Borlänge välkomnar mig med tjejlyxlördag

02 november 2011, av Pelle Billing

Det är inte ofta jag är i Borlänge. Jag var där senast för sex år sedan på min kompis 30-årskalas.

När jag nu återvänder möts jag av ett centrum som dekorerats för ett jippo:

tjejlyx_1

tjejlyx_2

tjejlyx_3

De flesta handlare i centrum och på köpcentret Kupolen har vett att rikta sina erbjudanden till alla människor, oberoende av kön, sexuell läggning eller andra karakteristika.

Ägarna till köpcentret Kupolen ordnar däremot tävlingen ovan, där endast kvinnor kan vinna en fin resa.

Kan vi anta att de planerar en killyxweekend inom kort, där bara killar kan vinna en grabbig skidweekend med ölpaket i stugan?

Ha ha ha jag bara skojar. Givetvis kan de inte ordna en tävling för bara män – det vore ju diskriminering!

Tack: Går till mina två ballonghållare!

 

16 kommentarer på “Borlänge välkomnar mig med tjejlyxlördag”

 1. Clabbe skriver:

  Köpcentrum är ju generellt kraftigt fokuserade på kvinnors konumtion, så frågan är om det inte snarare behövs en kill-lyxlördag?

 2. Medborgare X skriver:

  Clabbe!

  Ja, visst verkar köpcentrum vara kraftigt fokuserade på kvinnors konsumtion, vilket är ytterst märkligt med tanke på att feminister så ofta hävdar att kvinnor tjänar mindre än män och äger mycket mindre än män. Trots detta verkar de ha råd att konsumera mycket mer än män.

  Det är något som inte stämmer där…

 3. Gunnar (D.U.) skriver:

  Det här stör mig bara mer och mer.
  Är tjejkvällar, tjejarrangemang och tjejweekendar lite överallt, nästan alltid med förmånliga erbjudande och priser bara till tjejer / kvinnor.
  Men jag ser aldrig något liknande för killar / män!
  (I alla fall inte utanför idrottsvärlden, vilken jag inte har koll på.)

  Jag vill också få erbjudanden om fina specialkomponerade middagar på stan till väldigt förmånligt pris, rabatt på jeans och kläder, reserabatter samt då tävlingserbjudanden, etc…
  Varför ska bara tjejer / kvinnor erbjudas detta i en massa specialarrangemang?
  (Det kan ju knappast vara för att de skulle vara en köpsvag grupp, snarare tvärtom då…)

  Fler exempel:
  Karlstad verkar ordna tjejkvällar i city lite då och då:
  http://www.centrumkarlstad.se/?p=evenemang&EvenemangID=57

  Rosabandetgalan med alla sina kringarrangemang / -erbjudanden för främst tjejer, inkl TV-gala:
  http://www.cancerfonden.se/sv/rosabandet/tv-gala/

  Varför görs inget liknande stort för prostatacancer, som är Sveriges vanligaste cancerform med 25 insjuknade män varje dag!
  http://www.cancerfonden.se/sv/mustaschkampen/om-mustaschkampen/Om-Mustaschkampen/

  Kan inte hjälpas att man ibland får känslan av vibbar från gamla ”white only”, typ ”female only”…

  Jag tror att det finns en kommersiell grund för detta, att det verkligen går hem hos kvinnor men att motsvarande specialarrangemang för bara killar inte skulle slå särskilt bra, typ att killar inte på samma sätt skulle sätta värde på att skiljas ut så.
  Verkar som många kvinnor känner sig utvalda av speciella tjejarrangemang och på något sätt går igång på detta, typ lite samma mekanismer / psykologi som vid uppvaktning av kvinnor på dejtingmarknaden.
  Och att det här då blir en stark synergieffekt ihop med feminismens enorma pushande av tjejer / kvinnor i samhället i övrigt.

