Överraskande fokus på mäns hälsa

23 oktober 2011, av Pelle Billing

mans-halsa

Många är de gånger jag kunnat läsa om hoten mot kvinnors hälsa. För mycket stress, dubbelarbete, Rosa Bandet-kampanjer, hjärtsjukvård för kvinnor och vacciner mot livmoderhalscancer är bara några av de teman som figurerar i pressen.

Inget fel i detta, kvinnors hälsa är ett viktigt område.

Problemet är istället att fokuset på mäns hälsa är så eftersatt. En snabb Google-sökning på ”kvinnors hälsa” ger 127 000 träffar, medan ”mäns hälsa” endast ger 31 500 träffar. Enklare uttryckt innebär detta att 80 procent av hälsorapporteringen fokuserar på kvinnor, och 20 procent på männen.

Ett annat exempel är att myndigheten FAS (Forskningsrådet för Arbetsliv och Socialvetenskap) har kvinnors hälsa som ett prioriterat område, men inte mäns.

Det bästa exemplet är dock att Google-sökningen ovan medför fullt relevanta annonser för ”kvinnors hälsa”, medan annonserna för mäns hälsa är:

 • Mens – Har du frågor angående din mens? Libresse.se
 • Kvinnors hälsa. viktklubb.aftonbladet.se
 • Kvinnofridslinjen

Att sökordet ”mens” hittar ”mäns hälsa” – samtidigt som inga specifika annonser kommer upp för män – är närmast tragikomiskt.

Med tanke på detta utgångsläge är det glädjade att åtta stycken läkare på SvD Brännpunkt skriver om en reklamkampanj som hotar mäns hälsa:

Läkemedelsföretaget Bayer AB lanserar under täckmantel av ”International Society of Men’s Health” en reklamkampanj [min länk] med syfte att få svenska män att använda företagets testosteronprodukter.

Kampanjen utgör ett hot mot mäns hälsa genom att uppmuntra förskrivning av ett dyrt och potentiellt farligt preparat till ett stort antal friska män.

Det viktigaste här är inte om de åtta läkarna har helt rätt i sin analys. Precis som när det gäller östrogenförskrivning till kvinnor finns det skilda bud om vad som är rätt och riktigt.

Det viktiga är att de bryr sig, och att de uppmanar till debatt och eftertanke.

Andra områden som behöver utvecklas vad gäller mäns hälsa är:

 • Ökade resurser till forskningen kring prostatacancer.
 • Att inkludera Viagra och liknande preparat i högkostnadsskyddet, för män som av medicinska skäl behöver det.
 • Att fortsätta arbetet för att göra ungdomsmottagningarna mer välkomnande för pojkar och unga män.
 • Arbetsmiljö och säkerhet på arbetsplatser.
 • Screening för självmordsrisk.

Förhoppningsvis går vi mot en tid där alla människors hälsa tas på lika stort allvar, oberoende av kön.

 

4 kommentarer på “Överraskande fokus på mäns hälsa”

 1. Mörker skriver:

  Läkare är kanske den sista profession som kommer undan med att bry sig lika mycket om män som om kvinnor.

 2. Nils Jungenäs skriver:

  Mörker

  Den ”sista” ja. Den ”enda”? Frågan är hur länge till.

 3. Ingrid Eckerman skriver:

  Eftersom männen har haft kortare medellivslängd har väldigt mycket oberoende forskning tidigare handlat om mäns hjärt- och kärlsjukdomar. Det tog lång tid innan man började forska på kvinnors vanliga sjukdomar.

  Det är möjligt att forskning som finansieras av läkemedelsföretag flyttat fokus till kvinnors sjukdomar och krämpor, eftersom vi är mer benägna att söka sjukvård och käka piller.

 4. [...] söndags skrev jag om det överaskande fokus på mäns hälsa som åtta stycken allmänläkare kom med i SvD. Det var [...]

Google