Samhällets syn på våldtäkter

05 november 2011, av Pelle Billing

polis_oslo

Oslo har problem med överfallsvåldtäkter. Finska Hufvudstadsbladet beskriver det som en våg av våldtäkter och Helsingborgs Dagblad skriver att antalet överfallsvåldtäkter har fördubblats sedan förra året.

Hur reagerar norrmännen på detta?

 • Antalet personer som nattvandrar har ökat från 15-20 stycken till 120 personer.
 • Ett medborgargarde har bildats, med massor av intresserade, som inom lagens ramar ska finnas på gatorna för att ingripa om de ser en våldtäkt.

Det finns alltså en stark folklig opinion mot våldtäkt, och människor är själva redo att utsätta sig för fara för att förhindra ytterligare våldtäkter. Inget tyder på att det finns något tyst medgivande till våldtäkter i kulturen – vilket ibland framförs som en åsikt.

Värt att notera är även att etniskt norska män i princip helt har slutat begå överfallsvåldtäkter, vilket säger en hel del om Skandinaviens kvinnosyn. Istället är det män från länder där kvinnosynen alltjämt är mer föråldrad, som begår överfallsvåldtäkterna.

Detta om något torde visa att det är olämpligt att göra samma typ av feministiska analys på länder som befinner sig i helt olika stadier i sin utveckling. I Skandinavien har vi nått så långt i arbetet med kvinnofrågor att det snarast är mansfrågorna som är mer pressande.

Tips: För dig som vill plöja siffror kan du titta i Oslopolisens rapport (PDF) över samtliga anmälda våldtäkter från 2010.

Tipstack: Går till Sara!

 

96 kommentarer på “Samhällets syn på våldtäkter”

 1. Håkan skriver:

  Jag gör två reflektioner av detta.

  Den första är att gå ut med en motsvarade uppgift ”etniskt svenska män i princip helt har slutat begå överfallsvåldtäkter” aldrig skulle förekomma i Sverige. Dels är det inte OK att peka ut grupper (än etniskt svenska män) som mer förekommande i dylika brott. Dels så är, per definition i Sverige, etniskt svenska män (allra helst med hög inkomst) ansvariga för brott mot kvinnor.

  Den andra reflektionen är att det blir väldigt snett att peka ut grupper som mer brottsbenägna. Kulturell eller social bakgrund kan ge en förklaring till varför en individ begår ett brott. Men bakgrunden är aldrig hela eller enda förklaringen. De flesta individer som kan hänföras till kulturella eller sociala grupper begår inte brott. Det gäller oavsett om man pratar om utomeuropeiska invandrare eller etniskt svenska män. De flesta begår inte brott.

 2. Robban skriver:

  Situationen är ännu värre i Sverige där vi har ett flera gånger högre intag av män från Afrika och mellanöstern.

  Antal överfallsvåldtäkter per år utomhus
  1999: 361
  2000: 367
  2001: 402
  2002: 404
  2003: 523
  2004: 555
  2005: 740
  2006: 699
  2007: 837
  2008: 881
  2009: 966
  Källa: Brå

  http://affes.wordpress.com/tag/overfallsvaldtakt/

  Detta har ju självklart aldrig tagit upp i svensk PK-media. Jag skäms över att vara svensk när detta får fortsätta utan att någon bryr sig.

  Jag tror för övrigt att lösning är just den som Schyman propagerar för. Genuspedagoger i skolan kommer att stoppa dessa män från MENA-ländern att våldta svenska tjejer!

 3. Pelle Billing skriver:

  Den stora majoriteten män begår aldrig någon våldtäkt, oberoende av ursprung.

 4. Mats skriver:

  Den norska polisen gör statistik och redovisar fakta utan omsvep.
  Det finns flera olika rapporter, bla ”Voldtekt i Oslo 2007″.

  Det vore intressant att se något liknande från svensk polis.

 5. Robban skriver:

  Pelle

  Sydafrika:

  A 2010 study led by the government-funded Medical Research Foundation says that in Gauteng province, more than 37 percent of men said they had raped a woman. Nearly 7 percent of the 487 men surveyed said they had participated in a gang rape.

  http://en.wikipedia.org/wiki/Rape

  Då 37% av männen har begått en våldtäkt skulle jag inte säga ”den stora majoriteten” aldrig begår någon våldtäkt. Det finns en naiv syn på det här fenomenet att så fort männen från dessa folkgrupper/kulturer landar på Arlanda eller Gardemoen genomgår de en total förändring.

  Att ha en så stor invandring av män från de delarna av världen leder det utan tvekan till en extrem ökning av våldtäkter i det sexualliberala norden. Sen är det en fråga om prioriteringar. Hur många våldtäkter kan man stå ut med relativt de ”vinster”, personliga och samhälleliga, som den stora invandringen av män tar med sig.

  Ett problem tycker jag är att de som blir dömda för våldtäkt inte utvisas. Det drabbar alla de som sköter sig utomordentligt och nästa tjej som blir våldtagen. För stor hänsyn tas till våldtäktsmannen för det avskyvärda brottet är min åsikt.

 6. Håkan skriver:

  @Robban

  Jag kan naturligtvis inte prata för Pelle men jag avsåg svenska förhållanden när jag skrev ”De flesta begår inte brott.”. Jag misstänker att Pelle hade avsåg samma när han skrev ”Den stora majoriteten män begår aldrig någon våldtäkt, oberoende av ursprung.”

  Att jämföra svenska förhållanden med Sydafrika är väldigt felaktigt då det inte är samma kultursvär. Att en stor procent sydafrikaner begår våldtäkter innebär inte att en stor majoritet av svenska män, oavsett ursprung, gör detsamma!

 7. Pether skriver:

  Av de gåldtäkter som nu skett i oslo, är det norska män bakom 30-40% av dem. Resterande är från andra länder än norge. Dvs, de säger inte om den är svensk eller somalier.

  Robban: Antalet gruppvåldtäkter går precis i linje med feminiseringen av sverige. Även polisen säger att majoriteten av överfallsvåldtäkter utomhus är falska och uppdiktade av kvinnor.

  Genuspedagoger blir och är en del av detta problemet, de får flickor/tjejer/kvinnor att tro att de kan göra vad som helst för att få uppmärksamhet, även att anmäla en ickeexisterande eller verklig person för en våldtäkt som aldrig skett.

 8. Pether skriver:

  Robban: Återigen, sådana undersökningar går ej att lita på om du inte har undersökningen till hans. Vad är undersökarnas definition på våldtäkt? Är det att tränga sig förbi i en kö? Feminister har helt andra definitioner på saker, och därför blir resultatet i deras skapade statistik helt felvisande.

 9. Nils D skriver:

  Robban:

  Du påstår med dina siffror att det genomförs nästan 3 stycken överfallsvåldtäkter per dag i Sverige.
  Det tycker jag låter som helt, komplett, totalt orimliga siffror.
  Eftersom överfallsvåldtäkt är ett så avskyvärt brott att det uppmärksammas och hamnar på löpsedlarna var enda gång (det säljer lösnummer).

 10. per hagman skriver:

  Problematiken kring överfallsvåldtäkterna diskuteras nu här i norge och ett vanligt återkommande argument är att gärningsmännen kommer från ”patriarkala samhällen”.

  Per Hagman

 11. CG skriver:

  Robban.. Vad har du fått din statistik ifrån? Verkar totalt galen!

 12. Andreas Nurbo skriver:

  Pether, Nils D, CG: ”Undersökningen” är BRÅs statistik databas. Ni kan själva gå in på deras hemsida och ladda ner all data. Affes statistik blogg har bara gjort diagram av informationen. Det gäller anmälningar.

