SCUM having fun

14 november 2011, av Pelle Billing

För närvarande går debattvågorna höga om den SCUM-föreställning i Stockholm som sätts upp på Turteatern. Kritiken handlar framför allt om att de vill sälja föreställningen till gymnasieungdomar.

Det är dock inte första gången SCUM sätts upp i Sverige, utan som man kan läsa på denna hemsida har det gjorts tidigare:

SCUM GBG består av en grupp säkra, frifräsande, coola, oberoende kvinno-kvinnor. Gruppen bildades under dramatikstudier vid Göteborgs Universitet. Föreställningen SCUM blev gruppens slutprojekt och spelades för första gången i juni 2009.

Man har även lagt upp en liten trailer, eller vad man ska kalla det. Den är bara en dryg minut lång och jag rekommenderar att du ser hela:

Vi har yttrandefrihet i Sverige och det konstnärliga skapande är också fritt. Något annat är inte acceptabelt i en modern demokrati.

Dock frågar jag mig vad det är för strömningar i samhället och kulturen som gör att dessa dramatikstuderande kvinnor dras till just en sådan här typ av produktion?

Kvinnornas världsbild beskrivs på följande vis, av dem själva:

Vårt konstverk är en presentation av en text som kommer få dig att tänka klart. Allt du trodde du visste innan var bara lögner och propaganda.

Kanske är det bara jag som har svårt att förstå kopplingen mellan denna världsbild och videoklippet ovan.

Tipstack: Går till Albin!

 

39 kommentarer på “SCUM having fun”

 1. Meds skriver:

  Feminism. 2011. I Sverige.

 2. Matte Matik skriver:

  Vilka tokiga tjejer! Tihi!!!

 3. Mörker skriver:

  Vi har yttrandefrihet, ja. Annars hade sådan där dans varit förbjuden.

  Om Sverige nu också kunde bli en fungerande demokrati (dvs majoritetsstyre) och rättsstat (dvs icke-åtskiljande).

 4. AV skriver:

  Det förekommer ju grövre scener där män mördar kvinnor, ganska frekvent inom filmindustrin. Går säkert att hitta en liknande scen när män skjuter oskyldiga kvinnor och slickar i sig blodet.

  Temat är: Ond man hotar att döda/dödar kvinna. Kvinna skriker hjälplöst. Hjälte kommer in på scenen och straffar ond man och ev räddar kvinna om hon lever. Det är aldrig någon tvekan om var sympatierna ligger. Den onda mannen förtjänar att dö och kvinnan är värd all skydd.

  Problemet är att de sätter sig i den onde mannens roll och därmed förväntar sig att vi män ska se hur fel vi har som (passivt) stödjer våld mot kvinnor. Men det gör vi inte. De är nu i rollen som aldrig får sympatier, som bara är ond och behöver utplånas. Skulle de verkligen vänt på begreppen skulle Dirty Henrietta dykt upp med sin magnum 44 och skjutit ner tjejerna. Slut, make my day!

  Det är bara när förövaren är en kvinna som man söker förklaringar och ursäkter. Sorry tjejer, om ni vill iträda rollen som klassisk manlig skurk får ni också manlig skurks betalning: inga sympatier, inga förklaringar, inga ursäkter, ingen nåd. Bara en kula! Det ni egentligen problematiserar är om man alltid ska se kvinnor som värnlösa offer och aldrig gärningspersoner. Inte om män som grupp tycker det är ok att förtrycka kvinnor. Ni hade redan sympatierna i den klassiska rollen, ni kunde få sympatierna i hjälterollen, men i skurkrollen visar ni bara att även kvinnor kan vara svin. Inte riktigt vad ni tänkt er?

  Skulle scenen verkligen vara SCUM style skulle först ett gäng män mörda en oskyldig flicka och slicka i sig blodet. Beviset att män är svin. Sen skulle en kvinnlig hämnare dyka upp och skjuta ner männen, för att sedan fortsätta utgallringen av alla män som samlats, you’re just the same. Pang pang. Problemet är att då skulle sympatierna som just erhållits försvinna.

