Reinfeldt besöker mansjour

24 november 2011, av Pelle Billing

fredrik-reinfeldt

Igår var en viktig dag för Sveriges mansjourer. För första gången, mig veterligen, besökte Sveriges statsminister en mansjour.

Det var i Uppsala som detta lilla trendbrott skedde. Där finns en aktiv mansjour under ledning av Mats Lind, som trots oerhört begränsade resurser gör ett gediget arbete för människor i nöd.

Jag skriver människor och inte män, eftersom Uppsala mansjour hjälper alla som hör av sig – oberoende av kön. För dem känns det fel att neka någon hjälp, endast för att personen har ”fel” biologiskt kön. Nämnas bör även att de trots oerhört begränsade resurser infört en jourtelefon som är öppen dygnet runt.

Så här återger UNT statsministerns besök:

Under en timmes tid fick statsministern träffa två män från Uppsalas mansjour och ta del av deras berättelser.

Båda hade sökt hjälp hos jouren därför att deras kvinnor behandlat dem illa, främst psykiskt.

Den ene genom att bli utsatt för hot och polisanmälningar om misshandel och våldtäkter som inte ägt rum. Polisingripanden och utredningar som vänt upp och ned på hans liv. Polisanmälningar som lagts ned och skador efter misshandel som viftats bort. Den andre som under decennier förminskat sig själv som person för att få till ett fungerande äktenskap med en kvinna som pressat honom psykologiskt.

Att det finns män som vågar träda fram med sina berättelser, och att det finns politiker som är villiga att lyssna, är byggstenarna till att så sakteliga få till stånd en förändring i samhället. Som mansjourens ordförande Mats Lind påpekar, är snedfördelningen av resurser mellan könen ett stort problem i nuläget:

– Vi får 50 000 kronor om året av Uppsala kommun för vår verksamhet. Kvinnojourerna, som också behöver sina pengar, får nio miljoner. Våra pengar är slut nu. Jag tycker inte män och kvinnor har inte samma rättigheter på det här området, sade han.

Det är anmärkningsvärt att möjligheterna att få hjälp och stöd från samhället skiljer sig utifrån biologiskt kön. Det går stick i stäv med den strävan som länge funnits i landet att alla ska få likvärdig vård och samma stöd från myndigheter.

Kommer detta möte att göra någon nytta då? Eller var det mest en PR-kupp från en statsminister som lovat att lyssna på människor? Det finns visst hopp i alla fall om att det var på allvar:

Fredrik Reinfeldt tog till sig av berättelserna och lovade att ta med frågan till regeringsdepartementet. Vad det kan tänkas resultera i kunde han inte säga.
– Vi måste titta på om stödsystemet är otillräckligt och hur det används. Jag tycker det var modigt av de här männen att berätta om sin situation. Båda tycks leva tuffa liv och har utsatts för orättvis behandling. Därmed vill jag inte förminska mäns våld mot kvinnor som är ett stort samhällsproblem, sade Fredrik Reinfeldt.

Som jag nyligen återgav här på bloggen var jämställdhetsminister Nyamko Sabuni kallsinning när jag frågade henne om viktiga mansfrågor på ett Axess-seminarium. Och för något år sedan när jag ställde samma fråga på en föreläsning i Lund var hon lika ointresserad.

Vi får hoppas att Reinfeldt kan ta sin minister i örat och klargöra att alla människor ska ha samma rätt till hjälp när de blivit misshandlade, oberoende av kön. I nuläget avsätts cirka en miljard kronor per mandatperiod för att bekämpa mäns våld mot kvinnor, samkönat våld och hederrelaterat våld. Noll kronor går till män som misshandlas av kvinnor.

Statsministerns kommentar till detta var:

– Hur pengarna har fördelats och vilken inriktning vi haft för insatserna måste vi titta på. Vi måste också utreda närmare hur det här samhällsproblemet ser ut i dag. Vi återkommer till det, sade Fredrik Reinfeldt.

Om detta verkligen görs, är det utmärkt. Och jag ska tror på det, när jag ser det.

Reinfeldt är välkommen att höra av sig om han behöver hjälp med forskning och statistik på området.

Tipstack: Går till Erik!

 

36 kommentarer på “Reinfeldt besöker mansjour”

 1. Magnus skriver:

  Tusan oxo.
  Jag som är antimoderat :) Att han ska göra något bra får mig att gilla honom lite iaf.
  Blev faktiskt imponerad, börjar hända lite nu!

 2. Pether skriver:

  Något bra?
  Han får verkligheten kastad i sitt ansikte, sedan säger han i princip att mäns våld är värre och kvinnors våld inte är något att satsa på.