  Alltså herregud nån måtta får det väl vara. Han hänvisar till Affesajten och den hänvisar till BRÅ. Hur jäkla simpelt som helst att gå in och kolla.
  År 2009 anmäldes det 1 310 fullbordade utomhusvåldtäkter.
  Visst han är tendiöst i formuleringarna men siffrorna stämmer.

 13. J skriver:

  @Pelle

  Jeg anbefaler følgende artikkel;
  http://www.dagbladet.no/2011/11/04/kultur/debatt/overfallsvold/rolness/18891745/

  Når det gjelder patriarkale strukturer etc. ift andre kulturer, så vil jeg tro at svært lite har med ”dårlig kvinnesyn i seg selv å gjøre,” men mye har kanskje med dårlig syn på andre kvinner enn sine egne. Muligheten til å slippe unna er sikkert også en del av bildet, for å ikke snakke om kulturkollisjoner etc.
  At hver tredje mann i Sør Afrika har voldtatt noen, høres helt vilt ut. Har aldri, aldri hørt den typen siffer tidligere noe sted. Jeg tviler på de tallene.

 14. leifer skriver:

  Läste om en västerländsk kvinna som var hjälparbetare på Haiti när det var jordbävningskatastrof där 2010. Hon blev våldtagen av en svart man från Haiti. Men hon klandrade inte honom utan menade att det var västerlandets förtryck mot svarta som var orsaken. Och det förtrycket är ytterst vita män som står för. Så egentligen var det en vit man som våldtog henne!

  På detta sätt kan man friskriva grupper. Kvinnor är ju också friskrivna. Tungt kriminella likaså m fl. Kvar finns bara den vite heterosexuella mannen som skurken nr1.

  Jag tycker den politiska vänstern är en stor bov här och har lite att förklara om man säger så.

 15. JD skriver:

  I de fall som är mest kända i sverige de sista åren så är det etniska svenskar som har begått brotten. En parentes bara.

 16. Nils D skriver:

  Diagrammet i Affes statistikblogg handlar inte om ”överfallsvåldtäkter per år utomhus”, den form av våldtäkt som upplevs som mest skrämmande, den som lömska män från mellanösterns anses vara pigga på att utföra. (Enligt de som är speciellt observanta på allt negativt som invandrare har för sig.)

  Affes diagram tar upp ”Våldtäkt inkl. grov Utomhus, fullbordade”.
  Och det finns ingen länk till BRÅ på sidan, så vad vet jag… Men samtidigt som sidan säger sig basera sina uppgifter på BRÅs uppgifter, så är den väldigt negativ till BRÅ.

  Och om antalet anmälningar har ökat, så kan det faktiskt betyda att bara anmälningsbenägenheten har ökat. Som i Julian Assanges fall, hade det blivit någon anmälan om det inträffat för 20 år sedan? I fråga om riktigt grova brott, där folk dör eller behöver söka sjukhus, där är mörkertalet inte speciellt stort, och där ligger frekvensen ganska stilla.
  En del kan utläsas här:
  http://www.lakartidningen.se/store/articlepdf/8/8795/LKT0807s457_461.pdf

 17. Mats skriver:

  ”Norske jenter har seg selv å takke”
  http://www.p4.no/story.aspx?id=272134

  En del pojkar/män i Norge har attitydproblem.
  De verkar ha svårt att ta seden dit de kommer.

 18. leifer skriver:

  JD

  ”I de fall som är mest kända i sverige de sista åren så är det etniska svenskar som har begått brotten.”

  Det beror väl på att media lyfter det?

 19. leifer skriver:

  Pelle

  Vet inte om nån har nämnt det med dom överfallsvåldtäkter i Norge sker väl uteslutande mot etniskt norska kvinnor. Dvs västerländska kvinnor. Detta är inte heller nåt man vill prata om i media. Och detta kanske du kunde ha nämnt i din inledande text. Anledningen är nog främst att det är säkert, den som utför våldtäkten slipper hämnd av offrets anhöriga och vänner. Och rättssystemet hämnas ju inte, straffet vid brott ska enbart vara den av frihetsberövande. För att ens det ska ske krävs starka bevis och är det gruppvåldtäkter så kan gärningsmännen komma undan t.ex. genom att ge olika historier på vad som hänt. Man undrar också om åklagare så gärna driver såna mål, då ju en friande dom kan ses som att dom är ute efter att sätta dit invandrare dvs rasism.

  Sen finns troligen ett samband till det inte pratas om. Sverige och Norge har hårda sexköp-lagar. Det kan då vara så att våldtäkter har ökat kraftigt i samband med att dessa infördes. I Sverige var det väl 1999 som sexköplagen kom till. Detta är inte heller nåt som man vill prata om.

 20. leifer skriver:

  Mats

  En kulturkrock men samtidigt ett bra svepskäl. Och det visar ju då än tydligare att dom utomeuropeiska invandrarna som begår överfallsvåldtäkter är selektiva och att vita etniska västerländska kvinnor är lovligt byte. Det här är också ett problem som måste diskuteras i kontext mångkulturella samhället. Det blir väldigt motsägelsefullt när t.ex. Gudrun Schyman bannar alla män och samtidigt säger sig stå för mångkultur inom nationsgränser.

  Jag tycker det är konstigt att man inte hör mer från de utsatta kvinnorna, man kanske har dom ingen chans att höras i media med såna resonemang. Det blir väl då också så att alla män, och särskilt då vita män, blir utpekade i media som skurken för våldtäkter överhuvudtaget.

  Främst saknar jag dock en debatt om det mångkulturella samhället och hur kulturkrockar ska hanteras. Detta alltså utan att givet säga att nån kultur är bättre eller sämre.

 21. Andreas Nurbo skriver:

  Nils D: Nja rubriken stämmer rätt så väl. Visst kan anmälningsbenägenheten ha ökat men det vet vi inte. Vi har inga siffror på det. Vi kan bara utgå från anmälningarna. I detta fallet så är nog anmälningsviljan tämligen stor och har varit det iaf de senaste 10-20 åren.

  Visst kunde Affe länkat till de olika formulären man måste välja i för att få fram statistiken. Men det är ju inga rapporter osv. Du går bara in på BRÅ och väljer år och hela landet. Ta da. Affe har ju sagt årtal och brottsrubricering. Det är allt du behöver veta.

 22. Affe skriver:

  ”Och det finns ingen länk till BRÅ på sidan, så vad vet jag…”

  Det går inte att djuplänka till någon framtagen statistik på Brå:s sida. Sidan är från stenåldern.

  En stilla undran angående ditt ”så vad vet jag…”.

  Tror du verkligen att jag skulle göra mig besväret att framställa och publicera diagram och göra blogginlägg, och ÄNDRA på siffrorna som vem som helst med några klick kan ta fram på Brå:s sida?

  ”Men samtidigt som sidan säger sig basera sina uppgifter på BRÅs uppgifter, så är den väldigt negativ till BRÅ.”

  Jag är inte negativ till statistiken i sig. Varför skulle jag vara det? Brå har ingen möjlighet att manipulera anmälningsstatistiken eftersom de får den från polisen.

  Jag är negativ till Brå:s tolkning av statistiken och det är jag sannerligen inte ensam om.

  ”Verksamheten måste göras om helt – de säger att brottsligheten inte växer, jag kan bara konstatera att åtminstone när det gäller våldsbrottsligheten och organiserad brottslighet så säger alla att den ökar – men inte Brå.”
  sagt år 2002 av justitieutskottets ordförande
  Fredrik Reinfeldt

 23. Robban skriver:

  ”I de fall som är mest kända i sverige de sista åren så är det etniska svenskar som har begått brotten. En parentes bara.”

