Motståndet mot RUT-avdraget

23 oktober 2011, av Pelle Billing

lisa-magnusson

Lisa Magnusson skriver om motståndet mot RUT-bidraget. Hennes poäng sammanfattas med:

Pigjobb, brukar det nedlåtande heta om rut. Men ingen skulle få för sig att kalla de traditionellt manliga rot-sysslorna (reparation, ombyggnad, tillbyggnad i hemmet) för drängjobb. Det finns en helt annan respekt för män och för mäns arbete.

Magnusson har rätt i sak. Samtidigt har det inte alltid varit så att kvinnors arbete mötts av bristande respekt.

Det krävdes decennier av målmedveten feministisk kamp för att svartmåla och skambelägga hushållsarbetet. En sådan kampanj var nödvändig – trodde man – för att helt säkert få ut kvinnorna ur hemmet.

På grund av detta feministiska arv väcker RUT-avdraget så mycket mer känslor än ROT-avdraget, oberoende av politisk hemvist.

Magnusson gör dock en miss när hon okritiskt återger den gängse beskrivningen av kvinnors dubbelarbete:

Både högern och vänstern bekymrar sig över kvinnornas väl och ve. Man pratar om det orättvisa i att kvinnor både jobbar heltid och har huvudansvaret för hushållet.

I genomsnitt arbetar kvinnor och män lika många timmar i veckan, när förvärvsarbete och hemarbete summeras. Så för varje överarbetad kvinna finns det en överarbetad man.

Man kan tycka vad man vill om RUT-avdraget, men om det rör upp starka känslor hos en, bör man nog fundera på var dessa känslor kommer ifrån.

Feminismens mål har aldrig varit att kvinnor ska må bra, feminismens mål har varit att män och kvinnor ska leva samma typ av liv.

 

10 kommentarer på “Motståndet mot RUT-avdraget”

 1. leifer skriver:

  En av många frågor som Socialdemokraterna inte klarar att hantera. Juholt senaste ”lösning” i skuggbudgeten var ju nåt märkligt mellanting där väl bara barnfamiljer och pensionärer skulle få utnyttja RUT. (S) vill alltid styra/kontrollera medborgarna och inte låta dom fritt få välja själva, de är inga liberaler om man säger så.

 2. Sofia skriver:

  Jag håller med om att feminismen har nedvärderat det traditionellt kvinnliga men jag vet inte om städning är den kvinnliga motsvarigheten till byggnationer och reparationer. Det senare är ju ett slags hantverk som kräver lite talang och färdighet och kvinnlig motsvarighet är snarare att vara sömmerska eller att bedriva en cateringfirma. Den manliga motsvarigheten till att städa är mer att mocka skit i ladugården eller att rensa avloppet.

 3. Pelle Billing skriver:

  Sofia,

  Bra nyansering. Att man föraktfull skriver ”städning” är en del i skambeläggandet av den kvinnliga sfären, som jag ser det.

 4. Nils Jungenäs skriver:

  Pelle

  Helt rätt! Speciellt diskats stycket – det skriver jag under på till 100%.

 5. Pelle Billing skriver:

  Nils,

  diskats stycket? ;)

  Sista stycket? :)

 6. Nils Jungenäs skriver:

  Ja…
  ”sista” stycket, ska det vara. Min iPhone tar lite egna initiativ ibland. :-D

 7. Joel Johansson skriver:

  Jag tror att anar vad problemet är. Det finns en djupt rotad föreställning om att kvinnor inte ska behöva jobba. Det är mannen som ska försörja. Kvinnan har i och med feminismen även hon en identitetskris, och alla analyser som görs för att försöka få feminismen att passa in i verkligheten gör att man till slut inte vet åt vilket håll rumpan ska peka.

  Verkligheten är hård. Ska kvinnan anpassas på samma sätt som mannen till kapitalismen så är det omöjligt med annat än lika rättigheter och skyldigheter. Feminismen försöker frenetiskt att frångå det och hitta genvägar. Till slut återstår bara att börja gnälla och anta en offerposition.

 8. Urban skriver:

  Joel, så bra sagt!

 9. sven skriver:

  Anledningen att det är känsligt med RUT är att tjänstefolk i hemmen är symbol för klassamhället.De folk förr som hade pigor i hemmen var inte den tidens yrkeskvinnor utan det berodde bara på klass.Hemmafruar i borgarklassen hade pigor hemma som gjorde husshållsarbetet och barnpassningen medan fattiga arbetarkvinnor fick lösa barnpassningen med att låsa i barnen i hemmen när de var ute och jobbade.Sånt ville den tidens vänster komma ifrån.

 10. leifer skriver:

  Joel Johansson

  Känns som hur har nåt på spåret där. Feminismen har ju haft en tendens att jämföra sig med en romantisk syn över hur män har det. Dom blundar också för att de flesta män i Sverige idag ex inte alls känner igen sig i beskrivingen av könsmaktsordning, särskilt då i den svenska kulturen.

  Finns nu många fixarprogram på TV ex med Ernst, Matte mfl. Händiga män/hantverkare. Man kan då tänka sig att fler kvinnor borde vilja bli snickare etc. Men de kvinnor som tittar på dessa program tänker väl uteslutande i andra banor. Dvs dom är inga role models för kvinnor.

Google