 5. JD skriver:

  @AV

  Filmklippet har ingenting att göra med filmindustrin eller andra filmscener.
  Filmklippet är en sjuk tillspetsning som får MBX polisanmälda tillspetsning i debatten att blekna i jämförelse.

  Turteaterns filmklipp bör ses ur ett rent politiskt perspektiv där feminismen har gått långt utöver vad som kan anses vara acceptabelt!
  Hur vet vi att inte filmen är autentisk?

  Sjuka djävlar!

 6. Backlash skriver:

  Dom har tittat för mycket på ‘the brain bug’ i Starship Troopers

 7. krakel skriver:

  ”Hur vet vi att inte filmen är autentisk?” – Okej att man är upprörd, men tagga ned lite ;-)

  Det här får mig att tänka på vad som skrevs om för en stund sedan om att extremismen minskar, jag tänkte då och det syns ännu tydligare nu att extremism och hatbrott inom feminism- och sexualvänstern kommer öka när hatretoriken gradvis ökar. Inte minst eftersom idén om offer/maktlöshet är så stark där så betyder det att de inte ser vilka medel de angriper sin ”fiende” med. När ”fienden” dessutom är osynlig/icke-existerande och de blir ivrigt påhejade av en stor grupp ”feministiska riddare” som med sin påstådda självpiskan om hur hemskt deras eget/mäns beteende är (och hur detta gäller för alla män) så kommer de heller inte möta något reality check före något går riktigt illa.

  http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/trender/extremismens-lockelse-minskar_6187551.svd

 8. krakel skriver:

  Feminismen är intressant också just för att den så extremt tydligt förklarar att en individs personliga problem är skapade av en manlig struktur. Detta såg vi tydligt i något utsago om SCUM-föreställningen där det glatt konstaterades att alla problem har blivit skapta av män. Det är klart många unga vilsna tjejer faller för de här orden börjar se världen genom dessa perspektiven. Max Wolf Valerio, personen som bytte kön från kvinna till man och upptäckte att feminismen inte stämde har ett mycket intressant citat om detta:

  ”I think my perspective was a bit constrained anyway from being a lesbian all those years. I have had to re-examine many of my feminist beliefs and attitudes anyway, even if I was not entirely cloistered within the dyke perspective. Some of these attitudes no longer fit my male life, and I find them to be restricting. More importantly, I also have come to see that certain of these ideas were just wrong-headed, even if they served a purpose for me then. I mean, some of the anti-male attitudes, and anti-het attitudes that I absorbed. These attitudes and ideas not only do not serve my present life, they are not rooted in truth. I think I was often coming from a place of defensiveness, and I have learned, and am learning, to drop that.”
  http://www.myhusbandbetty.com/2006/11/29/five-questions-with-max-wolf-valerio/

 9. Koo skriver:

  Man skall heller inte glömma att Sveriges kanske genom tiderna allra största film- och boksuccé, Millenium – i grund och botten är en radikalfeministisk propagandatext, helt i linje med Solanas världsbild. Här får hatet och våldet sitt dramaturgiska rättfärdigande i Lisbeth Salander. Författaren Stieg Larsson var djupt influerad av (och personlig vän med) Eva Lundgren, översteprästinna i den svenska radikalfeministiska akademikereliten (professor i Uppsala och hjärnan bakom ”Slagen dam”).

 10. Hamstrn skriver:

  Demokratin ska fungerande skyddande för både minoritetsgrupper och majoritetsgrupper. Tyvärr fungerar det inte i Sverige… :(

 11. Mörker skriver:

  Endast ett system som inte tål kritik kan uppfinna och använda ett ord som ”rättshaverist” för att beskriva rättskämpar. Alla som använder det ordet är mot demokrati och rättssäkerhet.

  Media bryr sig bara om rättssäkerhet för sina egna kollegor. Alla oskyldiga som inte har presslägg får ruttna bort i tysthet.