  Precis! Vad säger det då den största majoriteten genomförts av icke-västliga?
  Sen är det väl lite enklare att komma ihåg ett svenskt namn än irakiskt eller afrikanskt.

 24. Robban skriver:

  ”Av de gåldtäkter som nu skett i oslo, är det norska män bakom 30-40% av dem. Resterande är från andra länder än norge. Dvs, de säger inte om den är svensk eller somalier.”

  Vad har du fått det där ifrån. Icke-västlig innebär inte svensk

 25. leifer skriver:

  Robban, man måste också göra mätningen i relation till befolkningen. OM man t.ex. delar upp utomeuropeiska invandrare i en grupp, ”etniska svenskar” i en annan grupp. Och vi säger enkelt uttryckt att den första gruppen är en tiondel av den andra. Då vore ju det rätt självklart att den andra gruppen skulle göra flest brott, men trots det kan den första gruppen vara överrepresenterade. Dock är det då ändå mer uppseendeväckande i Norge när den första gruppen ändå tydligen utför fler brott än den andra, trots numerärerna.

  Mig veterligen så kallar också Brå alla som är födda i Sverige för etniska svenskar, även då andra generationens utomeuropeiska invandrare. Man gör alltså vad man kan för att dölja ev kulturella skillnader.

  När det väl talas om att det ändå kan finnas en skillnad så säger de lärda att det är socioekonomiska skillnader som förklarar det. Dvs att prata om kulturella skillnader är kulturkrockar är rasistiskt. Ändå hävdar väl de flesta att den svenska kulturen när det gäller t.ex jämställdhet är överlägsen de flesta andra länder. Hur kan man anse det samtidigt som man sopar under mattan skillnader inom nationens gränser i det ”mångkulturella” Sverige? Eller ännu tydligare, man klagar på t.ex. mäns kvinnosyn i andra länder men inte när dessa män helt plötsligt bor i Sverige, istället talar man då om ”rätten till sin kultur”.

 26. JD skriver:

  @Robban

  Människor som lever i ett utanförskap eller i fattigdom och slum tenderar alltså att vara överrepresenterade inom våldtäktsstatistiken.
  Det håller jag med om och det borde tas upp oftare än det görs idag!

 27. Observer skriver:

  Hur många män är det sedan som blir fällda av typiska Lotta typer som den som för en tid sedan tillstod på Maukonens blogg att hon hade fått en oskyldig men färgad man fälld och fängslad på över ett år och inkasserat 120.000 kronor i förtjänst. Bra när det finns en prissumma att inkassera för dessa kvinnliga bounty hunters. Brott tycks alltid löna sig bara man är Qvinna! Och vi har väl alla sett i Assange fallet vad man behöver göra för att bli internationellt efterlyst – ingenting i princip.

 28. Törnrosa skriver:

  Hej Observer: Längesen :-) Jag såg den där Lotta-grejen. Men jag får en känsla av att det är en fejk-historia. Kan ju vara någon som avskyr någon som heter Lotta och försöker misskreditera henne.

  Jag vet i alla fall minst tre lottor på nätet som är alldeles för smarta för att koppla ihop sina IP-nummer med ett sådant inlägg.

 29. Observer skriver:

  Jaha, du vaknade åter ur din Törnrosa sömn då du såg att jag var tillstädes. Men kalla fakta kvarstår – kring varje fritt strövande mans pannben så hänger en skylt med texten 120.000 kronor. Det är bara för dessa kvinnliga bounty hunters att göra en anmälan så trillar pengarna in på kontot. Som att dra i spaken till en slotmaskin.

 30. Observer skriver:

  Och sedan vet vi ju förstås inte om de fall där kvinnan själv tagit kontakt med en manlig prostituerad för att ha denne att uppsöka henne i sitt hem för att där ta henne med våld, och då givetvis mot betalning, är inkluderade i statistiken. Detta djuraktiga beteende fick nämligen en manlig prostituerad att helt och hållet lägga av med att ge service åt ensamma kvinnor då ca. hälften av dem ville ha denna service utförd. Om detta beteende sedan är en kvarleva från Krita-periodens senare hälft lämnar jag åt övriga att avgöra och likaså om alla kvinnor egentligen borde garanteras fri medlemskap i den oberoende organisationen ”Djurens rätt” – d.v.s. med rätt att bete sig som ett djur när andan faller på.

 31. leifer skriver:

  Observer

  Det där är intressant att (vissa) kvinnor tänder på män som tar för sig, och inte på män som frågar snällt. Hur fasen drar man gränsen då?

 32. Törnrosa skriver:

  Observer: Jag har varit vaken hela tiden. Det är ju dig jag väntat på, tror t o m att jag berättat för en viss bloggägare att jag hyste visst intresse för dig, nämner inte hans namn.

  Snälla du prata inte fakta om du inte lägger upp kall statistik från godtagbara källor. Ditt ordval gör nämligen att jag misstänker att du går mer på manligt djuriska känslor än just fakta.

  Leifer: Jag tror det är den stora kvinnliga (feministiska) konspirationen. Fast Observer kan nog fixa fram statistik på det också. Vi får se.

 33. Observer skriver:

  Tyvärr Törnrosa så förblir ditt känslomässiga engagemang i min person obesvarad. I något skede nämnde du visst att du reste ivrigt i det forna DDR på 60-talet. Då föddes jag nämligen.

  Och sedan till min källa – det var ett finlandssvenskt dokumentärprogram där den manliga prostituerade intervjuades. Vet inte sedan om samma töser med samma otillfredsställda djuriska behov finns att uppbringa i Sverige och då på exempelvis sajten http://www.darkside.se som för tillfället ligger nere.

 34. Törnrosa skriver:

  Observer: Mitt intresse för dig handlar inte om ålder eller sex och kön. Missuppfattning. Roligt att se att du följt mig.

  Din källa är vad mig beträffar megaunderkänd. Du får hosta upp något bättre om du ska anses vara seriös. Något MYCKET bättre.
  Ta god tid på dig. Jag ska ut med hunden *ler*

 35. Observer skriver:

  Misstog mig – http://www.darkside.se is indeed up and running. För att citera – ”Här umgås handfasta sadomasochister…din mamma och fan och hans moster”. Totalt nästan 58.000 likasinnade – inte illa pissat får man säga.

 36. Torstensson skriver:

  Leifer

  En anledning till att feminister inte vill prata om invandrar kvinnors situation (även om vissa av dom med stolthet inte vill dela den IKEA-kultur som du kanske gillar och som jag själv inte heller vill dela) är som jag ser det av olika orsaker. Det är den vita mannen man ska prata skit om, inte andra män. Dessutom har feminister mycket att förlora på att få invandrarkvinnor att börja dejta svenska män, för då utjämnas dejtingen och etniskt svenska män får större möjligheter att hitta en tjej i Sverige. Många feminister vill inte att etniskt svenska män ska ha en flickvän. Dom vill särskilja könen åt och därför ligger det i en del feministers ointresse att skynda på en utveckling där invandrartjejer är frigjorda.

