Allt som behövs är att göra båda könen mänskliga

23 november 2011, av Pelle Billing

do-not-disturb

DN Insidan skriver idag om ungdomars funderingar kring sex och relationer, samt hur de förhåller sig till sexuella gränser.

Fantastisk nog handlar artikeln inte om hur killar är potentiella förövare, och tjejer potentiella offer. Utan den tar upp hur båda könen känner förvirring inför sexlivet, och en osäkerhet inför vad man vill och om man duger.

Låt oss titta på några exempel:

– Många kommer hit med en låg självkänsla som kan göra att de blir ganska osäkra i relationer, säger Magnus Svensson. Osäkerheten kan göra att man blir beroende av andra och söker bekräftelse. Och då kan det vara lätt att gå med på saker fastän man egentligen inte vill – just för att man behöver den andre för att bli stabil. Och det gäller både för killar och för tjejer.

Visst är det så. Att vara ung är inte alltid lätt, och osäkerhetskänslan kan göra att killar och tjejer går emot det de egentligen tycker är OK. Ibland kan det vara pressen på att vara cool och frisläppt som tynger axlarna, ibland rädslan för att förlora sin partner.

Vid tillfälliga relationer är det andra problem som dyker upp:

Oskyddat sex är också ett ämne som ofta dyker upp. Och missförstånd i samband med det. En kille kan säga att tjejen inte ville att han skulle ha kondom, ”hon tyckte att det kändes skönare”, fastän det kanske var tjejen som trodde att killen ville ha det så.

– Ofta beror svårigheterna på att parterna inte pratar med varandra, de berättar inte för varandra hur de vill ha det. Och ofta är alkohol med i bilden och försvårar kommunikationen, säger Maina Ohls Edberg.

Överkonsumtion av alkohol och rädsla för att kommunicera finns hos båda könen. Att utgå ifrån att killen är mer ansvarig för att ta reda på vad parterna vill, samt om båda är nyktra nog för att att ha sex, är ett föråldrat synsätt.

Det som ofta leder till en oro kring vad som egentligen hände är överkonsumtion av alkohol, så därför är en diskussion kring alkoholkulturen lika viktig som att lära sig kommunicera.

För att återgå till förhållanden, kan ett annat problem vara att ena parten dominerar allt för mycket, och kräver sex på det vis som han eller hon vill:

– Jag möter par där den ena ”beställer” och planerar och den andre förväntas leva upp till de kraven. Det blir en obalans i relationen och leder till att någon går med på saker, även sex, fastän han eller hon kanske inte vill, säger han.

Igen, så är det oerhört befriande att detta görs till en i första hand mänsklig fråga, och inte något som kan förutspås utifrån kön. Ingen är tyvärr vaccinerad mot att vara krävande och egocentrisk.

Med detta inte sagt att det inte kvarstår några skillnader mellan könen, och detta tas upp på ett rättframt sätt:

Har könsrollerna i relation till sex förändrats tycker ni?

– I mina dystra stunder tycker jag inte att det har hänt så mycket, säger Maina Ohls Edberg. Tjejerna vill att killarna ska ta initiativet. Många killar har sett mycket porr som påverkar deras syn på sex. De oroar sig för att de inte kan hålla på lika länge som i porrfilmerna till exempel. Då får vi prata om hur filmerna egentligen görs, man gör omtagningar många gånger och så vidare.

Varför tjejerna vill att killarna ska ta initiativet är svårt att säga säkert. Vissa hävdar att det beror på samhällets normer och förväntningar, andra framhåller evolutionspsykologins påverkan. Kanske finns delar av sanningen i båda dessa teorier.

För killar blir resultatet ett visst mått av förvirring. Den ”officiella” bilden i sexspalter och i jämställdhetstänket är att båda könen kan ta lika många initiativ, men den kille som försöker leva på det sättet får se sig relativt isolerad gentemot tjejer.

Huruvida tjejerna går runt med motsägelsefulla budskap inom sig är svårare för mig att uttala mig om (jag är man och jag skriver mest om mansfrågor), men kanske kan någon säga mer om det i kommentarerna? I artikeln antyds att det finns en form av motsättning inom tjejerna:

På samma sätt kommer många tjejer och berättar att de förstått att de kan förföra – och att de gillar att göra det. Men att de samtidigt upplever att de inte har kontakt med sitt inre.

Detta låter onekligen som någon typ av inre konflikt, och synd att de inte skrev mer om det.

Att inte ha kontakt med sitt inre kan för övrigt ses som ett genomgående tema när unga människors (eller för den delen vuxna människors!) problem kring sex och kommunikation ska utredas. En sund självkänsla och en god kontakt med vad man vill är de bästa byggstenarna för att navigera sex och relationer.

