Bloggen går framåt ytterligare

29 november 2011, av Pelle Billing

diagram-uppat

November har varit en fantastiskt månad för bloggen. Kanske den bästa någonsin.

Jag skulle kunna skriva en hel uppsats om allt som hänt men nöjer mig med att sammanfatta det hela i punktform:

 • I slutet av september hade bloggen 10 000 unika besökare per månad. För en månad sedan den hade siffran växt till 12 000. Nu är siffran uppe i 20 000 läsare!
 • På ett Axess-seminarium om jämställdhet fick jag ställa makthavare mot väggen, samt ha ett intressant utbyte med andra opinionsbildare.
 • SCUM-debatten har gått hög i Sverige, och bloggen har varit i centrum av detta. Mitt ursprungliga inlägg ledde till att en protestaktion utannonserades och blev omtalad i media. Sedan diskuterade jag det hela på SVT Debatt, Nordegrens i P1 och hos Ajour.
 • Internationella mansdagen (IMD) firades för första gången i Malmö, vilket har stor symbolisk betydelse för Sverige. Vi fick även kontakt med den officiella organisationen för IMD, och jag ställde upp som svensk kontaktperson och koordinator.
 • En frilansjournalist intervjuade mig för tidningen Amelia, angående bloggen och den nya jämställdhetsrörelsen. Kommer att publiceras längre fram.
 • En pubträff annonserades ut till 5 december. Välkommen att träffa mig och andra bloggläsare i Malmö! Planen är att jag även ska vara med på en pubträff i Stockholm framöver.

Som du säkert förstår börjar detta ta mer och mer tid. Vilket är helt i sin ordning. Min roll är att vara fristående journalist och opinionsbildare inom könsfrågorna – och den rollen tar jag på största allvar.

Visionen är att:

 • Media och politiken ska bli fri från misandri (mansförakt).
 • Mansfrågorna ska bli en del av jämställdhetspolitiken.

Min roll fungerar tack vare allas ert stöd, tack vare just ditt stöd som läsare. För ovanstående är inte bara min vision – det är vår vision – både här på bloggen och när jag syns i media. Vi är en växande rörelse som kräver en ny jämställdhetspolitik.

Jag har stor förståelse för att de flesta inte kan göra sig synliga på samma vis som mig, på ett område som fortfarande är kontroversiellt. Men om du tycker det är viktigt att min röst hörs – som en representant för våra krav – så är du välkommen att stödja mig.

Precis som att man kan stödja biståndsorganisationer med ett månatligt belopp, kan du stödja mig med ett månadsbelopp. Detta ger en långsiktighet i bloggandet och i mediaframträdanden. Om du inte kan göra detta är även engångsbelopp värdefulla.

Det finns tre olika sätt att ge sitt stöd:

 • Plusgiro 31 17 80-1
 • Bankkonto SEB 5303-0032507
 • Kreditkort. Går via Paypal och du behöver inte vara medlem. Använd donationsknappen i högermarginalen.

Ett stort tack till er som redan väljer att stödja mig! Ni ska ha all kredd.

 

19 kommentarer på “Bloggen går framåt ytterligare”

 1. Access skriver:

  Verkligen roligt att det börjar röra på sig! Självklart stödjer jag dig ekonomisk, Pelle. Lite olika mycket beroende på hur räkningarna ser ut vid varje lön, men några kronor blir det allt varje månad.

  Det är ditt arbete väl värt.

 2. Men@Work skriver:

  Trevligt att se detta inlägg fyllt av framtidsoptimism. Mycket positivt har hänt de sista månaderna i synnerhet. Jag tror definitivt att vi är på rätt väg. Eftersom både du och Pär gör en oerhört viktig insats så förtjänar ni definitivt allt stöd ni kan få. Jag skulle vilja se er arbeta heltid med de här frågorna. Detta kan kanske bli möjligt om bloggarna växer ytterligare. Nu hugger vi i alla jämställdister och mansnätverkare! :-)

 3. Torstensson skriver:

  Jag tror jag talar för alla nu Pelle. Samma text har jag klistrar in på Genusnytt.