  Men sen är det en annan sak, du kan inte helt tro på att alla som bor inom Sveriges gränser vill leva som etniska svenskar i avseende på en del av kulturen. Det finns värden man vill bevara, tex vet jag flera invandrartjejer som inte alls ser någon frihet i att springa med brösten fritt fladdrandes på spritfester i antalya och ha sex med 4 killar på en vecka. Jag förstår dom, jag ser heller ingen frihet i det. När du diskuterar får jag ofta känslan av att du har en ganske ensidig syn på vad invandrare vill och inte vill. Det finns saker med den svenska kulturen som vissa inte vill ha. Titta på mig jag är etnisk svensk och jag kan räkna upp många grejor som jag inte tycker är speciellt attraktivt med den svenska kulturen. Det finns dock tillräckligt mycket bra i den för att jag ska vilja bo här stundtals. Som jag ser det finns det saker vi kan lära av invandrarna som vi hade haft mycket stor nytta av. Ska man vara riktigt krass, och jag säger inte att jag står för detta jag ska säga nu men om vi ska vara riktigt krassa så tror jag att jag vet varför de norska kvinnorna är ofta utvalda offer (även om nu det är en minoritet av en viss grupp som begår överfallsväldtäkter) och det är att en norsk kvinna har ingen som hämnas mer än staten på att hon blir våldtagen. Hade jag våldtagit min tjej så hade hennes far säkerligen begravt mig någonstans i vattnet mellan albanien och italien.

  Jag tror det kan vara en delförklaring till att norskor blir utsatta men glöm inte att de flesta invandrare sysslar inte med gängvåldtäkter.

 37. leifer skriver:

  Torstensson

  ”Invandrare” är synonymt med ”utomeuropeisk invandrare” i dessa sammanhang.

  Sen är det absolut sant att de flesta invandrare (se ovan) inte sysslar med gängvåldtäkter. DÄREMOT tycker de flesta invandrare att svenska flickor är typ h-oror alt ej giftasmaterial. Dvs man delar ändå synen i mångt och mycket med de som våldtar (som länkades till ovan). Det är alltså en kulturkrock av guds nåde, som man inte kan blunda för.

 38. Törnrosa skriver:

  Observer: Darkside är ingen trovärdig källa. Var i all sin dar har du fått det ifrån? Lika lite som något tv-program.

  Jag vill ha svensk seriös forskning. Antalet anmälningar, antalet fällningar i svensk domstol etc. Seriös validerad forskning. Det är trots allt ganska allvarliga anklagelser du kommer med mot kvinnorna i ditt grannland.

  Är också förundrad över ditt intresse för att fälla omdömen om svenska kvinnor. Hur är de finska och finländska kvinnorna?

 39. Observer skriver:

  @Törnrosa

  Jo, du vill säkert ha svensk seriös forskning utförd av genusmatriarkatet med Leijonhufvud etc. i spetsen. Medlemsantalet i darkside.se säger väl vad som egentligen försiggår när rullgardinerna dragits ned. Och varför skulle inte en intervju med en manlig prostituerad vara trovärdig? Jag har själv blivit föremål för dessa monster då de skulle bota de aggressioner de medvetet framkallat inom mig med att låta en kvinna som jag träffat på en krog sitta och skicka textmeddelanden till mig som ungefär gick ut på att jag skulle uppsöka damen i fråga och tukta henne. Jag befläckar dock inte min själ med att ta ut mina aggressioner på oskyldiga kvinnor. Däremot tar jag inte avstånd från att ta ut dem på de verkliga förövarna.
  Och vad finländska kvinnor anbelanger så får vi väl säga som så att många ledande radikalfeminister och förgrundsgestalter inom den den svenska feminismen kommer från Finland. Samma skrot och korn alltså.

 40. Törnrosa skriver:

  Observer: Du är klok nog att inse att en intervju med en manlig prostituerad är precis vad det är: En intervju med en manlig prostituerad – alltså inte ett tillräckligt stort urval för att verifiera dina påståenden om att svenska kvinnor gör storkovan på falskanmälningar.

  Jag har förstått att det är personliga erfarenheter som ligger bakom ditt agerande i debatterna. Bra att du verkar ha en spärr som gör att du inte ger dig på kvinnor och tuktar dem. En sådan grej kan ju bli hur farlig som helst.

  Sedan kanske du ska vara lite försiktig med att döma vem som är förövare.
  Som bekant verkar t o m domstolarna ibland ha svårt att avgöra det.

  Aha det omtalade genusköret kommer från Finland… Jaha men då vet vi det också.

  Ha det nu bra Observer, jag ska inte pressa dig på källor – det blir för svårt.

 41. leifer skriver:

  Törnrosa

  Tycker istället det där Observer var inne på att kvinnor kan gå igång på män som tar för sig var mer intressant. Sexualitet i sig är ju på många sätt konstigt och ociviliserat. Människan är många gånger paradoxal och motsägelsefull. På detta försöker man då stifta en rationell lagstiftning, då kan man förstå att det inte funkar fullt ut. När mannen ena stunden tar i så kvinnan njuter, andra stunden mår dåligt. Det är en tunn linje mellan njutning och smärta som man brukar säga på engelska (pleasure and pain). I det senare fallet är då mannen åtalsbar och har begått ett brott. Kanske egentligen även i första fallet, och intressant är väl då om kvinnan driver det till åtal, ex om hon är besviken på att mannen sen inte var intresserad av ett förhållande.

 42. Observer skriver:

  @Leifer

  Ja, Leifer vad skulle månntro hända om man skulle fullfölja en Qvinnas begäran om att åka hem till henne och tukta upp henne? Var skulle hon följande morgon månntro sitta? I polishuset stortjutande visande på sina blessyrer och blånader som hon själv bett om efter sin vädjan i en timmes tid? ”Så här är han” – ”vi har alltid vetat det” – ”se nu själva hur jag ser ut” skulle det väl låta . Och inte skulle det väl dröja länge innan man skulle överbemannas av apor i uniform som rycker ut för att undsätta den fagra jungfrun.

 43. Törnrosa skriver:

  leifer: Visst kan man diskutera i det oändliga, men du vet ändå inte vad som har hänt förrän efteråt. Jag tror att det gäller för killen att läsa sin kvinna.
  Ha det bra leifer

 44. Emma skriver:

  @Pelle Billing:
  ”I Skandinavien har vi nått så långt i arbetet med kvinnofrågor att det snarast är mansfrågorna som är mer pressande.”
  Mer pressande än att få stopp på råa överfallsvåldtäkter oavsett vilket kön som drabbas av dem? Varför ens ställa mans resp kvinnofrågor mot varandra. Tycker själv att det finns angelägna ”frågor” att driva för bägge könen.

 45. leifer skriver:

  Törnrosa, ja fast det du säger är ju att i praktiken kan en kvinna aldrig begå ett sexualbrott mot en man, och att mannen ska ha bevisbördan på sig (läsa ”sin” kvinna).

  Det stämmer också dåligt hur kvinnor kan fungera, då ”dom” kan gå igång beroende på hur det utspelar sig! Dvs just som jag sa, det är inte alltid rationalitet i detta. Detta betyder ju förstås att det just inte går att ”läsa” fullt ut.

 46. Emma skriver:

  @Leifer: ” Det där är intressant att (vissa) kvinnor tänder på män som tar för sig, och inte på män som frågar snällt. Hur fasen drar man gränsen då?”

  En man som vet vad han vill och kan ta för sig är sexig, en man som tar för sig utan att ha koll på att partnern är med på noterna är ett svin. Där har du din gräns. Frågor på det?

 47. leifer skriver:

  Emma

  ”En man som vet vad han vill och kan ta för sig är sexig, en man som tar för sig utan att ha koll på att partnern är med på noterna är ett svin. Där har du din gräns. Frågor på det?”

