Insändare: Jag blev oskyldigt dömd för våldtäkt

13 november 2011, av Pelle Billing

En anonym bloggläsare som kallar sig Linus22 har skickat in sin berättelse om hur han blev oskyldigt anklagad och dömd för våldtäkt. Den publiceras nedan, som en personlig berättelse som läsaren själv får värdera.

Bloggen mottar gärna insändare om sådant man upplevt eller sett i sin nära omgivning.

I dagens läge kan en tjej anmäla en kille och få honom fälld för våldtäkt utan några bevis, efters bevis inte behövs i dessa brottsmål. Kan du tänka dig att polisen kommer hem till dig och griper dig för en våldtäkt som av din ex-flickvän påstås ha hänt fyra år tidigare, men eftersom det aldrig har hänt (då det var helt vanligt sex) så lutar du dig tillbaka trots uppståndelsen och tänker det har aldrig hänt och därför finns det inga bevis för det.

Men sen i domstolen blir du överkörd totalt för att målsägarens historia är mer trovärdig, eftersom det är hon som planerat allting och det blev svårt att tackla situationen på grund av historier som aldrig har hänt. Och där sen kompisar blir till ”vittnen” hjälper till att styrka ”anklagelserna”. Vittne för mig är någon som sett en incident, inte någon som får höra påståenden flera år senare!

I domstolen där sedan nämndemannen hoppade av på grund av starka tvivel angående målsägarens historia (denna företeelse händer inte i normalt fall). Flera av målsägarens vittnen är till min fördel och mina till min fördel. Ändå döms jag till fler årigt fängelse straff. Hur kan det gå till så där, hur kan domstolen vara så blåögda och lagligt döma något utan som helst bevis?

Vem är dagens våldtäktsman? Det kan vara en kille som har haft normalt sex med tjejen utan några som helst sadistiska inslag, och där sen tjejen anmäler honom för våldtäkt på grund av olika anledningar som t.ex. Dumpad, hämnd, ånger, tjäna pengar och psykiskt/fysik trauma sen barnsben. Missbruksproblematik och osynliga diagnoser hos henne upptäcks inte eftersom försvaret inte kan begära en rättpsykiatrisk undersökning på målsägaren. Så de hittar aldrig de osynliga faktorer som kan få tjejen att göra något så fruktansvärt som att oskyldigt anklaga någon.

Domstolarna är ett lotterispel där man blir hårt dömd utan bevis. Dom har stängda dörrar bara för att inte pressen kan få vara med och se själva hur jävla sjukt dom dömer någon för hemska handlingar som helt saknar stödbevisning.

Något måste hända omgående annars får de börja bygga skyskrapor på Sveriges sex anstalter…

 

27 kommentarer på “Insändare: Jag blev oskyldigt dömd för våldtäkt”

 1. Mia skriver:

  Jag kan naturligtvis inte uttala mig om just det här fallet men ja både män och kvinnor kan råka ut för manipulativa och empatilösa individer. I den här typen av fall de som våldtar eller de som falskanklagar. Att det väcker frustration att man inte kan få alla som faktiskt våldtar fällda kan jag förstå men det som INTE får ske är att samhälle ‘begår övergrepp’. Dvs att det hur orättvist det än kan kännas alltid är ‘hellre fria än fälla’ som måste gälla. Jfr att få en anhörig t ex mördad är en tragedi men att få livstid för att mord man inte begått kommer jag alltid se som en större tragedi.

 2. leifer skriver:

  Mia
  ”Hellre fria än fälla”?

  Det som ska gälla är väl ändå att det det som sägs ha hänt, kan bevisas bortom alla rimliga tvivel. Dvs bevisbördan är stark. Och är bevisen klara och entydiga, så förstår jag inte varför man ska fria, typ för att vara snäll?

  Hellre fria än fälla verkar ju idag dessutom gälla kvinnor som begår brott.

  Det vi vill ha här är ju likabehandling, samma principer oavsett kön.

  Vad vi ser idag är ju inte bara då straffrabatt för kvinnor, utan uppenbarligen då att man anses att kvinnor är mer trovärdiga än män. Detta gäller f.ö. också då särskilt unga män. Nu har ju unga män tyvärr bäddad så lite för sig själva genom att ofta ljuga och försöka komma undan straff. Trovärdigheten i rättshänseende hos unga män och hans polare är alltså låg.

