Vilka är dina manliga förebilder?

22 november 2011, av Pelle Billing

Igår fick jag en förfrågan om manliga förebilder för killar, och insåg att jag inte kunde komma på särskilt många.

Jag nämnde:

 • Patrik Sjöberg, för hans mod att berätta om övergrepp samt hans fokus på att uppnå sina mål.
 • Jonas Karlsson, för att han visar att det går att ha ett rikt känsloliv som man utan att ”bli omanlig”.
 • Paolo Roberto, för att han alltid har en ryggrad och står för det han tycker, även om det är kontroversiellt. Jag håller inte alltid med honom i hans åsikter, men detta är inget krav för att vara en bra förebild.

Helt ärligt tyckte jag det var svårt att komma på bra förebilder som går hem hos dem som är 20 år yngre än mig. Så jag hoppas att du kan hjälpa mig.

Vilka är dina förebilder? Eller vem tycker du är en bra förebild? Det måste inte bara vara personer som du tror är en bra förebild för tonårskillar, utan det kan även vara någon som du rent allmän tycker är bra, som vuxen man.

Ordet är fritt i kommentarsfältet. Om du vill får du gärna skriva ut din egen ålder också (men detta är givetvis valfritt) – så jag kan få ett hum om vilka förebilder som funkar bland lite yngre respektiv lite äldre.

 

75 kommentarer på “Vilka är dina manliga förebilder?”

 1. Mats skriver:

  Jag anser att P Roberto har diskvalificerat sig som förebild eftersom han har misshandlat ett flertal unga män. Att han kan få ha åsikter samt vara debattör är ok, men aldrig förebild.

  Att misshandla oskyldiga anser jag vara ryggradslöst.
  Rätta mig om jag har fel.

 2. Mats skriver:

  Julian Assange kan vara en förebild.
  Motivering: han har gjort det svårt feminstanstuckna svenska rättsväsendet och den bisarra svenska sexbrottslagstiftningen till åtlöje i hela världen.

  En liten reservation: jag har lite svårt att bedöma komsekvenserna av hans övriga dåd och gärningar. Han är i alla fall världsberömd till skillnad från mansmisshandlaren Roberto.

 3. Kalle skriver:

  Manliga förebilder, några svenska tips:

  Tomas Tranströmer, Leif GW Persson, Peter Forsberg, Ingemar Stenmark,
  Fredrik Lindström, Håkan Hellström, Joakim Thåström, Henrik Larsson, Fredrik Ljungberg, Lars Gustavsson, Peter Englund osv.

  Så jävla svårt är det väl inte? Vem ska du hitta på förebilder åt egentligen – värstingar?

 4. Men@Work skriver:

  Albert Einstein, av uppenbara skäl. Inte bara ett vässat intellekt, utan även en stor livsfilosof. Hade dessutom humor, och en stor trygghet i sig själv. Hans minne lever för alltid.

 5. Anders skriver:

  Ska man lista förebilder bör man ju ta en salig blandning av män, så man ser att män kan vara väldigt olika. Då det gäller idrottsmän som ju alltid kommer med i såna här listor gillar ju jag skidåkare. Min tid var det Tomas Wassberg och Gunde Svahn, två väldigt olika personligheter. Nu tycker jag Anders Södergren är en fin förebild kanske speciellt för hur han hanterat alla de motgångar han haft de senaste åren, fast när man inte är högt på resultatlistorna längre får man inte så mycket publicitet förstås. Och Northug går säkert hem bättre bland kidsen för att han beter sig som en tonåring…

 6. andersbwestin skriver:

  Jag gillar snälla och ödmjuka killar som skidåkaren Anders Södergren och musikern Bill Frisell. Gaphalsar har jag svårt för.

  http://www.youtube.com/user/BillFrisellsMusic#p/f/3/LU3h7d4D1-c

 7. Joel Johansson skriver:

  Jag har endast musikaliska förebilder – ointressanta att nämna. De enda jag konsumerar på grund av person är Leif GW och Fredrik Lindström. Kändisvärlden och media gör man bäst i att ha stor distans till, anser jag. Jag hoppas att så många som möjligt har sin pappa som förebild.

 8. Urk skriver:

  Pelle Billing, Han står upp för andra, kämpar för de orättvisor som finns och han faller inte för grupptrycket (feminist). Han slåss på ett moget sätt och han tappar inte fattning, När han blir förtalad och hotat förlöjligad osv. Säker i sig själv för sina åsikter som är väl genomtänkta. har modet att stå upp mot det som är fel.

 9. per hagman skriver:

  Tja vem behöver en förebild när man är över 40 ?

  Männ över 40 är ofta bra förebilder för de flesta yngre männ.

  Pelle Billing , gentlemannen ; är en bra förebild för de flesta av oss , men är o andra sidan under 40.

  Per Hagman

 10. barfota skriver:

  Tja, varför inte som @joel johansson skriver. Pappa borde vara varje ung mans stora idol och förebild, men i stort sett kan man ta vem som helst som törs stå upp för alla människors rätt till likabehandling. Modiga bloggare och vardagsmänniskor, politiker mfl. som står upp för mänskliga rättigheter och lika spelregler kan väl också fungera som någon slags förebilder. Kändisar som Paolo Roberto tycker jag direkt suger och är olämpliga. Hur trovärdig är Paolo som misshandlar och tar på sig en programledarroll där man tvingar män att springa omkring nakna?

  Det är just en sådan som Paolo jag anser är en dålig förebild för mina söner och som jag försöker uppfostra dem till att INTE ta efter.

 11. JD skriver:

  @Mats

  Att Paulo Roberto misshandlade andra killar för över 20 år sedan är ett avslutat kapitel. Det är tvärt om så att han är en väldigt bra förebild för andra killar som tappat fotfästet på samma sätt som han gjorde då. Han är ett exempel på att det finns hopp för dessa killar i och med att Paulo reste sig upp och tog ansvar för både sitt eget och andras liv.
  Mycket starkt gjort!

 12. Johan skriver:

  Jag har i och för sig svårt att se förebilder specifikt för gruppen ”killar”. Om en person är en förebild är han det för alla, oavsett om de är killar eller inte. Visst, killar relaterar sannolikt till en man lättare än till en kvinna, men då är en förebild en ”manlig förebild” enbart för att han råkar vara en man.