  1. Du vet inte hur andra kvinnor tycker och tänker.
  2. Gränsen är inte alls så tydlig som du vill göra gällande.

  Däremot gör du det just väldigt tydligt vilken extrem balansgång mansrollen är idag. Och det blir då väldigt bekvämt, en kvinna kan då avfärda de flesta män som antingen töntar eller svin och hon kan då intala sig själv att hon inte missat nåt guldkorn. Det kallas med andra ord prinsessa-fasoner.

 48. Törnrosa skriver:

  Emma: Kanonbra uttryckt. :-)

 49. leifer skriver:

  Törnrosa, vilket det inte alls var, läs mitt svar #49….

 50. Törnrosa skriver:

  leifer: Fullständigt suveränt uttryckt. Håller med Emma helt och fullt.

 51. Observer skriver:

  Leifer skriver att ”……och intressant är väl då om kvinnan driver det till åtal, ex om hon är besviken på att mannen sen inte var intresserad av ett förhållande.”

  Enligt Emma så är ”En man som vet vad han vill och kan ta för sig är sexig, en man som tar för sig utan att ha koll på att partnern är med på noterna är ett svin. Där har du din gräns. Frågor på det?”

  Av en händelse så läste jag http://www.daddys-sverige.com/daddys-blogg.html.
  I den vårdnadstvisten är nu mannen, svinet alltså, utmålad för att ha framavlat sitt yngsta barn medelst grov våldtäkt, trots att han kan uppvisa ”kärlekskort och brev” som han fått av henne i gengäld. Kan man således säga att varje kvinna har den retroaktiva rätten att utmåla sitt ex. som ett svin om mannen mot förmodan haft en egen vilja och avslutat en relation. Mycket bistra tider tycks råda i vårt samhälle när man kan fara fram med grov osanning och när helst det passar.

 52. leifer skriver:

  Törnrosa, förvånar mig inte alls. Det är ju idealbilden av manliga män. Dvs drömprinsen. Dvs det är just prinsessa-fasoner…

  Som tillägg, det som Emma sa är dessutom rätt mycket allmängiltigt, dvs en man kan då säga

  “En kvinna som vet vad hon vill och kan ta för sig är sexig, en kvinna som tar för sig utan att ha koll på att partnern är med på noterna är en h-ora.”

  (bytte ut svin till motsvarande nedsättande ord om kvinnor, och i det klassiska uttrycket madonnan/h-oran)

  Men hur modernt låter det idag och i en jämställd värld?

 53. Törnrosa skriver:

  Observer: Du har inte kunnat verifiera dina tidigare påståenden och jag ”släppte” dig. Försök inte dra några debattväxlar på Daddys problem, Han och hans familj har det jobbigt nog, så ska du skriva om det fortsätt då att göra det inne hos honom.

  leifer: Törnrosa är en sagoprinsessa och du skulle dö om du visste vilka anor jag har IRL. Men jag tror att mina önskemål beträffande män är biologiska med inslag av kultur och uppfostran.

 54. leifer skriver:

  Törnrosa

  Jag lade till lite text nu i mitt inlägg nr 54.

  P.s. jag imponeras inte av anor d.s.

 55. Observer skriver:

  Det var inlägget ”Socialtjänsten, kvinnojouren och skatteverket gömde barn från vårdnadshavare i tre år” som jag syftade på så detta handlade inte om honom. Tyvärr han hann publicera ett nytt inlägg som kom överst på sidan vilket jag beklagar.

 56. Törnrosa skriver:

  leifer: Jag såg att du lagt till det. Och jag imponeras inte heller vare sig av anor eller dina tillägg.

  Och jag tycker du ska sluta med ditt snack om prinsessafasoner. Din retorik bjuder inte på många nyheter. Och jag förstår inte att man kan gå på så mycket motstånd överallt som du tycks göra – utan att utvecklas.

  Nu är det slutdiskuterat mellan dig och mig. Ta gärna till dig av det Emma skrev. Vi är i alla fall två kvinnor som tycker lika. Ha det bra

 57. leifer skriver:

  Törnrosa

  Om du bara nån gång förstod vad jag sa, och framförallt, kunde se vad du själv säger (gärna i omvänt könsperspektiv)!

  Jag tror f.ö. du underskattar både mig och min ”retorik” ganska grovt.

  Sen som jag sa, du kan prata med män och dom gillar madonnan/h-oran. Det är den klassiska kvinnorollen. Men saken här ju just att dessa roller är begränsande! Jämställdhet 2.0 handlar om frigörelse för båda könen.

  Det Emma glömde säga f.ö. är att många kvinnor är enormt osäkra och då när dom väl (tror sig) hittat drömprinssen, är osäkra på om dom duger för honom.

  Ha det bra

 58. Emma skriver:

  @ leifer:
  ”1. Du vet inte hur andra kvinnor tycker och tänker.”
  Men det vet du då menar du? Skillnaden mellan oss två är att jag inte kommer med svepande generaliseringar om kvinnor hit och dit på det sätt du gör. Jag skrev ‘med på noterna.’ Vad varje kvinna (eller man) sedan exakt anser okej i sängen är individuellt. Punkt.

  2. Gränsen är inte alls så tydlig som du vill göra gällande. Inte? Vad exakt är det du har problem med att uppfatta? Var skulle den annars ligga enligt dig? Det får du gärna utveckla..

  ”Däremot gör du det just väldigt tydligt vilken extrem balansgång mansrollen är idag.”
  - Både kvinno och mansrollen innehåller balansgång och svårigheter.

  ”Och det blir då väldigt bekvämt, en kvinna kan då avfärda de flesta män som antingen töntar eller svin och hon kan då intala sig själv att hon inte missat nåt guldkorn. Det kallas med andra ord prinsessa-fasoner.”

  -Vem har nämt något om töntar eller de flesta män öht? Newsflash för dig, båda könen kan dissa varandra rätt hårt, dock vanligen användandes olika ord. Det på h som tex Observer här gärna svänger sig med är dock bra mycket grövre än töntar. Och prinsessa-fasoner? Bland bägge könen finns det de som anses extra attraktiva och kan välja och vraka bland potentiella partners och de som har det svårare att hitta någon, dra inte alla över en kam.

 59. leifer skriver:

  Emma

  Du sa ju att du gillade män som vet vad dom vill och tar för sig, eller hur?

  Vad tycker du då om män som inte uppför sig på det sättet? Jag använde den klassiska benämningen ”tönt” på det. På samma sätt som du uttryckte dig om ”svin”. Motsatsen till ”svin” är ”tönt”.

  Sen vet jag inte vad du menar om att dra alla över en kam. Ena stunden generaliserar du om kvinnor, andra stunden förnekar du att du generaliserar.

  Punkt 2 handlar om du skriver det som att kvinnor alltid vet vad dom vill och att det är rakt igenom rationella saker vi pratar om. Så är det givetvis inte alls.

 60. Emma skriver:

  @Leifer:
  ”Det Emma glömde säga f.ö. är att många kvinnor är enormt osäkra och då när dom väl (tror sig) hittat drömprinssen, är osäkra på om dom duger för honom. ”
  -Och det är unikt för just kvinnor på något sätt menar du?

  Törnrosa: :)

 61. Emma skriver:

  @ leifer: Hm. Tönt är för mig lite en annan sak. Kan tex vara datasnillet som är lite excentrisk men suverän på just det han gör. Inte riktigt samma sak i mina ögon. Kan vi använda något annat ord kanske? Försagd typ?