  Läste någon stans om ett kommunalt badhus som började ordna både separata tjejkvällar och killkvällar och då blev tjejkvällen inte alls längre någon hit besöksmässigt – kanske för att tjejerna då inte kunde känna sig utvalda och speciella när killarna fick samma möjlighet? (Killkvällarna var heller inte välbesökta – killar verkar bättre gilla mixed i de flesta sammanhang.)

  Jag gjorde som Pär Ström brukar göra, sökte på tjejkväll resp killkväll i google:
  Tjejkväll – 692.000 träffar
  Killkväll – 41.200 träffar

 4. Gunnar (D.U.) skriver:

  ”År 2010 samlade Mustaschkampen in 10,3 miljoner kronor.”

  [Rosabandet]”Galan direktsändes från Norrköping den 26 oktober och när kvällen var över stod räkneverket på över 45 miljoner kronor.” (2011)

  Så Sveriges befolkning tycker tydligen att bröstcancer (Rosabandet Galan) är värt ca 4,5ggr mer pengar än prostatacancer (Mustaschkampen), trots att prostatacancer är Sveriges vanligaste cancerform. (Nu beror ju mängden insamlade pengar på hur stort fokus / stora arrangemang man skapar kring varje insamling, vilket troligen har stort inflytande på skillnaden här.)

 5. Nils Jungenäs skriver:

  Pelle

  Bra inlägg.

  Medborgare X

  Ja något är det som inte stämmer…
  Kan det vara att pengarna som ”män” tjänar, genom heterosexuella relationer med gemensam ekonomi, kommer även ”kvinnorna” till gagn?
  …kvinnorna som väljer ”roliga och intressanta” utbildningar och yrken. Hur detta, av feministerna, kan ses som ett kvinnoproblem är helt obegripligt.

 6. rabiat feminist skriver:

  Buhu, vad det är synd om er killar! Ska vi byta? Ni tar menstruationer, graviditeter och förlossningar, samt jobb med både längre utbildningar och lägre löner OCH rätten till konsumtionsinriktade tjejkvällar, och hey, varför inte vårdnaden om barnen vid eventuella vårdnadstvister, så tar vi allt som hör männen till. Inklusive prostatacancer. Deal?

 7. barfota skriver:

  @rabiat feminist
  Snack som vanligt, om det skulle komma till kritan tror jag inte du skulle vilja byta bort alla dina särbehandlingar och förmåner, men snacka går ju!

 8. Daniel skriver:

  @rabiat feminist
  Bra tänkt där, men nu är det så att jag pga av biologi inte kan bli gravid,få mens eller genomgå en förlossning.
  När det gäller utbildning så är jag är snart klar med min, den var lång och men det är det värt för jag vet att jag kommer tjäna fett med cash!!!!
  Varför skulle jag vara så korkade och välja en lång utbildning som inte kommer att ge bra betalt?

  Så buhuhu på dig, är det inte vad ”patriarkatet” brukar säga till er kvinnor när ni opponerar er mot att bli klappade på stjärten.

  Men det ordnar sig nog ska du se…lilla gumman -P

 9. rabiat feminist skriver:

  @barfota

  try me

  Vilka särbehandlingar och förmåner menar du?

 10. AV skriver:

  Rabiat feminist: Mensen får du väl skylla på gud eller Darwin eller nån. Byt du ut den mot skäggväxt hela livet om du vill. Graviditet och förlossning gör ni kvinnor i genomsnitt mindre än två gånger i livet. Frivilligt! Det är just ingen som tvingar dig att skaffa barn. Vem är det som oftast tjatar mest om att skaffa en till? Det får du inga snyftsympatier för.
  Vilken utbildning och jobb du har är knappast dumma patriarkatets fel. Både kvinnor och män gör sina val och får stå för konsekvenserna. På gott och ont. Missnöjd med lönen som sjuksköterska? Varför blev du inte civilingenjör istället? Finns inga hinder? Och lönebilden i olika yrken är ingen hemlis. Och du har lika lön för lika arbete. Tar du inte på dig extra arbete, obekvämligheter, får du inte högre lön heller.
  Men om vi tar över kvoteringshissen, offerkoftan, vårdnaden i 90% av vårdnadstvisterna så kan du gärna få prostatacancern (dödligare än bröstcancer) konkurrensen mellan män, förväntan att ridderligt offra dig och 5 års kortare liv. Grattis.
  Lästips är amerikanskan som sadlade om till karl en månad. Hon fick en ögonöppnare.