  Det här blir knepigt när ord står mot ord, och hur ska man kunna ha vittnen i sängen? Igen handlar det väl också om svensk våldtäktslag och hur den tillämpas. Ex är det ju uppenbart att den är skriven med tanken på kön, och att tanken inte då är att kvinnor ska skaka galler för att dom våldtar män.

  Politiskt är det nu hårt driv för att sätta dit män för våldtäkter och pedofili.

 3. John skriver:

  Killar som ovetande hamnar i sällskap med tjejer med emotionell instabil personlighetsstörning löper en förhöjd risk att bli falskanmälda. Det ingår ofta i sjukdomsbilden att de har svårt att sätta gränser och har ibland svårt att skilja mellan övergrepp och sex i samtycke. Denna sjukdom syns inte alltid utanpå, och dessa unga tjejer kan ur denna synvinkel bli vandrande minor för den ovetande killen.

  Män behöver rättssäkerhet, vilket helt saknas idag.

 4. Pelle Billing skriver:

  John,

  Precis, narcissism yttrar sig ofta som borderline hos kvinnor och antisocial störning hos män. Båda är farliga på sitt sätt och båda könen kan råka illa ut. Det vi behöver få samhället att förstå är att vi kan inte hitta förövaren utifrån kön, utan det är det individuella som styr.

 5. Håkan skriver:

  Pelle är inte narcissister väldigt duktiga på att dupera folk och leverera trovärdiga lögner.

 6. Pelle Billing skriver:

  Håkan,

  Det kan de vara, och det är då de blir livsfarliga för sin omgivning.

 7. Mia skriver:

  leifer

  ”Mia
  “Hellre fria än fälla”?”

  I min värld är detta ett uttryck för:

  ”Inom svensk rättsskipning brukar ofta framhållas vilka höga krav vi har på rättssäkerhet och hur viktigt det är för ett rättssamhälle att ställa höga krav på bevisning och bevisvärdering. Man brukar säga att det för fällande dom krävs att den åtalades skuld står bortom allt rimligt tvivel och att det är bättre att nittionio skyldiga går fria än att en oskyldig blir dömd. Svea Hovrätts friande av Christer Pettersson i Palmemålet är ett exempel på denna goda svenska rättstradition.”

  http://www.nkmr.org/hellre_fria_an_falla.htm

  Se även ‘Avslutande synpunkter och sammanfattning’ då det berör ämnet för tråden.

 8. leifer skriver:

  Mia

  Jag upplever ”hellre fria än fälla” lite annorlunda. Typ ett snällt rättsväsende som ser det goda i alla människor och låter folk komma undan med en varning. Det jag menar är just att när det inte finns några tvivel, så bör väl då en dom falla. Och den ska vara lika hård/mjuk oavsett kön eller etnisk bakgrund.

  Problemet med våldtäktsmål är just att man gjort avkall på bevisningen för att få fram fällande domar. Det är mycket möjligt att man på så sätt sätter dit fler skyldiga än man skulle gjort om man höll hårdare på svensks rättsprincip. Men problem är ju då samtidigt att fler oskyldiga kommer skaka galler. Och i detta fall är det ju enbart män som döms vilket i sig är intressant. Det speglar då en bild av att mannens sexualitet är ond, kvinnans god.

 9. Patrik skriver:

  Är det trovärdighet som styr? Shit ännu ett ämne att sätta sig in i.
  Har just fått FÄLLDA FÖR SEXÖVERGREPP av THÉRÈSE JUEL
  Ska se om man kan bli lite mindre pinsamt okunnig i denna fråga.

 10. Mörker skriver:

  Den rättspraxis vi har är ett resultat av att kvinnojourer och radikalfeministiska kamporgan har tvingat sig in på rättegångar i åratal. Stått utanför och skrikit. Hotat domare och åklagare, samt infiltrerat hela rättsapparaten. De arbetar mycket med att hitta på olika brott och sedan presentera dessa för domstolarna och media.

  Det är en medveten strategi och syftar inte till att ”få fast fler våldtäktsmän” – utan just att skapa ett förtryck. Det är oerhört grymt! Linus22 har min fulla sympati, och han ska veta att jag har börjat utgå ifrån att de som döms för sådana här brott är oskyldigt dömda. Politiska fångar som fått betala det yttersta priset för feministernas apartheid.

 11. Mörker skriver:

  Det finns inget som är så utmärkande för en totalitär regim som fängslandet av oskyldiga.