  Det finns faktiskt speciellt två män vi i mansrörelsen vill tacka för att mansrörelsen finns i Sverige. De var de första som aktivt började problematisera radikalfeminismen och den ensidiga synen på begreppet jämställdhet. Hånade och uträknad många ggr, men sakta men säkert har de vunnit inträde i media och sakta men säkert har de sett till att en hel del feminister förstår mansfrågorna och börjat kalla sig jämställdister.

  Dag ut och dag in levde de med det här när väldigt många andra inte riktigt förstått eller vågat eller kanske kapitulerat. Sunt förnuft säger att jämställdismen vinner över feminismen och vi kan redan se små tecken på det. Vi börjar behandlas med respekt i media även om en bit finns kvar för att få bort oket av att först ha verkat vara oseriösa underdogs. Det är något de flesta underdogs får gå igenom i början, men nu börjar saker hända.

  Vi har fått feminister att tala till oss i en annan ton. Märk skillnaden i Hanna Fridéns senaste text mot vad det varit tidigare där hon använt en annan stil. Hanna kommer förhoppningsvis att kalla sig jämställdist en dag. Kanske blir hon känd för att faktiskt varit en av få mediakändisar som åtminstone pratat med oss. Respekt.

  Nu när vi är i media var och varannan vecka, möter politiker etc. så ändras tonen. Vi har halva foten inne för att nå vårt mål, lika rättighet, skyldigheter och möjligheter för båda könen. Ett projekt som startades av feminismen men som feminismen inte förvaltade väl mot slutet. Det är därför med glädje som jag ser att vi nu börjar accepteras och tas på allvar. Vi börjar närma oss mer och mer med små steg det där begreppet som kallas jämställdhet och som så länge varit kidnappat av personer som inte förvaltar det väl.

  Betänk hur hånade de varit länge och betänk hur dessa två män valt att fortsätta dag ut och dag in och mer eller mindre frivilligt tagit rollen som ansiktet utåt för alla de män och kvinnor som reagerat mot något som i grunden varit fint men som blev så fel. Varje bokstav de skrivit på sin blogg har varit viktig. Det jag nu kan se är försvarande av positioner och feministers rädsla av att missta inkomster.

  För att underlätta deras övergång till jämställdismen har jag föreslagit länge att inte håna dem och inte anklaga dem för att ha varit på fel sida. För där har de verkligen varit, men de ska mötas med respekt och ryggdunkar.

  Jag börjar bli alltmer övertygad av att Sverige blir tillsammans med Norge de första länderna i världen som problematiserar feminismen och ser med obehag på den i framtiden. Åtminstone den delen som inte klarade av att förvalta jämställdhetsarbetet.

  I framtiden kommer man kunna slå upp ”jämställdism”, ett begrepp helt och hållet definierat av Pär Ström och Pelle Billing och det kommer anses hur självklart som helst. Det är därför kul att vara en del av en vinnande rörelse och få utbyta tankar med dessa män. Det är med ödmjukhet som jag inser att jag nästan dagligen för diskussioner med två i framtiden historiskt viktiga personer. Så jag tycker ärligt talat att alla vi jämställdister riktar ett tack till Pelle och Pär för hittills fantastiska insatser.

  Som Oscar Schindler sade, varje liv är en evighet.
  Jag tror jag kan tala för alla jämställdister i Sverige Norge och Finland när jag nu riktar ett tack till er två. Ni är fantastiska och jag personligen kommer tala om er i varje del av världen jag kommer. Oavsett om folk lyssnar eller inte så förtjänar era namn att eka i världens alla hörn. I världens alla hörn.

  Tack Pelle och Tack Pär.

 4. Torstensson skriver:

  Jag föreslår att alla som avlägger ett inlägg i den här tråden skriver tack.