  Mina något pretentiösa förebilder är Thomas Paine och Voltaire men jag kan ju hålla med om att de knappast tilltalar yngre killar. En annan förebild är givetvis syskonparet Hans och Sophie Scholl där brodern har blivit helt överskuggad av sin syster men där båda var modigare och bättre människor än jag någonsin kan hoppas bli.

 13. Backlash skriver:

  Paulo Roberto var ett synnerligen omdömeslöst val, med tanke på alla de grova våldsbrott han begick i sin ungdom. Att han sedan skärpt till sig i vuxen ålder är ju bra, men bland alla miljontals män i Sverige kan han ju knappast komma på topp tre.

  Knarkaren Patrik Sjöberg är också en tveksam förebild även om han gjort mycket annat som är bra.

 14. Aktivarum skriver:

  Låt oss se här:

  Warren Farrell!: Offrade rikedom och kändisskap i feministrörelsen för sanning och vetenskap: Roy Baumeister: Fick rådet att inte publicera ”Is there anything good about men” gjorde det ändå. Steve ”Woz” Wozniak: Byggde Apple 1, företaget Apples första produkt och källan till Steve Jobs framgång.

  George Lucas: Gjorde ”den där rymdfilmen” som varken skådespelarna eller Hollywoods filmbolag trodde på. Sylvester Stallone, som vägrade att sälja manusetr till Rocky om han inte fick spela huvudrollen. Peter Jackson: Överförde framgångsrikt Tolkiens Sagan om Ringen-trilogi till vita duken.

  Kort sagt, det finns massor av män som mot alla odds och mot grupptryck har skapat och producerat fantastiska saker.

 15. Fredrick skriver:

  Jag ser skådespelaren och kocken Per Morberg som en förebild i mycket.
  Han är en familjeman med tre döttrar, konstnärlig, har integritet och positiva
  manliga egenskaper.

  Patrik Sjöberg är för mig ingen förebild, inte heller Paolo Roberto.
  Sjöberg framstår som en vindflöjel och gaphals.

 16. Pelle Billing skriver:

  Bra tips, keep them coming!

 17. Tor skriver:

  Det finns givetvis ganska många om man vill ha förebilder, beroende på vilka egenskaper man ser upp till. Personligen (och jag är 35) ser jag upp till:

  Richard Feynman, fysiker. För hans briljanta resonemang och förmåga att se världen som nånting oändligt intressant, ett mystiskt pussel att lösa. Att se glädjen i att undersöka världen och försöka förstå den.

  Christopher Hitchens. Journalist och en av de bästa debattörer jag sett, med ett knivskarpt intellekt.

 18. Andreas Nurbo skriver:

  Varför förebilder?
  Snarare inspirationer. Gary Vaynerschuck m.fl.
  Men jag håller med Johan.

 19. dolf skriver:

  Jag är inte bekant med Paolo Robertos förflutna (var borta från Sverige i över två decennier), jag vet vem det är, men egentligen inget mer. Men om det är som Backlash säger att han är ”ett synnerligen omdömeslöst val, med tanke på alla de grova våldsbrott han begick i sin ungdom. Att han sedan skärpt till sig i vuxen ålder är ju bra, men …” så skulle jag nog vilja invända. Att en person har ett förflutet som talar emot dem som förebild, men sedan, så att säga, har bytt sida och i nutiden är föredömliga talar snarare till deras fördel i mitt tycke. De visar inte bara på att de ”har/gör rätt” utan också på att det finns människor som är starka nog att inse att de ”har/gör fel” och ändra kurs, vilket är mer beundransvärt än att vara på rätt sida redan från början. Warren Farrel är ju också som någon redan nämnt ett exempel på detta.
  Fast egentligen vet jag inte, skall man överhuvud taget trycka på förebilder, jag skulle snarare vilja säga att uppfostran/att växa upp går ut på att göra sig fri från förebilder och bli sin egen förebild och att man själv står för sitt handlande, sina beslut och sina åsikter. (vilket i sig inte hindrar att man beundrar andra).
  Men om man tvunget skall ha en så tycker jag nog Einstein ligger bra till, namnet har ett magiskt skimmer kring sig ett mystiskt geni som alla nämner men någon slags vördnad, men få är medvetna om hans sociala patos och fredsträvan. Han är redan känd i ett neutralt sammanhang så det kan man utnyttja till att lyfta fram hans humana sida och förankra i medvetandet hos andra.

 20. Runar skriver:

  Kankje er han ukjent i Sverige, men Lars Monsen ble ett stort forbilde i Norge etter sin Canada-ekspedisjon i 2000-2002 som førte til bok og tv-serie,samt påfølgende programmer av samme type, dvs som omhandler lange turer i skog og fjell,enkelt villmarksliv.

  Den typen menn går hjem hos de fleste aldersgrupper i Norge, ofte veldig jordnære,selvstendige og bestemte. Det de driver med og formidler dreier seg i bunn og grunn om mestring og utmeisling av identitet,samt fellesskap om man er på slike turer sammen med noen og ikke så mye alene som Lars Monsen og endel tilsvarende er, driver man med friluftslivet alene bygges utvilsomt en sterk ”ryggrad” og personlighet. Jeg har selv drevet med denslags i over 20år.

  Men særlig var det de helt unge, barn og tenåringer som tok dette til seg,han ble helt klart ett stort forbilde, det har jeg fått med meg både ved observasjon i felt og via media. Han var og er det også for meg,og jeg har fulgt hans prosjekter fra tidlige 1990tallet. Jeg er selv 41, Monsen 48.

  Jeg vet selv mye om dette da den type villmarksliv ”reddet” meg i en vanskelig tid i mitt liv i tenårene. Og siden har jeg bare fortsatt med det. naturen tilbyr en unik ramme for selvutvikling, men om dette appellerer til de helt brede lag av folket, tja, det vet jeg faktisk ikke. Mulig blir det fjernt for mennesker som vokser opp og lever for det meste i byer?
  Mulig er det også en særegenhet for Norge hvor friluftsliv skårer høyt innen fritidsaktiviteter,det kunne være interessant å høre om en Lars Monsen ville fått oppmerksomhet i Sverige?
  Forbilder kan en vel ha på flere områder også,jeg setter høyt og beundrer menn som har noe å fare med,menn som viser intelligens, integritet som er uredde når de byr på seg selv,det de står for, grunnsolide personligheter. Baumeister,Hitchens og Farrel nevnes av noen,enig i det.