  Vad jag tycker om män som inte ”tar för sig”? Jag tycker de påminner starkt om de kompisar (både kill och tjej-) som också är blyga violer. Kan mycket väl vara underbara personer när man väl lärt känna dem, såna man önskar ska hitta sin stora kärlek och leva lycklig i alla sina dagar. Däremot har jag aldrig varit ihop med någon blyg och försagd kille om det var det du syftade på.

  Med generalisera syftade jag på att du ofta uttrycker dig i termer som ”kvinnor tycker/gör si, kvinnor tycker/gör så..osv” Vi är alla olika, vi har alla olika preferenser osv även om det finns gemensamma drag. Precis om med er män. Försök gärna undvika att dra alla över en kam, jag försöker undvika det.

 62. Pelle Billing skriver:

  @Emma

  “I Skandinavien har vi nått så långt i arbetet med kvinnofrågor att det snarast är mansfrågorna som är mer pressande.”
  Mer pressande än att få stopp på råa överfallsvåldtäkter oavsett vilket kön som drabbas av dem? Varför ens ställa mans resp kvinnofrågor mot varandra. Tycker själv att det finns angelägna “frågor” att driva för bägge könen.

  Jag menar att många kvinnofrågor tas redan på stort allvar och har fått betydande resurser. Till exempel våld mot kvinnor i hemmet, utbyggd förskola, fokus på kvinnlig hälsa, nolltolerans mot misogyni, osv.
  Därmed mer pressande att även våldsutsatta män kan få tillgång till stöd och hjälp, samt att mäns försumbarhet (farliga arbeten, hemlöshet) erkänns som en mansfråga. Även att nolltolerans mot misandri införs.

  Mans- och kvinnofrågorna är lika viktiga. Skillnaden är att kvinnofrågorna är en del av jämställdhetspolitiken medan mansfrågorna inte är det.

 63. leifer skriver:

  Emma

  ”-Och det är unikt för just kvinnor på något sätt menar du? ”

  Här bollas det friskt, men du uppskattade ju män som vet vad dom vill och kan ta för sig… Och ja, du uttryckte det som en generalisering om vad kvinnor uppskattar, eller hur? Eller ska du ta tillbaka det nu också?

  Du sa tvärsäkert;

  ”En man som vet vad han vill och kan ta för sig är sexig, en man som tar för sig utan att ha koll på att partnern är med på noterna är ett svin.”

  Sen frågade jag vad du tyckte om män som inte tar för sig och inte var säkra på vad dom vill. Nada svar.

 64. leifer skriver:

  Törnrosa

  Ja jag hävdar att mansrollen är mer begränsande idag för män i Sverige. Och att kvinnor är friare i sin könsroll. Detta är nåt som många fler män än jag har uttryckt. Är det då givet sant för män som grupp?
  Faktiskt är det så att även feminismen varit inne på den begränsade mansrollen flera gånger och problematiserat den. Dom ser dock kanske inte var män riskerar att försaka när dom inte ställer upp på denna könsroll, men likväl har dom sett problemet.

 65. Emma skriver:

  @Pelle: Håller inte med dig om ”mer pressande” eller att det på ngt sätt skulle råda nolltolerans för misogyni (eller att utbyggd förskola i dagens Sverige skulle vara enbart en kvinnofråga.) Däremot håller jag helt med dig ang misandri.

  Hemlöshet och farliga arbeten är frågor som jag gärna ser plockas upp på den politiska dagordningen, oavsett vilket kön som drabbas. När det gäller farliga arbeten, du nämde byggen innan. Kan vi inte införa ngt liknande brandlagstiftningen när det gäller riskarbetsplatser? Flygande inspektioner av utomstående som kan stänga omedelbart om säkerheten är alltför undermålig. För skyddsombudvarianten verkar ju funka sådär idag… Sen är väl ett av problemen att kunden/vi måste vara beredda att betala priset för ett företag som inte snålar in på säkerheten i tid eller utrustning/personalutbildning med.

 66. Observer skriver:

  Jo, man blir så helvetes schizo med dessa käringar. Ena gången skall man vara tvärsäker på att damen är med på noterna och då gärna med ett skriftligt kontrakt. Sedan anger samma dam att hon inte alls finner sådana ”töntar” intressanta utan istället skall det vara sådana som tar för sig, och ordentligt. Min lösning på detta problem – gå med prostituerade. De är oftast snälla och kan bete sig.

 67. Emma skriver:

  @leifer: ”Och ja, du uttryckte det som en generalisering om vad kvinnor uppskattar, eller hur?” Jag svarade på din fråga :
  ”Det där är intressant att (vissa) kvinnor tänder på män som tar för sig, och inte på män som frågar snällt. Hur fasen drar man gränsen då?”

  Jag svarade personligen på din fråga var gränsen gick mellan en kille som tar för sig och ett svin. Ingenting annat.

  Om du med generalisering syftar på att ”kvinnor uppskattar”, så ja många föredrar (åtminstone i ett inledningskede) män som vågar ta för sig. Andra tycker det är helt okej med en blyg kille de själva får ragga upp. Alla är vi olika.

  Nada svar? Läs kommentar #65. Om du menar som potentiell partner. Så nej, den som inte vet vad han vill och inte tar några som helst initiativ vid första mötet är helt enkelt inte interesserad i mina ögon. Men det är min personliga åsikt.

 68. leifer skriver:

  Emma

  Ok då missförstod jag dig, trodde du generaliserade om vad kvinnor uppskattar. Och Törnrosa ropade ju bifall som hette duga.

  F.ö. är just det som man kan generalisera det enda som är intressant här och ur jämställdhetsperspektiv menar jag. Dvs jag är inte intresserad av vad du tänder på som individ, och jag tror inte du är intresserad av vad jag tänder på heller. Det enda jag kunde se vara att du körde med allmänna klyschor om män, även om det då visade vara dina unika preferenser i slutändan.

 69. leifer skriver:

  Observer

  Jag kan berätta en hemlighet. Det som är effektivast av allt är ensidigt (genuint) intresse och uthållighet för få ett långvarigt förhållande. Kvinnor är naturligt motvilliga i början och även uppfostrade så, men brukar ge sig (dvs bli kära) till slut om mannen visar sig vara tillräckligt intresserad och envis (det kan ta år). Det blir ett slags test på att det är hon, och enbart hon, han vill ha. Många långvariga förhållanden har det momentet. Men det kan du då säga att det signaler då får i början många gånger är felaktiga och man ska inte bry sig om nej från en Kvinna. Det finns inget mer smickrande än att en annan person är unikt intresserad av bara dig, och detta är också universellt. Det är också ofta meningslöst att fråga kvinnor om råd i dessa frågor dom inte är ärliga utan bara kör just med allmän klyschor och uttrycker resonemang om ”en kvinna vet sånt” etc. Det blir alldeles för mycket av heliga madonnan resonemang också från dom. Istället vore det väl på tiden att kvinnor just blir lite skitiga, gör bort sig, tar för sig, visar vad dom vill m.m. istället föra att säkra och lägga över allt på män. Just den där mansrollen så ju ”vi” män vill komma bort ifrån. Den klassiska gentlemannen som ska genomföra alla ritualer exakt rätt, vara drivande, stå för notan etc, för att på så sätt visa sig ”värdig”. Men det är klart att många kvinnor gillar det, och vem uppskattar inte att nån gör allt jobbet förresten? Prinsessafasoner alltså, och dejtingmarkanden är full av detta från kvinnor pga obalans. Ändå finns inga kvinnor t.ex. här som kritiserar det beteendet från kvinnor, tvärtom! Är det inte väldigt talande?

 70. Törnrosa skriver:

  leifer: Visst är det väl härligt när individer kan möta generaliseringar och tvärtom.

