Teckningar om jämställdhet

23 november 2011, av Pelle Billing

Hannah Lemoine har påbörjat ett projekt där hon tecknar händelser i feministers respektive mansrättsaktivisters/jämställdisters liv. Det kan vara alltifrån ”det stora uppvaknandet” till en så kallad WTF-händelse:

Om det känns för stort och besvärligt med “Ooo ert medvetna uppvaknande” har jag den nya titeln WTF!? som ni kan tänka på. Har ni något What The Fuck-moment som illustrerar det som fått er att reagera och börja intressera er för jämställdhet? Skicka in den!

Det senaste inlägget är en rolig WTF-anekdot från en jämställdist – som man kan gissa ledde till nya tankegångar om jämställdhet. Tidigare har det blivit läsvärda WTF-händelser från feministen Marielle och från Hannah själv.

Ta chansen att skicka in något du med! Endast genom att leverera material till Hannah kan vi få jämvikt i antalet teckningar!


 

17 kommentarer på “Teckningar om jämställdhet”

 1. Trött skriver:

  Här kommer WTF-anekdoter som ledde till det stora uppvaknandet

  Jag: OK, så vi separerar då. Hur gör vi med barnet. Vi delar 50/50 antar jag.
  Exet: Nej,
  Jag: Vad menar du? Varför då?
  Exet: Ett barn ska vara med sin mamma. Det fattar du väl. Du verkar ju obildad.
  Jag: WTF!

  Samtal till försäkringskassan
  Jag: Hej jag och min exsambo har separerat och har delat boende om barnet med 50 procent var. Jag skulle vilja dela barnbidraget
  Kassan: Ni måste fylla i blanketten om delat barnbidrat.
  Jag: Jo men mitt ex vill inte dela barnbidraget. Så jag vill begära att hälften går till mig. Kan jag skicka in en ansökan utan mammans påskrift så att ni kan utreda saken.
  Kassan. Det går inte om inte mamman skriver på ansökan. Du kan däremot begära hela barnbidraget.
  Jag: WTF!

  Samtal till kommunen:
  Jag: Hej, jag skulle vilja anmäla att betala halva dagisavgiften eftersom sonen bor halva tiden hos mig.
  Kommunen: Det kan du inte, det styrs automatiskt efter folkbokföringen.
  Jag: Jo men det är problemet efersom mitt ex vägrar att skriva sig där hon faktiskt bor.
  Kommunen: Men så är det, du får be henne skriva sig där hon bor. Du vet enligt lagen måste man vara skriven där man bor.
  Jag: Jag vet men hon lyssnar varken på mig, familjerätten eller advokat.
  Kommunen: Tyvärr, folkbokföringen styr
  Jag: WTF!

  På familjerätten 1
  Jag: Kan du skriva dig där du bor. Så att jag får betala halva dagisavgiften.
  Exet: Nej, jag betalar gärna det.
  Jag: Men enligt lagen så måste du skriva dig där du faktiskt bor.
  Socionomen: I Sverige behöver man inte vara skriven någonstans.
  Jag: Vad menar du? Tycker du inte mitt ex ska skriva sig där hon faktiskt bor?
  Socionomen: Jag menar ingenting. I Sverige behöver man inte vara skriven någonstans
  Jag: WTF!

  Samtal till Skatteverket

  Jag: Hej mitt ex står skriven hos mig trots att hon flyttade för ett år sedan.
  Verket: Det får man inte enligt lag. Be henne skriva sig där hon bor.
  Jag: Jag har gjort det.
  Verket: Du får nog be henne igen.
  Jag: Men jag har gjort det många gånger. Jag har tagit upp det på familjerätten och hos en bodelare utsedd av tingsrätten.
  Verket: Vad säger familjerätten då?
  Jag: Att i Sverige behöver man inte vara skriven någonstans
  Verket:??? Men det stämmer inte. Enligt lagen måste man vara skriven där man bor!
  Jag: Jag vet, jag har läst lagen. WTF!

  Samtal 2 på familjerätten:

  Jag: Kan vi dela barnbidraget eftersom sonen bor lika mycket hos oss. För mig är det viktigt för att jag ska känna mig som en förälder att jag får betala halva dagisavgiften och att vi delar barnbidraget. Att jag får ta mitt ansvar.
  Exet: Om du skriver sonen hos mig så kan vi dela barnbidraget.
  Jag: Men det vill inte jag eftersom du inte har ordning på din ekonomi, kronofogden, post osv. Jag har med mig ansökan om delat barnbidrag, kan du skriva på.
  Exet: Nej
  Socionom:?
  Jag: WTF!