 12. Nils Jungenäs skriver:

  Mörker #13

  Det ligger nå’t i det du säger.
  De etablerade massmedierna skriver tex om näthatet. Vad är ”näthat” för något? Vad är det man kallar för näthat? Vilka är det man vill demonisera med det uttrycket?

 13. ConZor skriver:

  Har rapporterat klippet för den promotar hat och våld baserat på kön. Desto fler som gör det desto större chans att den spärras. Så här skrev jag i min rapportering:

  This Video glorify murder of men just because they are men. The creatort behind this video is called SCUMGoteborg. SCUM stands for Society for cutting up men. And SCUM is refering to the hate filled book SCUM Manifesto by Valerie Solanas. A video that glorifys cold blooded murder of Blacks, Jews, Muslims and other ethnic backgrounds and sexual orientation would not be allowed on here why should a video glorifying cold blooded murder of men be accepted?

 14. Runar skriver:

  Det beste ville vel vært om ekstremfeministene samlet troppene,bevæpnet og angrep slik jeg leste en svensk feministblogger fantasere om,det kanskje kunne være en løsning.
  De ville rukket å skyte noen uskyldige menn slik at resten av oss kunne lagt ridderligheten til side og handlet slik menn gjør når de er under angrep.
  Da ville de fått føle menns virkelige makt,den de prater så mye om at de er underlagt, og returen til ”patriarkatet” ville vært garantert. De vet ikke hva de snakker om.

  Nei, fantasier til side,videoklippet ovenfor blir kvalmt i den kontekst det er satt i, forøvrig om jeg ikke visste hva SCUM var og betød, så virker det som ett umodent tenåringsprosjekt,rent patetisk, meningsløst.

  Hjernevaskede unge jenter tenker jeg….

 15. Ulf Andersson skriver:

  @ ConZor
  http://www.pellebilling.se/2011/11/scum-having-fun/#comment-41842

  Du äger fett!
  Jag håller med dig. Samtidigt undrar jag om det inte kan vara bra
  att det finns utmärkta exempel på hur utflippad feminismen
  och dess uttolkare och anhängare är, så att allmänheten
  ser att vi har belägg för vår kritik.

 16. [...] har fått bloggare och andra skribenter att opponera sig, bland dom Trollan, Genusnytt, Pelle Billing, Maukonen, Access, Motpol och Matte Matik. Moderatmännen utlyste [...]

 17. leifer skriver:

  Man kan väl notera att det sitter en vit medelålders heterosexuell man i brassestolen. Dom är det ju skottpengar på idag. Allt annat hade varit omöjligt. Ex en vit man i rullstol. En svart man i brassestolen. En kvinna i brassestolen, medan män gör ringdans och skrattar efter att ha skjutit henne i huvudet flera gånger. Vem vill ha en ful övre medelålders kvinna ändå typ, dom är ju inte ens fertila.

 18. Törnros skriver:

  leifer: ”Vem vill ha en ful övre medelålders kvinna ändå typ, dom är ju inte ens fertila.”

  *asgarv* Du är obetalbar hälsar en riktig puma. Vad får dig att tro att fula tanten vill ha dig?

 19. Access skriver:

  @ leifer
  Det är svårt att se om mannen på stolen är hetris eller inte. Kan lika väl vara bög. Bögar är ju också män – och därmed lika avrättningsbara.

 20. leifer skriver:

  Törnrosa,

  Pumor funkar! Men menar du ful som i utseende, eller beteende? Har inget emot fula tanter heller… ;)

 21. leifer skriver:

  Access

  Nej, feminismen är kluven när det gäller bögar och ser dom ofta som allierade mot ”patriarkatet”. En SCUM video skulle aldrig välja en bög som offer. Dom vill ju ha själva symbolen för den patriarkaliska makten! Och det är den vita mannen, konstigt nog egentligen när man t.ex. tänker på att många invandrarkulturer i Sverige är mycket mer patriarkaliska. Och att såna patriarkat dessutom upprätthålls av kvinnor (på flera nivåer), kanske till och med är kvinnor huvudorsaken till det! Rimligen borde dom ju då skjuta även en kvinna som upprätthåller eller svansar med i patriarkatet.