  Detta med tjejkväll på stan och tjejlyx mm är ett knep för att lura kvinnor att konsumera. ‘Cos you’re worth it! Unna dig det du egentligen inte har råd med och ge oss dina pengar. Släpp din gråa vardag och låtsas att du är Paris Hilton för en kväll. Åk limousin och drick alkoholfri bubbel. Handla en ny blus och dröm dig bort. När ni vaknar i morgon är limmon åter en pumpa och disken står kvar. Och siffrorna på Visakortet är rödare än förut… Och nej, någon prins som letar efter den passande foten till glasskon finns inte. Känn dig lurad.
  Bara en kvinnlig variant på ”Skål på er grabbar, imorrn kör vi dynga!”.

 11. rabiat feminist skriver:

  @Daniel

  Tja, av biologi kan jag ju tyvärr inte heller ta din prostatacancer, så just den biten kanske jämnar ut sig.

  Men menar du verkligen att tjejer som väljer långa utbildningar till lågavlönade yrken är korkade??

  När jag opponerar mig mot att bli klappad på stjärten klappar jag bara tillbaka, lilla gubben. Men jag är ärlig med tjejkvällarna, jag delar hjärtans gärna med mig av den biten. Tror aldrig jag har gått på en tjejkväll faktiskt. Vad ska det vara bra för? Känner du dig verkligen förfördelad?

 12. rabiat feminist skriver:

  @AV

  ”Kvoteringshissen”? hahaha :-D Den känner vi ju alla någon som har åkt i, eller hur?

  Skäggväxt har jag redan, på diverse ställen på kroppen, betydligt mindre socialt accepterad än manlig sådan.

  Nu är jag visserligen inte sjuksköterska, men tycker du inte att de förtjänar högre löner med tanke på det jobb de utför??

  Och när vi nu har utrett att ”tjejkvällar” är en icke-fråga ur ett jämställdhetsperspektiv, hur blir då männen förfördelade av att det inte arrangeras ”killkvällar” – som jag föreställer mig borde ligga bakom blogginlägget?

 13. Nils Jungenäs skriver:

  Rabiat feminist:
  ”-Nu är jag visserligen inte sjuksköterska, men tycker du inte att de förtjänar högre löner med tanke på det jobb de utför??”

  Nu har vi ju, oavsett vad du tycker om den saken, inte planekonomi, utan marknadsekonomi. All prissättning i samhället sätts utifrån ”tillgång och efterfrågan”. Så även sjuksköterskornas löner. De har alltså den lön som fordras för att de ska tycka att det är tillräckligt attraktivt yrkesval för att tillräckligt många ska välja det yrket – fördelar och nackdelar inräknat. Kvinnor väljer i större utsträckning än män utbildningar och yrket med hänsyn till vad som är ”roligt och intressant” snarare än vad som ger mycket i lönekuveret. Tycker du då att det är rimligt att de som väljer ett yrke som har andra fördelar än just hög lön, ska ha rätt att klaga över att de inte har samma höga lön som de som valt ett yrke som inte är lika ”roligt och intressant” men som ger mer i lönekuveret?

  På nästa pubträff tar jag med min flickvän. Hon hade tillräckligt bra betyg för att komma in på läkarutbildningen men valde att utbilda sig till sjuksköterska då hon tyckte att det var ett yrke som var mer ”roligt och intressant”. Hon klagar INTE över sin lön då hon är fullt medveten om vad hon valt och valt bort. Kom du också, så kan ni väl prata om det vetja. ;-)
  Vad har DU SJÄLV ”valt” förresten?

