Urskiljningslös attack mot vita män

06 oktober 2011, av Pelle Billing

elin_grelsson

Aftonbladets krönikör Elin Grelsson skrev om näthat för någon månad sedan, men först idag fångade artikeln mitt öga. Ett par av poängerna hon gör är riktigt bra.

Jag kan till exempel hålla med henne om att det går inflation i begreppet näthat, och jag instämmer i att den hockeyspelare hon citerar har åsikter som kan och bör kritiseras.

Där slutar mitt medhåll. Tvärt, och med en hastig inbromsning. Istället förvånas jag av att Grelsson apropå ingenting lösgör sin sabel och går till attack:

Robert Pettersson lyckas ringa in den vita heteromannens treenighetshat: Kvinnor, invandrare och HBT-personer.

Hatar den vita heteromannen kvinnor? På vilken planet då? På planeten jorden, där jag bor, älskar vita heteromän kvinnor så pass mycket att de gifter sig och skaffar barn med dem. Dessutom blir heteromän inte sällan så till sig när de är kära att de slösar pengar och glömmer bort allt annat i sin vardag.

Vad gäller hat mot invandrare och HBT-personer är det fenomen som finns i alla kulturer och bland båda könen, och som tur är ses det idag som något förlegat och människofientligt. Att göra dessa typer av hat till den vita heteromannens domän är i sig både rasistiskt och sexistiskt.

Grelsson nöjer sig inte med ett påhopp mot vita heteromän, utan lyckas klämma in ett till:

Det finns någonting symptomatiskt i att de som vrålar högst om mobbingfasoner och näthatande är vita, heterosexuella män som inte sällan själva tar utrymmet att hata på diverse underordnade grupper.

Nu frågar jag mig vilket land Grelsson bor i? Själv bor jag i Sverige, och i det landet har debatten om näthat handlat om att anonyma män skriver hatiska brev och kommentarer till kända kvinnor. Huruvida denna förenklade bild stämmer är en annan fråga, men var finns den stora medietäckningen av att vita heteromän nätmobbas?

Det är förbluffande att Grelsson inte tycker det räcker att männen har fått skulden för rådande näthat, utan hon måste dessutom få det att framstå som att det är kända män som talat ut i media om hatiska brev och kommentarer.

Extra sorglig är denna misandri eftersom Grelsson vid ett par tillfällen skrivit artiklar om mansfrågor som varit riktigt bra. Hon är bevisligen en person som kan tänka brett i jämställdhetsfrågor, men tydligen vill hon inte alltid använda sig av denna kapacitet.

 

20 kommentarer på “Urskiljningslös attack mot vita män”

 1. Per Hagwall skriver:

  Hon har i andra sammanhang uttalat att det är den kränkta som har tolkningsföreträde och att det räcker om det så är en enda som kränks av något så skall det bort. Det är ännu inte helt genomfört här (vilket iofs skulle innebära att hon själv fick sparken från sina jobb på två sekunder) men hon kan dock glädja sig åt att hennes drömsamhälle är på väg att realiseras i Italien: http://it.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Comunicato_4_ottobre_2011/en

 2. Frogfish skriver:

  Min misstanke med Kadhammars artikel häromdagen var att den skulle användas som alibi för att rabiata radikalfeminister skulle få skriva i princip vad som helst, men samtidigt kunna gömma sig bakom att ”andra sidan” också får säga sitt (se Kadhammar). Och jag verkar ha fått rätt.
  Nu verkar fördämningarna av misandri ha öppnats totalt, och eftersom den stora kvinnohataren Kadhammar fick skriva så får de skriva vad som helst…..

  Det positiva är ju att de rabiata feministerna numera verkar anse att de måste ha en anledning (se återigen Kadhammars artikel) för att sprida sin dynga. Det negativa är ju att nu kommer den stora dyngspridaren att starta, och tro inte att Kadhammar eller nån annan med ”fel” åsikter kommer få chansen igen förrän nästa ”alibi” måste presenteras.

  Är man positiv kan man ju trösta sig med Gandis gamla citat som slutar med ”…then you win.”. Jag själv tror nog bara att det är ett nytt ”fiffigt” sätt att få fortsätta sprida dynga… Särskilt nu när man inte kan kommentera artiklar utan att åsiktsregistreras. Hoppas jag har fel.