  Men vi menn er forskjellige,i tenårene hadde jeg ”myke menn”, følsomme,åpne,reflekterte og ikke ”fest og fyll-typen” som forbilder,mens min bror hadde motsatsen, machomenn. Så det er vel plass til og bruk for alle.

 21. barfota skriver:

  @dolf
  Vi brukar ju vara överens om det mesta men här har vi litet delade åsikter.

  ”Att en person har ett förflutet som talar emot dem som förebild, men sedan, så att säga, har bytt sida och i nutiden är föredömliga talar snarare till deras fördel i mitt tycke. De visar inte bara på att de “har/gör rätt” utan också på att det finns människor som är starka nog att inse att de “har/gör fel” och ändra kurs, vilket är mer beundransvärt än att vara på rätt sida redan från början.”

  Paolo blev väl känd och fick plats i diverse TV-program och media mest av den anledningen att han var en värsting och gaphals med sk. attityd, det är inte den typen av förebilder jag söker för mina barn. Bland de ungdomar som redan fastnat i skiten och som behöver en förebild eller för att ta hand om ungdomar som redan kommit på glid så är Paolo nog den rätte, för som du skriver så visar det på att man kan förändra sig till det bättre och Paolo vet hur man skall gå till väga.

  Saken är den att vi skall hitta förebilder till våra barn och ungdomar som de i viss mån kan identifiera sig med INNAN de hamnar i skiten. Många unga vill bli ”kändisar” och tar efter kändisarna, Paolo blev inte känd för att han var skötsam precis. Kort, en god förebild måste leva som han lär, barn gör inte som du säger, barn gör som du gör.

  För att nå ut till dessa problemungdomar och barn så måste man klättra ned från alla höga akademiska hästar och möta ungdomarna där de finns och på deras nivå.
  Vad säger namn alla dessa vackra namn som raddats upp här på bloggen, vilka ungdomar på Rosengård och liknande problemområden når ni fram till med de namnen?
  Så länge vi har media som systematiskt producerar dessa skitkändisar i syftet att tjäna pengar och teatrar som visar vilket SCUM-t skit som helst för uppmärksamhet så har vi svårt att konkurrera med vanligt medmänsklighet, ärlighet och skötsamhet. Fullt fungerande ärliga, skötsamma människor som jobbar hårt är inte intressanta för media, de är ju så djälva tråkiga och ”Svensson”. Dags att börja hylla ”Svensson” och hans om än kanske tråkiga så fungerande liv. Man behöver kanske inte vara invandrare, färgad, feminist eller HBTQ för att vara med i TV och media och vara intressant, jag är helt övertygad om att alla har någonting som både är unikt och intressant att komma med.

  Alltså… ned på jorden, mer handling och mindre debatterade.

 22. barfota skriver:

  @Runar

  ”Den typen menn går hjem hos de fleste aldersgrupper i Norge, ofte veldig jordnære,selvstendige og bestemte. Det de driver med og formidler dreier seg i bunn og grunn om mestring og utmeisling av identitet,samt fellesskap om man er på slike turer sammen med noen og ikke så mye alene som Lars Monsen og endel tilsvarende er, driver man med friluftslivet alene bygges utvilsomt en sterk “ryggrad” og personlighet. Jeg har selv drevet med denslags i over 20år.”

  Mycket bra, jag tror alla barn kan ha intresse för djur, natur o.s.v. så länge det inte kommer till en massa pekpinnar med genus, global uppvärmning och annan propaganda. Håll det propagandafritt och ungdomarna kommer själv att förstå vikten av att bevara allt detta vackra åt eftervärlden.
  Bra skrivet och bra tips.

 23. Kristian skriver:

  Bra initiativ!

  Från min ungdomstid, Freddie Mercury, den bästa sångaren och scenpersonligheten alla kategorier. Kunde blanda djup känslomässighet med råhet och tuffhet och var fullständigt ärlig rätt igenom. Fantastisk röst.

  Senaste året har ju Dag Hammarskjöld seglat upp som en klar favorit. Blandade knivskarp skärpa och intelligens med känslomässigt och andligt djup (som han inte var öppen med av förståeliga skäl). En av världshistoriens klart mest lysande ledare, svensk dessutom. Hade behövts i dessa tider.

  Båda offrade sig själva hänsynslöst för det de gjorde och dog i tjänsten.

 24. Peter skriver:

  Ron Paul. En stor förebild och tillika vinnare av Stora David mot Goliath-priset.

 25. Chattanoga skriver:

  Bradley Manning
  Han får troligen spendera resten av sitt liv i fängelse när han avslöjade bilder av USAs krigsföring i Irak och Afganistan, bilder som annars hade tystats ned.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Bradley_Manning

 26. Nils Jungenäs skriver:

  Jesus

  Han hade ju enligt legenden många bra idéer om hur man ska bete sig mot varandra. Ståndaktig, stridbar och ödmjuk. Han stog för vad han trodde på oavsett andras åsikter, eller de risker de medförde för honom personligen. En riktig man!
  OBS! Jag är absolut inte religiös. Jag är gnostisk ateist.

  Angående P Roberto.
  Jag tycker absolut man kan ha honom som förebild även om han begått andra fel tidigare. Det handlar väl inte om idoldyrkan?

 27. Pelle Billing skriver:

  På Twitter har jag fått höra:
  Jonatan Lejonhjärta (från boken Bröderna Lejonhjärta)
  Steve Jobs
  Richard Branson
  Furious Styles i Boy’z n da hood (filmkaraktär)

 28. Pelle Billing skriver:

  Nils,

  Om du är gnostiker så är du förvisso andlig – fast det är ju inte nödvändigtvis samma sak som religiös.

 29. Pelle Billing skriver:

  Kommer hela tiden in bra förebilder, så fortsätt gärna!

  Vill även tipsa om senaste blogginlägget, som ger lite positiva nyheter om IMD 2011.

 30. hamstrn skriver:

  Jag håller faktiskt med Paolo Roberto. Man behöver inte vara bäst i allt för att vara en förebild.

  Pelle Billing, Jämställdhet för båda könen.

  Joe Frazier, boxarlegend, rättfram och ödmjuk.