Tipstack: Går till Anders!

 

8 kommentarer på “Allt som behövs är att göra båda könen mänskliga”

 1. JonasR skriver:

  Tummen upp för ett grymt bra inlägg!

 2. Joel Johansson skriver:

  Bra rubrik. Det pratas mycket om könsroller, men en aspekt jag tycker att för få pratar om är tidsandan som ungdomar uppfostras i. Man riskerar väl att låta som alltför gammal när man påtalar att sådant som sekularisering, individualism och populärkulturens värderingar spelar en stor roll för beteenden inom olika generationer. Jag antar också att vår svenska modell, två förvärvsarbetande föräldrar med ungen på dagis, påverkar barnen vad gäller anknytning, trygghet och självkänsla. Samhällsbygget kritiseras alldeles för lite, anser jag – ”om bara könsrollerna blir bra så är allt frid och fröjd”.

  Sagt av en liberal ateist :)

 3. Koo skriver:

  Mycket bra, Pelle!

  Samtidigt funderar jag över hur pojkarna egentligen påverkas av att leva i en kultur, inte minst skolkulturen där de tillbringar så mycket tid, ibland rent av uppmuntrar manshat och mansförakt. Inte överallt och alltid, men allt oftare – det är ju en tydlig trend att genusvetare och extrema feminister tar sig in på allt flera positioner, både i skol- och universitetsvärlden.

  Tänk att från vuxenvärlden ständigt få höra att man föddes till någonting dåligt. Och att detta synsätt applåderades i medier och morgonsoffor.

 4. Pelle Billing skriver:

  @JonasR: Tack!

  @Koo: Ja, det är detta vi måste röra oss bort från, steg för steg. Det kan inte och får inte vara OK med manshat, mansförakt eller en underminering av pojkars självkänsla.

 5. Runar skriver:

  At ikke kvinner tar intitativ skyldes tror jeg at de ikke trenger det, de får nok tilbud, de får sex og ett kjærlighetsliv servert så og si på ett fat.
  Menn ville kanskje ikke tatt seg bryet med inititativ selv heller om de stadig fikk henvendelser fra kvinner? Det er antagelig også herlig å slippe ta avvisninger, og ta ansvar slik man må som aktiv part. Å være passiv innebærer i det hele tatt en god del fordeler på det intime området.
  Ved siden av biologi/kultur er det vel ikke rent lite markedsmekanismer i dette også? Etterspørselen er større enn tilbudet, både fordi det er fler menn i markedet samt at menn etterspør mer/oftere,prisen kan settes opp(initiativ/kurtisekrav fra kvinnene).

  Jeg har tatt opp dette med noen titalls kvinner,fordi jeg sliter med rollen som jeger, og har intr av å høre hva de mener.
  De fleste av dem liker at de slipper ta initiativ og innrømmer at de har det enkelt,men at de ikke har tenkt over dette før jeg tok det opp. Endel av dem synes de får for mye oppmerksomhet og unnviker menn. Mange tror de tar initiativ når det de gjør er å sende signaler. Noen av dem er faktisk aktive selv og kan melde at mange menn misliker at kvinner tar initiativ! Angivelig liker menn å ha kontrollen over situasjonen. De menn ødelegger mye i så fall for likestilling på dette.

  Selv godt voksne,intelligente, selvstendige kvinner jeg har møtt, avventer mitt initiativ. De kan ikke engang be om tlf.nr! Og ordner ikke jeg opp og ber om hennes,vel så fordufter de og venter heller på at en annen mer pågående mann dukker opp,det virker som at om ikke mannen gjør ”jobben”,så kan det være det samme. På det viset får kvinner aldri full kontroll over hvem de har sex med.

  Når jeg etterhvert i voksen alder(41 nå) endelig innså at kvinner velger å være passive gratispassasjerer i kjærlighetslivet,så medførte det at min respekt ble mindre.
  Jeg mener, er det noe annet område i livet vi ville akseptere at den ene part/en deltager bare satt på gjerdet og dinglet med bena mens andre gjør jobben?

 6. Access skriver:

  ”– Många kommer hit med en låg självkänsla som kan göra att de blir ganska osäkra i relationer, säger Magnus Svensson.”

  Tänk den kille med låg självkänsla som genom skolans försorg skickas till TUR-teatern för att se deras SCUM-uppsättning.
  Är det bra för honom?

 7. NisseNyfiken skriver:

  @Access
  Precis! Att det ska vara så dj-a svårt för vissa att fatta.

 8. Ariel skriver:

  Pelle!

  Varför är du inte i Kvällsöppetstudion och debatterar SCUM?
  Jag tittat nu och det är rentav pinsamt. Du skulle ha ägt om du var där.

Google