  Nu är ju de flesta radikala feminister långt till vänster, och den ideologin tar faktiskt ofta överhand framför feminismen, intressant nog. Då delar man in människor i grupper där s.k. svaga grupper är offer. Till och med kriminella män är offer. Kvar finns då bara vita laglydiga heterosexuella män, det är dom som ska krossas alltså.

 22. Nils D skriver:

  Feminister/feminismen lever med föreställningen om att kvinnor är så extremt utsatta och att kvinnors lidande är så stort. Och att det är någon som har tänkt ut att det ska vara på det viset.
  Brudarna i filmklippet agerar som om deras mord rättfärdigas av tidigare orättfärdigheter som har gjorts mot kvinnor.

  Jag tror att en fruktbar strategi för jämställdismen är, att försöka få feminister att komma ur denna villfarelse.

 23. Patrik skriver:

  Kul att va förälder till de här kvinnorna. Snacka om fail.

 24. JockeH skriver:

  Sådär, nu är klippet flaggat för hat och uppmaning till våld pga könsidentitet..!

  Kan även passa på att lägga upp en tes om vad argumentationsfel är när jag liks ändå är igång.

  När man gör sig skyldig till argumentationsfel, brukar det annars vara en signal för att man resonerat fel någonstans, och att man behöver gå tillbaka och ändra i resonemangskedjan. Det betyder inte att man måste tycka att si och så är rätt eller fel, bara att det behöver försvaras med ett giltigt argument.

 25. Kratch skriver:

  The SCUM manifesto, clearly where these girls are getting their influence from, is hateful literature promoting the gendercide of males…
  http://en.wikipedia.org/wiki/SCUM_Manifesto

  It is nothing short of hate speech, and should not be celebrated. It is so bad that even most feminists (including many of the radical feminists) try and distance themselves from it.

 26. Ulf Andersson skriver:

  Men´s Activism
  Sweden: ”SCUM having fun!” – by depicting the murder of a man
  because he is a man
  http://news.mensactivism.org/node/17551

 27. Patrik skriver:

  Matte Matik
  Ja Tihi är vad man förväntas reagera med.
  Fan illamåendet går inte över.
  Får inte ihop det. Jovisstja könsmaktsordning var det.
  Då så. Får väl ta och inspirera dottern med det här ikväll då efter skolan.
  De dolda strukturerna i skolan lär förhindra att hon får ta del av konsten och bli befriad. Sen kan jag kasta mig ner från fjärde våningen medan hon filmar med mobilen. Äntligen kan hon så se klart och en biologisk olycka har tagit ansvar för sin arvsynd.

 28. [...] Valerie Solanas manshat är en humoristisk ironi, en satir. Ingen ting som man ska ta på allvar. Våld mot män är roligt, enligt [...]

 29. Rick skriver:

  As far as I can tell, all those in the video are ethnic Swedes. The murdered man could, however, also be a Turkish immigrant. I have lived in Turkey, and have seen some Turks with lighter complexions than many Swedes.

  The author claims that there is freedom of speech in Sweden. Really? If there is freedom of speech, then it would be OK to retitle this video clip ”Ethnic Swedes Kill a Muslim Immigrant” The part of the video that says ”do your part SCUM” could be changed to ”do your part National Socialist Worker’s Party”

  We could do that in America and it would be legal, although offensive. Would it be legal in Sweden? If you have freedom of speech in Sweden it would be.

 30. leifer skriver:

  Rick

  SCUM may very well want to kill all muslims male as well. But we do not have that kind of freedom of speech i Sweden, it is called ”hets mot folkgrupp”.