 14. rabiat feminist skriver:

  @Nils

  Vad jag har ”valt” (varför citationstecken, förresten?) är inte relevant, även om jag på min första tjänst efter utbildningen faktiskt fick betydligt lägre lön än en nyanställd manlig kollega med samma utbildning – det enda som skilde oss åt rent formellt var alltså våra kön. På den tjänst jag har idag är jag dock inte lönediskriminerad.

  Annars är det kluriga och närmast filosofiska frågor du ställer. Om någon har rätt att klaga på sin lön när de trots allt har valt yrke själva – ja, det tycker jag faktiskt, oavsett vilket yrke det är och oavsett på vilka premisser man har valt det, förutsatt att det finns skäl att tycka att man är underbetald jämfört med andra jämförbara yrken vad beträffar ansvar, risker och belastning och andra tänkbara variabler. Alla räknar vi väl med en rimlig löneutveckling när vi går in i ett yrke, och jag tror att få av oss är fullständigt initierade i vad yrket innebär innan eller under utbildningen, så jag tycker att själva valet är ganska irrelevant i frågan.

  Din flickvän låter som en vänlig och foglig människotyp. Fråga henne om hon skulle klaga på sin lön om hon INTE hade valt yrket själv, möjligen skulle hon tycka annorlunda då.

  Men frånsett denna utvikning, vad är det för problem med ”tjejkvällar” eller ”tjejlyxlördag”? Tycker du att det är värt att hetsa upp sig över? Självklart pekar det på någonting som har med kön att göra – men vad? Är det ett jämställdhetsproblem, och är det ett problem för männen?

 15. Nils Jungenäs skriver:

  Rabiat feminist:

  ”-… på min första tjänst efter utbildningen faktiskt fick betydligt lägre lön än en nyanställd manlig kollega med samma utbildning – det enda som skilde oss åt rent formellt var alltså våra kön…”

  Detta är en anekdot – dessutom ett fall inte är representativt för hur det fungerar i samhället generellt, rent statistiskt. Jag förstår inte varför du tar upp det.

  ”-Annars är det kluriga och närmast filosofiska frågor du ställer.”

  Jasså?

  Jag ställde två frågor. Ingen av dom har du svarat på.

  1. ”-Tycker du då att det är rimligt att…?”
  2. ”-Vad har du själv valt?

  För övrigt.
  Chefssjuksköterska Lina är absolut ingen foglig människa!!! :-D :-D :-D
  Maken till egensinnig, mentalt stark och viljestark kvinna får man leta efter. Hon vet vad hon vill och låter ingen sätta sig på henne. Hon passar mig alltså perfekt då jag är precis likadan och behöver en jämlike som ger mig både intellektuellt tuggmotstånd och kan utgöra en mental motvikt. Du har ingen jävla aning om vem du pratar MED eller vem du pratar OM. Haha! :-D Pajas! Kamma dig och svara på frågorna istället!
  …och kom på pubträffen nästa gång så ska du få se vad det är för män och kvinnor som inte är feminister. ;-)

  I den andra tråden frågade jag vad du har för belägg för att kvinnor har det så mycket svårare än män. Har du svarat är?
  http://www.pellebilling.se/2011/10/sverige-snart-jamstallt/

 16. rabiat feminist skriver:

  @Nils

  Okej, jag ska inte roa dig med fler anekdoter, och du behöver inte heller roa mig med detaljer ur ditt eget privatliv, men grattis till en viljestark flickvän. Uppenbarligen trampade jag på en öm tå, eftersom jag fick dig att helt förlora koncepten vad gäller trevligt bemötande.

  Din fråga om det är rimligt att en person som själv väljer sitt yrke har rätt att klaga på lönen anser jag att jag har besvarat, din andra fråga anser jag mig ha förklarat att jag inte VILL besvara. Till skillnad från dig är jag inte intresserad av att dela med mig av mig som person och mina privata förhållanden (bortsett från min anekdot om lönediskrimineringen, förstås – won’t happen again). Du har inte besvarat en enda av mina, som faktiskt var mer on topic.

Google