 3. Backlash skriver:

  Frogfish – Grelssons drapa är betydligt äldre än Kadhammars.

 4. Frogfish skriver:

  Ok, hon skrev under de ”gamla” premisserna. Men kolla bara de senaste dagarna. Konspiratorisk som jag är tror jag fortfarande på det jag skrev.

 5. Heladagen skriver:

  Elin Grelson

  Frilansjournalist och föreläsare. Kolumnist i Aftonbladet, skribent och kritiker i GP Kultur. Krönikör i Borås Tidning, ETC, Fria Tidningar. Ledarskribent i Kyrkans Tidning och skriver om populärkultur i Rocky. Veckokrönikör i P4 Sjuhärad Direkt.
  Hörs och skriver lite varstans i övrigt.
  Föreläser om genus och normkritik.

  Hon kan åtminstone inte hävda att hon slått i något glastak. Vit och privligierad är hon.

 6. Mia skriver:

  Hmm…hur ser ‘förtrycktalistan’ ut egentligen?
  Från mest förtryckt till minst…

  Homosexuell färgad kvinna
  Heterosexuell färgad kvinna
  Homosexuell färgad man
  Heterosexuell färgad man
  Homosexuell vit kvinna
  Homosexuell vit man
  Heterosexuell vit kvinna
  Heterosexuell vit man

  eller?

 7. Men@Work skriver:

  Om jag inte missminner mig var Grelsson var en av de som medverkade och drev den falska gräsrotskampanjen #prataomdet. Man ville få det att se ut som en folklig protest, men i själva verket var det de priviligierade mediefeministernas kampanj för att få Assange fälld för sexbrott. Man utnyttjade därför även statsfinansierad media för att uppnå sina smutsiga syften.

  Ett stort tack till de grävande medborgarjournalisterna på Flashback som avslöjade detta!

 8. Heladagen skriver:

  Mia

  Det är nog snarare så att feminismen har fått det till att vita priviligierade kvinnor är minst lika diskriminerade som kvinnorna i Afghanistan. Så det finns egentligen ingen uppdelning där. Inga nyanser alls. Det är riktigt komiskt.

 9. krakel skriver:

  Mia

  Intersektionalism i ett nötskal…

 10. Pär Ström skriver:

  Varför blir jag inte förvånad? Det är skottpengar på vita medelålders män. Se t ex dagens attack på Expressens ledarsida, som jag bloggade om på GenusNytt för ett par timmar sedan.

 11. Martin skriver:

  Skulle nog hävda att dessa privilegierade vita övremedelklasskvinnorna använder icke vita och homosexuella män som slagträn. Inte fan bryr de sig om någon annan än sig själva. Mig veterligen är det väldigt vitt på ledarsidor och kvinnliga tidningsredaktioner, Varför förespråkar de inte inkvotering av invandrare på sina arbetsplatser eller någon annanstans där vita kvinnor utgör en majoritet.

 12. leifer skriver:

  Pelle

  Du sa tidigare en intressant sak om feminismen;

  “Kvinnor är numera fel när de är kvinnliga”

  Var det inte så att feminismen just ville uppgradera statusen för det kvinnliga? Jobbar man emot sina ursprungliga mål?

  Och det är ju också slående hur “manhaftiga” många feminister är, ofta också “flator” i kavaj.

 13. ConZor skriver:

  Krönika av Elin Grelsson

  ”Jag är 28 år – men kroppen känns hopplöst gammal”

  ”Arbetsmiljöverkets senaste rapport visar att anmälda arbetsskador fortsätter att öka inom sektorer som vård, skola och omsorg. Offentliganställda kvinnor är den grupp som drabbas värst. Det är alarmerande i sig. Ännu mer alarmerande är dock att Arbetsmiljöverkets siffror förmodligen bara är toppen av ett isberg. Det är långt ifrån alla som anmäler sina arbetsskador.”

  http://www.aftonbladet.se/debatt/kronikorer/elingrelsson/article13169734.ab

  Hmm kan det vara så att resten av ”isberget” domineras av män som sliter sönder sina kroppar i farliga yrken med hög slitage frekvens? Eller är det möjligen så att ALLA vita män i världen sitter på en mjuk vd stol och bara glider runt på en räkmaka?

