Angående färgen rosa

14 november 2011, av Pelle Billing

rosa

Hör precis i Studio Ett i P1 att färgen rosa diskuteras. Den inbjudna genusforskaren säger att färgen markerar kvinnors lägre status och därför är den så tabu för pojkar och män.

Tyvärr missar man andra sidan av myntet, eller det som jag skulle kalla den djupliggande strukturen.

Kulturer har i alla tider varit beroende av tuffa, stoiska män för att försvara sig mot omkringliggande kulturer. Samma typ av män har behövts för farliga arbeten och osäkra handelsresor.

En kulturs framgång har alltså varit helt beroende av att socialisera pojkar till att bli män som inte bejakar svaghet och helst så få känslor som möjligt. Pojkar och män har absolut inte fått vara som flickor och kvinnor, för vem ska då sköta försvar och infrastruktur?

Vilka färger eller andra koder som markerar maskulinitet och femininitet kan variera över tiden. I vår kultur är rosa en stark markör för framför allt flickor, men även för kvinnor. Därav är det ”fel” att klä pojkar eller män i den färgen.

Som konstaterades i Studio Ett var överklassmän först med att börja har rosa skjortor och detaljer. Detta är helt i linje med den manliga roll jag målar upp. Överklassmännen behöver inte längre utföra farliga uppgifter eller vara stoiska på samma vis, då de nått så pass långt upp att de kan betala andra män för att utföra dessa uppgifter.

För överklassmän blir (blev) rosa kläder ett sätt att markera hög status.
– Se på mig, jag är inte förbrukningsbar längre.

Genom världshistorien har ingenting varit viktigare för kulturer än att män ska vara en förbrukningsvara (när det krävs) och att kvinnor ska vara fertila och i hemmets lugna vrå föda barn åt kulturen. Dessa övergripande mål har styrt maskuliniteten och femininiteten.

Kvinnor har på sitt sätt varit en förbrukningsvara genom att en del av dem dött i barnsäng, när de försökt föda fram det sjunde barnet till familjen och kulturen.

En observation av hur färgen rosa används i vår kultur kan alltså ge en analys som är betydligt intressantare än ”könsmaktsordningen”. Undrar när kvalitetsprogam som Studio Ett ska vara redo att lägga till ett djup i sina könsanalyser?

 

29 kommentarer på “Angående färgen rosa”

 1. Mörker skriver:

  Vi kan nog få vänta länge på att de ska skaffa sig en djupanalys. Vad säger de nu om varför överklassmän bär rosa? Hur får de ihop det med sina andra ”spännande” teorier? haha

  (Det är taskigt att håna någon för dennes intellektuella underlägsenhet. Men om denna infantilitet står i direkt orsakssamband med hög social status så är man väl ursäktad?)

 2. Mia skriver:

  Hittade detta häromdan som jag postade i en annan tråd.

  ”Om du vill ha färgmarkering på den lilles klädesplagg, så använd rosa för pojkar och blå för flickor, om du vill vara traditionell.”
  /The Sunday Sentinel 29 mars 1914

  Så kanske är bara överklassens män väldigt konservativa :)

  http://home.swipnet.se/kvinnofronten/Nyhetsbrev/2_06/flickbla.htm

 3. Pelle Billing skriver:

  Mia,

  Ja, jag minns att du postade den. Och det är ett utmärkt exempel på hur många markörer är godtyckliga och kan variera över tiden.

 4. Mörker skriver:

  ”Så kanske är bara överklassens män väldigt konservativa”

  …eller så symboliserar färgen rosa inte underlägsenhet.

 5. Backlash skriver:

  Var inte homosexuella i nazityskland tvungna att bära rosa symboler?

 6. Jax skriver:

  Detta stämmer inte:

  ”En kulturs framgång har alltså varit helt beroende av att socialisera pojkar till att bli män som inte bejakar svaghet och helst så få känslor som möjligt. ”

  Det har aldrig varit ett ideal att män har så få känslor som möjligt. Däremot är det ett manligt ideal att kunna hantera och behärska känslor, att inte leva ut dem i tid och otid. Det är ett kvinnligt privilegium.

  Redan Akilles beskrivs både som den främste av Grekernas krigare, främst i alla idrotter och samtidigt kunna sjunga och musicera, gråta för ett vackert poem och kunna leka med barn och visa kärlek för kvinnor. En hel människa med andra ord. ”Medan machomannen” är en psykopat eller karikatyr av människa och ”mjukismannen” inget annat än en snöpt man finns idealet ”den hela mannen” för oss alla att sträva mot så gott vi var och en förmår.

