Jämställdhet för unga i Uppsala

22 november 2011, av Pelle Billing

Ser i UNT att det ska ordnas en konferens för unga. Temat är jämställdhet och jämlikhet.

Ett hundratal ungdomar från tio olika länder ska sammanstråla i Uppsala i ett så kallat YES-evenemang (Young European School). Inget konstigt med detta. Det är bara bra att ungdomar får lära sig ansvara för en konferens, samt ha ett internationellt utbyte:

Elever från Gåvsta skola utanför Uppsala håller i den konferens som invigdes i universitetsaulan under måndagsförmiddagen.

Ändå känner jag mig lite orolig när jag läser detta. Orolig, eftersom jag själv växt upp med ett visst synsätt på jämställdhet.

Jag frågar mig om några mansfrågor kommer att tas upp på konferensen? Eller blir det ett – förvisso viktigt – men ensidigt fokus på kvinnofrågor?

Kommer det att målas upp en bild av samhället där män är de problematiska? Det var en sådan bild jag växte upp med, och det var knappast ett gott samhällsklimat för en ung man att utvecklas i.

Tänk om de på konferensen säger det famösa att ”killar borde ta mindre plats, ta ett steg tillbaka och släppa fram tjejerna”. Hur ska killarna kunna ta ett steg tillbaka när de ännu inte uppnått något?

Frågorna är många, och kanske är jag orolig helt i onödan. Jag vet ju inte ett dyft om konferensen – kanske har de läst på om viktiga mansfrågor, för att ge en bredare bild.

Det jag skulle vilja se på en konferens för unga om jämställdhet, är en session där deltagarna fick lyssna på varandra för att förstå svårigheterna med den andra könsrollen, och lära sig känna empati för varandra. Då skulle något transformativt kunna hända, istället för att både tjejer och killar går hem därifrån med en lätt olustkänsla i kroppen.

 

5 kommentarer på “Jämställdhet för unga i Uppsala”

 1. Mörker skriver:

  En högst befogad oro.
  Lite som att Kina håller i en konferens om yttrandefrihet.

 2. Mia. skriver:

  Vet inte om det är en ‘officiell’ mansfråga sas men jag saknar att alltid dömas hårdare, att ses som en potentiell förövare, detta ständiga guilt by association.
  Att bl a ses som en potentiell pedofil, våldtäktsmän och kvinnomisshandlare bara för att några är det. En guilt by association som inte finns för kvinnor även om de *dras över samma kam’ i andra sammanhang.

 3. leifer skriver:

  Pelle

  OT men idag försvarar regissören SCUM i pappersupplagans kultursida.

  http://www.aftonbladet.se/kultur/article13972013.ab

  Inte det minsta lilla gnutta självkritik eller kritik mot Solnas manifest återfinns på Aftonbladets kultursida, men nåt annat var väl inte att vänta. Dock var det ett klargörande som heter duga, det är inte bara en satir, det är allvar också, samtidigt!?
  Vem ska då ha rätt att kritisera den? Ingen tydligen, för då är man typ en stelbent tråkmåns. Jösses vad man kan vända det hela. En feminism som gått bort sig totalt, är fullständigt tondöv och saknar helt modern verklighetsanknytning säger jag.

  Men igen är detta nog ingen slump att det dyker upp nu som om det vore nåt ”aktuellt”. Feminismen har problem och har kört fast. Att bli alltmer extrem är väl då en naturlig ”väg framåt”. Dvs man är ännu snabbare på väg ner i diket. I den mån det finns en god feminism, så får den ta stryk. En björntjänst som heter duga.

 4. Lorem Ipsum skriver:

  Uppsala och jämställdhet i samma mening? Det var en annorlunda tanke.

  En nytagen bild på det feministiska teoribygget http://tinyurl.com/d4o8lvr (SFW) :)

 5. Anders skriver:

  Känner samma oro, minns hur det var under min skolgång.

  Men så en positiv grej, läste denna artikel om unga och sex på DN, och till min stora förvåning presenterade den båda könens specifika problem, och inga schablonmässiga offer/förövare-etiketter, utan visar lite på hur komplexa relationer kan vara. En artikel med jämställdistisk infallsvinkel, tjoho!

  http://www.dn.se/insidan/insidan-hem/manga-unga-vet-inte-hur-man-sager-nej

Google