  Jag är faktiskt ganska dålig på att ha förebilder. Jag tar intryck av många män och kvinnor dock så är det inte på så sätt att jag eftersträvar att efterapa alla deras egenskaper.

  Hamstrn

 31. barfota skriver:

  @hamstrn

  ”Jag håller faktiskt med Paolo Roberto. Man behöver inte vara bäst i allt för att vara en förebild.”

  Nej men tydligen en sluggo och skitstövel för att öht. kunna få framföra sitt budskap. Det ställer inte jag upp på.

 32. Nils Jungenäs skriver:

  Pelle #28

  Absolut inte! Tvärt om.

  Begreppen teism och ateism berättar (som bekant) om huruvida man har gudatro eller inte.
  Gnostisk eller agnostisk vittnar däremot om styrkan i övertygelsen.

  Det vi i Sverige lite slentrianmässigt kallar för ”agnostiker” är någon som är agnostisk teist. Det betyder att man TROR att det nog finns något gudomligt. Är man däremot gnostisk teist så anser man sig veta att det finns en gud.

  På samma sätt kan man dela in ateismen. En agnostisk ateist anser att ”så vitt vi vet finns ingen gud”, medans en gnostisk ateist påstår sig veta att ”det finns ingen gud”.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Ateism#Indelning

 33. Ville no1 skriver:

  Tveklöst en av de absolut bästa och största enligt min mening Carl Sagan. Det sägs att hans serie Cosmos, sedan den först las upp på youtube alltid någonstans i världen haft någon som tittat på den. Serien är ännu idag till dom största delarna helt korrekt i sina fakta. San vetenskap håller i längden. Och hans förmåga att ge oss perspektiv på oss själva är få förunnat.

  http://www.youtube.com/watch?v=p86BPM1GV8M&feature=related

 34. Aktivarum skriver:

  Kul att se det finns folk som även föreslagit ”smalare” människor som Ron Paul och Carl Sagan. Enligt flera källor jag läst är det tack vare internet som sådana människor nu dyker upp i listor lite varstans. Inom ekonomin kallar man det ”the long tail” vilket kort sagt betyder att vi får en kultur med fler populära val och färre ”superhits”

 35. Anton skriver:

  Paulo Roberto? Han är en dryg alphahanne och någon jag ser ner på, istället för upp till. Såg en kort föreläsning av honom, där han berättade hur framgångsrik han blivit och att ”alla kan bara de vill”. Typisk amerikansk sparka-neråt-högerpolitisk åsikt, vilket vi i Sverige går mer och mer mot, tragiskt nog. Socialism, solidaritet och gemenskap hamnar i skymundan när vårt samhälle individualiseras allt mer. Robertos attityd spär på normen att tex. karriär är väldigt viktigt för att känna sig lyckad i samhället, vilket är en obehaglig attityd att ha, eftersom den hjälper till att öka klassklyftorna.

  De manliga förebilder jag har är alla de män som är sympatiska och ödmjuka, inte de dryga och spänniga. Och de män som bryter mot sin könsroll.

 36. omar skriver:

  Mora Träsk är mina förebilder.

 37. Gunnar (D.U.) skriver:

  Men för f-n Pelle, får du bara ihop tre(!) ynka manliga förebilder för yngre män…
  Du som brukar framhäva männens stora betydelse för samhällets utveckling…
  Då kanske ändå extremfeministerna har rätt om de ”hopplösa männen” ;)

  Skämt å sidor…
  Jag skulle nog kunna söka fram hur många män som helst som kan vara förebilder och inspirationskällor för yngre män.

  Några snabbt ihopskrapade från mig:
  Palo Roberto,
  håller jag med om kan vara en förebild i det han från rätt dåliga förutsättningar fick sitt liv på rätt köl – många unga i lång arbetslöshet idag kan se att det inte behöver vara kört.

  Peter Sunde, medgrundaren av the Pirate Bay och numera Flattr.
  Peter är väldigt driven och kraftfull i sin övertygelse att kämpa för ett fritt Internet och vågar stå upp mot väldigt mäktiga företag och organistioner i hela världen. Hans nya Flattr ger möjligheter för alla som skapar något att kunna få en ekonomisk uppskattning för sitt jobb (t.ex. alla open source programmerare, med stor övervikt män).

  Håkon Bertheussen, 28-åriga norrmannen som skapade appen Wordfeud och nått en sagolik framgång med den (tjänade 75.000kr/dygn i Sept)!
  http://www.nyteknik.se/nyheter/it_telekom/allmant/article3274582.ece

  Christer Fuglesang, Sveriges första och enda astronaut.
  Han visar att med uthållighet och målmedvetenhet kan man ta sig till väldigt annorlunda yrken och upplevelser.

  Bill Gates, Microsoft.
  Började väldigt enkelt och skapade sig en enorm framgång. Donerer mycket av sina intjänade pengar till välgörenhet och projekt som verkligen gör skillnad för folk i världen.
  Driver siten TheGateNotes om en bättre framtid, http://www.thegatesnotes.com/ .

  Steve Jobs, medgrundare och VD för Apple.
  Är ju en gigantisk förebild för många!

  Linus Tordvalds, Linux skapare.
  Att skapa ett open source operativsystem som intar hela välden som gratis programmvara. Jag tror majoriteten av väldens Internetservarar har Linux.

  Alla pappor som ideellt driver pojklag eller annan idrott runt om i Sverige, för att skapa en sund fritidsaktivtet för ungdomar.

  Albert Einstein, forskare / vetenskapsman.
  Ett geni, en underbar humor, oändlig många tänkvärda citet, stor insikt i det mänskliga, etc, gör honom fortfarande populär bland unga!

  Fredrik Skavlan, bl.a. med sitt TV-program Skavlan.
  Välkänd programledare som kan få dit stora kändisar på ett prat, samtidigt som han inte är det minsta tufft matcho! Vågar visa sig sårbar, samtidigt som han skapat sig sitt rykte.

  Jens Stoltenberg, Norges statsminister.
  För sitt hanterande av katastrofen på Utöya, med stor empati, mycket känslor kombinerat med fin manlig styrka och handlingskraft. Tror många blev imponerad av honom.

  Gustav Fridolin, Miljöpartiets ena språkrör / partiledare.
  Visar på stor kunskap och säkerhet, samt att man redan som ung kille kan ta sig till en sådan position.