 3. Backlash skriver:

  Problemet är att det inte finns någon svensk forskning på det här området, så Statsfeministern kommer inte att få svar på sina frågor. Debatten tar alltid avstamp i falsariet ‘Slagen Dam’, som många forskare och debattörer fortfarande gärna refererar till, trots att den dömts ut av den egna institutionen.

 4. profanum_vulgus skriver:

  Jag har jobbat på en mansjour och det här med att ta emot alla människor oavsett grupptillhörighet är ett måste. När jag satt i telefonen så var det iaf en klar majoritet kvinnor som ringde, även om de ringde nästan bara för att de ville ha hjälp åt män, bröder, söner, pappor och vänner.
  Men jag minns särskilt en tjej som var upp mot 30 år. Hennes föräldrar hade inte kunnat erbjuda en trygg miljö under hennes uppväxt så hon hade i huvudsak växt upp hos sina morföräldrar. När hon gick i högstadiet så var hon lite på glid, skolkade, gick på fester och så. Därför fick hon då och då sitta i besvärande samtal med skolkuratorn och andra ur personalen. För att provocera kuratorn så sa hon en dag ”jag har knullat min morfar”, det blev en väldig uppståndelse och helt plötsligt gled hon fram på en räkmacka. Inga besvärande samtal, ingen kritik, inget tjat, alla visade den största förståelse för allt hon gjorde. Vid ett polisförhör höll hon därför fast vid att morfadern och hon hade knullat. Morfadern häktades och begick senare självmord i häktet. Mormor såg hon aldrig mer. Hon blev förkrossad då men slog det ifrån sig. När hon långt senare fick egna barn och började reflektera över sin barndom så slog en oerhörd skuld till mot henne för vad hon gjort mot sin morfar och hon gick in i en djup depression. Hon tog först kontakt med kvinnojouren och en psykologiinrättning med kopplingar till kvinnojouren. Den enda hjälp de erbjöd var dock att hon skulle sluta förneka vad morfadern gjort mot henne, vilket bara fick henne att må sämre. När hon ringde till mansjouren (mig) så fick hon äntligen någon att prata med om vad som verkligen hade hänt. Jag pratade bara med henne ett fåtal gånger och jag vet inte hur det gick sen.

 5. AV skriver:

  Hans svar i verkligheten:
  Jag hör vad du säger (och skiter i det). Vi ska se på problemet (när alla andra frågor inkl världsfreden är lösta). Vi återkommer till detta (så ring inte oss så länge. Vi ringer er…).

  Men för all del, jag kan ha fel.

 6. barfota skriver:

  Kul med Reinfeldts besök, mindre kul att Moderaterna är ett av de partier som så totalt och okritiskt ”köpt” hela feministideologin.

  Som vanligt är jag skeptisk och vill se handling före ord. Som vi brukar säga ”snacka skit går väl an men att göra något är en helt annan sak”. För en gångs skull så hoppas jag att jag har fel.

 7. Trött skriver:

  Hade ju varit bra om Fredrik sagt

  WTF! 0 resurser till dessa våldsutsatta män! Detta måste vi göra något åt!

  Istället för: I don´t give a fuck.

  Moderaterna har nog inte ”köpt” det. De försöker bara maximera antalet röster. Kortsiktigt klokt, långsiktigt förödande.

  Min röst i nästa val hamnar på det parti som satsar på mansfrågorna och att stoppa diskrimineringen av män.

 8. fri skriver:

  Det jag undrar är om du Pelle tycker det är okej med mansjourer som bredrivs av frivilliga utan utbildning? Det brukar ju komma väldigt skarp kritik mot kvinnojourer just för att många saknar utbildning och ”endast” så kallade eldsjälar och därför kanske inte alla får tillräcklig hjälp och därför kan det också gå fel ibland, hur tänker du kring mansjourerna?

 9. Pablohoney_4 skriver:

  Bra där att Reinfeldt tar upp problem kring den orörda mansfrågan, om psykisk & fysisk misshandel. Ett steg i rätt riktning.

  Det rör på sig mycket i jämställdhetsdebatten och Sabuni verkar inte sitta på ny forskning eller kunskap som rör mansfrågor eller modern jämställdhet, idag.

  Sabuni, hur länge kan hon ”sitta” kvar? Det rör faktiskt på sig och då får man inte sitta stilla……för då kommer man efter och får gå hem.