 12. Observer skriver:

  Jo, Linus22 får också mina sympatier – så där skall det inte gå till. Påminner mig mycket om Tito Beltran fallet. Kvinnor med hjärtan av sten.

 13. Emma skriver:

  @ Pelle Billing:

  ”I dagens läge kan en tjej anmäla en kille och få honom fälld för våldtäkt utan några bevis, efters bevis inte behövs i dessa brottsmål.”

  -och där föll trovärdigheten. Synd Pelle. Hade varit betydligt konstruktivare att ha tagit in någon av de killar som faktiskt högst troligt är falskt anklagade istället för en misogyn man vars agenda är att sprida myter. När det är i verkligheten snarare är en ytterst liten del av alla våldtäkter som både anmäls, går vidare till åtal och resulterar i fällande dom.

  En konstruktiv approach hade istället varit att ta med hur rättssystemet kan bli bättre på att utreda och hantera våldtäkter. Både för att säkerställa att inga oskyldiga män ska drabbas av falska anklagelser men också, om man vill ge sken av att på något sätt vara för bägge könens säkerhet, att säkerställa att skyldiga våldtäktsmän faktiskt döms, något som också det brister idag.

 14. Observer skriver:

  Så här behandlar Sverige stjärnor

  http://www.expressen.se/noje/1.2595464/tito-beltran-tanker-aldrig-satta-en-fot-i-sverige

  Rätt gjort och tänkt av Tito Beltran.

 15. Pelle Billing skriver:

  Emma,

  Varför föll trovärdigheten?

  Två problem kan existera samtidigt i rättssystemet. Ena problemet är att polisen inte har metoder för att skaffa tillräckligt med bevis i fler fall. DNA-tekniken var ett steg åt rätt håll men är otillräckligt. Andra problemet är att det i flera år har dömts efter ”trovärdighet” i Sverige. Och ja, detta innebär att män dömts utan bevis och utan stödbevisning.

  För ett tag sedan kom det två prejudicerande domar som innebar att man inte längre skulle få döma utan stödbevisning. Men det återstår att se om så verkligen blir fallet. Ett ytterligare problem är att stödbevisning kan innebära att en kompis sett kvinnan upprörd – vilket i sig inte bevisar en våldtäkt.

  Att kalla Linus22 för misogyn på basis av detta framstår för mig som orättfärdigt.

 16. Pelle Billing skriver:

  Observer,

  Intressant att Beltran stuckit från Sverige. Jag förstår honom. Personer jag känner som var djupt insatta i fallet säger att det inte alls fanns bevis för att döma honom.

 17. Mörker skriver:

  Emma

  Tvärt om. Eftersom rättssäkerheten är extremt låg för dessa brott så bör en god medborgare betrakta alla som dömts som oskyldiga. Rättsväsendet har ju helt tappat trovärdighet i dylika fall. Eller förlåt, du kanske bor under en sten…

  Och nej, vi behöver inte upprepa oss om och om igen angående vilka förändringar vi vall ha. Det kan du själv läsa på om på annat håll. Har du google?

 18. Observer skriver:

  Ja, att efter nio respektive fyra år, som i Titos och Linus’ fall, ställas till svars vittnar väl om hur godtyckligt hela rättssystemet är. En total rättsröta tycks råda.

 19. Observer skriver:

  Och så sanningsenliga är de ju inte heller alltid. Om de skulle få prova på fem år bakom lås och bom enligt öga för öga metoden, så skulle de kanske tänka sig för innan de nästa gång hasplar ur sig sina fantasier.

  http://www.dagensjuridik.se/2010/12/hojt-skadestand-till-pappa-som-angivits-sexbrott-mot-dotter

 20. Emma skriver:

  @ Pelle Billing: Läs Linus första mening. Han menar inte att h a n dömts utan tillräckliga bevis (vilket i sammanhanget hade varit förståeligt, jag tycker iofs också att 4 år förefaller vara en märkligt lång tidsrymd innan anmälan även om vi enbart har hans version av händelseförloppet.) Däremot är han helt inne på att precis som många andra sprida myten om hur lätt det är att dömas för våldtäkt. När det i verkligheten är ett brott som är lätt att komma undan med och många våldtagna aldrig får upprättelsen av en fällande dom.

  ”För ett tag sedan kom det två prejudicerande domar som innebar att man inte längre skulle få döma utan stödbevisning.”

  - Viktig poäng och sant. Tycker vi följer den utvecklingen noga istället för att sprida myter..