  Googles grundare Sergey Brin och Larry Page.
  Blev utsedda till årets män 2005 av Finacial Times.
  http://internetworld.idg.se/2.1006/1.54184

  Tarjei Bø, norsk indrottsman i skidskytte.
  Framgångsrik, ödmjuk och full av känslor – gråter ofta när han hamnar på prispallen.

  Fredrik Lindström, komiker och programledare med ett skönt djup.

  Fredrik Ljungberg, fotbollsspelar som visat sig ha en stor bredd med många talanger utanför idrotten.

  Petter Alexis Askergren, artist, rappare som skapat sig stor framgång.
  Har ADHD men ändå kunnat få till sitt liv så bra… Kan inspirera andra…

  Många manliga idrottsmän, musiker, datorspelprogrammerare, open source programmerare, Internetfrontfigurer, etc inom en stor bredd av aktiviteter…

  Finns många män som engerar sig i killar på glid i samhället och skapar möjlighet för dem att hitta en bra väg igen. Har för mig jag läst om någon på Fryshuset i Stockholm, bl.a.
  Dessa är stora förebilder om att man kan göra något vettigt av alla situationer.

  Slutar här men skulle kunna bli en otroligt lång lista…

 38. Liberalen skriver:

  Peter Englund. Zeb Macahan. Clint Eastwood. Don Draper. Sean Connery. Ernst Kirchsteiger.

  All in one. Det. Mina damer. Är något för en man att verkligen se upp till. Att justera kompassen efter.

 39. Tysta tankar skriver:

  Bob Dylan – för att han vägrar vara förebild!

  Groucho Marx – för att han inte vill vara med i klubbar där sådana som han får vara med.

  Woody Allen – för att han vågar leva och vara rädd samtidigt.

 40. Johan skriver:

  Igår skulle det demonstreras för att killar som går i gymnasiet inte ska behöva utsättas för psykiskt våld i form av teater, idag ska istället Paolo Roberto hyllas som en bra manlig förebild.

  http://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article12247220.ab
  ”Det började med ett bråk, på skoj. Men plötsligt blev det allvar.

  Paolo Roberto, 41, tände till, kopplade ett grepp om 16-åringens nacke och klippte till honom framför tv-kamerorna.

  – Jag blev förbannad, säger Paolo Roberto.”

  Men Paolo ska väl inte behöva dömas för något han gjorde för länge sedan i mars förra året och inte är väl en smäll i ansiktet jämförbart med att bli utsatt för teater.

 41. Ulf Andersson skriver:

  Paolo Roberto, ”Kungen av Kungsan”,
  som misshandlade flera personer allvarligt under
  mitten/slutet av 80-talet, är knappast en bra förebild!

 42. Mörker skriver:

  Paolo Roberto funkar säkert som manlig förebild för feminister. Mot honom skulle jag ställa Marcus Birro. Roberto skulle gå ner i första ronden.

 43. Pelle Billing skriver:

  Intressant med debatten kring Paolo Roberto! Utifrån det jag fått lära mig om honom under dagen är jag mer tveksam till att ha honom som förebild för unga killar. Uppenbarligen var det mycket jag inte visst om honom.

 44. Hans skriver:

  Per Ahlmark alla ggr…..även Ulf Nilson. Två män med livserfarenhet och en otrolig integritet som står för sina åsikter även när det blåser.

 45. JD skriver:

  Barfota mfl
  Jag tycker ni resonerar tämligen dumt och nästan högfärdigt.
  En människa ska väl ändå bedömas efter den hon är och inte utifrån den hon har varit en gång i tiden?
  Har ni själva stått.stilla i utvecklingen sedan tonåren?
  Paolo är en bra förebild. Observera ÄR inte VAR!!!

 46. barfota skriver:

  @JD

  ”Paolo är en bra förebild.”

  Ett åsikt jag helt enkelt inte delar med dig.

 47. Ulf Andersson skriver:

  @ JD
  Paolo är en bra kock.
  Däremot är han ingen bra förebild.

  Det är klart att han tycker att det är lättare
  att ”sänka” 16-åringar istället för jämngamla.
  Från mars 2010 tillbaka till 1985.
  Om det är någon som har stått still
  i utvecklingen sedan tonåren, är det Paolo.

 48. JD skriver:

  Ja han gjorde ett misstag 2010 och självklart var det fel oavsett hur det gick till. Jag har känt killar som var som honom i tonåren och många har rest sig från kriminalitet mot alla odds medan andra inte har rest sig. Vissa hade styrkan, viljan och förutsättningar och andra inte.
  Paolo är en bra förebild för unga ligister som själva saknar mål i sina liv.
  Dessa ligister behöver en förebild som de kan relatera till för att själv få en vilja att förbättra sina liv och inte någon snubbe med Jesuskomplex som alltid har gjort rätt i sitt liv!
  Att han inte är en lika självklar förebild för bratsen på Djursholm eller för skötsamma ungdomar som gick ut med flest MVH i gymnasiet håller jag dock med om!

  Vad han gjorde 1985 är idag bara positivt just därför att han har lyckats bra i sitt liv!

 49. John Nilsson skriver:

  Det här är de namn som först kommer upp för mig, förutom Jesus ( känd musikal om honom här: http://www.youtube.com/watch?v=d50kGVzohnk ) som Nils Jungenäs också föreslår. Många präster, motståndsmän och fredsaktivister blev det:

  Svenska teologer/troende:
  K G Hammar – tidigare ärkebiskop – http://sv.wikipedia.org/wiki/K.G._Hammar
  Martin Lönnebo – biskop emeritus och skapare av ”frälsarkransen” –
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Fr%C3%A4lsarkransen
  Harry Månsus – grundare av Brommadialogen – http://www.brommadialogen.se/
  Tommy Hellsten – finlandssvensk teolog, terapeut och författare – http://www.tommyhellsten.com/
  Wilfrid Stinissen – karmelitbroder och författare –
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Wilfrid_Stinissen
  Olle Carlsson – präst i Allhelgonakyrkan –
  http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/existentiellt/kyrkan-som-vaxer-sa-att-det-knakar_231921.svd

  Dag Hammarskjöld – FN:s generalsekreterare 1953-1961 – http://sv.wikipedia.org/wiki/Dag_Hammarskj%C3%B6ld

 50. John Nilsson skriver:

  forts.