 7. lo skriver:

  Rosa ska ha en lugnande effekt, var det inte så att fängelser använde svart rosa-färgade väggar ett tag?

  Gulabi Gang är historien om hur en grupp kvinnor i rosa saris blivit en maktfaktor på den indiska landsbygden. Men det är också historien om gängets ledare Sampat Pal. Som lockat västerländska media till de knaggliga vägarna i Uttar Pradesh.

  Kvinnor i chockrosa saris, som sedan 2005 kämpar för kvinnors och fattigas rätt på Indiens landsbygd. De har misshandlat en polis, stormat det lokala elbolaget och attackerat lastbilar. Tidningar från hela världen och tv-kanaler som BBC och Al Jazira har dokumenterat deras aktioner. I Frankrike kom i höstas en bok om ledaren Sampat Pal och hennes historia.

  Med hjälp av Gulabi Gang försöker hon bekämpa den utbredda korruptionen. De vill att statens ransoner av bränsle och mat ska distribueras till de fattiga och inte säljas vidare. Att statens jobbgaranti ska fungera och att inte makthavarna själva ska ta de fattigas löner.

  Så där i Indien används den rosa färgen för att visa styrka och makt, för den fattige mot korruption.

 8. John Nilsson skriver:

  Finns det en parallell här till Englands/Storbritanniens högsta orden – Strumpebandsorden? Där är det ju bara den allra ”yppersta” eliten som tar på sig en attiralj, som normalt främst förknippas med kvinnor:
  http://sv.wikipedia.org/wiki/Strumpebandsorden

  Sen tycker jag att de här två bilderna säger något tillsammans, men jag vet inte hur jag ska formulera det i ord. Jag tror att de båda uttrycker någon form av kvinnligt överläge i alla fall – det är som att männen måste prestera något mer än kvinnorna, för att få värde i bilderna – vare sig det är en överdådig prålighet i det ena fallet, eller en anonym och försakande offervillighet i det andra:

  http://3.bp.blogspot.com/-qkFkf26dX2E/TfZkGCZkovI/AAAAAAAAEVo/FAnR9DFAWVU/s640/garter+ceremony+at+St+georges.jpg

  http://genusnytt.files.wordpress.com/2010/07/saygo.jpg

 9. Pelle Billing skriver:

  John N,

  Bilderna du länkar till visar på att vi aldrig haft någon ensidig könsmaktsordning. Utan kvinnor och män har haft olika typer av makt och fördelar, som samverkat på ett komplext vist.

  De manliga fördelarna är betydligt bättre belysta än de kvinnliga, generellt sett.

 10. CaseyJones skriver:

  Saxat från wikipedia angående fängelseuniformer:

  ”A recent trend to use uniforms as a measure of punishment has become increasingly popular, Sheriff Joe Arpaio in Arizona resorts to stripes and harsh conditions for his inmates, including pink underpants for his male charges”

  Jag personligen skulle inte känna mig mindre värd om jag blev tvungen att bära rosa kläder, däremot tror jag att min identitet som man skulle få sig en törn.

 11. leifer skriver:

  Pelle

  Jag skulle nog snarare hävda att rosa symboliserar mäns lägre status hos kvinnor. Att det är kvinnor som ser ner på män med rosa färger och allt den färgen symboliserar. Därför är män livrädda att förknippas med det.

 12. Lavazza skriver:

  Pelle: Jag tror att det dar med dod i barnsang ar overdrivet. Nagon som kollat kyrkobocker och lakares journaler havdade det i alla fall.

 13. michael skriver:

  Man har gjort studier om färger t.ex använde man färgen lila med en liten nyansskillnad som inte ens var synlig med blotta ögat den ena med mer blått i den andra med mer rött.Männen valde den med mer blått i kvinnor den med mer rött i

 14. Patrik skriver:

  Ja att tänka sig det. Djup i ett modernt samhälle. Det vore framtiden det där man skrattade åt en utsmetat endimensionell förklaring. Väldigt coolt!

 15. Anders skriver:

  Rosa symboliserar underlägsenhet, och därför tabu? Va? Jag kan inte tänka mig att någon man utom möjligen en genuforskare kan tänka så.

  Rosa är ”tabu” på samma sätt som högklackade skor eller kjol är ”tabu”, dvs det finns en stark association till kvinnokläder, och det är bara vid speciella tillfällen män klär sig i det ;-) .