  Jag tror en av mina absolut första repliker till dig faktiskt får bli min sista också. Kommer du ihåg: Medelklassman leifer visa lite konstruktiv stake.

  Ha det bra. Ingen har fått mig att skratta så mycket som du :-D

 71. Nils Jungenäs skriver:

  Emma & Törnrosa

  Generellt och generellt. Det är klart man måste få generalisera. Hela feminismen bygger ju på att generalisera – inte korta kontra långa, inte mörkhyade kontra rödhåriga, utan manspersoner kontra kvinnopersoner… Generellt.

  Emma #60

  @ leifer:
  ”“1. Du vet inte hur andra kvinnor tycker och tänker.”
  Men det vet du då menar du?”

  Faktum är att vi män med största sannolikhet har BETYDLIGT bättre koll på hur kvinnor generellt fungerar sexuellt än vad ni kvinnor har. Du vet hur DU fungerar, men hur många andra kvinnor har du interagerat sexuellt med?

 72. Törnrosa skriver:

  Nils: Jag har inga problem med generaliseringar. Jag tycker det blir spännande möten på det sättet när man tussar ihop individen med generaliseringarna.

  Nu drar jag mig tillbaka. Måste skona ögonen och hoppas att det kommer in ännu fler tjejer och tampas med er. Önskar dig allt gott Nils

 73. leifer skriver:

  Nils Jungenäs

  Vi har en överenskommelse att inte kommunicera med varandra, jag påminner dig om den nu och vill att du håller dig till ditt ord och ber om ursäkt för övertrampet.

 74. leifer skriver:

  Törnrosa

  Ja ”medelklassmännen” håller just på att vakna och visa konstruktiv ”stake” genom att t.ex. ifrågasätta misandrin mot män. Jämställdhet 2.0 är t.ex. en sån.

  Men om du missade det var min poäng här faktisk istället för kvinnor att visa lite mer stake (i de frågor vi berörde).

 75. Nils Jungenäs skriver:

  Emma

  Andra halvan av Inlägg #73 var riktat till dig Emma. Ett citattecken hamnade en rad för långt ner bara. Jag tror att du begriper mitt inlägg ändå. ;-) En liten tanke som jag ville dela med mig av bara. Inget att göra någon stor grej av….

 76. Nils Jungenäs skriver:

  Leifer

  Jag säger bara vad jag alltid sagt till dig:
  Du kan väl ringa eller maila mig om du vill mig något istället för att gå bananas i de här kommentarsfälten.

  förnamn punkt efternam ätt gmail punkt com

 77. leifer skriver:

  Nils

  Vi har en överenskommelse, och i den ingår att inte referera till varandra. Jag tror det blir bäst för oss båda. Jag ser inte heller varför jag ska mejla dig med tanke på vad du sagt till mig eller tycker om mig. Så att gå bananas är alltså inget jag gjort, utan det kan då möjligen vara en projektion.

 78. Emma skriver:

  @ Nils Jungenäs: Ok. Har säkert haft fler diskussioner om killar o relationer med olika tjejer i bekantskapskretsen än du haft.

  Men när det gäller just det rent sexuella så, ja låt oss iaf hoppas det. Vill ju gärna tro att de flesta heteromän har större erfarenhet än de flesta heterokvinnor där.. (och omvänt) :D
  ( Förutsätter därmed att du då tillhör den skara män som faktiskt vågar gå fram och prata med det motsatta könet. )

 79. Nils Jungenäs skriver:

  #79

  Jag tycker inte att det här är av allmänintresse varför jag föreslår att du lägger ner eller kontaktar mig enskilt.

 80. leifer skriver:

  #81

  Som sagt, sluta referera mig!

  Sen om jag ska säga nåt ”positivt” så är det väl då att Emma skulle attarheras din stil, du är jävligt på och verkar vara dominant. Å andra sidan just sånt som feminister klagat på hos män.

  Men låt för f-n mig vara nu i fortsättningen.

 81. Nils Jungenäs skriver:

  Emma:

  ”-Ok. Har säkert haft fler diskussioner om killar o relationer med olika tjejer i bekantskapskretsen än du haft.”

  Varför tror du det?

  Min erfarenhet är att de allra flesta tänder på något mer än bara ”missionären under täcket med släckt lampa”. Min egen erfarenhet är också att de allra flesta inte pratar om sina perversaste fantasier och feticher med sina kompisar. Däremot – är man i ett seriöst förhållande med någon så brukar man ju vilja leva ut dessa fantasier och perversiteter. Därav mitt påstående att män antagligen har generellt bättre bild av vad kvinnor generellt tänder på EGENTLIGEN… till skillnad från vad de påstår till sina väninnor när de sitter och tramsar och spelar äcklade av nån porrbild eller liknande. Inte alla människor vågar stå för att de är avvikande. Därför har alla bild av att de är avvikande även om de faktiskt inte är ett dugg avvikande. De är avvikande från den bild de målar upp för varandra. Egentligen tycker de kanske precis likadant, men ingen vågar ställa sig upp och stå för det.

 82. Nils Jungenäs skriver:

  Mitt favoritcitat är: ”Jag har inte alltid rätt, men jag aldrig fel.”
  Det betyder att jag inte inbillar mig att jag vet allt. Däremot, när jag säger något så ligger det något i det – det finns en tanke bakom det. Det är därför jag tycker om att prata med folk som har en annan uppfattning. Man får feedback på sina egna tankar och idéer och berikas med andra människors perspektiv. Likväl förväntar jag mig att den jag pratar med lyssnar och tar till sig av vad jag har att säga då det faktiskt kanske kan finnas något intressant att hämta ur det också. Man pratar MED varandra istället för att argumentera MOT varandra.

 83. Emma skriver:

  @ leifer # 82: Undanber mig att bli indragen i dina personliga vendettor. Vad gäller dina fantasifulla föreställningar om personliga preferenser så är j a g här för att diskutera, ingenting annat. Lägg ner nu.

 84. Emma skriver:

  @ Nils Jungenäs: Det du tar upp i andra stycket sorterar jag in under ”sex” ettiketten dock. Vs relationsbiten då som jag åsyftar i mitt första stycke ang diskussioner. Kan väl hålla med dig i stort även om jag tror det där med hur avvikande människor känner sig är på¨god väg att ändras och är lite av en generationsfråga.

 85. Nils Jungenäs skriver:

  Emma

  Ok, då förstår jag.

  Jag är nog benägen att hålla med dig om att det säkert är lite av en generationsfråga, iallafall när det gäller sex. Det har varit väldigt puritanskt i några årtionden nu, men det börjar nog faktiskt släppa lite.

 86. leifer skriver:

  Emma

  Det var Nils som drog in mig i en kommentar till dig, det var skälet att jag sa ifrån. Jag har ingen vendetta och definitivt inte men några andra. Jag är en snäll person.

  Sen tycker jag ändå det var intressant att ta upp detta med könsroller och att feminismen just kritiserat den gamla mansrollen att ”ta för sig”. Det menar jag är relevant för ämnet.

  F.ö. menar jag inte att vara så personlig utan det intressanta är just dom större linjerna, samhällsnormer etc. Vi styrs t.ex. rätt mycket av samhällsnormer, mer än vi tror. Ex då för att acceptera och förstå vad som är ok eller inte. Detta blir tydligt när man ser på andra kulturer i värden och frågar dom om moralfrågor, dom tycker inte exakt lika utan det finns kulturella värderingar.