  Sekulära (mer eller mindre) forskare och föregångsmän:
  Charles Darwin – http://sv.wikipedia.org/wiki/Charles_Darwin
  Richard Dawkins – http://sv.wikipedia.org/wiki/Richard_Dawkins
  Erich Fromm – http://sv.wikipedia.org/wiki/Erich_Fromm
  Noam Chomsky – http://sv.wikipedia.org/wiki/Noam_Chomsky

  Författare och poeter:
  Hermann Hesse – http://sv.wikipedia.org/wiki/Hermann_Hesse
  Bruno K Öijer – http://vimeo.com/2409101
  http://www.youtube.com/watch?v=l7N3wA7ItKQ
  Tage Danielsson Och Hans Alfredsson – http://www.youtube.com/watch?v=1w0l9GNi0OU

 51. Gunnar (D.U.) skriver:

  Debatten om Paolo Roberto är intressant!
  Jag håller med JD #49…
  Är det bara en kille som hela sitt liv varit helylle, levt som perfekt samhällsmedborgare, haft en perfekt uppväxt, med bra betyg och som är rakt igenom god, som kan vara en förebild?

  Jag tror att för killar som är helt på kant med samhället, lever mer eller mindre i en våldskultur och/eller kriminell värld, så är det helt andra män som kan vara förebilder än för de killar som har ett ordnat liv i samklang med samhället!

  Ska vi då bara acceptera manliga förebilder för de unga killar som lyckats inordna sig på ett bra sätt i samhället?
  Eller ska vi tilllåta oss att kunna ha förebilder även för de unga killarna på glid, på kant med samhället eller fast i långvarig arbetslöshet?

  Winston Churchill som betydde så mycket för England var t.ex. ingen god samhällsmedborgare som ung!
  Lärarna på hans internatskola gav honom epitetet ”mycket stygg gosse” och han var redan som barn en självständig och upprorisk natur som vägrade inordna sig! Skulle då Winston Churchill aldrig tillåtits att komma upp och bli en förebild för hela England på sin tid? För att han var upprorisk som ung?
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Winston_Churchill

  Hur ska en man som alltid varit en alltigenom bra samhällsmedborgare, med bra uppväxt och bra skolbetyg kunna vara en förebild och inspirationskälla till en ung kille helt på glid i samhället, för att kunna ta tag i sig själv och ta sig ur sin situation? Går ju inte att relatera till en sådan man då…

  Tillåter vi bara allt igenom goda män som förebilder så tycker jag att vi samtidigt säger att vi fullständigt skiter i de killarna som är på glid i samhället!
  Ska du som ung kille ta dig ur en våldskultur behöver du sannolikt förebilder som du kan relatera till, förebilder som varit där och visar att det går ta sig ur det och mer komma in och leva på ett vettigare sätt i samhället.

  KRIS är ju en sådan organisation, som hjälper f.d kriminella att komma bort från kriminalitet. Och de har sin kred och trovärdighet just i att de själva gjort resan!
  Samma med drogföreläsningar på skolor – visar sig att det som själva varit där och vet vad det handlar om, samt tagit sig ur och ordnat upp sitt liv, är det som ungdomar verkligen tar intryck av!

  Jag föredrar en Paolo Roberto som får återfall i våldshandling kanske 1ggr/10år än en som lever i den världen konstant!
  Och hans attityd är kanske det pris han och omgivningen får betala, för att han skulle klara att ta sig dit han är idag.
  Det innebär inte att jag tycker det på något sätt är OK om han misshandlar någon eller att jag rakt igenom gillar hans attityd, men jag gillar att han gjort sin resa och rakryggat står för det!!!
  Därför tycker jag han kan vara en bra förbild för en del av våra unga killar!

 52. barfota skriver:

  @jD

  ”Paolo är en bra förebild för unga ligister som själva saknar mål i sina liv. Dessa ligister behöver en förebild som de kan relatera till för att själv få en vilja att förbättra sina liv och inte någon snubbe med Jesuskomplex som alltid har gjort rätt i sitt liv!”

  Men tanken med en bra förebild är väl att barnen INTE skall bli unga ligister i första hand. Som jag skrev innan så har Paolo inte blivit känd och börjat synas i i TV och media för att han varit skötsam, så vad Paolo egentligen talar om för barn och ungdomar är att beter du dig som ett svin så får du uppmärksamhet, blir känd och berömd.

  ”Vad han gjorde 1985 är idag bara positivt just därför att han har lyckats bra i sitt liv!”

  Var finner du det positiva i att han misshandlat människor, det kan ju till och med vara så att en skötsam människa sitter med men för livet på grund av Paolos beteende. Jag tycker vi kunde ha bättre förebilder för barn och ungdomar.

 53. barfota skriver:

  @Gunnar (D.U.)

  ”Är det bara en kille som hela sitt liv varit helylle, levt som perfekt samhällsmedborgare, haft en perfekt uppväxt, med bra betyg och som är rakt igenom god, som kan vara en förebild?”

  Givetvis inte, jag tror inte det finns en enda ”perfekt samhällsmedborgare” i hela Sveriges avlånga land men nog finns det dem som inte misshandlar och kanske tillfogar andra människor oåterkalleliga skador och som skulle kunna fylla rollen som förebilder bättre om de släppts fram i media och TV, men det verkar inte vara av intresse att göra så.

  ”Jag tror att för killar som är helt på kant med samhället, lever mer eller mindre i en våldskultur och/eller kriminell värld, så är det helt andra män som kan vara förebilder än för de killar som har ett ordnat liv i samklang med samhället!”

  Absolut, jag håller med till 100% om det men som sagt var vanliga, hederliga skötsamma verkar inte vara intressant för media och TV om de inte tillhör gruppen invandrare, HBTQ, kvinnor o.s.v. en helt vanlig man verkar inte kunna komma på tal.

  ”Ska vi då bara acceptera manliga förebilder för de unga killar som lyckats inordna sig på ett bra sätt i samhället?”

  Nej, men vi skall tillåta dem att komma fram i större utsträckning än rötäggen.

  ”Eller ska vi tilllåta oss att kunna ha förebilder även för de unga killarna på glid, på kant med samhället eller fast i långvarig arbetslöshet?”

  Absolut, det måste vi ha.