 10. Pether skriver:

  fri: Mansjourer drivs av tanken om allas lika rätt, jämställdhet, osv osv.
  Feministjourerna drivs and manshatande tankar om kvinnors totala oskuld till allt, och mäns skuld till allt. Läs profanum_vulgus inlägg innan. De är inte till för våldsutsatta kvinnor, de är till för att skapa våldsutsatta kvinnor från tomma intet.

 11. fri skriver:

  @Pether
  Jag håller inte riktigt med dig i detta då jag träffat många kvinnor på kvinnojourer som inte har dessa åsikter (men visst finns de dem som har det också, de har jag också träffat) och jag tycker heller inte man kan säga att det inte är till fö våldsutsatta kvinnor när jag själv sökt mig dit när jag var våldsutsatt och träffade andra i samma sits, livärdda och slagna. Man kan inte generallisera så och heller inte säga att det inte är till för vålsutsatta kvinnor, de hjälper faktiskt många människor.
  Min fråga var dessutom ställd utan några egna åsikter utan jag var intresserad av Pelles tankar kring detta. Min egen åsikt skulle vara att kommunen ska finasiera både mans- och kvinnojourer med UTBILDADE människor med stora hjärtan och att det inte ska drivas ideellt.
  Som sagt, jag varken kritiserar mans- eller kvinnojourer jag var helt enkelt nyfiken på Pelles åsikt om den ideella biten, inget annat. Att spy galla över hela landets kvinnojourer (som är några stycken) och anklaga dem alla för manshat tror jag inte är rätt väg att gå.

 12. Runar skriver:

  I Norge legges kjønsforskningen ned som eget felt leser jeg her:

  http://www.aftenposten.no/meninger/kommentarer/Vent-med–dra-Hjernevask-kortet-6705072.html

  http://www.aftenposten.no/kultur/Kjnnsforskningen-mister-56-millioner-6704899.html

  Kanskje ikke noe stort nummer,”forskerne” derfra skal jobbe andre steder,men uansett litt morsomt,særlig mtp det svært kritiske blikket på kjønnsforskning Harald Eia gav i sitt program ” Hjernevask”.

 13. Pelle Billing skriver:

  fri,

  ”Det jag undrar är om du Pelle tycker det är okej med mansjourer som bredrivs av frivilliga utan utbildning? Det brukar ju komma väldigt skarp kritik mot kvinnojourer just för att många saknar utbildning och “endast” så kallade eldsjälar och därför kanske inte alla får tillräcklig hjälp och därför kan det också gå fel ibland, hur tänker du kring mansjourerna?”

  Jag tycker att mans- och kvinnojourer borde vara mer knutna till kommunen (alternativt staten), och att kommunen är ytterst ansvarig för dem. Både finansiering och behandling kräver en ansvarig myndighet.

  Eldsjälar har en viktig funktion, men arbetet måste ledas av utbildade personer för att säkra kvaliteten.

  Dock så är detta en process, och det är bättre att det finns jourer som drivs av eldsjälar än inget alls. Med tiden tror och hoppas jag att kommuner alternativt staten tar ett större ansvar för verksamheten.

 14. Pelle Billing skriver:

  Runar,

  Intressant utveckling i Norge!

 15. barfota skriver:

  @Runar
  Lycka till i Norge!

 16. Mats Lind skriver:

  Fri:
  ”Det jag undrar är om du Pelle tycker det är okej med mansjourer som bredrivs av frivilliga utan utbildning? Det brukar ju komma väldigt skarp kritik mot kvinnojourer just för att många saknar utbildning och “endast” så kallade eldsjälar och därför kanske inte alla får tillräcklig hjälp och därför kan det också gå fel ibland, hur tänker du kring mansjourerna?”

  Uppsala Mansjour drivs helt ideellt och i vår grupp på 18 aktiva har vi följande kompetenser:
  Psykoterapeut
  Lärare i naturvetenskap
  Biolog
  Integrationssamordnare
  Civilekonom
  Säkerhetschef
  Sjukvård
  Jurist kandidat

  Vi har flera utbildningar i BBIC, konflikttrappor, att arbeta med människor i kris mm mm. Om du hittar någon annan jour som uppbär denna kunskapsbank som vi kan uppbåda så får du leta väldigt länge. De statliga/kommunala jourerna består oftast av vanliga socionomer. Jämför nu vilka av kommunala och ideella jourer som är bäst för de hjälpsökande och samhället, svaret är givet.

  Hälsningar

  Mats Lind Uppsala Mansjour

 17. fri skriver:

  Det är ju jättebra! Och nej inte alla jourer besitter den kompetensen eftersom tyvärr inte alla är beredda att jobba gratis. När de gäller anställda så är det oftast med dåliga löner vilket heller inte lockar människor med mycket utbildning, det är synd och därför tycker jag att kommunen eller staten ska ha hand om det även om det då funkar väldigt bra i ert fall.