 5. Mia. skriver:

  Torstensson

  ”I framtiden kommer man kunna slå upp ”jämställdism”, ett begrepp helt och hållet definierat av Pär Ström och Pelle Billing och det kommer anses hur självklart som helst.”

  Hur lyder definitionen av ‘jämställdism?

 6. Mia. skriver:

  ps

  Såg nu att det jag är ute efter sas även diskuterats på en annan blogg.

  http://www.onewaycommunication.co/?p=1829

  Så som du Torstensson postar jag det jag postade där även här.

  ”Jag använde vid några tillfällen definitionen ‘jämställdist’ på Pelle Billings blogg innan Pär Ström ‘myntade’ det sas. Då som en ny definition på feminism som strävar efter jämställdhet för båda könen eftersom jag tillhör de som tycker att radikalfeminismen ‘kidnappat’ bergreppet feminism/jämställdhet.

  Koncentrerar man sig på kvinnofrågor/perspektivet är man feminist och koncentrerar man sig på mansfrågor/perspektivet är man maskulinist i mina ögon alltså. Är man sen inte intresserad av ‘könskrig’ utan av samtal är man sen alltså som jag ser det ‘jämställdist’.

  Så liksom jag tycker begreppet feminism/jämställdhet ‘kidnappats’ av radikalfeminismen tycker jag (också?) att ‘jämställdism’ ‘kidnappats’ av maskulinister, och ja ibland även av antifeminister.”

 7. Backlash skriver:

  ‘Ekvalist’ borde det väl heta för att inte låta fjantigt?

 8. Hamstrn skriver:

  Mia

  Var är ”maskulinisterna”?

 9. krakel skriver:

  Tack Pelle!

 10. Pelle Billing skriver:

  Tack för ditt stöd Access!

 11. Pelle Billing skriver:

  Tack alla för berömmet!

 12. Mia. skriver:

  Hamstrn

  ”Mia

  Var är “maskulinisterna”?”

  Som jag skrev i kommentar #6 skulle jag säga att det är några som koncentrerar sig på mansfrågor/perspektivet som jämställdhetsaktivister.

  Men detta är definitionen enligt Wiki

  http://sv.wikipedia.org/wiki/Maskulinism

 13. Fredrik skriver:

  Jag satt igår och tittade bakåt i bloggarkivet, mycket bra hela vägen i det jag tittade på. Jag har respekt både för Pelle och Pär, de verkar ha fått tyngd i debatter och klarar av att svara upp i tv, det är otroligt viktigt.

  Pelle:

  jag läste att du blivit inbjuden att samarbeta med males studies där bland andra Katherine K. Young, Paul Nathanson, Christina Hoff Sommers och Warren Farrell står med under Board of Advisors. Finns det någon information om hur ert samarbete ser ut?

  Slutligen:

  Tack för ett bra arbete!

 14. Pelle Billing skriver:

  Fredrik,

  Tack för beröm!

  Jag är med på advisory board för New Male Studies. Det betyder att jag har en rådgivande position för de som producerar tidningen, samt kan skriva för dem själv. Tidningen ska komma igång innan årets slut, men vet inte riktigt var i processen de befinner sig. Dock mkt bra att de samlat så många bra personer på samma ställe. Kan bygga broar framöver.

 15. Fredrik skriver:

  Pelle

  Okej! Det är väldigt spännande att du har en direkt kontakt med alla de namnen/människorna. Jag har förtroende för alla dem jag nämnde ovan och det är också dem jag har läst böcker av.

  Jag antar att du kommer blogga om när tidningen är igång så att man kan ge stöd till den?

 16. Pelle Billing skriver:

  Fredrik,

  Ja, jag tipsar när tidningen är igång.

 17. Fredrik skriver:

  Bra!

 18. Patrik skriver:

  Du gör en bra insats och ditt framträdande i SvT-debatt var utmärkt.

Google