  ”Hur ska en man som alltid varit en alltigenom bra samhällsmedborgare, med bra uppväxt och bra skolbetyg kunna vara en förebild och inspirationskälla till en ung kille helt på glid i samhället, för att kunna ta tag i sig själv och ta sig ur sin situation? Går ju inte att relatera till en sådan man då…”

  Jag tror både du och JD missuppfattar mig. Jag menar att med bra förebilder (föräldrar t.ex.) så kanske man kan förebygga att unga killar kommer helt på glid i samhället för om de gör det så har har det redan brustit i föräldraskapet.

  ”Tillåter vi bara allt igenom goda män som förebilder så tycker jag att vi samtidigt säger att vi fullständigt skiter i de killarna som är på glid i samhället!”

  Åter igen, det skall finnas alla sorters förebilder men skitstövlarna ges mest utrymme i media.

  ”KRIS är ju en sådan organisation, som hjälper f.d kriminella att komma bort från kriminalitet. Och de har sin kred och trovärdighet just i att de själva gjort resan!
  Samma med drogföreläsningar på skolor – visar sig att det som själva varit där och vet vad det handlar om, samt tagit sig ur och ordnat upp sitt liv, är det som ungdomar verkligen tar intryck av!”

  Det är en helt annan femma, de har gjort resan, kan varna och upplysa. KRIS gör ett bra jobb men de jobbar i motvind om sådana som Paolo får uppmärksamhet och blir kändis på sina meriter. För det är väl pengar, berömmelse och uppmärksamhet många unga människor söker, eller?

  ”Jag föredrar en Paolo Roberto som får återfall i våldshandling kanske 1ggr/10år än en som lever i den världen konstant!”

  Jag föredrar en som inte tar sig rätten till återfall och aldrig har misshandlat någon, detta enda återfall kan leda till någon annans död eller invalidisering. Men, det kan ju alltid vara värre eller hur?

  ”Och hans attityd är kanske det pris han och omgivningen får betala, för att han skulle klara att ta sig dit han är idag.”

  Du menar att den skötsamma omgivningen måste vara beredda på att betala ett högt pris för att en skitstövel skall slå sig fram. Nä du, det köper jag inte, jag tycker inte det är OK att skötsamma människor skall komma i kläm för att en skitstövel skall agera ”förebild” så att ännu fler kan komma i kläm.

  ”Det innebär inte att jag tycker det på något sätt är OK om han misshandlar någon eller att jag rakt igenom gillar hans attityd, men jag gillar att han gjort sin resa och rakryggat står för det!!!
  Därför tycker jag han kan vara en bra förebild för en del av våra unga killar!”

  Det är väl just hans skitattityd som gör att han ”står” för det… verkar som om dåren tycker det är coolt och häftigt att ”ha varit” en värsting, så här i efterhand när han tjänat pengar och blivit kändis. Han kan säkert vara en bra förebild för de som redan sitter i fängelse, men måste vi verkligen gå den omvägen först, kan vi inte bara ha förebilder som gör att dessa ungdomar INTE hamnar i kriminalitet utan kanske ser andra värden än pengar, media, makt och kändisskap?

 54. Backlash skriver:

  Paulo Roberto är en förebild för dem som tror att våldsamma machomän är idealet.

  Han har inte nått framgång i sina yrken (dörrvakt, boxare, TV-programledare) TROTS sina grova ungdomssynder, utan TACK VARE sina ungdomssynder. Hade han inte misshandlat oskyldiga på gatan under 80-talet hade han aldrig blivit känd och aldrig fått något av de jobben han haft.

  Eller ja, hade han satsat på boxning och skitit i gatuslagsmålen hade han kanske lyckats ändå. Då hade han varit en förebild. Men inte nu. De brott han begick var alltför grova för att kunna förlåtas när man väljer förebilder. Han platsar på listan ungefär lika mycket som fänrik Flink.

 55. barfota skriver:

  @Backlash

  ”Eller ja, hade han satsat på boxning och skitit i gatuslagsmålen hade han kanske lyckats ändå. Då hade han varit en förebild. Men inte nu. ”

  Huvudet på spiken!

  Kommer osökt att tänka på att man frågade ungdomar i Sovjet (när det föll) vad de helst ville bli. Svaren var maffiaboss för killar och prostituerad för tjejer, man tog alltså efter rötäggen därför att det var rötäggen som tjänade pengarna.

  Tja, och det ser väl kanske ut som det gör i forna sovjet delvis p.g.a. dessa ”förträffliga” förebilder.

 56. JD skriver:

  @Backlash

  ”Han har inte nått framgång i sina yrken (dörrvakt, boxare, TV-programledare) TROTS sina grova ungdomssynder, utan TACK VARE sina ungdomssynder.”

  Nej nej nej… Det är inte alls tack vare hans ungdomssynder som han har nått framgång idag utan det är tack vare att han fick hjälp med att tro på sig själv och att ta sig ur dessa problem som han blev framgångsrik.

  Hade alla tänkt som dig Backlash så hade han förmodligen varit en misslyckad kåkfarare idag.

 57. barfota skriver:

  @JD

  ”Det är inte alls tack vare hans ungdomssynder som han har nått framgång idag utan det är tack vare att han fick hjälp med att tro på sig själv och att ta sig ur dessa problem som han blev framgångsrik.”

  haha… ja samma ”hjälp” att tro på sig själv som alla andra får eller hur. Vem fan hade uppmärksammat Paolo om han inte varit en värsting som skitstövel.

 58. barfota skriver:

  @JD
  Vilka av Paolos ”offer” är programledare, rika och kändisar?

 59. Backlash skriver:

  Ja, en vända på kåken är väl det som i en rättvis värld väntar grova våldsmän. Vilken påföljd fick Roberto?

 60. Fredrick skriver:

  Roger Waters – musiker, textförfattare och upphovsmannen till många av Pink Floyds album, tex. The Wall.

 61. peter skriver:

  Pelle! Bjud in Paolo Roberto till en intervju om den här bloggposten. :)

 62. JD skriver:

  @Barfota

  ”Vilka av Paolos “offer” är programledare, rika och kändisar?”

  ???
  Var det en fråga eller vad?
  Har det något alls med förebilder att göra?
  Ska jag tolka dig som att bara för att han misshandlade andra personer för 25 år sedan (varav de flesta själva sökt bråk och utmaning) inte själv kan vara en bra förebild idag!