 14. Gunnar (D.U.) skriver:

  Ett litet tips:
  En insikt jag väntat på länge:

  Anna Laestadius Larsson skriver i SvD:
  ”Kvinnors städning snart en hobby ”
  [...] ”Kanske älskar kvinnor att feja och dona. Men då tycker jag att vi ska sluta säga hemarbete och kalla det för vad det faktiskt är. En hobby bland andra fritidsaktiviteter.”
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/kvinnors-stadning-snart-en-hobby_6531594.svd

 15. Daniel skriver:

  Pelle
  Jag tycker att vi alla ska göra gemensam sak och undersöka om det finns underlag för en anmälan till DO.

  Oavsett om tas emot eller inte, så kan vi inget att förlora utan bara allt att vinna.
  Huvudsaken är att den är sakligt och argumenten är väl förankrade genom att tex referera till rådande lagstiftning och andra som DO redan har tagit upp.

  För eller senare så kommer det att uppmärksammas i media och då kommer väldigt många att tänka till, vilket kan leda till att toleransen för sån här rasistisk smörja sänks rejält.

 16. Pelle Billing skriver:

  Gunnar,

  Intressant länk. Tror hon kan ha en poäng men är även rädd för att hon förenklar lite. Alla lever inte samma typ av liv.

  Daniel,

  Gör gärna en anmälan till DO! Det kan inte skada.

 17. Mörker skriver:

  Just när man trodde att män och kvinnor skulle kunna leva på lika villkor. Att tjejer och killar kunde verka i yrkeslivet och kulturen utan särbehandling. Vara föräldrar på lika villkor. Vara fria att själva välja sina liv och sin kärlek. Då kommer de här nya feministerna, de hatiska kaderna och obegåvade opportunisterna, och förstör allt för alla andra.

  Det är märkligt hur sådant ständigt kommer tillbaks. Just när man trodde att vi var på väg in i en mer upplyst tidsålder så kommer fanatikerna med full kraft för att dra ner oss i mörker och lidande igen.

  Ideologier som delar in människor i kollektiv. Som hävdar att någon grupp har rätt till hämnd för ”historiska oförrätter”. Rätt att ”ta tillbaka” något som de ”berövats”. Att det blivit helt accepterat igen tack vare feminismen.

 18. Daniel skriver:

  @Mörker
  ”Rätt att “ta tillbaka” något som de “berövats”. Att det blivit helt accepterat igen tack vare feminismen.”

  Det är inget ny tanke, det har helt enkelt lånat den från marxismen och där heter det proletariatets diktatur.
  Så här sade bland annat Lenin:
  ”Proletariatets diktatur är däremot ett undertryckande med våld av utsugarnas motstånd”

  Och utsugarna vilka skall förtryckas för att uppnå ”rättvisa” vet vi ju alla vilka det är i feministernas fall.
  Det är den vite heterosexuelle mannen.

 19. leifer skriver:

  Daniel

  Tror inte det där stämmer med vita heterosexuella mannen även om det säkert kan bli feminismens fall. För mig är det mer vänster än nånting om feminism. Och de mest högljudda feministerna är ofta enormt långt till vänster, och det är huvudbudskapet. Då gör man sig ofta vän med fiendens fiende.

  För den svenska ”vita heterosexuella” mannen är ju tvärtom världens mest jämställda man! Och detta är väl det mest tragiska, ex Australiska män är ju enligt undersökningar de som är sämst på att hjälpa till hemma m.m.

  Men det handlar också om att allt annat är förbjudet att kritisera, ex svarta och homosexuella. Det skulle ju vara rasism, sexism och homofobi, men även hets mot folkgrupp. Det var då heller ingen slump att Gudrun Schyman jämförde svenska män med Talibaner.

 20. Pelle Billing skriver:

  Mörker,

  Ja, visst är det lustigt. Att när kvinnor fått alla männens rättigheter (och några till) så kommer den mest skrikiga feminism vi någonsin sett, och skapar motsättningar mellan könen och skambelägger flera generationer av män.

  Det som är positivt är att jag tror att många män kommer att utvecklas av detta, och lära sig ta hand om sig själva bättre. På sikt tror jag även att många kvinnor kommer att inse starkare än någonsin att de uppskattar män.

Google