Notiser

12 november 2011, av Pelle Billing

skolbarns-halsa

Tjejers ohälsa
Skolflickor rapporterar mer psykosomatiska symptom som nedstämdhet, irritation, nervositet och sömnsvårigheter än skolpojkar. Varför? Det är tydligen inte så glasklart som man kan tro:

– Det här betyder inte nödvändigtvis att pojkar har bättre psykisk hälsa än flickor, utan snarare att hälsa och ohälsa kan ta sig olika uttryck bland pojkar och flickor, säger Anna Bessö, avdelningschef. Att förstå mekanismerna bakom är avgörande för hur vi förstår ungas hälsa och för hur stödjande insatser utformas.

Man får skadestånd (no, really)
Med tanke på det pågående SCUM-debaklet kan lite goda nyheter behövas. Så för er som inte redan sett det på annat håll:

Simon Wallmark nekades ett sommarvikariat som brandman för att han hade fel kön och fel etnisk bakgrund. På onsdagen fick han upprättelse i Södertörns tingsrätt och 100.000 kronor i skadestånd av Södertörns Brandförsvarsförbund.

Södertörns Brandförsvarsförbund prioriterar kvinnor samt män med utomnordiskt ursprung – även i de fall då dessa saknar brandmansutbildning.

Tur att Sverige har Centrum för Rättvisa.

Schyman accepterar lika lön för lika arbete
Ännu en strimma ljus i jämställdhetsdebatten. Schyman erkänner att lika lön för lika arbete inte längre är någon strukturell fråga i Sverige:

Kvinnors månadslön för en heltidstjänst är i genomsnitt 4 400 kronor lägre än mäns. Sedan början på 1980-talet har kvinnors löner konstant varit runt 15 procent lägre än mäns.

Det här är inte i första hand resultatet av att enskilda arbetsgivare diskriminerar enskilda anställda kvinnor. Sådant förekommer också men det finns det lagstiftning mot.

Jag har förstås hävdat detta länge, och det är bra att även radikalfeminister kan börja anamma vissa korrekta fakta. Sedan är Schymans nya slagord om ”lika lön för likvärdigt arbete” en separat debatt, som jag inte tar idag men där jag definitivt har viktiga fakta och argument att komma med.

 

8 kommentarer på “Notiser”

 1. leifer skriver:

  Pelle

  Brandmannen som vann så att säga, gjorde det med förlikning. Dvs då blir det inte riktigt ett prejudikat. Dom kom aldrig fram till heller om dom körde med positiv särbehandling av andra än etniskt svenska män, vilket ju för oss alla är det uppenbara här. Man undrar om det nu är omvänt i Sverige jämfört med andra länder, att svenska män ska byta efternamn så att det låter utländskt.

  Feminismen har ju sagt att vita heterosexuella män står för enfald och ensidighet bl.a. Även polishögskolans talesperson har varit inne i såna resonemang. Ett utländskt namn ger då istället då en stämpel på att man är mångkulturell och därmed automatiskt har högre kompetens och högre anställningsvärde, humankapital, eller vad man nu vill kalla det.

  Detta är ju också i linje med att staten nu driver att arbetsplatser och företag ska stå för mångfald. Man vill du växla ut dom som är för lika, och då är det ju så att vita svenska män varit överrepresenterade. Dock verkar man här inte bry sig om andelar i förhållande till befolkningen, och särskilt inte då andelar bland sökande. I brandmansfallet så är väl då typ 8 av 10 sökande etniskt svenska män.

 2. Urban skriver:

  Leifer, tur att mitt yrke är på väg att bli ett kvinnoyrke då! Så slilpper jag oroa mig för konkurrens -)

 3. AV skriver:

  En av min brors kamrater fick veta att det var kört för honom att söka tjänst på brandkåren i Göteborg. Här skulle det anställas kvinnor och invandrare. Efter ett tag fick han samtal om han inte ändå kunde börja som brandman. De hade inte fått några sökanden! Då hade han redan ett annat jobb. Den som gapar efter mycket…

 4. David Holman skriver:

  Min egen bror har blivit utestängd från Polishögskolan pga fel etnicitet och kön… Mycket roligt!

  Angående ”lika lön för likvärdigt arbete” så tar jag upp detta här: http://tidning.dalastudent.se/?p=5944

  När jämställdhetsdebatten kommer på tal är det mycket enkelt att förföras av fraser om lika rättigheter, så som det gamla slagordet ”lika lön för lika arbete”; även jag var en gång i tiden förförd av dessa ord. Miljongranskningen från fd. JÄMO visade dock att endast en dryg procent av kvinnorna hade en oförklarligt låg lön. Om man går in på Feministiskt Initiativs hemsida idag kan man se att även dem har övergett denna paroll. FI har dock gjort en minimal förändring i sin formulering som gör all skillnad i världen: ”Lika lön för likvärdigt arbete”. FI hävdar alltså fortfarande att kvinnligt arbete nedvärderas i förhållande till männens – trots resultatet från Miljongranskningen – och om detta kan man läsa på deras sida För en feministisk politik.

 5. John Nilsson skriver:

  Off topic, till Pelle Billing i första hand:

  Har haft (och har) en bra diskussion om SCUM-manifestet med ”Hannah”, en feminist, här:
  http://www.onewaycommunication.co/?p=1737

  Hon hänvisar i denna diskussion också till din artikel ”Vad händer när män börjar tala” ( http://mansnatverket.org/articles/vad-hander-nar-man-talar.php ) och skriver uppskattande om den här (om du inte redan sett det):
  http://www.onewaycommunication.co/?p=1494

  Ljus i mörkret!

 6. Pelle Billing skriver:

  John N,

  Tack för tipset och fint att du diskuterar. Jag har tidigare sett att hon gillar min artikel om vad som händer när män börjar tala.

 7. [...] när en diskriminerad brandmansaspirant fått viss upprättelse via Centrum för rättvisa, kommer nyheten om att de nu även stämmer Rikspolisstyrelsen. Nyheten [...]

Google