  Skruvat resonemang Barfota…

  Jag har svårt att se någon skillnad i ert resonemang nu och radikalfeministers resonemang om att Män alltid är skyldiga och aldrig kan rentvås.

 63. barfota skriver:

  @JD
  Du skriver här #58

  ”Det är inte alls tack vare hans ungdomssynder som han har nått framgång idag utan det är tack vare att han fick hjälp med att tro på sig själv och att ta sig ur dessa problem som han blev framgångsrik.”

  Ja och då undrar jag naturligtvis hur många av hans ”offer” som har fått samma hjälp med att ”tro på sig själv” kunna göra sig en karriär, bli kändisar och programledare.

  ”Ska jag tolka dig som att bara för att han misshandlade andra personer för 25 år sedan (varav de flesta själva sökt bråk och utmaning) inte själv kan vara en bra förebild idag!”

  ”varav de flesta själva sökt bråk och utmaning”
  Vad är det för skitsnack, var får du det ifrån.
  Själv har jag en vuxen som som råkat ut för ett svin och sluggo, vad man normalt brukar kalla för oprovocerat våld. Min som fick käken avsparkad på 3 ställen för att en ”idol/förebild” enl. dig hoppade upp bakifrån och sparkade honom i huvudet.
  Förövaren gick fri, min som förlorade en massa pengar på sjukskrivning, läkarbesök m.m. och fick naturligtvis ingen ersättning någonstans ifrån. Vad han däremot fick är mer eller mindre ständig huvudvärk. Lägg märke till att min som inte ens sett eller tilltalat ”idolen/förebilden”, var nykter och stod i lugn och ro och pratade med sina kompisar. Män är inte skyldiga till något men kriminella och våldtäktsmän är skyldiga till de brott de själva begår och betraktas inte i mina ögon som bra förebilder för någon. Visst skall den som har begått ett brott och tagit sitt straff betraktas som rentvådd, men hur gör vi med brottsoffren? Hur slipper min som och alla andra ifrån sina fysiska och psykiska men, vad får dom för stöd, hjälp att bli smärtfria och framgångsrika?

  Jag förstår att du tycker det är skruvat men jag står alltid på offrets sida, så skruvad är jag! Hur skruvad är du?

  Jag tycker vi släpper den här tråden nu, det enda vi kan komma överens om är att vi helt enkelt inte är överens i frågan om vad som är eller inte är en bra förebild för barn och ungdomar.

 64. Backlash skriver:

  Jag minns att jag blev skitförbannad första gången Roberto blev programledare. Jag tänkte ‘WTF, den idioten ska sitta inspärrad bland de andra våldsmännen, vafan gör han i TV, som om allt vore förlåtet?’

 65. Nils Jungenäs skriver:

  JD #49 & Gunnar #53

  Jag håller med fullständigt!

  Jag blir faktiskt beklämd och förvånad av den lite trångsynta och dömande attityden från några av de andra debattörerna. Personer som jag brukar sympatisera med i andra frågor.

  Det centrala i diskussio är vad man lägger i begreppet ”förebild”.

  ”Föredöme” & ”idol” är två andra ord…

 66. Ulf Andersson skriver:

  @ Backlash
  ”Jag minns att jag blev skitförbannad första gången Roberto blev programledare. Jag tänkte ‘WTF, den idioten ska sitta inspärrad bland de andra våldsmännen, vafan gör han i TV, som om allt vore förlåtet?’”

  Två saker som är utmärkande för majoriteten svenskar:
  1. Knyta näven i fickan
  2. Förlåta vad som helst i stort sett
  (möjligtvis för att lång tid har förflutit)

 67. Jax skriver:

  Pappor är alla barn och ungdomars viktigaste förebilder. Var och en gör så gott han kan, en del kanske tillochmed kan tyckas ha ”misslyckats”, men de är ändå sina söners största, manliga förebild.

  Varje man gör så gott han kan och befinner sig på den plats och nivå där han just nu kan vara. Det duger. Varje man är en förebild för unga pojkar och män.

  Ingen kan vara den ”perfekta” förebilden. Men vi alla män kan tillsammans vara förebilder för något var som vi är bra på. Paulo Roberto är en utmärkt förebild för hur han hanterar sitt liv, liksom Markus Birro som nu öppet gör sin resa i sig själv.

  Vi män är bra som vi är. Vi behöver inte förändra oss för att duga.

 68. Nils Jungenäs skriver:

  Ulf #68

  Båda punkterna tror jag iofs kan härledas till ”konflikträdsla”, vilket verkligen är utmärkande för svenskar. På det sättet är vi verkligen bra på att bejaka vår kvinnliga sida. Det finns nog inga som pratar om varandra istället för med varandra, som vi svenskar. Missförstånd (och följdaktligen även konflikter) uppstår därför att man inte vågar fråga och ifrågasätta, säga till och säga ifrån.
  Att glömma och överse med illgärningar är fel, precis som att kategoriskt fördöma. Däremot är det inte fel att förstå och förlåta. Det har inget med feghet eller rädsla att göra. Det kräver styrka.

 69. JD skriver:

  @Nils Jungenäs

  Jag är också förvånad och nästan chockad över den illvilja och det fördömande som riktas mot Paulo. Ungefär som att han vore samma person idag som han var för 20-30 år sedan.
  Men det är väl bara att skriva under på deras egen övertygelse då att även män ska fördömas för att kvinnor behandlades illa förr i tiden på olika sätt.

  Dumheter helt enkelt!

 70. JD skriver:

  I bibeln står det någonting så här:

  Att någon som varit god omvänds till att bli ond har människor lätt att förstå.
  Att någon som varit ond omvänds till att bli god kan vissa människor aldrig förstå!

  eller var det kanske så här?

  Det är lättare att förstå att en god människa kan bli ond
  än att en ond människa kan bli god.

 71. Patrik skriver:

  Dan Millman är en värd att nämnas

 72. Jenny Kristiansson skriver:

  Överlag är svenska män bra förebilder för alla. Vi borde exportera den svenska-mannen-modellen till så många andra länder som möjligt. Det borde finnas utbytesprogram där svenska män lärde till exempel pakistanska män hur man navigerar en barnvagn i tät rusningstrafik ;-)

  Skämt åsido så menar jag faktiskt allvar.

Google