 2. TPH91 skriver:

  Vilken skillnad det är på Trötts ovanstående anekdoter och det patetiska gnället på sidan som Pelle länkar till… å ena sidan lagligt sanktionerad diskriminering och oblygt utnyttjande med myndigheternas goda minne, å andra sidan ”jag blev inte uppmärksammad på dagis, buhuhu…”

  Sverige i ett nötskal.

 3. Egon skriver:

  Hos socialtjänsten:
  Socionom: Då har vi klargjort vem som är pappan då. Nu ska mamman få bestämma om pappan ska ha del i vårdnaden av barnet eller om du ska ha vårdnaden själv.
  Mamman: Ha hela vårdnaden själv.
  Pappan: Men om jag vill ha vårdnad om mitt barn då och ta min del av ansvaret?
  Socionom: Det bestämmer mamman.
  Pappan: Men om pappan ändå vill att båda ska ha vårdnad?
  Socionom: Då får du gå till tingsrätten.
  Pappan: WTF!

 4. Jax skriver:

  Pelle, känner du till denna dam? Har hon ett ärligt syfte? Hennes presentation får inte mig att lita på henne och jag har ingen lust att ge min livsberättelse till någon som är ute efter att dra den i smutsen.

 5. Pelle Billing skriver:

  Jax,

  Jag har träffat henne och jag är övertygad om att hennes syfte är ärligt.

 6. Trött skriver:

  @Egon,

  Kan tänka mig att det låter så här om 15 år:

  Barnet: Morsan!….WTF!

  Stå på dig Egon

 7. Egon skriver:

  Har förresten en till.

  Samtal med Försäkringskassan efter 1,5 timmes telefonkö.
  Handläggare: Ärendet?
  Jag: Skulle vilja ta ut föräldrapenning. Vill vara med mitt barn. Vill samtidigt inte vara en av de pappor som pressen skäller på för att inte ta ut halva föräldrapenningen.
  Handläggaren: Då måste du ha vårdnad om ditt barn.
  Jag: Har ingen vårdnad för min sambo vill ha ensam vårdnad och jag vill inte dra henne inför tingsrätten, vilket är enda alternativet.
  Handläggaren: Du kan be din sambo dela med sig av sina föräldradagar.
  Jag: Om hon inte vill det heller då?
  Handläggaren: Då får du inga föräldradagar.
  Jag: WTF!

  @Trött: Detsamma! Jag hör förresten till de pappor som har kämpat mot matriarkatet och slutligen vunnit några av de rättigheter som mammor har i lagstiftningen från barnets födsel. Hade gärna sluppit den kampen och gett mina barn den åtgångna energin istället.

 8. Anonym skriver:

  @Egon,

  Är det något jag missat. Vårdnaden – kommer inte detta automatisk med faderskap? Är det så att om man inte är sambo så måste mamman samtycka till delad vårdnad?

  WTF!

  Om det stämmer att modern kan motarbeta pappan att få vårdnaden så måste jag säga att detta är det mest allvarliga jag någonsin hört kring vårdnadsfrågor. Att inte ha bestämmanderätt över sitt eget barn är ju i så fall ett fruktansvärt övergrepp mot både pappa och barn. Att det finns omständigheter som gör att en förälder förlorar vårdnaden kan jag helt acceptera, men bara godtyckligt. WTF!

  Om inga konstigheter i övrigt föreligger anser jag att du bör gå till tingsrätt. Jag anser att ditt barn inte ska behöva växa upp med en mamma som tror sig ha rätten att bestämma själv över ert gemensamma barn samt sätta sig över din vilja. Om du har skött dig i övrigt så tror jag inte du har något att förlora.

  Är det ok om Pelle förmedlar din e-post till mig? Ifall du vill så klart

 9. Mia. skriver:

  Mitt WTF-moment kom när jag insåg att feminism kommit att likna Orwells Djurfarmen.

  ”Alla djur är jämlika, men somliga djur är mer jämlika än andra”.

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Djurfarmen

  All makt kan missbrukas, även kvinnomakt som en klok kvinna sa i ett radioprogram (om just pappors rättslöshet som förälder).