 87. Observer skriver:

  Den tranedans som du föreslår i #71 och som går ut på att ”trägen vinner” faller nuförtiden under brottsrubriceringen ”grovt sexuellt ofredande” jämte ”otillbörligt sexuellt närmande”. Så glöm det.

 88. leifer skriver:

  Observer

  Nja, det jag beskrev var främst ihärdighet med känsla för gränser (som man kan tänka på fram och tillbaka för att väcka känslor). Dock handlar det om en gammal könsroll och mycket arbete. Att prestera och bevisa massa saker. Men det är just detta som många män nu vänder sig emot och vill ha mer jämställdhet inom dejting och relationer, lika värde. Men också att kvinnor ska våga mer, vara tydligare, ta initiativ, veta mer vad dom vill etc. Dvs den gamla könsrollen för kvinnor med att vara passiv och kanske underdånig behöver göras om nu när vi går mot jämställdhet. Det handlar då också för kvinnor att vara med aktiva när det gäller det sexuella och visa tydligare vad man vill, och inte fegt alltid skylla dålig sex på mannen.

  Samtidigt måste man då motarbeta gamla idéer om att kvinnor är typ lösaktiga när dom tar för sig. Det handlar då också för män om att ändra såna värderingar. Det var detta jag menade tidigare med madonnan och h-oran, som kanske missförstods av vissa här. Dvs den gamla idealbilden för män, om hur kvinnor ska vara. Det är en smal könsroll för kvinnor.

 89. Torstensson skriver:

  Leifer

  Jag tycker redan att tjejer har tillräckligt med skinn på näsan. Nästan så det blir osmakligt med tanke på att de växt upp i en kultur där de curlats mycket mer än killar. Vad jag efterfrågar i dejtingsammanhang är isåfall att kvinnor borde sluta förvänta sig att bli curlade om de själv inte har något att erbjuda mannen mer än att vara lusfräcka och ha skinn på näsan. Kvinnor är knappast underdåniga på dejtingmarknaden idag som du skriver, tvärtom är dom ju överdåniga när de förväntar sig manlighet men frynkar på näsan när mannen vill ha kvinnlighet. Jag hade problem med det faktum att man måste gifta ner sig i Sverige för att få en tjej ( i alla samhällen funkar det så) men att då en motprestation är omöjligt att ställa i Sverige .Typ jag ville ha mer än en tjej som har jobb på ica kvantum, hair extenions och halvprofessionela modellbilder som hon betalat en fotograf för att ta.Jag ville ha lite mer än så. Sen har du rätt i det här med att ta initiativ, men förväxla inte det med hur de för sig och hur de förväntar sig saker och ting. Du har en helt felaktig bild om du tror att unga tjejer i Sverige sitter och tiger under en dejt, det är ju framför dig, dom kommunicerar tydligt att dom fortfarande vill ha en manlig man med pengar eller status. Det där att sitta och tiga och inte ta för sig är något som fanns på 1930-talet. Problemet är inte att tjejer tiger om det dom vill ha, problemet är att dom har inget att erbjuda en man som har lite högre krav än brudarna i ”ensam mamma söker”. Media uppmuntrar inte till någon självreflektion heller för tjejer mer än utseendet, om sex är fel är det mannens fel, om mannen inte drar ut stolen är han omanlig etc. Vad har svenska kvinnor att erbjuda den svenska mannen frågar jag mig? 5 år och sen skilsmässa ? No way Jose att jag nöjer mig med det. Tänk dig själv om du sitter på den dejt och kvinnan luskar ut hur manlig du är och när du frågar henne om något du gillar hos kvinnor så ser hon dig som en mansgris och blir förnärmad. I alla kulturer gifter mannen ner sig(vilket jag tycker är ett ofantligt ojämställt fenomen) men jag hävdar att den svenska mannen gifter ner sig lite mer än andra europeer. Sen kallar dom det jämställdhet. LOL.

 90. Robban skriver:

  @ JD

  ”Människor som lever i ett utanförskap eller i fattigdom och slum tenderar alltså att vara överrepresenterade inom våldtäktsstatistiken.
  Det håller jag med om och det borde tas upp oftare än det görs idag!”

  Hahaha, klockrent. Men du bör skriva också att det är ironi eftersom det är svårt att uppfatta ironin i skrift. Perfekt formulerat för att representera en PK-tomte gör allt för att skapa sin egna falska verklighet.

  Vissa raser/etniciteter och kulturer/religionen tenderar att vara överrepresenterade är naturligtvis den enkla slutsatsen att dra.

 91. leifer skriver:

  Torstensson

  Jo jag är väl medveten om att unga tjejer idag inte vill ta på sig beteende för den gamla könsrollen i första taget, mot vanliga killar. Man kan dock gissa att beteendet är annorlunda när dom t.ex. möter en svart superstjärna som ska ha konsert i Göteborg och säger att svenska tjejer är dom bästa.

  Sen finns ju också många invandrarkvinnor som tar den klassiska kvinnliga könsrollen som jag pratade om.

  Min resonemang handlade dock mest om den passiva rollen och att t.ex. kvinnor då också dessutom kan vara passiva och ändå få mycket uppmärksamhet som du skriver. Men hjälper det för att hitta den rätta och få ett jämställt förhållande? Jag menar att i takt med att vi gått mot ett mer jämställt samhälle så måste vi nu också se att annat beteende från kvinnor. Och detta har också faktiskt feminster påtalat i viss usträckning även om dom ofta då framför kritik när kvinnor som ”tar för sig” ex ses som slampor. Medan då män som ”tar för sig” ses som manliga och duktiga. Det blir ju också så då att kvinnor som vill ha en man som tar för sig, inte sällan får se sig spolade pga att den mannen hittar nån annan tjej som han tycker är bättre, eller att han helt enkelt inte kan bestämma sig för en viss tjej. Jag tror därför kvinnor bör släppa synen på att män ska ta för sig och själva nu börja bli lite mer aktiva och se värdet i män som är jämställda och kanske inte tar på sig den gamla mansrollen, inte vill det heller. Här menade jag också att män trots allt är mer begränsade fortfarande i sin könsroll än vad kvinnor är i sin. Dvs nu handlar det om den manliga frigörelsen som kommit på efterkälken. Och det är klart att många kvinnor är negativa till att män ska frigöras, på samma sätt som män tidigare varit emot att kvinnor ska frigöras. Det märks då inte minst när vanliga män tar sig ton i dessa frågor, dom blir då duktigt nergjorda av många kvinnor. Samtidigt är det ju också ett bevis för att männen inte alls har nån speciell makt och att kvinnor inte alls är underställda männen på det sätt som det sägs.

 92. Observer skriver:

  Vad är det för fel på ex. den amorösa Hannah i ”Ensam mamma söker”? Att hon inte sitter och grubblar över könsmaktsordningen nattetid eller sitter i polishuset och förfärar sig över att inte regnrocken satt som den skulle likt andra lipsillar har tendens att göra?

 93. Nils Jungenäs skriver:

  Robban #92

  Fattar du inte att ”Vissa raser/etniciteter och kulturer/religionen” tenderar att vara överrepresenterade bland de som lever i fattigdom. Det råder således ett indirekt samband.

 94. Robban skriver:

  @ Nils Jungenäs

  Det finns väl ingen som inte fattar det! Men när det gäller många typer av grova brott så är inte fattigdom det starkaste sambandet. T.ex. så begår inte kineser överfallsvåldtäkter på de norska flickorna även om många av de är väldigt fattiga.

  Våldtäkt handlar mer om inställningen till kvinnor och hur mycket pengar du har på kontot är långt ifrån den viktigaste faktorn.

Google