Pär Ström kritiserar LAS-artikel

19 oktober 2011, av Pelle Billing

Igår kommenterade jag en artikel i SvD som gjorde avskaffandet av LAS till en kvinnofråga.

Idag kritiserar Pär Ström denna artikel i en replik i SvD. Här är slutklämmen:

Problemets kärna är en missuppfattning av vad jämställdhet är. Många tror numera att jämställdhet är att det finns lika många personer av vardera könet i samhällets alla vinklar och vrår. Medan jämställdhet egentligen är samma rättigheter och skyldigheter för könen. Sedan får utfallet bli vad det blir.

 

6 kommentarer på “Pär Ström kritiserar LAS-artikel”

 1. Koo skriver:

  Bra, Pelle!

  Jag skulle vilja lägga till att många idag faktiskt tror att jämställdhet är det samma som att kvinnor bör vara överrepresenterade i alla sammanhang som innebär makt och inflytande i samhället (det gör dock ingenting om män fortfarande förblir överrepresenterade i de smutsigaste och tyngsta jobben).

  Vi har sedan länge lämnat 50/50 anspråken då det handlar om samhällets atrraktiva positioner…

 2. Man United skriver:

  Från klasskamp till könskamp! Radikalfeminismen anammas av borgerliga och såväl kommersiella aktörer som Mekonomen,Tre,Phillips,Telia,Ellos mfl. Om det är för att sälja mer, sprida ideologin som den blivit opolitiskt bunden så kvarstår missuppfattningen att feminism är lika med jämställdhet och att feminism ska vara kompensation för att alla män ska stå tillbaka för historia med höga herrar på makten på gott och ont.

  Frågan är om någon av de juste feministerna och kloka vinnorna ur kvinnorörelsen,kvinnor som inte är engagerade överhuvudtaget förstår och är beredda att bekämpa misandri,utspårad radikalfeministisk maktmissbruk och sluta upp bakom jämställdhet 2,0 och anti-könskrigsrörelsen

 3. Gunnar (D.U.) skriver:

  Lite off-topic, men hur vi var och en kan bidra till Jämställdhet 2.0:

  Jag var idag på ett stort föredrag av en välkänd kvinnlig föredragshållare med mycket skinn på näsan (namnet kan kvitta här).
  Hon tog flera gånger billiga poäng på en väldigt nedvärderande attityd mot svenska medelålders män under sin föreläsning (föreläsningen handlade inte om kön, män eller genusperspektiv alls).

  Efter föreläsningen var jag snabb och fångade upp henne och förde en lugn seriös diskussion om att det var en väldigt dålig stil och väldig tråkig attityd hon förde fram mot mig och andra medelålders män, hur hon bidrog till att öka den negativa attityden mot oss medelålders män som finns i samhället idag samt hur onyanserat och kontraproduktivt jag anser det vara.

  Att det var ett väldigt tråkigt sätt hon visade upp i en föreläsning att plocka billiga poäng på en hel grupp människors bekostnad, genom att nedvärdera dem kraftigt och utmåla dem som ett besvär för och hot mot samhällets utveckling!

  Jag undrade om hon verkligen tyckte att vi medelåders män som grupp har en så destruktiv negativ inverkan på samhället, samt undrade vad hon hade för rätt att beskylla mig, i egenskap av svensk medelålders man, för allt det negativa hon tog billiga poäng på.
  Just det negativa hon påstod om medelålders män var precis det motsatta mot hur jag är och vad jag gör och står för.

  Det syntes att det faktiskt tog på henne och hon gjorde bara tafatta försöka att försvara sig, men verkade ändå hålla med om att det kanske inte var så trevligt gjort… hon var i vart fall besvärad och obekväm av min feedback.

  Om vi alla gör så när vi stötar på sådant här i vår vardag är jag säker på att det ger resultat och får genomslag i samhällsklimatet förhållandevis snabbt…
  För det såg inte ut som hon tyckte det kändes så angenämt att ställas till svars för sitt beteende och sin attityd mot svenska medelålders män!

 4. Pelle Billing skriver:

  Strålande vardagsaktivism Gunnar! Det är just sånt vi behöver, som komplement till bloggar, föreningar, nätverk, osv.

 5. Gunnar (D.U.) skriver:

  Jag tycker Pär Ströms slutkläm är väldigt bra och tydlig!

 6. Pär Ström skriver:

  Gunnar! Väldigt bra gjort. Jag tror att om bara fem procent av männen skulle säga ifrån på det viset skulle misandrin snabbt ta slut. Det är den svenske mannens monumentala mesighet som möjliggör manshatet.

Google