  ”folkgrupp” can be homosexuals, immigrants and so forth.
  Also the socialists do not want to be mean to so called weak groups. So the only group left to hate, is white ordinary males. Rember also that men in Sweden are considerated to be best in the world, when it comes to treating women as equals and doing stuff that in other part of the world is considered womens work. Still the impression is that the feministis in Sweden hates the ordinary Swedish men here most of all, a real paradox.

 31. KMFDM skriver:

  I find it ironic when feminists complain about sexism and misogyny because they’re the biggest man-haters.

 32. Len Firewood skriver:

  KMFDM said
  ”I find it ironic When Feminists complain about sexism and misogyny Because they’re The Biggest man-haters.”
  I totally agree – that the current orthodoxy allows such hate (misandry) against men as a class says a lot about the heights of hypocrisy and corruption of both feminism AND the orthodoxy it has hopelessly infected. In short the current orthodoxy needs to be destroyed root and branch. Hows that for hate speech? ;)

 33. This is hate speech!

  ” In Arizona, any speech that threatens violence or physical harm to specific persons or groups may constitute a crime.”

  http://www.asu.edu/police/PDFs/Campus_Security_Policy_edited.pdf

  I guess in your country it’s different. Glad i’m not in your country.

 34. On this page an article covering this psychotic break SCUM and it’s ”theatrical” inflammation.

  http://translate.google.com/translate?sl=sv&tl=en&js=n&prev=_t&hl=sv&ie=UTF-8&layout=2&eotf=1&u=http%3A%2F%2Fturteatern.se%2Fscum-manifestet-skolforestallning%2F

  An aficionado of SCUM states:

  ”We think the text is funny, sharp, provocative, imaginative and liberating. It is a reaction to centuries of oppression of women. There is no equivalent. She draws his conclusions so far that men no longer have any raison d’etre.”

  The cultural celebration of a mass murderer of men, isn’t ”provocative”.

  It’s homicidal.

 35. ” Also That but in Sweden are considerated to Be Best in the world, When it Comes To Treating women as equals and doing stuff That the other part of the world is Considered women’s work. Still the impression Is that the feminist in Sweden Hates the ordinary Swedish but here most of all, a real paradox.”

  No my friend it is not a paradox. Well it may be a paradox, but it’s not a contradiction. Women are actually the source of the violence in society. Men are possessed by the power of the female psyche. Her animus, which is what causes men’s majority of violence, and is why most of that violence is men against other men.

  The animus is a false masculine/feminine force that is intrinsic to the feminine. It happens when the feminine after taking in the male seed, sees herself equal if not superior to the male, then therefore she takes his proper position. However she is not imitating him when she is a homicidal maniac. It’s the reverse. The male is actually possessed by the female psyche’s animus which causes his violence.

  This is why older gender roles keep women ”well disposed” and away from conflict in safe environments. They had the wisdom to understand that the female’s weakness cannot be negotiated, it can only be appeased.

  So what is going on in Sweden is the natural result and proof of this psychological model. Women are actually the source of the violence of humanity. The feminine is actually the darkness and the tyrant of all times and places.

  If you are interested in learning more about this read my blog:

  http://www.cyclotronmajesty.net/Cyclotron_Majestys_site/The_Majestic_Blah/Entries/2010/4/12_The_Power_Of_Weakness.html

  Have a nice day.

 36. leifer skriver:

  ”Women are actually the source of the violence of humanity. The feminine is actually the darkness and the tyrant of all times and places. ”

  That sounds as far out as SCUM. I do not agree at all.

  We have a saying in Sweden, the soultions is often something in between. I.e. the darkness is in all people, regardless of sex. However it might be that different types of socieitys brings out the best, or the worst, of people or a specific sex.

  I my view the goal must be to build a society that has equality as a basis and that liberates both men and women as much a possible. But the citizens must be enlightened, educated, mature and responsible of there actions. I grown ups behaves like children and always blames others for there actions, be it male or female, it will not work. Here the same problem sometimes can be said of religion, when e.g. somebody does something stupied and says it was ”God’s will”.

Google