  ” Men det återstår att se om så verkligen blir fallet. Ett ytterligare problem är att stödbevisning kan innebära att en kompis sett kvinnan upprörd – vilket i sig inte bevisar en våldtäkt.”
  -Det är därför inte bevis men som du säger stödbevis. Sånt som kan backa målsägarens e l l e r den anklagade, common practice när man ska bedömma trovärdighet i utsagor överlag. Hur skulle du vilja att det såg ut istället?

  Linus tar upp alla de exempel där han anser att män förfördelas men ser öht inget problem i alla de fall där våldtäktsmannen går fri, eller kvinnan kanske inte ens vågar anmäla. Den som bara ser den ena sidan och utmålar det andra könet som ständigt The Evil One är misogyn/misandrisk.

 21. Medborgare X skriver:

  Emma!

  Det existerar ett antal möjliga anledningar till varför en anmälan inte resulterar i en fällande våldtäktsdom.

  Så snart en anmälan görs så ska polisen göra en bedömning vilken typ av brott som anmälan ska klassas som. Det är då som det formellt sett blir en våldtäktsanmälan. Men polisen vet inte om det verkligen har skett en våldtäkt. De vet inte ens om det skett ett brott. De tar bara emot en anmälan och klassificerar den baserat på anmälarens berättelse. Polisen får heller inte vägra ta emot anmälan, även om de direkt inser att här har inget brott skett. Allt registreras och hamnar i slutändan i den statistik som vi sedan kan förfasas över.

  Sydsvenskan skrev för en tid sedan om alla de 41 våldtäktsanmälningar som gjordes i Lund under 2010. Alla de anmälningarna finns beskrivna i artikeln och INGEN av dessa ledde till åtal.

  http://www.sydsvenskan.se/lund/article1503742/Har-ar-alla-anmalningar-Hon-vaknade-med-neddragna-trosor.html

  Läs gärna igenom de kortartade beskrivningarna av fallen. Det man snabbt noterar är att i många av fallen finns alkohol med i bilden och i andra att det finns psykiska sjukdom med i bilden. I ett antal av fallen finns ingen utpekad förövare.

  I ett antal av dessa anmälningar rör det sig antagligen om riktiga våldtäkter. I andra fall är det tveksamt och i ytterligare är det antagligen felaktiga våldtäktsanmälningar. Till det kan även kategorin falska våldtäktsanmälningar läggas (om något av de 41 fallen i Lund är det är dock svårt att veta, men de förekommer och det har från polisens sida rapporterats som ett ökande problem).

  Du har helt rätt i att det finns problem med att vissa gärningsmän går fria, men det är inte så enkelt att alla våldtäktanmälningar är en följd av verkliga våldtäkter.

 22. Medborgare X skriver:

  Emma!

  Angående stödbevisningen så är det dels svårt för den anklagade att överhuvudtaget kunna åropa den typen av stödbevisning så h*n bli anhållen och häktad med omedelbar verkan. H*n har då ingen möjlighet att kommunicera med omvärlden och får enbart höra vad h*n anklagas för via polisförhören som hålls. Resten av tiden får h*n spendera i isoleringscell, utan möjlighet att tala med någon annan än sin försvarsadvokat. Hur ska h*n då kunna skaffa stödbevisning?

  Och vad skulle den bestå av? Chefen på jobbet som säger att h*n var som vanligt den dagen? Vad tror du rätten skulle säga om den typen av stödbevis?

  Om man däremot vill falskanklaga någon för våldtäkt så är det möjligt att spela upprörd inför någon annan person och få denna att tro att man blivit utsatt för något som man faktiskt inte har blivit utsatt för. Och det skulle, som i fallet Tito Beltran, gå att under en tid prata ihop sig flera stycken och få sina historier att allt mer likna varandra. Speciellt om man har coachning av en person som Monica Dahlström-Lannes….

 23. Pelle Billing skriver:

  Emma,

  ”Läs Linus första mening. Han menar inte att h a n dömts utan tillräckliga bevis (vilket i sammanhanget hade varit förståeligt, jag tycker iofs också att 4 år förefaller vara en märkligt lång tidsrymd innan anmälan även om vi enbart har hans version av händelseförloppet.) Däremot är han helt inne på att precis som många andra sprida myten om hur lätt det är att dömas för våldtäkt.”

  Nej, detta är faktiskt din egen tolkning. Läs meningen igen :)
  ”Kan” betyder inte att något är lätt, bara att det är möjligt. Och möjligt är det bevisligen, efter som det hänt ett antal gånger.

