende, särskilt det senare.

Jag har stor förståelse för att det är olustigt att bli ofrivilligt utpekad och objektifierad. Själv har jag fått sms med explicita sexuella förslag, och en stalker skickade ett tag vykort och paket till mig. Det är mänskligt att vilja bli lämnad i fred och få slippa ingrepp i sin vardag.

Således fördömer jag Anders S Nilssons påstådda uttalande om att två kvinnor är apfula.

Samtidigt vänder jag mig mot bilden att det endast är män som är svin, och kvinnor som är måltavlor. En sådan kampanj är inte progressiv då den bara förstärker unkna föreställningar om hur män och kvinnor är.

Jag har hört många berättelser från män som artigt gått fram till ett par kvinnor på krogen och som tack fått höra att han är en loser eller att han ska dra åt helvete.

Kränkningar och svinaktighet är inte könskodade, och att som Amelia bedriva en kampanj endast mot män förstärker bara stereotypen av män som känslokalla, elaka djur och kvinnor som utsatta, små väna violer.

Tyvärr verkar det som att Amelia fastnat i en infantil och radikalfeministisk variant av jämställdhetsarbete, som inte kommer att förbättra vardagen för vare sig kvinnor eller män.

 

22 kommentarer på “Amelia ger dumstrutar åt män”

 1. Anders skriver:

  Arrrrggghhhh! Hur tänkte de nu? Svinaktigt beteende är som sagt inte könsbundet, vilket de som jobbar med Amelia gör mer än önskvärt tydligt bara genom att lansera en sån här kampanj.

  Det är också så otroligt uppenbart att de här människorna helt saknar inlevelseförmåga och förståelse för villkoren män har, och vad män kan råka ut för. Otroligt insnöat.

 2. Anders senior skriver:

  Nationalsocialister märkte judar, Nationalfeminister märker män…
  Arbetsmetoderna är också samma, att tysta ner och mobba ut oliktänkande.

  Det smartaste av allt är ju att Nationalfeministerna lyckas tysta ner både kvinnor och män, genom att spela ut dem mot varann genom förövare/offerrollerna….

 3. Backlash skriver:

  De kan ju börja med att ge en dumstrut åt Anna Laestadius Larsson. Är inte hon redaktionschef på Amelia?

 4. Jocke skriver:

  Vi kan ju skapa en egen märkning, typ ”Hönshjärna!”. Vem som får denna utmärkelse för första gången blir således Amelias redaktion, kollektivt. Vars en liten klisterlapp med ett höns på.

 5. Leif skriver:

  Amelia – där bestämmer kvinnor.

 6. JustMe skriver:

  ”…det var tydligen andra kvinnors män som skulle stiga åt sidan, inte hennes egen.”

  Jag får intryck av att feminister sällan pratar om sig själva men gärna åt andra. Hanna Fahls numera ökända radiointervju med Paolo Roberto är ett exempel på det. Hanna Fahl: ”mmm…ja, men nu pratar jag inte om mig personligen”. Tragikomiskt.

  Dagens feminism påminner inte så lite om 60- och 70-talets studentvänster som gärna klappade ”arbetarna” på huvudet och sa: ”Förstår du inte att du är förtryckt lille vän?”.

 7. Anders senior skriver:

  @JustMe
  Precis!!
  Kvinnor (och män) måste i allmänhet gå minst en eller två ”tvärvetenskapliga” kvinno- alternativt genus- kurser, där de får lära sig allt om den dolda, normförstärkande, verklighetsskilda (illusoriska), otestbara så kallade könsmaktsordningen innan de är hjärntvättade nog att inse att de är förtryckta. (eller förtryckare om det är pojkar/män)

  Denna hjärntvätt är ju tyvärr också vad de håller på att införa på våra dagis och skolor genom att ”genus certifiera” dem och personalen med sina kurser i tid och otid, problemet är den förslagenhet varvid de redan håller på och genomför detta i våra ”genuscertifierade” skolor idag!

  Dags att vakna Sverige!!

 8. Anonym skriver:

  ……och mer om kära tidningen Amelia….

  http://gealach.wordpress.com/2011/10/29/blev-lite-arg-igar/

  Många bra texter och funderingar om feminism och jämställdhet:

  http://gealach.wordpress.com/tag/jamstalldhet/

 9. Kalle skriver:

  Tips till Amelia: En annan given kandidat i ”ap-klassen” är Susanna Alakoski.

  http://genusnytt.wordpress.com/2011/12/05/susanna-alakoski-jag-fattar-mindre-an-en-apa/

 10. Anonym skriver:

  Amelia ska alltså bedriva en kampanj mot männen, när de själva i länken jag skrev ovan, förutsätter att männen är förövare i det mail de skickade.