  Det känns som någon försöker analysera sönder detta…

 16. leifer skriver:

  Anders

  I djurvärlden är män många gånger dom färgrikaste. Förr i tiden sminkade sig män, använde peruk m.m.

  Så detta handlar mycket om vilket tidevarv vi lever i. Idag är det som du säger tabu för män att vara för mycket påfågel. Homofobin är ständigt närvarande, men även att vara ”tjejig” är ju ingen bra stämpel. Kanske ökar osäkerheten och överdrifter kring detta i takt med att man gått mot mer jämställdhet mellan könen. Man kan t.ex. se hos unga pojkar att man försöker överkompensera så att säga, för att vara extra ”manlig”. Flickor kan å andra sidan röra sig lite mera fritt mellan genus, en pojkflicka kan till och med vara charmigt, bara hon är någorlunda söt.

 17. Penelope skriver:

  Skitbra blogginlägg!

 18. Gunnar (D.U.) skriver:

  Pelle, tips om lite annat:

  ”Omskurna män löper betydligt större risk att ha svårigheter att nå orgasm, samtidigt som deras partner riskerar mer vaginal smärta och en ökad risk att inte bli tillfredsställda.”
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/omskurna-man-har-samre-sexliv_6636286.svd

  Är första gången jag ser att omskärning av män kan ge upphov till mer vaginal smärta hos deras kvinnliga sexpartners!
  Då kanske att stoppa omskärning kan bli en fråga som även statsfeminister tycker är viktig :)

 19. Pelle Billing skriver:

  Gunnar,

  Har sett forskningen, men mkt bra att SvD tar upp det!

 20. Färgexperten skriver:

  Den fjolliga rosa färgen är förtryckande mot kvinnor, och den brutalt ljusblåa färgen är tuff, oerhört manlig, förlösande förtrycksfri och hård.

 21. Sofia skriver:

  Bland min fyraåriga dotters tjejkompisar är det tabu med killkläder, killfärger och killgrejer överhuvud taget. Så med det resonemanget så markerar dessa grejer killarnas lägre status.

 22. En annan Sofia skriver:

  Det är en naturlig motreaktio hos småflickorna, det blir ju naturligtvis ännu mera intressant med rosa, på grund av hjärntvättade genustanters hysteriska fixeringar om just FÄRGEN rosa.

 23. Camilla skriver:

  @lavazza, vad menar du med att ”det där med barnsäng” skulle vara överdrivet? Att kvinnor inte dog, eller vad menar du? I så fall tycker jag du ska börja gå i genom de kyrkböcker du själv refererar till.
  Finns inte en släktforskare som inte har slagits av hur många som dog.
  Fast det kanske är så rent generellt i den här bloggen att allt som har med kvinnor att göra bara är trams?

 24. Sofia skriver:

  En annan Sofia:
  Du har nog en poäng där. Psykologiskt är det ”förbjudna” spännande. Och enligt min erfarenhet är det de mest genusbesatta mammorna som får utstå mest tjat om prinsessklänningar och dylikt.

  Angående barnsäng så är väl det om jag inte tar fel fortfarande den vanligaste dödsorsaken bland fertila kvinnor globalt sett….?

 25. sven skriver:

  På 1700-talet gick överklassmännen i peruk vitsminkade sig och gick i opraktiska kläder.Varför gjorde han det?Jo genom att han såg blek ut och kunde gå i opraktiska kläder så visade han att han inte var en simpel bonde. Nästan alla var ju bönder på den tiden.Han visade att han hade status.Han behövde inte gå i praktiska kläder ute och bli solbränd.Han kunde imponera på kvinnorna på det sättet.

 26. [...] har tidigare analyserat den i genussammanhang kontroversiella färgen [...]

 27. LL skriver:

  Att rosa skulle vara genetiskt kopplat till kvinnlighet och blå till manlighet är kvalificerat skitsnack.
  I allfall om man tror att vårt genetiska material varit relativt oförändrat de senaste 75 åren.
  Tipsar dig Pelle om denna väldigt intressanta artikeln på temat:
  http://www.sydsvenskan.se/inpalivet/article1574736/Manlig-nyans-blev-kvinnlig.html

  Ciat därifrån: ”Ändå är den rosa färg­ens koppling till kvinnlighet inte alls någon uråldrig sanning, tvärt om. Betydligt äldre är kopplingen mellan kvinnan och blått, som historiskt var jungfru Marias färg. Rosa uppfattades tidigare som en nyans av rött, en färg som istället stod för styrka och mod.”

 28. Pelle Billing skriver:

  Tack för tipset, LL.

Google