 10. Mia. skriver:

  Anonym

  ”Är det så att om man inte är sambo så måste mamman samtycka till delad vårdnad?”

  Det är värre än så. Även när man är sambo så måste mamman samtycka till gemensam vårdnad.

 11. Anonym skriver:

  @Mia

  WTF! Men att fastställa faderskap och att dela vårdnad är alltså två olika saker?

  Alltså! Nu fick ni uppleva dagens WTF för mig direkt här på nätet. Jag är helt stum. Hoppas ni som läser denna blogg inser vad det innebär att inte ha vårdnad om sitt barn. Man får inte bestämma ngn ting!

  Att ta vårdnaden från en förälder är ingen liten sak. Att detta är upp till mamman är helt otroligt! Jag kan inte se vad denna lag ska vara bra för. Betänk att det finns psykiskt sjuka, missbrukare osv som kanske inte alltid ”ser till barnens bästa”.

  @Egon. Anonym=Trött i denna tråd so far. Jag skulle gärna ha kontakt. Jag har oxå kämpat.

 12. Backlash skriver:

  Jag upplevde ett omvänt WTF när polisen påstod att jag var ensam vårdnadshavare för vår halvårsgamla son (tredje barnet), i samband med att vi sökte pass åt honom. De var inte alls intresserade av mammans underskrift, trots att hon stod bredvid. Hon var dessutom mammaledig på heltid då och fick barnbidraget i sitt namn, så det var nog bara i det register polisen använde som det blivit fel. Vi ringde skatteverket och rättade till felet kort därefter.

  Man kan ju bara föreställa sig hur ett sånt myndighetsmisstag kan missbrukas om föräldrarna blir osams.

 13. Egon skriver:

  @Trött/Anonym

  Nej, soc och FK handlade helt enligt reglementet. Det är precis som Mia skriver. Faderskapserkännande berättigar inte till vårdnad eller föräldrapenning ens om man är sambo med mamman.

  Ur Föräldrabalken 6 Kap 3 §:

  ”Barnet står från födelsen under vårdnad av båda föräldrarna, om dessa är gifta med varandra, och i annat fall av modern ensam”.

  Hårt WTF-uppvaknande, men på sätt och vis välbehövligt.

 14. Egon skriver:

  @Trött/Anonym igen,

  Jag uppskattar stödet. Men det går bra för min och mina barns del, till stor del på grund av udda förutsättningar. Jag har gått från att kalla mig pro-feminist till att avsky feminismen som den värsta av alla ideologier. Fråga mig varför och du öppnar en Pandora-ask som dels riskerar att undergräva mina udda förutsättningar och dels riskerar att ge dig svåra mardrömmar. Jag är medveten om att det skulle kunna hjälpa andra om jag bröt min anonymitet, men det kan tyvärr minst lika gärna äventyra mina barns framtid.

  Så tack igen för stödet och tack till Pelle och alla andra som har en såpass säker plattform i privatlivet att ni kan gå ut med era namn. Hälsningar Egon.

 15. Pelle Billing skriver:

  ”Så tack igen för stödet och tack till Pelle och alla andra som har en såpass säker plattform i privatlivet att ni kan gå ut med era namn. ”

  Tack!

  Det är lättare för vissa att gå ut med sitt namn, än för andra. För många är det omöjligt, då man har barn och inte vill förlora jobbet, osv. Men det är inte gratis för någon. Priset är att folk försöker svartmåla ens namn på massa olika sätt, samt att det innebär utebliven inkomst alla timmar man bloggar. Så tack till er som donerar, det är viktigt både ekonomiskt och för moralen :)

 16. JockeVXO skriver:

  Har aldrig varit vänligt inställd till feminism eller annan gynocentrism, så jag har inget stort WTF-uppvaknande.

  Men en sak som jag kan ta upp som fick mig att bli stenhårt mot feminism, då jag insåg att all deras propaganda var lögner, var när jag fick reda på att under hela min uppväxt hade man ljugit för mig vad gällde en av feminismens ständigt återkommande självexistensberättigande punkter: Rösträtten.
  Nu vägrar jag kategoriskt att tro på något en feminist säger såvida han/hon inte är beredd att backa upp det med bevis från ickefeministiska källor.

 17. Egon skriver:

  @Pelle: Bra poäng att lyfta fram i det här sammanhanget!

  Mias parallell med Orwells Djurfarmen var förresten väldigt tänkvärd.

Google