  ”Tycker vi följer den utvecklingen noga istället för att sprida myter..”

  Absolut att vi följer utveckling, men som sagt än så länge har jag inte sett några myter.

  ”Linus tar upp alla de exempel där han anser att män förfördelas men ser öht inget problem i alla de fall där våldtäktsmannen går fri, eller kvinnan kanske inte ens vågar anmäla.”

  Och det är kanske inte just Linus uppgift, som oskyldigt dömd. Utan det får kvinnogrupper och de som varit med om en våldtäkt sköta. Även män som har våldtagits, även om de är färre.

  För sansade debattörer handlar det om att hålla två saker i huvudet. Dels att vissa blir oskydligt dömda, dels att många aldrig får upprättelse p g a att brottet inte kan bevisas (och att brottet är ett trauma, osv).

 24. Linus22 skriver:

  @Emma

  Tråkigt att läsa att du drar en slutsats att min berättelse inte är trovärdig efter att läst det första raderna. Och jag skriver inte om en ”myt” utan faktum baserat på en verklig händelse.
  Anledningen till att jag gick ut med detta var för att visa allmänheten hur sjukt detta rättsystem är. Och igen fanns det inga bevis eftersom inget sjukt och hänsynslöst har hänt.
  Jag har aldrig utsatts för sexuella övergrepp som liten eller blivit misshandlad. Och mitt ärende var att skriva om det självupplevda, det handlade om min situation och självklart finns det andra fall där det verkligen har hänt och förövaren går fri. Åter igen är rättsystemet sjukt så som det ser ut. Jag har inte fått någon negativ respons från någon eftersom dem som känner mig vet att jag är för snäll och inte kapabel till fruktansvärda handlingar som t.ex. våldtäkt.
  Jag går ut till allmänheten för att jag inte har något att dölja, och lyfter sig mitt ärende kan du snart se mig i tv. Och självklart får du tolka min berättelse som du vill, kanske ska du bli åklagare?

  Felet återigen är att domstolen är ett lotteri spel oavsett om det rör sig om verkliga brott eller påhittade gärningar. Pressen skulle ha varit med, då skulle jag och andras domar se annorlunda ut i dag än för 10 – 15 år sedan.

  Tackar för kommentarerna för de som visar stöd men även andra, eftersom jag inte kan kräva att alla som inte känner mig ska tro min historia.

  Med dessa ord lämnar jag ärendet vidare till er läsare på Pelle Billings fantastiska sida, där jag kände empati för mitt ärende och tackar för att inlägget blivit så uppmärksammat!

 25. Jennifer skriver:

  Jag blev förbannad då jag läste detta.
  På onsdag är det rättegång mellan min pojkvän och hans ex. Hon anklagar honom för Vådtäckt och kommer hela tiden på mer och mer saker som han ska ha gjort. Har hälsat på min pojkvän på häktet och han är helt förtvivlad och mår så dåligt över detta eftersom att han säger att ingenting är sant, han älskade ju sitt ex över allt annat.
  Jag som flickvän kan bara i princip se på när min pojkvän åker fast för nått han inte gjort och sedan står hans ex och skrattar med hennes kompisar (vittnen) utanför! Jag blir så fruktansvärt frustrerad då man ser på bruden och hon ler och är glad och verkar inte ens tycka att det är jobbigt på nått sätt att visas i samma rum som ”våldtäcksmannen”
  Hade det varit jag och att jag blivit våldtagen på riktigt hade jag suttit i ett rum och gråtit floder.
  De har inte gjorts någon medicinsk undersökning på flickan så min pojkvännen ända chans till bevis finns inte! Så nu går jag i princip och väntar på att han ska få sitt fängelsestraff för han kan inte bevisa sin oskuld…

 26. serframut skriver:

  Jag e också dömt oskyldig till en samlag att kvinnan sugar på min köns organ och sen ljögar i domstulen. Först jag undrade att varför hon ljugar och sen jag fick veta att allt e om pengar som hon får som skadeståndet och blev chokad att hur fint hon hade planerat om allt. När samlaget genomgjördes sen hon frågar mig om jag har uppehållstillstånd som jag sa nej. Senare i fängelse när jag blev oskyldig dömt då jag fick svaret att varför hon hade frågat om jag hade uppehållstillstånd…för att hon visste att va händer när man e ockyldig dömt.
  Jag tror att God kommer att straffa henne lika som hon förstörde mitt liv för pengar.

Google