 18. Mia. skriver:

  Av de som utsätts för våld i nära relationer är 1 av 6 män. Så i Uppsala torde då alltså 1,5 miljon i bidrag till mansjouren vara en mer jämställd summa om jag räknat rätt?

  http://www.nck.uu.se/Kunskapscentrum/Kunskapsbanken/amnen/Vald_i_nara_relationer/Mans_utsatthet/

 19. Hjalmar skriver:

  Osannolikt, men positivt! Kanske Reinfedt börjar känna vart vinden blåser…?
  Feminismen har ”peakat” för länge sedan…

 20. Kruzze skriver:

  Mia, hur tänker du nu? I artikeln du länkar till står ju att:

  ”Det finns studier som rapporterar lika stor utsatthet för relationsvåld för både män och kvinnor. Forskningen visar dock att det rör sig om olika typer av våld.”

  Om du syftar på BRÅ:s rapport där det står att en av sex personer som utsätts för våld i nära relationer är män så får du nog tänka om. BRÅ utgår nästan alltid från anmäld brottslighet i sina rapporter, och det skulle inte förvåna mig om det är så i det här fallet också. Resten av artikeln ägnas ju åt att beskriva att män är mindre benägna än kvinnor att anmäla våld i nära relationer.

  En mer korrekt fördelning av jourresurser borde alltså vara 50/50 om man ska utgå från den internationella forskning som finns på området. Några svenska studier finns ju ännu inte, konstigt nog. Bara vad gäller kvinnor.

 21. Men@Work skriver:

  Det här är bara en symbolisk omvändelse under galgen. Vi i mansrörelsen och den interna moderatkritiken börjar uppenbarligen ta skruv. Det finns risk för massflykt av manliga alliansväljare, och detta vet FR. Men talk is cheap. Vi vill ha konkreta resultat, och har ingen anledning att vila på hanen…

 22. David skriver:

  Oerhört positivt att Fredrik Reinfeldt besökte mansjouren. Det måste innebära ett steg i rätt riktning och att frågan om riktig jämställdhet finns med i medvetandet. Förhoppningsvis så syns det också snart i politiken att svenska folket inte hatar män och att manshatarpolitik inte är framtiden. Positiivt besök!

 23. krakel skriver:

  Jag: ”Oj – Fredrik Reinfeldt besöker mansjour!”
  Flickvännen: ”Kanske Filippa som har slagit honom?”

 24. Mia. skriver:

  Kruzze

  ”Mia, hur tänker du nu? I artikeln du länkar till står ju att:

  “Det finns studier som rapporterar lika stor utsatthet för relationsvåld för både män och kvinnor. Forskningen visar dock att det rör sig om olika typer av våld.””

  Precis, och såhär tänker jag:

  http://www.pellebilling.se/2011/11/gladjande-artikel-om-partnervald/#comment-42997

  I dagsläget tyder allt på att ‘intimate terror’ inte är jämt fördelat mellan könen. Kankse kommer det visa sig att det är det. Men tills dess tror jag 1,5 milj är en bra början med tanke på att man idag bara får 50.000.

 25. Mats Lind skriver:

  Mia,

  ”I dagsläget tyder allt på att ‘intimate terror’ inte är jämt fördelat mellan könen. Kankse kommer det visa sig att det är det. Men tills dess tror jag 1,5 milj är en bra början med tanke på att man idag bara får 50.000.”

  Man glömmer bort att vi inte bara hjälper män, vi tar ju även emot kvinnor så beräkningen får göras om :-)

  Vi har nu fått besked om hur mycket vi får nästa år, 50 000:-. Enligt sekreteraren så kunde vi fått mindre. Detta är verkligen frapperande och det synliggör verkligen vad man tycker om att män ska få möjlighet att få lika hjälp som kvinnor.

 26. Patrik skriver:

  Mats Lind #25

  Det är alltså ett ickeproblem helt och hållet?

  Lika hjälp eller inte men 50 000 är ju precis ingenting. Får ni inget moraliskt stöd från nån?

 27. Mia. skriver:

  Mats Lind

  ”Man glömmer bort att vi inte bara hjälper män, vi tar ju även emot kvinnor så beräkningen får göras om,”

  Den som gapar efter mycket… håll med om att 1,5 mille vore en bra början :)

 28. Pelle Billing skriver:

  Jag tror att man ska se Mias förslag som en fantastiskt bra början. 1,5 miljoner är mycket pengar, och argumentet är bara att mansjouren ska få sin del utifrån Brå:s siffror. Svårt att säga emot det argumentet, om man inte aktivt vill säga att män ska få sämre behandling och bemötande.