 11. Clabbe skriver:

  ”Du blir först ut i vårt pris som heter ‘amelia dumstrut’”

  Det är väl en utmärkelse snarare än ett pris. Om de haft normalbegåvade skribenter hade de döpt utmärkelsen till ”Amelias dumstrut” eller ”Amelia-dumstruten”.

  Dumstruten går alltså till Amelia i det här fallet.

 12. JustMe skriver:

  ”Först ut att få priset är Anders S Nilsson som enligt Amelias formgivare Camilla Samuelsson kallat två kvinnor för apsnygga och två andra kvinnor för apfula. Om detta stämmer är det givetvis ett otrevligt beteende, särskilt det senare.”

  Särskilt det senare? Jag kan hålla med om att ”skitful” inte är ett trevligt sätt att beskriva sina medmänniskor på men hur är det med ”skitsnygg”? Är det också (fast i mindre grad) otrevligt? Är inte ”ap” bara ett förstärkningsord?

 13. Pelle Billing skriver:

  JustMe,

  Ja, kanske är ”ap” bara ett förstärkningsord. Vet faktiskt inte eftersom jag inte är van vid uttrycket, därför valde jag att inte uttala mig säkert.

 14. Magnus Olert skriver:

  Fast det står ju så här på Amelias hemsida:

  Vi delar ut det till en person eller organisation som på ett förtjänstfullt sätt medverkar till att upprätthålla gamla normer och värderingar samt genom sitt handlande och sin gärning upprätthåller ojämlikhet och befäster fördomar.

  Det står alltså inte specifikt att det ska delas ut till män. Vi får vänta och se hur fördelningen mellan kvinnor och män blir innan vi fördömer?

  http://www.amelia.se/Tidningen-23927/Amelias-dumstrut-Anders-S-Nilsson

 15. Nils Jungenäs skriver:

  Sprid ut er. Gå in på Amelia och ETC osv och ifrågasätt i deras kommentarsfält. Maila artikelförfattarna och ta diskussionen till våra meningsmotståndare.

 16. Pelle Billing skriver:

  Magnus Olert,

  Från artikeln jag länkar ovan:

  ”Dumstruten ska delas ut ”med viss regelbundenhet” till organisationer och personer som uttrycker sig på ett förminskande sätt gentemot kvinnor.”

 17. AV skriver:

  Magnus: Jamen då kan de själva ta på sig sin dumstrut. Överst på Amelias hemsida läser man

  ”Husmorsornas smarriga klassiker till julbordet”
  Och så lite recept på hemmagjorda julrätter.

  Vi får ju varje år höra hur kvinnor stressar ihjäl sig inför jul, när de känner sig pressade att vara projektledare för Den perfekta julen ™. Här gör de ett reportage som bidrar till att påföra kvinnor skuld som bara köper en instant jul på Ica med färdiga rätter och halvfabrikat. Det duger inte. Här ska minsann göras egna köttbullar och läggas in senapssill. Och ordet ”husmorsa” för ju tankarna till förtryckta hemmafruar. Om de då bara vågat vara lite normbrytande och skrivit ”Huspappornas smarriga klassiker till julbordet” och hänvisat till moderna män som givetvis både kan vara pappalediga och rulla köttbullar. Men nä, äckligt könsrollskonservativt och lägger skuldbördor på redan stressade kvinnor Fyfyfy! På med er egen dumstrut, den passar nog som själva gjort den.

 18. JustMe skriver:

  AV:

  Agree. Varför så könsrollsbundna? Kan inte Amelias läsare få information om hur man trimmar en dragster så här lagom till jul? Eller ”Bästa sättet att skotta snö utan att få värk”?

 19. Elina skriver:

  Men inte har väl Amelia kommit på det här själva? Är det inte ”pr-byrån” Studio Total som ligger bakom.

  http://www.dagensmedia.se/nyheter/pr/article3213709.ece
  http://www.resume.se/nyheter/pr/2010/07/06/studio-total-om-pengabrann/

 20. Backlash skriver:

  Lol, vem fan rullar egna köttbullar 2011? (Nu blir det kanske lite OT, men eftersom Amelia skriver om husmorsrecept vill jag haka på den diskussionen).

  Jag minns även att Emma Hamberg skrev i nån föräldratidning om ‘Mat som blir färdig innan Bolibompa’, och föreslog pasta med hemlagad pesto. Jag har ett ännu bättre tips: Köp peston färdig på burk!

  Halvfabrikatmat är i många fall så billig och god att många rätter inte lönar sig att laga själv. Särskilt på vardagskvällar när livspusslet ska läggas.

 21. Tarj skriver:

  Just me

  Nej men dessa kvinnor vill egentligen bara klaga och ha fördelar. Att börja skotta snö och intressera sig för att mecka med bilar och att betala för sig i baren e fortfarande ngt de inte vill.

 22. [...] uppnå ett mer jämställt samhälle. Först ut att tilldelas priset var Anders S Nilsson, för sin nedsättande kommentar om två kvinnors [...]

Google