 29. Pelle Billing skriver:

  Sedan om vi en dag får en stor, nationell studie i Sverige på våld i nära relationer, så kan den ligga till grund för en ännu mer ”rättvis” fördelning. Fast egentligen hoppas jag som sagt att varje kommun ska finansiera mäns och kvinnors behov av hjälp efter just behov, och inget annat.

 30. Patrik skriver:

  Mats Lind #25

  Det står på er hemsida att ni arbetar aktivt för att slippa vara beroende av bidrag från kommunen. Hur hänger det ihop? Är det för att ni inte får några pengar.

 31. Mats Lind skriver:

  Patrik,
  ”Det står på er hemsida att ni arbetar aktivt för att slippa vara beroende av bidrag från kommunen. Hur hänger det ihop? Är det för att ni inte får några pengar.”

  Det är enkelt; vi vill engagera den privata marknaden då vi anser att detta kommer den till gagns inte bara indirekt utan även direkt. Vi kan tänka Oss hur mycket det kostar att ha sjukskrivna medarbetare som mår dåligt p g a vårdnadstvister, våld, ensamhet mm mm. Den nämnd som ger Oss pengar (Vi fick 50 000:- i år igen) heter VFN, nämnden för vuxna med funktionshinder. Vi vill att pengar statliga/kommunala pengar ska finnas till de verksamheter som verkligen behöver det. Med detta säger vi ändå inte att vi inte behöver kommunalt bidrag.

 32. Mia. skriver:

  PB

  ”Fast egentligen hoppas jag som sagt att varje kommun ska finansiera mäns och kvinnors behov av hjälp efter just behov, och inget annat.”

  Precis! Och till detta skulle jag vilja tillägga att det kanske även är kommunen som ska driva jourerna, eller iaf ha mycket god insyn i verksamheten.

 33. Patrik skriver:

  Mats Lind #31

  Ok. Då förstår jag bättre. Det verkar extra magstarkt att ni inte åtminstone fick en symboliskt högre summa pengar utan istället fick höra att det kunnat bli mindre.

  Tack för svaret.

 34. Mats Lind skriver:

  Mia,
  Ja, det vore en bra början men nu visade det sig att vi fick 50 000:-.

  Patrik,
  Aningen magstarkt uttalande av en sekreterare som ju ska förhålla sig neutral. Än värre är (icke) argumentationen av nämndens ordförande Stig Rådahl eller MP:s och oppositionens Malena Ranch. Stig säger att vi inte fick mer för att de har nya riktlinjer för i år medan Malena, som är gruppledare för oppositionen, säger att det finns för lite kunskap inom detta område. Avdelning give me a break! Ursäkta om jag låter lite som en gädda som svalt en krokodil men det är svårt att smälta det faktum att detta explicit betyder att kommunens medborgare ej har samma möjlighet att få hjälp. När detta kom på tals var det svårt att få något svar från endera av dem.

 35. Patrik skriver:

  Mats Lind #34

  Jag har läst några artiklar i lokalbladet. Skulle vilja kolla att jag är klar över det här. Finns ingen mansjour alls i Uppsala utöver eran och tar inte kvinnojouren emot män överhuvudtaget?

 36. Mats Lind skriver:

  Kvinnojourer i Uppsala tar inte emot män eller även män med barn, dock finns några undantag i två kommuner i norra Uppland där man nu börjat ta emot alla oavsett kön. Detta fick vi reda på vid en föreläsning vi stod värd för som företrädare för dessa kvinnojour deltog i, förtjusande tanke.

  Det finns en mansmottagning som erhåller 200 000:- per år för att arbeta med män som slår men det kanske mest drastiska och tydliga bidraget är 200 000:- till föreningen VOV som tar hand om husdjur till misshandlade kvinnor. Återigen vi är alltså inte emot att man ger dessa föreningar bidrag utan vi anser att proportionerna är aningen märkliga, man kan säga att detta speglar vad samhället anser om mäns skyddsvärde. Måhända kan detta vara en bidragande orsak till att män begår mer brott i samhället, det är i alla fall förklaringsmodellen i USA där man anser svarta är överrepresenterade i kriminalitet p g a social utslagning, de ses inte som fullvärdiga medborgare. Det märkliga är att här anses män slå p g a makt, inkongruensen väldigt tydlig i det resonemanget.

Google